Restaurant: Odelice! (蘭杜街)
Terms & Details:
2023-01-29 1129 views
假日懶洋洋,同友人去灣仔分店嘅 Odelice! 食 Brunch Set,餐牌選擇多,最後就各自揀咗一份,share 一齊食賣相吸引,材料好豐富嘅 [ Benedict Bowl with Smoked Salmon $160 ] 外皮燒得香口嘅茄子、煙燻茄子蓉肉質軟腍、牛油果車厘茄他他口感清新健康、布里歐修麵包上有溫泉蛋,切開後蛋黃流出嚟更加好味、荷蘭醬汁口感滑膩、配埋份量都唔少煙三文魚,夠哂飽肚簡單好味嘅 [ Mixed Seafood Galette $155 ] 蕎麥薄餅好味,一食就愛上,薄餅中間鋪滿咗滿滿嘅海鮮,爽口彈牙虎蝦、粒粒珍珠帶子、鱈魚及魷魚,醬汁Creamy 好味飲品就叫咗杯濃郁嘅 [ Mad Mango $48 ] 芒果 + 熱情果同椰奶非常之夾,口感香滑嘅沙冰,滿滿椰香,甜度適中,好飲。另一杯係容易入口,味道甜甜,酒精濃度唔係太高只有2.5%嘅 [ Bisou Rouge $45 ] 紅石榴加香梨汽泡酒,顏色鮮豔夠吸引餐後甜品就叫咗即叫即整嘅 [ Choco-Nut Crepe $80 ] 薄薄嘅餅皮,口感帶韌性,花生醬及朱古力醬,配上粒粒花生碎,同雲呢拿雪糕

餐後甜品就叫咗即叫即整嘅 [ Choco-Nut Crepe $80 ] 薄薄嘅餅皮,口感帶韌性,花生醬及朱古力醬,配上粒粒花生碎,同雲呢拿雪糕真係好夾 (雖然無得揀朱古力雪糕)

Odelice!
2023-01-28
$268.5 (Lunch)
2023-01-28 878 views
今日5時多嚟到灣仔的 ODELICE 來個法式開年飯, 睇Openrice 介绍話餐廳由法籍老闆親力親為主理, 心想質素應該不錯吧。餐廳面積其實唔係好大, 我見全部人都好似我哋咁預先 book 左位, 餐廳裝潢是簡樸的法式風情。ODELICE主打法國菜, 分前菜、湯、主菜及甜品, 還有酒精類、cocktail及其他非酒精特飲, 走中價路線, $788/2人套餐都幾抵食, 還可以用優惠價食法國生蠔。Bisou Rouge Ice Tea ($45)我呢杯紅石榴汽酒, 酒精成份頗低, 有啲似飲緊有汽嘅紅石榴果汁, 甜甜地, 好易入口。Passion Colada ($80)友人的 Cocktails, 主要成份 Rum, limoncello, Coconuts Milk, Passion fruit juice, Lemon juice etc.  前菜 : 法國香草蝸牛 ($105)香草蝸牛跟薯糰丸子混合了一層厚厚的濃杰綠色香草醬, 香草醬除咗香草外, 蒜蓉香味都好突出, 相信香草醬以蒜油調製。老實講, 法國蝸牛沾滿了厚厚的香草蒜香醬, 入口食唔出乜味道, 我只食到香草醬的味道, 而口

Bisou Rouge Ice Tea ($45)

Passion Colada ($80)

前菜 : 法國香草蝸牛 ($105)

老實講, 法國蝸牛沾滿了厚厚的香草蒜香醬, 入口食唔出乜味道, 我只食到香草醬的味道, 而口感有啲微彈, 反而好欣賞那個薯糰丸子, 薯糰丸子用糯米粉及薯蓉加少許鹽製成, 口感煙韌, 好像糍粑般軟糯彈牙, 配香草醬食很和味呢

香煎三文魚配日曬番茄醬汁 ($198)
很少餐廳用鮮茴香做配菜, ODELICE 則用上新鮮茴香略燒表面, 配薯蓉伴底, 放上香煎的三文魚, 再淋上日曬番茄醬汁 。

新鮮茴香有種特別嘅香氣又脆口, 用嚟配香滑creamy帶點醋酸香的薯蓉伴食, 爽脆、creamy口感集於一身。

三文魚皮煎得很香脆, 三文魚肉剛剛熟, 魚汁豐富, 一點也不嚡口, 拈少許開胃日曬番茄醬汁伴食, 食味不錯。

慢燉羊膝配傳統羊肉汁 ($225)
慢燉羊膝配傳統羊肉汁上枱, 上枱前廚師已經把羊膝肢解了, 方便客人進食。

初時以為慢燉嘅羊膝會比較腍滑, 事實又不一樣, 這個羊膝肉質口感有點嚼口, 微微的爽, 食落好juicy, 好嫩口, 特別羊皮及皮下那層薄肥莫, 好滑又好香羊味, 傳統羊肉汁鹹香惹味, 更能帶出羊膝嘅鮮香, 羊膝的羶味不算好強勁, 但都有羊肉應有的羶味, 羊肉愛好者不會失望的味道

伴菜有新鮮烤薯仔, 夠香口, 薯糰丸子略炸, 好似食緊炸過嘅糯米糍, 外層微脆, 口感煙韌軟糯, 索埋個羊肉汁, 真係幾好食, 仲幾飽肚架。

法式蛋白檸檬撻 ($75)

檸檬撻上層的蛋白略燒, creamy smooth得黎, 味道也有檸檬清新香氣, 而中間那層軟滑檸檬餡, 檸檬嘅香酸更為突出, 甜味酸味很balance
Dinner
  • 慢燉羊膝配傳統羊肉汁
  • 法式蛋白檸檬撻
2023-01-27 149 views
之前上網睇到好多人俾正評呢間餐廳咁今晚同朋友黎Friday dinner 試下 叫左兩個main course、wine 和甜品餐飲和甜品味道合格,幾鐘意佢個chocolate cake 既濃厚朱古力味👍🏻不過,兩款主菜同樣令人失望!關鍵係欠缺食物既溫度,餐廳多人煮得耐都理解肉眼牛扒、燒雞既溫度只係暖暖地希望廚師認真改善下呢個問題 可能係人手問題 一次過煮好幾道菜 薯蓉隻味略微濃味 不過唔係會想再吃既味道 同樣都係唔夠熱!不過要讚下個甜品chocolate cake 係好實在既朱古力味,個人會更鐘意solid texture 多d,but overall good!I hope the chef can know the problem and make changes. Otherwise, you will lose your reputation in long term.
之前上網睇到好多人俾正評呢間餐廳
咁今晚同朋友黎Friday dinner 試下
叫左兩個main course、wine 和甜品
不過,兩款主菜同樣令人失望!
關鍵係欠缺食物既溫度,
餐廳多人煮得耐都理解
肉眼牛扒、燒雞既溫度只係暖暖地
薯蓉隻味略微濃味 不過唔係會想再吃既味道 同樣都係唔夠熱!

2023-01-25 139 views
Friend話想食法國菜,於是搵到當日仲有位嘅呢間~本身Openrice訂咗8點半,餐廳打電話話最後落單係9點,於是我哋改成8點鐘可以慢慢食!(不過餐廳就取消咗我Openrice嘅booking了)我哋三個人我哋嗌咗一個兩人餐已經足夠!服務ok環境都好好,下次可以帶埋其他朋友一齊!南瓜湯
服務ok環境都好好,下次可以帶埋其他朋友一齊!
南瓜湯
2023-01-24
$280 (Dinner)
  • 南瓜湯
  • 牛脊肉配法國鴨肝
2023-01-18 280 views
食友引領到這法式餐廳探店,富歐陸風佈置,给人舒適度👏近日氣温低又乾燥,見到有採用法國有機田園優質植物花卉和乾果製作之花茶, 雀雀欲試😁點了兩款:舒緩花草茶; 排毒花草茶兩者香氣各有千秋,入口清鮮醒神,餐前熱飲亦是好選擇😋頭盤:法國香草蝸牛配薯糰丸子,汁香味濃,富香草氣息,配以煙韌有咬感的丸子,好襯😋主菜:馬賽龍蝦海鮮鍋,半隻龍蝦,黑青口,大蜆,盲曹魚,魷魚混入濃郁蕃茄醬汁,伴碟法包沾上汁醬,酸甜開胃😋;法國油封鴨腿, 熱騰騰的鴨腿肉,香氣散溢,伴以皺葉椰菜,薯糰丸子,砵酒醬汁,又有另一種味感😋甜品:火焰橙酒可麗餅 ,燃燒後橙酒留香,令可麗餅加添芳香味道,再配上甜蜜冷凍雪糕,滿意的甜品😋好享受的法式小店👏
食友引領到這法式餐廳探店,富歐陸風佈置,给人舒適度👏

點了兩款:
舒緩花草茶; 排毒花草茶
兩者香氣各有千秋,入口清鮮醒神,餐前熱飲亦是好選擇😋

舒緩花草茶

排毒花草茶
法國香草蝸牛配薯糰丸子
法國油封鴨腿
2023-01-17 106 views
星期六返半日 女朋友俾驚喜我🥰🥰接收工 Book定枱特登帶我食brunch 享受吓週末灣仔度蘭街 Odelice 分店好多,呢間週末嚟講真係算爆場,好在老公醒目book定位😎😎brunch嘅選擇都唔少,店舖不大,感覺好有異國風情,仲見到應該係意大利人廚師🧑‍🍳Benedict Bowl 班尼迪克碗見有幾台都食緊呢個😝上枱非常有驚喜、材料豐富鬆軟麵包加上芝士蛋,焗得熱辣辣有燒茄子、牛油果他他、車厘茄Egg Benedict最點是流心,荷蘭蛋黃醬 煙熏茄子蓉,由洋葱、蒜同埋茄子整成 ,幾特別老公很喜歡,我就一般般🤣🤣Mixed Seafood Galette 餅底系蕎麥薄餅,口感煙煙人人仲有蕎麥嘅香味非常特別,材料海鮮為主,虎蝦、帶子、魷魚🦑非常creamy 配餅底一齊食口感很好👍Choco-Nut Crepe 花生朱古力可麗餅 材料簡單,花生醬、朱古力醬、花生碎與朱古力雪糕 但出奇地非常之夾,雖然肥咗啲,但係食完真係好開心😀Mad Mango Smoothie 芒果沙冰,芒果🥭熱情果 呢個配搭一定唔會輸,今日天氣熱熱地飲呢個真係舒服😌懶洋洋嘅一個星期六下午,食返個完美嘅brunch
星期六返半日 女朋友俾驚喜我🥰🥰接收工
Book定枱特登帶我食brunch 享受吓週末

Benedict Bowl 班尼迪克碗
見有幾台都食緊呢個😝
上枱非常有驚喜、材料豐富

鬆軟麵包加上芝士蛋,焗得熱辣辣
有燒茄子、牛油果他他、車厘茄

懶洋洋嘅一個星期六下午,食返個完美嘅brunch 真係可以注入力量🤜
2023-01-12 181 views
位於灣仔一間法國菜小店,由法籍老闆親手打理,主打中價的法國菜套餐,試過單叫菜式,但都係2人套餐抵食啲。我地平日去食,大概7點就接近full晒,環境都幾舒服,整體食物質素幾好🌟法國產地直送生蠔 (4pcs) $134生蠔唔算好大隻肥美,但幾鮮甜,淡淡海水味,加少少檸檬汁食都唔錯✨✨法式小館雙人套餐 $788套餐有湯、頭盤、2主菜、甜品🌟精選餐湯今日係西蘭花忌廉湯,會配一塊麵包,可以點湯一齊食,餐湯香濃而且份量都極多🌟主廚拼盤 好豐富既一款頭盤,都見到好多人叫。包括咗酸種麵包、煙三文魚、意大利火腿、炸黑松露蘑菇球、鱈魚醬、雞蛋沙律、燒茄子。每款食材都有少少,幾啱share一齊食。 🌟慢燉羊膝羊膝會預先切開咗再上菜,唔怕會食得好狼狽,但都會連骨一齊上,賣相幾吸引。配菜有羽衣甘藍、新薯及薯糰丸子。羊膝肉慢燉過食落好軟嫩唔會鞋,淋上傳統羊肉汁味道更好,薯糰丸子煙煙靭靭都唔錯🌟牛脊肉配鴨肝 選用新西蘭牛脊肉,配咗薯蓉同青胡椒醬汁,有一件香煎鴨肝,亦都可以+$60追加鴨肝, 不過當日鴨肝冇貨轉咗做鴨肝醬,但鴨肝醬偏鹹略為美中不足,牛脊肉叫咗5熟好軟嫩。🌟啤梨杏仁撻半個熟透啤梨,底到有焦糖醬,加上香脆

🌟法國產地直送生蠔 (4pcs) $134

✨✨法式小館雙人套餐 $788
套餐有湯、頭盤、2主菜、甜品

🌟精選餐湯

🌟主廚拼盤

🌟慢燉羊膝

🌟牛脊肉配鴨肝

🌟啤梨杏仁撻
半個熟透啤梨,底到有焦糖醬,加上香脆杏仁,味道甜甜地

🌟Pomegranate Mojito $70
法國蘋果氣泡酒、白朗姆酒、石榴糖漿、薄荷葉、青檸
算比較易入口,都幾fresh既一款

🌟Orange Blush
冇酒精既茶飲,以橙汁同士多啤梨為,味道幾清新

📍ÔDELICE French Kitchen
2023-01-06 142 views
中午嚟到灣仔蘭杜街搵嘢食見到間走休閑路線嘅西餐廳環境乾淨企理感覺清新時間尚早有幾多位就決定入去試吓呢間係一間休閒法國🇫🇷餐廳午餐頭盤可選沙律🥗及餐湯今日飲唔咗雞肉周打湯,湯內加入雞肉,西芹洋蔥,口感非常好。主菜有多款食物選擇、如沙律、意粉及雞鴨海鮮🦞等今次我哋揀咗個✅泰式軟殼蟹辣意粉及✅法式燒春雞配番薯條泰式軟殼蟹辣意粉🍝嘅軟殼蟹炸得鬆脆可口,意粉微辣好惹味法式燒春雞配蕃薯條嘅燒春雞外皮香脆,不過肉質有些乾🤔不過蕃薯條甜甜脆脆就好好味。法式餐廳平民價錢性價比不錯😌Odelice! (蘭杜街) (灣仔)灣仔蘭杜街2號地下9號舖#foodie #hkfoodie #wanchai #wanchaifood # french #為食 #灣仔 #法式 #性價比餐廳
中午嚟到灣仔蘭杜街搵嘢食
見到間走休閑路線嘅西餐廳

環境乾淨企理感覺清新
時間尚早有幾多位
就決定入去試吓
呢間係一間休閒法國🇫🇷餐廳
午餐頭盤可選沙律🥗及餐湯

今日飲唔咗雞肉周打湯,湯內加入雞肉,
西芹洋蔥,口感非常好。

主菜有多款食物選擇、如沙律、意粉及雞鴨海鮮🦞等

今次我哋揀咗個✅泰式軟殼蟹辣意粉

及✅法式燒春雞配番薯條

泰式軟殼蟹辣意粉🍝嘅軟殼蟹炸得鬆脆可口,意粉微辣好惹味

法式餐廳平民價錢性價比不錯😌

Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
灣仔蘭杜街2號地下9號舖

要數回頭之選,這間法式小菜館必定榜上有名🫶🏻價錢親民,食物質素穩定,味道又不錯😋很適合慶祝和聚會👭🏻餐牌選擇豐富,若然有選擇困難症,不妨直接點選晚市的雙人套餐😎$558便可享用兩款頭盤、兩款主菜和一份甜品🤩!頭盤✨煎封吞拿魚薄片✨白蘭地煮蜆很喜歡吞拿魚片,其外層的焦香跟魚肉味很搭,沾上酸甜汁很開胃😉白蘭地煮蜆以蒜香忌廉汁作基底,味道不會太搶,仍能吃到蜆肉本身的鮮味💦主菜✨空運黑青口✨肉眼牛扒配薯條愛海鮮的朋友不要錯過青口鍋😍份量滿滿,配搭的蕃茜白酒汁,青口肉味鮮甜。而吃肉的朋友當然就選牛扒啦🐮!用上新西蘭草飼肉眼,220g的份量令人滿足🙌🏼不忘沾上青胡椒醬汁,輕微的辛辣味令肉味更突出!甜品✨花生朱古力可麗餅每次到訪都必必必點可麗餅作甜品❤️餅皮不會太厚,花生和朱古力又是perfect match🫰🏼再加上雲呢拿雪糕就是完美!飲品✨椰香熱情特飲✨熱帶風想小酙一杯,cocktail也是好選擇🍹Colada容易入口,不少女士都很喜歡😌同時亦提供無酒精的冰茶系列😉

頭盤

白蘭地煮蜆
肉眼牛扒配薯條
空運黑青口
花生朱古力可麗餅
椰香熱情特飲 、熱帶風
2023-01-05 117 views
和朋友很久不見,就吃一頓豐富的法國餐吧!香草蝸牛在香港未吃過,這間餐廳做得不錯。蝸牛細細粒一啖一口,配以香味四溢的香草,醬汁令到蝸牛入晒味,非常可口👍🏻海鮮拼盤賣相十分吸引,大大隻龍蝦令人有有驚喜。蝦肉鮮甜,沒有弄得過熟。青口完全沒有腥味。最值得一讚的是特製醬汁,無論青口或麵包醮在醬汁也非常美味💯魚塊煎得很香,外皮脆脆的而魚肉嫩嫩法國油封鴨腿是全晚我和朋友最欣賞的菜式鴨腿做得相當好,不會過鹹,肉質有硬口而且彈牙,油封的方式卻沒有令鴨腿過膩,可見廚師的技藝高超!法式蛋白霜檸檬撻做甜品正合我們心意,清香🍋味令我們🥰🥰眼朋友很喜歡熱情果+芒果+羅勒的特飲,不太甜但羅勒香香茅薰衣草玫瑰花蘋果乾做的特製果茶我很喜歡,香茅的味道令人有紓壓的感覺,那晚真的睡得很好😀
和朋友很久不見,就吃一頓豐富的法國餐吧!

魚塊煎得很香,外皮脆脆的而魚肉嫩嫩

法式蛋白霜檸檬撻做甜品正合我們心意,清香🍋味令我們🥰🥰眼

朋友很喜歡熱情果+芒果+羅勒的特飲,不太甜但羅勒香

2022-12-30 127 views
放工同朋友嘆法國菜,姐之前食過覺得唔錯再推薦俾朋友,朋友都大讚, 由前菜到甜品都好有心思好好味。Steak Tartare -牛好新鮮,好似食緊魚生咁,爽口彈牙-加左蛋黃攪勻,更滑溜-有麵包夾住食,口感更豐富Pork Belly-份量好多,有四大塊每塊都厚切!-豬皮好脆口, 肥瘦均勻-有羽衣甘藍做點綴,又靚又好食,薯蓉亦好多好滑Bouillabaisse -有龍蝦,深海魚,大蜆,八爪魚等等,賣相一流,味道都一流。好新鮮好鮮甜。-個汁好濃好有飲緊海鮮湯的感覺,仲有麵包要黎沾汁Crepe Suzette -呢個以為淨係打卡靚,但味道都100分!-橙酒配上薄薄的crepe, 火焰後酒味揮發左啲但仲有酒的香焞,姐大愛!Bisou Rouge Ice tea -紅石榴香梨氣泡酒,2.5% alcohol -微甜,清新

Steak Tartare
-牛好新鮮,好似食緊魚生咁,爽口彈牙
-加左蛋黃攪勻,更滑溜
-有麵包夾住食,口感更豐富
Steak  tartare
Steak  tartare

Pork Belly
-份量好多,有四大塊每塊都厚切!
-豬皮好脆口, 肥瘦均勻
-有羽衣甘藍做點綴,又靚又好食,薯蓉亦好多好滑
Pork  belly

Bouillabaisse
-個汁好濃好有飲緊海鮮湯的感覺,仲有麵包要黎沾汁
Bouillabaisse

Crepe Suzette
-呢個以為淨係打卡靚,但味道都100分!
Crepe  Suzette

Bisou Rouge Ice tea
-紅石榴香梨氣泡酒,2.5% alcohol
-微甜,清新
Bisou  Rouge  Ice  tea

2022-12-27 1419 views
世界點樣🙆‍♀️停頓!或發生大事⋯⋯我哋生活都係照舊🙆‍♀️休息工作再工作⋯⋯😬人生得意須盡歡 莫使金樽空對月所以今日約咗我嘅girl friend一同共進晚餐!🥰相約一個浪漫法國餐廳的餐廳🇫🇷🇫🇷Odelice!🇫🇷🇫🇷📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖☎️ 2520 2311餐廳採用藍色浪漫做主色!店員安排了近門口位!坐得好舒服不過有啲凍!因為都幾大風!法國香草蝸牛法式蝸牛是法國菜式!入口充滿香草汁!配以薯糰丸子非常煙靭!沾上滿滿的香草醬汁!yummy!香煎三文魚三文魚煎得剛剛好,肉質細嫩⋯⋯魚肉脂肪比例剛好⋯⋯燒茴香都是第一頭一次吃到!好似食西芹咁好好味又甜!配以日曬蕃茄汁!香橙烤豬腩烤豬腩外皮非常香脆!肉質軟滑!我朋友最鍾意佢嘅肥肉⋯⋯如果鍾意肥肉嘅朋友就啱晒!大約三份二都是肥肉的!口感鬆化!配以玉米糊相當鮮甜!西梅醬汁解膩⋯⋯酸酸甜甜!火焰🔥橙酒可麗餅差唔多見到每台都必點!呢個菜式係Signature dishes⋯⋯可麗餅就是法國必點嘅名菜⋯⋯每一口都充滿着橙酒的香氣!配以雲呢拿雪糕🍦超正⋯⋯咁嘅環境點少得特色飲品🥰Topical Passion口感非常清新加上有熱情果,口感
世界點樣🙆‍♀️

浪漫法國餐廳的餐廳

🇫🇷🇫🇷Odelice!🇫🇷🇫🇷

📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖
☎️ 2520 2311

餐廳採用藍色浪漫做主色!
店員安排了近門口位!坐得好舒服不過有啲凍!因為都幾大風!

法國香草蝸牛

香煎三文魚

三文魚煎得剛剛好,肉質細嫩⋯⋯魚肉脂肪比例剛好⋯⋯
燒茴香都是第一頭一次吃到!
好似食西芹咁好好味又甜!
配以日曬蕃茄汁!

香橙烤豬腩

烤豬腩外皮非常香脆!
肉質軟滑!我朋友最鍾意佢嘅肥肉⋯⋯
如果鍾意肥肉嘅朋友就啱晒!
大約三份二都是肥肉的!
口感鬆化!
配以玉米糊相當鮮甜!
西梅醬汁解膩⋯⋯酸酸甜甜!

火焰🔥橙酒可麗餅

可麗餅就是法國必點嘅名菜⋯⋯
每一口都充滿着橙酒的香氣!
配以雲呢拿雪糕🍦超正⋯⋯

咁嘅環境點少得特色飲品🥰
Topical Passion
口感非常清新
加上有熱情果,口感香甜⋯⋯

氈湯力柚惑

有氈酒和西柚香甜酒,所以非常啱女仔飲!
仲有迷迭香糖甜醬和青檸帶出清新嘅香氣!
  • 火焰橙酒可麗餅
  • 香煎三文魚
  • 香橙烤豬腩
  • 法國香草蝸牛
2022-12-21 182 views
灣仔蘭杜街有很多小店,在灣仔工作的朋友推薦這間餐廳,法國小店風格,食物高質精緻,週日去開附近,決定去食個Brunch。我們11點到,餐廳剛開門,無其他客人,餐廳環境舒適,陽光從門外射進來,很有週末早晨懶洋洋的感覺。Beef & Truffled Mushrooms Galettes 黑松露牛肉雜菌蕎麥薄餅用的是埃文達芝士,芝士味濃,牛肉塊狀,一粒粒很有口感,另外配沙律菜,感覺好健康。Benedict Bowl班尼迪克碗像全日早餐,有很多類食物,parma ham、燒茄子、車厘茄等,最喜歡的是溫泉蛋放在麵包上,滲進濃厚的醬汁,讓人回味無窮。另外牛油果和洋蔥粒攪拌成蓉,無添加純天然。正!法式蛋白霜檸檬撻極品!檸檬酪餡上散滿一層蛋白霜,口感豐富!Mad Mango Smoothie & Bisou Rouge Ice Tea芒果很新鮮,覺得新鮮榨出來。Bisou Rouge第一次喝,凍飲茶味道不錯。整體上食物優質,賣相精緻,一個很棒的體驗,值得推介。

法式蛋白霜檸檬撻

極品!檸檬酪餡上散滿一層蛋白霜,口感豐富!

法式蛋白霜檸檬撻

Mad Mango Smoothie, Bisou Rouge Ice Tea

整體上食物優質,賣相精緻,一個很棒的體驗,值得推介。
Breakfast
法式蛋白霜檸檬撻
Odelice! @o.delice📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖.Odelice!係一間法式餐廳,環境舒適,主打傳統法式料理,菜式選擇多,包括法式可麗餅、 蕎麥薄餅、法式多士三文治、意粉、比利時窩夫~ 佢哋嘅法式小館雙人套餐亦非常高質,有湯、頭盤、主菜、甜品,性價比又高只係$788/2人,大家不妨嚟試吓~.🦪 4 French Oysters : 85折加點4隻法國產地直送生蠔,只係$134,海水味濃夠鮮甜,味道濃郁~🥣 精選餐湯: 忌廉蘑菇湯夠creamy,飲到有粒粒蘑菇碎仲有片sourdough~🍞 主廚拼盤: 呢個頭盤拼盤夠哂豐富,有煙三文魚、意大利火腿、炸黑松露蘑菇球、鱈魚醬、雞蛋沙律、燒茄子同酸種麵包;炸黑松露蘑菇球,熱辣辣炸得香脆,黑松露味濃~🦞 馬賽龍蝦海鮮鍋: 一大鍋海鮮超級豐富,有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲槽魚、魷魚,龍蝦肉質爽彈,盲槽魚煎得嫩滑,仲有兩片sourdough,配搭埋番茄醬汁嚟食好開胃~🐐 慢燉羊膝: 羊膝肉口感經慢燉後嫩滑,帶微微羶味;薯仔經烤焗外層香脆,薯糰丸子口感煙韌~🍫 火焰橙酒可麗餅配雲呢嗱雪糕: 可麗餅帶煙韌,淋上火焰橙酒,燈酒帶甘甜,配搭埋雲
Odelice! @o.delice

🦞 馬賽龍蝦海鮮鍋

🐐 慢燉羊膝
慢燉羊膝

🍫 火焰橙酒可麗餅配雲呢嗱雪糕
: 可麗餅帶煙韌,淋上火焰橙酒,燈酒帶甘甜,配搭埋雲呢嗱雪糕,有冰火交融嘅感覺~
火焰橙酒可麗餅配雲呢嗱雪糕

🥂 French Sparkling Wine
: 味道帶甜好易入口~

🍹 Refresh Me
: 呢杯有檸檬、薄荷葉同蜜糖mix埋,好refreshing~
4 French Oysters
精選餐湯
慢燉羊膝
火焰橙酒可麗餅配雲呢嗱雪糕
平時好少食法國菜,聽朋友講灣仔有間法國菜餐性價比高,環境優美,於是相約現在在灣仔上班的舊同事飯聚,分享趣事,順便提早預祝聖誕節。<特色主廚拼盤> $185我地先點前菜——主廚拼盤,拼盤以煙三文魚、意大利火腿、炸黑松露蘑菇球、酸種麵包等組成,份量不容忽視。煙三文魚味道唔會過鹹,酸種麵包酸味突出;炸黑松露蘑菇球令人驚喜,內餡細膩,蘑菇味香濃。<脆皮燒豬腩> $195豬腩有四大塊,層次分明,豬皮香脆,咬落咔咔聲。肥肉同瘦肉部份入口即溶,玉米糊同西梅醬汁令到燒豬腩唔會太膩,豬腩底下仲有少許炒蘑菇同薯蓉,與羽衣甘藍配襯得宜。<香煎三文魚> $195三文魚煎得啱啱好,內裏仍是半生熟。外皮香脆,魚肉滑嫩,檸檬汁為三文魚增添香氣,燒茴香味道甘甜,薯蓉口感幼滑。<火焰橙酒可麗餅> $88可麗餅賣相美觀,一上枱侍應會喺客人面前淋上帶火焰既橙酒,充滿視覺效果。可麗餅皮軟身煙韌,加上橙肉及雲呢拿雪糕一齊吃,橙酒的酒香縈繞於口腔之間。<熱帶風> $45熱帶風由熱情果、芒果和羅勒製成,加咗羅勒味道幾清新。<紅粉緋緋>
<特色主廚拼盤> $185
特色主廚拼盤
<脆皮燒豬腩> $195
<香煎三文魚> $195
香煎三文魚
<火焰橙酒可麗餅> $88
<熱帶風> $45
熱帶風由熱情果、芒果和羅勒製成,加咗羅勒味道幾清新。
<紅粉緋緋> $45
紅石榴加香梨氣泡酒,顏色迷人,氣泡酒酒精濃度只有2.5%,酒精味道唔算明顯,甜味較重,清爽易入口。
Dinner