Restaurant: OTETSU
Terms & Details:
2024-06-18 109 views
今晚安排去吃我喜歡的日本鐵板燒,看著廚師怎樣準備食材,烹調食物,每樣食物煮好後馬上送到你面前,熱辣辣的送進口中,一樂也。 點了兩人餐,滿足地享受鐵板燒: 沙律前菜:清新爽口,為這頓豐盛的晚餐揭開序幕。 韓國白松貝:燒得香噴噴,肉質鮮嫩,帶有海水的甘甜,是海鮮愛好者的不二之選。 澳洲龍蝦:非常新鮮,不需其他任何調味,已經是絕配。龍蝦肉質彈牙,蝦膏醬汁香濃迷人,每一口都是極致的享受。 和牛厚燒配煎野菜:和牛肉質細嫩多汁,搭配上煎得恰到好處的野菜,口感層次豐富。 清酒煮蜆:蜆肉在清酒的提味下更顯鮮美,是佐酒的絕佳小菜。 海膽炒飯:海膽的鮮味與炒飯完美結合,每一粒米飯都充滿了海洋的香氣。 柚子雪糕:作為結尾的甜品,清涼解膩,滿足

點了兩人餐,滿足地享受鐵板燒:

沙律前菜:清新爽口,為這頓豐盛的晚餐揭開序幕。

清酒煮蜆:蜆肉在清酒的提味下更顯鮮美,是佐酒的絕佳小菜。

柚子雪糕:作為結尾的甜品,清涼解膩,滿足

今天是媽媽生日🎂好好和媽媽慶祝一下💕是晚的主理師傅是Simon 師傅👍🏻鮑魚和龍蝦好新鮮好正😋😋銀鱈魚👍🏻👍🏻香煎鵝肝👍🏻👍🏻香煎和牛🐮+澳牛🐮👍🏻👍🏻肉質好嫩清酒煮蜆👍🏻👍🏻添了一些裝飾在碟上,色香味俱全👍🏻👍🏻給了媽媽一個小驚喜,師傅好用心寫了祝福字句配有碟上的裝飾. 第一次吃薑味雪糕做甜品,正!真的好有薑🫚味😝😝劃上完美句號😊😊下次見
今天是媽媽生日🎂好好和媽媽慶祝一下💕

是晚的主理師傅是Simon 師傅👍🏻

鮑魚和龍蝦好新鮮好正😋😋
銀鱈魚👍🏻👍🏻
香煎鵝肝👍🏻👍🏻
香煎和牛🐮+澳牛🐮👍🏻👍🏻肉質好嫩
清酒煮蜆👍🏻👍🏻
添了一些裝飾在碟上,色香味俱全👍🏻👍🏻

劃上完美句號😊😊下次見

2024-06-01
$1000 (Dinner)
  • 南非活鮑魚配海苔醬
  • 和牛薄燒
  • 澳洲龍蝦
1K
2024-06-12 155 views
朋友剛考到測量師牌, 訂了檯請我去銅鑼灣吃鐵板燒慶祝, 值得恭賀.  選擇了銅鑼灣  御鐵 .  餐廳裝修時尚,  我們安排了圍坐鐵板台, 近距離欣賞師傅廚藝.  餐牌有 [御二人樣],   食物好理想, 有海產龍蝦,  和牛,  真豐富.第一道菜,  季節沙律,   有 大蝦, 沙律菜,  車厘茄, 青瓜,  十分新鮮.蝦肉好爽甜, 配合酸醋, 真開胃.第二道菜 糸海產, 白松貝 (即象拔蚌),  肥大而且肉厚, 超級新鮮, 師傅好用心, 斜切成條形, 在鐵板台上慢慢烹煎,  經師傅擺碟設計, 上碟色彩悅目. 白松貝 口感薄脆爽口, 鮮甜美味. 第三道菜,   西澳龍蝦配海膽汁,   龍蝦好巨型,  師傅剛把牠開邊清理.   龍蝦在鐵板上燒, 仍懂活動. 師傅拆肉好手勢,   技巧相當好.龍蝦肉切件,  加入龍蝦膏及海膽汁烹煎,  香氣上升.龍蝦肉上碟了,  看來十分名貴,  賣相吸睛.  插上一朵小鮮花,  龍蝦膏及海膽汁圍伴.   龍蝦肉, 新鮮彈牙, 味道鮮甜,   好欣賞個醬汁,  調得非常美味. 第四道菜, 燒肉, 可選牛, 羊, 豬.   我們 揀了和牛厚燒  及 澳洲牛
餐廳裝修時尚,
我們安排了圍坐鐵板台,
近距離欣賞師傅廚藝.
季節沙律
蝦肉好爽甜, 配合酸醋, 真開胃.
在鐵板台上慢慢烹煎,  經師傅擺碟設計, 上碟色彩悅目.
白松貝
白松貝 口感薄脆爽口, 鮮甜美味.
西澳龍蝦配海膽汁
龍蝦在鐵板上燒, 仍懂活動.
師傅拆肉好手勢,   技巧相當好.
龍蝦肉切件,  加入龍蝦膏及海膽汁烹煎,  香氣上升.
西澳龍蝦配海膽汁
第四道菜, 燒肉, 可選牛, 羊, 豬.   我們 揀了和牛厚燒  及 澳洲牛柳.  肉質顏色鮮明, 脂肪平均.
師傅先煎南瓜片,  及翠玉瓜, 煎得稔香.
和牛厚燒  及 澳洲牛柳, 師傅只是輕輕煎煎,  煎至我們要求五成熟,
擺碟不錯,  牛肉 伴上海鹽及日本芥末, 賣相及牛肉香氣同樣吸引,
和牛厚燒, 澳洲牛柳
師傅建議可以先食個原味, 再點日本芥末, 或海鹽試試, 口感果然提升到另一層次.  芥末的少辣, 突顯濃厚牛味.   和牛味香濃,  入 口即溶.    澳洲牛柳.  肉質細嫩,  沾些芥末/海鹽, 口感好豐富.
第五道菜,  清酒煮蜆湯,   好創意!!     師傅用上特製錫紙盛載, 放入大蜆, 清酒, 上面加打火,  突然來個耀眼火焰表演, 大家立即打卡 !!
清酒煮蜆湯
蜆肉厚, 肥美鮮甜  !  加上用清酒去煮,   清酒煮蜆湯好味清甜,  極之好味.
清酒煮蜆湯
蜆肉爽脆,  含濃濃的清酒味, 吃得好滿意 !
接著師傅來個鐵板炒飯,   用蝦, 甘筍粒, 雞蛋,  日本珍珠米, 青蔥一同炒香, 最後加上金黃色海膽,  鐵板炒飯吃起來有鑊氣.  海膽入口非常鮮美,  炒飯不油膩, 實在食得有貴氣.
海膽炒飯
餐後:  我們選 薑味雪糕.  味道特別.  雪糕配有紅豆蓉, 加上威化筒, 味道可口,  組合不錯.
薑味雪糕
今次鐵板燒, 食材豐富,   師傅廚藝高,  鐵板燒好創意 , 使我們享受了一個出色晚餐.  會再來.
$1210 (Dinner)
白松貝
和牛厚燒, 澳洲牛柳
薑味雪糕
  • 和牛厚燒
  • 澳洲牛柳
2024-06-11 56 views
御鐵- 鐵板燒 : 味道一流鐵板燒🔥位於銅鑼灣核心地段,我聽人講佢幾好食,所以我決定親自去試下。環境寬敞、整潔、好舒服。🤓侍應友善服務感覺係唔chur 同時舒服嘅,師傅亦詳細介紹菜式。🫡前菜沙律🥗第一道:白松貝🐚,其實遮係象拔蚌🐘。驚艷嘅菜式!口感非常好,同時師傅煮依個菜係盡顯鐵板燒嘅優點 - 汁醬唔重但好香口👍🏼👍🏼,配海鮮係一流,同時保存咗海鮮嘅鮮味!貝有咬口。第二道: 西澳龍蝦配海膽汁🦞🦞,真係絕品。龍蝦嘅鮮嫩同海膽嘅鮮美完美結合,龍蝦8分熟,本身係刺身級每一口都帶嚟一種奢華嘅享受。呢道菜嘅味道同質感真係難以忘懷。😋第三道:澳洲牛柳🥩,牛肉嘅鮮嫩同濃郁,牛味好重,同和牛係另一種體驗,六面都煎得好香口,非常滿足。第四道:清酒煮蜆湯,蜆鮮,個鰹魚湯都舒服。逐粒逐粒見師傅一熟就夾出黎,每一啖都係功夫。第五道:海膽炒飯🍚,真係一個完美嘅結尾。每一口都充滿海膽嘅鮮美,飯嘅口感分明同香濃。最後就有芝麻雪糕🍨做結尾,上碟都有心思。總括嚟講,御鐵係一間令人驚喜嘅餐廳。佢嘅環境舒適,服務周到,每一道菜都令人驚艷。每一道菜都展現出廚師嘅專業同用心。
御鐵- 鐵板燒 : 味道一流鐵板燒🔥

前菜沙律🥗

最後就有芝麻雪糕🍨做結尾,上碟都有心思。

2024-06-11 35 views
一向都喜歡吃鐵板燒,最近就和友人去了銅鑼灣鐵板燒餐廳「御鐵」,品嚐了 otetsu dinner set。☆ 季節沙律先來野菜沙律,新鮮野菜配上爽口蝦仁,酸汁,每一口散發出清新味道接下來進入主題環節鐵板燒,第一道是南非鮑魚,用上牛油白酒烹調,鮑魚爽口彈牙,伴以鮑魚肝上枱,配上海苔醬來提升味道☆ 澳洲龍蝦吃過鮑魚後有西澳龍蝦,先以龍蝦膏加入牛油去炒,簡單得來的調味,龍蝦特別好味吃過海鮮正式進入主題肉類,套餐可選擇澳洲牛柳、愛爾蘭羊架、匈牙利厚切豬或和牛厚燒。我當然選擇了後者,朋友就選了愛爾蘭羊架,厚燒和牛肉質軟嫩,牛味濃郁,而羊架十分粉嫩,跟和牛同樣出式☆ 清酒煮蜆蜆肉,清酒放在錫紙器皿在鐵板上烹煮,煮出來的味道很鮮甜☆ 海膽炒飯最後師傅席前以白飯,雞蛋和一般調味來個鐵板炒飯,炒出來的飯飯香十足,最後還放上海膽來增添鮮味☆ 甜品最後送上的甜品是時令水果蜜桃雪糕

☆ 季節沙律

☆ 澳洲龍蝦

☆ 清酒煮蜆
蜆肉,清酒放在錫紙器皿在鐵板上烹煮,煮出來的味道很鮮甜

☆ 海膽炒飯

甜品
最後送上的甜品是時令水果蜜桃雪糕
2024-06-10 54 views
📍御鐵 銅鑼灣📍同另一半慶祝相識紀念日,搵咗呢一間鐵板燒!最近好鍾意食鐵板燒海鮮,因為鐵板燒過嘅海鮮,除咗有鮮味,仲有焦香,非常完美!今晚就嗌咗二人餐Set D $2188非常豐富🤤🤤🤤🤤✨前菜:鮮蝦野菜沙律配蕃茄Dressing個蕃茄Dressing 酸辣開胃又清新😍!✨日本白松貝即係象拔蚌😆~~ 係刺身級嘅白松貝!燒至半生熟,口感爽口,味道鮮甜,份量好多,好正!✨澳洲龍蝦🦐 都係刺身級龍蝦,為保持爽口口感,師傅燒至半生熟,配上香濃海膽醬龍蝦膏,食到唔捨得佢食哂,要咀嚼耐啲享受個味道🥹🥹!✨熊本和牛厚燒油脂滿溢,入口即熔🥹🥹🥹!配竹炭鹽&燒野菜,味道豐富,燒野菜清新解油膩!✨清酒煮蜆湯味道鮮甜到不得了🥲!✨海膽炒飯材料充足,炒飯粒粒分明!✨甜品 - 抹茶味雪糕🍧環境舒服,闊落,服務態度良好,非常滿足的一次用餐體驗。
📍御鐵 銅鑼灣📍

今晚就嗌咗二人餐Set D $2188
非常豐富🤤🤤🤤🤤

✨前菜:鮮蝦野菜沙律配蕃茄Dressing
個蕃茄Dressing 酸辣開胃又清新😍!

✨日本白松貝
即係象拔蚌😆~~

✨澳洲龍蝦🦐

✨熊本和牛厚燒

✨清酒煮蜆湯
味道鮮甜到不得了🥲!

✨海膽炒飯
材料充足,炒飯粒粒分明!

甜品 - 抹茶味雪糕🍧

環境舒服,闊落,服務態度良好,非常滿足的一次用餐體驗。
2024-06-05 37 views
值得再去嘅一次鐵板燒餐廳,食材靚,調味都好啱我心水。我同朋友都揀咗set D,可以食到佢地最掂嘅菜式貝類轉咗做南非孔雀鮑,個人覺得仲正,鮑魚肉好厚身緊實,鮑魚鮮甜。講到鐵板燒,龍蝦都算係重點項目,今次西澳龍蝦配海膽汁又係令人難忘,煎到超級香,我同fd都一致認為整道菜油香好足,配埋蝦膏海膽汁,諗返都令人口水流。肉類我特登揀豬,根據過去經驗,鐵板燒嘅豬往往可以帶畀人驚喜,果然冇令我失望,原黎呢度用嘅豬肉都係大有來頭,係匈牙利攣毛豬,油花分佈均匀,肉味濃。師父推薦7成熟,真係好嫩口。基本上唔需要點調味已經好正,中意嘅都可以沾碟旁邊嘅竹炭鹽調味。清酒煮蜆蜆肉飽滿,個湯又鮮甜,食完肉味濃嘅食物之後有呢道菜真係非常合適。炒飯都冇馬虎,加入海膽,炒到粒粒分明,食完滿足曬。甜品玄米茶雪糕。總結:呢間都算係我幾鍾意嘅一間鐵板燒餐廳,食物正,適合約會慶祝,咁啱當日隔離枱有情侶就係慶生,佢地整個用餐都十分歡樂。

• 西澳龍蝦配海膽汁
  • 西班牙伊比利亞厚切豬
2024-06-02 60 views
銅鑼灣鐵板燒店林立,食開一間叫御鐵,質素穩定,通常都係食套餐前菜季節沙律,我揀咗柚子芥末醬,少少攻鼻,都好清新,沙律菜亦好新鮮兩頭南非鮑魚,超大隻,非常新鮮,一路煎一路擺動身體🤣師傅冇將佢煎到全熟,食到鮑魚鮮味,而且一D都唔韌,愈咬愈甜象拔蚌,快炒幾下已經食得,爽脆鮮甜,接近刺身級咁好味澳洲龍蝦,新鮮生猛,一路煎一路郁,睇得到嘅新鮮。由於咁新鮮,唔洗煎到全熟,龍蝦嘅甜味就更出,加上用蝦膏同牛油調配嘅醬汁,鮮味特別出A5和牛厚燒及匈牙利厚切豬,豬肉屬國寶級美味-匈牙利鬈毛豬,全天然無添加,油花分佈均勻,油脂融化溫度較低,肉味濃郁,果然名不虛傳,個人覺得仲好食過和牛🤪而和牛絕對對得住A5呢個級別,接近入口即溶,牛味稍薄,但就滿口油香,share分量啱啱好,唔會覺得油膩清酒煮蜆,加入昆布水,鮮味爆燈,本地沙白灼得啱啱熟,唔過韌,連同一齊滾嘅海帶同海草都入味好食,如果分糧再多啲就要好海膽炒飯係我最鍾意嘅做法,將飯炒到粒粒分明又乾身,之後先將海膽直接放上飯面,咁嘅做法就更食到海膽嘅甘甜,真係好食到停唔口最後就用荔枝雪糕作結,完美

兩頭南非鮑魚,超大隻,非常新鮮,一路煎一路擺動身體🤣
師傅冇將佢煎到全熟,食到鮑魚鮮味,而且一D都唔韌,愈咬愈甜

象拔蚌,快炒幾下已經食得,爽脆鮮甜,接近刺身級咁好味

最後就用荔枝雪糕作結,完美
2024-05-21
$1100 (Dinner)
2024-05-30 53 views
朋友生日佢鍾意食鐵板燒,所以今日就去咗銅鑼灣食飯,可能大家嘅消費模式改變了,感覺上而家喺香港食嘢好似實惠咗,通常有啲優惠!二人餐前菜有個沙律,俾你開開個胃,之後睇住師傅喺你面前煎熟嘅象拔蚌入口彈牙清甜,有鐵板獨有嘅香氣。之後見到size非常大隻的鮑魚,個鮑魚勁新鮮,睇住師傅嘅手勢慢慢煮熟切開及上碟視覺上都滿足晒。上碟嘅鮑魚仲有啲三文魚子及昆布做嘅醬汁,而旁邊伴碟嘅海草仲可以食得嘅,鮑魚非常彈牙配埋個醬汁又滑又香,加埋三文魚子鮮上加鮮。之後有一隻龍蝦,size好大隻,由生煎到熟,醬汁配合埋龍蝦嘅蝦膏,真係好惹味呀!龍蝦肉彈牙配埋蝦膏醬汁,味道更加突出又濃烈。跟住匈牙利嘅鬈毛豬,不用煎到全熟,咬開幼嫩又充滿肉汁。朋友的和牛,煎得外皮焦香,入口充滿油脂嘅豐盈感。清酒煮蜆,師傅喺鐵板上放上一個錫紙嘅器皿之後加入清酒,燃燒嘅時候會產生噼啪噼啪嘅爆裂聲,之後再加入蜆肉及高湯慢慢煮熟,喺旁邊聞到個酒香已經好吸引,個蜆入口清甜,最緊要個湯充滿鮮味,好醒神!最後海膽炒飯,每個飯粒都炒得粆粆分明,充滿蛋香。最緊要用上北海道嘅生海膽鋪面,因為海膽炒熟咗就會流失咗鮮味,生食始終係最滋味。當然有雪糕結尾,有荔枝
當然有雪糕結尾,有荔枝水果的味道及幾特別嘅沖繩海鹽雪糕!
餐廳用料真係好新鮮,食得好滿足的一餐,有陣時留港消費,水準的確幾高!
2024-05-28 50 views
和朋友慶生當然不能失禮,搵到呢間位於銅鑼灣嘅《御鐵》,係一家西日Fusion鐵板燒餐廳餐廳環境高級優雅,全吧枱設計,可邊食邊欣賞師傅烹調手藝✨Otetsu Dinner Set D $2188 (御二人樣)🥢季節沙律用上鮮蝦仁、日本椰菜、蕃茄仔和其他沙律菜製成嘅沙律,淋上柚子醋,酸酸味味好醒胃🥢南非鮑魚差不多有手掌咁大!肉質煙韌帶嚼勁,淡淡海水味,而鮑魚嘅肝臟相對濃味,配上三文魚籽和海苔醬非常夾味🥢澳洲龍蝦肉質鮮嫩彈牙,伴上龍蝦膏和牛油炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味🥢愛爾蘭羊架鐵板燒甚少會食到羊架,幾特別!羊架柔嫩多汁,油脂不多,沒有羊羶味,配菜有西班牙青椒、大啡菇和南瓜,份量豐富🥢和牛厚燒配煎野菜厚切A5和牛,5成熟看得到粉嫩,入口鮮嫩多汁,肉味香濃,伴碟有竹炭鹽,輕輕點一點非常好味🥢清酒煮蜆蜆肉還好沒有沙,湯底就用上清酒和海帶煮成,味道清甜🥢海膽炒飯炒飯好乾身,粒粒分明,面頭再加海膽,感覺好滿足🥢甜品桃味雪糕作餐後甜品,完美的一餐

餐廳環境高級優雅,全吧枱設計,可邊食邊欣賞師傅烹調手藝

🥢季節沙律

🥢南非鮑魚

🥢澳洲龍蝦
肉質鮮嫩彈牙,伴上龍蝦膏和牛油炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味

🥢愛爾蘭羊架

🥢和牛厚燒配煎野菜

🥢清酒煮蜆
蜆肉還好沒有沙,湯底就用上清酒和海帶煮成,味道清甜

🥢海膽炒飯
炒飯好乾身,粒粒分明,面頭再加海膽,感覺好滿足
🥢甜品
桃味雪糕作餐後甜品,完美的一餐

Type of Meal
Dinner
同同事食咗一個超抵食燒鐵板燒套餐,成個set食材勁新鮮,師傅一邊煮餸會同我哋傾偈,好鍾意呢啲氛圍💛首先有前菜沙律比我想像中大份,日本入口蔬菜加三隻勁爽口嘅海蝦真係冇得輸,加上柚子醋調味,好開胃💛南非兩頭鮑魚勁生猛,未煮仲郁嚟郁去,師傅成個煮食過程都好治癒,火候時間掌握得啱啱好,好有彈性,蟹籽嘅鹹香同海鮮好夾,最欣賞師傅用忌廉海苔汁配搭非常出色。大分縣A5和牛厚燒,和牛就唔使講食材靚點煮都好食,入口即溶仲要係厚切,滿滿食肉滿足感。配菜嘅蔬菜亦有好好嘅解膩作用,食完個牛已經飽飽地😆清酒煮蜆個精髓係個湯底,真係可以成碗飲晒,蜆肉大大粒啲肉都好飽滿。海鮮炒飯用海膽炒成碟飯做到金黃色,入面飯粒亦做到粒粒分明,勁香口,食埋個飯真係好飽🤤嘆埋個抹茶甜品,賺錢就係為咗食好嘢,滿足💛

嘆埋個抹茶甜品,賺錢就係為咗食好嘢,滿足💛
  • 南非鮑魚
  • 和牛厚燒
2024-05-24 44 views
餐廳環境好雅致,廚師及侍應都非常親切有禮,揀咗$2188 御二人樣呢個套餐👇🏻季節沙律🈶煙三文魚,西班牙🇪🇸串茄好清甜,配上泰國露荀、沙律菜及柚子汁,非常開胃鮑魚南非孔雀鮑魚好大隻,口感十分彈牙,配搭三文魚籽➕忌廉海苔汁食就更滋味澳洲龍蝦呢款係西澳龍蝦,用蝦膏同海膽做醬料去烹調,令龍蝦味更突出更香,龍蝦肉質鮮嫩彈牙,非常美味可口愛爾蘭羊架羊架生熟程度剛剛好,食落唔會羶,入口香滑,點上岩鹽及芥末醬食就更美味,配🈶煎野菜和牛厚燒配煎野菜揀咗七成熟,和牛油脂豐富,入口非常嫩滑多汁,配菜有大啡菇、青瓜🥒➕紅椒,正好可以解解膩清酒煮蜆個湯好香清酒味,蜆肉又大粒又肥美,咬落冇沙又香嫩爆汁海膽炒飯用海膽炒飯炒到粒粒分明,食落每一啖都好香口甜品叫咗薑味➕抹茶雪糕各一,前者口感辣辣地,後者抹茶味香濃
餐廳環境好雅致,廚師侍應都非常親切有禮,揀咗$2188 御二人樣呢個套餐👇🏻

鮑魚

澳洲龍蝦

愛爾蘭羊架

和牛厚燒配煎野菜

清酒煮蜆
個湯好香清酒味,蜆肉又大粒又肥美,咬落冇沙又香嫩爆汁

海膽炒飯
用海膽炒飯炒到粒粒分明,食落每一啖都好香口

甜品
叫咗薑味➕抹茶雪糕各一,前者口感辣辣地,後者抹茶味香濃
今天下班後和朋友一起吃飯,我們相約在銅鑼灣,商討了一會兒就決定吃鐵板燒。 我們大概7點半到達,店裡的裝修很有氣派,乾淨舒服。我們選了Set D套餐。 未幾,沙律就上來了,沙律菜加上酸甜的柚子醋很開胃,還有鮮蝦仁呢! 之後來的是南非鮑魚,旁邊醬有淡淡的奶油和新鮮的香味,建議先試原味,因為燒過的鮑魚香實在出色。 之後就是期待已久的西澳龍蝦呢!7成熟,肉質彈牙,而且肉質配上蝦膏經過烹飪後更加入味。一試難忘。 我們選了一份愛爾蘭羊架, 一份厚切豚肉。我個人很喜歡羊,鐵板燒出來也十分不錯,豬也很好吃。 接著就是清酒煮蜆和海膽炒飯。鰹魚和清酒十分夾,湯底還有海苔,很鮮甜。 炒飯也有濃郁的海膽味,真不錯!最後以豆腐雪糕作結,總的來說我會推薦給喜歡鐵板燒的朋友呢!

最後以豆腐雪糕作結,總的來說我會推薦給喜歡鐵板燒的朋友呢!

2024-05-22 28 views
好耐冇食鐵板燒,跟朋友介紹初次試呢間位於鬧市中嘅日式鐵板料理。當晚雖然係平日,去到都已經全場滿座!晚市鐵板燒套餐D($2188/2位用)大蝦沙律選用靜岡縣溫室青瓜同茄子,配搭柚子醋,清爽開胃,大彈口感彈牙,係不錯嘅開胃前菜🥒 南非鮑魚廚師用上二頭鮑,厚實大大隻✨師傅沒有額外調味,整個鮑魚嘅味道都係來自新鮮海水味,超新鮮!可以沾上海苔醬食用提鮮。旁邊更配上鮑魚肝,味道超濃郁!西澳龍蝦 用上蝦膏同海膽烹調至七成熟,鮮味滿溢,龍蝦肉嫩滑多汁,有驚喜!🦞澳洲牛柳呢個係職員推介,絕對比得上高級扒房質素~ 牛柳肉質相當軟腍,亦能散發牛肉香氣,伴菜亦十分豐富,有意大利青瓜、日本南瓜、美國大啡菇,沾上竹炭鹽食令牛香更突出! ✨清酒煮蜆師傅用大錫紙裝住啲沙白,一落清酒隨火焰溢出🔥 蜆肉肉質飽滿,而且非常清甜,一啲沙都無~ 鰹魚湯底非常美味,搭配水海苔、日本菇,完全滿足到視覺同味蕾!海膽炒飯炒飯非常足料,師傅落咗四隻雞蛋炒香,表面更加入一大排海膽,入口甘香濃郁,炒至粒粒分明,滋味十足。望住佢一路炒飯,猶如觀賞緊藝術表演!👀

晚市鐵板燒套餐D($2188/2位用)

大蝦沙律

南非鮑魚

西澳龍蝦

澳洲牛柳

清酒煮蜆

2024-05-18 3857 views
最近到銅鑼灣一間頗負盛名的日式鐵板燒餐廳用餐,進入餐廳的瞬間,我就被它精心設計的裝潢所吸引,餐廳營造出一種現代且舒適的氛圍,大自然的元素和木質的家具營造出一種和諧的感覺,讓我感到賓至如歸。我揀選了一款套餐,包含海鮮和肉類:前菜是季節沙律,選用合時蔬菜,擺盤精緻,相當醒胃。來自澳洲的龍蝦,師傅從魚缸撈起,開邊起肉,經過悉心的烹調,香噴噴的澳洲龍蝦,入口鮮甜彈牙。令人回味無窮。來自南非的兩頭鮑魚同樣精彩,師傅費盡氣力才將兩隻緊黐住缸邊的鮑魚採出,清洗乾淨後放在鐵板,冚蓋煎了片刻,師傅火候拿捏精準,鮑魚入口相當鮮甜軟腍,非常滋味。厚切日本A5和牛 - A5和牛是日本著名的高級和牛品種,今次吃的具有卓越的嫩度、大廚巧妙地將A5和牛切成厚片,並在熱鐵板上烤製至適度的火候,入口即化,完全感受到肉質的鮮嫩和香氣。清酒煮蜆 - 看似簡單的一道菜,其實心思工夫可不少。落清酒一刻火焰溢出,視覺滿分。蜆肉肥美,鰹魚湯底清甜可口。最後還有我喜愛的芝麻雪糕,相當滿足的一餐。

我揀選了一款套餐,包含海鮮和肉類:

前菜是季節沙律,選用合時蔬菜,擺盤精緻,相當醒胃。

最後還有我喜愛的芝麻雪糕,相當滿足的一餐。

Type of Meal
Dinner