2024-10-28 122 views
好友想吃小籠包約我樂天皇朝吃晚餐,食店裝修美觀,食客頗多。我們點左特色皇朝小籠包$148,八個色彩繽紛小籠包,由原味的淡味逐個吃至濃味的川辣味,小籠包皮薄柔韌,肉湯汁豐富清甜好吃👍💯香辣水煮魚$208(小辣),魚肉大塊肉質嫩滑,配料有紅薯粉、大豆芽、雲耳等⋯宮廷驢打滾$50,口感軟糯,紅豆香甜軟滑。竹炭流沙包$48(3個)包皮薄,流心蛋黃味濃郁甜度適中。芝麻醬油麥菜$72,嫩綠油麥菜用青瓜卷包住,沾些芝麻醬清新爽口夠健康。蘿蔔絲酥餅$52 (3個)鬆脆的酥餅包住清甜蘿蔔絲炸得香脆可口真不錯。樂天皇朝銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓
好友想吃小籠包約我樂天皇朝吃晚餐,食店裝修美觀,食客頗多。

我們點左

宮廷驢打滾$50,口感軟糯,紅豆香甜軟滑。

竹炭流沙包$48(3個)包皮薄,流心蛋黃味濃郁甜度適中。

蘿蔔絲酥餅$52 (3個)
鬆脆的酥餅包住清甜蘿蔔絲炸得香脆可口真不錯。

銅鑼灣波斯富街99號
利舞臺廣場16樓
2024-10-25 306 views
樂天皇朝前排去咗銅鑼灣嗰間新裝修嘅樂天皇朝食飯,真係幾正喎!個環境舒服咗好多,啲staff又好夠禮貌,服務一流。我哋叫咗幾個招牌菜嚟試吓。首先係皇朝特色小籠包,一籠有8隻,皮薄肉嫩,湯汁夠晒,一啖咬落去,成個口都係鮮甜嘅味道,真係唔錯!跟住嚟個蘿蔔絲酥餅,外皮香脆,入面嘅蘿蔔絲又夠爽口,配埋啲醬汁,好開胃㗎。芝麻醬油麥菜就係我最鍾意嘅一味。個芝麻醬香濃得嚟又唔會太漏,麥菜爽口清甜,兩樣嘢夾埋一齊食,簡單得嚟又夠晒惹味。李白醉雞都係佢哋嘅招牌菜之一。隻雞皮爽肉滑,入口就可以感受到陣陣酒香,又唔會太濃烈,啱晒我呢種唔係好飲得酒嘅人。皇朝魚湯酸菜魚就真係一流啦!個湯底酸辣得嚟又唔會太嗆,魚肉新鮮無腥味,片得又夠薄,好入味。配埋啲酸菜,開胃解膩,真係食到停唔到口添。最後嗰個香煎豆沙窩餅就當係甜品啦。外皮香脆,入面嘅豆沙香甜唔漏,唔會太甜,啱晒收尾。總括嚟講,今次樂天皇朝嘅體驗真係幾滿意。新裝修嘅環境舒服咗好多,啲嘢食質素都保持到水準,最緊要係價錢都幾平民化。如果你想食個靚啲嘅中餐又唔想洗太多錢,樂天皇朝絕對係個好選擇。下次約朋友出嚟食飯,一定會再去試吓其他菜式!

2024-10-24 128 views
想試樂天皇朝好耐,今日終於食到🥹茶同小食一齊上,熱到出煙嘅栗子🌰同花生🥜好食嗌八色特色皇朝小籠包就可以試哂佢所有味,我食咗絲瓜味,都幾清爽,蟹粉🦀好香濃,蒜香🧄同川味都好特別😋魚湯酸菜魚🐟湯底好味,酸酸地好開胃🤤有魚片,豆乾同萵筍,仲有紅薯粉,好好食👍🏼芝麻醬油麥菜係用青瓜🥒包住生食嘅,菜本身好新鮮,估唔到同麻醬都幾夾李白醉雞嘅肉好滑,酒味夠香🐓蘿蔔絲酥餅外層好鬆軟,入面嘅蘿蔔絲好多,又熱辣辣,好食🤤甜品嗌咗煎豆沙窩餅,紅豆餡 🫘甜度啱啱好,外脆內軟

李白醉雞嘅肉好滑,酒味夠香🐓

蘿蔔絲酥餅外層好鬆軟,入面嘅蘿蔔絲好多,又熱辣辣,好食🤤

甜品嗌咗煎豆沙窩餅,紅豆餡 🫘甜度啱啱好,外脆內軟
2024-10-24 138 views
見過幾間樂天皇朝嘅分店,第一次係嚟銅鑼灣利舞臺呢間食。裝修好新淨,座位夠闊落,侍應嘅服務態度都值得一讚。一坐低就有碟小食,係花生同栗子,熱辣辣好香口,我同屋企人都覺得好好食。嗌咗佢嘅招牌菜特色皇朝小籠包,八色可以試哂所有味。我覺得原味小籠包已經好好味,另外食咗好香口嘅鵝肝味同黑松露味,都好有驚喜。芝士味嘅餡嘅中間仲有拉絲芝士。屋企人食咗其他味,都覺得以後嚟都可以再食。蘿蔔絲酥餅有三件,聞落勁香,外面嘅酥超鬆軟,入面全部都係熱辣辣嘅蘿蔔絲,同一般酒樓完全唔同。芝麻醬油麥菜好特別,係用青瓜捲埋油麥菜,再點麻醬嚟食。本身唔係特別鍾意油麥菜,但係啲菜好新鮮,唔會有浸草青味,點埋麻醬嚟食好好味。另一款小食係李白醉雞,份量都幾多,酒味適中,啲雞肉好滑。魚湯酸菜魚好足料,有好多鮮魚片、豆乾、酸菜同萵筍。魚湯底好好味,唔會太酸,好開胃。另外仲有好多紅薯粉,我哋兩個人差啲食唔晒。因為好好食,所以都會再encore。最後甜品要咗煎豆沙窩餅,外脆內熱,紅豆餡唔會太甜,好食。

另一款小食係李白醉雞,份量都幾多,酒味適中,啲雞肉好滑。

最後甜品要咗煎豆沙窩餅,外脆內熱,紅豆餡唔會太甜,好食。
有一排冇食中菜,今次同朋友嚟咗銅鑼灣嘅樂天皇朝,揀咗啲招牌菜式,回味一下~茶芥 $24/2小食 $15招牌原味小籠包 $78/6作為招牌嘅菜式,原味小籠包一共有六個,熱食要小心,入面充滿湯汁,建議加入薑絲同埋醋一同食用,大大提升小籠包嘅鮮味無錫鮮肉鍋貼 $45/3無錫鮮肉鍋貼一共有三個,外皮煎得香脆,同樣內餡充滿肉汁,食落香口美味醋醬海蜇頭 $90海蜇頭係餐廳推介嘅冷盤之一,入面仲有青瓜,食落醋香十足,海蜇爽口彈牙,相當開胃雲吞雞 $168雲吞雞叫咗半份,一邊除咗有菜肉雲吞,仲有雞肉同埋蔬菜,一上枱侍應會先撈起雞肉,攞去切件,雲吞口感鮮甜,蔬菜口感清脆,雞肉香口易咬,最重要係湯底,充滿精華,飲落清甜肉碎欖菜乾煸四季豆 $88另外叫咗碟四季豆,味道揀咗小辣,四季豆好香口,加上小辣嘅肉碎同埋欖菜,呢碟送飯一流桃膠紅棗桂圓湯 $106/2最後叫多咗個甜品,桃膠紅棗桂圓湯可以揀熱或者凍,最尾揀咗熱食,桂圓湯飲落甜甜地,材料都好足,值得試下

茶芥 $24/2
小食 $15

招牌原味小籠包 $78/6

無錫鮮肉鍋貼 $45/3

醋醬海蜇頭 $90

雲吞雞 $168

肉碎欖菜乾煸四季豆 $88

桃膠紅棗桂圓湯 $106/2
樂天皇朝原來喺利舞臺搬咗唔同樓層開返,新店光猛舒適,唔怪得平日夜晚都咁多人啦,都要等一陣位先有得入. 坐低先奉上熱茶及小食. 店員服務幾好👍. 飲住茶揀食物幾好. ⭐️特色皇朝小籠包呢個去樂天基本上係必點項目,八隻顏色齊晒口味夠晒豐富,賣相夠出眾. 有張紙介紹唔同口味同埋最佳食法,由原味順時針食起越來越有層次. 小籠包皮薄餡靚多汁,夠高質. ⭐️芝麻醬油麥菜用青瓜片裹起一捲捲油麥菜新鮮爽口,沾上芝麻醬夠開胃. ⭐️蘿蔔絲酥餅外皮金黃酥脆,咬落有滿口香甜蘿蔔絲,又唔會有油膩感. ⭐️李白醉雞酒味香濃,雞肉入口滑溜而且夠入味. ⭐️皇朝魚湯酸菜魚大大碗好震撼,魚片份量多而且好嫩滑. 湯底清清地酸酸地好開胃都幾多酸菜. 冬粉份量亦不少.⭐️香煎豆沙窩餅叫起,保證新鮮,熱辣辣香噴噴,外皮香口,內有軟綿綿足料豆沙又不會過甜. 好滿足嘅必點甜品. 見到佢有外賣同下午茶優惠仲好抵添附近嘅朋友記得唔好錯過啦.

⭐️特色皇朝小籠包

⭐️芝麻醬油麥菜
用青瓜片裹起一捲捲油麥菜新鮮爽口,沾上芝麻醬夠開胃.

⭐️蘿蔔絲酥餅
外皮金黃酥脆,咬落有滿口香甜蘿蔔絲,又唔會有油膩感.

⭐️李白醉雞
酒味香濃,雞肉入口滑溜而且夠入味.

⭐️皇朝魚湯酸菜魚

⭐️香煎豆沙窩餅

見到佢有外賣同下午茶優惠仲好抵添附近嘅朋友記得唔好錯過啦.

$390 (Dinner)
  • 芝麻醬油麥菜
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 特色皇朝小籠包
  • 香煎豆沙窩餅
  • 李白醉雞
  • 皇朝魚湯酸菜魚
八色小籠包色彩繽紛,口味獨特。麻辣和黑松露小籠包味道尤其濃郁,皮薄肉汁豐盈,口味帶甘。重慶水煮魚片辣而不嗆,魚肉滑嫩,搭配吸滿香辣油汁的粉絲和豆腐皮,鹹度適中。蘿蔔絲酥餅很酥脆,蘿蔔香甜多汁,很清甜,雖熱量不低,但酥香口感令人無法抗拒,每次必選。芝麻醬油麥菜生食嘅油麥菜卷成一扎一扎,點芝麻醬食,爽脆清新,兩者意外地合拍。炭流沙包黑漆漆外觀好得意,內餡橙黃色流心鹹蛋黃餡,鹹甜交織,咬落鬆軟又juicy!

八色小籠包

重慶水煮魚片

炭流沙包
2024-10-21 173 views
🌟特色王朝小籠包必點招牌菜!有八款唔同口味,面皮用純天然食材做肉汁鮮嫩, 同湯汁完美融合, 一咬下去肉汁瞬間爆發~🌟香辣水煮魚 魚片好滑,底部有薯粉吸收咗湯汁, 風味層次豐富麻辣口感刺激食慾, 絕對係一眾嗜辣者喜愛嘅美饌🌟蘿蔔絲酥餅 自家製酥脆皮,裡面包住用雞湯煮的蘿蔔絲,清甜好味, 口感豐富~🌟竹炭流沙包內餡係濃味順滑嘅流沙奶黃,帶點鹹甜交雜嘅味道, 好食的~🌟芝麻醬油麥菜清爽嘅冷盤,青瓜包住油麥菜,食落特別開胃~🌟宮廷驢打滾糯米皮煙韌,包住香甜紅豆,外面鋪滿黃豆粉,咬下去甜而不膩餐廳好多人,目測亦有好多不同國籍嘅遊客, 侍應服務仍然KEEP到水準建議預約🤗📍樂天皇朝銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
🌟特色王朝小籠包
必點招牌菜!有八款唔同口味,面皮用純天然食材做
肉汁鮮嫩, 同湯汁完美融合, 一咬下去肉汁瞬間爆發~

🌟香辣水煮魚
魚片好滑,底部有薯粉吸收咗湯汁, 風味層次豐富
麻辣口感刺激食慾, 絕對係一眾嗜辣者喜愛嘅美饌

🌟蘿蔔絲酥餅

🌟竹炭流沙包
內餡係濃味順滑嘅流沙奶黃,帶點鹹甜交雜嘅味道, 好食的~

🌟芝麻醬油麥菜
清爽嘅冷盤,青瓜包住油麥菜,食落特別開胃~

🌟宮廷驢打滾
糯米皮煙韌,包住香甜紅豆,外面鋪滿黃豆粉,咬下去甜而不膩

餐廳好多人,目測亦有好多不同國籍嘅遊客,
侍應服務仍然KEEP到水準
建議預約🤗

📍樂天皇朝
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場16樓A號舖
$340 (Dinner)
2024-10-21 158 views
樂天皇朝最近去咗銅鑼灣嘅樂天皇朝,真係一個唔錯嘅選擇!餐廳環境好舒適,服務員都好有禮貌,令到我哋食得開心。小籠包首先試咗佢哋嘅皇朝特色小籠包(8pcs),$148。小籠包皮薄餡多,湯汁豐富,咬一口就噴出來,搭配醋和薑絲,味道更加出色!蘿蔔絲酥餅接住嚟試咗蘿蔔絲酥餅,$52。外脆內軟,蘿蔔絲味道清新,配上少少醬油,簡直係絕配!芝麻醬油麥菜芝麻醬油麥菜,$72,亦都唔可以錯過。麥菜鮮嫩,芝麻醬香濃,食落去有一種清新感,唔會太膩。李白醉雞李白醉雞,$92,雞肉嫩滑,醬料入味,酒香味十足,令人一口接一口。皇朝魚湯酸菜魚再說說皇朝魚湯酸菜魚,$238。湯底濃郁,酸菜清爽,魚片滑嫩,真係好適合與朋友分享。香煎豆沙窩餅最後,甜品方面我哋選咗香煎豆沙窩餅,$62。外脆內軟,豆沙甜度剛好,吃完令人心情愉快。總結來講,樂天皇朝無論係食物質素定服務態度都非常之好,非常推薦大家來試下!下次有機會再來,仲有咁多美味等住我哋!

小籠包

李白醉雞

皇朝魚湯酸菜魚

香煎豆沙窩餅

2024-10-21 143 views
這間位於銅鑼灣的【樂天皇朝】,主打上海菜,其中小籠包更是餐廳的招牌菜,有多款的特色味道,更可以一次過品嚐。特色皇朝小籠包一次過品嚐八款口味,其中蟹粉鮮味爆汁、黑松露清新、川味更是十分惹味,小籠包皮薄多汁。蘿蔔絲酥餅中間的蘿蔔絲軟身,外面鬆脆。芝麻醬油麥菜爽脆的油麥菜加上芝麻醬一,味道清爽。竹炭流沙包流沙包鬆軟,咸蛋王香味突出。香辣水煮魚魚片切成薄片,剛熟又保持嫩滑,還有些芽菜、雲耳、豆皮、薯粉,麻辣香味突出,可揀辣度,十分惹味。宮廷驢打滾煙韌軟糯的驢打滾包著香甜的豆沙餡。

特色皇朝小籠包

蘿蔔絲酥餅
中間的蘿蔔絲軟身,外面鬆脆。

芝麻醬油麥菜
爽脆的油麥菜加上芝麻醬一,味道清爽。

竹炭流沙包
流沙包鬆軟,咸蛋王香味突出。

香辣水煮魚

宮廷驢打滾
煙韌軟糯的驢打滾包著香甜的豆沙餡。

2024-10-18 152 views
全新裝修嘅樂天皇朝銅鑼灣店非常光猛,空間感十足,坐得舒服;超級推薦八色小龍包!!𖦹 特色皇朝小龍包 $148有八款色彩繽紛嘅口味,跟住以下次序食用:原味、糟溜絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香和川味,鵝肝&黑松露 are our favs !!!所有色彩都係由天然食材提煉而成,皮薄多汁。𖦹 李白醉雞 $102李白:關我咩事😂😂😂 酒味恰到好處,雞肉嫩滑,略嫌多骨咗啲。𖦹 紅油鮮蝦抄手拌麵 $78紅油抄手大粒飽滿,有原隻鮮蝦食落有啲似雲吞,將麵條拌勻非常惹味!

𖦹 特色皇朝小龍包 $148

𖦹 李白醉雞 $102

𖦹 紅油鮮蝦抄手拌麵 $78

2024-10-17 199 views
好耐冇食過小籠包😚⼀諗起緊係要去樂天皇朝😍銅鑼灣分店位置舒適,而且食物質素都好好👍🏻🔺特色皇朝小籠包呢個每次嚟到必叫,係招牌得獎菜式有8️⃣種唔同口味,見到唔同顏色就特別吸引😋由原味開始食,到最濃味✅原味▶️糟溜絲瓜▶️鵝肝▶️黑松露▶️芝士▶️蟹粉▶️蒜香▶️四川每隻味各有特色💓🔺羅拔絲酥餅外皮酥脆,熱辣辣,咬開係滿滿香滑軟糯蘿蔔絲🔺芝麻醬油麥菜油麥菜同青瓜卷埋一齊,第一次咁樣食,點埋芝麻醬,爽口又清新🔺香辣水煮魚我哋叫左小辣,味道都好足夠😋魚肉滑捋捋而且完全冇骨,索晒湯汁,入邊仲有好多配菜,雲耳,芽菜等,除咗魚,仲有細粉,忍唔住食左好多🤭🔺竹炭流沙包食嗰陣要非常小心,一啖咬落去爆晒流沙漿,超正🔺宮廷驢打滾淡淡嘅黃豆味,中間卷住香滑紅豆蓉下次要再試埋其他
好耐冇食過小籠包😚
⼀諗起緊係要去樂天皇朝😍
銅鑼灣分店位置舒適,而且食物質素都好好👍🏻

🔺特色皇朝小籠包
呢個每次嚟到必叫,係招牌得獎菜式
有8️⃣種唔同口味,見到唔同顏色就特別吸引😋
由原味開始食,到最濃味✅
原味▶️糟溜絲瓜▶️鵝肝▶️黑松露▶️芝士▶️
蟹粉▶️蒜香▶️四川
每隻味各有特色💓

🔺羅拔絲酥餅
外皮酥脆,熱辣辣,咬開係滿滿香滑軟糯蘿蔔絲

🔺芝麻醬油麥菜
油麥菜同青瓜卷埋一齊,第一次咁樣食,點埋芝麻醬,爽口又清新

🔺香辣水煮魚

🔺竹炭流沙包
食嗰陣要非常小心,一啖咬落去爆晒流沙漿,超正

🔺宮廷驢打滾
淡淡嘅黃豆味,中間卷住香滑紅豆蓉

下次要再試埋其他
2024-10-07
2024-10-16 211 views
好味小籠包,位於利舞臺,地址夠就腳,最鍾意坐得舒舒服服,服務一流,價錢唔貴,仲有下午茶時段,裝修又靚。今日就食返個下午茶,平時食開八彩小籠包,影相夠晒靚,又可以試唔同味道。今日朋友話想食原味小籠包,一樣爆汁,肉汁鮮味味。必食。菜肉雲吞豬骨湯,豬骨湯夠清甜,飲番啖湯暖吓,菜肉雲吞皮滑溜,今次第一次食呢個,有驚喜,下次會再encore。近排天氣咁乾燥,飲咗個羅漢果茶,夠清潤。上海媽媽烤麩有筍黑木耳,餐前小食一流。炸小饅頭,加煉奶雖然話係小饅頭,其實一啲都唔少,大大隻,皮脆卜卜,入邊軟腍腍,加埋啲煉奶好好食。
一樣爆汁,肉汁鮮味味。必食。
菜肉雲吞豬骨湯,
近排天氣咁乾燥,
飲咗個羅漢果茶,夠清潤。
上海媽媽烤麩

有筍黑木耳,餐前小食一流。
炸小饅頭,加煉奶

招牌原味小籠包(6粒)$78真係要趁熱食😛皮薄餡靚😍配搭佢嘅超幼嘅薑絲😆同埋嘅醋😇真係畫龍點睛啱啱好無錫鮮肉鍋貼 (3粒)$45一咬爆汁😝超級香豬肉嘅味道🤣配搭佢個特色豆瓣醬都唔錯雲吞雞🐔半隻雞就咁炆得好琳🤩唔使點樣整已經可以骨肉分離😊配搭好正嘅小棠菜同埋雲吞😆雞湯特別用金華火腿熬製😃所以好入味好鮮甜醋醬海蜇頭$90非常清新配搭青瓜肉碎欖菜乾煸四季豆$88炒多極之入味🤩送飯一流桃膠紅棗桂圓湯(溫)$45超養生😇易想唔到地好食☺️唔算好甜

招牌原味小籠包(6粒)$78

炒多極之入味🤩送飯一流

桃膠紅棗桂圓湯(溫)$45
超養生😇易想唔到地好食☺️唔算好甜
2024-10-13 205 views
自動波銅鑼灣下午茶首選,各式點心小籠包有七折,環境寬敞舒適,更加值得一讚係驚喜地好好服務態度,起香港真係數一數二,兩次去唔同既staff都係咁nice。小籠包皮薄肉厚多汁,一人五個無難度,粉面份量都十分足夠,推介!