2024-11-06 669 views
蜜餞雞翼用蜜餞醬汁醃製,外層帶有甜甜嘅蜜糖香,仲滲透到雞肉入面,入面嘅肉質保持嫩滑,每啖都充滿肉汁。呢個份量幾足,啱晒一班人一齊分享。🍯韭菜豬肉餃湯餃簡單但味道豐富,韭菜嘅香味同豬肉嘅鮮甜互相襯托,餡料充足,餃皮薄而彈牙,啱啱好可以包住豐滿嘅餡。湯底清甜,有啲似簡單嘅高湯,幫助提鮮又唔會搶走餃子嘅味道,每啖湯都感受到餃子帶出嚟嘅香氣,非常舒服。🥟至於香煎軟心芝士餃呢個煎餃真係不得了,煎到金黃嘅餃子外皮帶有微脆嘅口感,咬開之後會有芝士流出嚟,嗰種濃郁嘅芝士香真係令人垂涎。餡料裏面仲有少少菜嘅甜味,搭配芝士嘅鹹香,味道平衡得幾好,每一啖都令人好滿足,煎得香口之餘亦唔會太油膩。🧀壽喜燒牛肉餃湯餃呢個係比較特別嘅組合,牛肉餡入面有濃郁嘅壽喜燒醬汁味道,食落帶有啲日式風味。湯底同樣係清湯,但因為牛肉嘅醃汁,令到湯變得更加豐富有層次。餃子嘅餡料夠多,牛肉煮得嫩滑而且吸滿壽喜燒汁,每啖都充滿肉香同甜味。🍜最後試咗自家制山楂雪梨水,呢個飲品真係幾解渴。山楂嘅酸味同雪梨嘅清甜融合得好自然,飲落有種天然果香味,仲有少少去膩嘅效果,感覺好清新。🍐

2024-11-05 612 views
都有一段時間無食過餃掂喇~ 鍾意佢哋個狀元九鼎湯,最啱依家呢啲秋涼天氣,配埋湯餃食,暖一暖。龍鳳松茸雙煎餃 (8隻) $98望過menu介紹,龍鳳松茸即係黑松茸丶白松茸,我哋揀咗煎餃,即點即煎,賣相吸引,熱辣辣,香脆可口,兩款比較,白松茸味道較濃。元貝豬肉餃 (7隻) $51有種鹹香元貝味,少少芹菜味,肉質鮮嫩,大大隻,夠飽肚黃金原味皮蛋 $30回味手拍青瓜 $26個名好貼切,青瓜夠爽脆,酸辣調味得宜,食過會覺得回味。山楂雪梨水 $20 /杯 山楂雪梨水 $28 /支舒喉清潤飲品,支裝仲方便帶返公司慢慢飲

龍鳳松茸雙煎餃
龍鳳松茸雙煎餃
龍鳳松茸雙煎餃 (8隻) $98

元貝豬肉餃
元貝豬肉餃
元貝豬肉餃 (7隻) $51
有種鹹香元貝味,少少芹菜味,肉質鮮嫩,大大隻,夠飽肚

黃金原味皮蛋
黃金原味皮蛋 $30

回味手拍青瓜
回味手拍青瓜 $26
個名好貼切,青瓜夠爽脆,酸辣調味得宜,食過會覺得回味。

山楂雪梨水
山楂雪梨水 $20 /杯
山楂雪梨水 $28 /支
舒喉清潤飲品,支裝仲方便帶返公司慢慢飲
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 元貝豬肉餃
2024-10-27 518 views
😻煎軟心芝士餃(10只),芝士豬肉餃子非常好食,而且咬落去cheese爆曬出嚟, 味道非常好,而且佢個邊煎得好脆,食落去嘅口感都非常好食!😻元貝豬肉餃(大碗)大碗有10隻,所以我哋揀咗,佢個湯非常好飲,飲咗出嚟真材實料絕對冇加任何防腐劑或者味精,飲完亦都唔會口渴,鍾意嘅朋友都可以叫,元貝豬肉呢一個配搭非常好,而且好高級,每一隻水餃都有元貝,個香味非常突出,本身我個人非常鍾意食元貝,所以整體我都幾推介呢一個餃子!😻 四川涼皮,佢嘅口感非常得意,已經有人嘅口感鍾意食涼皮嘅朋友一定不能錯過,佢加咗花生碎辣椒油同埋香醋,成個口感或者味道上都非常有意思,我覺得都幾辣,所以我哋揀咗小辣,味道上到非常適合我哋!😻龍鳳蛋,半隻係白松露醬另外半隻黑松露醬,加埋流心蛋嘅口感非常好食,作為前菜亦都幾開胃,黑松露加雞蛋嘅味道非常match!😻山楂薏米水,喺餐廳自家製嘅飲品絕對冇加任何防腐劑,我哋就揀咗一杯凍嘅,$20,價錢上都非常抵飲啦,咁大杯,而且亦都有消暑嘅功效,食完餃子再飲返個薏米山楂水簡直就係非常配搭好!😻蜜棧雞翼,今日做得非常好食,而且好林,$20.3隻都唔算太貴,鍾意食雞翼嘅朋友不能夠錯過因為真係
😻蜜棧雞翼,今日做得非常好食,而且好林,$20.3隻都唔算太貴,鍾意食雞翼嘅朋友不能夠錯過因為真係做得非常入味!
2024-10-09 700 views
餃掂一向係我最愛既餃子店之一,每次去幫襯都唔會中伏呢度既餃子全部都係每日新鮮包,餃子皮有彈性而且餡料豐富今日點左最有特色既龍鳳松茸餃子(8隻)有黑白松露,未食已經聞到濃濃既松露香氣每次到餃掂都會要湯餃,因為太鐘意佢既狀元湯(粉葛鯪魚湯)飲完唔會口乾,完全係零味精既住家湯酸辣雲耳同拍青瓜口感爽脆,酸酸辣辣,十分醒胃涼皮加埋花生碎同青瓜絲,十分惹味山楂雪梨水和檸檬薏米水酸酸甜甜,雖然不可以調整甜度但不會太甜,解渴一流
餃掂一向係我最愛既餃子店之一,每次去幫襯都唔會中伏

呢度既餃子全部都係每日新鮮包,餃子皮有彈性而且餡料豐富

酸辣雲耳同拍青瓜口感爽脆,酸酸辣辣,十分醒胃

涼皮加埋花生碎同青瓜絲,十分惹味

2024-10-04
  • 狀元九鼎湯
  • 龍鳳松茸雙灼餃(跟湯)
2024-10-08 475 views
今日lunch 想食餃子做午餐,記得公司附近有間食餃子既店同佢地有碗招牌養生狀元九鼎湯。煎既我就怕熱氣,所以Order 左王牌松茸豬肉湯餃子,簡湯餃子係配埋碗湯,煎餃子加湯就要另加錢先有。職員標榜呢款餃子無落鹽無添加,可以自行加其他調味料,正呀!泥到係湯同餃子分開上,大大隻😋呢款餃子配埋湯真係超級養生,岩哂我,睇得出用新鮮食材。黃金皮蛋真係第一次食,溏心好爆醬,又唔貴手拍青瓜正常,唔想食太多澱粉啦;飲品叫左蜂蜜檸檬薏米水,好清甜同養生
職員標榜呢款餃子無落鹽無添加,可以自行加其他調味料,正呀!
泥到係湯同餃子分開上,大大隻😋
呢款餃子配埋湯真係超級養生,岩哂我,睇得出用新鮮食材。
黃金皮蛋真係第一次食,溏心好爆醬,又唔貴
2024-10-07
Type of Meal
Lunch
  • 黃金皮蛋
2024-10-01 375 views
經過灣仔突然心血來潮,好想食餃子🥟再俾我見到呢一間餃子店,即刻入去醫肚先🥟餃子款式選擇非常多,但價格稍為略嫌高了一點🥹🥹如果價格稍為調低一點會比較好👍🏻今次叫咗韭菜餃及椰菜雲耳餃, 湯上餡料非常豐富,又入味😋菜莆豆豉醬,非常好味🤤呢麻辣醬辣度都好惹味😋下次要試埋煎餃先得😝
經過灣仔突然心血來潮,好想食餃子🥟
再俾我見到呢一間餃子店,即刻入去醫肚先🥟
餃子款式選擇非常多,但價格稍為略嫌高了一點🥹🥹
如果價格稍為調低一點會比較好👍🏻
今次叫咗韭菜餃及椰菜雲耳餃, 湯上
餡料非常豐富,又入味😋
菜莆豆豉醬,非常好味🤤呢
麻辣醬辣度都好惹味😋

下次要試埋煎餃先得😝
2024-10-01 2000 views
如果想食簡簡單單而高質嘅餃子可以考慮呢間,佢好出名㗎,都有好幾間分店,最重要係佢啲餃子全部都係每日新鮮包嘅,好新鮮,而餃子皮好有彈性,入邊餡料都好豐富,口感豐富,不論係湯餃或者煎餃都咁好食😋狀元九鼎湯 🥣 香港人返工都比較忙,比較少飲湯水,嚟呢度食餃子之外仲可以有無味精嘅湯飲添👍 佢嘅功效好多,可以提升免疫力、滋潤腸道、溫腎益氣同埋養顏保健🙌 如果食湯餃嘅話都係用呢個湯底😌蜜餞雞翼 🐥 佢都有幾款小食,試咗呢個蜜餞雞翼都幾好食,甜甜地幾開胃😝香煎軟心芝士餃 🧀 超推介呢個香煎軟心芝士餃,可以揀7隻或者10隻😌 煎出嚟好香口,入邊啲芝士溶得好好味🤤雲耳椰菜餃配元貝豬肉餃 🐷 湯餃就試咗個雙拼,覺得雪耳椰菜都幾好食,比較健康嘅選擇,而豬肉餃就好新鮮,加埋元貝比較特別啲🤗自家製山楂雪梨水 🍐 食完餃子之後都一定要試埋佢嘅自家製山楂雪梨水,甜甜地好適合呢個天氣飲😊蜂蜜檸檬薏米水 🍋 蜂蜜檸檬薏米水呢個係大家都鍾意嘅飲品,因為佢好解渴,小小酸酸甜甜都幾好飲㗎 🍯

狀元九鼎湯 🥣

蜜餞雞翼 🐥
佢都有幾款小食,試咗呢個蜜餞雞翼都幾好食,甜甜地幾開胃😝
蜜餞雞翼

香煎軟心芝士餃 🧀
香煎軟心芝士餃

雲耳椰菜餃配元貝豬肉餃 🐷

自家製山楂雪梨水 🍐

蜂蜜檸檬薏米水 🍋
蜜餞雞翼
香煎軟心芝士餃
Nomnom Dumplings is just a five-minute walk from Wan Chai MTR Station. When I went to eat at 8 PM, I didn’t expect the place to be fully packed, which was a stark contrast to the quietness outside. Looking at the menu and the food on everyone’s tables, it’s clear why: for $70, you can enjoy such generous portions of dumplings, making it a great value.**Supreme Matsutake Pork Dumplings** These dumplings are truly made with quality ingredients. They use wild matsutake mushrooms, making this expen

These dumplings are truly made with quality ingredients. They use wild matsutake mushrooms, making this expensive ingredient accessible to everyone. The skin is thin and the filling is ample; the pork is fresh, tender, and juicy, blending perfectly with the aroma of the matsutake, bringing a unique flavor.

**Pan-Fried Soft-Center Cheese Dumplings**
These dumplings have a golden, crispy skin that is chewy but not greasy when you take a bite. The cheese filling inside is rich and melts in your mouth, releasing a strong milky flavor. The slight runny effect is excellent.

**Scallion-flavored Spicy Sour Cloud Ears**
The texture of the cold noodles is smooth and slick, absorbing a lot of the sauce, making it very appetizing.

**Sichuan Cold Noodles**
On a hot summer day, you definitely can't miss out on cold snacks, especially Sichuan cold noodles, which have a sour and spicy flavor that is super appetizing.

Definitely worth an ENCORE!
2024-09-16 437 views
兩個人入到店內,仲有一位朋友未到,我哋坐低點咗3個餐,食物仲未擺上桌,個服務員係咁催我哋快啲快啲,真唔知道要點快,我已經告知點咗3個餐,服務員話有好多客人等緊,哈,唔通坐低嘅唔係客人?奉勸各位食家,唔想受氣千祈咪去!!!
2024-09-16
午飯時間常經過,門外總是排滿人,但由於午飯時間太趕,未能一試,決定晚上與風先生到訪。餐廳位於灣仔的莊士敦道,由港鐵灣仔站A3出口步行5分鐘可到,餐廳以木色餐桌配藍色沙發為主,內部樓底高,採光度與空間感足;我們選了一款湯餃與一款煎餃;至尊松茸豬肉湯餃配狀元九鼎湯(8隻)$80-餃子皮薄,豬肉餡飽滿,狀元湯(粉葛鯪魚湯)一試難忘,無味精,家的味道,這個湯可單點,非常好喝;松茸醬另上,松茸濃香撲鼻,食落有點像XO醬;煎野生松茸素餃(7隻)$58-煎餃皮脆,包有滿滿松茸與素菜,不油膩;天氣酷熱,偏好吃涼拌菜四川涼皮(小辣) $33-涼皮具彈性,不過會淋,豆豉辣醬配黑醋,酸辣適中,拌花生碎及青瓜絲,增強口感;酸辣雲耳 $26-雲耳爽脆,配我最愛的花椒油,小辣小酸,非常醒胃,更愛拌有紅洋蔥,清新健康;凍蜂蜜檸檬薏米水 $20-輕甜微酸,甜津解渴;必試「菜脯豆豉醬」-豆豉鹹香辣菜脯,沾素菜餃同吃,好好味總結:餃子款式選擇多,皮薄、餡料調味到位,不會過濃,健康美味 列入必食的私藏系列

我們選了一款湯餃與一款煎餃;
至尊松茸豬肉湯餃配狀元九鼎湯
(8隻)$80
煎野生松茸素餃(7隻)$58
-煎餃皮脆,包有滿滿松茸與素菜,不油膩;
天氣酷熱,偏好吃涼拌菜
四川涼皮(小辣) $33
酸辣雲耳 $26
凍蜂蜜檸檬薏米水 $20
-輕甜微酸,甜津解渴;
必試「菜脯豆豉醬」-豆豉鹹香辣菜脯,沾素菜餃同吃,好好味

列入必食的私藏系列
至尊松茸豬肉湯餃、酸辣雲耳
煎野生松茸素餃
四川涼皮
凍蜂蜜檸檬薏米水
菜脯豆豉醬
2024-08-27
$106 (Dinner)
至尊松茸豬肉湯餃、酸辣雲耳
煎野生松茸素餃
四川涼皮
凍蜂蜜檸檬薏米水
菜脯豆豉醬
  • 至尊松茸豬肉餃
週末無咩做,過咗港島一日遊,由於我喺新界長大,所以對港島嘅認知好少,根本就唔知有啲咩好嘢食,今日行過灣仔,見到呢間餃掂,望落去幾多種類,而且價錢合理,就等我去一試究竟!假日中午時分人流唔算多,walk-in都有得即時入坐,一坐低環境舒適,店舖都好乾淨,我同友人分別嗌咗韮菜餃同至尊松茸豬肉餃,個人口味關係我只係鍾意食湯,所以就兩個都隔咗湯餃,睇佢坐低介紹佢湯餃裏面個湯叫做狀元九鼎湯用料十足,包括鯪魚粉葛赤小豆等等等等,絕對唔係坊間一般嘅味精湯等咗5分鐘左右啲嘢食陸續送到嚟,除咗餃之外,我哋仲嗌咗個小食尖椒皮蛋,皮蛋嘅味道不過不失,酸酸辣辣夏天食就最啱啦!至於嘢飲我哋亦都試咗店員推介嘅檸檬薏米水,清甜得黎有檸檬嘅鮮味,夏天飲簡直係透心涼~首先講吓韭菜餃,一咬落去內餡飽滿,肉同埋韭菜嘅比例做得好好!!韭菜非常之香,食咗一啖成個口腔已經充滿韭菜嘅香味,食得出係非常之新鮮🥰🥰試一試個湯果然係足料嘅燉湯,非常清潤!對於一啲成日出街食飯冇乜湯水嘅都市人就啱晒!!好啦,跟住重頭戲~至尊松茸豬肉餃一咬落去嗰浸松茸嘅香味爆發出嚟非常之香,而佢除餐亦都附送咗一個松茸醬,亦都係好香菇味,點少少松茸醬配松茸餃到

好啦,跟住重頭戲~至尊松茸豬肉餃一咬落去嗰浸松茸嘅香味爆發出嚟非常之香,而佢除餐亦都附送咗一個松茸醬,亦都係好香菇味,點少少松茸醬配松茸餃到相輔相成,令到松茸嘅香味配合豬肉嘅鮮味更加昇華,冇得彈!!果然呢間舖叫得餃掂啲餃真係掂!

總結呢間舖啲餃做得好出色,而且價錢亦都唔貴,大約$60左右就有10隻餃,喺灣仔呢個區呢個地段性價比極高!!好彩上網睇一睇佢除咗灣仔仲有其他分店,以後食餃我都會食返餃掂,別無他選!
#nomnomdumpling
2024-08-07 342 views
大熱天時唔想食飯麵,嚟咗呢間好多人排隊嘅餃子舖午餐時間真係好多人排隊———————————————————————《麻辣涼麵 小辣》份量超級大麵身幾爽撈埋麻醬嚟食非常惹味開胃-《重慶鮮肉雲吞》叫咗12粒,細細地 可以一啖一粒個湯好鮮味 不過雲吞就味道一般有少少失色冇乜特別-《雲耳椰菜豬肉煎餃》有7隻同10隻揀自己不嬲都好鍾意食餃子好飽肚略嫌材料調味比較淡唔算好出色Size夠飽滿炸得好香口建議要叫煎餃多過水煮!
大熱天時唔想食飯麵,嚟咗呢間好多人排隊嘅餃子舖
午餐時間真係好多人排隊

好飽肚
略嫌材料調味比較淡
唔算好出色
Size夠飽滿炸得好香口
建議要叫煎餃多過水煮!

2024-08-05 1595 views
一向超級鍾意食餃子嘅我❤️又再一次嚟到N刷既「餃掂手工餃子雲吞專門店」🥟🥟🥟餃子非常包滿同足料,大大隻隻,非常紮實👍🥒回味手拍青瓜天氣咁熱,我哋叫左個涼菜-手拍黃瓜小食🫶🏻清甜爽口,唔會太辣😙作為頭盤小吃真係開胃一流❤️🥟餃子🥟四龍鳳松茸雙湯餃配狀元九鼎湯平時都淨係食煎餃嘅我😲見最近有啲熱氣,第一次試吓order 湯餃龍鳳松茸係有四隻黑松露加四隻白松露餃 🤤湯餃可以令到黑松露同白松露嘅味道更加突出同加鮮甜 🫶🏻黑松露同白松露都係十分足料,咬一啖見到入邊啲餡😄完全係好抵食,忍唔住要打下卡😋😋驚喜係佢個狀元九鼎湯,真係好足料,入面包括美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、准山、豬尾骨等,非常清甜❤️🫶🏻餃完一啖又一啖😌煎餃方面 我哋叫咗兩款煎餃中碗 7隻大碗嘅有10隻,但女仔份量7隻剛剛好煎餃人流多嘅話,大概需時20分鐘左右 🥩壽喜燒牛肉煎餃壽喜燒牛肉煎餃喺出邊比較少見,佢嘅牛肉超級入味,仲食到濃郁壽喜燒嘅大蔥味,好yummy 😽🥬大白菜豬肉煎餃中碗新鮮嘅大菜與豬肉嘅鮮嫩,肉汁豐富,餃子包著滿滿嘅餡料,即使煎完都唔會覺得好油膩🫶🏻🍐山楂雪梨水🍋蜂蜜檸檬薏米水兩杯都唔會太甜🫶🏻甜甜地酸酸地,好解膩同同滋

餃子非常包滿同足料,大大隻隻,非常紮實👍

🥒回味手拍青瓜

🥩壽喜燒牛肉煎餃

🥬大白菜豬肉煎餃中碗

🍐山楂雪梨水
🍋蜂蜜檸檬薏米水
兩杯都唔會太甜🫶🏻甜甜地酸酸地,好解膩同同滋潤🫶🏻

📍 餃掂手工餃子雲吞專門店Nom Nom Dumpling
🗺️ 灣仔莊士敦道44號地舖
2024-08-02
Type of Meal
Dinner
  • 自家製山楂雪梨水
  • 龍鳳松茸雙灼餃(跟湯)
2024-07-29 405 views
灣仔搞掂 餃子店 真材實料。一向鍾意食餃子的我 第一次嚟呢間 餃 掂。呢度啲餃子隻隻都大大粒真材實料。我就叫咗一個 香煎軟芝士餃 一客中的 總共有七隻, 隻隻大大隻 用上新鮮豬肉 肉質鮮嫩 配上芝士 非常之惹味。第二樣就叫咗 龍鳳松茸湯餃, 每一隻都充滿 松茸 的味道 大大隻 個湯非常之 清甜。 每一隻都係手工餃子 用上新鮮豬肉秘製 配上松茸 芳香味道濃 。最後我就叫咗一支 檸蜜薏米水 消暑稱為解渴之選。呢度服務服務態度很好 推介一啲 特色美食給你, 值得再嚟。
灣仔搞掂 餃子店 真材實料。
一向鍾意食餃子的我 第一次嚟呢間 餃 掂。

呢度啲餃子隻隻都大大粒真材實料。

最後我就叫咗一支 檸蜜薏米水 消暑稱為解渴之選。

呢度服務服務態度很好 推介一啲 特色美食給你, 值得再嚟。

2024-07-24 1439 views
環境5分:中式小店格局,樓面超高,內牆貼左人生道理poster,卡位分佈响兩旁,都算寬敞,筷子响櫃桶內,慳位又方便,唔算迫,可以畀五分。衛生5分:每張枱都有盒紙巾同埋調味料架,好乾爽唔會黐立立,非常衛生,滿分。服務5分: 侍應生快手快腳,唔囉嗦,上菜爽手,半小時內食完走人,滿分。味道5分:灼至尊松茸豬肉餃大碗有一打十二隻,隻隻都皮薄餡靚,入面D豬肉嫩口得黎好實正,證明D肉好新鮮,成隻餃好甜,個松茸又香,附送果碗狀元九鼎湯呢非常之清,一D都唔油,好飲。2) 煎韭菜豬肉餃大碗有十隻,大大隻個餡都係咁實正,個皮煎到金黃色,非常有心機,個韭菜味好濃烈好突出好仲好鮮好爽脆同香口,超好味,性價比高。3) 上湯松茸時蔬係菜心,都好多條,粗身得黎冇渣,成條吞得落肚。4) 凍蜂蜜檸檬薏米好清甜好潤喉好解渴,一支一個人冇難度。抵食5分:百幾蚊一個人一餐飯有正宗餃子,有野飲又有碟菜,性價比非常高,非常抵食,一定滿分。
環境5分:
衛生5分:
服務5分:
侍應生快手快腳,唔囉嗦,上菜爽手,半小時內食完走人,滿分。
味道5分:
至尊松茸豬肉餃
韭菜豬肉餃
上湯松茸時蔬
4) 凍蜂蜜檸檬薏米好清甜好潤喉好解渴,一支一個人冇難度。
凍蜂蜜檸檬薏米
抵食5分:
2024-07-23
$122 (Dinner)
至尊松茸豬肉餃
韭菜豬肉餃