Restaurant: On-Yasai (Cityplaza)
Info:

2019-08-05 2423 views
好鍾意食壽喜燒!成日都好掛住溫野菜!!平時都食開午餐時段,星期一至四既午餐仲有折,人頭大約$100而夜晚則建議散叫,好似抵食d溫野菜入面既菜真係好好味,吸曬壽喜燒湯底,好入味。而肉方面就推介牛肉。最後ending黎個烏冬,吸曬湯汁就最正!
好鍾意食壽喜燒!成日都好掛住溫野菜!!

而夜晚則建議散叫,好似抵食d

2019-07-13 2596 views
行過門口見到餐牌有火鍋Lunch set,睇圖望落好豐富所以入去試下。兩小口各人點左一份牛肉($188)同一份雞肉豬肉($158)套餐,套餐已經包埋前菜同飲品。打邊爐其中一樣最重要的就是湯底,可惜跟餐免費的昆布湯底淡而無味,確實令人失望,所以男友加左$10轉做甜豉油湯底喺明智嘅決定。蔬菜配料方面,款式多而且新鮮,每款菜同菇都有兩三片。雞軟骨滑幾好味,滑嫩嘅雞肉入面帶有爽脆軟骨粒粒,口感幾特別。牛肉質素不錯,色澤紅潤而且牛味都幾重,不過餐廳將肉切得太薄,烚完之後大縮水無哂咬口同質感。豚肉依舊切得好薄,薄到可以透底,就因為太薄所以感覺放入口都食唔出豬肉味。配料看似豐富放滿一枱,實際上每款肉同蔬菜嘅份量都唔多,埋單加一後平均每個套餐都接近二百元。只要加多少少錢喺出面經已食到更高質的火鍋放題,所以這個套餐性價比較低。

蔬菜配料方面,款式多而且新鮮,每款菜同菇都有兩三片。

2019-07-04 1992 views
今天晚了吃午餐,又適逢是初一齋期,想起溫野菜有Go Green 火鍋套餐,於是便到此一吃啊!這裡的下午茶時間由下午二時三十分開始,除了有本身的下午茶套餐外,如吃午市套餐,可以有7折優惠。我點了一個Go Green 火鍋套餐,選了昆布湯底,食物有年糕、溫野菜盛合,跟餐還有前菜、白飯/烏冬,及一杯飲品。食物質素高,雖然是蔬菜類,但款式亦多,非常新鮮,年糕切得薄薄的,滾一下便可以吃,很有口感。整體印象不錯,店子衞生及企理,價錢亦很相宜。
2019-07-03
Tea
  • Green  Monday  定食
2019-06-21 1508 views
溫野菜比同集團其他日式火鍋走高檔少少嘅路線。雖然牛肉選擇差不多。不過配料質素就高啲。加上可以揀散叫或者任食。彈性比較高。野食份量又細細碟。岩哂兩個人黎食。同時對於細食嘅朋友黎講唔會咁浪費。仲有就係佢有好多日本酒選擇。豐儉由人。是日冇訂到枱。已經事前用apps拎飛。不過最後都等左差不多成個鐘先有位。主要叫左鹿兒島黑毛和牛牛肩。再加啲配菜。牛肉上台時顏色鮮紅。牛脂紋路都幾靚仔。厚度適中。每片都好大塊。食落又香又淋。的確正。於是encore叫多碟。見到紋路好唔同。同埋肉色黑黑地。感覺麻麻。不過照食。味道一樣咁正。蔬菜望落乾淨新鮮。似係有花心機處理。其他丸同餃老實講就覺得味道麻麻。唔太特別。叫左支大吟釀。serve with高身杯。感覺即刻elegant左。不過成晚都勁驚夾野時會掃低左隻杯。😵
溫野菜比同集團其他日式火鍋走高檔少少嘅路線。
雖然牛肉選擇差不多。不過配料質素就高啲。
加上可以揀散叫或者任食。彈性比較高。
野食份量又細細碟。岩哂兩個人黎食。
同時對於細食嘅朋友黎講唔會咁浪費。
仲有就係佢有好多日本酒選擇。豐儉由人。

是日冇訂到枱。已經事前用apps拎飛。
不過最後都等左差不多成個鐘先有位。

主要叫左鹿兒島黑毛和牛牛肩。再加啲配菜。
牛肉上台時顏色鮮紅。牛脂紋路都幾靚仔。
厚度適中。每片都好大塊。食落又香又淋。的確正。

於是encore叫多碟。見到紋路好唔同。同埋肉色黑黑地。
感覺麻麻。不過照食。味道一樣咁正。
蔬菜望落乾淨新鮮。似係有花心機處理。

其他丸同餃老實講就覺得味道麻麻。唔太特別。
不過成晚都勁驚夾野時會掃低左隻杯。😵
Dinner
2019-06-14 928 views
第一次去食係因為買戲飛,等睇戲。見好肚餓,然後入去打算食個tea set但menu內既午餐超級抵食!有7折優惠。見到湯底有壽喜燒湯底,邊個可以抵抗到!於是決定一試。不溫野菜既蔬菜好好味,簡單連個錢菜既小薯仔。好軟好綿,配合醃製八爪魚醬好match豬十分有驚喜,蔬菜煮到最後食,湯底既味入曬去。食到烏冬,已經好飽,但依然唔可以放棄d湯,實在CP值好高!
第一次去食係因為買戲飛,等睇戲。
見好肚餓,然後入去打算食個tea set
但menu內既午餐超級抵食!有7折優惠。

見到湯底有壽喜燒湯底,邊個可以抵抗到!
於是決定一試。

豬十分有驚喜,蔬菜煮到最後食,湯底既味入曬去。
食到烏冬,已經好飽,但依然唔可以放棄d湯,實在CP值好高!
午餐Bset
2019-06-07
$100 (Lunch)
午餐Bset
2019-06-08 1049 views
係太古城行到太夜唔知食咩好...又唔想食得咁heavy ,諗諗下不如食温野菜去到門口發現剛剛九點鐘,消夜時段,有特價,正坐低後我哋三個人一人一鍋,分別係:骨膠原柚子鹽鍋,野菌番茄湯鍋,藥膳湯鍋等鍋底煲滾之前,我哋叫咗兩款頭盤食住先芥辣八爪魚,八爪魚是生的,很新鮮我最怕吃到熟的八爪魚鹽醬麻香椰菜,椰菜很甜,與芝麻醬很夾,但我略嫌鹽醬鹹了一點當我們食完頭盤後,湯底已滾起了,終於可以食正餐了我先叫了一批蔬菜,有本菇、蓮藕、南瓜、萵筍、紅心蘿蔔、淮山卷、蔥竹輪、雪魚豆腐,蔬菜都很新鮮,但我特別鍾情蔥竹輪,忍不住再Encore因為今日唔想食咁多肉,所以只點了三款,但這三款都很美味,特別係牛肩肉免治雞肉,很滑,配骨膠原湯底最好味丹麥皇冠豬腩肉,爽口彈牙美國和牛肩肉,牛味很重、很香,一定要叫黎食整體黎講:骨膠原湯底配所有配菜都好好味,藥膳湯底也不差,配肉類都很夾,但配部份蔬菜不及骨膠原湯底好味,相比起蕃茄湯底較為普通
去到門口發現剛剛九點鐘,消夜時段,有特價,正

骨膠原柚子鹽鍋

藥膳湯鍋
等鍋底煲滾之前,我哋叫咗兩款頭盤食住先

芥辣八爪魚
芥辣八爪魚,八爪魚是生的,很新鮮
我最怕吃到熟的八爪魚

鹽醬麻香椰菜
鹽醬麻香椰菜,椰菜很甜,與芝麻醬很夾,但我略嫌鹽醬鹹了一點

當我們食完頭盤後,湯底已滾起了,終於可以食正餐了

免治雞肉
免治雞肉,很滑,配骨膠原湯底最好味

丹麥皇冠豬腩肉
丹麥皇冠豬腩肉,爽口彈牙

美國和牛肩肉
美國和牛肩肉,牛味很重、很香,一定要叫
黎食

美國和牛肩肉
紫菜年糕
魚腐
2019-06-06 688 views
去食温野菜,食午市定食係最抵食,今次約齊姐妹齊齊食個豐富午餐。湯底我揀咗骨膠原柚子塩湯,好似啫喱既骨膠原受熱後會溶,湯底好香既柚子味,之後落既任何食材都有清新柚子味,特別好夾食蔬菜,變得更好味、特別清新。温野菜既牛肉好嫰滑,定食餐有3碟肉,另有鹽醬麻香椰菜(半份)、溫野菜盛合、竹筒免治雞肉(半份)、白飯/烏冬,配料好豐富。特別一讚竹筒免治雞肉,口感好正,免治雞肉混有切粒雞肉,口感又軟又硬,好正!果然係招牌菜,下次再嚟要必吃!
去食温野菜,食午市定食係最抵食,
今次約齊姐妹齊齊食個豐富午餐。

湯底我揀咗骨膠原柚子塩湯,
好似啫喱既骨膠原受熱後會溶,
湯底好香既柚子味,
之後落既任何食材都有清新柚子味,
特別好夾食蔬菜,
變得更好味、特別清新。

骨膠原柚子塩湯

温野菜既牛肉好嫰滑,
配料好豐富。

特別一讚竹筒免治雞肉,
口感好正,免治雞肉混有切粒雞肉,
口感又軟又硬,好正!
果然係招牌菜,
下次再嚟要必吃!

竹筒免治雞肉
Lunch
骨膠原柚子塩湯
竹筒免治雞肉
2019-05-16 1130 views
睇到匯豐信用卡最新「reward +」既宣傳,$1易賞錢可以找到$2既價錢,溫野菜係其中一間可以用到呢個優惠,所以親唔使返工,試下佢個lunch set 先。第一次食溫野菜,我地11:45黎到,唔使排隊,個環境好乾淨同好靚。Lunch set 有 4個選擇,價錢大約$98-$138左右。我地揀左一個$98有豬同雞既,另一個就$128可以揀牛。佢原本既set 湯底係海帶湯底,如果要試其他湯底就要加錢啦,我地加左$10試一個鰹魚湯底,好好味,極力推介另外我地野飲叫左凍咖啡同乳酪梳打,好飲🤟🏻

另外我地野飲叫左凍咖啡同乳酪梳打,好飲🤟🏻

Lunch  set
2019-05-10
Lunch
Dining Offer
Credit Card Offers
2019-05-09 811 views
lunch time 打邊爐都係第一次.有lunch set.無dinner 咁heavy.簡左養生湯.同雞為主既hot pot set.中意佢十分乾淨.樣樣野都歸類好整齊,雞脾肉都滑.而且火鍋菜類較多,岩哂d 上班女士
2019-04-05 1478 views
温野菜 午後之輕食 下午茶 tea set 麻醬拌冷烏冬 壽喜燒牛肉飯 diy shabu shabu牛肉 辛辣野菜牛肉鍋 牛胸腹肉 特辣湯底 海鮮鍋 由59起撈烏冬,牛肉鍋A SET 麻醬冷烏冬B SET 壽喜燒牛肉飯可以自己DIY 自放洋蔥煮至透明,再放入牛肉煮至剛熟即可醬汁香甜,加上溫泉蛋一隻,紫菜碎,拌勻食即可肉嫩好味,仲有配沙律菜一份 B SET 壽喜燒牛肉飯可以自己DIY 自放洋蔥煮至透明,再放入牛肉煮至剛熟即可一份洋蔥醬汁香甜,加上溫泉蛋一隻,紫菜碎,拌勻食即可肉嫩好味,仲有配沙律菜一份  一份牛肉油花均衡,肉味濃郁 洋蔥煮透後加入牛肉熜火拌勻,大約2分鐘就會熟了非常嫩滑既牛肉吸滿香甜既壽喜燒汁 最後製成品將之拌勻就可以食了 C SET 麻辛辣之選牛肉野菜辛辣鍋配豆腐,一份肉, 五款野菜盛合,粗麵條或烏冬辣度非同小可,又麻又辣,湯底仲有加入辣粉食材會沾滿辣味開胃提鮮,辣椒狂熱愛好者必食A SET 麻醬冷烏冬  烏冬粗而爽彈,拌勻芝麻醬濃而香 一式三份芝麻醬,沙律,烏冬 有新鮮番茄,青瓜絲,肉絲,蟹柳絲,紫菜,蛋絲最後加入醬拌好就食得作為下午輕食剛好!包飲品一杯另外仲有D
 由59起
 最後製成品
將之拌勻就可以食了
 C SET 麻辛辣之選
牛肉野菜辛辣鍋
配豆腐,一份肉, 五款野菜盛合,粗麵條或烏冬
辣度非同小可,又麻又辣,湯底仲有加入辣粉
食材會沾滿辣味
開胃提鮮,辣椒狂熱愛好者必食
A SET 麻醬冷烏冬
 烏冬粗而爽彈,拌勻芝麻醬濃而香
 一式三份
芝麻醬,沙律,烏冬
 有新鮮番茄,青瓜絲,肉絲,蟹柳絲,紫菜,蛋絲
最後加入醬拌好就食得
作為下午輕食剛好!
包飲品一杯
另外仲有D SET
海鮮鍋
沒有試到就不評價了
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-03-19 1049 views
同男朋友鐘意周圍食下野,最重要當然係打邊爐啦🥰🥰❤️👍🏼聽人講溫野菜講得多,點都要自己黎試吓嘅👍🏼個一晚唔使等位就可以入去坐,座位算闊,都幾舒服👍🏼👍🏼溫野菜每一碟都好細碟,男朋友咁大食,當然唔夠塞爆佢個肚😂😂😂😂明太子青瓜,好新鮮,鍾意明太子嘅朋友,可以一試👍🏼👍🏼👍🏼牛肉輕到好似識飄咁😂😂😂又係明太子啊!不過分得到都好似得三四粒🤫🤫🤫總括嚟講,份量係少啲,不過勝在新鮮!

明太子青瓜,好新鮮,鍾意明太子嘅朋友,可以一試👍🏼👍🏼👍🏼

牛肉輕到好似識飄咁😂😂😂

又係明太子啊!不過分得到都好似得三四粒🤫🤫🤫
總括嚟講,份量係少啲,不過勝在新鮮!
2019-02-27 916 views
太古城lunch的時候好多寫字樓同一時間12點至兩點,商場內不論大小餐廳都好多人排隊。今次就食火鍋🍲,午餐有10幾個選擇,大都是牛,豬。排隊10分鐘入去有二人枱👍🏻睇睇午餐的選擇,通常都係一碟肉+1個烏冬。價錢$100-120左右。個人覺得有少少貴,這間餐廳質素同牛陣差唔多,價錢貴三成。環境方面,座位坐得很擠迫,全程都會聽到隔離枱的對話。不爽😕這間餐廳午餐不包括飲品的,包一杯茶☕️下次去太古城玩試吓其他餐廳。
排隊10分鐘入去有二人枱👍🏻
個人覺得有少少貴,這間餐廳質素同牛陣差唔多,價錢貴三成。
環境方面,座位坐得很擠迫,全程都會聽到隔離枱的對話。不爽😕
這間餐廳午餐不包括飲品的,包一杯茶☕️
下次去太古城玩試吓其他餐廳。
2019-01-18 1046 views
之前食過幾次温野菜,本身好驚只係得菜食,點知食完一次有surprise!仲要係唔太heavy ge hotpot,唔錯💁🏾‍♀️過左9:30仲有宵夜時段,7折,幾抵食!今次第一次lunch食,set lunch都抵,$98-$148,depends幾多碟肉!今次叫左兩碟肉嘅set,$98🤗湯底都有好多choices,大概10款左右。有食過藥膳湯,好味但偏濃,lunch想食清啲叫左和牛湯!有個同事叫左豆乳湯好搞笑,食食下可以有層腐皮!
過左9:30仲有宵夜時段,7折,幾抵食!
今次叫左兩碟肉嘅set,$98🤗
2018-12-16 989 views
是晚OT⋯⋯9點幾先有得食晚餐見到想試好耐既溫野菜原來有宵夜優惠~~就衝入去試啦7折都幾抵架~平時唔捨得食既人可以9點後黎食😂😂兩個人叫左個藥膳湯底(原價),店員真係過黎夾d藥材放落去湯底淡淡地,味道唔算突出~美的牛胸腹肉🐂薄切~牛味淡粟米丸、淮山卷同埋旺菜~淮山卷唔錯!免治雞肉~大約整到4粒,口感幾得意,食到d雞軟骨好中意上方的柚子醋(點蔬菜)~下方胡麻醬係點肉既最後用d湯黎煮埋個「玉子雜炊」,辛苦晒店員好用心咁勺走湯入面既湯料,再慢慢煮個飯,好好食呀隻玉子好香蛋味~~~(禁錯慶祝生日改唔返⋯⋯🙈)
是晚OT⋯⋯9點幾先有得食晚餐
見到想試好耐既溫野菜原來有宵夜優惠~~就衝入去試啦

7折都幾抵架~平時唔捨得食既人可以9點後黎食😂😂

兩個人叫左個藥膳湯底(原價),店員真係過黎夾d藥材放落去
湯底淡淡地,味道唔算突出~
美的牛胸腹肉🐂薄切~牛味淡
粟米丸、淮山卷同埋旺菜~淮山卷唔錯!
免治雞肉~大約整到4粒,口感幾得意,食到d雞軟骨

好中意上方的柚子醋(點蔬菜)~下方胡麻醬係點肉既
隻玉子好香蛋味~~~

(禁錯慶祝生日改唔返⋯⋯🙈)
2018-12-12
$130 (Last Night Supper)
  • 玉子雜炊
2018-12-13 583 views
同朋友睇戲,G殺優先場,睇完仲有分享問答大會,完場已深夜,但好戲更係要連場啦,連場搵好西食呀!由戲院一落電梯就見到呢間,shabu-shabu係天寒地凍嘅日子實在啱晒,仲唔晒兩頭騰,正。同朋友一人一窩,各自揀湯底,材料share 食。我揀左骨膠原柚子鹽湯,聞落好香柚子味。而朋友要野菌蕃茄湯,味道亦香濃。材料肉類同蔬菜都非常新鮮,不過份量都幾少。好彩深夜不宜食太多,所以都okay嘅。邊食邊吹水,環境舒適,確實不錯。

材料肉類同蔬菜都非常新鮮,不過份量都幾少。

好彩深夜不宜食太多,所以都okay嘅。
邊食邊吹水,環境舒適,確實不錯。
2018-12-12
$141 (Last Night Supper)