約左中學同學食飯, 有d真係好耐無見~ 當然想餐飯食得開開心心~無意中俾我搵到呢間餐廳, openrice嘅comment又唔錯, 所以立刻就book左位喇~Set dinner巴馬火腿伴蜜瓜 – 唔錯…但火腿太淡味~蕃茄意式焗雲吞 – 不至於好味嘅菜式, 但入到口~鵝肝配蘋果 – 呢個要加$48先有一客, 結果味道一般而且又煎濃哂, 蘋果又太酸, 成件事完全唔掂, 早知唔叫~意式火腿磨菇配縲絲粉– 話無長通粉之後變左縲絲粉, 其實呢個唔太重要, 係個汁太酸, d菇又唔好食, 一d水準都無~法式龍蝦湯 – 唔差, 龍蝦味濃, 但龍蝦肉唔新鮮~ 而且飲飲下有d “鞋” 口~特級安格斯肉眼扒 – 呢個唔錯, 肉質滑嫩, 但個汁一般, 有 o徒左嘅感覺~甜品拼盆– 呢個簡直不知所謂, 泡芙唔似泡芙, feel到係求其俾d野我地食…簡直係垃圾~散叫法式羊仔鞍 – 肉質淋而且唔“酥” 幾好~燴牛膝意大利飯 – 又係個汁累事, 牛膝無問題~ 意大利飯通常偏硬, 但佢煮得過生, 又係唔合格~ 瓖境其實唔錯, 可惜呢個價錢卻換黎呢個食物質素我覺得唔合理~ 同朋友嘅聚會本身係好開心嘅事, 但呢餐飯卻

Set dinner
巴馬火腿伴蜜瓜 – 唔錯…但火腿太淡味~
蕃茄意式焗雲吞 – 不至於好味嘅菜式, 但入到口~
簡直係垃圾~

散叫
法式羊仔鞍 – 肉質淋而且唔“酥” 幾好~

同朋友嘅聚會本身係好開心嘅事, 但呢餐飯卻令到我地唔夠完滿, 真係多得佢唔少, 所以唔會再黎~~

巴馬火腿伴蜜瓜
法式羊仔鞍
垃圾甜品
法式羊仔鞍
2011-04-10 7 views
四個人叫左兩個set dinner + Musselsset dinnerPumpkin soup x 2 都幾creamy &好味Pig Hocks $158 一般黑毛豬扒 $195 勁正, 估唔到豬可以咁好味!!Smoked Salmon Caesar Saland +$38 菜幾新鮮Pan-fried French Foie Gras +$48 勁正Dessert- chocolate cake & 泡芙 見到已不太想食side orderFresh Mussels Pot with fries (L) $188 份量不太多, Mussels好細粒, 但個湯同薯條好正!
四個人叫左兩個set dinner + Mussels

set dinner
Pumpkin soup x 2
都幾creamy &好味

Pig Hocks $158
一般

黑毛豬扒 $195
勁正, 估唔到豬可以咁好味!!

菜幾新鮮

勁正

Dessert- chocolate cake & 泡芙
見到已不太想食

side order

份量不太多, Mussels好細粒, 但個湯同薯條好正!
chocolate cake & 泡芙 :( 見到已不太想食
2011-04-09
$180 (Dinner)
  • Pan-fried French Foie Gras
  • 黑毛豬扒
2011-04-09 3 views
已在數日前訂下枱了....從未吃過比利時菜, 所在今年的生日飯試試這家吧!!前菜: 鵝肝 - 簿簿的一片鵝肝, 味道可以, 因為太簿口感一般田螺 - 味道不錯, 總算ok 餐湯:南瓜忌廉湯 - 很有南瓜味道, 不會太淡意大利菜湯 - 一般, 味道淡淡, 不過不失主菜:炭燒黑毛豬扒 - 嘩!! 這塊豬扒用了鬆肉粉, 所以一點都不好吃, 跟茶餐廳的豬扒沒大分別, 只是賣相漂亮一點蝦彩虹魚卷 - 味道, 醬汁配搭不錯, 一口吃下去, 軟軟的魚肉包著爽口的蝦, 口感確實不錯, 值得一試甜品:忌廉泡芙, 牛奶布甸- 完全唔掂, 可以回家吃生日蛋糕環境: 以這價錢在這總算不錯的環境下用膳都算ok, 不過有點太嘈飯後感: 食物質數有如一間高級的茶餐廳, 真的是....比利時菜嗎??
已在數日前訂下枱了....

從未吃過比利時菜, 所在今年的生日飯試試這家吧!!

前菜:
鵝肝 - 簿簿的一片鵝肝, 味道可以, 因為太簿口感一般
田螺 - 味道不錯, 總算ok

餐湯:
南瓜忌廉湯 - 很有南瓜味道, 不會太淡
意大利菜湯 - 一般, 味道淡淡, 不過不失

主菜:

甜品:
忌廉泡芙, 牛奶布甸- 完全唔掂
, 可以回家吃生日蛋糕

簿簿的一片鵝肝
炭燒黑毛豬扒
蝦彩虹魚卷
2011-04-09
$260 (Dinner)
蝦彩虹魚卷
2011-04-01 5 views
今日一行四人來okapi 食飯~朋友買了兩支酒~一紅一白~呢度算幾平~開瓶費只係80~算係咁~好多地方都百幾二百~野食方面叫左薯條, 兩個set dinner, 一個燒春雞, 一條煎魚薯條幾好食~好香~燒春雞幾好食~幾滑set dinner 係 豬手, 好普通,d 汁麻麻地~感覺有d 似烚豬手....另一個係rishotto, 還可~但偏咸了點煎魚方面~太咸了....我朋友忍唔住叫佢換個一碟~服務員都好好同我地換過~換完好好多~服務唔錯~幾鍾意佢地兩個兩個餸咁上~上菜時間都唔錯~還境都幾好整體食物個人認為偏咸了點~比利時菜....我諗要真係搵d 菜名有比利時三隻字先會有特色~唔係都真係無咩特別la~
今日一行四人來okapi 食飯~朋友買了兩支酒~一紅一白~
呢度算幾平~開瓶費只係80~算係咁~好多地方都百幾二百~

薯條幾好食~好香~
燒春雞幾好食~幾滑
另一個係rishotto, 還可~但偏咸了點

整體食物個人認為偏咸了點~

$300 (Dinner)
2011-03-26 54 views
Noting the numerous overall, the service was good, and the servers were attentive. This place has a dim romantic atmosphere to it which is a plus, but it quickly turned to a minus when we had difficulty reading the menu :smy favourite of the day some people say that its too salty, but that's the way i like it. It would taste better with more cream though.the dinner was really attractive to look at, but has a standard taste. What i was really looking forward to was dessert! and the famous Belgia
Noting the numerous

Lobster soup! YUM
my favourite of the day
What i was really looking forward to was dessert! and the famous Belgian chocolate does not disappoint
both yummy to see and yummy to my tummy.
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Lobster soup! YUM
  • Chocolate cake
2011-02-10 6 views
新春期間天天大魚大肉,吃中菜吃到膩了.初四的下午不用拜年,心郁郁的又想一會Movenpick專櫃,三父女便決定在尖沙咀解決午飯.轉入赫德道,冷冷清清的,好些餐廳都沒有開門.最後選擇了這間吃比利時菜的餐廳吃西餐.Set lunch款式甚多,有A-K十一款任君選擇,價錢由$38-$88不等,包湯,主菜和飲品,.主菜有沙律,意粉,意大利飯和肉類選擇.肉類可配紅米飯,意粉或薯菜.主菜可以增值價$38加一客鵝肝,$25加一客巴馬火腿露筍卷沙律,$15加一客田園沙律或甜品.十分有彈性的配搭.未點餐,待者便送上了麵包.三隻圓圓的麥餐包,新鮮暖烘烘,乾身麥味香,甚討好.店方一早界開了麵包,放便客人塗牛油,界開了的包邊微硬,口感好.牛油是一磚磚小菱形以一個別緻的盛器盛著,感覺有心思.餐湯有2款,我們2款都有要來試試.白瓷湯碗不是圓口而是水滴形口的,挺漂亮.周打魚忌廉湯,很優美的以白色忌廉在湯面畫出波浪花紋,內容也蠻豐富,有不少西蘭花,紅蘿蔔和洋蔥等,色彩繽紛.湯底不太濃稠,又不失cream感,比較light.雜菜湯,同樣灑了香草在面作裝飾,看上去像羅宋湯.喝下去不辣,可惜也不香,茄味不夠濃,很一般.材料
餐湯有2款,我們2款都有要來試試.白瓷湯碗不是圓口而是水滴形口的,挺漂亮.周打魚忌廉湯,很優美的以白色忌廉在湯面畫出波浪花紋,內容也蠻豐富,有不少西蘭花,紅蘿蔔和洋蔥等,色彩繽紛.湯底不太濃稠,又不失cream感,比較light.雜菜湯,同樣灑了香草在面作裝飾,看上去像羅宋湯.喝下去不辣,可惜也不香,茄味不夠濃,很一般.材料有煮得很淋的紅蘿蔔,洋蔥和西芹等,沒什麼味道,平平.
先是父親的鮮茄雞蛋沙律($38),上檯時甚失望,不過就是沾了沙律醬的蕃茄和雞蛋放了在生菜上,份量也不多,早知道就加田園沙律好了.蕃茄新鮮,生菜的草腥不重,雞蛋算不少,略嫌沙律醬未夠酸,味道總括還可以,只是感覺不太值.
之後是是日精選的鴨胸卷($58),五大片鴨胸卷煎得香口,中間釀了些香草,但味不是很重.肉乾身但不鞋口,不難嚼.伴碟有茄子,翠玉瓜和紅蘿蔔,放得漂漂亮亮的,可是卻沒什麼食味可言,應該是不經調味就以水煮熟了.
卡邦尼忌廉闊條麵($48),Carbonara換上闊條麵煮,麵身是Al Dante口感,沒有弄得很碎,很好咬口.炒在一起的蘑菇,煙肉及洋蔥粒甚多,也很入味,加上有黑胡椒調味,很香很惹味.敗筆是醬汁,欠缺蛋香,忌廉水汪汪的,入口感覺不好,黏不了在麵上.

最後看到雪櫃內的甜品不是太吸引,又要留肚下一場,便打消了加甜品的念頭,只要了杯熱檸水作結.急急喝過平平無奇的檸水,便結帳往海運Movenpick出發.以西餐來說,食物雖不是很高水準,但價錢算是很相宜,是日人客不多可能是新春關係.是次沒留下什麼好印象,期待有機會再來時能吃到一些特色深刻之作.
2011-02-06
$52 (Lunch)
2011-01-29 8 views
從未知道甚麼是比利時菜. 雖然食左呢間都係唔知, 但以平均 50-60 蚊一個lunch set (有湯,飽,菜,飲), 有差不多10 款選擇, 如此闊落環境亦算係咁啦!無話可說! 干邑龍蝦湯. 味道太古怪 "意粉屋" 好佢好多 鵝肝. 唔掂 燒春雞. $58.00 田螺天使麵$48.00. 唔掂
無話可說!
賣相都okay
田螺天使麵$48.00. 唔掂
無味
2011-01-27
$55.00 (Lunch)
2011-01-13 41 views
生日飯,選擇走到尖沙咀食,一直都想試比利時菜,所以決定Okapi Restaurant 呢間平時lunch,只係$40起,但dinner當然貴少少到了餐廳後,按排座位後,選了2人套餐, 而且可以加錢食系肝環境相當寧靜,而且氣氛較浪漫 Pan-fried goose Liver 鵝肝 很便宜,加少少錢就食到 鵝肝煎得好食,個底配上一塊酸酸地蘋果 Smoked Salmon Salad 煙三文魚沙律 煙三文魚加了沙律菜食,好滋味,配搭蔬菜,顏色較為色彩Baked jumbo Mushroom with Crab Meat & Arocado 焗釀蟹肉牛油果珍寶菰 釀蟹肉加了牛油果,仍然有蟹肉鮮味 珍寶菰好大件,但食落鮮甜 Lobster Bisque 干邑龍蝦湯 個湯一般,咸咸地 但賣相確實不錯 店內已佈置聖誕裝飾 從網上看見聖誕套餐都較平時貴成幾百蚊,但確實豐富Bertoluci's Sicilian Pizza Pie 西西里式蕃茄,芝士薄餅,羊肉批 第一次食,特別的羊肉批 內裏有蕃加汁、羊肉 羊肉沒有那種的羶味,因為有了其他材料味道 Baked Prawn Mousse on Sol
呢間平時lunch,只係$40起,但dinner當然貴少少
到了餐廳後,按排座位後,選了2人套餐, 而且可以加錢食系肝
環境相當寧靜,而且氣氛較浪漫
Pan-fried goose Liver 鵝肝

很便宜,加少少錢就食到

鵝肝煎得好食,個底配上一塊酸酸地蘋果
Smoked Salmon Salad 煙三文魚沙律

煙三文魚加了沙律菜食,好滋味,配搭蔬菜,顏色較為色彩

釀蟹肉加了牛油果,仍然有蟹肉鮮味

珍寶菰好大件,但食落鮮甜
Lobster Bisque 干邑龍蝦湯

個湯一般,咸咸地

但賣相確實不錯
店內已佈置聖誕裝飾

從網上看見聖誕套餐都較平時貴成幾百蚊,但確實豐富

第一次食,特別的羊肉批

內裏有蕃加汁、羊肉

羊肉沒有那種的羶味,因為有了其他材料味道
Baked Prawn Mousse on Sole Filet Roll in Caviar Cream Sauce

焗龍脷,蝦慕士卷,魚籽醬忌廉汁

個份量好大件, 魚肉很滑
Chocolate Smooth Fondant 朱古力軟心伴雪糕

原本食Dressert Platter 甜品拼盤,但知道一般

所以就加了錢食心太軟,雪糕舖滿了朱古力醬
心太軟朱古力流出黎,好正

飲品,點了Kenya coffee 肯亞咖啡,第一次飲

苦味道,都接受到

2010-12-07
Type of Meal
Dinner
  • 朱古力軟心伴雪糕
  • 鵝肝
2010-12-06 29 views
話說女朋友每次推薦我去的食肆總是給我莫大的「驚」喜,如果只有我投訴,還可以怪我諸多挑剔,但如果連推薦者自己都驚覺事實與自己理想有莫大差距,那就絕對值得深思了。女朋友為求洗脫惡名,不知從那裡風聞一間食肆的龍蝦湯很出名,食物質素出色,價錢合理,說要帶我見識見識云云。結果卻一直只聞樓梯響,沒有下聞。近日女朋友又舊事重提,還很主動的訂了枱,保證成團云云。於是Happy Friday的晚上,女朋友把我帶到Okapi來了。就在Swiss Chalet附近的不遠處。晚上餐廳接近全院滿座,不過女朋友訂了枱,因此我們也不用等候,侍應安排我們坐到路口的一張二人枱,餐廳燈光幽暗,似乎是要營造浪漫的氣氛,翻看餐牌,也有數款套餐可供選擇。最後我點了烤焗法國鴨脾配洋蔥炒薯,田園沙律,意大利醋汁,女朋友則點了扒大蝦配牛柳香草蒜蓉汁。餐湯方面,女朋友又怎可能放過品嚐龍蝦湯的機會,不過每位只加十元,其實相當便宜,要知道在Stonegrill,套餐轉一客龍蝦湯就要四十個大洋了。女朋友為求洗脫污明,一改精打細算的作風,竟又再加錢點了兩客香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果配砵酒汁。既然女朋友大破慳囊,我就更要細心品嚐了。香煎法國鵝肝伴焦

香煎法國鵝肝伴焦糖蘋果配砵酒汁

前菜的鵝肝先來,鵝肝下面墊著焦糖蘋果,賣相精緻吸引。鵝肝經過香煎,略顯金黃,吃起來外層焦脆,外脆內軟,油份很足,甘香豐腴;唯鵝肝本身太薄,吃起來較易碎散,而且略欠質感,多少影響其食味。至於焦糖蘋果,入口香甜,帶有爽口的質感,雖然甜度偏高,但配上油份極高的鵝肝,兩者起到很好的中和作用,整體味道還算不錯。

干邑龍蝦湯

龍蝦湯呈橙褐色,看起來相當濃郁,面上再放了點淡忌廉,賣相吸引。喝起來,龍蝦湯相當濃郁,鮮味鹹香,龍蝦味道突出,可能加入了點干邑提味,帶點回甘的味道。鮮味在口腔中歷久不散。龍蝦湯鹹度適中,沒有普遍過鹹的毛病,遉度帶出龍蝦的鮮味。湯本身質感較薄,混入點淡忌廉,提香之餘也令湯更為香滑。

相比近期喝過的Stonegrill的龍蝦湯,Stonegrill的質感更厚濃郁一些,入口亦更香滑一些,不過計及兩者相差三十個大洋,我覺得以套餐只加十元的價格,去一些連鎖式西餐廳點套餐轉一些罐頭龍蝦湯也不在此數,這裡的龍蝦絕對值得一試的。

烤焗法國鴨脾配洋蔥炒薯,田園沙律,意大利醋汁

這碟烤焗法國鴨脾用料豐富,除了經過烤焗的法國鴨脾以外,還有遉量的沙律雜菜,賣相吸引。鴨脾外皮烤得金黃焦香,看得出是皮脆肉嫩的格局,伴碟的沙律雜菜不少,新鮮嫩緣。先吃一块鴨腿,鴨腿烤焗的時間火路掌握得宜,外皮香脆,油份經烤焗後被悉數迫出,吃起來不覺油膩,但不失油香。鴨腿肉相當嫩滑,保留了一定的肉汁,吃起來肉嫩滑多汁,原全沒有烤焗常見的乾枯粗糙的問題;加上肉中亦帶點油脂,吃起來更覺油嫩羶香。

洋蔥炒薯味道相當香濃,洋蔥味道十足,薯蓉質感粉腍且香,吃起來相當惹味。田園沙律雖為配菜但也沒馬虎,份量不少,沙律雜菜新鮮,爽脆甜味,配上意大利沙律醋汁,相當清新,吃過比較油膩的鴨脾後吃些沙律,實在再合適不過。

Medium Rare 的牛柳

扒大蝦配牛柳香草蒜蓉汁

牛柳大蝦賣相同樣吸引,大蝦份量十足,牛柳亦烤得焦香。我就負責處理大蝦,而女朋友就責牛柳吧。大蝦很有份量,烤成橙黃色,看起來外殼堅實,大蝦看得出相當新鮮。吃了一口,蝦肉爽口,加上大蝦有不少蝦膏,蝦香特別濃郁,分了一點給女朋友吃,女朋友也覺得很棒。

牛柳方面,女朋友先將之對半切開,除了表面呈棕色外,內裡大部份呈鮮紅色,亦有些微的血水滲出,都基本做到了Medium Rare的程度。牛柳吃起來相當焦香,牛肉味道濃郁,肉質鬆軟無渣,充滿肉汁。而醬汁用上香草蒜蓉,吃起來與牛扒十分相配,沒有一貫黑椒的霸道,反而更能吃到牛肉的真味,整體食味相當不錯。女朋友最愛吃牛,也覺得這客牛枊做的很出色。最後配菜方面有露筍、茄子、脆肉瓜、薯仔等;製作認真,全部均經輕烤,新鮮甜美,吃過扒類再吃些菜蔬,起到很好的中和效果。

朱古力蛋糕

朱古力蛋糕

吃過頭盤及主菜後,感覺也相當滿意,因此自然對甜品也有一定期待。結果侍應甜品是芒果布甸,啫喱及朱古力蛋糕任擇其一。坦白說,我覺得甜品就比較馬虎,沒甚麼吸引力,剛巧鄰桌的甜品剛送上來,就是芒果布甸及啫喱,除了份量非常少以外,感覺也是相當普通。最後唯有叫朱古力蛋糕好了,女朋友罕有的和我叫了同一款東西。

朱古力蛋糕賣相相當平凡(基本上大家吃自助餐時是會避之則吉的)吃起來蛋糕尚算鬆軟,朱古力味道也算濃味,但就是沒能吃出個滿足感來。甜品的要義在於令人吃到後能滿心喜悅,又或是為每頓飯餐劃上完美的句號,可這個蛋糕則是完全不達標的。

熱肯亞咖啡

我到餐牌上寫上肯亞咖啡,我也很有興趣試試這杯咖啡的質素,因此我要了一杯熱咖啡,女朋友就選擇試凍咖啡。嗅起來,熱咖啡相當芳香,喝起來,質感滑順,味道濃郁,令人滿意。

凍咖啡

女朋友點的凍咖啡味道同樣香濃,女朋友喝過後也相當滿意。

Okapi的環境相當有情調,店內燈光較暗,氣氛其實不錯。唯一較為可惜的是枱與枱之間的空間比較狹窄,隱私度就相對較低了。侍應服務態度良好,加茶添水也很勤快,服務令人滿意。食物方面,其實滿有質素,由餐湯到主菜都有一定水準,令人欣喜,令人遺憾的是甜品的款式實在馬虎,供應芒果布甸或啫喱與本身餐廳定位格格不入,唯一的朱古力蛋糕也是平平無奇的貨色,實在予人虎頭蛇尾的感覺,亦令餐廳檔次有所折損。不過平心而論,撇除套餐甜品因素,除去各位女士們有可會有丁點失望外,Okapi不失一個值得推薦的地方。

Berlin
$280 (Dinner)
Medium Rare 的牛柳
2010-11-28 5 views
朋友生日來到這裡celebrate, 可能是平日吧, 只有數台食客. menu有很多choices, 又可以加錢轉set, 感覺好flexible1. soup - 夠熱 but 餐包唔夠多.....2. 加錢點了意大利云吞: super yummy3. risotto - 好cheesy 不過真係太細碟同等左好耐, 大食者不叫好了4, 大蝦配steak- 味道及分量都唔錯5. 青口with cream sauce - 好fishy一點都唔新鮮及super salty, 食青口真係只可以去frites及yuen long既mont blanc因為有人生日我地問有無cake送, rest都有心思比了一件大cake我地分, 有心思. 可能係平日吧, 感覺食物不太新鮮.
1. soup - 夠熱 but 餐包唔夠多.....
2. 加錢點了意大利云吞: super yummy
4, 大蝦配steak- 味道及分量都唔錯

2010-11-03 19 views
另一半神神秘祕不告訴我去哪間餐廳慶生只肯說是寶勒巷附近, 原來是赫德道7時半到達Okapi, 門口裝潢已給人浪漫的感覺因為另一半早已訂位我們便被安排到近水吧的一張檯這個位置,這個時段,餐廳也約有6成滿吧不算太暗的燈光,歐陸式的裝修,檯與檯保持適當的距離 前來招呼我們的是一個笑容可鞠的女生很體貼的問我們要不要熱水,又會適時地上前作推介最後我們點了:1. 果然係招牌菜, 好好味, 兩個人食small岩岩好, 青口新鮮, 白汁極惹味2. 唔好睇份量好似唔多, 其實好多而且除左汁料有芝士, 雲吞內係波菜芝士茸所以食完已經飽飽3. 蛋黃醬焗挪威三文魚, 呢個就比較麻麻, 沒甚特別的一個三文魚, 建議大家點其他配菜係燒翠肉瓜同茄子...食完好飽了4. 另一半不斷說這個生日我們吃了好多蛋糕不會再點了想不到他預先吩咐無論我點什麼甜品都加字當那個可愛女生捧過來時還是十分驚喜雖然我不是太好APPLE CRUMBLE但也還不錯那女侍應為我唱著生日歌, 場面惹笑其實當晚已經有兩檯客有人生日, 每次都是她捧蛋糕和唱生日歌呢!餐廳內侍應不多, 但手手是足夠的還有一個中年女侍應(應該是最大的阿姐吧)功架超厲害的但
另一半神神秘祕不告訴我去哪間餐廳慶生
只肯說是寶勒巷附近, 原來是赫德道
7時半到達Okapi, 門口裝潢已給人浪漫的感覺
因為另一半早已訂位
我們便被安排到近水吧的一張檯
這個位置,這個時段,餐廳也約有6成滿吧
不算太暗的燈光,歐陸式的裝修,檯與檯保持適當的距離

前來招呼我們的是一個笑容可鞠的女生
很體貼的問我們要不要熱水,又會適時地上前作推介
最後我們點了:
Fresh Mussels Pot (Small)

煙肉波菜芝士意大利雲吞

唔好睇份量好似唔多, 其實好多
而且除左汁料有芝士, 雲吞內係波菜芝士茸
所以食完已經飽飽
蛋黃醬焗挪威三文魚

配菜係燒翠肉瓜同茄子...
食完好飽了
第2個生日甜品

另一半不斷說這個生日我們吃了好多蛋糕不會再點了
想不到他預先吩咐無論我點什麼甜品都加字
當那個可愛女生捧過來時還是十分驚喜
雖然我不是太好APPLE CRUMBLE
但也還不錯
那女侍應為我唱著生日歌, 場面惹笑

餐廳內侍應不多, 但手手是足夠的
還有一個中年女侍應(應該是最大的阿姐吧)功架超厲害的
但我還是喜歡那個笑容親切的女侍應
埋單500元有找, 這個價錢, 食物和環境, 是會再有下次的!
2010-10-31
Birthday
Fresh Mussels Pot (Small)
煙肉波菜芝士意大利雲吞
  • mussels pot
2010-10-27 11 views
環境不錯, 侍應服務到位, 尚算ok~ parma ham with melon 正常, melon算甜~ garlic shrimp 都ok, 但係話係西班牙式, 我仲以為有個缽仔裝住果隻garlic shrimp添, 原來係用個炸過的"雀巢"裝住的! fresh mussels pot 呢個好得 佢個description完全形容晒 "fresh mussels in white wine cream sauce served with french fries" 個mussels好鮮甜, 個cream sauce都好好味~ 用french fries黎dip個sauce真係超正, 個french fries如果當side dish另外叫要幾十蚊, 不過都值, 因為好好味 chicken wings 呢個就唔得喇, 連我呢個咁鍾意食雞翼的人都覺得唔好食, 佢醃得唔夠入味, 可以話係無味既, 而且外面個粟米片一齊炸好唔夾, 我個人就不太喜歡 lobster bisque 呢個都係麻麻地, 唔係太有lobster味, 而且個味偏濃 海鮮pizza都唔係好得, 個餅底太厚, 唔係i
環境ok

環境不錯, 侍應服務到位, 尚算ok~

fresh mussels pot 呢個好得

海鮮pizza都唔係好得, 個餅底太厚, 唔係italian果隻crispy, d餡料都不似太新鮮

grilled 西冷牛扒都幾好, 幾淋, 好味

最後仲有個甜品, 有3隻款, 有個apple crumble, 一個似tiramisu的cake, 同埋一個都唔係好記得, 總之就麻麻地~

生日蛋糕 就 hea 左d, d 字寫得 ugly 都算, 個 cake 的 cream 我個 friend 形容似葯水味, 我都覺得唔好食, 其實真係好難話cake整得唔好食, 至多話唔係好食架jac, 但呢間野整體的甜品都唔係好掂!!!

parma ham and melon
ravioli in tomato sauce
fresh mussels pot, very good~
garlic shrimp and deep-fried chicken wings
牛扒ok, 但pizza就麻麻地
送的b-day cake
2010-10-12
環境ok
parma ham and melon
ravioli in tomato sauce
fresh mussels pot, very good~
牛扒ok, 但pizza就麻麻地
  • fresh mussels pot
2010-09-05 3 views
餐廳環境很不錯,有浪漫燭光,而且難得的是SERVICE很好,每食完一個菜都會幫你換碟,同埋菜會逐一送上,不會一次過上晒比你。雖然食物並不是全部都味道一流,但食埋個氣氛+SERVICE,咁既價錢咁既質素,算係咁啦~值得再去~!
2010-08-25
$200 (Dinner)
頭盤~火腿蜜爪
這個係最好食的芝士菠菜雲吞~!芝士味好濃
好大塊的牛扒~!選左6成熟~!好滑!
生日時廚師會在疍糕上寫名架~!同埋個侍應會同你一齊唱生日歌添~!好識做~!!
  • 芝士菠菜雲吞
2010-08-29 2 views
LUNCH已經打嚟CONFIRM BOOKING,因為慶祝生日,所以WAITER都再CONFIRM一次個名有冇串錯,服務很好,環境也很好,不過隔離枱坐了一班師奶比較嘈。我地選了$398 TABLE FOR TWO +$48 鵝肝。其實SET DINNER都有好多好選擇,由百幾至2百幾可以下次再試。:chopstick :巴馬火腿伴密瓜,都係我FAVOUR, 不過密瓜唔係好SWEET。 蕃茄意式焗雲吞,雖然外觀麻麻,不過意外驚喜,好好味 鵝肝配蘋果,這個煎得很好。同蘋果一齊食好好味 法式龍蝦湯,味道麻麻,湯裡又冇料。 烤鴨胸野菌PIZZA,一般沒有什麼特別。 特級安格斯肉眼扒, MEDIUM,大塊,都係一般貨色。不過伴菜幾好味。 甜品拼盆,味道很一般,不出色。來的時候冇寫HAPPY BDAY,我個心都沉一沉...有冇攪錯,明明講好咗係要寫,隔咗一陣我見個MANAGER攞住張BOOKING LIST睇又望住我張枱,跟住入咗廚房,幾分鐘後攞咗一件細CAKE寫上BAHP BDAY,好彩佢地識補獲,唔係一定BAD LIST。不過$500有找,以服務及食物質素還可以。如果慶祝生日我覺得遜色少少

蕃茄意式焗雲吞,雖然外觀麻麻,不過意外驚喜,好好味

鵝肝配蘋果,這個煎得很好。同蘋果一齊食好好味

法式龍蝦湯,味道麻麻,湯裡又冇料。

烤鴨胸野菌PIZZA,一般沒有什麼特別。

不過$500有找,以服務及食物質素還可以。如果慶祝生日我覺得遜色少少,平時DINNER都可以再去。
2010-08-25
2010-08-10 6 views
老公在這裡訂了檯為我慶祝生日我們訂了7:30pm, 可是早下班, 6:30pm已到.接待的小姐很nice, 很有禮貌.侍應們都很有禮貌, 招呼很好.店內的裝修不錯, 環境佈置很有情調, 桌上放了燭台及小花. 晚餐也頗多選擇. 最後選了$398二人餐 + $48配鵝肝先上鵝肝. 份量不少. 只加$48實在物有所值.兩人share還好, 一人吃會太膩.鵝肝面煎香了,還算脆口,口感還好,但未算入口即溶.與放在鵝肝下面煮過的香梨伴吃,味道不錯 頭盤是牛油果鮮蝦沙律, 好吃. 蝦很新鮮爽口. 接著是田螺炒野菌多士. 這個我覺得沒啥特別. 由於有汁,多士不是脆的. 對這道菜沒有甚麼印象.再來是龍蝦湯. 味很濃. 很重的龍蝦味, 本來是不錯,可惜太鹹了.鹹到有點苦.主菜選了辣肉腸PIZZA和特級安格斯牛扒.牛扒份量不少. 要了MEDIUM, 可是給我們的絕對不是MEDIUM, 有點"鞋口". 還好是有肉汁的. 感覺是普通的牛扒,未算突出.辣肉腸PIZZA我認為是差. 餅底不是厚也不是薄脆那種, 而且似是半熟, 批底很實,應該說是硬.PIZZA配料是普通的辣肉腸, 辣肉腸也很鹹.吃了一件, 已經對它失
老公在這裡訂了檯為我慶祝生日
我們訂了7:30pm, 可是早下班, 6:30pm已到.
接待的小姐很nice, 很有禮貌.
侍應們都很有禮貌, 招呼很好.
店內的裝修不錯, 環境佈置很有情調, 桌上放了燭台及小花.

晚餐也頗多選擇. 最後選了$398二人餐 + $48配鵝肝
先上鵝肝. 份量不少. 只加$48實在物有所值.
兩人share還好, 一人吃會太膩.
鵝肝面煎香了,還算脆口,口感還好,但未算入口即溶.
與放在鵝肝下面煮過的香梨伴吃,味道不錯
頭盤是牛油果鮮蝦沙律, 好吃. 蝦很新鮮爽口.
主菜選了辣肉腸PIZZA和特級安格斯牛扒.
PIZZA配料是普通的辣肉腸, 辣肉腸也很鹹.
吃了一件, 已經對它失去興趣.
最後是甜品拼盆. 由於訂檯時說了是慶祝生日. 甜品拼盆上的碟子寫上了HAPPY BIRTHDAY及點了蠟燭. 由男經理唱著生日歌捧出來. 也蠻驚喜的.
甜品拼盆有青檸什果啫喱、蛋糕及布甸.青檸啫喱吃了一口,沒啥特別,給了老公吃.
蛋糕是普通的什果海綿蛋糕. 不太甜, 但又沒有蛋糕應有的香味.
布甸最離譜! 吃了也不知道是什麼味道. 很像洗手皂液的味道! 難吃!
餐飲點了凍&熱肯雅咖啡. 盛熱飲的咖啡杯很簡潔別緻. 很喜歡那咖啡杯.
熱咖啡和奶是分開上的. 奶是頗熱的, 加進咖啡內也不會降低咖啡的熱度. 咖啡味道也很好, 很滑很香濃. 老公的凍咖啡我沒嘗過. 他說好喝.

總結:
環境和服務一流.
上每道菜的時間也很好. 侍應會待你完成一道菜後才上另一道菜.
食物不算很出色, 價錢中上.
主要是吃情調及氣氛,適合要浪漫的情侶.
整體來說值得一試.
牛油果鮮蝦沙律
辣肉腸PIZZA