2019-05-14 2851 views
這家餐廳是爸爸帶我去的,他去了好幾次,每次都點同一個餐就是豬排飯!在灣仔小街道上。環境不錯,位置舒適。每次都是walk-in。聽爸爸講好久以前已經有這家店。後來搬到灣仔。他一直有來光顧是因為豬排真的很難做到好吃。而這家令他覺得特別深刻。因為豬排內脆外軟,不會乾巴巴的。肉份量很多!中午有午餐menu。一款前菜+飯+飲料。我點了蔥油豉油豬排飯,他點了黃咖喱豬排飯。我選了少飯,免浪費。醬料另外送上,可以自行選擇醬料份量。前菜選了凍豆腐,健康有益。如果豬排飯可以多加蔬菜就更好!

中午有午餐menu。一款前菜+飯+飲料。

2019-03-20
$90 (Lunch)
  • 蔥油豬排飯
  • 黃咖哩豬排飯
2019-05-05 2859 views
富豪飯堂果然名不虛傳,首先要預訂所有菜式,只有某些菜是可以即揚追加!因為只有四個人食所以訂左唔係好多菜式,但每到餸都好好味!肉骨茶亦都好香藥材味同蒜頭味仲有胡椒味!
星洲麥皮蝦
馬來東鮮魷
玫瑰豉油雞
黑蒜黑水肉骨茶
2019-01-04 3542 views
Finally got to try the noodles here! I have picked pig intestine with thick egg noodles in belacan sauce and it’s soooo yum that I finished every thing in a flash! the belacan is basically like traditional dried shrimp paste but less oily... recommended!P.S. no need to queue during lunch hours 😉

2018-12-30 2762 views
前幾日同同事去開灣仔做野,於是嘗試帶同事去依間馬來西亞餐廳(佢自從由天后搬去灣仔後我都冇食過,其實應該都有10年),去到之後發現宜家個裝修格調比以前天后鋪高雅好多,不過見到個lunch set價錢都係$78左右(不過牛腩嗰啲就就要過$100)我叫左一個豬大腸撈麵配娘惹醬,個撈麵的麵質幾爽口的,但娘惹醬就唔夠惹味同辣,豬大腸就相當彈牙,個表皮脆脆地,係好食的,我仲食左其他同事的豬扒、雞扒同牛腩,個牛腩煮得夠林,完全唔老,係好食的,但唔算好特別,比較特別的係個炸豬扒,有好多肉汁,又炸得脆,如果要推介的話,我會推介個炸豬扒
2018-12-27
2018-10-09 4092 views
是日選了老巴剎廚房,是朋友介紹說食物水準很高,服務亦相當好😋這晚我們一行7人訂了8:30,這晚可能是星期一,人不算十分多,菜單一早巳經預定好,我們自備了三枝洒和兩個生日蛋糕,今天順道慶祝我們家老母及大家姐生日🎊🎊訂位時就要選好菜單,之後會用Whatapps 溝通和更改,非常方便,最鍋心是為每枱客人寫上精的菜單,非常好😊這個椒鹽豆腐不在菜單內,因為人未齊,就先點個小食送送洒🥂🥂外脆內軟,點上中間的蔥醋汁,人人好快手清哂😂😂😂😂美味指數😋😋😋😋📌醉洒鵝肝配脆餅全份個人認為是最好味的一道菜,鵝肝是我的最愛,洒很清香,鵝肝口感是帶點濕潤配上脆餅,真是好味得不懂形容,最後我們很瘋狂地再加了半份6件😏好味指數😋😋😋😋😋💜📌馬來凍鮮魷-細份很爽脆及新鮮,配上酸辣汁及芥末豉油帶出鮮魷的鮮味,不錯好味指數😋😋😋📌紅燜龍躉翅腩魚炸得外脆肉嫩,完全是㕏師的功力,當然用料新鮮,醬汁非常惹味,好味好味指數😋😋😋😋📌豉油王鵝腸又是一味不得了的菜式,首先鵝腸新鮮肥美,還帶點肥膏,市面上已經很少,味道咬下去是剛熟爽脆肥膏帶軟淋口感,加上豉油王醬汁,真心會為這道菜心思思好味指數😋😋😋😋😋💜📌葱油羊腩排兩名男仕說最愛這味

美味指數😋😋😋😋

📌醉洒鵝肝配脆餅全份
好味指數😋😋😋😋😋💜

📌馬來凍鮮魷-細份
很爽脆及新鮮,配上酸辣汁及芥末豉油帶出鮮魷的鮮味,不錯
好味指數😋😋😋

📌紅燜龍躉翅腩
好味指數😋😋😋😋

📌豉油王鵝腸
好味指數😋😋😋😋😋💜

📌葱油羊腩排
兩名男仕說最愛這味,羊腩排炆得軟淋,重點是䓤油醬汁味道很清淡,能帶出羊的少許So味,這種味道相當不錯😊

📌無骨海南雞一隻配原煲香草飯
這店的招牌菜,雞用上新鮮雞,還附上雞什,飯吸收了香料及雞湯,我可以吃上3碗,更精彩還是醬汁,新加坡甜豉油,酸辣醬,羗蔥,羗容,點上雞再配飯😋😋

📌峇拉醬撈粗麵
簡單的麺也做得如此精緻好味,精緻在於配菜(芽菜,炸蒜,蔥花及重點峇拉醬)好惹味

📌峇拉醬通菜
菜也是炒得剛好,這晚的菜式樣樣用心制作,所以吃得也非常開心,加上服務態度又好,吃完之後好快又心思思想再去🤣🤣
2018-10-02
$700 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-09-07 3030 views
好鐘意去老巴剎,但每次去都要湊夠一枱腳,如果吾係兩個人好難叫野食。早兩日見佢地Facebook話有二人套餐就同大熊貓去食。一千蚊兩個人有九道菜,算抵食。我最愛既醉酒鵝肝,真係百吃不厭!麥皮蝦十分惹味,大熊貓吾食佢個隻我食埋紅燒龍躉翅腩又係另一招牌菜,好少食魚怕惺既大熊貓都食晒。已經食到好飽仲有海南雞飯,隻雞好滑我食左大半碟雞但只係食得落少少飯,最後打包啲飯第日食。個胃仲有少少位,食埋個荔枝雪餅啱啱好!總括來說,呢個套餐物超所值,仲可以兩個人吾洗諗食咩就試到餐廳招牌菜記得要預訂!
我最愛既醉酒鵝肝,真係百吃不厭!
麥皮蝦十分惹味,大熊貓吾食佢個隻我食埋

紅燒龍躉翅腩又係另一招牌菜,好少食魚怕惺既大熊貓都食晒。

個胃仲有少少位,食埋個荔枝雪餅啱啱好!

記得要預訂!
2018-09-06
$550 (Dinner)
2018-07-18 2467 views
一直喜歡食東南西亞菜式 ,今個Weekend就同朋友黎到老巴剎朝聖, 鋪位於灣仔二,三線街道 , 第一次黎既朋友都要點時間去搵由於大部份海鮮都需要Pre-order ,今次都只能夠試其他招牌菜式原隻大鮮魷, 以凍食做法 ,超大只,  魷魚肉質十分有彈性同口感十足 , 加甜辣醬更能增加鮮味。 脆皮炸豆腐,皮脆內軟,加上 充滿九菜香味 的醬汁更惹味,不過豆腐味略為不足。去骨 海南雞,非常香滑,明顯選用新鮮雞,調味岩岩好。 油飯上鋪滿香茅、南薑等 ,  飯粒粒粒分明又煮得乾爽 , 不過價錢略為貴。

去骨 海南雞,非常香滑,明顯選用新鮮雞,調味岩岩好。

2018-06-16
$500 (Dinner)
2018-06-09 1874 views
老巴剎一嚟香港便引起哄動,曾經在港島區工作試過一次,之後再想去約朋友,才發現他們星期日是休息的……老巴剎有最低消費每位700元,第一次光顧的時候,我們要求他們寫菜式,包括最出名的肉骨茶、海南雞飯及筍殼魚等,結果四人吃飯餸菜份量十分多,我們吃不完。比較聰明的做法可以搵一些飲酒的朋友,到時開酒,菜色點兩三款重點的。因為飲酒的價錢也計算在每位消費。浪費食物是一個不好的習慣,於是把筍殼魚帶回家中,第二天mama用他的方法煮熱,看見筍殼魚他十分興奮,因為平時在街市買不到這麼好肉質及大條的筍殼魚。一間十分優質的手工菜館。

一間十分優質的手工菜館。
2018-04-07 6128 views
今早和家人掃墓過後,都差不多午飯時間,媽媽喜歡吃東南亞菜,就吃老巴剎吧!小妹都有好幾年沒有來了,原來它由灣仔道搬到了交加利街,店比以前更寬敞,格局雅緻。 其實之前都想來這裡吃的,但因為店會2:30pm落場,今天12:30pm來到,時間剛好,人不算多,且空間感足。 先點了白咖哩牛坑腩煲($288),吃白咖喱,小妹就會想起沙爹王,這裡的白咖喱與沙爹王的不同之處是,鹹度較低,但椰汁味較濃,牛坑腩的肉質合乎期望,肉質腍且嫩滑,香牛味。 吃咖喱,怎少得以包餅配汁佐吃,點了手抓餅($30件-兩件起),口感有點葱油餅,但味道又似印度油酥餅,牛油味突出,亦不太油膩,好味! 因為老公要減肥的關係,雞是少不了的主食,海南雞飯($350),份量足,有半隻海南雞及5碗飯。雞的賣相不錯,味道亦很有傳統海南雞風味,不過略嫌肉質未夠腍身,帶點靭,薑葱則以雞油砲製,值得一讚! 油飯是鍋上的,非常有誠意,以非常足料的香茅及蒜頭,再加上雞油煮成,看見也覺得香噴噴。 甜品時刻,選擇不算多,這裡只有沙巴雪餅,為凍吃甜品,有單點、三件及一個的份量選擇,只有我和老公吃,單點好了。先點榴槤沙巴雪餅($55),很像木糠布甸,一

甜品時刻,選擇不算多,這裡只有沙巴雪餅,為凍吃甜品,有單點、三件及一個的份量選擇,只有我和老公吃,單點好了。先點榴槤沙巴雪餅($55),很像木糠布甸,一口咬口,充滿冰感,以今天17度的氣溫來說,確帶點寒意,不過榴槤的份量十足,吃罷齒頰留香。
老公未夠,再點芒果沙巴雪餅($45),這個味道相對較清,芒果的份量及味道相對榴槤較為遜色。
2018-04-07
$266 (Lunch)
2018-03-18 3585 views
今次我地全家轉移陣地去灣仔開餐,呢度D菜色碟碟都咁特別,選擇困難症又出現啦.哈哈都係o個句:上"菜"先.方魚唐生菜gei唐生菜炒完依然好爽脆,雖然油光閃閃,但一D都唔肥膩,反而有方魚響度鮮味提升生菜gei味道.蒜泥白切肉拼小黃瓜個gei  醬汁同肉分開上,咁樣可以保持白切肉gei原味,唔怕放太耐會索太多汁而過咸,小黃瓜好爽脆,上面少少芝麻令味道更香濃香草砂鍋飯D香料味道聞落去好濃,但入口又唔會太過分,飯粒粒粒分明又煮得剛剛好,好有口感,隔離gei黑水肉骨海南雞都係推薦,雞肉白滑嫩口,唔點醬都已經好夠咸香,D骨已經去曬,所以食起上黎好方便,香草飯好清,兩者好夾.好多人都會加蔥油,我自己就對蔥油無興趣,唔鐘意咁油膩,不過薑蓉就一定要落,咁樣先令味道更突出.馬來凍鮮魷係我的推薦.因為佢D魷魚唔單只大,而且好有鮮味,好好o趙,凍食為呢碟菜式加乘左唔少,唔夠味可以點甜辣醬~醉香豬仔腳我自己就唔太敢食,不過長輩s非常喜歡呢碟菜式,話豬仔腳啖啖肉,而且酒香飄飄,但入口唔會太烈,仲可以增加彈牙gei感覺.油浸筍売魚原來係炸魚,開頭我都擔心佢會太油膩,但出黎又唔會wor~~~炸魚外層非常酥脆,裡面魚肉好

都係o個句:上"菜"先.

油浸筍売魚原來係炸魚,開頭我都擔心佢會太油膩,但出黎又唔會wor~~~炸魚外層非常酥脆,裡面魚肉好嫩滑,就咁食都已經好有驚喜,爸爸就鐘意點豉油,味道重D
2018-03-10 1518 views
好朋友從台灣來香港,老朋友聚會當然要搵好野吃。左想右想,最終決定到老巴剎廚房。脆皮炸豆腐,外脆內軟是肯定的,中間的醬汁足滿九菜香味,只嫌豆腐味不足。皮脆內滑,豆腐細嫰棉滑。醉酒鵝肝配脆餅, 酒香味十足,鵝肝香滑細緻,口感綿軟清新。咖喱牛腩,牛腩煮得很淋,咖喱夠香帶有微辣,送飯或薄餅一流。薄餅,這個薄餅相對其他飯店的厚,內層層數也多,很出色的薄餅,我一個人吃了三塊。肉骨茶,星加坡風味,材料十足。油炸鬼,返炸的油炸鬼更脆口,用來配肉骨茶一起飲用。肉骨茶裏的大蒜,大蒜吸收了藥材的香味,非常好吃。油炸鬼配肉骨茶,有點兒像打邊爐的響鈴食法。海南雞飯,整晚最出色的就是這個飯。瓦煲雞油飯上面鋪滿了已炸過的蒜頭,香茅和黃姜,一打開瓦煲蓋,香氣直撲上鼻子,超贊👍🏻👍🏻。無骨海南雞,雞肉嫩滑多汁,雞皮爽口,雞味十足。

皮脆內滑,豆腐細嫰棉滑。

醉酒鵝肝配脆餅, 酒香味十足,鵝肝香滑細緻,口感綿軟清新。
咖喱牛腩,牛腩煮得很淋,咖喱夠香帶有微辣,送飯或薄餅一流。
肉骨茶,星加坡風味,材料十足。
油炸鬼,返炸的油炸鬼更脆口,用來配肉骨茶一起飲用。
肉骨茶裏的大蒜,大蒜吸收了藥材的香味,非常好吃。
油炸鬼配肉骨茶,有點兒像打邊爐的響鈴食法。
無骨海南雞,雞肉嫩滑多汁,雞皮爽口,雞味十足。

2018-01-12 1548 views
今日阿 sir 帶我地嚟食飯,我都想嚟好耐,終於都試到。中午時段嚟到,原來訂好位,所以都唔洗等就有枱喇。睇完菜單,今日嘅牛坑腩同崩砂爽腩都冇。醉酒鵝肝,酒味有唔嗆,鵝肝好厚,放上餅乾食真係冇得頂呀。香酥炸豬大腸,唔會有太多色素,腸皮又夠脆,腸洗得夠乾淨,而且冇酥味添。峇柱醬時蔬,蔬菜冇得選,廚房決定,冇咩特別。羊腩粗麵,羊腩有少少酥,食羊就係要有呢少少味,羊腩唔算太林,有咬口但唔韌,湯頭好甜,而且仲可以選其他湯底架,粗麵好爽口,掛到啲湯一齊食。榴槤雪糕,榴槤唔算多,不過冰食甜品,我就冇問題呀。
今日阿 sir 帶我地嚟食飯,我都想嚟好耐,終於都試到

中午時段嚟到,原來訂好位,所以都唔洗等就有枱喇

睇完菜單,今日嘅牛坑腩同崩砂爽腩都冇

醉酒鵝肝
,酒味有唔嗆,鵝肝好厚,放上餅乾食真係冇得頂呀

香酥炸豬大腸
,唔會有太多色素,腸皮又夠脆,腸洗得夠乾淨,而且冇酥味添

峇柱醬時蔬,蔬菜冇得選,廚房決定,冇咩特別

羊腩粗麵,羊腩有少少酥,食羊就係要有呢少少味
,羊腩唔算太林,有咬口但唔韌
,湯頭好甜,而且仲可以選其他湯底架
,粗麵好爽口,掛到啲湯一齊食

榴槤雪糕,榴槤唔算多,不過冰食甜品,我就冇問題呀
醉酒鵝肝(半份)
峇柱醬時蔬
羊腩粗麵
榴槤雪糕
2018-01-12
$160 (Lunch)
醉酒鵝肝(半份)
羊腩粗麵
榴槤雪糕
2017-10-01 7084 views
自問是嘴饞一族,每逢為朋友安排慶生飯聚,難免存有一己私心,順道找來自己也愛吃、也想吃的! 當看到牆上香港渡輪的掛畫,心裡旋即響起「香港是我家,怎捨得失去它...」的歌詞。香港經歷殖民年代、戰亂、回歸等多番變遷,等同「老巴剎」行政總廚鍾樹棠的大半人生,充滿高低起跌的苦與甜! 當我對灣仔「老巴剎」認知的時候,他已是名人飯堂,可惜最終因租飊昇而結業,無緣光顧。 其後鍾樹棠先生獲名人岳少誠邀出山,繼而摘星。證明地方與美食同樣需要磨練和時間蘊釀,也同樣不捨得失去! 天氣太熱,大家先喝清熱水涼快的檸檬薏米水,然後再慢慢享用自攜的威士忌與白酒,美食與美酒又是不可分割! 老巴剎咖喱角 HK$88 閒談一會,前菜端來!咖喱角炸得微黃,火氣十足,稍放一會入口,皮薄香脆,饀料輕盈,重點在橙紅的咖喱醬內。甜香味豐、惹味非常! 醉酒鵝肝配脆餅 HK$138 接咖喱角而來的是鵝肝,以花雕酒製作的中式鵝肝,雖少了一份焦香,取而代之是酒香、肝香及粉綿的軟滑質感! 醉酒鵝肝配脆餅 加上脆餅入口,看似溫婉低調的醉酒鵝肝,頓化成人間美味,就連介掉鵝肝多年的友人,亦忍不往誘惑,破介兼吃得陶醉! 馬來凍鮮魷 (細) HK$2

老巴剎咖喱角 HK$88

醉酒鵝肝配脆餅 HK$138

醉酒鵝肝配脆餅

馬來凍鮮魷 (細) HK$298

原隻大鮮魷,以簡單凍食做法,取其鮮味!

馬來凍鮮魷 (細)

鮮味雖不及大尾魷,不過蘸上特製的醬汁,鮮度即時提昇!

蒜泥白肉拼小黃瓜 (細) HK$198

無論白肉、小黃瓜、蒜泥與及醬汁,均是分開擺放,跟平日所見的蒜泥白肉,甚有自我一套的風格!

蒜泥白肉拼小黃瓜 (細)

品嚐後,小妹大致分析到背後的刻意安排。首先白肉爽嫩富彈性,醬汁除蒜香辣味之餘,亦帶小麻及花椒香氣,而小黃瓜則單純以原味示人,三者若統統兜亂的話,有人若然受不了麻與辣,就不能以沾上醬汁的小黃瓜解困。現在的安排,既可因口味而自我調較,又可盡嚐各款食材之美,安排一舉幾得是也!

豉油皇鵝腸 HK$288

明明是淡黃的鵝腸,頓變一身健康膚色,儼如古天樂的古銅誘惑,本來鵝腸不是本人的大愛,但俊朗的氣息卻讓我看得心動!

豉油皇鵝腸 HK$300

舊日鵝腸並不時登大堂之物,不過現在新鮮鵝腸難求,肥美的腸脂在自家特製的香潤醬油下快炒,加上鑊氣相輔,入口甘香嫩滑,令人一吃傾心,呷一口威士忌,脂香醬香與酒香共冶一爐,美不可擋!「老巴剎」的豉油皇鵝腸列為人生最貴的鵝腸,不過也是最佳、最值得品嚐的鵝腸!當下明白邪惡也得挑最好的,事關 Quota 有限,不要浪費!

豉油皇鵝腸

鵝腸下爽甜的銀牙,清怡平衡,亦是我的大愛!

和燒龍䠢翅腩 HK$546

燜煮的龍躉翅亦是我喜歡的菜式,不過這夜翅腩交雜,並以另類的和燒烹調,不得不趕快讓舌尖一試此新風格!

和燒龍䠢翅腩

和燒沒有炸的焦燥與膩感,外層微脆,保留魚肉的原有特質,調味溫和,大抵是要將魚鮮突顯!

腩比翅多,下次要提早要說聲:「多翅呀,唔該!」!

娘惹蒸象拔蚌仔 HK$528

「老巴剎」賣的是 Fusion 口味,菜式多混合星馬元素,這道娘惹蒸象拔蚌仔便更加明顯了!

娘惹蒸象拔蚌仔

在甜甜辣辣娘惹醬汁的引味下,象拔蚌仔不失本身鮮甜與爽口,粉絲當然成為吸收醬汁的大嬴家!

去骨海南雞飯 HK$588

「老巴剎」最注重食材的新鮮度,去骨海南雞飯採用新鮮雞製作,幾乎是必試的主食!雞肉細嫩入味,拆去雞骨後的啖啖肉,吃得更加痛快!

去骨海南雞飯

大家爭相要挾上新鮮雞肝和雞腎,對雞內臟的熱愛似乎比雞肉更甚,無他,物以罕為貴!

去骨海南雞飯

黑豉油、蔥蓉、薑蓉都十分對辦,反而覺得辣醬的酸辣度可以再提昇一點,使其更為惹味!

去骨海南雞飯

而配上大量香草烹調的香草砂鍋飯,飯粒乾身,香草特別味豐厚!

方魚炒油麥菜 HK$138

青菜不得不吃,簡單來一道方魚炒油麥菜吧!菜質爽香、味道清甜,怎麼連菜都菜有菜味,吸引過人?!

沙巴雪餅 HK$240

以沙巴雪餅作為生日蛋糕和甜品,無論芒果或荔枝餡,水果味均自然,還有像雪糕的質感,加上少甜,不難令人喜歡上!祝壽生女青春常註、身體健康!

回想寫菜單之時,我們曾一度陷入選擇困難症與一網打盡症的痛苦困擾中,對菜單上每一道菜也不想放棄,同時又欲添上心儀的菜式,可惜還未發明暫借的胃!

要揣摩到壽星的心意,找到壽星喜歡,朋友們也滿意的食肆,並不是胡扯亂來的幸運,憑這一點點私心,轉化及發放出大光芒,正如「老巴剎」的菜式,把我們通殺了,臨走之時,還雀躍地商擬下次到訪的日子,出色的食肆不單讓客人興奮而來,亦令客人帶著興奮而去!
2017-08-19
$700 (Dinner)
  • 醉酒鵝肝配脆餅
  • 豉油皇鵝腸
  • 沙巴雪餅
2017-09-24 1321 views
位處灣仔二,三線街道的老巴剎廚房,要不是之前曾有名人高官光顧,很難吸引到食客注意。正因為不是位於大街,若不熟悉該帶街道,可能要花點時間去找,甚有尋寶feel。是次因參與商務應酬,才有機會“到此一遊”。可能因為主人家是熟客,加上包房的關係,所以招呼甚為周到,餸菜也算得上色香味俱全!頭盤大墨魚,鵝肝及白肉,賣相甚佳,亦有風味。主菜的大腸,魚,帶子,扎肉等,每一味都甚有特色!更精彩的是甜品雪芭,口感介呼雪糕與雪芭之間,上菜後攤一陣再吃,口感更佳!總體來說,這餐晚飯吃得甚滿足!在商務應酬過後,要繼續努力工作了!

大墨魚
炸魚二食之二
札肉
龍眼雪芭
2017-09-09 1109 views
Good atmosphere, decent but a tad pricy lunch set. The atmosphere is somewhat like an elevated cha chan teng. I have tried red curry with fried chicken and Sichuan braised beef. Both were really nice. I recommend anything with fried chicken because it is really juicy. All food come in big portion too. Another thing that looks nice is the fried noodles although I have not tried them yet.