2013-04-27 544 views
早前在團購買了優惠券,因為未嘗過三層式的甜品,看見價錢也不錯,也很多的食品,所以我便買了但可惜,原來相是不與實物相符的,因為圖看見的食物是很叨吸引,很大份的,但真實的,卻是很少,用料也差,賣相更差,真的很後悔買了我知道會是由下層開始進食的,下層是鹹的,有鵝肝多士,三文魚多士和魚子沙律,三樣的用料很少而且不新鮮,所以我很失望,個字,差,三個字,非常差第二層的是tirimisu, cheese cake, puff三樣的甜品也是不味的,外形比較我看圖的,大小是相差一倍,cheese cake的味道很奇怪,沒有太大的cheese味,只有怪怪的味,而且甜品不夠凍,相信他是放在室溫的,tirimisu味道不濃,很淡的,puff就太軟了,令我覺得他是放了很久第一層是蛋布甸,我覺得味道也是可以接受,像是加了糖的凍蒸水蛋,口感很怪最後說一說飲品,我又是點了我最愛的咖啡,也是沒有什麼特別,只是奶太濃了,雖然是自已落的,但我只加了少少便覺得很有奶味,可能是本身的咖啡味道也不是濃吧。
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2013-01-03 196 views
好多人問我我D食評樣樣都話一般唔好食難食,有咩係好食?可惜係又中伏今次.LUNCH來講呢度唔算好貴約70-90左右我叫左塊STEAK啦,的確只係值40蚊左右質素,好多根,睇圖就知吧.咁另一舍角度就是好有口感好好趙.無肉味配上黑醋汁,甜甜地咁啦.你可能話啦咁平係咁上下,你都有道理,但係咁薄又咁既質素又唔好食好難唔比個劣你朋友的意粉煮得過稔,但有豐富蛋味,呢個可以評為OK,蠔都無異味,OK!但係呢塊扒就令到我唔會再來啦
好多人問我我D食評樣樣都話一般唔好食難食,有咩係好食?

但係呢塊扒就令到我唔會再來啦
2012-10-26
2012-12-31 132 views
首先多謝店方 <Oyster Bar & Grill> 有關方面及食友糖小妹的邀請! 讓我成為是次試食活動意式「蠔」情茶聚的坐上客!心感榮幸!今次我們有 7 位 Openrice 食友一起進餐,當中有 4 位陌生的面孔,還跟 Annie 碰面!真巧合!楊桃白桃汁據店經理稱,特意早上去街市買!保證新鮮!入口香甜富果酸,質感濃稠!綴起來帶有楊桃皮,充滿纖維! 兩者配搭得宜!口味清怡而且味道天然! 是一杯真材實料的誠意飲品!大家飲得開胃又開心!生蠔幾有光澤!貨源新鮮!分別來自美國的 Pacific Rock,比較淡口!另有來自法國的白珍珠生蠔,海水味濃!由於,我及糖小妹不太受得生食, 店方特意為我們弄上焗蠔,真感動! 讓我們同樣可品嚐蠔味!煙肉焗生蠔 & 芝士莧菜焗生蠔芝士莧菜焗生蠔芝味濃郁!香口又清新!煙肉焗生蠔混合了香草,惹味不已!蠔汁豐盈!焗蠔保持嫩滑!意大利牛肝菌忌廉湯這裡把牛肝菌打成蓉,混合橄欖油,質感濃稠。用料十足!味道更為濃郁! 而且充滿牛肝菌帶出的菌香及鹹香!令人回味!自家製法國鵝肝醬鵝肝醬較為挺身! 好不容易才塗上麵包;甘香油潤!表面還放上黑魚籽,提升矜貴度
讓我成為是次試食活動意式「蠔」情茶聚的坐上客!心感榮幸!
<Oyster Bar & Grill>

楊桃白桃汁
據店經理稱,特意早上去街市買!保證新鮮!

入口香甜富果酸,質感濃稠!綴起來帶有楊桃皮,充滿纖維!
兩者配搭得宜!口味清怡而且味道天然!
是一杯真材實料的誠意飲品!大家飲得開胃又開心!
生蠔
幾有光澤!貨源新鮮!

由於,我及糖小妹不太受得生食,
店方特意為我們弄上焗蠔,真感動!
讓我們同樣可品嚐蠔味!
煙肉焗生蠔 & 芝士莧菜焗生蠔
芝士莧菜焗生蠔芝味濃郁!香口又清新!

煙肉焗生蠔混合了香草,惹味不已!

蠔汁豐盈!焗蠔保持嫩滑!
意大利牛肝菌忌廉湯
而且充滿牛肝菌帶出的菌香及鹹香!令人回味!
自家製法國鵝肝醬
鵝肝醬較為挺身!
好不容易才塗上麵包;甘香油潤!表面還放上黑魚籽,提升矜貴度!
香煎白鱈魚
白鱈魚煎至金黃!散發魚香!
份外誘人!
魚質肥美滑溜!

美國黑豬扒蜜糖芥末子汁
賣相是可以!肉質厚身!不算嚡口但略為淡口!
如果,蜜糖芥末子汁的味道調教濃一點的話,效果會更理想!相對其他菜色則比較遜色!

香蒜蜆肉意大利粉
加入香蒜醬可提升味道!香氣四溢!
意粉略為硬身卻不失彈牙!以橄欖油炒味道上不太重膩!蜆肉鮮味有嚼勁!可真是色香味俱全的一道!
香煎白鱈魚+美國黑豬扒蜜糖芥末子汁+香蒜蜆肉意大利粉
牛肝菌煙鴨胸意大利飯
意大利飯 Risotto 帶嚼勁的硬!
未必人人食得慣!意大利飯吸收牛肝菌的菌香及鴨胸粒的鹹香!兩者配合之下,入口鹹香油潤!香味濃郁!
煙鴨胸大塊肥美!鹹度剛好!整體較為重口味!
黑松露意大利比薩
Pizza 由外籍廚師親手製的,餅底薄而脆!正宗意式 style!芝味濃郁!
廚師較為慷慨,落得黑松露夠多!菌味超濃!其他菌類亦見爽口!比連鎖 Pizza 店更好食!
黑松露意大利比薩
令大家意想不到的 High Tea Set 登場!
上層 - 特級牛肉小漢堡
中間 - 意大利芝士餅、紐約芝士餅、忌廉泡芙和法式焦糖燉蛋。
下層 - 挪威煙三文魚三文治、黑魚子醬碎蛋撻、法國鵝肝醬多士。
High Tea Set
由於我已經好飽,主要食重點推介的特級牛肉小漢堡,自家打製而成的牛肉漢堡肥大肉厚又多汁!
牛肉味都可以!尚帶微辣!
美中不足有些少牛筋影響口感!
焗朱古力心太軟
一個份量細小的心太軟、雪糕、白朱古力 brownie
瑞士朱古力做成的焗朱古力心太軟,切開薄薄的外層,朱古力流心很澎拜地流出!
朱古力味濃郁!與冰涼的雪糕同食,冷熱交融!雙重口感!
至於,那件白朱古力 brownie 直頭硬到叉不入!

意大利芝士蛋糕
以透明玻璃杯盛載,可突出層次感!
頂層是白朱古力片,芝士蛋糕質感軟滑香甜!與咖啡酒香匹配,還有口感濕潤的海綿蛋糕,味道很對辦,是水準之作!
焗朱古力心太軟 + 意大利芝士蛋糕
這次豐富的下午茶,令大家食得飽足又滿意!多謝邀請!
這樣!渡過了一個歡樂的週末下午!

Tea
<Oyster Bar & Grill>
香煎白鱈魚+美國黑豬扒蜜糖芥末子汁+香蒜蜆肉意大利粉
  • 意大利芝士蛋糕
  我經常透過團購買不同的飲食優惠。早前小妹透過團購網站Group Buyer購買了「Marco's Oyster Bar & Grill 酒店級一磅足料芝士蛋糕」,選的是「紐約芝士蛋糕」。  團購網站上的說明是這樣的:「唔少人都愛紐約芝士蛋糕的香濃芝士味,口感幼滑,每啖滋味都停在口中久久不散。仲有,上面的新鮮水果,比一般的紐約芝士蛋糕多了一份清新的感覺,就算忍唔住口一次食晒成個都唔怕"漏"!」  再附吸引圖片一張。  這樣你一定會以為水面的水果一定是滿滿的吧?忌廉也像圖片一樣圍著水果?結果????  難以致信!上面不單沒有雜果,只有「半塊」草莓,更只有那麼一點點的忌廉!除此之後外就是「乾憎憎」的一個芝士蛋糕!芝士蛋糕內部過濕及有結塊情況出現,像吃到濕麵粉的口感!  請大家認住這間店,有三間分店,它還不停在辦團購。

再附吸引圖片一張。

請大家認住這間店,有三間分店,它還不停在辦團購。
TakeAway
2012-12-23 61 views
有幸得到Alex 同Ben 哥既邀請去到呢個茶聚,仲識到一班版友,真係多謝2位既招待。一入座,坐左陣就有杯鮮榨楊桃白桃汁好新鮮好甜,而且係鮮果既甜唔係糖水,果味濃郁,值得一試之後就到生蠔啦美國既Pacific Rock 比較淡口,而且比較大隻,滑溜相反法國既白珍珠海水味比較重所以會咸D,但又至於過咸。自家製法國鵝肝醬雖然係凍身比較難塗上麵包,但入口即溶加上味道濃郁令人一試難忘呢個湯真係好好味,牛肝菌味重,成個湯用足料去整,味道濃郁,一試回味呢個pizza 係師傅手制,無用機器去幫手,所以個皮外脆內軟,入面有菌味同芝士味,味道不錯美國黑豬扒蜜糖芥末子汁,可能多人分的關係,汁略微不足,但汁的味道特別香蒜蜆肉意大利粉,意粉比較硬身,但醬汁不錯香煎白鱈魚,魚質滑溜,但略厭汁不足牛肝菌煙鴨胸意大利飯,很好的一個飯,飯粒比較硬身,就像平時的飯不夠熟的感覺,不過傳統的意大利飯就是這樣,而且汁與飯的比例很好,反而鴨胸就比較失色上層的特級牛肉小漢堡,牛肉味不是很濃,而且很多根,個人不太喜歡這種口感的牛中層有法式焦糖燉蛋,這是比較好的一個,比其他味道濃點,忌廉泡芙不夠脆就像街外很易買到的那些,意大利芝士餅
一入座,坐左陣就有杯鮮榨楊桃白桃汁
楊桃白桃汁
好新鮮好甜,而且係鮮果既甜唔係糖水,果味濃郁,值得一試
之後就到生蠔啦
Pacific Rock + White Pearl
黑松露意大利比薩
美國黑豬扒蜜糖芥末子汁 + 香蒜蜆肉意大利粉 + 香煎白鱈魚 + 牛肝菌煙鴨胸意大利飯
香蒜蜆肉意大利粉,意粉比較硬身,但醬汁不錯
香煎白鱈魚,魚質滑溜,但略厭汁不足
High Tea Set
中層有法式焦糖燉蛋,這是比較好的一個,比其他味道濃點,忌廉泡芙不夠脆就像街外很易買到的那些,意大利芝士餅咖啡味不重,而且加入了魚膠粉,實屬一般,紐約芝士餅餅底不脆,芝士味一般
下層有挪威煙三文魚三文治,三文魚味道不錯,但包比較硬,黑魚子醬碎蛋撻撻,還可以,法國鵝肝醬多士,多士尚算脆身,但還是自家制鵝肝醬比較出色
焗朱古力心太軟 + 意大利芝士蛋糕
瑞士朱古力做成的焗朱古力心太軟,朱古力味濃郁,而且很流心,加上皮薄size 細,很容易可以吃完,但雪糕下的白朱古力brownie太硬了
這個意大利芝士蛋糕與tea set 的差很遠,這個咖啡味濃郁,而且口感滑溜,值得一試

整體來說,今日試了很多種不同的菜色,而且很多都味道不錯,再一次多謝Alex 同Ben 哥既邀請
Pacific Rock + White Pearl
  • pizza
2012-12-21 10 views
首先多謝ALEX及BEN哥熱情招呼~~當日食程如下首先整杯楊桃汁 (因為只可以UP 8張相,所以捨棄飲品)生蠔- 分別有美國Pacific Rock - 體型較大, 肉質肥美, 入口滑溜, 海水味較淡法國White Pearl - 海水鮮味濃郁, 蠔身口感比較爽口, 蠔味越食越甜 我就比較鐘意食啖啖肉既美國蠔喇!!意大利牛肝菌忌廉湯: 牛肝菌味道十分香濃鮮味, 配上忌廉湯簡直一流! 香蒜蜆肉意大利粉: 麵條較為硬身香煎白鱈魚 一試難忘的香煎白鱈魚,魚扒厚度彷如兩塊魚柳包塊內魚柳的總和,外脆內軟啖啖肉。(與女友一致好評)牛肝菌煙鴨胸意大利飯: 意大利飯煮得剛好,鴨胸頓成配角,意大利飯的精髓全都帶出來了。美國黑豬扒蜜糖芥末子汁: 肉質厚身,蜜糖芥末子汁其實作用不大。黑松露意大利比薩: Pizza意大利廚師自家製, 所以餅底薄而脆, 芝士味香濃。加入了黑松露, 令整個PIZZA更惹味,另外個番茄醬汁也很好味。已經8成飽, 竟然還有 High Tea Set上層: 特級牛肉小漢堡中間:意大利芝士餅、紐約芝士餅、忌廉泡芙和法式焦糖燉蛋。下層: 挪威煙三文魚三文治、黑魚子醬碎蛋撻撻、法國鵝肝醬多士
首先多謝ALEX及BEN哥熱情招呼~~當日食程如下

首先整杯楊桃汁 (因為只可以UP 8張相,所以捨棄飲品)

生蠔- 分別有

我就比較鐘意食啖啖肉既美國蠔喇!!
香蒜蜆肉意大利粉: 麵條較為硬身

已經8成飽, 竟然還有 High Tea Set
上層: 特級牛肉小漢堡
中間:意大利芝士餅、紐約芝士餅、忌廉泡芙和法式焦糖燉蛋。
下層: 挪威煙三文魚三文治、黑魚子醬碎蛋撻撻、法國鵝肝醬多士。
由於留肚吃甜品所以沒有吃呢,呢個份量已經係一餐。
壓軸是本人大愛的朱古力心太軟
心太軟伴上雲呢拿雪糕,,朱古力流心十分澎拜首先各一品嚐,然後再一冷一熱混和內吃,感覺簡直非筆墨所形容。
今日講食左不少昂貴的食物,有D仲要係第一次食,如:黑松露、牛肝菌、鵝肝等。而且味道不錯, 幾有驚喜的。
Lunch
  • pizza
  • 心太軟
2012-12-20 51 views
團講咗cheeze cake,本來book左星期三下午攞,因有事去唔到,所以致電問可唔可以改星期四。電話𥚃收到回覆話得,但都係同一個cake,放多一日無咁新鮮。叫我第二日任何時間再去。結果第二日中午時去,有個中年男帶位出嚟,我同佢講番情況,佢居然話無,我話尋日明明電話confirm哂,尋日個蛋糕去咗邊?得到嘅答覆竟然係:「蛋糕?尋日食咗囉!要就3點後再來啦!3點前無人得閒招呼你?」係咪團購平小小就要咁受你氣?!好明顕係賣出團講後用盡方法唔想兌現嘅低下手法,知道呢間嘢又有新一輪cheeze cake圑購,希望D兄弟姊妹唔好再上當。
2012-12-20
TakeAway
2012-12-19 36 views
We went to this restaurant because we wanted to get some oysters since they were half price and also get some spaaghetti. we saw the menu on display and decided it was reasonable but when we were brought upstairs we were given the christmas menu ONLY and the menu on display downstairs is NOT available that menu is only for lunch but they display the menu there at dinnertime. so deceiving! one dinner menu is around 360 for an angus steak which did not taste at all like an angus steak very rubbery and not enough sauce. will not pay even HK$50 for that piece of beef.
The seafood cod was HK$298 just ordinary fish nothing special. my husband wanted to leave but i said since it was christmas we just celebrate our christmas dinner in advance. but while we were eating we saw the other table they have pizza and the other table they have spaghetti. since the christmas dinner was so expensive we did not order any oyster. we felt cheated and forced to order christmas dinner while other tables had other food.
then after this incident when we finished the main course the waitress asked what we wanted for dessert, choice of chocolate volcano, cheesecake and tiramisu. so we chose tiramisu and chocolate volcano but when the desert came it was only apple pie with a little ice cream. again very disappointed with the waitress another mistake and this time we are really mad!!!
will not be back at this restaurant bad service from beginning to end and very expensive food poor quality.
2012-12-19
$350 (Dinner)
這次有幸得到Alex及Ben哥的邀請到灣仔Oyster Bar參與意式「蠔」情茶聚。在此謝謝兩位的熱情招待, 讓我享受了一頓美味及十分飽肚的茶聚。(哈哈, 不過以份量來說, 比較似食晚餐呢), 而且更認識了數位openrice食家添到步後, 客氣的Ben哥先給我們一杯新鮮楊桃白桃汁, 本以為會很酸, 但原來這杯楊桃汁是加了少許白桃汁調製的, 入口清甜美味, 重果香。小妹對這杯果汁極為欣賞呢。隨後送上了兩款新鮮生蠔, 由於小妹仲未能克服食生野, 所以今次無緣品嚐嚕。兩款生蠔分別為美國的Pacific Rock和法國White Pearl。相比之下, Pacific Rock的體型較大, 海水味淡。而White Pearl相對下海水味較濃郁。而貼心的他們知道我們不吃生野, 所以另外整了兩款焗蠔給我們, 煙肉焗生蠔及芝士莧菜焗生蠔。不過食焗蠔就無法感受到食生蠔個種細膩, 像被海水包圍的口感。哈哈, 唯有當自己沒有口福吧! 小妹先試芝士莧菜焗生蠔, 果然芝士莧菜是蓋過晒大部份蠔的味道, 不過用芝士莧菜的配搭, 又挺香口惹味。自家製法國鵝肝醬: 切下去時較為實淨和易碎, 較難塗在麵包上。食落鵝肝
楊桃白桃汁
美國的Pacific Rock和法國White Pearl的生蠔
煙肉焗生蠔及芝士莧菜焗生蠔
自家製法國鵝肝醬
自家製法國鵝肝醬: 切下去時較為實淨和易碎, 較難塗在麵包上。食落鵝肝味濃和香, 頂層放了少許黑魚籽作點綴和增加口感, 更感矜貴, 身家立即攀升。
意大利牛肝菌忌廉湯
意大利牛肝菌忌廉湯: 這個湯真的十分好飲!!! 牛肝菌味道十分香濃鮮味, 配上忌廉湯簡直一流! 飲到我津津有味呢..咁多款菜式中, 小妹最喜歡這個湯了! 確實係念念不忘的味道。
香蒜蜆肉意大利粉+牛肝菌煙鴨胸意大利飯+美國黑豬扒蜜糖芥末子汁
香蒜蜆肉意大利粉: 意粉加了橄欖油烹調, 不過麵條卻較為硬身。

牛肝菌煙鴨胸意大利飯: 小妹很喜歡這個飯, 意大利飯煮得夠杰身不會太乾, 每粒飯都滲入牛肝菌咸香的味道。鴨胸已淪為配角, 意大利飯才是精髓呢。

美國黑豬扒蜜糖芥末子汁: 肉質厚身, 味道淡淡的, 不夠突出, 蜜糖芥末子汁也起不了作用。
黑松露意大利比薩
黑松露意大利比薩: Pizza亦都係意大利廚師自家製的, 所以餅底薄而脆, 芝士味香濃。岩晒我呢個芝士魔。 每一片pizza都加了黑松露, 令整體感覺更為惹味。
High Tea Set
試完這幾道菜已經8成飽, 想不到竟然還有下午茶精選 (High Tea Set)食呢!
上層: 特級牛肉小漢堡, 牛肉為自家製, 不過牛味不重, 而且挺多筋呢。
中間: 甜品層, 意大利芝士餅、紐約芝士餅、忌廉泡芙和法式焦糖燉蛋。不過對它們的印象不太深刻, 小妹試了一點意大利芝士餅是不含咖啡酒的, 芝士味不濃, 而且加入了魚膠粉, 所以感覺就就是街坊麵包店的那種。
下層: 咸點, 挪威煙三文魚三文治、黑魚子醬碎蛋撻撻、法國鵝肝醬多士。咸點就較為出色, 都是一些感覺較為高級的食材。(由於小妹還要留肚品嚐壓軸的甜品, 所以就沒有多吃嚕)
焗朱古力心太軟
跟住就到壓軸的焗朱古力心太軟, 雖然已經8成飽, 卻十分期待此處的招牌心太軟。心太軟伴上雲呢拿雪糕, 雪糕底層亦配上了白朱古力brownie。心太軟用上瑞士朱古力製成, 對住呢個賣相美觀的心太軟, 我要準備落刀切喇..果然, 朱古力流心十分澎拜。據甜品師傅說, 由於一般客人都十分喜歡這種澎拜程度, 所以特別造成心太軟外圍的皮較薄和SIZE較細。而小妹卻喜歡這一種心太軟, 因為食落冇咁滯和飽肚, 很輕易便能完成一個心太軟及雪糕球。不過墊底的白朱古力brownie太硬了..用刀都很難切開, 所以牙力不好的小妹都放棄左食佢...

估唔到竟然仲有壓壓軸呢!
意大利芝士蛋糕杯
意大利芝士蛋糕杯: 一吃便知道會剛剛的high tea中的意大利芝士蛋糕, 是兩個層次。芝士質感幼滑味純, 含咖啡酒香。但如果能把海綿蛋糕轉換成手指餅底會更好。(之前都有提及過小妹很不喜歡以海綿蛋做成的tiramisu, 就算上層整得幾好味, 一用海綿蛋糕做底, 感覺立即失色不少。), 幸好, 因為杯子容量有限, 含海綿蛋糕的份量不多, 所以還OK!。

今日總括黎講食左不少較昂貴的食物, 如:黑松露、牛肝菌、鵝肝等。而且味道不錯, 滿有驚喜的。再次謝謝兩位的邀請, 食到這麼美味的食物, 讓我棒子肚子回家去!
煙肉焗生蠔及芝士莧菜焗生蠔
  • 牛肝菌煙鴨胸意大利飯
2012-12-09 9 views
小女今次有幸被邀出席今次既意式「蠔」情茶聚,多謝ALEX同老闆BEN哥既悉心安排! 活動2點半開始,雖然我地有BLOGGER未到,不過BEN哥就已經開始按人頭準備即搾既楊桃白桃汁,我本身好鐘意飲果汁,好似感覺上比水有味而又比汽水健康,不過就從來未試過用星星楊桃嚟搾汁飲,今次係第一次飲,再加上平時既白桃汁通常係飲日本果D包裝果汁,果味係有,甜味係更重,無法啦~唔係私家搾既一定會加左糖水。不過今次BEN哥E個真係正!! 飲落唔係太淡又唔係甜到不得了果種,而且E2種水果又幾MATCH,BEN哥話佢地完全冇落糖水,我地飲到既係水果本身既甜味,而D水果係今朝去買新鮮GAR,真係好有HEART去搵食材,令到我好期待跟住既野食!跟住就開蠔俾我地食啦!!!!因為我地有2位朋友唔係好受得蠔,所以特別為佢地整左兩款焗蠔 - 煙肉焗生蠔 / 芝士莧菜焗生蠔。而生蠔就分別有先食較淡味既大隻美國Pacific Rock同海水味濃點既法國白珍珠我平時都只係係自助餐到食下蠔,不過望落通常都係唔係太新鮮既,更加唔會有咩海水味,而肥美小小既蠔就係澳洲食過,而今次OYSTER BAR & GILL既蠔,雖然唔係望落隻隻都

而生蠔就分別有先食較淡味既大隻
美國Pacific Rock同海水味濃點既
法國白珍珠
我平時都只係係自助餐到食下蠔,不過望落通常都係唔係太新鮮既,更加唔會有咩海水味,而肥美小小既蠔就係澳洲食過,而今次OYSTER BAR & GILL既蠔,雖然唔係望落隻隻都係外形飽滿,不過口感滑溜,完全冇一PAAAT野既感覺WOR! 而兩種都有海水既鮮味~

西湯就係
意大利牛肝菌忌廉湯
E個完全係俾隻大手指公BEN哥!! 超好味!! 佢完全夠晒濃味,冇偷工減料咁勁加水,而且佢無論嗅同食都有好重既牛肝菌香味。其實一開始我有以為佢種咸味係用SALT整出嚟,後尾佢地介紹果時我地先知係材料原本既咸味~ 哈哈,小女唔係太識食,搞到差少少就誤會左佢地。個湯真係好飲到好想下次再嚟飲!

自製法國鵝肝醬
其實食E個次前我唔係好敢食,因為早兩日係KOWLOON CITY某地方食左人生第一次食既鵝肝,真係勁爆難食,不過今日食E個完全唔係果回事!! 佢切開果時有D似切雪芭咁,硬硬地又好易碎,拎嚟塗上包到真係幾好食。不過我唔係太識形容E種味,你地下次去可以叫一叫嚟試下!! 一碟可以6-8個人去SHARE,因為佢都幾大個,同埋個味其實唔會令人SAY NO。

今次MAIN COURSE就有
美國黑豬扒蜜糖芥末子汁
香蒜蜆肉意大利粉
香煎白鱈魚
牛肝菌煙鴨胸意大利飯
香煎白鱈魚係伴以白菌汁,挺喜歡這個組合,可以令本身味道較淡既魚加入生氣咁。而美國黑豬扒就係啱晒我既好少油冇肥肉。不過個人認為如果E兩味菜上碟時可以加多少少汁就更完美啦!!
而意大利飯同意粉就係一JUICY一干身既感覺,我就較喜歡前者,因為佢口感多元化D~ 硬硬地身既飯粒,再加D濕濕既又夠味既汁,佢個汁同米既比例拎得幾準,冇令到我覺得太稀或者太難口,不過我食得慢,所以E個飯我放左一陣,食左其他野先食,果時已經凍左...唔知係佢熱D既時候食會唔會更加香口好味呢???

黑松露意大利比薩
BEN哥話E個PIZZA個底係師傅用人手整出嚟,冇用到機器/碌碌幫手,所以個PIZZA底會脆口過平時食果D。E個PIZZA一嚟果時我就拎左件嚟食,佢芝士味好夠真係啱晒我E D芝士愛好者!! 而佢個底真係夠薄,所以會幾脆口。不過如果大家日後蹳食E個PIZZA真係要佢到左就快手點食,因為我留左一半等左兩味菜先再食,佢已經硬硬地,冇一嚟咁好食。 唔可以唔提既係佢加左黑松露真係好鬼正,令到個PIZZA食落係多左種好香既味道!!

我地TEA TIME係到食,身邊其實都好滿客,而差唔多個個都叫一SET E個
HIGH TEA SET嚟一到輕鬆聊天一到慢慢食
挪威煙三文魚三文治
黑魚子醬碎蛋撻撻
法國鵝肝醬多士
忌廉泡芙
意大利芝士餅
紐約芝士餅
我比較鍾意食底層既黑魚子醬碎蛋撻撻同法國鵝肝醬多士,佢用好脆口既多士襯住兩種醬。而個牛肉小漢堡佢個口感係有D似打邊爐手打牛肉球既感覺,我自己覺得佢咁大舊肉有點DRY既口感,可能佢牛肉味唔係太勁,所以如果係咁其實佢加塊芝士落去都唔錯。其實小食就普普通通啦,不過係樓下見到E SET HIGH TEA唔貴GAR,其實E個咁抵既價錢可以係個咁舒服既環境食咁好多款野都堅係唔錯呀!所以要求唔可以太高。

BEN哥最後仲俾左兩款甜品我地做個SWEET既ENDING~
意大利芝士蛋糕
心太軟真係有一切開就流出嚟既場景,而廚師講解果時就話係克意整到個心太軟唔係好似市面食果D咁熱,為左個心可以冇咁易變成個糕既一部份,令到流出嚟既醬會感覺勁D同個皮冇咁厚~ 我幾鍾意佢用果種朱古力,唔係太甜,配個溫厘拿雪糕就剛剛好。
而個意大利芝士蛋糕質數好過SET TEA果個好多,CREAMY D冇咁硬,佢仲比平時食既有D唔同,因為佢用左海棉CAKE去取代好DRY口感好唔和諧既餅碎

其實成餐大部份都幾好食,我仲食到超飽TIM!! 真係好感謝ALEX同BEN哥所花既心機同時間,令到我可以係週末''蠔''食一番。 而且店舖既環境同服務都唔錯,我地雖然係週六既灣仔商業區到食,不過成間餐廳都坐得幾FULL,仲有好多西人係到食野,成個環境都幾舒服,其實佢都冇大家係食評到講得咁差。
  • 黑松露意大利比薩
2012-12-06 8 views
今天真是好開心可以大家渡過左一個愉快的週末「意蠔茶聚」,今次我們有7個blogger一起進餐,其中ivy更介紹了糖小妹給我識,真是好高興認識你,更是好多謝Alex 及此店manager Ben哥的邀請。好開心一坐下來已經奉上一杯新鮮的「楊桃白桃汁」,Ben哥話生果是今朝去市場買,所以都好新鮮,好豐富的果肉,啖啖更是清甜可口,而且不會加了白糖水,更是可以飲到原有的果香味。下午茶精選 (High Tea Set)挪威煙三文魚三文治黑魚子醬碎蛋撻撻法國鵝肝醬多士特級牛肉小漢堡法式焦糖燉蛋忌廉泡芙意大利芝士餅紐約芝士餅第一層是beef burger ,本身不食牛肉的我都要請教其他食評朋友的意見,她們都覺得牛肉不是好濃而且太多根令到好韌!不過size真是好有份量。第二層是甜品,法式焦糖燉蛋都不過不失,可是是凍食,蛋味一般,有少許焦糖味,面層脆脆焦糖真是較少,不過口感軟滑,忌廉泡芙好實不是太香又不脆,紐約芝士餅的cream cheese晤夠香滑但算是濃郁,而且消化餅底已經腍咗! 意大利芝士餅的咖啡味真是好淡,Mascarpone Cheese及面層的可可粉都好薄弱,而且要令個蛋糕挺身所以都落了魚膠

下午茶精選 (High Tea Set)
挪威煙三文魚三文治
黑魚子醬碎蛋撻撻
法國鵝肝醬多士
忌廉泡芙
意大利芝士餅
紐約芝士餅

第二層是甜品法式焦糖燉蛋都不過不失,可是是凍食,蛋味一般,有少許焦糖味,面層脆脆焦糖真是較少,不過口感軟滑,忌廉泡芙好實不是太香又不脆,紐約芝士餅的cream cheese晤夠香滑但算是濃郁,而且消化餅底已經腍咗! 意大利芝士餅的咖啡味真是好淡,Mascarpone Cheese及面層的可可粉都好薄弱,而且要令個蛋糕挺身所以都落了魚膠粉,入口好像一件糕狀的甜品,不是太令人討好。
第三層的食物聽起來已經覺得名貴都是咸點為主,有挪威煙三文魚三文治、黑魚子醬碎蛋撻撻及法國鵝肝醬多士三款美食,煙三文魚三文治的煙三文魚都好油甘的香味,口感滑有煙燻味,都總算不過不失。法國鵝肝醬多士塊多士不夠脆,但法國鵝肝醬都好甘香撲鼻更帶點少辣惹味,香味四溢又不會好肥膩,都令我味蕾為之一振。黑魚子醬碎蛋撻撻, 食落好像egg salad sandwich ,碎蛋的感都好軟身幼滑加了黑魚子便是增加了口感。
白珍珠生蠔是來自法國的,質感爽脆,味道偏咸少許及有點海水味,after taste 都是比較長久及帶點甘甜。

美國Pacific Rock生蠔是來自美國,體質會比較大隻一點,入口會比較淡口滑溜,蠔味清淡。但我個人口味都比較喜歡重海水味的生蠔多些。
Pacific Rock(上圖), white pearl (下圖)
意大利牛肝菌忌廉湯更是帶有牛肝菌原有的鹹香,更有一至兩片的牛肝菌放在湯裡,味道很重的牛肝菌味更是好香濃,香氣飽滿濃郁,味道鮮美,口感滑溜,讓人齒頰留香。
自製法國鵝肝醬剛上枱時我用了扒刀切開,不過都幾硬,跟了一些roll仔麵包,我取了少許麵包搽上鵝肝醬,不過可能鵝肝醬都是帶點凍所以都不能搽得平均,Ben哥及Alex更是介紹了此店的鵝肝醬更是自家製,入口帶點冷凍更有入口即溶的感覺,好肥美、綿細柔滑更有甘甜的味道,有肉渣又鮮美,有after taste,更添加了一些黑魚籽增加了口感。

香蒜蜆肉意大利粉的意粉都有嚼勁彈牙,不過都麵身有點硬身,但好香的pesto 醬,用了olive oil ,辣椒煮成Spaghetti Alio Olio ,更是散發了陣陣蒜香橄欖油的味道,蜆肉都好肥美嫩滑。
牛肝菌煙鴨胸意大利飯滋味可口,都可以一試,每一啖意大利飯都食到一粒粒的飯粒,層次都好分明,真是有點似中國人的半生熟米的感覺,外軟但內面帶硬身的米而且整體都好夠濕潤煙韌,好有意大利的傳統口味,每粒飯都有牛肝菌的味道,好香濃帶鹹香味。不過唯一鴨胸不夠肥美及油香,煙燻味較輕,而且不煙韌,用了芥末子汁作點綴。

黑松露意大利比薩更加香脆鬆軟,黑松露及磨菇造成餡料,口感清新芳香,都特出菌的味道更是,咬落去都好juicy,個茄醬甜甜酸酸都令人好開胃,最特別是餅皮是用人手搓,明火爐烤成外脆內軟。因為用人手搓成的餅皮,咬下的餅底感到真是好鬆軟外層就好脆。而且不會用碌麵粉的木棍,更是好考功夫的一道菜。
美國黑豬扒蜜糖芥末子汁的豬扒肉質比較淡口無味,有點嫌蜜糖芥末子汁少。

香煎白鱈魚都煎至金黃色,魚的肉質好滑身,鱈魚本身魚味不是太濃但是跟牛肝菌汁配合得很好配。散發了陣陣的野菌香。
焗朱古力心太軟裡,用的是瑞士朱古力,既有甜味濃郁,再加上一球雲呢拿雪糕以平衡朱古力的甜味。而且此店的心太軟的特式與別不同之處就是它是特別流心,食的時候會感到外層脆內部會較空心,甜品廚師更是推介心太軟是本店的招牌菜,做的效果就是想它朱古力漿更澎湃,不會好似朱古力麵粉口感。因為它不會做到蛋糕般而且Size又細小,所以焗的時間都不可以太耐,更令致熱度不足,可能我個人口味就反而不是太喜歡此style,因為令到朱古力已經流晒落隻碟,變成了朱古力汁+雪糕,中間內饀應是朱古力漿未凝固時而慢慢流出才似有心太軟的特色!!流得太快有點失色,另一方面托住了一球雪糕的是白朱古力brownie加almond,太過硬所以我都冇食,只可以作裝飾。
意大利芝士蛋糕是用了傳統的手法都是用杯上,用了baileys咖啡酒、Mascarpone Cheese、特濃咖啡、及coffee味的海綿蛋糕,有點遺憾不是用手指餅而是海綿蛋糕,咖啡味都一般濃,食時忌廉都好軟滑更是好黏口美味,但因用咖啡味海綿蛋糕所以不能做成濕潤的感覺更是冇咩咖啡酒香的苦澀,所以不是太合我意。
服務真是不錯都經常幫我們clear我們的碟及又時常refill水給我們,店內用料上等食材,大廚Marcello更是介紹了牛肝菌(Porcini mushroom )的特色,而且更是告訴我們牛肝菌都是幾昂貴的食材之一,更是秋天為最盛產時節,香氣濃郁又鮮。而甜品大廚更是講述了我們對甜品的疑問,介紹食物的材料及製作,最後在此再次多謝Ben哥及Alex的邀請和熱情款待。
Tea
2012-11-28 23 views
由於月頭去過佐敦分店覺得好掂,諗住今日就腳去灣仔呢間試下,點知就奶野了!最唔得嘅地方係服務質素,首先係我唔記得左印張優惠券出黎,諗住問下佢就咁比電話個版面佢睇得唔得,佢答話要印出黎,因為要交返比上面office咁話,ok 冇所謂個八折係因為自己唔記得而冇,但亦成為左最嬲嘅伏線。。。第一,我同男朋友飲餐湯個陣,覺得個味怪怪,同上次佐敦飲唔同,多口問下個侍應生,佢答話未有客講過呢樣野bor=] 咁樣答都得 勁第二,佢枱面個張餐紙,印左憑此卷可以半打生蠔再送一枝紅酒(大約啦唔記得清楚),上次去佐敦食個經理sell我地要呢個餐,因為太飽冇叫到,今次覺得都抵想叫黎食,然後呢間個經理話張紙係你今次剪左留返下次黎食先用嫁,勁 你叫個客唔好食野整污張紙仲要留下次黎食!好,一問之下,經理話因為佐敦個間同呢間個老闆唔同,所以呢 個湯唔同味係因為呢邊跟返義大利嘅口味,佐敦就係改到就香港人口味,因此張優惠券做法都唔同bor。 食到尾,隔離有枱四位嘅客人,其中一個女人同經理講: e,而家叫呢個餐有冇特價嫁。經理話:要有優惠券先有。女人再講: 唉,早知我攞張黎啦,尋日仲見到樓下派緊成疊係度! 經理聽到即刻講,咁呀

食到尾,隔離有枱四位嘅客人,其中一個女人同經理講: e,而家叫呢個餐有冇特價嫁。經理話:要有優惠券先有。女人再講: 唉,早知我攞張黎啦,尋日仲見到樓下派緊成疊係度! 經理聽到即刻講,咁呀,我比返個八折你啦!

我同我男友即刻呆左對望左一下,咁都得丫,講一講就有折,咁你唔好同我地講話要比hardcopy office la!! 好唔份氣叫左埋單,同丫經理反映,點解你地隔離枱講一講就比折,你地原來係咁都得嫁?

以下經理回答,經典喇 :佢地係熟客黎嫁,日日都黎食,係唔同嫁,冇得比!!

wa聽到呢到火都黎,你咩意思丫,姐係人地日日黎你就可以乜都做好d,我地呢d第一次黎就要食野差服務差??身為一個經理我覺得你絕對錯曬囉,我發誓我以後唔會再黎灣仔呢間野!!!

上次去因為佢做緊個鵝肝牛柳餐promo,2xx有齊餐湯,前菜,主菜加埋野飲,今次都係食返一樣嘅野,但唔同分店就好唔同了

另叫生蠔,都係因為上次佐敦好味先叫,但係呢間 開蠔開到好多殼係隻蠔度,我要隻隻都挑返出黎先敢放入口囉
前菜三文魚他他,同蛋沙律多士,個塊包係"淋"嫁竟然
餐湯冇影到,係龍蝦湯黎,個味同佐敦差好遠

主菜,鵝肝牛柳,唯一叫做好d嘅,係鵝肝有一定嘅厚度,但牛柳有一面個底煎過龍(我叫五成熟),有小小硬
2012-11-27
$400 (Dinner)
2012-08-11 13 views
幾個朋友原來約咗夜晚去食蠔,仲話有優惠添...於是我又join埋一份,順道同佢哋聚吓 除咗優惠券上嘅美國Pacific Rock生蠔+澳洲紅酒,我哋仲點咗一款白酒,同埋另外幾款生蠔,包括澳洲嘅Coffin Bay,英國嘅UK Rock,仲有加拿大嘅Cerry Stone。當中以Cherry Stone較為鮮味肥美,但我本人一向較為偏愛Coffin Bay嘅生蠔,今次食到嘅雖然都夠鮮甜,但略嫌唔夠大隻。除此之外,呢度嘅辣肉腸Pizza都值得一試!未知係時間尚早還是餐廳開業不久,整頓晚餐除咗我哋同場唔超過四檯客。不過侍應嘅態度實在值得一讚,並冇因為客人不多而顯得懶散。例如我哋猶豫緊選擇邊款生蠔時,侍應就推介咗英國嘅UK Rock。而且在場仲有位邊彈結他邊獻唱嘅菲律賓籍歌手,為在場食客唱出中外語多首歌曲,實在令我們這次開心聚餐倍添開心氣氛!

除此之外,呢度嘅辣肉腸Pizza都值得一試!
$300 (Dinner)
Others
2012-07-30 19 views
是日,要外出工作,首先要去合和那一頭做事。事後,阿頭就拉著人去食下午茶,一拉就扎我拉來了這一家小小的Marco's,他想食蠔仔。來到餐廳,正值下午茶的時段,由他作主,我們叫了一個high tea 之餘,竟然仲叫了一塊西冷牛扒。令我感覺有一點誇張。98元的一片牛扒,我看起來真的只是一片而不能稱之為一塊。薄切,所以沒有韌的感覺,薄切所以肉味只是一般般。而茄醬意粉亦未見有地中海風味,花園餐廳同扒王之王可以與其妣美。 百多元的high tea set,可算是值回少少的。咸點甜點都非常之豐富。法包分別涂上了三文魚醬,蛋醬同鵝肝醬。帶有鮮味,顯然是新鮮的罐頭肉。未見得有酒店的水準。而cake,就可以,Tiramisu就鬆軟有味,咖啡味香濃,芝士餅夠濃,但焦糖蛋就怪怪地,覺得是雪了多日的東西。 蠔,我不好食生蠔,亦不懂得怎樣去把生蠔分等分級。這一個Pacific Rock只是$10一隻。輕輕的每人兩隻吧,然而這生蠔也未見有甚麼出色,感覺就同普通酒店自助餐的不明來歷生蠔一樣,冇肉冇味。人說,正的生蠔是帶有新鮮既海水味的,然

蠔,我不好食生蠔,亦不懂得怎樣去把生蠔分等分級。這一個Pacific Rock只是$10一隻。輕輕的每人兩隻吧,然而這生蠔也未見有甚麼出色,感覺就同普通酒店自助餐的不明來歷生蠔一樣,冇肉冇味。人說,正的生蠔是帶有新鮮既海水味的,然而,我在這蠔中,吃到的只有清水味。

咖啡是意式的濃咖啡,濃得來是甘香的,不用再加奶及糖,好飲又提神。

不知怎去形容,吃下去時,總算是可以的,但細心的再回味一下,用腦海中殘存的記憶去對比一下以前的味覺感受,這一家蠔店,的確不是太好。
Other Info. : 幸好不用自己付錢....不然真的不值.....
$98 (Tea)
2012-07-26 16 views
剛好休假,有乜做? 當然緊係食啦! 我想食High Tea好耐,不過要個人夠晒 relax先得,平時番工咁忙,難得放假緊係要放鬆心情,好好享受呢呢個 High Tea 啦! 我同朋友都冇食午餐,心諗個 High Tea 一定唔夠飽,我地都諗定食完 High Tea 後再食野,結果 ..........High Tea 好豐富,包括鵝肝醬多士、三文魚撻撻、吞拿魚撻、意大利芝士餅、紐約芝士餅、朱古力班尼斯、法式焦糖燉蛋等。先黎兩杯飲品,一杯係 凍Latte ,另一杯係凍 cappuccino,兩杯咖啡味唔係相差好遠,係西餐廳飲呢兩款咖啡特別好飲。嘩! 果然係 High Tea,有埋個架! 我鍾意唷!第一層係法式焦糖燉蛋,剛剛煮熱,甜甜地,D燉蛋好滑,法式焦糖燶燶地好特別,咬落D焦糖係脆,好食,讚!第二層有意大利芝士餅、紐約芝士餅、朱古力班尼斯同忌廉泡芙,食邊樣先呢? 我地首先食忌廉泡芙,忌廉唔算太甜,但一啖食忌廉有少少膩,OK! 朱古力班尼斯都係有少少膩,朱古力味唔夠濃,都係唔算好甜,一般啦!意大利芝士餅,咖啡粉味唔夠濃,酒味亦都唔濃,芝士味尚可接受,OK! 紐約芝士餅,芝士味濃,夠晒飽

High Tea menu
凍Latte 同凍 cappuccino
嘩! 果然係 High Tea,有埋個架! 我鍾意唷!
High Tea
法式焦糖燉蛋
意大利芝士餅、紐約芝士餅、朱古力班尼斯同忌廉泡芙
紐約芝士餅,芝士味濃,夠晒飽肚,OK!

第三層有鵝肝醬多士、三文魚撻撻、吞拿魚撻撻同鮮雞蛋撻撻,食邊樣先呢?
鵝肝醬多士、三文魚撻撻、吞拿魚撻
鵝肝醬多士,唔錯,多士夠脆,鵝肝醬尚算塗得厚,份量毫無欺場,讚!

三文魚撻撻,唔錯的煙三文魚,好鮮味,份量OK,好味!

吞拿魚撻撻同鮮雞蛋撻撻都唔錯,好似食平時夾三文治咁,不過今次配多士,別有豐味,味道不過不失,都係正常的味道,唔會令人失望,OK!

總括而言,個 High Tea 係抵食且飽肚,仲可以 hea 足三個鐘,天時暑熱,係散熱的好去處。
2012-07-17
$35 (Tea)
凍Latte 同凍 cappuccino
High Tea menu