2023-09-15
@kan.teen近排去左行最近受注目嘅新商場 圍方😂等朋友仔嘅時間見到呢間日系cafe 店舖有烘焙工房,有售多種日本咖啡豆。重點有啡飲+雪糕同輕食,可以坐低chill下🌱除左裝潢,連menu嘅食物同咖啡都係走日系風,融合日本元素🇯🇵就好似我飲嘅呢杯抹茶濃縮咖啡,將抹茶同咖啡mix&match。仲有得揀nutty同fruity嘅豆,我就揀左nutty!底下係抹茶醬,質地比較稠身,上面係牛奶同咖啡有個靚靚的漸層。搞勻後飲,抹茶味較濃,又不失咖啡豆嘅烘焙香味🤎。之前飲過其他cafe嘅抹茶咖啡,通常都係咖啡味搶過抹茶味,但呢間佢將兩個味道平衡得幾好。下次再去圍方,有興趣食埋佢哋嘅北海道8.0牛乳雪糕/matcha latte😍-📍野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 (大圍)#kanteen香港 #kanteen大圍 #kanteen_cafe #kanteen抹茶
抹茶濃縮咖啡
📍野田珈琲生豆專門店 + 焙煎 (大圍)