2022-04-27 336 views
Nutmad 由舊舖搬左新舖都一段時間,終於有機會幫襯啦地方比起以前大左好多,無以前等咁耐位就好快入到,枱、櫈、枱上既駱駝牌水壺都帶點懷舊風,廚房繼續以開方式設計,但油煙方面改善左好多慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬我平時唔太鍾意食豬扒,因為好多都煮得好榎同有陣豬膻味,但呢個豬鞍顛覆咗我平時既諗法,肉質嫩滑帶微微粉紅,個醬汁甜甜地仲帶有咖啡既味道,真係好出色煙燻豬豬3卡邦尼呢度既signature dish, 有別於平時好creamy既卡邦尼,呢個係乾身版,最愛佢既豬肉乾,仲有面層既芝士脆片,份量都幾大碟,味道都仲keep到水準,略嫌唔太夠熱White coffee有著濃郁既nutty味道,拉花好對稱同線條好清晰,飲到底個拉花仲係完整無缺,奶泡打得好好經典法式多士麵包吸收左大量蛋汁,成件多士充滿蛋香又鬆軟,配埋雪糕&生果一齊係不錯的,不過食到最尾真係幾滯,下次可以叫個1/2法式多士就會岩岩好環境比舊舖好左好多,食物質素我覺得無谷友講到咁差咁退步,始終舖頭大左係難d保持水準,Nutmad 依然係我其中一間覺得好出色既cafe☺️
Nutmad 由舊舖搬左新舖都一段時間,終於有機會幫襯啦

經典法式多士
幾年前朋友推介NUTMAD這一間餐廳,表示它的菜式獨特、美味,配合店內的咖啡,可謂一流。可是,由於工作忙碌,一直沒有動身前往(連餐廳搬到觀塘也沒去過)。及至最近路經,便在中午時份抽空試一試。先說一說餐廳裝修。風格承襲工廈韻味,餐廳面積不少,不怕有壓迫感。閞放式的廚房,客人偶爾可欣賞廚師烹調食物的過程(主要是煮意粉的過程)。餐廳整潔乾淨,不過不失。可能是因為星期日的關係,在餐廳等了約三十分鐘,終於被安排入坐。餐廳的菜式不算多,可能是想走專一路線。我們當日點了三款菜:墨西哥烤餅(Quesadilla)、煙燻豬豬卡邦尼(Piggy Carbonara)、鱸魚(Sea Bass)。先上的是前菜墨西哥烤餅。入口是有點像孜然味,另帶些微酸辣;墨西哥風的沙律醬和蕃茄莎莎,混和芝士奶香,整體味道尚可。再來的是餐廳的特別推薦:煙燻豬豬卡邦尼。餐牌上標明:「不含忌廉,但含有生雞蛋和芝士調配而成的新鮮蛋汁」。想必這注明是想表達餐廳的卡邦尼是依照正宗意式的做法。意粉入口有一種蜜糖的甜味,完全沒有任可芝士和蛋味可言(嗯,當場它真的沒有放忌廉)。我們不禁心生疑惑:「真的嗎?這真的是卡邦尼?」研究了一會,我們發現原

墨西哥烤餅(Quesadilla)

意粉入口有一種蜜糖的甜味,完全沒有任可芝士和蛋味可言(嗯,當場它真的沒有放忌廉)。我們不禁心生疑惑:「真的嗎?這真的是卡邦尼?」研究了一會,我們發現原來餐廳沒有將芝士在煮的過程中混和在意粉內,而是將芝士製成芝士脆片(Parmigiano-Reggiano Crisps),在煮好後直接放上。另一個令人感困惑的是:究竟意式煙肉(pancetta)去了哪兒?說實在,整碟意份真的吃不到任何意式煙肉的油香味,反而令我意外的是有中式蜜汁叉燒味。我真的逐件肉吃,原諒我可能錯,但我真的吃到叉燒的甜味和質感

我不肯定餐廳是不是有意創新,所以煮了這一種蜜味卡邦尼。我個人覺得它整體就只是將叉燒湯意變成叉燒燴意。不是不好吃的(我相信是真的有人喜歡),只是強差人意。(P.S.:當下我真的有想過問餐廳可否進廚房自己煮。)
煙燻豬豬卡邦尼(Piggy Carbonara)

最後一道菜是鱸魚。鱸魚配以豆漿、黑醋上碟;豆漿會隨時間凝固(此點侍應上菜時有作介紹)。做法是有創意的,但實在忽略了不同食材的特性。鱸魚本身味道偏淡,以黑醋相伴,必定喧賓奪主(已經不說它用的鱸魚是冰鮮)。另外上碟溫度不足,吃到最尾(或遲一點吃),會有一絲魚腥味。(P.S.:這道鱸魚標價$250,但質素如此,突然覺得自己這一頓飯很奢侈。)
鱸魚(Sea Bass)
Other Info. : 雖然餐廳的食物質素不高,但服務尚可。侍應上菜時都會逐一簡介菜式。
2022-04-24
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$234 (Lunch)
本人身邊有很多經營foodie page的朋友 而他們都不約而同地向我推薦Nutmad✨故此趁着學期的完結 立刻來試一試龍與鳳!-之前假期或週末的時候 也試過想Walk in Nutmad〰️ 但每次都被其長長的人龍嚇走了🫠 今次選擇了在平日的2:00來到 〰️ 其實店內也7-8成滿座 〰️ 人手很多 但可能經過了lunch hour那場硬仗 員工大多都帶着疲倦的樣子和身軀😂 服務態度當然不能有太多期望 這也是可以理解的!-入座後 店員會馬上提供兩個紙袋 讓客人放好口罩😚 而且店員有提醒 希望客人離開的時候順便扔掉口罩〰️ 這樣聽起來 感覺店內的衛生措施也做得不錯💓-每張枱上附有一瓶水 兩隻透明杯 🫗而碟、餐具和餐紙則會在客人安頓好後 才會奉上🍽-非常欣賞餐牌是中英對照的📋而且非常清晰地分門別類 簡潔易明✨-煙燻豬豬卡邦尼🐽 $120 份量看起來不算很多 但好吃的東西是貴精不貴多吧 而且因為配上芝士、雞蛋、蜜汁、煙肉🥓等等食材 其實很容易產生飽腹感〰️友人和我也大讚好好吃!友人一邊說很飽 一邊狂塞意粉下肚子🍝😂慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬 配 咖啡香料 $198 這個製作需時 而且賣相非常高級 一看

煙燻豬豬卡邦尼🐽 $120

慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬 配 咖啡香料 $198
這個製作需時 而且賣相非常高級 一看到已經令我忍不住驚嘆了一下下🫢 而且份量其實也中規中矩 切塊時 也能分到好多塊!

伴碟的有香烤薯仔🥔、蘆筍(?)和甘荀♥️
這些配料都非常好吃 被我們一掃而空👅 非常欣賞店家在配菜方面也下重功夫!

由於我們不是很常吃豬鞍扒 所以也不太清楚到底最佳煮法和食用方法該是如何〰️ 譬如我們不知道豬鞍可不可以粉嫩粉嫩的🐽

味道方面 豬鞍本身塗滿了蜜汁 外層脆脆的 裡面juicy 〰️ 友人形容好像天堂級的叉燒♥️ 而的確很像👅 甜甜的烤肉肉 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

經典法式多士 焦糖香蕉🍌雪糕🍨
這個私心我的最愛♥️ 明明我們前面已經吃得很撐 可是一入口還是被它深深驚豔到 吐司外脆內軟🍞雞蛋和麵包融和得很好 超級香濃 又不會死甜 真的好好吃!雲尼拿雪糕還有雲尼拿籽🍨 合著吐司一起吃 真的更上一層樓! 焦糖香蕉新鮮 不會過熟🍌 草莓吃得出來有用果汁煮過 軟軟甜甜的!好吃!整個甜點賣相佳、味道好、層次多 💓💓💓真的好想瘋狂點來吃!

由於友人不好咖啡和茶飲 所以只有我點了iced americano ☕️ $38

就是中規中矩的冰美式咖啡 喝到最後帶點酸味 也是不錯啦😛
題外話 用膳完畢後 友人和我突然發生嚴重的腹瀉和嘔吐 因為我們兩人當天都在nutmad吃我們的第一餐 故此便立刻聯想到可能是豬鞍不夠熟( ・᷄ὢ・᷅ ) 於是我立刻聯絡了店家查詢有關食物情況 店家非常有耐心 向我查詢了我們的身體狀況 然後致歉 再解釋處理食物的流程 繼以提供相關協助. 整個過程沒有不愉快的經歷 反而還覺得很貼心 真的很欣賞店家處理突發事件的手法♥️ 不是每一家店都會放客人於首位吧 很推介大家去光顧良心小店 更何況他們家的食物這麼出眾!
環境方面 餐廳的座位算很寬敞 卡位也不少 樓底又高 乾淨又衛生 讓我們坐著上網課也覺得好舒服自在🥰🥰🥰

2022-04-26
$220 (Lunch)
  • Carbonara
  • French  toast
星期六因為要去觀塘工廈拎網購嘅關係,就順使試埋一直好想試既nutmad(∩˃ ᵕ ˂∩)♡ 新店的位置更近apm,非常方便!而且整體空間都大了很多,坐位寬敞又舒適👍🏻大約一點左右到達,很快便可入座~/🌟慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬𝕊𝕠𝕦𝕤 V𝕚𝕕𝕖 𝕀𝕓𝕖𝕣𝕚𝕔𝕠 ℙ𝕠𝕣𝕜 ℝ𝕒𝕔𝕜 $𝟙𝟡𝟠推介大家必試(๑•🐽•๑)黑毛豬鞍香而不蘇,外皮焦脆,肉質呈嫩粉紅。近骨的位置有一層肥膏,入口軟嫩無比又充滿肉汁,超好食🥹伴菜有惹味的香辣焗薯、迷你甘荀和法邊豆,酸甜的醬汁配咖啡香料也十分惹味!平時會留quota食甜品既我,今次選擇食少1/4西多士,然後食乾淨條骨🫣/🌟煙燻豬豬卡邦尼ℙ𝕚𝕘𝕘𝕪’𝕤 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 $𝟙𝟚𝟘招牌之一的傳統卡邦尼,以蛋黃汁代替忌廉,大大減低罪惡感!意粉有咬口,煙肉好似食緊乳豬皮咁香脆,仲有美味的芝士片,令人吃不停口(⸝⸝o̴̶̷᷄ ·̭ o̴̶̷̥᷅⸝⸝)/⭐️經典法色多士·焦糖香蕉·雪糕ℂ𝕝𝕒𝕤𝕤𝕚𝕔 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 $𝟡𝟚法色多士外皮焦濃香脆,内裡食落有啲似實在版的梳乎厘班戟,蛋味好濃好香,配雪糕冷熱交融,超邪惡!不過,份量實在太大,兩個女仔真係會食唔哂🙈建議多人分享脂肪分享
🌟慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
🌟煙燻豬豬卡邦尼
ℙ𝕚𝕘𝕘𝕪’𝕤 ℂ𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 $𝟙𝟚𝟘
⭐️經典法色多士·焦糖香蕉·雪糕
ℂ𝕝𝕒𝕤𝕤𝕚𝕔 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 $𝟡𝟚
法色多士外皮焦濃香脆,内裡食落有啲似實在版的梳乎厘班戟,蛋味好濃好香,配雪糕冷熱交融,超邪惡!不過,份量實在太大,兩個女仔真係會食唔哂🙈建議多人分享脂肪分享愛⸜❤︎⸝
⭐️熱鮮奶咖啡
𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟜𝟚
咖啡奶滑香濃,啡奶平衡,都唔錯👌🏻
和閨蜜食完大約兩點半見人龍,我們也不敢坐太久所以快快結帳,人均消費$247。個人認為以價錢、份量及整體環境來說都很滿意💯尤其黑毛豬令我留下深刻印象,已經心裡默默盤算下次要再encore❣️
  • 慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬
  • 煙燻豬豬卡邦尼
2022-04-17 269 views
假日很多人外出,等了四十五分鐘才入座,店員誠懇有禮。叫了latte,咖啡☕️正常發揮. 熱食要了墨西哥餅和French toast, French toast內濕潤,外脆內軟,很不錯👍🏻見到pasta和小食都是誠意之作,值得推介。
見到pasta和小食都是誠意之作,值得推介。
此行目的: 全新TIRAMISU FRENCH TOAST😍兩樣心頭好放埋一齊👏🏻成年冇去 最近由工廈搬商場大舖 French Toast新增花生醬/綠茶等口味 冇令我失望🤎🍞1/2 French Toast (Tiramisu)💰HKD68 (Rating: 9/10)果然係招牌菜 變奏後依然咁好食😆上面Tiramisu部份 mascarpone香滑濃稠 唔太甜 淋上fruity espresso 充滿咖啡香☕️內部如classic款加咗球真·雲呢拿雪糕 唔會太多太強烈😎至於toast本身 充滿蛋香好紮實🥚外微脆 內帶麵包+布甸口感 冇被tiramisu整濕 滿意😋🍗Slow-cooked Guineafowl💰HKD188 (Rating: 6/10)擺盤好靚 有啲邪惡薯蓉提味 不過份量比想像中細份 朋友即刻諗會唔會唔夠飽要加多樣嘢😂味道正常而肉質紮實 略嫌唔夠嫩滑 有點兒乾 其他主菜可能會好啲🌮Quesadilla, chicken, preserved meat sausage, cheese💰HKD88 (Rating: 7.3/10)好開胃嘅前菜 同平時墨西哥夾餅唔同 加咗臘

1/2  French  Toast  (Tiramisu)

慢煮法國珍珠雞

好開胃嘅前菜 同平時墨西哥夾餅唔同 加咗臘腸粒 味道即刻得意咗又幾夾!仲有少少蕃茄粒 增添juiciness 份量都係偏細 如果夾餡雞肉多啲會更jeng👻
墨西哥夾餅

鹹食冇以前咁令人眼前一亮 價錢高咗份量少咗 意粉應該會正啲🫠但甜品好好食!French Toast本地餐廳嚟講依然係我最鍾意 大推😋良心小店值得支持💪🏻
2022-04-13 180 views
🅲🅰🅵🅴 🅷🅾🅿🅿🅸🅽🅶 - 🄽🅄🅃🄼🄰🄳Have been longing to visit this cafe in Kwun Tong after they reopen so that I can try their signature dishes 😊Tried all 3 𝙨𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙙𝙞𝙨𝙝𝙚𝙨 🥳🔸 ᴘɪɢɢʏ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ - recommended 💯 A nom creamy version of the all time favourite carbonara, loved their crispy parmigiano- reggiano on top, adding to the taste! 🔸 Sᴏᴜs ᴠɪᴅᴇ ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ᴘᴏʀᴋ ʀᴀᴄᴋ - the pork was really tender and juicy, seasoning tastes just right 😌🔸 ᴄʟᴀssɪᴄ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ - couldn’t wait for this dessert at the end of the menu
🅲🅰🅵🅴 🅷🅾🅿🅿🅸🅽🅶 - 🄽🅄🅃🄼🄰🄳

Sous Vide Iberico Pork  Rack

🔸 ᴄʟᴀssɪᴄ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ - couldn’t wait for this dessert at the end of the menu 😋 Icecream and french toast always go matchy matchy 🍦
Classic  French  Toast

Would recommend you to come along with your bestie and share the dishes 🥪
P.S. Seating was really spacious as well, can be a comfy place for some chit chats with a group of friends 🙌
Sous Vide Iberico Pork  Rack
Classic  French  Toast
2022-04-12 154 views
新鋪位置方便啲,座位有多啲,work from home早少少去到唔使等位,如果係星期六日人就會比較多啦~💛慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬· 咖啡香料 $198每一次都會叫呢個~今次肉質好似鞋咗少少,但係味道依然係唔錯!美味甜嘅醬汁配合埋濃濃嘅咖啡香料~ 如果肉質可以嫩滑啲就更加好了~ 💛鱸魚•豆漿 蔥花 蝦皮 油炸鬼 $250豆漿倒落去之後會凝固成近乎豆腐花嘅質感,魚肉香滑,蔥花、蝦皮同油炸鬼食落咸香口感又特別。French Toast下次先~

💛慢煮西班牙伊比利亞黑毛豬· 咖啡香料 $198

💛鱸魚•豆漿 蔥花 蝦皮 油炸鬼 $250

French Toast下次先~
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻   📸打卡指數: 👍🏻👍🏻👍🏻     🪑環境衛生:   👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻   🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻  NUTMAD 之前在工業大廈已經成日去食,餐廳開放性廚房,完全睇到廚師烹調,依家由細鋪搬大鋪真係值得恭喜,地理位置都方便左好多。想知道又靚又好玩地方, fai.lok.mode仲會係社交平台分享相片同攝影心得。 ______________________________ 𝑃𝑖𝑔𝑔𝑦 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎- 煙燻豬豬3 卡邦尼 ( $120 )lok表示依個係一定要叫🤣佢地的招牌菜,意粉淨係落左蛋黃同芝士,冇落忌廉,食落冇咁漏。煙燻豬食落完全係澳門豬肉乾,甜甜地完全唔係普通煙肉味道,夠特別。 燒牛肉,薯仔沙律,香草包🍞 ( $120 )賣相幾靚,重點係個燒牛肉,通常夾包的肉都係以醬汁為主導,但佢地夾包的肉係以肉質為主導,薄薄牛肉燒到岩岩好,油脂出晒黎,肉質嫩滑。1/2法式多士-提拉米蘇 ( $68 )到餐後甜品,Tiramisu口味的法式多士,加杯Espresso真係非常邪惡,味道好強烈又濃厚,最重要係食晒成個係完
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數: 👍🏻👍🏻👍🏻
🪑環境衛生:   👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

NUTMAD 之前在工業大廈已經成日去食,
餐廳開放性廚房,完全睇到廚師烹調,
依家由細鋪搬大鋪真係值得恭喜,
地理位置都方便左好多。
想知道又靚又好玩地方,
fai.lok.mode仲會係社交平台分享相片同攝影心得。
𝑃𝑖𝑔𝑔𝑦 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎- 煙燻豬豬3 卡邦尼
lok表示依個係一定要叫🤣
佢地的招牌菜,
意粉淨係落左蛋黃同芝士,
冇落忌廉,食落冇咁漏。
煙燻豬食落完全係澳門豬肉乾,
甜甜地完全唔係普通煙肉味道,夠特別。

燒牛肉,薯仔沙律,香草包🍞 ( $120 )
燒牛肉,薯仔沙律,香草包
賣相幾靚,
重點係個燒牛肉,
通常夾包的肉都係以醬汁為主導,
但佢地夾包的肉係以肉質為主導,
薄薄牛肉燒到岩岩好,
油脂出晒黎,肉質嫩滑。

1/2法式多士-提拉米蘇 ( $68 )
1/2法式多士-提拉米蘇
到餐後甜品,Tiramisu口味的法式多士,
加杯Espresso真係非常邪惡,
味道好強烈又濃厚,
最重要係食晒成個係完全唔覺得漏。
2022-04-08
$150 (Lunch)
𝑃𝑖𝑔𝑔𝑦 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎- 煙燻豬豬3 卡邦尼
燒牛肉,薯仔沙律,香草包
1/2法式多士-提拉米蘇
三年前去過細舖幫襯,記得當年侍應安排左靠近大門的坐位,主動問可唔可以調去窗台位,侍應都好好服務幫手安排。個陣好似仲有吧枱,睇住佢地沖咖啡。成間舖頭日式木系風,俾人感覺悠閒舒服。搬左大舖後,環境闊落,座位增加,同時冇左嗰種親切感😔我地3個女仔星期六1pm去等位,前面有3組客人都係3-4人。侍應不斷安排我地身後的2人組合入座,等等下先知原來得4張枱可以坐3-4人。當我地已經等左1個鐘時,侍應問我地可以分開坐嗎?😮分枱既話同開zoom食飯有咩分別😕佢1個鐘前問會有用d。入座安排需要改善,既然餐廳咁受歡迎,又只有4張大枱,點解安排2人坐4人枱呢?最後我地等左1個半鐘3個carbonara🍝味道唔差,賣相可以改善。雖然都係好食,不過硬係覺得以前好味d🤔Classic french toast 製作時間要25分鐘,意粉食到一半我地已經order定。法式西多有2大塊,2個女仔share啱啱好🍰配埋焦糖香蕉同雲尼拿雪糕一流😉不過士多啤梨甜得黎好假。Tiramisu 1/2 多士❤️

Tiramisu 1/2 多士❤️

Type of Meal
Lunch
2022-04-08 132 views
#灰到觀塘 #灰到食cafe #灰到食甜品呢間真係bookmark左超~耐~耐到佢已經搬埋舖位🤣餐廳裝修好有舊香港嘅味道🕰-🔻煙燻豬豬卡邦尼 $120呢款同傳統卡邦尼嘅味道唔同,唔係好有蛋香味,但分別配上蜜糖煙肉/芝士薄脆會帶出唔同味道😚·🔻蛋香脆餅(香蕉,拖肥糖,忌廉,雪糕) $68最驚喜係拖肥脆脆雪糕!拖肥味濃而不膩,焦糖香氣增添風味,好想瘋狂食呢個雪糕🥹🍨至於脆餅相對較為失色,脆餅試嘅可可粉冇我預想中嘅可可香/味道,而雖然香蕉+焦糖+忌廉呢個組合一定唔會唔好食,但亦係預期中嘅味道。-👅食後感:食物款式有別與一般cafe,環境同職員態度都好好~會再二訪~-👀個人喜愛度:8/10🔜回訪可能:⭕️-🚩 NUTMAD cafe and dining (觀塘)觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓3號舖-#美食 #香港美食 #homekong #hongkong #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #香港 #홍콩 #맛집 #홍콩맛잡 #cafe #pasta #파스타
#灰到觀塘 #灰到食cafe #灰到食甜品
🔻煙燻豬豬卡邦尼 $120

🔻蛋香脆餅(香蕉,拖肥糖,忌廉,雪糕) $68

👀個人喜愛度:8/10
🔜回訪可能:⭕️
🚩 NUTMAD cafe and dining (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓3號舖
2022-04-07 135 views
近排去咗觀塘唔知食咩好 見幾多人推薦食呢間 所以就去試吓 唔知好唔好食呢😚👅𝑃𝑖𝑔𝑔𝑦 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 $120呢個係佢嘅招牌菜 用咗意大利傳統整carbonara嘅方法 淨係落咗蛋黃冇落cream 食落冇咁漏😛佢仲落咗啲煙肉 仲有啲好似喺澳門食到嘅蜜汁豬肉乾 甜甜地 同意粉一齊食又唔錯喎😋同埋幾鍾意佢意粉上面嘅芝士片 整體幾好味🥰👅𝐶𝑙𝑎𝑠𝑠𝑖𝑐 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝑇𝑜𝑎𝑠𝑡 $92佢嘅French toast係即叫即整嘅 要等20分鐘 所以上檯嘅時候仲好夠熱 食落都好軟熟🤤食到少少肉桂味 配埋雪糕一齊食 唔錯🙈👅𝑁𝑢𝑡𝑚𝑎𝑑 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 $160佢嘅牛肉幾厚 咬落唔係好乾 上面加咗少少有焦糖味嘅洋蔥 甜甜地 整體漢堡包調味唔錯😗不過如果薯條嘅份量多啲會更好🤓總括嚟講 呢間餐廳嘅食物唔錯😋服務都幾好 不過假日嚟食都幾多人 所以大家早啲嚟會好啲😚😋 好味:8.38/10🤑 價錢:7.57/10🤗 服務:7.99/10😝 環境:7.65/10😚 衞生:7.56/10🤩 整體:8.02/10

👅𝑃𝑖𝑔𝑔𝑦 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎 $120

Nutmad  Beef  Burger
Classic French  Toast
Nutmad  Beef  Burger
2022-04-06 147 views
今午1點前入座,不用排隊,還有吧枱及卡位等選擇。本來打算點餐廳最出名的經典法式多士,有焦糖雪糕那款,可以點全份感半份,不過服務員及餐單都表明要等至少20分鐘,趕時間的我,唯有退而求其次,點了前菜墨西哥脆餅,內有臘腸、雞肉、芝士,如果你看到我的照片,會覺得份量少得可憐,只有6塊,雖然脆餅鬆脆,配搭臘腸味道很夾,之不過以我咁細食,四點幾就開始覺得肚餓。這次沒有點飲品,因餐牌只得咖啡及花茶,沒有我想喝的款式。溫馨提示:若吃經典多士的話,下次要預留多一點時間等候。
今午1點前入座,不用排隊,還有吧枱及卡位等選擇。

這次沒有點飲品,因餐牌只得咖啡及花茶,沒有我想喝的款式。

溫馨提示:若吃經典多士的話,下次要預留多一點時間等候。
2022-04-06
$88 (Lunch)
2022-04-06 120 views
能夠在這疫情下擴張生意, 特別對飲食業界而言, 真的相當厲害. Nutmad是其中一間我最欣賞的工廈Cafe, 無他, 就是因為菜式高質有心思, 而且擺盤比絕大部份同類食肆更精緻. 新的Nutmad能夠脫離工廈, 在新商場上站穩陣腳, 除了餐廳面積更大之外, 位置也更方便更就腳.Nutmad的名物之一西多士非常惹味, 份量也非常多, 兩個人也許也吃不消. 新店有一半份量的選擇, 更適合作為餐後甜品. 蛋香濃烈, 而且內裡軟糯得如麵包布甸一樣, Tiramisu口味除了有自家Espresso外, 雪糕配上Mascarpone Cheese也是邪惡非常, 甚至比起原本版本更吸引.另一道名物慢煮黑毛豬鞍則有少少失望, 肉質依然嫩滑, 肉香和肉汁也依然豐盈, 只是火候控制差了一點, 特別是兩面的焦糖外層不夠香脆, 咬完相當黏口, 希望在恢復堂食後再長一點的時間, 水準能回復穩定就好.Nutmad had been relocated at the shopping mall. Compared to the previous one, larger area and better acces

Nutmad had been relocated at the shopping mall. Compared to the previous one, larger area and better accessibility should be able to attract more visitors. Her French toast is still incredible with excellent egg aroma and texture. The home blended espresso, ice cream together with the mascarpone cheese hybridized the French toast with great taste or tiramisu. The availability of half portion allowed us to taste it as dessert of set lunch. However the slow cooker pork rack is a bit disappointed as the caramel out layer is too sticky and not crispy enough.
2022-04-06 4185 views
三年前曾光顧nutmad 的前身,頗為驚艷的用餐體驗。行內人都知道近乎成本價的菜色,以同樣的價錢,附近難有對手能比擬。近來知道此店搬了新舖,進駐翻新商場,不知是何境況?首先裝修風格承襲著工廈韻味,場地大了不少,座位至少80,對於品質保證上已有難度。廚房依然開放,主廚和店經理依然,看得出在細心打點。時間是中午十二點,星期六,人不多,有幸被安排坐吧枱附近。餐牌簡單直接,相信走專門的路線。幾款主力如黑毛豬鞍,卡邦尼依然。飲品定價稍高,還是觀察一下才好。點了一份前菜,臘腸,雞肉,烤餅,一份黑毛豬鞍,一份鱸魚。等了大概十分鐘,途中聽到廚房裡的叫喊,過程來得真實,本應如此。沒想到先上的竟是豬鞍,隨後才到豬鞍,最後竟然是魚。看來廚部的走法是有乜出乜,出到當贏。我當然是前菜先食。整體味道好味,一啖過,最先出來的是是孜然的濃,還有帶酸的辣,走的是墨西哥風的沙律醬,加上蕃茄莎莎的清新,芝士的奶香,臘腸的甜,沙律菜苖的爽,成件事和諧合理,挑剔就係稍貴。再來就試黑毛豬。做法同三年前都相似,份量其實沒差(見有食評話細咗,平心而論有時差少少無辦法)。配菜都有成本,燒新薯好食但少許焦了帶苦味,迷你甘荀稍帶生,為了保

時間是中午十二點,星期六,人不多,有幸被安排坐吧枱附近。

點了一份前菜,臘腸,雞肉,烤餅,一份黑毛豬鞍,一份鱸魚。

再來就試黑毛豬。做法同三年前都相似,份量其實沒差(見有食評話細咗,平心而論有時差少少無辦法)。配菜都有成本,燒新薯好食但少許焦了帶苦味,迷你甘荀稍帶生,為了保存形狀而煮少了一分鐘吧?法邊豆可以,都是酒店用的薯菜。主角西班牙豬鞍,中間帶少粉紅,生熟度可以,肉質本應唔錯,只是少帶乾鞋,相信是煎定有單入爐,水份乾了。面頭有上叉燒醬一類,帶甜醬香味,但太甜了,幾乎嘗不到豬肉的味道,又為了平衡甜味而配帶甘苦的咖啡香料,到底在吃調味還是豬鞍?

最後的鱸魚,配的是豆漿,黑醋,透過酸度和時間,令豆漿稍凝固而似是豆花,店員有作介紹,想法是好,效果卻不好。首先豆漿的味道不足,唔講真係唔知係豆漿。第二黑醋太酸基本上食到尾都只有酸味。鱸魚,和豬鞍一樣都乾水了,相信也因為提早準備關係,魚味不足,另外也沒有放鹽,連調味也沒有。魚的處理相信是輕煎焗熟,然後火槍炙燒,可惜皮又唔脆,燒又燒太濃,苦味出來了。而溫度方面,只有室溫到微暖階段,所以食到尾段,魚的腥味出來了,到我走後二十分鐘還在口中徘徊的腥味。
魚的面頭放的是青蔥苖,我相信主廚想帶點中式味道,但各方面都平衡唔到。
想試珍珠雞,此乃一種帶點野味的走地雞,可惜今天沒有。本來點餐前還打算要多半份西多和飲品,但至此也不算滿意,就此作罷。
整體而言,睇到廚師出品有心,但徒勞,因為店太大,員工太多,已不能品控到每一個細節,就如此,每個細節爭一點就爭好遠了。埋單五百幾,無加一,還算不過不失。