2023-12-18 196 views
放假終於有機會行 啟德新商場airside, 行過樂天皇朝薈萃同屋企人諗住過去食個晚飯。安排坐喺窗邊位,見到新蒲崗一帶。 每張枱有一個置物籃畀你放手袋,好貼心。餐牌有佢招牌小籠包,即場有師傅喺玻璃房入面即場包即場蒸。食物種類都好多,小食,主菜到甜品。 松子鮮果桂魚$248將一條桂花魚炸至鬆脆,魚頭都炸到可以食,外脆內軟,唔會炸到乾曬。芡汁係甜酸汁配生果。條魚大概係兩至三人份量,食落啖啖肉,啱曬我呢啲唔鍾意食魚骨嘅人,送飯一流。李白醉雞$88(轉雞髀+$10)好濃香嘅酒味,隻雞都浸到好嫩,唔會鞋。望落細細碟,但係都有唔少份量。唔單止雞皮有酒香味,雞肉都食到濃濃既酒味,相信佢應該都有浸咗一段時間。 另外一個叫咗白飯$15一個叫咗湯麵$15。兩個人剛剛好喇~~

松子鮮果桂魚$248

李白醉雞$88(轉雞髀+$10)

AIRSIDE開左兩個月,男朋友仲未去過🤭早幾日終於有時間同佢去行下😚之前食過一次【樂天皇朝】,好懷念佢既小籠包🥟所以決定回訪🥰呢間新開張既樂天皇朝,裝修新淨,座位多,走高貴、氣派路線☺️環境同其他分店一樣咁舒適!臨近聖誕節,仲加添左一d聖誕佈置🎄🧑🏻‍🎄好有心思!❥ 黑豚肉小籠包 $75黎樂天皇朝一定要食小籠包🤩小籠包大大粒,皮薄餡靚,咬落去有爆汁既滿足感🤤裡面係鮮嫩既黑豚肉,配埋清甜既湯汁,好好食🥰繼續保持高水準,大推👍🏻❥ 上海風味醬鴨 $65值得推薦既涼菜✨係一款醃製既鴨肉,帶有咸咸香香既味道!好惹味~有點唔夠喉啊!!❥ 菠蘿咕嚕肉 $108外脆內鬆軟,味道酸酸甜甜,好醒胃!菠蘿咬落多汁,口感清新解膩🍍咕嚕肉送飯食好正🤤❥ 雪菜蝦仁炒飯 $98蝦仁份量充足🫶🏼味道鮮甜爽口,配埋雪菜既咸香味,食落好有風味,口感豐富🍚飯粒炒得夠乾爽,粒粒分明,好香好有穫氣!鍾意食炒飯既朋友唔可以錯過~
AIRSIDE開左兩個月,男朋友仲未去過🤭
早幾日終於有時間同佢去行下😚
之前食過一次【樂天皇朝】,好懷念佢既小籠包🥟所以決定回訪🥰

臨近聖誕節,仲加添左一d聖誕佈置🎄🧑🏻‍🎄好有心思!

❥ 黑豚肉小籠包 $75
黎樂天皇朝一定要食小籠包🤩
小籠包大大粒,皮薄餡靚,咬落去有爆汁既滿足感🤤
裡面係鮮嫩既黑豚肉,配埋清甜既湯汁,好好食🥰
繼續保持高水準,大推👍🏻

❥ 上海風味醬鴨 $65
值得推薦既涼菜✨
係一款醃製既鴨肉,帶有咸咸香香既味道!
好惹味~有點唔夠喉啊!!

❥ 菠蘿咕嚕肉 $108
外脆內鬆軟,味道酸酸甜甜,好醒胃!
菠蘿咬落多汁,口感清新解膩🍍
咕嚕肉送飯食好正🤤

❥ 雪菜蝦仁炒飯 $98
蝦仁份量充足🫶🏼
味道鮮甜爽口,配埋雪菜既咸香味,食落好有風味,口感豐富🍚
2023-12-05
Type of Meal
Dinner
終於有時間來到啟德新地標AIRSIDE商場內逛逛,除了逛商場,都要醫醫肚,在〔樂天皇朝薈萃〕上海菜館門口看餐牌時,餐牌內有數款蟹粉菜式,喜歡吃蟹的我,怎可以錯過去品嚐。餐廳屬中菜館,主打粵菜及上海菜,獨創招牌八色小籠包是打響名堂的特色菜,店內有一排落地大玻璃,裝潢華麗坐得舒適,很適合家庭聚餐或是朋友聚會。【特色皇朝小籠包(八色)】(HK$142)是店中招牌八色小籠包,可一次過品嚐八種不同的味道,小籠包外皮厚薄適中,顏色繽紛又特別,顏色都是取材天然食材,餐廳很貼心附上介紹小卡,建議依序從口味淡吃到濃味,分別是原味、絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、蟹粉、蒜香、川味,由頂部咬開後吸啜裡面的湯汁,覺得除了原味要蘸上少許醋,其他都不需要,因為每粒味道都很已經很突出。【瑤柱芙蓉賽螃蟹】(HK$98)賽螃蟹是一道以蛋白模仿蟹肉的菜式,相傳是清朝慈禧太后喜愛的料理,以蛋白絲、瑤柱絲,中間更有一隻流心蛋黃,蛋白炒很嫩滑,更用了真蟹肉,加上醋調味拌勻後,是一道令人回味的菜式,推薦。【蟹粉炒飯】(HK$142)炒飯配上蟹粉一起炒香,蟹粉份量十足,亦有不少蟹肉及蟹膏,蟹粉汁料差不多覆蓋了整個炒飯,拌勻一起吃,入口較

【特色皇朝小籠包(八色)】(HK$142)
特色皇朝小籠包(八色
特色皇朝小籠包(八色
【瑤柱芙蓉賽螃蟹】(HK$98)
瑤柱芙蓉賽螃蟹
【蟹粉炒飯】(HK$142)
炒飯配上蟹粉一起炒香,蟹粉份量十足,亦有不少蟹肉及蟹膏,蟹粉汁料差不多覆蓋了整個炒飯,拌勻一起吃,入口較濕潤。
蟹粉炒飯
【上海黑豚肉生煎包】(HK$52)
生煎包的外層鬆軟,頂部較厚身,包底香脆,黑豚肉肉餡偏實偏瘦,吃起來有嚼口,入口亦不會油膩。
上海黑豚肉生煎包
上海黑豚肉生煎包
【宮廷驢打滾】(HK$48)
北京著名小吃,外層面上有一層均勻的黃豆粉,裡面用糯米做成外皮,捲起豆沙餡,入口表皮香軟煙韌,甜而不膩,而且有少少冰凍感,是我吃過最好口感的驢打滾。
宮廷驢打滾
🌟【小食】(HK$15)
花生及栗子,帶點鹹味,非常軟腍入味,一口接一口很快吃完。
🌟【茶介】每位(HK$10)

〔樂天皇朝薈萃〕@paradisegrouphk
香港九龍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖
Shop L418, 4/F, AIRSIDE, 2 Concorde Road, Kai Tak, Kowloon City, Kowloon, Hong Kong
2023-12-07
Type of Meal
Dinner
2023-12-07 279 views
餐廳位於啟德站新商場Airside 4樓,環境非常闊落。我哋被安排坐窗口位,可以看到外面的景色,市景配上藍天白雲,感覺更加悠閒。我們點了上海風味醬鴨,非常惹味,但又不會太咸,作為前菜非常開胃,值得一試。生煎牛肉餅,上檯時熱辣辣,外皮脆卜卜,一咬落去爆汁,非常juicy ,肉餡很多,非常好食,令人忍不住要食多一件。皇朝酸菜魚,上菜時把我們嚇了一跳,份量非常大!魚片切得很薄,沒有骨,爽口彈牙。酸菜份量很多,酸味十分足夠,帶有點點辣,非常開胃,不能吃辣的朋友也可以試試。千張的份量也很多,很有咬口。最讚的是幼紅薯粉,彈牙之餘還非常滑溜,很易入口,索了湯汁十分好味,不知不覺竟然吃完了一大碗!非常滿足的一餐。呢間的菜式選擇比其他分店多,食物水準高,值得再試。
餐廳位於啟德站新商場Airside 4樓,環境非常

闊落。我哋被安排坐窗口位,可以看到外面的

景色,市景配上藍天白雲,感覺更加悠閒。

我們點了
上海風味醬鴨,非常惹味,但又不會太

咸,作為前菜非常開胃,值得一試。

生煎牛肉餅,上檯時熱辣辣,外皮脆卜

皇朝酸菜魚,上菜時把我們嚇了一跳,

呢間的菜式選擇比其他分店多,食物水準高,值得再試。

2023-12-06 206 views
樂天皇朝黎左啟德Airside 啦~除左出名既小籠包仲有期間限定既蟹粉美食㗎🦀蟹粉豆腐超香鮮蟹粉加上軟滑豆腐簡單又豐富蟹膏好多仲有火火keep住加熱一個字:正!🐟醬油黃鱔🐸🐸既最愛黃鱔好補身㗎啱曬冬天食調味既醬油好香濃黃鱔超肥美,入曬味魚香突出完全冇放心骨大啖吃🍋自家製檸檬薏米水(温)薏米水有消腫,健脾,利尿,美肌作用檸檬味唔算好重薏米非常足料餐廳質素甚佳價錢唔貴,清潔衛生店員服務好廚房有大玻璃可以望到廚師整野食都幾有氣氛㗎~
樂天皇朝黎左啟德Airside 啦~
除左出名既小籠包

調味既醬油好香濃
黃鱔超肥美,入曬味
魚香突出
完全冇放心骨大啖吃

🍋自家製檸檬薏米水(温)
薏米水有消腫,健脾,利尿,美肌作用
檸檬味唔算好重

廚房有大玻璃
可以望到廚師整野食
都幾有氣氛㗎~
2023-12-04 184 views
去啟德AIRSIDE睇下新商場嘅聖誕裝飾,之然試下樂天嘅新分店先。🔹️蟹粉小籠包🦀呢度嘅絕對係驚喜,每一啖小籠包都充滿鮮嘅蟹肉香氣,外皮薄而有彈性,肉汁豐富。🔹️蘿蔔絲酥餅炸得剛剛好,外脆內軟,值得一提嘅係,餅裡嘅蘿蔔絲保持著鮮甜,為整體口感增添咗層次🤤🔹️上海黑豚肉生煎包🐷這裡的上海黑豚肉生煎包絕對是一絕。外皮金黃酥脆,包裹著多汁鮮嫩的黑豚肉,每一口都充滿了豐富的肉汁和鮮美的味道,令人回味無窮。🔹️黃橋燒餅外皮金黃酥脆,內裡鬆軟可口,餡料從肉類到蔬菜都有,帶來了滿足的感覺🥰🔹️皇朝擔擔麵🍜麵條Q彈有嚼勁,搭配上香郁微辣嘅肉醬,整體調味層次豐富

🔹️蟹粉小籠包🦀

🔹️蘿蔔絲酥餅

🔹️上海黑豚肉生煎包🐷

🔹️黃橋燒餅

🔹️皇朝擔擔麵🍜
麵條Q彈有嚼勁,搭配上香郁微辣嘅肉醬,整體調味層次豐富

2023-12-04 324 views
之前電話預定十幾人一圍為父親慶祝生日,預定的時候,餐廳告知需要8點前交台,當時我認爲這種做法很常見而接受,所以做了一個6點正的預定booking。晚飯當天我大概5點48分就到了,一到那個餐廳,一個服務員就告訴我【用餐時間只有1.5小時】,我當時馬上就説:不是的,我訂位的時候説好是8點前交台,我們不可能保證1.5小時内交台,餐廳的人沒有回應我的話,就帶我們進餐廳坐下,但我打開點餐app時候發現,已經開始計時,並顯示最後點餐時間7點08分,結賬時間7點18分。接著又有服務員又説:請掃QR code點餐及【用餐時間只有1.5小時】。6點都未到,我父親和其他家人也沒到,我想走也不可以啊,這個是什麽餐廳管理?我已經盡量配合,在我生日的父親還沒有到達的情況下點餐,儘快趕著趕著.... 大家期間,再有3個服務人員重複提醒我們【用餐時間只有1.5小時】。我們真的煩了。大概7點10分,那個點餐app真的鎖上,不能點餐,想點甜品也不行(也沒心情點吧)。到了7點18分,一個服務員真的拿著單過來,叫我埋單,而且再説一遍你們答應了【用餐1.5小時】(這是第6次説了),而且我說要收據做免費停車,他請我們埋單后,到
到了7點18分,一個服務員真的拿著單過來,叫我埋單,而且再説一遍你們答應了【用餐1.5小時】(這是第6次説了),而且我說要收據做免費停車,他請我們埋單后,到店外面等收據。哇,那個時候,我真的爆了。我説:
1)我訂桌的時候,你明明說是8點前交台,我約了一家人到店了,你才跟我説【用餐時間只有1.5小時】,你騙我來?
2)1.5個小時是在5點多我早到(未到6點預約時間)的時候就開始數,我其他家人都準時在6點到,你們這樣做合理嗎?
3)到店后用餐期間一共6個不同的服務員(在1.5個小時内)跟你說6遍【用餐時間只有1.5小時】叫你要準時埋單走人,現在(7點18分),我還有小孩子沒吃完。你覺得你不過分嗎?
這個餐廳究竟當自己是什麽檔子的?一晚打算做三輪客,所以,要拼命趕客?做抵擋自助餐?不,感覺好像我們在求飯吃的,吃完公益晚飯,要儘快走人讓下一班有需要人士接上吃飯???
啊,這裏應該要點評食物對吧?在上面這種狀態下吃一頓(快餐),我真沒覺得這個有什麽好吃,有什麽推薦。
Other Info. : 這個經驗真的令我們一家十幾口都覺得很憤怒,所有樂天皇朝的分店,我們都不會再去了。其實那些上海菜,比他出色而且對你像個客人看待的,大有所在。
2023-12-03
$240 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-12-04 143 views
{樂天美食四人食飽飽 - $900}同屋企人去Airside 食飯,呢間叫做樂天皇朝嘅「薈萃」!究竟係唔係真係好味過其他樂天皇朝呢?原來真係㗎。😅今晚叫咗好鬼多嘢,有酸菜魚、小籠包、炒菜、蝦仁、擔擔麵仲有甜品!食過好幾次樂天皇朝,整體嚟講我覺得呢間嘅嘢食都好味過其他分店,小籠包好味唔使多講,今次叫酸菜魚竟然有驚喜,我覺得佢個魚湯底做得好出色,就咁攞嚟飲都好正,而且魚片非常之滑,辣度適合香港人嘅口味!同埋佢嘅份量比想像中大好多,我哋四個人食都覺得飽。美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍#樂天皇朝薈萃 (九龍城)九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖
{樂天美食四人食飽飽 - $900}

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍#樂天皇朝薈萃 (九龍城)
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖
2023-11-28 169 views
食左呢間幾次,佢走精緻、創新路線。之前都係將軍澳果間,今日試行新商場 Airside , 見到呢度開左,今日一心想食下包點類,一入到去感覺佢環境好好,好闊落,枱同枱之間擺放得好好,同朋友、屋企人一邊坐一邊傾吓偈係唔錯。 我地叫左5樣野:🥢招牌原味小籠包(6個) :黎到熱辣辣,入面夠juicy , 飽滿既湯汁。🥢川味涼皮:涼皮好滑,啲汁酸酸甜甜咁,唔會太油。🥢上海黑豚肉生煎包:底部煎得好脆,入面都好多肉汁,包既質地好滑身唔會鞋。🥢上海炒年糕:好豐富既料去炒,豬肉、菜 同冬菇絲,年糕彈牙又好夠味👍🏼👍🏼👍🏼🥢四川抄手拌麵:水餃好大隻,麵質好彈牙,再配上川味既汁撈勻去食🙏🏻🥲👍🏼👍🏼👍🏼

🥢川味涼皮:涼皮好滑,啲汁酸酸甜甜咁,唔會太油。

2023-11-27 128 views
原來樂天皇朝進駐啟德airside,好東南亞菜的我當然要探探味道。來到餐廳,感覺環境比其他分店高檔d,都多圓檯提供。同波友點左四款菜式:蟹粉炒飯、蒜茸清炒菠菜、紅油鮮蝦黑豚肉抄手拌麵以及蔥油餅。蟹粉炒飯炒飯香氣四溢,每一口都能感受到蟹味的濃郁滋味,相當開胃。米飯的口感非常綿密,與蟹粉的香醇混合佳配。蒜茸清炒菠菜綠油油,經過快炒,保留了其脆嫩的口感。蒜茸增添了菜品的風味,給它帶來了一種獨到的香氣和味道,健康好味的選擇。紅油鮮蝦黑豚肉抄手拌麵結合了鮮蝦和黑豚肉的美味,滋味有驚喜。麵條彈牙有嚼勁,搭配上微辣的紅油和醬汁,令人吃不停口。蔥油餅同其他分店製作不同,表面上有著一層香氣四溢的蔥末,鬆軟薄香,讓人垂涎欲滴。總結來說,環境舒適,價錢合理,食物吸引多樣化,值得舌尖再遊!

蟹粉炒飯

蒜茸清炒菠菜

紅油鮮蝦黑豚肉抄手拌麵

蔥油餅

2023-11-23 166 views
之前食其他小籠包,已經鍾意依度嘅小籠包,今次出咗蟹粉小籠包,就梗係要試吓🤩蟹粉小籠包(6粒)外皮薄而有彈性,充滿著濃郁的蟹味🥳🥳一咬下就能感受到蟹肉的鮮甜。餡料豐富❤️❤️❤️每一口都能品嚐到滑嫩的蟹肉,配合著鮮美的湯汁,口感豐富而滿足🥹🥹🥹🤩無錫脆鱔這道無錫脆鱔給我帶來了驚喜😗😗酥脆的外皮,炸至金黃的鱔魚搭配著微微的酸甜醬汁,口感香脆😎😎😎🤩紅油黑豚肉抄手拌麵抄手皮薄,餡料豐富😃😃,黑豚肉的鮮嫩與紅油的辣味完美結合。拌麵則搭配了豐富的醬汁🤓🤓,口感豐富而有層次感😋😋😋

🤩蟹粉小籠包(6粒)

🤩無錫脆鱔

🤩紅油黑豚肉抄手拌麵

2023-11-22 146 views
連鎖餐飲嚟講首推樂天皇朝,見到佢喺airside有新分店超開心,終於唔駛搭車就食到~餐廳喺4樓,相對人流較少清靜啲。餐廳面積都幾大,有大玻璃望到入廚房睇師傅整包點。食過好多次八色小籠包今次試下其他菜式,水準一貫中上,烤麩大大粒調味開胃,蒜蓉菠菜有少鹽少油選擇,揀完果然有返幾分住家菜嘅健康感。包點方面今日嗌咗蒸素餃同埋生煎包,前者菜饀切得夠幼細口感出色,後者比想像中多肉汁,而且包底煎到金黃色但唔硬,感覺冇咁熱氣👍🏻肉類方面試咗呢度嘅京醬肉絲,肉絲份量比薄餅多,所以食嘅時候都唔駛就住就住,相對嚟講呢個餸最濃味,比起薄餅如果用厚身刈包夾可能更理想。最有驚喜係甜品,我地叫咗酒釀芋圓,呢個配搭幾新鮮,而且啲芋圓係超迷你版,又難得地細粒到咁都仲食到絲絲芋味,推介~

2023-11-21
  • 酒釀芋圓
2023-11-17 246 views
樂天皇朝薈萃 @paradisegrouphk📍九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 4樓L418號舖樂天皇朝開到來啟德啦~ 係新商場AIRSIDE 入面我今晚又同屋企人來食佢地招牌小籠包😋🌟黑豚肉小籠包 $75 有一籠六粒用上黑豚肉做餡料~小籠包皮薄多汁~每次必點🌟生煎牛肉餅 $45 一式3個一口一個岩岩好~煎到外脆內軟🤝好味🌟蔥油餅 $40 油香十分~香脆可口🌟清燉雞湯$68 燉湯夠晒清甜~感覺好滋補🌟揚州炒飯$95可以按個人喜好簡少鹽、少油炒飯粒粒分明~配上蝦仁🍤雞蛋🥚菜心粒口感豐富整體來講環境好舒服~之前食過佢地其他分店食物質素保持到水準留意🌟小食同茶位另外收費~#樂天皇朝 #八色小籠包
樂天皇朝薈萃 @paradisegrouphk

油香十分~香脆可口

🌟清燉雞湯$68
燉湯夠晒清甜~感覺好滋補

🌟揚州炒飯$95
可以按個人喜好簡少鹽、少油
炒飯粒粒分明~配上蝦仁🍤雞蛋🥚菜心粒
口感豐富

整體來講環境好舒服~
之前食過佢地其他分店食物質素保持到水準
留意🌟小食同茶位另外收費~

#樂天皇朝 #八色小籠包
2023-11-13 224 views
第二次去Airside食野啦!新蒲崗新開既商場,係正屋企附近,點都要黎食多d呢但商場真係超多野食,我應該有排食啦!話說好耐之前都食過樂天皇朝不見今次以蟹為主題,我又忍唔住想食下😋🔸蟹粉豆腐撈飯一流呀!無諗過錢有咁多蟹肉呀!好鮮甜👍🏻豆腐又夠曬滑呀!🔸糖醋魚片魚片外面炸到脆卜卜嫁,再配上酸酸甜甜既糖醋汁,食得好開胃🔸上海風味醬鴨食上海野點可以無醬鴨嫁,醃製得好好,好入味👍🏻🔸生煎牛肉餅個人覺得個皮可以薄d,牛肉餅一咬落去就必晒啲汁岀黎啦!⚠️提提大家呢度小食同茶位都要收費呀⚠️
第二次去Airside食野啦!
新蒲崗新開既商場,係正屋企附近,點都要黎食多d
呢但商場真係超多野食,我應該有排食啦!

話說好耐之前都食過樂天皇朝
不見今次以蟹為主題,我又忍唔住想食下😋

🔸蟹粉豆腐

🔸糖醋魚片
魚片外面炸到脆卜卜嫁,再配上酸酸甜甜既糖醋汁,食得好開胃

🔸上海風味醬鴨
食上海野點可以無醬鴨嫁,醃製得好好,好入味👍🏻

🔸生煎牛肉餅
個人覺得個皮可以薄d,牛肉餅一咬落去就必晒啲汁岀黎啦!

⚠️提提大家呢度小食同茶位都要收費呀⚠️
🛫知道啟德開咗新商場又大又靚,即刻去睇吓有咩好餐廳,今次黎到樂天皇朝薈萃,無敵大景已好心曠神怡,適逢大閘蟹季節,就點返啲大閘蟹嘅菜式啦😋!Caca今次食乜嘢?🥢#蟹粉拌麵 -鋪頭係滿滿嘅金黃蟹粉、蟹肉,加些少醋與彈牙嘅麵拌食好滋味!🥢#皇朝小籠包 -招牌名茶八色小籠包,當然要試試,附有八種不同口味包括原味、絲瓜、鵝肝、黑松露、芝士、人蔘、川味,順序從淡到濃味吃,大滿足呀!🥢#無錫脆鱔 -以無錫小排骨嘅做法做出脆鱔酸酸甜甜又香口嘅味道。🥢#宮廷驢打滾 -甜點肖米豆沙卷,口感煙韌,豆沙香甜。

Caca今次食乜嘢?
🥢#宮廷驢打滾 -甜點肖米豆沙卷,口感煙韌,豆沙香甜。
2023-11-02
$220 (Dinner)