Restaurant: On-Yasai (Cityplaza)
Info:

2020-12-29 1567 views
話說因為限聚令關係,就取消了家族聚餐睡到自然醒。。。然後媽就話想食火鍋去商場食火鍋啦豬牛套餐各一個,要左番茄同埋鰹魚湯底我地都加錢,upgrade左d肉,其實真係唔錯份量剛好,而且咩都有少少,絕對適合眼闊肚窄嘅朋友飲品就要左柚子蜜soda 同埋乳酸菌soda 不過不失除左d肉唔錯(其實牛好過豬)值得一提係service,除左有執檯專員(仲要著住黃色背心,十分醒目)之外,因為係我媽負責點菜(我去洗手間),見到工作人員都耐心講解點掃個qr code抵讚
話說因為限聚令關係,就取消了家族聚餐
睡到自然醒。。。然後媽就話想食火鍋
去商場食火鍋
豬牛套餐各一個,要左番茄同埋鰹魚湯底
我地都加錢,upgrade左d肉,其實真係唔錯
份量剛好,而且咩都有少少,絕對適合眼闊肚窄嘅朋友
飲品就要左柚子蜜soda 同埋乳酸菌soda 不過不失
除左d肉唔錯(其實牛好過豬)
抵讚
2020-11-10 1717 views
溫野菜日式火煱,日式管理,服務態度好,細心,自動加茶及問加不加湯,全店很乾淨,沒油膩漬,沒火煱味,碗碟也超乾淨,蔬菜明顯擇選過,沒黃沒有不新鮮,M9牛肩脊價錢合價,蝦膠不是交貨水平真有蝦,福袋年糕,其他東西都合格餘, 日式火煱,不肥之選
2020-09-01 2916 views
好耐無食過温野菜,而家係1人1鍋,相對衛生 d~好耐無黎過,睇下有咩新發現先!打邊爐竟然有芝士食!只可以煮7秒,真係多1秒都唔得!就咁食同配牛肉一齊都好好食呀!温野菜之前主打食 d菜係日本 la, 特別 d la, 而家就好似無咩分別,個樣好似靚 d咁~最鍾意食紅心蘿蔔,而家 d刀功明顯係比之前差,厚左勁多,無之前咁好食~試左新出既雞爽肉,係幾爽既,食落完全唔似雞豬肉同牛肉質素依然好好,美國牛肩($119) 好軟滑,忍唔住要加多2碟配埋壽喜燒甜湯同生雞蛋,超級正!
試左新出既雞爽肉,係幾爽既,食落完全唔似雞
配埋壽喜燒甜湯同生雞蛋,超級正!
2020-08-29
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
2020-08-26 1610 views
一行九人🎂生日Lunch🤣一人一鍋唔駛食人口水尾🤭🙃唔怕人地洗筷子😝💪🏼食到勁飽1) 豬牛雞🐷🐂🐔任揀三樣(肥牛控既我揀咗兩牛一豬)美味😋2) 跟餐有一份菜及一個烏冬(蔬菜生鮮,道亭烏冬)3) 仲送咗蝦滑(呢個不可以錯過的🌼)4)最後我們加咗雪糕(為呢餐飯畫上完美句號)“期間限定”送coupon🤗
一行九人🎂生日Lunch

🤣一人一鍋唔駛食人口水尾🤭
🙃唔怕人地洗筷子😝

💪🏼食到勁飽
1) 豬牛雞🐷🐂🐔任揀三樣
(肥牛控既我揀咗兩牛一豬)美味😋
2) 跟餐有一份菜及一個烏冬
(蔬菜生鮮,道亭烏冬)
3) 仲送咗蝦滑
(呢個不可以錯過的🌼)
4)最後我們加咗雪糕
(為呢餐飯畫上完美句號)

“期間限定”
送coupon🤗

一人一鍋

一人一鍋
2020-07-13 1469 views
前菜有糖漬黑豆及煙三文魚沙律, 普普通通。昆布湯基本上清得無味, 像水一樣。醬料只提供柚子醋及白芝麻醬, 湯也淡, 覺得很奇怪, 連豉油也沒有提供, 基本上可以說是一點味也沒有, 就算再好的食材也顯失色。肉片算是比較出色, 牛及豬肉的質量都不錯。其他食材普普通通, 烏冬是幾蚊一包那種貨色。另外, 服務也太差了, 從進門開始已經有不好的體驗。明明在App訂了位, 也有打電話來確認訂座時間, 跟門口帶位的說訂了位, 他卻像遊魂及機械式地叫你門口按等位票。再次說明訂了位, 然後也像沒有任何機制可以檢查, 也沒有什麼說明或協助, 只是一碌木站著等你開app展示訂位憑證。食物一直漏單, 點了四人餐, 總有食物缺漏, 碗筷沒分發足夠數量, 鍋也只提供三個。明明沒滿座都好像應付不來。人均消費$200多, 覺得不值, 不會再光顧了。
前菜有糖漬黑豆及煙三文魚沙律, 普普通通。

昆布湯基本上清得無味, 像水一樣。

肉片算是比較出色, 牛及豬肉的質量都不錯。
其他食材普普通通, 烏冬是幾蚊一包那種貨色。

2020-07-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-07-05 1137 views
間唔中都會去食溫野菜,早幾日見佢哋社交平台話依隻咁cute cute嘅柚子小熊骨膠原美顏湯🐻只會供應到今個星期,即刻捉緊最後機會去試。平時食開壽喜湯嘅我,今次點咗香辣秘傳月見壽喜湯配山芋蓉柚子骨膠原小熊,湯底有啲辣,但由於係壽喜湯底,所以味道有啲似韓式嘅甜辣醬咁,好好味😋 而山芋就可以同熊仔一齊落落湯底或者點嘢食都得。而食物方面,除咗肉之外,我多數會點麻辣免治雞肉,芥辣豚肉丸,薯仔,黑松露膳良豬餃子,薯仔唔係一般薯仔,食落好似食蕃薯咁好甜😂同埋黑松露餃都好有黑松露味而佢嘅豬肉喺植物肉,適合素食人士🙂 但我鍾意食嘅萵筍冇咗😢 強烈要求萵筍同香辣秘傳月見壽喜湯要繼續供應呀😫!唯有食返個溫野菜雪糕安慰吓自己🍨📍 温野菜太古太古城道18號太古城中心3樓309號舖❤️ 香辣秘傳月見壽喜湯配山芋蓉柚子骨膠原小熊($49) | 黑松露膳良豬餃子($32) | 麻辣免治雞肉 ($32)

📍 温野菜
太古太古城道18號太古城中心3樓309號舖

2020-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 黑松露膳良豬餃子
  • 麻辣免治雞肉
  • 香辣秘傳月見壽喜湯配山芋蓉柚子骨膠原小熊
2020-05-16 2079 views
夏天到左🔆但我以然好中意打邊爐🍲😗今次即興打邊爐,估唔到有驚喜😻.佢啲湯底好多款,唔知簡咩好🙈聽左店員推介試左和牛湯🐮唔係好濃都唔係好淡岩岩好😽.✨和牛牛肩如果一定要簡一隻最好食既牛非佢莫屬😻肉質好好‼️煮佢30秒就有得食.✨雞肉滑幾特別,雞肉入面加左一粒粒既蟹籽😻估唔到甘夾😋.✨丹麥豚腩肉豬肉都有好多中,我個人比較中意腩肉,半肥瘦😻最重要既係依到啲豬肉🐽切到好似牛肉一樣甘薄🤩💰💰兩人加完一大約780
✨和牛牛肩

✨雞肉滑
幾特別,雞肉入面加左一粒粒既蟹籽😻估唔到甘夾😋

✨丹麥豚腩肉

💰💰兩人加完一大約780
🍲火鍋放題都食到靚和牛🥩日式火鍋嚟講 我都幾中意溫野菜嚴選高質素和牛 提供日本進口的新鮮蔬菜🥬同埋一日一鍋 呢個時勢都比較衛生平時得銅鑼灣店有放題2月嗰時去左太古店都推咗和牛放題😍2條友坐6人枱仲要同隔離隔到勁開👍🏻澳洲M9和牛肩脊肉油花好靚🥰平時一碟都要$139 食3碟已經回本🤣因為生酮嘅關係叫咗和牛湯 原汁原味我同男朋友都好愛免治雞肉最後佢仲整咗個雞肉湯飯🥳真係食咗好多肉飽到捧住個肚走😂.📍溫野菜太古城中心一期3樓309號舖

🍲火鍋放題都食到靚和牛🥩

📍溫野菜
太古城中心一期3樓309號舖
2020-02-29
2020-04-12 1204 views
寫稿正是COVID-19嚴峻之時,餐廳實施半數座位及間隔措施。顧客減少,才有機會幫襯此店,因正常時期往往要排隊。午餐消費,約二百元一人。確實不便宜,食物高質素,乾淨企理是物有所值。定食餐有肉,有菜,udon或飯,飲品,前菜。相當正全。以我所選擇的牛肉餐為例,有三款牛肉。全部都很嫩滑,有牛肉味。跟餐還有免治雞肉,魚滑一樣,可以隨意落多落少。另外,飲品又熱又凍, 十分周到。欣賞盛熱鍋座的設計,有一聰明的位置擺放長筷子。
2020-04-04
$200 (Lunch)
2020-03-03 1238 views
遲來的火鍋食評估唔到去到寫食評嘅呢一日餐廳已經因為疫情暫時休業😪本身係見佢哋有個最新熊仔火鍋隻熊仔就好明顯用嚟打卡用實物同圖片都大致相同嘅😎另外用本身會員換左一碟牛另外當然都有試到最出名嘅新鮮蔬菜果然係好鮮甜不過價錢都比較貴再試嘅話會想試其他分店嘅任食🤤
遲來的火鍋食評

果然係好鮮甜

不過價錢都比較貴
再試嘅話會想試其他分店嘅任食🤤
2020-01-31 1244 views
依家出街食嘢應該打邊爐就最安全啦🙊因為你自己可以肯定佢一定煮熟曬 殺菌😏不過首先你要肯定同你食嘢嗰個人係個安全 值得信任嘅人😈我覺得呢間最出色係佢個湯底 其他我覺得去moumouclub食會開心啲 因為個度可以任食菜 不過呢間就多d食物既選擇啦😏😏·熊本豚肉雞肉定食$98咁啱我哋下午茶時段黎到 呢個set有7折 超開心 我哋就嗌咗一個再加其他野share😍😍極力推介加$20要佢嗰個骨膠原柚子鹽湯底😋呢個湯底真係超出色 用佢整娃娃菜同埋烏冬都超級出色 最後我哋仲加咗$38要一個野菌雜炊 又係勁好食 不過我哋個湯底煮得有啲太杰 所以鹹咗少少 但係都係超好食勁幸福🥰個set仲有包埋免治雞肉呢一個都超推介 因為佢個入邊係有啲雞軟骨咁樣 個口感幾好🤤佢入邊都有個蔬菜盛盒 但我覺得啲菜少咗少少 所以我哋另外嗌多咗一個娃娃菜😎·#rbyeat#rby日本菜#rby太古 #rby銅鑼灣 #rby尖沙咀 #rby九龍塘·📍太古太古城道18號太古城中心3樓309號舖📍銅鑼灣堅拿道東8號2000年廣場4樓📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX 3樓37A號舖📍九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號
熊本豚肉雞肉定食$98
#rbyeat
#rby日本菜
📍太古太古城道18號太古城中心3樓309號舖
📍銅鑼灣堅拿道東8號2000年廣場4樓
📍九龍塘達之路80號又一城低層地下1樓29號舖
2020-01-31
$100 (Tea)
  • 免治雞肉
  • 骨膠原柚子鹽湯底
2019-08-30 4196 views
今晚兩個人係到食,叫左少少野。整睇黎講食物係唔錯的,但服務既人就唔覺有服務,佢哋散播住黑色既氣氛又加上聽唔到及睇唔到客人的樣子。 要求加茶時(只是一次)可以加一杯唔加一杯的,到要求再加直頭唔埋,到埋單時就9秒9。出面無人排隊的,點解咁既態度呢?有點失望!希望可改善!
2019-08-09 3326 views
突然好想拾吓拾吓,所以去咗溫野菜!我叫咗個可以選3款肉嘅套餐!首先湯底係北海道昆布湯,湯底好清,係大量清水加少量昆布絲!前菜有鹽辛薯仔(伴魷魚沙律醬),啲薯仔都幾好味,不過個沙律醬超級鹹,我都咗少少就冇食啦!肉方面,我揀咗美國牛肋肉、美國牛胸腹肉同埋丹麥皇冠豚肉眼!啲肉切得好薄,落咗鍋之後好快熟!不過我覺得欠缺肉味,有啲失望!反而個竹筒免治雞肉就幾好味,入面包含少少軟骨,都幾爽口!呢個免治雞肉係成個套餐最好味嘅食物!我一心諗住溫野菜啲食物會好味,點知前菜就太鹹,啲肉就無味,令我失望!
突然好想拾吓拾吓,所以去咗溫野菜!

我叫咗個可以選3款肉嘅套餐!
首先湯底係北海道昆布湯,湯底好清,係大量清水加少量昆布絲!
肉方面,我揀咗美國牛肋肉、美國牛胸腹肉同埋丹麥皇冠豚肉眼!
丹麥皇冠豚肉眼
美國牛胸腹肉
美國牛肋肉

Type of Meal
Lunch
2019-08-05 2422 views
好鍾意食壽喜燒!成日都好掛住溫野菜!!平時都食開午餐時段,星期一至四既午餐仲有折,人頭大約$100而夜晚則建議散叫,好似抵食d溫野菜入面既菜真係好好味,吸曬壽喜燒湯底,好入味。而肉方面就推介牛肉。最後ending黎個烏冬,吸曬湯汁就最正!
好鍾意食壽喜燒!成日都好掛住溫野菜!!

而夜晚則建議散叫,好似抵食d

2019-07-13 2584 views
行過門口見到餐牌有火鍋Lunch set,睇圖望落好豐富所以入去試下。兩小口各人點左一份牛肉($188)同一份雞肉豬肉($158)套餐,套餐已經包埋前菜同飲品。打邊爐其中一樣最重要的就是湯底,可惜跟餐免費的昆布湯底淡而無味,確實令人失望,所以男友加左$10轉做甜豉油湯底喺明智嘅決定。蔬菜配料方面,款式多而且新鮮,每款菜同菇都有兩三片。雞軟骨滑幾好味,滑嫩嘅雞肉入面帶有爽脆軟骨粒粒,口感幾特別。牛肉質素不錯,色澤紅潤而且牛味都幾重,不過餐廳將肉切得太薄,烚完之後大縮水無哂咬口同質感。豚肉依舊切得好薄,薄到可以透底,就因為太薄所以感覺放入口都食唔出豬肉味。配料看似豐富放滿一枱,實際上每款肉同蔬菜嘅份量都唔多,埋單加一後平均每個套餐都接近二百元。只要加多少少錢喺出面經已食到更高質的火鍋放題,所以這個套餐性價比較低。

蔬菜配料方面,款式多而且新鮮,每款菜同菇都有兩三片。