餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2024-04-24 76 views
成日都見到呢間野多分店,今次一於入去食下先。叫左至尊松茸豬肉煎餃,入面落左好重料。主要係豬肉同松茸,松茸好香好清新有一種菇菌香味,食完之後一點都唔會覺得口喝,應該係真材實料無加味精。再且外層餃皮煎到好香脆。 香煎軟心芝士餃,除左粟米同豬肉仲加入左軟芝士入面,出到黎芝士同兩者溶化到一齊。芝味濃郁好鬼芝味。 我都幾種意食個麻辣涼皮,涼皮夠晒香滑,條條夠晒分明夠通透同彈牙。 蜂蜜檸檬薏米水,入口清浪唔會太甜太,加左檸檬汁特別清新,薏米一粒粒都煲得夠淋滑。
成日都見到呢間野多分店,今次一於入去食下先。

平時諗唔到食咩真係鍾意食返我嘅Comfort Food就係餃子🩷 一直都好鍾意呢間餃子店原來係銅鑼灣有間分店🤣比起其他分店坐得更加闊落同舒服🥰今日黎食返一個Late Lunch☀️無論煎餃同埋同湯餃都係一如以往地出色😛⭐️ 至尊松茸豬肉餃 🐖松茸提升咗豬肉嘅鮮度🍄令到豬肉冇咁單調🤪黃金嘅顏色配上辣醬口味好配合🌶️ 仲配上一碗招牌嘅狀元九鼎湯🥹真材實料熬製而成飲落好有滋補感⭐️ 大滿貫素餃 ☘️想食得健康啲可以試吓素餃🫶🏻有豆乾冬菇紅蘿蔔等蔬菜🥕 估唔到素菜都可以做到咁清甜💚⭐️ 元貝豬肉餃 🐚⭐️ 大白菜豬肉餃 🥬大白菜豬肉餃就比較清有種懷念家庭嘅味道好溫暖💛 乾瑤柱又提升咗豬肉嘅鮮度🌊有種淡淡既鹹香好有特色⭐️ 自家製山楂雪梨水 🍐⭐️ 豆漿 🥛山楂雪梨水清甜甜度好自然🍓 酸微微好解渴而去又清熱🤗

⭐️ 至尊松茸豬肉餃 🐖

山楂雪梨水清甜甜度好自然🍓 酸微微好解渴而去又清熱🤗
大滿貫素餃
自家製山楂雪梨水
2024-04-18 101 views
大家好今日去左銅鑼灣餃掂手工餃子專門店呢間鋪頭既餃子都係手工製做而且用新鮮食材製做首先食一客麻辣松花皮蛋做頭盤流心皮蛋黃加麻辣好惹味跟住叫左兩款餃子第一款係龍鳳松茸雙煎餃其實就分別係黑松露和白松露醬做既餃子煎餃子煎得好香脆加左松露醬既餃子增添左餃子既香味跟住就係至尊松茸豬肉灼餃 配狀元九鼎湯這隻係灼餃仲有另上既湯餃子裏面松茸既份量都唔少另外湯清完全無渣唔會太咸可以用來伴餃子一齊食仲有一碟XO醬和黑松露醬跟埋可以點餃子食飲品方面叫左山楂雪梨水和蜂蜜檸檬薏米水山楂雪梨水感覺比較消濟蜂蜜檸檬薏米水比較滋潤總括呢一間既餃子好味得來都好有特色
大家好

至尊松茸豬肉灼餃
狀元九鼎湯
蜂蜜檸檬薏米水
2024-04-18
$125 (Dinner)
麻辣松花皮蛋
至尊松茸豬肉灼餃
  • 至尊松茸豬肉灼餃 配狀元九鼎湯
  • 蜂蜜檸檬薏米水
2024-04-17 46 views
放假同男朋友行街,行到攰攰地好肚餓,咁啱經過餃子店見下午茶時段唔使排隊,直接入咗去食。既然主打係餃子,冇飯冇麵諗住餃子要叫多啲先夠飽啊,打開餐牌發現有好多唔同款式咁佢哋招牌係主打松茸餃子咁一於叫佢最出名嗰兩款龍鳳松茸煎餃同至尊松茸煎餃,另外叫多一款普通嘅餃子雲耳椰菜豬肉湯餃完全睇少咗佢哋嘅份量,以為餃子會好少,所以仲叫咁多佢兩款松茸餃子入邊餡料十足,每隻都脹卜卜,食一碟已經好飽,同男朋友兩個人仲叫咗三碟餃子除咗份量十足,每款嘅味道亦都好好食至尊松茸煎餃啖啖肉龍鳳松茸煎餃好香黑松露味雲耳椰菜豬肉餃好爽口每款都各有特色另外仲叫咗個四川涼麵試吓都唔錯另外叫咗兩杯嘢飲,蜂蜜檸檬薏米水,山楂雪梨水,同餃子好夾,唔需要每次都係叫啲汽水果汁飲冇諗過是但入一間舖頭啲味道都咁好佢仲有好多款餃子未試,下次有機會都想試埋

咁佢哋招牌係主打松茸餃子咁一於叫佢最出名嗰兩款

完全睇少咗佢哋嘅份量,以為餃子會好少,所以仲叫咁多

除咗份量十足,每款嘅味道亦都好好食
至尊松茸煎餃啖啖肉
龍鳳松茸煎餃好香黑松露味
雲耳椰菜豬肉餃好爽口
每款都各有特色

另外仲叫咗個四川涼麵試吓都唔錯

冇諗過是但入一間舖頭啲味道都咁好
佢仲有好多款餃子未試,下次有機會都想試埋

餃掂手工餃子雲吞專門店喺銅鑼灣總統戲院隔離,晚上八點去食,冇諗過全場滿座,完全同街頭既冷清有好大對比望一望餐牌,同埋大家檯上既食物就明白啦,$70 蚊晚市可以食到位量咁大既餃子,銅鑼灣好難有咁平民價今次食左佢哋嘅幾款招牌餃子,包括香煎軟心芝士餃、至尊松茸豬肉餃同白菜豬肉餃香煎軟心芝士餃呢款餃子個皮煎得金黃脆口,一口咬落去,韌而唔膩餃子入面嘅芝士餡料好豐富,入口即溶,散發出香濃嘅奶味少少流心效果,好出色至尊松茸豬肉餃呢款餃子絕對係真材實料用野生松茸,將名貴食材平民化俾緊幾廿蚊就食到高營養價值既食物,抵佢咁多客皮薄餡足,豬肉餡料鮮嫩多汁,同松茸嘅香氣相融合,帶嚟獨特嘅風味白菜豬肉餃呢款餃子以簡單嘅組合展現咗美味嘅力量白菜係每日由新界農場新鮮買既本地菜白菜嘅脆口同豬肉嘅鮮嫩完美結合,食落既有蔬菜嘅清爽口感,又有肉餡嘅豐富味道另外餃子皮有彈性,值得一讚 值得ENCORE!
餃掂手工餃子雲吞專門店喺銅鑼灣總統戲院隔離,
晚上八點去食,冇諗過全場滿座,完全同街頭既冷清有好大對比
望一望餐牌,同埋大家檯上既食物就明白啦,
$70 蚊晚市可以食到位量咁大既餃子,銅鑼灣好難有咁平民價

香煎軟心芝士餃

呢款餃子個皮煎得金黃脆口,一口咬落去,韌而唔膩
餃子入面嘅芝士餡料好豐富,入口即溶,散發出香濃嘅奶味
少少流心效果,好出色

呢款餃子絕對係真材實料
用野生松茸,將名貴食材平民化
俾緊幾廿蚊就食到高營養價值既食物,抵佢咁多客

白菜豬肉餃

呢款餃子以簡單嘅組合展現咗美味嘅力量
白菜係每日由新界農場新鮮買既本地菜
另外餃子皮有彈性,值得一讚

值得ENCORE!
2024-04-13 41 views
近排好想食餃子見到呢間搞掂標榜係天下第一搞,冇理由唔試下喎~.因為見到好多人都力推龍鳳松茸餃,我都嗌咗一個跟湯嘅,試試佢!因為一邊係白松露,一邊黑松露,其實食落個味都有明顯分別。本身白松露嘅味道係比黑松露淡,所以識落其實都食到個龍鳳嘅感覺。另外我食果下覺得個松露味都幾強,用呢個價錢嚟講其實真係算係好唔錯。仲有見到有其他黑松露、白松露嘅配菜,我都仲嗌多咗一隻「龍鳳蛋」,上面有白松露同黑松露醬,用嘅係日本蛋嚟!另外朋友就嗌咗韭菜同芫荽雙拼都係$65咋!好大碗同埋好抵食!平時諗唔到食咩,最啱你呢啲地方食吓餃子👌🏻因為本身係晚餐都想食返少少菜,嗌咗個上湯松茸時蔬又ok喎,上面都有啲杞子同埋冬菇去配。

2024-04-11 46 views
餃掂手工餃子雲吞專門店 地址: 銅鑼灣景隆街19號地舖電話:=====================我媽媽包餃子手藝很好,除了餡足皮薄,個湯仲會整老火湯或唔同風味,我試過龍蝦湯、冬蔭公等。搬出來住都好耐無食家常feel 餃,所以來食回憶一下。龍鳳松茸雙灼餃$92 8隻,跟湯有黑白松露龍鳳松茸雙灼餃,真材實料,餃皮薄透,中間的餡料飽滿豐富。狀元九鼎湯是好出名,無味精又健康滋潤,由粉葛、鯽魚、鯪魚、鮮排骨,扁豆。平日少飲湯水,來親都是為了喝這碗美味湯水。韭菜豬肉湯餃10隻 $57 韭菜豬肉是我心中最愛,也是媽媽經常用的餡,回憶湧曬出來。日本龍鳳蛋$18 隻流心蛋加菇菌醬$30 原味黄金皮蛋蜜餞雞翼 $33 5隻 蜜餞雞翼的蜜糖甜甜地似食瑞士雞翼,入味軟腍。$20 蜂蜜檸檬薏米,美白去濕 #nomnomdumpling #銅鑼灣 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagra
餃掂手工餃子雲吞專門店

地址: 銅鑼灣景隆街19號地舖
電話:=====================

龍鳳松茸雙灼餃$92 8隻,跟湯

日本龍鳳蛋$18 隻流心蛋加菇菌醬

$30 原味黄金皮蛋

$20 蜂蜜檸檬薏米,美白去濕

#nomnomdumpling #銅鑼灣 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
2024-04-08 44 views
平時經過這店見到名人和食家如蔡瀾都是這裏的座上客,今日终於有機會試下,覺得這店的手工餃有風味和水準。餐牌見到有多款餃子和小食都吸引,但一個人食量有限,只叫了一份餃子和小食與及飲品。見到店內宣傳推廣松茸的好處,便决定叫這店的鎮店極品,山珍之皇龍鳳松茸餃。這餃子有新鮮豬肉和黑白松露,可選湯餃或煎餃。今天想吃煎餃,餃子即叫即煎,中的一份八隻。餃子個頭大,隻隻煎得外皮香脆,肉餡鮮味,黑白松露香,增添餃子的風味,健康可口,加些香醋和微辣的菜甫豆豉醬更美味。新鮮酸蘿蔔爽甜脆,開胃。日本龍鳳蛋配黑白松露醬都有水準,流心蛋黃尤其美味。最後飲杯酸甜的蜂蜜檸檬薏米水,滿足!下次再來試下湯餃和狀元九鼎湯。

新鮮酸蘿蔔爽甜脆,開胃。

日本龍鳳蛋配黑白松露醬都有水準,流心蛋黃尤其美味。

最後飲杯酸甜的蜂蜜檸檬薏米水,滿足!

下次再來試下湯餃和狀元九鼎湯。

• 龍鳳松茸餃
  • 日本龍鳳蛋
2024-04-08 43 views
今日終於有幾會試呢間好出名嘅餃子店, 非常滿意😋龍鳳松茸湯餃首先點左招牌龍鳳松茸湯餃, 呢款湯餃係會配狀元九鼎湯, 一上枱見到8隻全部勁飽滿, 咬落去食得出外皮唔會好厚, 而且松茸作為珍貴食材都好足料所以都偏濃味, mix埋九鼎湯清清口balance番😋雲吞湯麵呢碗雲吞湯麵性價比極高, 有12粒小雲吞但餡料同樣豐富, 皮薄口感鮮嫩, 而麵食落就似係上海麵, 硬度煮得岩岩好keep到彈牙有口感, 湯係普通清湯帶點鮮甜味, 絕對值得一試蜂蜜檸檬薏米蜂蜜檸檬薏米好fresh, 飲得出係用新鮮檸檬整成, 而且因為用左蜂蜜唔會有個隻好假嘅死甜味, overall酸味比較出, 薏米就增左嚼勁, 天氣熱必點👍🏻
今日終於有幾會試呢間好出名嘅餃子店, 非常滿意😋

龍鳳松茸湯餃

雲吞湯麵
蜂蜜檸檬薏米
2024-04-06 50 views
週末同女朋友銅鑼灣行街,見肚餓天氣熱又唔想食飯,咁啱見到呢間餃子專門店,之前已經聽人講過一路都想試,見下午茶時段唔使排隊就入去試一試入去就見到天下第一餃五隻字,咁有信心?環境都幾舒服,一坐低侍應好有禮貌就遞上一味前菜,醃蘿蔔見佢呢度主打係松茸餃子,於是叫佢招牌嘅兩款餃子,有湯或者煎可以揀,同女朋友兩款都選擇咗煎唔係講笑,好正!每隻餃子都好足料,豬肉同松茸塞到爆曬,大滿足。想啖啖肉嘅可以叫至尊松茸豬肉餃,希望有埋松露嘅香味嘅話可以叫龍鳳松茸豬肉餃,同女朋友兩個人食咗24隻叫咗個大嘅size, 冇諗過咁足料飽到上心口。如果覺得啖啖肉太過膩,可以加埋佢前菜醃蘿蔔食,味道好夾,互相平衡個油膩感。既然有天下第一餃之稱,點可以唔試埋佢其他餃子,於是另外叫咗一個細份嘅雲耳椰菜豬肉餃,今次就試吓湯餃。呢個真係好有驚喜,你話招牌餃做得好食就理所當然,冇諗過普普通通叫個豬肉餃都超級正,我覺得直頭同佢招牌嘅松茸餃有得比,個人嚟講好鍾意,而且價錢上亦相對抵食,即使唔係佢嘅招牌亦都好足料,雲耳夾雜着豬肉好爽口。除咗餃子仲叫咗一份四川涼麵,以一間餃子舖頭嚟講絕對唔失禮嘢飲叫咗蜂蜜檸檬薏米水同埋山楂雪梨水,天口㷫消

入去就見到天下第一餃五隻字,咁有信心?

環境都幾舒服,一坐低侍應好有禮貌就遞上一味前菜,醃蘿蔔

龍鳳松茸豬肉餃

啖啖肉好足料

唔係講笑,好正!

每隻餃子都好足料,豬肉同松茸塞到爆曬,大滿足。

雲耳椰菜豬肉餃

四川涼麵

除咗餃子仲叫咗一份四川涼麵,以一間餃子舖頭嚟講絕對唔失禮

蜂蜜檸檬薏米水&自製山楂雪梨水

嘢飲叫咗蜂蜜檸檬薏米水同埋山楂雪梨水,天口㷫消暑解熱,又可以平衡油膩感。

食吓叫吓呢餐lunch用咗$400, 有松茸嘅餃子嚟講其實又唔算話好貴,而且重點係好食得嚟仲好飽,喺唔想食粉麵飯嘅情況下,係一個幾好嘅選擇。

2024-04-06
龍鳳松茸豬肉餃
啖啖肉好足料
雲耳椰菜豬肉餃
蜂蜜檸檬薏米水&自製山楂雪梨水
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 至尊松茸豬肉煎餃
2024-04-04 36 views
等緊食物嘅時候,待應比左碟醃蘿蔔,酸酸地少甜,給最後,開胃小菜。松茸素餃,食到松茸件,味道香濃,配搭蔬菜爽脆口感,非常夾。龍鳳松茸黑松露鴛鴦餃,餃子煎得剛剛好,外皮金黃色,兩種味道各有特色,松茸同黑松露味道濃郁、香口,配搭豬肉新鮮多汁。麻辣涼麵,唔算話好辣,有麻辣香,涼麵煙煙韌韌,會買芝麻醬汁,中和辣味。竹昇米線,清湯配芫荽,米線麵質爽口彈牙。蜜棧雞翼,外皮香軟,內裏肉質飽滿。最後,叫埋杯飲品,檸檬薏米蜜糖水,米白色,唔會太甜,有好多薏米粒係底下,飲完才可以食埋啲薏米。

松茸素餃,食到松茸件,味道香濃,配搭蔬菜爽脆口感,非常夾。

竹昇米線,清湯配芫荽,米線麵質爽口彈牙。

蜜棧雞翼,外皮香軟,內裏肉質飽滿。

2024-04-04 22 views
龍鳳松茸雙煎餃,有黑松露同埋白松露兩樣,再加埋豬肉,簡直係高級嘅配搭,煎餃每一隻都非常香脆,做得非常香,而且每一隻都可以做到金黃色,重點係每一隻餃子都有焦邊,而且餃子食落去非常香脆,咬落去到juicy到爆,真係好推薦俾大家!壽喜燒牛肉餃(大碗)湯顧名思義餐廳係用日本壽喜燒嘅方式去加入呢一個餃子嘅元素,餐廳係用大蔥同埋牛肉主要組成,牛肉嘅味道配上大蔥非常襯托,而且咬落去味道非常有口感,成個口感非常特別係我第一次用壽喜燒味道再加埋餃子,好似有mix and match嘅口感,再加埋本身餐廳比嘅湯,每一次去呢一間餐廳佢嘅湯我都會飲晒,原汁原味絕對冇任何味精,非常出色,所以呢個價錢嚟講都唔算真係太貴,有個湯飲又有餃子食,簡直係完美!呢個餃子好似日式餃子嘅感覺,鍾意食嘅朋友絕對唔可以錯過!蜜餞雞翼,由於怕太飽嘅關係,我哋只係叫咗3隻,價錢亦都唔需要太貴,只係需要$25,呢個價錢小食嚟講,絕對可以一試,食落去第一啖係有甜甜哋嘅口感,而且雞翼即叫即煎,熱辣辣,其實都非常好食,作為小食嚟講,呢一個質素真係唔差,雞翼亦都醃得非常入味,肉質亦都okay, 絕對唔會鬆散,鍾意食雞翼嘅朋友都可以試吓!蜂蜜檸檬

壽喜燒牛肉餃(大碗)湯

蜂蜜檸檬薏米水,夏天嚟講飲薏米水簡直係非常好嘅消暑飲品,呢一個飲品喺餐廳自家製,有清新嘅味道,蜂蜜加檸檬嘅味道亦都淡淡地,食完餃子飲簡直就係正!
2024-04-02 40 views
趁住復活節假期留港消費😆放假同朋友仔去咗銅鑼灣行街,順便食埋晚飯,揀咗銅鑼灣分店「餃掂手工餃子雲吞專門店」,呢間餃子店我之前喺太子食過覺得味道不錯,主打十幾款不同口味嘅餃子同鮮魚湯底,鍾意食餃子嘅人一定要黎試下😋龍鳳松茸雙煎餃鎮店之寶黑、白松露煎餃🉐所有餃子都係即叫即煎,每粒都係全人工包製,確保材料新鮮皮薄餡靚👍🏻煎餃皮薄香脆豬肉餡料非堂飽滿,入口充滿黑白松露嘅香味與豬肉鮮味互相融合,香氣,每粒餃子都充滿肉汁,鮮味又香口,配搭店家自家制嘅菜脯辣椒油,裡面加入咗豆鼓粒鮮香辣味更為提升,推介👍🏻粟米豬肉湯餃(跟狀元九鼎湯)我地另外點咗碗湯餃,記得一定要飲埋個湯😋湯底絕無味精,以粉葛、鯪魚、鯽魚、排骨、紅棗同紅蘿蔔等滋補食材熬製,鮮甜潤喉,加上清甜鮮美嘅粟米豬肉湯餃,絕配👍🏻湯餃一樣皮薄料多,粒粒都非常飽滿,豬肉鮮嫩嘅口感配搭爽甜嘅粟米粒,令口感更加豐富四川涼麵麵質彈牙爽口,加上辣椒油、花生碎、香蔥同芝麻醬,各種味道互相融合,香辣惹味山楂雪梨水蜂蜜檸檬薏米水店家自家制嘅兩款飲品,真材實料微甜,雪梨水味道酸酸甜甜可以減低膩感,薏米水清甜解渴,兩者配搭餃子都非常合適📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅

龍鳳松茸雙煎餃

粟米豬肉湯餃(跟狀元九鼎湯)

蜂蜜檸檬薏米水

📍餃掂手工餃子雲吞專門店 (銅鑼灣)
銅鑼灣景隆街19號地舖

人均消費:$100-150
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-03-31 56 views
夜晚係銅鑼灣睇完戲都8點幾 突然心血來潮想食餃子 好彩發現餃掂仲未閂 之前食過太子分店 今次嚟到銅鑼灣發現座位幾闊落 呢度除咗有湯餃同煎餃仲可以買生餃子自己返屋企煮龍鳳松茸雙煎餃 (8隻) 雖然呢款餃嘅價錢比起其他貴 但係食完覺得價錢同質素係成正比呢款係黑松露同白松露嘅豬肉餃各四隻 一入口已經有好濃嘅松露味 松茸嘅份量都唔少 黑松露控表示一定要試呢款!!! 韭菜豬肉煎餃 (7隻) 基本上每次食餃子我都會嗌韭菜豬肉 呢度韭菜同豬肉嘅比例好均勻 入口好紮實 上湯松茸時蔬一到咗夜晚就想食返d菜 菜心食落幾新鮮 日本龍鳳蛋 (2隻)溏心蛋再配上黑白松露醬 第一次食呢個組合幾得意飲品方面就叫咗維他檸檬茶同蜂蜜檸檬薏米食咗咁多濃味野飲返枝蜂蜜檸檬薏米水潤下喉 飲落唔會太甜仲有好多薏米係底

龍鳳松茸雙煎餃 (8隻)
雖然呢款餃嘅價錢比起其他貴 但係食完覺得價錢同質素係成正比

韭菜豬肉煎餃 (7隻)

上湯松茸時蔬
一到咗夜晚就想食返d菜 菜心食落幾新鮮

日本龍鳳蛋 (2隻)
溏心蛋再配上黑白松露醬 第一次食呢個組合幾得意

飲品方面就叫咗維他檸檬茶同蜂蜜檸檬薏米
2024-02-25 250 views
叫咗壽喜燒牛肉餃,九頂狀元湯,個湯冇味精,正,但個餃唔知食緊咩。芫荽豬肉餃,餡滑皮剛好,好味。黃金皮蛋,好膠。涼麵都好一般咁囉。聞名不如。。。。應該冇下次了。。。。
芫荽豬肉餃,餡滑皮剛好,好味。
黃金皮蛋,好膠。
涼麵都好一般咁囉。
聞名不如。。。。應該冇下次了。。。。
芫荽豬肉餃
壽喜燒牛肉餃