2022-06-29 50 views
之前喺IG搜羅觀塘美食總見到好多人都會介紹呢個金湯餃子🥟除咗俾佢一個金色湯吸引之外最吸引我注意嘅當然係點解要用個茶壺去加湯呢…..一個木盤入邊加隻木碗用隻金色嘅湯匙🥄仲要浮誇到用隻金色嘅茶壺加啲湯落去…有得食、有得玩、仲有得打卡😂😂😂😂😂一隻我都好想去試吓冇記錯佢之前好似星期日係唔開都明白嘅喺觀塘工業區🏭,仲要喺駱駝漆入邊之前都見到好多舖頭喺觀塘駱駝漆入邊星期日係唔開機緣巧合上個星期六黃昏嘅時間因為要去駱駝漆買嘢,順便去醫肚,當然即係你用OpenRice去睇吓「附近餐廳」點知比我見番佢仲要見佢係營業🈺️中,即刻上6樓回一回面一去到6樓個招牌同門口調味枱吸引住眼見最多人揀嘅就係「醃蘿蔔」大大方方擺淨喺門口任你哋自己裝完拎入餐廳食估唔到入到舖頭入邊裝修原來係好「簡潔」簡單又光猛 幾張枱已經坐滿人嚟到當然一上佢嘅金湯深海紫菜豚肉餃🥟拼翡翠白菜豚肉餃🥟原來佢除咗金湯仲會有豬骨湯我幫外子揀咗椰菜玉米豚肉餃🥟拼韭菜蔥頭豚肉餃🥟個金湯一嚟到…….當然相機食先啦😂😂本人最推介椰菜玉米豚肉餃搞一定要配金湯😍😍我想話原來金湯同豬骨湯都係飲完返到屋企都唔會口渴再叫埋明太子雞翼 香口惹味如果我再去駱駝漆我一定會
之前喺IG搜羅觀塘美食
總見到好多人都會介紹呢個金湯餃子🥟
除咗俾佢一個金色湯吸引之外
最吸引我注意嘅當然係點解要用個茶壺去加湯呢…..
一個木盤入邊加隻木碗用隻金色嘅湯匙🥄
仲要浮誇到用隻金色嘅茶壺加啲湯落去…
有得食、有得玩、仲有得打卡😂😂😂😂😂
一隻我都好想去試吓
冇記錯佢之前好似星期日係唔開
都明白嘅喺觀塘工業區🏭,仲要喺駱駝漆入邊
之前都見到好多舖頭喺觀塘駱駝漆入邊星期日係唔開

一去到6樓個招牌同門口調味枱吸引住
眼見最多人揀嘅就係「醃蘿蔔」
大大方方擺淨喺門口任你哋自己裝完拎入餐廳食

估唔到入到舖頭入邊裝修原來係好「簡潔」
簡單又光猛 幾張枱已經坐滿人

個金湯一嚟到…….當然相機食先啦😂😂

本人最推介椰菜玉米豚肉餃搞一定要配金湯😍😍

我想話原來金湯同豬骨湯都係飲完返到屋企都唔會口渴

再叫埋明太子雞翼 香口惹味

如果我再去駱駝漆我一定會再嚟「木金」
2022-06-28 39 views
生活需要儀式感!!食餃子都唔可以馬虎,今次嚟試吓呢個觀塘金木餃子製造所呢度@_@個韭菜豚肉餃同埋椰菜玉米豚肉餃都只係$58  ^^椰菜玉米豚肉餃,爽口彈牙❤️係小弟每次都會叫嘅一款❤️至於韭菜豚肉餃,則是香濃彈牙韭菜同蔥的比例啱啱好❤️食完成個口都會有浸韭菜味❤️兩款餃子再配上香濃嘅南瓜湯,真係一絕!!如果可以嘅話絕對推介。特色係如果你叫湯餃嘅話,佢嘅湯底會以金壺奉上,再由客人自行把湯汁加住碗中 🥟🥟單看賣相已經取勝,但係呢度唔係剩係得個樣 佢連味道都10分唔錯❤️❤️

2022-06-28 24 views
觀塘金木餃子製造所呢度,最吸引人嘅係一個金壺 🤩🤩入面放咗唔同味道嘅湯底,佢餃子嘅款式特別!令到餃子控超滿足!!🥟😍作為一個鍾意食餃子嘅人!可以比到超高嘅評價 👍🏻👍🏻「餃子」1.大大隻鳳城蝦餃,餡料選擇肉質鮮嫩中蝦仁食落彈牙爽口🍤🍤2.黑松露芝士豚肉餃食落口有一浸濃濃嘅黑松露味,再加上巴馬臣芝士香味突出🧀🧀豬肉中更帶有椰菜絲,可平衡餃子中的肥膩感❤️「配科」配料豐富,配料區採用自助形式「湯」1.南瓜湯,湯底用一個金壺裝住打卡-able
作為一個鍾意食餃子嘅人!可以比到超高嘅評價 👍🏻👍🏻
「餃子」
1.大大隻鳳城蝦餃,餡料選擇肉質鮮嫩中蝦仁食落彈牙爽口🍤🍤
「配科」

配料豐富,配料區採用自助形式
「湯」

1.南瓜湯,湯底用一個金壺裝住打卡-able
2022-06-27 44 views
今次同大家介紹一間好食嘅餃子店叫金木餃子制作所,我自己鍾意周圍捐窿捐罅去搵嘢食咁啱得咁蹺就比我搵到呢間餃子,依間嘅特色餃子都非常不錯👍🏻*Menu*和風咖喱豚肉煎餃$78個和風咖喱豚肉煎餃,咖喱味道突出,再加上煎餃子的口感 認真唔野少!! 👍🏻無骨明太子雞翼 $38也是10分不錯 喺香脆嘅雞翼中加入呢個滿滿嘅明太子,真係性價比超高 👍🏻總括而言:真係都幾出乎意料,值得再次光臨,另外店員的服務好周到 加分👍🏻

*Menu*
和風咖喱豚肉煎餃$78
無骨明太子雞翼 $38
2022-06-27 36 views
唔知大家有冇上網見到有啲人拎住個金壺倒南瓜湯落嗰餃子到,之後喺度打卡呢?今次我就特登上咗去位於(觀塘駱駝漆大廈)嘅金木餃子製造所🤤🤤果然通常隱世的小店都比較會有驚起,佢上咗去之後睇咗陣個餐牌,款式不多但係都係比較吸引👍🏻👍🏻1️⃣餃子黑松露芝士豚肉餃黑松露味濃厚,芝士味香濃,為一個不錯嘅首選2️⃣湯底南瓜湯嚟到之後佢用一個金色壺裝住嘅😋😋要客人自己慢慢倒入餃子中,單看賣相已經取勝了!!!3️⃣總而言之食嗰時黑松露芝士豚肉餃配上香甜的南瓜湯,真係色香味俱全。❤️

👍🏻👍🏻

1️⃣餃子
黑松露芝士豚肉餃
黑松露味濃厚,芝士味香濃,為一個不錯嘅首選

2️⃣湯底
南瓜湯
3️⃣總而言之
2022-06-24 34 views
第一次光顧~店內冷氣不足,只收現金,下午15:00.~17:00休息。女店員見到我熱抹汗,開咗地扇俾我,但係唔係明,點解唔開冷氣呢🤔起碼可以空氣流通門口有個南瓜公仔好可愛小食及醬汁~放在門口~自己取小食味道幾好味😋😋😋😋黑鬆露芝士豚肉~入口好重黑鬆露芝士味🤤🤤🤤大大隻鳳城蝦蝦餃~超足料,好滿足😍😍😍是日餐湯~南瓜湯好好味😋😋😋😋😋用金壺注入湯底,很特別喔!🤩🤩🤩泡茶~味道唔錯😋總括來說,夠曬大件,抵食
起碼可以空氣流通

門口有個南瓜公仔好可愛

小食及醬汁~放在門口~自己取
小食味道幾好味😋😋😋😋

黑鬆露芝士豚肉~入口好重黑鬆露芝士味🤤🤤🤤
大大隻鳳城蝦蝦餃~超足料,好滿足😍😍😍

是日餐湯~南瓜湯好好味😋😋😋😋😋
用金壺注入湯底,很特別喔!🤩🤩🤩

泡茶~味道唔錯😋

總括來說,夠曬大件,抵食
2022-06-23
$80 (Lunch)
2022-06-24 30 views
今日經過駱駝漆個時醒起 之前網上見到個木金餃子製作所嘅廣告,就打算上去食啦,一上到去就拿拿聲睇下個餐牌啦 !58蚊就可以食2隻唔同味嘅湯餃☺️睇完之後就即刻叫咗個椰菜玉米豚肉餃同個韭菜蔥頭豚肉餃 🥟🥟椰菜玉米豚肉餃|食落爽脆,玉米香甜🌽韭菜蔥頭豚肉餃|韭菜的味道相當濃郁 但係8隻餃子可能真係唔太夠飽 ,所以我另外加12蚊加咗個烏冬❤️南瓜湯|南瓜湯底濃郁連埋餃子一齊食味道豐富 另外都想讚埋個賣相☺️用金色壺裝住啲湯,有種高級嘅感覺☺️

椰菜玉米豚肉餃|食落爽脆,玉米香甜🌽
韭菜蔥頭豚肉餃|韭菜的味道相當濃郁
第一次來這家小店‼️👅 這裡為半自助形式,配菜、醬料、茶水可以在門口位置自行拿取‼️😉 喜歡這裡的蝦米辣菜脯和柚子醋‼️💖▫️❥$𝟲𝟴 大大隻鳳城蝦蝦餃+ 黑松露芝士豚肉餃🥟(黃金南瓜湯)🥣小店的餃子每隻都肥嘟嘟非常飽滿👍🏻鳳城蝦餃餡料好足,看得到新鮮的蝦肉‼️🦐黑松露芝士豚肉餃充滿松露香‼️😚 南瓜湯綿密濃郁,喝著很滑爽‼️👅▫️❥$𝟲𝟴 韓式泡菜豚肉餃+香辣榨菜豚肉餃👅(日式特濃豚肉湯)🥣此2款餃子酸酸辣辣的口感,刺激味蕾,愈吃愈開胃‼️😻豚肉湯底用小湯壺裝著,要小心不要燙到喔‼️😉▫️❥$𝟭𝟰 白桃烏龍冷泡茶🌱❥$𝟭𝟰 玫瑰荔枝冷泡茶🌿清爽又解渴,很喜歡白桃烏龍‼️💖

❥$𝟲𝟴 大大隻鳳城蝦蝦餃+ 黑松露芝士豚肉餃🥟
(黃金南瓜湯)🥣
小店的餃子每隻都肥嘟嘟非常飽滿👍🏻
鳳城蝦餃餡料好足,看得到新鮮的蝦肉‼️🦐
黑松露芝士豚肉餃充滿松露香‼️😚
南瓜湯綿密濃郁,喝著很滑爽‼️👅

❥$𝟲𝟴 韓式泡菜豚肉餃+香辣榨菜豚肉餃👅
(日式特濃豚肉湯)🥣
此2款餃子酸酸辣辣的口感,刺激味蕾,愈吃愈開胃‼️😻
豚肉湯底用小湯壺裝著,要小心不要燙到喔‼️😉

❥$𝟭𝟰 白桃烏龍冷泡茶🌱
❥$𝟭𝟰 玫瑰荔枝冷泡茶🌿
清爽又解渴,很喜歡白桃烏龍‼️💖
小弟好耐之前,見到其他高手推介呢間系觀塘的餃子小店,於是趁機會來到舖頭,感受一下所謂的「儀式感」。(人到中年先至見識下,尷尬)小店簡單的偏日式的白底裝潢,比小弟一種舒服的感覺,而且十分乾淨;淨系環境已經加左唔少分。廢話唔多講,都系講返主角-餃子。舖頭可以選擇的餃子種類唔算特別多,但系都可以揀D特別ge口味(例如泡菜)。小弟第一次幫襯,都系先求穩陣,所以揀左韭菜豬肉同埋椰菜玉米豬肉兩種口味(傳統口味唔會伏?);餃子比起外面食到的較為大隻,味道都系正常發揮。最令我驚喜ge,系今日的「時日濃湯」-黃金南瓜湯;而且「儀式感」原來系因為要我地自己用特製小湯壺,將個湯倒落去湯餃個碗上面。「嘩,人一世物一世,都系第一次見識到,原來飲個湯都可以搞到好似日本茶道甘,有工具有特定步驟」但系,個南瓜湯並唔系浪得虛名。個湯見到少少南瓜蓉,但唔系「融D唔融D」,而系個湯濃而不「杰」,好滑溜。於是,成個南瓜湯餃食落去,又系可以用「舒服」黎形容。除左餃子外,另外再加左份炸蠔。炸蠔配搭少少沙律菜同醬汁,算系減少油膩感;蠔仔算唔錯,真心食到蠔的鹹鮮味,但好似系兩至三隻細蠔仔包埋一起炸,變相食個時外面層吉列皮會較為鬆散。
,尷尬)
廢話唔多講,都系講返主角-餃子。
韭菜豚肉餃,椰菜玉米豚肉餃(湯餃)

?);餃子比起外面食到的較為大隻,味道都系正常發揮。

於是,成個南瓜湯餃食落去,又系可以用「舒服」黎形容。
吉列炸蠔

除左餃子外,另外再加左份炸蠔。炸蠔配搭少少沙律菜同醬汁,算系減少油膩感;蠔仔算唔錯,真心食到蠔的鹹鮮味,但好似系兩至三隻細蠔仔包埋一起炸,變相食個時外面層吉列皮會較為鬆散。中上水平,可以嘗鮮。

呢間系小弟暫時食過,餃子份量算大份的一間,唔知下次穩機會再去個時,個「是日濃湯」仲系唔系呢款南瓜湯,定系有其他款式
(弊,我好似都集鍾意呢種「儀式感」
)?
另外,都可以見識下間小店的煎餃水平如何(比起湯餃,小弟更好煎餃
)。
2022-06-23
韭菜豚肉餃,椰菜玉米豚肉餃(湯餃)
吉列炸蠔
2022-06-23 20 views
話說朋友介紹有間餃子控必去嘅餐廳 一食就返唔到轉頭 ❤️鋪頭就位於觀塘駱駝漆工廠大廈 一上到去就發現裝潢比較樸素 但係小店在餐桌和餐具上都用了金和木作為主題 係呢一啲細節上都可為用心🥰我今次叫咗個韓式泡菜餃 無骨明太子雞翼 同叫咗支白桃烏龍冷泡茶 😙啲餃子勁大隻🥟 超足料 而個無骨明太子雞翼 🍗熱辣辣啱啱好 入面仲有滿滿嘅明太子 真係無得頂 仲有個白桃烏龍荼 帶一點清香的白桃 夏天的確一流總括而言真係出乎意料 如果有時間 真係值得品嘗一下 用平民嘅價錢 去享受豐盛嘅午餐😋😋

2022-06-23 18 views
今日啱啱好經過觀塘駱駝漆大廈❤️見到有人話木金餃子製作所嘅餃子好食,抱住試一試嘅心態入去食啦!估唔到比想像中好食好多 之餘個環境都十分不錯 ❤️佢叫木金餃子製作所啦!小店真的貼合主題全部也用木枱和金色的餐具作為點綴❤️❤️大大隻鳳城蝦蝦餃本身餃子就大隻再㗎埋選用爽嫩蝦仁,木耳,咬每一啖都係彈牙爽脆嘅口感令人難忘!❤️黃金南瓜湯南瓜湯味道濃郁,加上南瓜本身的清甜,單飲也十分不錯!真係好好食!!!!下次一定要再黎!

小店真的貼合主題全部也用木枱和金色的餐具作為點綴❤️

❤️大大隻鳳城蝦蝦餃

❤️黃金南瓜湯
南瓜湯味道濃郁,加上南瓜本身的清甜,單飲也十分不錯!

真係好好食!!!!下次一定要再黎!
2022-06-19 30 views
嚟過幾次都摸門釘今次同朋友嚟,終於食到啦!Menu有兩個唔同價錢嘅餃子Set有經典同特色口味我同朋友叫晒兩款加雙併所以可以試到四款餃子🤣經典口味 -$58叫咗臭臭香荽豚肉餃荽味唔算太重就算唔太食荽嘅朋友都應該接受到😂-椰菜玉米豚肉餃🌝🌝🌝/5咬開好清甜應該係因為椰菜同玉米都屬於比較甜嘅食材食落好開胃😋特色口味 -$68叫咗大大隻鳳城蝦蝦餃好爽口入面仲有啲木耳口感好好🤣-香辣榨菜豚肉餃榨菜咬落都幾脆不過可能因為個人唔太鍾意食榨菜所以覺得有啲重味湯底方面我哋揀咗兩款日式特濃豚骨湯奶白色豚骨湯都幾香唔會話太膩-南瓜湯用嚟打卡好Ok😂因為隻色影相都幾Sharp飲落就係南瓜湯咁嘅味😂不過值得讚吓嘅係就算飲咗接近大半碗湯嘅程況下都唔會話十分口渴👍🏼白桃烏龍冷泡茶 -$14聞落個白桃味都都幾香但飲落就唔算好大味-玫瑰荔枝冷泡茶 -$14荔枝味好岀反而無乜玫瑰味不過個冷泡茶夠晒凍行到熱辣辣飲翻啖真係好舒服🥰
嚟過幾次都摸門釘
今次同朋友嚟,終於食到啦!
Menu有兩個唔同價錢嘅餃子Set

反而無乜玫瑰味
不過個冷泡茶夠晒凍
行到熱辣辣飲翻啖真係好舒服🥰
2022-05-29
$80 (Dinner)
  • 臭臭香荽豚肉餃
  • 椰菜玉米豚肉餃
經典口味湯餃 / 58椰菜玉米豚肉餃 | 爽口彈牙 係小編每次都會點嘅味深海紫菜豚肉餃 | 呢個味道令我諗返起屋企煲嘅魚蛋紫菜湯 充滿鹹香幾有驚喜特色口味煎餃 / 78和風咖喱豚肉餃 | 咖喱味濃郁到好似食緊咖喱飯咁 建議食法: 煎香咗嘅餃子加埋自家製蝦米辣菜脯超惹味黑松露芝士豚肉餃 | 味道唔錯 芝士落得非常大方 但太多芝士又係煎餃就變得有少少油膩 建議食法: 芝士味揀湯餃 亦可以食佢哋嘅冰鎮蘿蔔粒解膩玫瑰荔枝冷泡茶 / 14草莓西瓜薄荷冷泡茶 / 142款新出勁fresh嘅冷泡茶 唔會死甜同冇藥水味——————————————————推介度: 8/10——————————————————觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室——————————————————

經典口味湯餃 / 58

2款新出勁fresh嘅冷泡茶 唔會死甜同冇藥水味

推介度: 8/10

觀塘開源道60號駱駝漆大廈三座6樓E2室

2022-05-30 2394 views
駱駝漆大厦內,筆者經常到1/F 外賣生水餃回家,上openrice一看 ,原來9/F及 6/F 各有一家水餃店,一座工廈內有三家水餃店,比例上都多。原本今日打算去9/F 的水餃店,點知竟然不做堂食,唯有轉去6/F的【木金水餃製作所】。駱駝漆大厦內的食店裝潢都沒有驚喜,【木金水餃製作所】雖然細細間,而且裝潢簡單,但是小店非常配合主題,用上金色的杯、金色的筷子、金色 X 木柄的湯匙,就連枱櫈都包含金木兩個原素。另外,小店又有自家設計Logo, 而且印在紙巾、餐具及飲品瓶外。筆者欣賞小店這些一絲不苟的細節,這方面比其他兩間水餃店出色。小店把門口放有水、菜脯、漬物供客人自由享用,筆者揀選蝦米辣菜脯試下,真係辣但又好香!餐廳提供的餃子共有6款經典口味,包括經典韭菜蔥頭豚肉餃、白菜豚肉餃、椰菜玉米豚肉餃等。另有5款創新口味,包括和風咖啡豚肉餃、黑松露芝士豚肉餃、韓式泡菜豚肉餃等。 餃子定價分別為經典口味 $58/8隻及特色口味 $68/8隻,如果要煎餃就要加 $10。另外,可在同價錢款式中選2款。餐廳在上菜時,用上金色茶壺盛載自家製濃湯,讓客人自行將濃湯倒在餃子上面,食法有些 Fushion,將民
餐廳提供的餃子共有6款經典口味,包括經典韭菜蔥頭豚肉餃、白菜豚肉餃、椰菜玉米豚肉餃等。另有5款創新口味,包括和風咖啡豚肉餃、黑松露芝士豚肉餃、韓式泡菜豚肉餃等。 餃子定價分別為經典口味 $58/8隻特色口味 $68/8隻,如果要煎餃就要加 $10。另外,可在同價錢款式中選2款。
餐廳在上菜時,用上金色茶壺盛載自家製濃湯,讓客人自行將濃湯倒在餃子上面,食法有些 Fushion,將民間餃子包裝成好級菜,單看賣相已經取勝。
雙拼經典口味水餃
外觀完整度、內餡飽滿度、外皮厚薄度以及尺寸飽足度最重要!這個餃子人手製作,外型偏大隻,食完8隻非常飽。餃皮的厚度偏厚,大概是由於餡料很飽滿的關係。這個水餃非常結實,十分足料,不過筆者覺得太過結實。 用上南瓜濃湯夠 fusion,可是濃湯只能掛在水餃表面,未能滲透入水餃饀料,因此吃起來不太多汁。整體調味亦偏淡,吃起來少了層次感。
筆者的韭菜蔥頭豚肉餃翡翠白菜豚肉餃饀料味道非常相似,筆者應該要兩款味道差別大的水餃比較好。
除了餃子外,餐廳亦提供數款小食及飲品。包括無骨明太子雞翼、日式吉列炸蠔、黑松露薯條。飲品有白桃冷泡烏龍茶、玫瑰荔枝冷泡茶……等。筆者揀了白桃冷泡烏龍茶$14,打開蓋好香白桃味道,但是入口不太有白桃味。筆者喜歡這個樽的設計,樽外印有小店logo外,樽口夠大放便放入茶包,筆者把它帶回家重用。
白桃冷泡烏龍茶
水餃味道沒有期待的出色,但是其他方面細緻、用心,可以支持一下小店。
2022-05-20
$70 (Lunch)
2022-05-30 56 views
見到好多人都拎住個金壺嚟倒南瓜濃湯打卡 上一次就特登嚟觀塘食嗌咗個黑松露芝士豚肉餃🥟除咗有濃郁嘅黑松露香之外🖤仲有芝士嘅鹹香味💛入面仲有好多椰菜絲 所以食落都唔算係好油膩 再加埋個又話香甜嘅南瓜濃湯 都幾好食