2021-09-30 28 views
將軍澳南 越來越多食肆進駐, monterey商場 發展越來越成熟, 不少 知名食肆 在這裏大展拳腳。 另外亦有不少 溫馨小店進駐這裏。輕輕鬆鬆海濱長廊踏單車, 不經不覺來到兩旁充滿餐廳的走廊。 其中一間 有位可愛的小朋友, 在門外招攬客人。而且在餐廳招呼客人,熱熱鬧鬧的,餐廳充滿小侍應的歡樂聲音。餐廳地方寬敞佈置簡潔, 用了不少部分用作兒童遊戲的地方。 看看簡介, 原來店主是一對充滿煮食熱誠的夫婦。我們點了西班牙烤乳豬, 以及黑松露野菌意大利粉。 烤乳豬外皮酥脆漂亮, 配上紅色黃色甜椒, 鮮豔奪目 食慾大增,。 黑松露意粉有大量芝士, 醬汁非常creamy, 意粉 彈牙爽口。

2021-09-30 22 views
來這裡食飯由於回了家🏠朋友生日慶祝梗係要就番佢附近食飯,我話過想試晒海旁咁多間餐廳,今次機會又來了。墨魚汁天婦羅帶子唔好睇佢個樣好似唔係太好睇,真心有驚喜,外面黑色咁其實係墨魚汁,咬落去帶脆,入面包住帶子。好特別。自家製肉醬意粉我會形容為比我家母親大人煮的更足料,首先面頭係超多芝士,而且佢夠熱,一撈勻芝士就做到溶既感覺,佢嘅肉真係超多。自家製豬腩片卡邦尼意粉 我會形容為我食過卡邦尼中最好食嘅,佢嘅豬腩片都係好多,但佢唔會話好肥嘅感覺,佢嘅醬汁唔會話好滯,對我來講啱啱好,最緊要佢又係爆多芝士,依家諗起都想繼續食。提前幾天同佢講慶祝生日,當天會附送甜品。而當日嘅甜品係千層酥,真係好好食,仲唔會話好滯。由於佢係90後兩公婆經營,所以會見到佢屋企人同埋佢嘅小朋友,而且大仔好叻,仲會同我傾偈。佢哋仲喺間鋪畫咗個區域俾小朋友玩,我諗係方便可以睇住佢小朋友之餘屋企人帶小朋友嚟食嘢都可以玩,真係家的感覺🥰少少題外話,就係朋友由於留低咗野喺度,店員跑出來俾返朋友,仲要佢嘅全家總動員望晒出嚟俾唔俾到我朋友,呢下嘅感覺覺得好有愛,感覺到佢哋好緊張。
來這裡食飯由於回了家🏠

墨魚汁天婦羅帶子

自家製肉醬意粉

自家製豬腩片卡邦尼意粉

2021-09-28 29 views
小編今日嚟咗將軍澳😎行街行到攰,所以就入咗呢間Our Little Dream食Dinner❤️🐟🍟炸魚薯條 $108呢度嘅薯條加咗辣粉,而且係用新鮮薯仔製作而成,食得出係用好靚嘅油去炸🤤所以食落去一啲都唔會覺得好油膩!而且仲可以食到薯仔本身嘅味道🥔🦞🍝龍蝦意粉 $298係好大大隻嘅龍蝦🦞蝦肉已經剝好😋而且有好香濃嘅龍蝦汁!配合埋爽口彈牙嘅意粉🍝真係食到舔舔脷👅而且呢個龍蝦嘅肉質好鮮甜!絕對係上等嘅材料👍🏻🔥🐷西班牙烤乳豬 $348廚師已經將乳豬去骨,所以更加方便入口🤩而且乳豬外皮鬆脆🐖咬落去啖啖肉,加埋菠蘿同埋蘋果用嘅醬汁,非常解膩👍🏻係會越食越上癮嘅菜式!

🐟🍟炸魚薯條 $108

🦞🍝龍蝦意粉 $298

🔥🐷西班牙烤乳豬 $348
2021-09-28 34 views
💁🏻‍♀️Our Little Dream#將軍澳 #西餐 今日食咗超級豐富嘅晚餐,呢間係將軍澳嘅西餐廳小店食物質素好好!等我來介紹一下啦👏🏻💁🏻‍♀️番薯湯 番薯湯非常香濃,而且好足料!係好濃郁嘅湯,喺高級餐廳或者酒店入面嘅湯就係咁樣!而且番薯好甜,好似食緊甜品咁!💁🏻‍♀️龍蝦意粉龍蝦鮮甜到十足,而且口感彈牙,新鮮嘅食材!醬汁好濃郁,有好香嘅龍蝦鮮味!再加埋爽口嘅意粉!味道極佳!💁🏻‍♀️西班牙烤乳豬唔同配料嘅配合,有菠蘿,蘋果蓉,紅椒!再加埋向後嘅乳豬皮同埋嫩滑嘅豬肉,絕對係頂級菜式!💁🏻‍♀️秘製炸雞唔好睇小一份炸雞,食得出好用心製作!炸雞火候啱啱好,食落去有香料嘅味道,而且依然保持好豐富嘅肉汁!高質!

💁🏻‍♀️Our Little Dream
#將軍澳 #西餐

💁🏻‍♀️番薯湯
樣!而且番薯好甜,好似食緊甜品咁!
💁🏻‍♀️龍蝦意粉

💁🏻‍♀️西班牙烤乳豬

💁🏻‍♀️秘製炸雞
2021-09-27 26 views
今日同男朋友去咗拍拖,入咗將軍澳周圍行吓街,睇吓風景,然後喺OpenRice搵吓搵吓見到呢一間餐廳!就入咗去食好西👏🏻👏🏻👏🏻首先出場嘅就係一份wellcome嘅頭盤,用咗自家製法包,再加上煙燻三文魚子,同埋新鮮蕃茄製作而成,我我男朋友本身唔食蕃茄嘅都覺得呢個好好食!我連唔好香嘅蕃茄味再加上魚子嘅鮮味同口感,成個配搭好夾!👍🏻😎之後就有龍蝦意粉,呢一份龍蝦意粉係店員推介之一,一上菜嘅時候就已經覺得完全冇介紹錯,好香嘅蝦膏醬汁味,而且蝦肉份量好多,一食落就知道值回票價!另外仲有一個西班牙烤乳豬,呢個乳豬望落去平平無奇,但係原來真係內有乾坤!乳豬嘅皮烤得啱啱好!脆得來唔係好硬,而係好鬆化嘅脆,好似酥皮蛋撻嗰啲酥皮嘅脆,不過硬少少!所以個口感好特別,而且啲肉都好好食!我同男朋友都食得好過癮,決定下次再要返嚟試唔同嘅菜式先得!

我同男朋友都食得好過癮,決定下次再要返嚟試唔同嘅菜式先得!
2021-09-26 29 views
今次黎左將軍澳一天遊,無意中行過呢一間親子餐廳,晚市二人套餐價錢平民價👍又有得玩又有得食👍味道仲好好味添!下次都會再嚟值得回頭😋開胃小食係炸刺身級帶子😋外層炸得好鬆脆入面既帶子切開仲係好滑好大粒呀😋是日餐湯係新鮮手打蘑菇湯食得出由新鮮蘑菇打碎有好多層唔同嘅口感👍手切粗薯條好脆口外面鋪咗少少香草再加煙肉嘅味道。西班牙烤乳豬呢個超級好食係冇骨㗎🤣🤣大人小朋友都好鍾意食酸酸甜甜外邊果皮仲要好脆👍自家製肉醬意粉上面鋪滿左大量嘅洋蔥碎再加埋自家特製嘅蕃茄肉醬汁😋好好味呀連小朋友都好鍾意食😋餐飲就叫左紅苺乳酪,冷壓橙汁。好大嘅幼兒遊戲區,環境非常之舒服同乾淨👍
是日餐湯係新鮮手打蘑菇湯
食得出由新鮮蘑菇打碎有好多層唔同嘅口感👍
手切粗薯條
好脆口外面鋪咗少少香草再加煙肉嘅味道。
西班牙烤乳豬
自家製肉醬意粉
餐飲就叫左紅苺乳酪,冷壓橙汁。
好大嘅幼兒遊戲區,環境非常之舒服同乾淨👍
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【家庭式小店 食物一樣掂】呢間係將軍澳新開嘅小店,由做廚師出身嘅兩夫婦經營👫🏻 有兩位小朋友嘅佢哋對食物有絕對嘅執着,為咗食物可以盡可能少啲防腐劑同添加劑,寧願辛苦啲堅持全人手製作醬汁、麵包、煙燻豬腩片,都唔用隨街都買到嘅現成嘢,真係好難得🥺一入門口就感覺到佢哋同其他餐廳嘅分別,佢哋有一半嘅空間都係用咗嚟做小朋友嘅遊玩區🧸 而唔係放滿密密麻麻嘅枱,亦因為咁,家長都可以放心望住啲小朋友四圍玩😛~我是Menu~流心鵪鶉蛋肉球 $88呢個係用咗西班牙豬面肉🐷包住半熟嘅鵪鶉蛋🐣再高温油炸而成嘅肉球🧆 我覺得比起整傳統嘅蘇格蘭炸蛋更加有難度!面頭相信係店主自製嘅沙律醬,感覺食都食得安心啲🤣 秘製炸雞 $88雖然只係小食,但係份量一啲都唔細😆同埋都每件幾大嚿,炸雞嘅外皮又薄又脆,食得個粉漿加咗香料調味🧂而入面嘅雞肉仲能夠保持嫩滑🐥 另外仲有店主自製嘅honey wholegrain mustard可以點嚟食~龍蝦意粉 $328一入口就食到極濃郁嘅醬汁,好香嘅龍蝦鮮味🦞 應該係用咗龍蝦頭炒再熬製而成👩🏻‍🍳 意粉唔會太腍,又掛到汁🤤 兩邊嘅龍蝦殼入面都有已
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【家庭式小店 食物一樣掂】

~我是Menu~
流心鵪鶉蛋肉球

流心鵪鶉蛋肉球 $88
秘製炸雞

秘製炸雞 $88
龍蝦意粉

龍蝦意粉 $328
一入口就食到極濃郁嘅醬汁,好香嘅龍蝦鮮味🦞 應該係用咗龍蝦頭炒再熬製而成👩🏻‍🍳 意粉唔會太腍,又掛到汁🤤 兩邊嘅龍蝦殼入面都有已經拆好哂嘅肉!龍蝦肉用牛油煎焗,一啲都唔韌,超級新鮮、彈牙,好似食緊刺身咁😂 除咗龍蝦肉,仲有洋蔥等蔬菜同蝦仁🦐 另外有個兜仔裝住乾辣椒,撈埋食少少辣都幾唔錯☺️

Homemade Pizza $128
呢度嘅pizza係我哋最鍾意食嘅薄批🍕個邊幾脆🤓 個麵團係佢哋自己整㗎!配料有Mozzarella cheese🧀同埋西班牙白毛豬火腿🍖 食起上嚟都好夾又好食

O.L.D Chocolate $58
賣相好靚,見到掛杯嘅朱古力漿同鮮奶嘅分層🍫 佢哋係用真朱古力沖製,唔會死甜,面頭鋪滿朱古力碎,飲嘅時候都會食到🤤 記住撈勻先好飲啊🥸

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
Our Little Dream (將軍澳)
將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY Place地下G22B號舖
2021-09-18
Lunch
流心鵪鶉蛋肉球
秘製炸雞
龍蝦意粉
2021-09-23 33 views
隨着年紀漸長,朋友聚會由喝酒開趴,逐漸變成家庭聚會!經常一拖三!找餐廳食聚會俾過往更加揀擇,要有適合小朋友的菜式,又要放得到BB車!Our Little Dream 是經朋友介紹的隱世小店,在將軍澳Donki 商場旁邊的小巷,位置清幽,對不熟悉將軍澳的我有餘一日遊,格外興奮!進到店內更是驚訝,1000尺的充裕空間放着不過20人的桌椅。原來背後大有有理念Our little dream 由一對年輕夫婦創立,對育有一對小朋友的他們,有感香港的餐廳都不是family friendly。 枱與枱之間太擠擁以致放不下嬰兒車、卡位太短,父母不能同時坐在孩子中間、缺乏遊戲區和kid friendly menu。他們將夢想寄托在餐廳的名字,希望打造一間以食物和家庭樂溫暖人心的地方!在香港寸金尺土的地方,實在很有心▪️遊戲區為了令父母「食得安心」,這個佔地廣闊的遊戲區很奢侈!打卡小星球,圖書閣,玩具,仲有「小店長」陪玩父母可以唞一唞!▪️food menu 性價比算很不錯, 不足$100套餐跟埋沙律同餐湯, 加$12 upgrade 果汁或者朱古力!▪️kids menu 超有心思,專為小孩而設的低鹽低糖餐單

在香港寸金尺土的地方,實在很有心

▪️遊戲區

父母可以唞一唞!

▪️food menu

▪️kids menu
超有心思,專為小孩而設的低鹽低糖餐單!小朋友都可以食得健康安心!

▪️跟餐沙律和是日餐湯
沙律是黑醋合桃小蕃茄和生菜, 酸酸甜甜很開胃! 另外擺盤精緻的忌廉蘑菇湯, 湯底濃稠和溫和蘑菇蓉,淡淡帶咗蘑菇香

▪️黑松露多士
上碟時盤子還是熱辣辣的! 喜歡一口大少finger size 吃起來很方便! 麵包香脆加埋中間夾心蛋黃醬配黑松露醬! 從不失敗的絕配怎能不美味

▪️香脆薯角- 配四款醬汁
薯角沾上滿滿的甜椒粉食到舔舔脷,番茄醬酸甜開胃,牛油果醬清新,黑松露蛋黃醬香味濃郁,他他醬口感較強,略帶酸味混合忌廉的厚實,配薯條口感強烈!成碟俾我點晒

▪️卡邦尼意粉
但看堆成小山岳的芝士碎已經流口水!輕輕攪勻芝士至溶化和香滑忌廉融為濃濃的奶油,完全不惜工本的厚切豬面頰肉,豐富油脂溶化令意粉添加濃郁香氣

超級豐盛和精巧第一輪美食!
意猶未盡,價錢再點特飲!

▪髒️髒巧克力
先看看偽「窗戶」外的西班牙美景!嘆着凍飲來一趟幻想旅行!

這杯朱古力應該是以元粒朱古力沖調,朱古力味香濃突出,一飲就知並非一般朱古力粉所能給。配上忌廉和香濃牛奶!簡直是一杯能喝的甜品

喜歡有夢想的人和事物,希望你們帶着熱誠,感染更多人,我們需要更多有個性的餐廳!

• 髒髒巧克力
  • 卡邦尼意粉
  • 黑松露多士
2021-09-22 34 views
今日同屋企人慶祝中秋節黎左一間別緻嘅西餐廳食飯。餐廳嘅環境好闊落,有開放式嘅廚房。適合聚會🥳睇下餐牌,都有唔少別緻嘅餐點😍有小食,意粉,意大利飯等等😋我地點左以下:🌸墨魚汁帶子天婦羅用墨魚做成嘅天婦羅粉,包住鮮甜嘅嫩嫩帶子👍🏻🌸秘製炸雞炸雞件用雞髀肉加天然香料醃好,之後用主廚研發嘅粉漿去炸,以回油方法,可以做到入口唔油膩😋口感外脆內軟😍🌸西班牙海鮮飯大蝦🦐,墨魚🦑配上蜆加墨汁煮成意大利飯,飯粒吸收左海鮮嘅鮮味,口感岩岩好,餐廳仲加左洋蔥同新鮮嘅花椒,成個海鮮飯嘅味道都有所提升☺️

睇下餐牌,都有唔少別緻嘅餐點😍有小食,意粉,意大利飯等等😋
我地點左以下:

🌸墨魚汁帶子天婦羅

用墨魚做成嘅天婦羅粉,包住鮮甜嘅嫩嫩帶子👍🏻

🌸秘製炸雞

🌸西班牙海鮮飯

2021-09-22 19 views
而家啲食肆多數都係啲大型商場裏面 ,同埋好多都係連鎖經營 ,食物品質選擇都係差不多,今次就去左一間小店cafe, 呢間店舖係由一對90後嘅主廚夫妻經營👨‍👩‍👦‍👦所以食物方面有一定保證,最難得係我哋只係叫咗2個普通嘅lunch set,但係佢哋都好耐心咁介紹食物裏面嘅特色!感覺到佢地好用心招待客人,呢啲真係小店先有嘅感動😉🔻呢個lunch set係包括 #沙律🥗:沙律菜用咗幼苗嘅羅文生菜,所以特別鮮甜, 老闆仲用心炒合桃至變成焦糖合桃😵😵好多功夫,一個咁微小嘅地方都咁認真, 絕對唔簡單❗️再加上蕃茄🍅同埋特色嘅西班牙果醋 ,成個沙律酸酸甜甜,好有特色💯🫕#蘑菇湯+$20上枱時已經畀白色既湯碗吸引住 ,原來係老闆細心選擇嘅湯碗🥣呢個設計可以令到飲湯到最後一啖都仍然保持溫度❗️❗️而呢個湯係用美國白菌新鮮煮制, 飲落啖啖都有菇菌嘅質感同味道🤩🤩#自家煙燻豬腩片卡邦尼意粉🍝煙腩係選用原片嘅豬腩 ,老闆自己醃製、切割、煙燻 ❗️所以有別於一般餐廳用嘅現成煙腩片, 再加上意粉爽滑彈牙,條條都掛滿carbonara 醬汁,值得一試❤️#ourlittledream手拉薄餅:當日嘅手拉薄餅係風乾巴馬火腿芝士
🔻
呢個lunch set係包括 #沙律🥗:
🫕#蘑菇湯+$20
#自家煙燻豬腩片卡邦尼意粉🍝
#ourlittledream手拉薄餅:
當日嘅手拉薄餅係風乾巴馬火腿芝士薄餅🍕, 薄餅上面鋪滿巴馬火腿 ,目測薄餅起碼有八吋, 火腿片肉質軟嫩,鹽味嘅芳香中透着甘甜 ,餅底脆而香口, 份量十足🥰
#甜品+$20
甜品造型好靚😍😍好似泡芙迷你山 ,食落泡芙表面依然鬆脆,忌廉軟滑,再加上自家製嘅焦糖脆片,口感一流🤤🤤絕對唔似坊間既套餐甜品, 性價比相當高😯😯
🔻
小店位置唔係咁近地鐵站 ,但係環境清潔闊落 ,裝修簡潔 ,店主仲用心做左一個兒童玩耍角落 , 真係好適合一家大細去用餐❗️❗️呢啲咁用心制作嘅良心小店,絕對值得大家去多多支持!☺️
2021-09-21 332 views
澳南開左好多餐廳。趁weekend就去覓下食。一打開menu就見到介紹係一對90後夫婦開嘅小店。當日仲見到大仔落力喺門口帶人入座。👍餐廳2點後有tea set供應。試左個greek yogurt同薯條。greek yogurt配上雜莓同粟米片再淋上蜜糖。greek yogurt較杰身唔會太酸。整體配搭清爽。薯條睇menu介紹用左好多工序去處理。係用新鮮薯仔自家製。薯條切割方式嚴格黎講係薯角。唔係脆身嘅款式。而係啖啖軟綿綿嘅薯仔肉。😎tea set可以加錢轉特飲。叫左berry yogurt smoothie同iced chocolate。berry yogurt smoothie加左yogurt去打berry味唔算重同埋比較稀身。但飲得出用鮮果打同埋唔太甜。感覺健康。iced chocolate有驚喜。朱古力係打到好似chocolate mosses咁。就咁食都好好食。再mix埋落啲奶度。好香甜滑身。😋tea set份量係比較light。另外menu寫左食物要耐心等候。建議要預足時間去慢慢食。因為上菜速度比較慢。餐廳有個area俾小朋友玩。可以放小朋友去玩大人慢慢食。😂

2021-09-19
Tea
2021-09-21 17 views
前兩日趁住阿媽放假,中午諗住出去食餐好嘅,我哋嚟到將軍澳海旁嘅餐廳,見到呢間西餐廳好似幾吸引,就想入嚟試吓~餐廳係一對90號夫婦開嘅,屬於親子餐廳~因為有一個play area俾小朋友玩,有好多玩具,家長坐係一邊食嘢,小朋友又可以玩~十分之好嘅設計!Egg Benedict with smoked salmon $140兩塊多士上邊有好靚嘅流心蛋,好大隻!一切出嚟就有流心嘅效果,仲有啲沙律菜🥗幾健康~仲附上脆卜卜嘅薯條🍟大大條,鹹鹹地,幾香幾好味😋煙三文魚幾新鮮~Old pizza $98跟lunch set幾平~Pizza有西班牙腸,西班牙八毛豬火腿同埋馬蘇里拉芝士~食落有拉絲嘅感覺,Pizza脆脆地,幾香口Caramel waffle $108有四大塊窩夫🧇窩夫食落脆卜卜,配埋焦糖醬幾香甜,仲有啲cream,雖然好似幾邪惡,但係好好食😋Iced OLD chocolate $15跟餐只需要加$15就有呢度嘅特色飲品,打卡好靚!佢有朱古力醬係杯嘅邊邊,撈埋佢嘅鮮奶,飲落好香甜,好好飲!Banana oats $25幾健康嘅飲品,有酸酸甜甜嘅香蕉🍌配埋燕麥,好creamy嘅口感,幾特別

Old pizza $98

Caramel waffle $108

Iced OLD chocolate $15

Banana oats $25
幾健康嘅飲品,有酸酸甜甜嘅香蕉🍌配埋燕麥,好creamy嘅口感,幾特別~

Puff $20
跟餐加$20有一碟泡芙,係是日甜品,食落外皮幾香,入邊有香甜嘅忌廉,凍凍地,幾好味😋

老闆嘅大仔仲會擔當侍應,介紹客人餐廳嘅特色,仲會同小朋友玩添~老闆嘅細仔超級可愛,餐廳職員嘅服務態度仲好好添~好值得一家大細嚟幫襯!
2021-09-18
$200 (Lunch)
2021-09-20 34 views
最近又黎到將軍澳海傍覓食啦😎,呢間新開幕嘅小店西餐好似幾吸引就試下啦😝.前菜:墨魚汁帶子首先每位顧客都會有一份免費前菜🥳,今日嘅就係墨魚汁帶子,賣相可能唔係好突出😆,但係帶子配上墨魚汁原來都好正👍.黑松露意粉 $178呢個意粉黑松露味道夠曬濃郁😍,而且上面好厚嘅芝士令到意粉汁更加惹味🔥.自家製煙燻豬腩片卡邦尼 $138卡邦尼意粉上面同樣有好厚嘅芝士🧀,而且好鍾意佢嘅醬汁夠曬濃郁同creamy🤤,而且豬腩片仲好厚切😍.秘制炸雞🍗 $88炸雞本身已經好正😍,皮脆肉嫩,配上呢度自家製嘅蜜糖芥末醬汁簡直係完美配搭😝.飲品:凍朱古力 $58呢度嘅朱古力用左整甜品嘅方式調製🤩,特別濃郁❤️
前菜:墨魚汁帶子

黑松露意粉 $178

自家製煙燻豬腩片卡邦尼 $138

秘制炸雞🍗 $88

飲品:凍朱古力 $58
呢度嘅朱古力用左整甜品嘅方式調製🤩,特別濃郁❤️
Dinner
原來緣份近在咫尺我卻錯失了這家由90後廚師夫婦開的西餐廳就正正locate在那間難食得很的burger shop旁邊😹但這裡不論是服務、環境還是味道都比隔壁超卓得多😭💛他們是蝕住做的啦!.▪️凱撒沙律配慢煮雞胸 $148咁大個女第一次吃到那麼嫩滑的雞胸😳而且份量也超多的 足足有一整塊!沙律上灑滿可愛的parmesan cheese山丘(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)連男友也大讚這雞......胸🤣是小編近來吃過最足料的Caesar salad▪️Egg benedict $148吃Benedict最重要的莫過於其荷蘭醬和流心蛋兩隻流心蛋一切就湧出蛋汁🤤個人認為荷蘭醬味道可再濃一點十分欣賞旁邊的薯條😍是罕見自家製!鮮薯仔薯條原來真係食得出的▪️Truffle pasta $168最後來到主角了🤩必食的黑松露意粉!說實話小編點餐時並沒有很大期望誰不知吃了一口後這成了小編心目中全港Top3的意粉😝黑松露味道極度濃厚但又不會蓋過蘑菇的味道意粉al dante而且非常掛汁店主的有心程度可以說是to the max皆因他們連洋蔥也醃製過食落酸酸甜甜的讓人不禁一口接一口😋吃過飯後和老闆閒聊著原來這裡位置寬躺的原因是因為
原來緣份近在咫尺我卻錯失了
這家由90後廚師夫婦開的西餐廳
但這裡不論是服務、環境還是味道
都比隔壁超卓得多😭💛他們是蝕住做的啦!
▪️凱撒沙律配慢煮雞胸 $148
咁大個女第一次吃到那麼嫩滑的雞胸😳
而且份量也超多的 足足有一整塊!
連男友也大讚這雞......胸🤣
是小編近來吃過最足料的Caesar salad
凱撒沙律配慢煮雞胸

▪️Egg benedict $148
吃Benedict最重要的莫過於其荷蘭醬和流心蛋
兩隻流心蛋一切就湧出蛋汁🤤
個人認為荷蘭醬味道可再濃一點
十分欣賞旁邊的薯條😍是罕見自家製!
鮮薯仔薯條原來真係食得出的
Egg  Benedict
Egg  benedict

▪️Truffle pasta $168
最後來到主角了🤩必食的黑松露意粉!
說實話小編點餐時並沒有很大期望

不希望客人有種要趕著吃的感覺
而且他們也怕定價太貴而刻意將價錢調低🥺
說到這也令我開始擔心他們了
只能說他們的食材和心意值得higher value
希望去開TKO的你們也可以支持這家小店吧!
Lunch
凱撒沙律配慢煮雞胸
2021-09-18 18 views
話咁快又到Happy Friday, 同家人行完將軍澳海濱,就到左#Our little dream晚餐。 餐廳環境裝修很特別,有梳化🛋️位自成一閣,隔離就係比小朋友玩耍地,再走到最入有張高枱位。感覺舒適寫意。入座即送的小食是墨汁炸帶子,賣相相當特別,店員唔介紹都唔個佢係咩東東😝,很特別且美味的小食。凱撒沙律🥗,芝士絲像一座小山丘般,刨得很薄,入口即化,沙律菜很新鮮,因用上最鮮嫩的幼苗部分,加上店舖的自制醬汁,很好味😋。🍗秘製炸雞,廚師用上自家研發配方包上雞肉,炸醬薄的咬落脆口,肉質嫩滑😙,份量足夠2人分享。🦞龍蝦意粉🍝,睇相覺得佢好靚故叫左佢,食落唔止靚仲好好味😋。龍蝦🦞食得出佢新鮮,蝦肉好彈牙,原來蝦肉已經切好,食得好方便。條條意粉🍝都索到廚師用心烹調嘅醬汁,味道好濃郁。配上杯至愛凍檸茶,爽😊!

🍗秘製炸雞廚師用上自家研發配方包上雞肉,炸醬薄的咬落脆口,肉質嫩滑😙,份量足夠2人分享。

配上杯至愛凍檸茶,爽😊!
2021-09-17