Nonsense

Restaurant: Nonsense
Info:

2022-04-04 67 views
近近地就吃這家吧很滿座 也幸好還有位置被安排坐在窗旁的隔壁位置也不錯至少距離大馬路有一張枱的距離噪音和差空氣沒有直接影響到用膳坐下後就是先看看這大餐牌的時候了看甜品和小食位置看了一陣子才驚覺應該要先乖乖點主食Pasta好像不太吸引那就吃飯吧~咖哩吉烈豬扒飯 $85時間沒有等很久餐就上了所以這是輕焗難道現在普遍的焗烤食物都是輕焗的嗎?算吧 有得吃就好 🤣豬扒有點稍為硬不過脆脆的被反而比很多外面餐廳的炸物做得優秀飯除了有滿滿的茄蕃汁外還有薯仔和紅蘿蔔如果把芝士溶在飯裡一起吃更會帶有點香草味這飯唯一不好的就是有骨 😅飯有跟餐湯 在下就選了南瓜忌廉湯先是嗅覺享受濃烈的香草氣味不斷侵襲那漿漿厚身的口感加上香郁的南瓜味道很快就全都進入了在下的肚子裡好好為身子暖一番餐飲跟餐半價在下選了熱朱古力Hazelnut Latte $40(原價)不過由於在下是金魚的近親不知道自己點了些什麼來了一杯熱的America Coffee頭2口會感覺有點淡不過而飲幾口咖啡的味道會在口腔裡慢慢滲出感染味蕾只是味道逗留的時間比較短感覺不太豐富好啦 之後是甜品環節富士蘋果生芝士蛋糕配法式焦糖布丁 $58其實點這個除了自己本生
近近地就吃這家吧
咖哩吉烈豬扒飯

咖哩吉烈豬扒飯 $85
時間沒有等很久餐就上了
所以這是輕焗
難道現在普遍的焗烤食物都是輕焗的嗎?
算吧 有得吃就好 🤣

生的芝士?
試試🥴
這個等候時間會比較長一點
也是好迷李的一個 😅
大概可以2口KO..
旁邊的笨蛋也一樣好迷李

而且可能是對綠茶製品的一種成見吧
我覺得好甜啊
也沒差
一口蛋糕一口檸檬水就好了
Green  Apple  Cucumber    Yogurt

有點太甜真的受不了
一於在加點一杯飲料
來一杯Non Alcohol Selection
Green Apple Cucumber 🥒 Yogurt $58
第一口喝下去有很清新的感覺
經過一番努力
大戰三百回合後
把這杯KO了
不知道今天喝了大半杯冷飲
之會是否會把自己痛死..

最後發現原來不知不覺就過了2個多小時
的確開心的日子過得很也
也真的很久很久
未有好好坐下來吃點好東西
難道真的要等5年?
希望社會 生活
一切都盡快能恢復正常

在吃完這餐差不多離店時已經過了最旺的午巿時間
看到爆忙的2位服務生
真的辛苦了
南瓜忌廉湯
富士蘋果生芝士配法式脆糖布丁
2022-04-03 69 views
是日去左一個人氣cafe 🙌🏻最想試佢個開心果千層蛋糕 但好可惜當日冇😣😣1. 蟹籽蟹肉咸蛋忌廉意粉🦀- 有驚喜 好香咸蛋味 啖啖溶化左係啲汁到- 蟹肉都好多 好新鮮 不過間中會有啲蟹殼- 開頭食都覺得好好味 但食到最後得番啲汁就感覺都幾咸2. 帶子墨汁意粉🍝- 帶子有3粒 幾大幾新鮮- 墨汁就有點咸- 整體驚喜唔多 中等評價3. 開心果玫瑰卷蛋🌺- 最最最想試就係個甜品 冇失望 開心果味同玫瑰咪濃 - 發打忌廉既時間剛好 所以唔會太軟身 甜度都適中 4. 焦糖布甸🍮- 份量雖不大 但布丁好順滑 - 雖然佢加左價 但論食物質素 環境都唔錯 下次會想試更多甜品價錢:🌟🌟🌟/5性價比:🌟🌟🌟/5味道:🌟🌟🌟🌟/5衛生:🌟🌟🌟🌟/5回頭率:🌟🌟🌟/5

1. 蟹籽蟹肉咸蛋忌廉意粉🦀

衛生:🌟🌟🌟🌟/5
回頭率:🌟🌟🌟/5
  • 開心果千層蛋糕
  • 法式焦糖布丁
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址: 土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹呢一間真係Bookmark咗好耐次次睇相見到佢個煲仔飯勁吸引😮‍💨今次終於到我🥱聽講話平時要排隊先食到我哋1330左右去到唔洗等位就可以直入D枱同位置都幾大幾舒服👍🏼唔係講笑好耐都冇遇過咁有禮貌嘅店員每道菜嚟之前都會講解下點食道菜好熱又會提一提我哋小心仲要經常幫我哋斟水,問佢有咩推介都幾好禮貌,真係買少見少。食物質素好好,完全冇令我失望仲要試咗佢哋新口味嘅卷蛋😋🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $188 Rating:8/10。好足料!!。勁多豬肋肉。有少少飯焦勁有咬口。成個飯好惹味又唔會太鹹。我自己一個食晒成個飯🙊。推介👍🏼👍🏼2.炸軟殼蟹芝士海鮮咖喱鍋 $248 Rating:8/10。好大隻炸軟殼蟹。炸得好脆😍。佢啲海鮮係好新鮮。啲蝦勁彈牙。個咖喱再配埋個印度薄餅真係好好食。但係印度薄餅得兩塊唔係幾夠。想要好似要自己加錢。佢嘅芝士有拉絲但係唔夠多🥱。真係好
🧁食物質素:😍😍😍😍

D枱同位置都幾大幾舒服👍🏼
唔係講笑好耐都冇遇過咁有禮貌嘅店員
每道菜嚟之前都會講解下點食
道菜好熱又會提一提我哋小心
仲要經常幫我哋斟水,
問佢有咩推介都幾好禮貌,真係買少見少。
食物質素好好,完全冇令我失望
仲要試咗佢哋新口味嘅卷蛋😋

1.黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $188 Rating:8/10
。好足料!!
。勁多豬肋肉
。有少少飯焦勁有咬口
。成個飯好惹味又唔會太鹹
。我自己一個食晒成個飯🙊
。推介👍🏼👍🏼

。好大隻炸軟殼蟹
。炸得好脆😍
。佢啲海鮮係好新鮮
。啲蝦勁彈牙
。個咖喱再配埋個印度薄餅真係好好食
。但係印度薄餅得兩塊唔係幾夠
。想要好似要自己加錢
。佢嘅芝士有拉絲但係唔夠多🥱
。真係好滿足

3.特濃伯爵茶日式卷蛋$58 Rating: 7/10
。果然冇改錯名
。伯爵茶味極重
。蛋糕亦都好軟綿綿
。但係個心始終鍾意開心果多啲☺️

4.開心果玫瑰竹炭日式卷蛋 $58 Rating: 9/10
。😍😍勁推介
。本人係開心果fans
。佢個開心果嘅味好香又唔會太甜
。連埋玫瑰嘅味一齊食好fresh
。完全唔漏
。可以一個人食兩件🙂

5.追加法式焦糖布丁 $15 Rating: 7/10
。細細個幾得意
。嗰蛋夠滑捋捋
。焦糖又唔會燒到過苦
。$15抵食

6.Perfume Fruit Oolong Tea $58 Rating: 8/10
。有驚喜😋
。飲之前要噴啲香既野 幾特別🤣
。佢係熱情果嘅味道
。唔會好甜之餘仲可以解漏
。仲要幾大杯👍🏼

Perfume Oolong Tea
追加法式焦糖布丁
開心果玫瑰竹炭日式卷蛋
特濃伯爵茶日式卷蛋
先講一下,我並唔係要黑哩間店,只係想表達少少感受🥲哩間店嘅Risotto係我嘅最愛🥲真係好好食!佢唔係平,一個要$160~$170 (當時)嘅意大利飯。當然每次都叫埋小食, 飲品同甜品,都係好食,埋單2個人都$700-$800,但我覺得好值~ 每次都係刻意到土瓜灣食,車程來回都1個半-2個鐘,食完都非常滿足!對上一次食是12月30日,一如既往滿足住咁走。我都好明白哩個時世,無人會想加價,禁堂食,又限人數。時隔短短3個月,我無意間發現,我最中意食嘅野,加到$250一碟😱 個人覺得個加幅真係有啲難接受。我並唔係想話佢唔值... 佢真係好食,但如果我要刻意去,唔係咩特別日子要慶祝乜野,我應該都唔會再去了🥲 講到哩到,可能你係食得起的一群😂 咁冇野啦~食得起就多啲幫襯啦~😂真係好可惜呀😔🤕
先講一下,我並唔係要黑哩間店,只係想表達少少感受🥲

真係好可惜呀😔🤕

• 鵝肝黑松露意大利飯
2022-03-15 109 views
今日又去咗為於公司附近的 "飯堂" 食Lunch ,原先只諗住食個午餐,點知驚喜地被邀請試食。呢個 "玫瑰開心果竹炭卷蛋" 老闆話未有得買住嫁,想我呢個熟客仔試下先 (偷笑咗 ^^)我呢D梗係馬上上嚟寫番個食評先喇~我第一啖食嘅時候,果陣玫瑰香令我醒一醒,香而不俗。第二啖就食到綠色嘅開心果味,果仁味亦鮮明出眾!黑色嘅竹炭蛋糕雖然喺味道上無特別但佢清啖嘅調味做咗中和嘅作用,口感亦恰當地鬆軟。加上上碟時你會見到擺盤係用心嘅,佢側邊係有兩小堆士多啤梨味嘅cream + 鮮藍莓同士多啤梨,呢D配搭帶出一D酸味,從而中和咗甜品嘅甜。好好嘅平衡~都唔可以一味只讚佢好味吸引,我都有俾返D好個人水味嘅意見嘅!玫瑰同開心果一齊做主角係有D嘥咗,畢竟兩種口味都比較搶味蕾嘅注意,有爭做主角嘅感覺... 放埋一齊一次過品嚐係有D貪心嘅!建議咗老闆可將佢地分番開,各自配搭返另一種相對地較輕嘅cream 如 Vanilla 味,成件事應該會Light D 同Balance DD。同埋對我嚟誁有少少太甜,個人觀感^^ 不過我相信有好多朋友仔係鍾意食呢種甜度嘅甜品嘅~整體而言,係唔錯嘅選擇,有驚喜!
我呢D梗係馬上上嚟寫番個食評先喇~
整體而言,係唔錯嘅選擇,有驚喜!
玫瑰開心果竹炭卷蛋
Other Info. : 個人嚟講好鍾意呢間餐廳,員工親切用心,鍾意同客人互動,你會感受到佢地好關心客人嘅需要同睇法。 呢道嘅氣氛讓我覺得入嚟食嘢係一種享受同快樂。值得一嚟再嚟~
2022-03-15
玫瑰開心果竹炭卷蛋
嗌左4樣野,1.黑毛豬煲仔飯2.黑松露薯條3.牛舌4.帆立貝卡邦尼1. 幾好,但美中不足係凍左個底好多油,建議可以用d放係底長期興住個煲2. 薯條未解好凍,好重雪味,基本野都未做,醬好差,係出面買樽黑松露返黎自己整分分鐘仲好味3. 牛舌好重蘇味(唔識打),佢想用d好辣好濃既調味料去蓋住但好似唔多成功4. 粒帆立貝啲屎仲未挑出嚟,粒粒都係咁,唔係意外囉埋單嗰陣食淨咗啲嘢, 侍應呢問係咪啲嘢唔好食, 咁我哋誠實答佢啦, 是但同佢講牛舌好重蘇眉, 跟住佢話”d牛舌係咁架啦”,心諗你係咪冇係出面食過冇蘇味既牛舌? 都費事同佢講啲薯條同帆立貝仲有咩問題。結論,唔會再去,問左係咪唔好食,答完仲要串柒柒,咁你不如好問啦,又冇得講大話既我果陣,d野食剩左你唔信難食你咪自己試下囉,證據係哂你面前🤷‍♂️。
嗌左4樣野,

1.黑毛豬煲仔飯
2.黑松露薯條
3.牛舌
4.帆立貝卡邦尼

4. 粒帆立貝啲屎仲未挑出嚟,粒粒都係咁,唔係意外囉

2022-03-01 1045 views
這家位於土瓜灣的特色小店除了有fusion煲仔飯之外,還有店家的得意之作 —— 甜品!友人說它的千層蛋糕很不錯,就讓我來試試吧!玫瑰芋泥日式卷蛋賣相像公主茶點一樣的fancy卷蛋😍 淺粉色的忌廉加上煙粉色的卷蛋,忌廉上還有乾玫瑰花瓣,讓人一看愛上~ 這個被我稱為夢幻甜點的卷蛋當然不會空有外表,香甜的士多啤梨忌廉點綴口感綿密的玫瑰蛋糕,裡面輕盈的忌廉包覆細滑香濃的芋泥,各種味道各有千秋,不會有誰蓋過誰的風頭,是個內外兼備、百看不厭的美人❤️👑特濃伯爵茶日式卷蛋👑大推這個卷蛋!我甚至乎有衝動點一整條外賣帶回家(其實我們有詢問店員,他說要事先預訂🥲),可想而知我有多喜歡了~ 雖然它的賣相比上面的玫瑰卷蛋平實,但口味卻十分驚艷,蛋糕是一向的綿密不乾澀,裡面的伯爵茶忌廉濃度可以說是100%,入口帶甘苦味,用比較淡的蛋糕來平衡就變得剛剛好👍🏻 我和友人一致覺得它的性價比比起很多有名的卷蛋店都要高,不用排隊或者準時搶單這一點已經值回票價~開心果千層蛋糕友人很喜歡開心果,看到蛋糕面層大量的開心果碎已經心心眼😍 她覺得開心果忌廉的味道很不錯,但我覺得還好,開心果味不算太突出(?)而且crepe略嫌過厚,入

👑特濃伯爵茶日式卷蛋👑

開心果千層蛋糕
友人很喜歡開心果,看到蛋糕面層大量的開心果碎已經心心眼😍 她覺得開心果忌廉的味道很不錯,但我覺得還好,開心果味不算太突出(?)而且crepe略嫌過厚,入口不夠輕盈🙊

朱古力千層蛋糕
這款千層蛋糕同樣有crepe過厚的問題,但70%特濃朱古力的口味很得我心,而且這款蛋糕的cream頭幾層好像比較多,瑕不掩瑜😋 喜歡濃度高朱古力的朋友可以一試~
Type of Meal
Lunch
朱古力千層蛋糕
💎總評分:9.0/10-最近天氣凍☃️,想食啲暖粒粒嘅野就即刻諗起煲仔飯,記得之前有間cafe出名食日式煲仔飯,將傳統菜式用FUSION方法演釋,WFH weekday lunch馬上嚟試下😋。除左煲仔飯之外,cafe必備嘅All day breakfast、pasta 🍝、burger🍔都有,另外仲有日式串燒,一定搵到啱自己嘅口味。1️⃣ 黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $178Lunch set 有多過10款主食,送餐湯,不過小編一心只想食煲仔飯😋。當日嘅餐湯係南瓜忌廉湯,香濃嘅南瓜味🎃,質素中上。期待已久嘅煲仔飯嚟到時有木蓋蓋住,一打開即刻冒煙,傳來陣陣香味🤤。選用黑毛豬特別重豬肉味🐖,口感鬆軟,配埋雜菌同特製嘅煲仔飯醬汁,味道一流💯。當然唔少得拮爆蛋黃嗰下快感,蛋香味成功令個飯推到更高層次🥚,值得一讚嘅係,食到最尾會有飯焦,簡直係煲仔飯嘅精粹👍🏻!2️⃣ 雙重芝士•蟹肉•焗大啡菇 $63大啡菇即叫即焗🍄,等候時間比較耐,但係完全值得!大啡菇成功鎖住水份,食落唔乾身仲好juicy,上面有雙重芝士🧀,中間夾住厚厚一層蟹肉🦀,一啖咬落去有多種質感,底部嘅薯蓉令整個菜式無咁單調,打得唔算細滑,會食到薯
💎總評分:9.0/10

1️⃣ 黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $178

2️⃣ 雙重芝士•蟹肉•焗大啡菇 $63
大啡菇即叫即焗🍄,等候時間比較耐,但係完全值得!大啡菇成功鎖住水份,食落唔乾身仲好juicy,上面有雙重芝士🧀,中間夾住厚厚一層蟹肉🦀,一啖咬落去有多種質感,底部嘅薯蓉令整個菜式無咁單調,打得唔算細滑,會食到薯仔粒🥔,不過小編反而覺得咁樣好似用少左牛油/cream,相對無咁肥👏🏻。

3️⃣ 玫瑰芋泥日式卷蛋 $58
店員推介呢款蛋糕好啱女士食,因為玫瑰口味比較lady🌹。卷蛋嚟到時,小編有少少好奇點解蛋糕唔係粉紅色,但係食落又有陣陣玫瑰味,口感軟綿,再加上中間嘅芋泥🍠,甜度適中,都真係幾啱女士食💁🏻‍♀️。

4️⃣ 法式焦糖布丁 +$15
最後發覺一個蛋卷係未滿足到小編食甜品個胃,於是就加配一個迷你法式焦糖布丁🍮。質素中規中矩,追加$15就食到都算抵食。

小店提供各類菜式,最為吸引當然係日式煲仔飯,啱哂鐘意食煲仔飯又鐘意試新嘢嘅朋友👍🏻。Menu唔只得一款煲仔飯,相信實會搵到嗰啱自己嘅口味。多類甜品都係自家製🍰,十分有心思,值得一試。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
Other Info. : 🚗 餐廳係地舖,外邊有少量咪錶位,就算等唔到就咁泊街都可以望實架車。
2022-01-14
$150 (Lunch)
2022-02-25 1561 views
【每日限量卷蛋Fusion Cafe✨】////土瓜灣係一個充滿工業大廈嘅小區🏙屯馬綫開通之後多咗好多餐廳🤪Nonsense主打fusion菜式 由主菜到甜品都食到好滿足 平日得兩個店員做到踢晒腳 但都保持到好好嘅服務態度(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)極度推薦🥰.👉🏻黑毛豬肋肉。日式煲仔飯 ($178)黑毛豬肋肉煮得好軟腍 油脂分佈得平均👅配小店自家製嘅甜醬油 飯粒甜甜地易入口食到最底會有少量飯焦 中日式配搭一流.👉🏻營養全日早餐🥣 ($118)呢款全日早餐主角雞胸肉唔鞋口幾嫩滑🐥沙律就一般 可以加油醋汁醬料會更入味.👉🏻雙重芝士。焗大啡菇 ($63)大啡菇好juicy 芝士處於半溶狀態😆👉🏻丸久小山園抹茶日式卷蛋 ($58)身為抹茶控嘅小編🍵大力推薦一定要試卷蛋卷蛋好鬆軟 包住爆餡忌廉 有真正抹茶嘅回甘味🌟☄️飲品跟餐半價👉🏻Smoky Rose Lemonade ($58)一樽玫瑰糖漿再加梳打水 賣相igable🥳店員有比清晰指示 先加少量糖漿 再加梳打水玫瑰花香味道天然 仲有少少檸檬味好清新!!.👉🏻Osmanthus Mango Ice Tea ($58)芒果泥再加上桂花風味糖漿酸酸甜甜(´▽`
【每日限量卷蛋Fusion Cafe✨】
////

👉🏻黑毛豬肋肉。日式煲仔飯 ($178)
黑毛豬肋肉煮得好軟腍 油脂分佈得平均👅
配小店自家製嘅甜醬油 飯粒甜甜地易入口
食到最底會有少量飯焦 中日式配搭一流

👉🏻營養全日早餐🥣 ($118)
呢款全日早餐主角雞胸肉唔鞋口幾嫩滑🐥
沙律就一般 可以加油醋汁醬料會更入味

👉🏻雙重芝士。焗大啡菇 ($63)
大啡菇好juicy 芝士處於半溶狀態😆

👉🏻丸久小山園抹茶日式卷蛋 ($58)
身為抹茶控嘅小編🍵大力推薦一定要試卷蛋
卷蛋好鬆軟 包住爆餡忌廉 有真正抹茶嘅回甘味🌟

☄️飲品跟餐半價

👉🏻Smoky Rose Lemonade ($58)
一樽玫瑰糖漿再加梳打水 賣相igable🥳
店員有比清晰指示 先加少量糖漿 再加梳打水
玫瑰花香味道天然 仲有少少檸檬味好清新!!

芒果泥再加上桂花風味糖漿酸酸甜甜(´▽`)
用左烏龍茶底茶味都幾温和 有清涼嘅感覺

———-
📍Nonsense (土瓜灣)
土瓜灣北帝街143-155號順輝大廈地下4號舖
2022-02-14
$150 (Lunch)
  • 黑毛豬肋肉日式煲仔飯
  • 芝士蟹肉焗大啡菇
  • 日本小山園抹茶卷蛋
覺得依間餐廳幾適合慶生同約會,就簡左黎同友人慶祝生日,但因為無晚市,所以唯有食午餐。原先以為有得book位(WhatsApp ),但店舖話係繁忙時間,所以只能mark低當waiting list,如果多人既話。當日係星期六下午,所以店舖都幫我照mark 低同幫我mark 生日碟,本身見menu 好似無開心果千層蛋糕,所以都係ws問一問,知道有後就預留一份先。當日人流都吾多,一入餐廳就有位置。我地嗌左·龍蝦竹笙湯🦞·黑毛豬肋肉日式煲仔飯🍚·全日營養早餐🥣·Rose chocolate 🌹·開心果千層蛋糕-------------------·龍蝦竹笙湯龍蝦竹笙湯係跟餐加錢嗌的($25),上菜速度都好快,嗌完無幾耐就有龍蝦湯,龍蝦湯味道都好濃厚,而且吾會有粉狀既問題,以$25加錢既價錢都仲有吾係少既竹笙,我覺得幾值得嗌,但反而龍蝦就吾太覺有,同埋個人略厭咸左少少,但味道係👍🏻。·Rose chocolate飲完湯,就送上Rose chocolate,一送到已經俾佢既氣味同樣吸引左,但好濃厚既rose 味,而飲落口朱古力味就出過玫瑰味,鍾意玫瑰同朱古力既都可以嘗試一下😝-----------
當日人流都吾多,一入餐廳就有位置。我地嗌左
·龍蝦竹笙湯🦞
·龍蝦竹笙湯
龍蝦竹笙湯

·Rose chocolate
·全日營養早餐🥣
到全日營養早餐喇,一黎到又係超吸引到我,因為好豐富!滿滿既沙律🥗牛油果同雞胸肉,仲有我比較少見既穀物yogurt 😍😍,所以令我好surprise🥰
望落去,友人話啲雞胸好似好嚡咁喎,點知!錯哂,係超淋超軟,好正呀!然後個沙律配埋芝麻醬真係一絕!沙律中既生果都超級甜,無論蜜瓜定橙都係,然後牛油果上熟度都係岩岩好,正!唯有啲美中不足就係有d蚊螆一路飛過😟。
穀物yogurt同預期中都一樣無落差👍🏻成個All day breakfast 都好足料,夠哂飽肚😋😋
全日營養早餐

·黑毛豬肋肉日式煲仔飯
全日營養早餐等左5至10分鐘,黑毛豬肋肉日式煲仔飯都到lu,店員好好咁提醒我地要注意個煲邊。一打開就見到滿滿既料,又係吸睛👀
友人好快就將佢撈左,有蛋有菇有豬肋肉仲有一啲類似露筍既食物,味道都好夠!不過佢都仲有額外既汁俾我地加,可能擔心客人吾夠味,友人表示都好食又飽😋
·開心果千層蛋糕
終於到預早order 既生日碟喇,又係打卡食物之一,佢將個生日碟畫到好靚!😍😍靚到友人見吾到佢個名添😂以為係普通既🐱🐱
講番食物,個開心果千層蛋糕同我想像中有啲出入,佢個口感唔係creamy ,係有啲Mousse嘅感覺,可能係因為中間有層啫喱?.?
個人就一般般,但開心果既味道都幾好,比其他店既開心果味突出啲。重申多次,佢個生日碟真係畫到好有心思,店員都好好咁主動話幫我地揸機影相📸️
開心果千層蛋糕

總括係絕對可以番轉頭👍🏻期待晚市同開放番多啲人,就可以嗌多啲食物試下!

2022-01-29
$250 (Tea)
Celebration
Birthday
龍蝦竹笙湯
全日營養早餐
  • 營養全日早餐
2022-01-20 88 views
自從開通咗屯馬線之後,土瓜灣嘅餐廳好似愈開愈多🤔而呢間喺土瓜灣嘅餐廳真係好高質,所以一路都keep著吸引到區外人入嚟食🤤重點推介:🌝北海道松葉蟹甲羅盛虎蝦海鮮日式煲仔飯配白味噌湯$238睇張相就知有幾足料,將海鮮同秘制醬汁加入米中一齊煲,啲飯簡直吸哂海鮮精華非常入味又充滿鮮味🤩🤤👍🏽而且煲底仲有飯焦架!鐘意食飯焦嘅飯友可以慢慢刮黎食🤣🌝黑毛豬肋肉日式煲仔飯$168呢個就相對冇咁濃味,反而係充滿豬油香🤤飯面鋪滿豬肋肉同菇,仲打上咗一隻窩蛋,豬肋肉本身冇咩調味,所以豬肉味會出啲,而且豬油味會好出好香,成個飯會岩清淡口味人士多啲🤔但如果覺得唔夠味嘅話,都可以落醬油落去一齊撈🌝燒澳洲和牛封門柳$258呢個係M5澳洲和牛黎,熟度岩岩好,牛肉味好濃,肉質好嫩🤤啲配菜都用心用醬汁炒過,入哂味👍🏽🤤🌝香煎鵝肝黑松露雜菌意粉$158呢碟就比較普遍,好多餐廳都食到,但都要讚吓佢鵝肝煎得幾好,外脆内嫩,而意粉吸哂黑松露醬汁,好入味🌝👍🏽總結:呢間餐廳由前菜大啡菇到主菜同甜品蛋糕都好好食,值得encore!
自從開通咗屯馬線之後,
土瓜灣嘅餐廳好似愈開愈多🤔
而呢間喺土瓜灣嘅餐廳真係好高質,
所以一路都keep著吸引到區外人入嚟食🤤

重點推介:
🌝北海道松葉蟹甲羅盛虎蝦海鮮日式煲仔飯配白味噌湯$238
睇張相就知有幾足料,
將海鮮同秘制醬汁加入米中一齊煲,
啲飯簡直吸哂海鮮精華非常入味
又充滿鮮味🤩🤤👍🏽
而且煲底仲有飯焦架!
鐘意食飯焦嘅飯友可以慢慢刮黎食🤣

🌝黑毛豬肋肉日式煲仔飯$168
呢個就相對冇咁濃味,
反而係充滿豬油香🤤
飯面鋪滿豬肋肉同菇,
仲打上咗一隻窩蛋,
豬肋肉本身冇咩調味,
所以豬肉味會出啲,
而且豬油味會好出好香,
成個飯會岩清淡口味人士多啲🤔
但如果覺得唔夠味嘅話,
都可以落醬油落去一齊撈

🌝燒澳洲和牛封門柳$258
呢個係M5澳洲和牛黎,
熟度岩岩好,
牛肉味好濃,肉質好嫩🤤
啲配菜都用心用醬汁炒過,
入哂味👍🏽🤤

🌝香煎鵝肝黑松露雜菌意粉$158
呢碟就比較普遍,好多餐廳都食到,
但都要讚吓佢鵝肝煎得幾好,
外脆内嫩,
而意粉吸哂黑松露醬汁,
好入味🌝👍🏽

總結:
呢間餐廳由前菜大啡菇到主菜同甜品蛋糕都好好食,
值得encore!
2022-01-18 82 views
朋友為咗試呢間嘅甜品💁🏻‍♀️卷蛋,我哋一齊嚟到土瓜灣,發現佢其他嘢都唔錯架!😲😲 主食+飲品:- 和牛芝士漢堡 配薯條 ($148)+ Perfume Fruit Oolong Tea (半價升級$29)和牛漢堡扒有啲厚度,但唔會煎到過熟。冇諗過佢會有沙律菜,係有汁架!唔係伴碟架咋😆😆跟住叫咗杯熱情果蓉+蘋果汁嘅烏龍茶,幾清新嘅。係飲之前個staff 會將食用perfume 係你面前噴幾下落杯嘢度,話可以俾食客係飲緊嘅時候聞到香水味......但係我唔係好聞到係咩味😅😅甜品:- 伯爵茶卷蛋 ($48)佢嘅卷蛋真心唔錯!🤤 好香濃嘅伯爵味,個蛋卷口感鬆軟,啲cream唔漏,會再去土瓜灣搵佢🤩🤩

主食+飲品:
- 和牛芝士漢堡 配薯條 ($148)+

和牛芝士漢堡 配薯條

甜品
- 伯爵茶卷蛋 ($48)

伯爵茶卷蛋  配 雲尼拿雪糕
伯爵茶卷蛋  配 雲尼拿雪糕
  • 特濃伯爵茶日式卷蛋
2022-01-17 516 views
屯馬綫嘅土瓜灣同宋皇臺站開通後都未有機會去過~以前嚟開呢頭都係食泰國嘢比較多今次趁周末中午仲有得堂食嘅時間嚟咗bookmark已久嘅一間cafe食嘢~呢個煲仔飯真係值得快快為佢開一個post(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)其他嘢食都好~味~啊~✨黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $178嘩呢個飯真係唔係講笑咁好食~佢嘅概念有啲似日式炊飯+港式煲仔飯嘅混合版一開始上菜時店員好細心咁提醒我哋唔好掂到個鐵鍋~(不得不提店員們嘅服務態度都好好!)另外仲附上埋豉油,表示如果唔夠味可以自己加落去~但最後其實我哋都冇加到因為本身個汁已經好夠好入味!個汁有少少似日式燒汁mix港式甜鼓油整體食落比傳統煲仔飯會冇咁乾,個人幾鍾意~同埋面頭鋪咗滿滿嘅菇、豬肋肉幾乎每一啖都食到,好足料!豬肋肉好食啊!!好有咬口,好香油脂味btw食之前睇啲相見係會落原隻生蛋但今之去食見面頭淨係加咗一隻生蛋黃可能好嘅位係個飯唔會變得過濕但坦白說蛋黃撈完之後存在感都幾低~不過!估唔到唔用傳統瓦煲都可以做到有少少飯焦!飯焦真係好好食!!不過美中不足嘅係食到後期鍋底有好多油底底啲飯黏晒啲油,食到後面會幾膩~✨炸軟殼蟹叻沙炒意粉 $138一開始見佢plating咁簡
屯馬綫嘅土瓜灣同宋皇臺站開通後都未有機會去過~
以前嚟開呢頭都係食泰國嘢比較多
其他嘢食都好~味~啊~

✨黑毛豬肋肉日式煲仔飯 $178
黑毛豬肋肉日式煲仔飯

嘩呢個飯真係唔係講笑咁好食~
佢嘅概念有啲似日式炊飯+港式煲仔飯嘅混合版
一開始上菜時店員好細心咁提醒我哋唔好掂到個鐵鍋~
(不得不提店員們嘅服務態度都好好!)
另外仲附上埋豉油,表示如果唔夠味可以自己加落去~
但最後其實我哋都冇加到
因為本身個汁已經好夠好入味!
個汁有少少似日式燒汁mix港式甜鼓油
整體食落比傳統煲仔飯會冇咁乾,個人幾鍾意~
同埋面頭鋪咗滿滿嘅菇、豬肋肉
幾乎每一啖都食到,好足料!
豬肋肉好食啊!!好有咬口,好香油脂味
btw食之前睇啲相見係會落原隻生蛋
但今之去食見面頭淨係加咗一隻生蛋黃
可能好嘅位係個飯唔會變得過濕
但坦白說蛋黃撈完之後存在感都幾低~
不過!

估唔到唔用傳統瓦煲都可以做到有少少飯焦!
飯焦真係好好食!!
不過美中不足嘅係食到後期鍋底有好多油
底底啲飯黏晒啲油,食到後面會幾膩~

✨炸軟殼蟹叻沙炒意粉 $138
炸軟殼蟹叻沙炒意粉

一開始見佢plating咁簡單,以為一般般
一食完啖意粉!
鍾意食叻沙嘅我哋都覺得好正喎!
意粉個叻沙汁量不多不少剛剛好,仲好掛汁!
如果味道濃多少少,同真叻沙一樣加少少粉絲一齊食應該更正~

🔹開心果千層蛋糕 $58
鋪頭Menu仲未有佢嘅大名
問一問店員知道有得叫,超級開心!
(好似secret menu咁)
係合格以上嘅千層蛋糕~
面頭鋪滿開心果碎好加分~
皮厚度適中(不過個人鍾意薄啲
中間層開心果奶凍都不錯~
但係開心果控表示開心果味可以再濃啲~

✨Pink Grapefruit Guava Lemonade $58(跟餐半價)
西柚味好出,番石榴味被蓋過咗~
但基於本身西柚梳打都係好飲的~
所以我都幾鍾意~

🔹Osmanthus Mango Iced Tea $58(跟餐半價)
呢杯友人覺得好飲,但我就覺得甜咗啲(´・ω・`)

overall嚟講會想再encore呢個煲仔飯~
同行朋友食完都話,呢間好值得我快啲出post表揚( ´▽` )

*✨為私心推介!

✍🏻Overall:8.898 / 10
炸軟殼蟹叻沙炒意粉
2022-01-17 47 views
個抹茶蛋糕非常之好食👍🏻👍🏻👍🏻好濃抹茶又唔會苦澀,超多cream😍👍🏻但唔會好heavy朱古力千層正常👌🏻至於杯infuse oolong ,連埋冰都係半杯份量,再多少少會好啲啲。好飲,同埋好香花香而且唔會太甜,幾岩女仕😍佢用cold pressure bottle present 比你睇之後先倒出黎,以為會有啲特別野睇,但其實真係倒出嚟🤣🤣🤣諗多左。職員好友善👍🏻👍🏻👍🏻

朱古力千層正常👌🏻

職員好友善👍🏻👍🏻👍🏻