2023-01-27 230 views
❣︎ 大埔墟吸晴鋪面Tiffany Blue 茶飲店👀飲過幾次都冇令我失望飲品選擇多而且全部都真材實料✨有水果茶·珍珠奶茶·咖啡等等因為即叫即整既關係所以要預多少少時間等不過都值得等待既❤️♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.9/5 🧋金磚鮮奶抹茶 $35甜度可調節✨叫左走甜 走甜版本好岩我口味抹茶🍵香濃不帶一絲苦澀味金磚好足料啖啖都可以吸到啲金磚咬下🧋小麥草奇異果茶 $38本身好怕小麥草陣草青味但見唔係好多地方飲到小麥草飲品就即管試下味道都幾有新鮮感奇異果同椰果配小麥草好清新仲食到粒粒奇異果肉🥝.
❣︎ 大埔墟吸晴鋪面Tiffany Blue 茶飲店👀

但見唔係好多地方飲到小麥草飲品就即管試下
味道都幾有新鮮感
奇異果同椰果配小麥草好清新
仲食到粒粒奇異果肉🥝

📌NovemberNovember嘅黑糖珍珠厚鮮奶係個人最喜愛嘅頭3位🧋招牌飲品仲有奶茶系列、水果系列、咖啡、朱古力、奶昔等,金磚杯賣相都好靚好吸引✴️小麥草奇異果茶唔係好多地方飲到小麥草飲品,以小麥草加上奇異果都係第一次飲呢個配搭幾新鮮,小麥草味道清新,配酸甜奇異果同椰果,食到粒粒奇異果肉幾有口感🥝甜味主要來自奇異果天然甜味同椰果的微甜,叫咗走甜都唔會覺得酸,健康又好飲✴️薑汁鮮奶茶 奶茶茶底香濃,選擇微甜,薑味好香但唔會太辛辣,同奶茶比例調得恰到好處🧋口感香滑,加黑糖珍珠更加正,寒冷天氣飲就啱晒
📌November

✴️小麥草奇異果茶
唔係好多地方飲到小麥草飲品,以小麥草加上奇異果都係第一次飲

✴️薑汁鮮奶茶
TakeAway
吃完中午飯,下午茶時間,看見一間奪目的藍綠色外牆的飲品店,我們各點了一杯飲品,坐在前面公園稍微歇息一會。店舖不是一般的傳統台式飲品店,還有提供咖啡、朱古力和水果飲品。左起:♡椰香鴛鴦芒$45 (L)新款產品,一於嚐嚐~味道十分豐富的飲品啊🥥🥭🥛濃郁的椰奶香味,加上鮮奶的幼滑質感。飲品用了兩至三種是令的芒果🥭調製而成,芒果已打成易入口的芒果蓉,芒果味道鮮甜。加上用了無澱粉質製成的偽西米,健康又充滿口感,而且份量很多,真材實料,每一口都喝到啊!♡香芋奶奶$40 (L)冷熱同價天氣寒冷,想喝杯熱飲,點了一杯熱芋頭牛奶🥛。芋頭味香濃,帶有芋頭蓉,感覺沒有添加過多的調味料和糖份,真正喝到食材自身的味道,好喝又健康~
吃完中午飯,下午茶時間,
看見一間奪目的藍綠色外牆的飲品店,

我們各點了一杯飲品,坐在前面公園稍微歇息一會。
店舖不是一般的傳統台式飲品店,
還有提供咖啡、朱古力和水果飲品。

左起:
♡椰香鴛鴦芒$45 (L)
新款產品,一於嚐嚐~
味道十分豐富的飲品啊🥥🥭🥛
濃郁的椰奶香味,加上鮮奶的幼滑質感。
飲品用了兩至三種是令的芒果🥭調製而成,
芒果已打成易入口的芒果蓉,芒果味道鮮甜。
加上用了無澱粉質製成的偽西米,
健康又充滿口感,
而且份量很多,真材實料,每一口都喝到啊!

♡香芋奶奶$40 (L)冷熱同價
天氣寒冷,想喝杯熱飲,點了一杯熱芋頭牛奶🥛。
芋頭味香濃,帶有芋頭蓉,
感覺沒有添加過多的調味料和糖份,
真正喝到食材自身的味道,好喝又健康~
  • 椰香鴛鴦芒
去完大埔超級城回火車站時經過November 被冰菠蘿的光環吸引了決定買杯試試ꔐ士多啤梨光環($40)非常sharp的smoothie 上面擺放冰菠蘿~像光環一樣以士多啤梨同菠蘿打成冰沙狀菠蘿同士多啤梨味道不互搶不會死甜~主要是來自水果的香甜加入椰果令口感更豐富非常fresh的smoothie ꔐ消失的熱情果($35)店家熱賣飲品之一猶如其名~飲品其實不含熱情果以菠蘿配茶製作~加入椰果上面擺放著人見人愛的冰菠蘿很清爽的飲料¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩兩杯飲品都很fresh而且很適合打卡如果肚餓還可以加10元配低糖手工曲奇就剛好是下午茶了

去完大埔超級城
回火車站時經過November
被冰菠蘿的光環吸引了
決定買杯試試

ꔐ士多啤梨光環($40)
非常sharp的smoothie
上面擺放冰菠蘿~像光環一樣
以士多啤梨同菠蘿打成冰沙狀
菠蘿同士多啤梨味道不互搶
不會死甜~主要是來自水果的香甜
加入椰果令口感更豐富
非常fresh的smoothie

ꔐ消失的熱情果($35)
店家熱賣飲品之一

而且很適合打卡
如果肚餓還可以加10元配低糖手工曲奇
就剛好是下午茶了
2022-12-09 98 views
收工嘅時候,去咗旁邊嘅飲品店買兩杯飲品返屋企,之前我係買水蜜桃🍑、抹茶,但今次我就揀咗另外兩款:分別係椰香鴛鴦芒(大杯),$45,同埋朱古力咖啡。呢度嘅店員親切有禮。整體而言,椰汁味香濃,西米硬身有咬口,芒果軟身少甜。中杯同大杯之間,價錢係差$5。另外咖啡,咖啡味香濃,略重,蓋過朱古力嘅味道,我覺得咁樣仲比較好。依家幾到仲會有爆谷同埋軟糖買,店舖外已經聞到好大浸焦糖嘅香味,軟糖會放喺一個細細的熊仔樽仔度,幾得意。

2022-12-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2022-11-26 73 views
大埔有一間舖面以Tiffany Blue色調為主的茶飲店,選擇多元化,包括純咖啡、朱古力、果汁及沙冰等系列,部分飲品更有漸層效果,適合打卡。士多啤梨光環 $40呢杯用象形改名法改名,但佢唔單止得個樣靚,仲好有內涵佢包含左November 兩大台柱,士多啤梨鮮茶和消失的熱情果!瑰麗顏色多了一份少女心的浪漫,即叫即手作沖製,啖啖士多啤梨莓果蓉,一入口綻放酸酸甜甜的天然果香,酸爽醒神。除了勁量士多啤梨果肉,還有粒粒晶瑩剔透的椰果,輕盈爽滑,甚有咬口。飲品面仲有各位大人們嘅童年回憶,一整塊大冰菠蘿。十一月Oreo $42厚厚的奶蓋入口綿密順滑,加上撒在表面脆口的Oreo 曲奇餅碎,層次更加豐富,喝完也不會覺得膩,珍珠下得夠足料,質感粉糯QQ富有嚼勁,冰沙打得幼滑,朱古力味夠濃醇,不會被奶味所蓋過。
士多啤梨光環
士多啤梨光環 $40
呢杯用象形改名法改名,但佢唔單止得個樣靚,仲好有內涵
佢包含左November 兩大台柱,
十一月Oreo
十一月Oreo $42
2022-11-26
士多啤梨光環
十一月Oreo
2022-11-21 46 views
無時無刻都想飲台飲😋今日行經大埔墟,就同家人去November買返杯止止癮~November係大埔開業咗好耐,位於大明里當眼位置,tiffany blue裝修。每次行經都忍唔住買返杯飲下🤤✪ 椰香鴛鴦芒 (大杯) ⌫ 💲45多數我都係飲鮮果系列。今次叫咗椰香鴛鴦芒,一杯有三層layer,最頂層係椰奶,中間係芒果果肉,最底係西米。飲前拌勻,感覺好似食咁芒果西米露!芒果香甜唔會酸,椰奶好香。西米口感有少少似水晶珠,有嚼口,好特別。✪ 香芋奶奶 (大杯) ⌫ 💲40成杯都係白色。賣相雖然較平凡,但係味道都係好香。芋頭味道重,甜度適中。飲完成杯都不會過份飽滯。【 November 】📌大埔大明里4-10號寶豐樓地下A號舖

✪ 椰香鴛鴦芒 (大杯) ⌫ 💲45

✪ 香芋奶奶 (大杯) ⌫ 💲40

【 November 】
📌大埔大明里4-10號寶豐樓地下A號舖
2022-11-19 36 views
🚩 NovemberTiffany Blue嘅門面裝修已經吸引咗我過嚟睇吓~舖頭除咗有飲品之外仲有爆谷,超級香〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈消失的熱情果 $35呢款飲品最吸引我嘅地方就係佢係熱情果配菠蘿~話就話晒依家11月,但都仲係超級熱,要飲返啲酸酸甜甜嘅嘢開吓胃~好彩依度嘅甜度唔高,仲有淡淡茶嘅香味,加埋椰果,好有熱帶風情嘅感覺🏝🌈金磚抹茶鮮奶 $35媽咪就目不轉睛咁望住個抹茶~平時佢就唔鍾意飲珍珠,呢款飲品就啱晒佢‼️啫喱份量好多,不過黑糖味就唔夠~除咗抹茶同埋啫喱之外,仲有好多紅豆蓉~加分加分
🚩 November

🌈消失的熱情果 $35

🌈金磚抹茶鮮奶 $35
2022-11-19
$35 (Tea)
早幾日去大埔搵朋友 點知朋友遲到🤣又有少少口渴 咁就周圍搵吓邊度有得飲嘢🥤見到有一間裝修得唔錯嘅嘢飲舖😍跟住就即刻衝左去買杯嘢飲🙈雖然朋友遲到不過我都買咗杯俾佢😂😂😂當係可以一齊試多一隻野飲…😏而且仲加$10買咗塊雙重朱古力曲奇🍪等我同大家報告一下🖋.#芒果沙冰 配奶蓋 少甜 👅8/10 $42🥭小編本身就好鍾意飲芒果沙冰🥭加上見到佢話可以有個奶蓋我就好興奮了😍😍佢整好之後見到杯野大大杯 心諗: 我點飲得晒呀大佬😂芒果真係飲得出佢係真材實料之前試過有啲舖頭嘅芒果沙冰用咗好多芒果糖漿 陣味膠到不得了相反 呢間嘢飲舖整到個沙冰超級好味 飲得出幾香嘅芒果味仲有啲芒果嘅果肉🥭🥭個沙冰亦都唔會話好杰撻撻有啲太過杰撻撻嘅沙冰真係會飲唔到要等佢溶😂但係呢一杯沙冰飲落唔會有呢個問題至於個奶蓋亦都係我好鍾意嘅味重cream味 鍾意飲奶蓋嘅人可以試吓😍不過佢仲可以揀椰蓋(應該即係椰奶🥥)🙈.#白桃鮮茶 少甜 👅7.5/10 $42🍑呢杯白土先查亦都係用咗真材實料因為飲嘅時候飲到好多果肉😍本身我都好鍾意食桃🤣🤣而且叫咗少甜之後個甜度好適合我🤪唔似平時啲一早整好嘅紙包飲品或者樽裝飲品因為便利店買到嘅樽裝蜜桃茶
早幾日去大埔搵朋友 點知朋友遲到🤣
但佢就係用桃榨出黎🍑🙈
所以成個感覺完全唔同💖💖香好多 味道又唔會話假
而且佢加咗一啲椰果落去所以成個感覺唔同咗😆
勁有咬口啊🥹 冇諗過杯沙冰可以有椰果咁正😆
#雙重朱古力曲奇 👅9/10 $10(買嘢飲加$10就可以換)
本身我就好鍾意食曲奇😆😆
見到$10雞有咁大塊覺得好抵呀🥹🥹
成塊曲奇都好香🙈
佢係一塊硬嘅曲奇 唔似出面美式軟曲奇
但其實都好好食😆 大家唔好以為得軟曲奇好食😂
(話佢硬嘅意思唔係話佢硬到咬唔開 我只係講緊佢唔係軟曲奇 硬度係適中 有啲似合桃酥嘅口感🤣🤣🤣)
而且佢係用咗純朱古力粉 隻味冇咁假
不過食落好香牛油嘅味道😂
有時會有一個錯覺覺得自己食緊加咗朱古力嘅合桃酥😂😂😂
味道👅:8.5/10
賣相👀:8.5/10
扺食💰:7/10
服務👩🏻‍🍳: 8.5/10 (店員nice爆)🙈
2022-10-31 45 views
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️開心指數🤗🤗作為一個勁鐘意飲手搖飲嘅人,每次試一間新店,我都會試最 basic 嘅嘢飲 -- 珍珠奶茶。點解呢?最 basic 可以飲到個茶煲得好唔好,茶葉本身得唔得,珍珠煮得好唔好。因為如果飲果茶,係可以飲到鮮果或者果味糖漿好唔好,但係,鮮果或糖漿本身嘅味道,好多時都會掩蓋咗個茶味,而配料方面,椰果、水晶、仙草呢類本質上係來貨,只可以講,佢採購掂唔掂。呢間店大部分人都係highlight 佢嘅 Tiffany Blue 主色調,講真,對我嚟講好飲係最緊要,外賣店雕唔雕花都只不過係 bonus!🍴珍珠奶茶半糖少冰($26)一飲落去,咦!個茶好飲 wor,茶味夠濃一D 都唔嚡,仲飲到一種好特別嘅香味,呢度嘅紅茶茶味幾好又煲得唔錯,係我鍾意嘅味道!跟住就啜珍珠試,一入到口咬落去,errrr... 完全唔掂😮‍💨 珍珠煮過龍得好緊要,淋到一個點,完全冇晒咬口,唔好提煙韌度,係淋到得返個中心一丁點有少少嘢咬,等同啜咗一 pat 黏口嘅嘢入口,不過味係okay 嘅。成件事個 presentation 係靚嘅,包括門面嘅 Tiffany Blue,個杯嘅金色店名,個麻繩
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️
開心指數🤗🤗

點解呢?

🍴珍珠奶茶半糖少冰($26)
珍珠奶茶

成件事個 presentation 係靚嘅,包括門面嘅 Tiffany Blue,個杯嘅金色店名,個麻繩紙圈帶,打卡度好高,而講真個茶係好飲嘅,如果佢嘅珍珠係煮得好嘅話,係一間唔錯嘅店。

另外見到店嘅一邊係一間爆谷店,我估,有可能係要分租出去先可以做得到落去,見有D 早一年影嘅相係冇嘅。

Waiting Time
4 Minutes (TakeAway)
2022-10-23 59 views
【大埔•November】🐝————————————————————————收工係要對自己好啲☺️飲杯甜野開心吓先啦店舖顏色係Tiffany Blue好少女心💕易搵又顯眼飲品外仲有盒裝爆谷同軟糖賣呢🍯|十一月Oreo|HKD42係杯沙冰🥤底層有暖粒粒黑糖珍珠 頂層係濃厚奶蓋🍼同Oreo脆脆🤭🤭中間就滿滿Oreo chocolate smoothie🍫整體濃郁好好飲😍😍😋😋最緊要可少甜‼️🍯|熱鮮奶抹茶|HKD28抹茶控大愛🍵😍茶味濃郁 少少回甘味仲有另一款 「濃滑厚抹茶」可以值得試吓‼️喜歡每一杯都用心製作 要時間等候 望入去環境都乾淨衛生😗👍🏻
【大埔•November】🐝

‼️喜歡每一杯都用心製作 要時間等候
望入去環境都乾淨衛生😗👍🏻
  • 十一月Oreo
2022-10-22 36 views
大埔見到呢間靚靚茶飲店門面用上Tiffany Blue做主調顏色遠望已經好吸睛 少女心爆發影相打咭係必須的📸🍓士多啤梨莓莓可以選配奶蓋或者椰果作為一個芝士迷嘅我梗係揀奶蓋奶蓋芝士味好出 口感幼滑中間仲有士多啤梨乾 好有誠意杯飲品係用新鮮士多啤梨同藍莓製作所以飲落咬到有果肉 真材實料口感似沙冰咁 酸酸甜甜好開胃而且顏色鮮艷 有紫紅色漸層效果 打卡一流💗🥭椰香鴛鴦芒芒果味道濃郁好香甜 同椰奶味道十分匹配杯中仲有好多啫喱珠珠 好有咬口整體味道清新 又唔會死甜飲完真係透心涼 好fresh兩杯果茶都真材實料 我好快會再嚟encore😋

大埔見到呢間靚靚茶飲店

整體味道清新 又唔會死甜
飲完真係透心涼 好fresh

兩杯果茶都真材實料 我好快會再嚟encore😋
TakeAway
💁🏻‍♀️ 大埔墟台式茶飲店,果茶用鮮果即製,身為半個大埔人,成日都經過佢,今日決定happy friday 黎買杯果茶開心下。►🥑牛油果奶奶 細$40 大$45呢杯牛油果控福音,口感軟滑綿綿好smooth,唔會太甜,真材實料的牛油果🥑,奶味好香同牛油果好夾,飲完超滿足✨。►🍓士多啤梨莓莓 $42 呢杯我走左糖加奶蓋,一點都唔甜,因為佢地啲果茶用鮮果製造,飲到士多啤梨🍓同藍莓🫐本身的真果味,新鮮鮮甜,仲好fresh的味道,仲食到粒粒果肉,如果好似我咁鐘意鮮果,呢杯一定要試✨♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.7/5

►🥑牛油果奶奶 細$40 大$45

►🍓士多啤梨莓莓 $42

♡⋯⋯總結⋯⋯♡ ☻ 4.7/5
《November -大埔》作為一個大埔友,當然知道呢區邊啲地方有好野食,不過我通常都係食開果幾間就係果幾間😂有時候都真係要發掘下啲新食店既🤔weekend同我家卡比獸 喺大埔墟行街,路過間湖水綠色既手搖茶飲店,比佢店舖外觀同menu吸引左埋去,我地兩個點左兩杯唔同既飲品,味道都幾特別,都可以介紹下既💁🏻‍♀️椰香鴛鴦芒(L) $45呢款飲品有啲似以前好出名食芒果甜品xx山既芒果撈嘢,下面既水晶珠珠脆脆地幾好咬口,另外芒果加椰汁呢個配搭係唔會輸架😋椰汁沙冰都幾香滑,雖然大杯價錢稍高少少,但其實都幾大杯下架😉💁🏻‍♀️士多啤梨莓莓 $40士多啤梨莓莓味道偏酸,如果鍾意酸尾尾感覺既都可以試下,不過記得要叫店員少甜呀,個人覺得雜莓味比士多啤梨味出,食得到粒粒既生果,大大杯沙冰,其實都幾解渴
《November -大埔》

💁🏻‍♀️椰香鴛鴦芒(L) $45

💁🏻‍♀️士多啤梨莓莓 $40

2022-10-15
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$45 (Tea)
  • 椰香鴛鴦芒
2022-10-14 54 views
💕November店鋪細細間但飲品種類豐富,珍珠奶茶、咖啡、水果茶、朱古力、水果奶昔等等應有盡有,同朋友樣樣都想試🤣揀咗清新嘅桂花綠茶同養生嘅薑汁奶茶,仲可以加忌廉、奶蓋,夠晒滿足🥰🔸珍珠薑汁鮮奶茶🔸奶茶味香濃,甜度剛好,珍珠有淡淡黑糖味,薑汁同奶茶比例調得恰到好處🧋天氣再凍啲飲更加正❤️🔸桂花綠茶🔸桂花綠茶感覺幾清新,加咗珍珠以及奶蓋,相當豐富🤭奶蓋質感輕盈,令綠茶口感更滑更香,整體唔錯🤗
💕November

🔸珍珠薑汁鮮奶茶🔸