4 day(s) ago 363 views
8月份從網路上知道這間餐廳開張已準備找一個日子過來品嚐,剛好今天在附近戲院看完電影順道去吃。餐廳以木化石為主題,店內有木化石展品,木檯木椅都是用一些廢棄木材製造,很有心思,而餐廳最吸引人之處相信就是那一段高樓底帶有歐陸風格的長廊,高空上一排一排橫型木架串上一波又一波的白色流線天頂,造型十分優美,進來用餐的客人又怎能不在此長廊留影呢。地板用了米色和棕色色調,配上大地色系的主調,進入餐廳用餐就像去了外國一樣,一切都令人看起得舒服。今天我們二人三時來到,看沒有供應下午茶套餐,就選了午市套餐,套餐比散點較化算。午餐有分三道菜148元一位和四道菜168元一位,價位不貴。三道菜和四道菜分別是湯和沙律只選其一或全部要。我們都選三道菜,一位要湯,另一位要沙律,然後各選一不同主菜,這樣可以互換品嚐。是日餐湯:甘荀忌廉湯,上檯時湯碟是暖的,口感濃稠綿密,湯放到咀內很充實,鹹甜適中。沙律:柚子醋大蝦沙律:柚子醋的微酸甜輕輕拌勻整份沙律食材,沙律菜及大蝦都十分清爽,那些車厘茄及南瓜粒鮮味好吃,這個醬汁真是沙律的妙配。主菜:香煎盲槽魚:上檯時也是暖碟,盲槽魚的魚皮及四周的肉煎得香口,微微焦黃而不過度。魚肉口感細
是日餐湯:
沙律:
主菜:
香煎盲槽魚:上檯時也是暖碟,盲槽魚的魚皮及四周的肉煎得香口,微微焦黃而不過度。魚肉口感細嫩,醮上嫩綠色的羅勒忌廉同吃,增加食味。這件魚只挑到少量魚骨,所以不用擔心會哽喉。伴菜有邊豆,西蘭花,芽菜,全部都清爽。
煙三文魚酸種薄餅:我看介紹知道餐廳自設烤爐,所以加20元選了這款薄餅試試。薄餅放在一個大木圓碟上,迷你綠色菠菜配上橙紅的三文魚,賣相好看。自已較喜歡吃厚身餅底,但這款餅身較薄,餅底是鬆軟但邊沿較硬身。三文魚可咀嚼,迷你菠菜夠嫩保持濕潤,但我覺芝士份量不夠多,未有拉絲的效果。這種薄餅沒有預期的好吃。
甜品
意式芝士蛋糕:這個甜品我很喜歡,因為口感夠濕潤,但又不是糊狀,入口慢慢感受到那薄層朱古力的甜香,漸漸又品嚐到蛋糕的鬆軟。甜度合
口味。
餐飲選了咖啡,一杯大咖啡跟著一個牛奶小杯子同上,可按喜好加入奶。先喝了口齋啡,味偏苦及較薄,還有一股烘豆的焦味,還是加點奶和糖較好飲。

看過吃過,整體不錯,雖然有些食品不對自已胃口,但只是小事,最重要餐廳讓你坐得舒服,吃得開心。
甘荀忌廉湯
柚子醋大蝦沙律
香煎盲槽魚
煙三文魚酸種薄餅
意式芝士蛋糕
熱咖啡
2024-11-13
$175 (Tea)
甘荀忌廉湯
柚子醋大蝦沙律
香煎盲槽魚
意式芝士蛋糕
1K
2024-11-08 1539 views
假日同友人到荃灣食飯,主要去間新開的cafe,以木化石為主題,甚有特色,大約12:00去到,唔太多人,但想坐的主要位置已full 。餐廳旁為 NOC Coffee Co.咖啡吧。餐廳面積頗大,樓底高有空間,大地色為主調,四周滿佈乾花的佈置,玻璃窗透入的光線感覺自然柔和,位子寬敞,坐得舒適。化石的展覽,猶如置身博物館。餐牌,星期六都有Lunch Set,都幾好,我們3人,叫了3個Set開心Share。4-course(前菜+湯+主菜+甜品),$188。Cappuccino,跟餐+$30,可享用NOC Coffee,口感綿密順滑,咖啡味濃。是日餐湯,椰菜花忌廉湯,椰菜花味恰好,口感稠身,味道清甜。柚子醋大蝦沙律,大蝦爽口,沙律菜新鮮,有清新的柚子香氣,味道酸甜醒胃。香煎盲槽魚,魚肉軟滑鮮香,伴上清新微甜的羅勒忌廉汁,味道不俗。法式普羅旺斯烤雞,賣相精緻,外皮脆,雞肉嫩又入味,烤薯仔大件香口。煙三文魚酸種薄餅(+$20),餅底厚薄適中,口感煙韌,煙三文魚鹹香,食落唔算好膩。Tiramisu,小小的一件,滿足下想食甜品嘅口癮,味道淡唔夠濃郁,普通。食物正常水準,環境取勝,服務態度正常。本身想行

餐廳旁為 NOC Coffee Co.咖啡吧。

化石的展覽,猶如置身博物館。

4-course(前菜+湯+主菜+甜品),$188。

是日餐湯,椰菜花忌廉湯,椰菜花味恰好,口感稠身,味道清甜。

食物正常水準,環境取勝,服務態度正常。
本身想行下木化石公園,可惜下雨冇去到。
Type of Meal
Lunch
2024-08-23 17887 views
最近網上有很多人都介紹這間新的打卡餐廳,為食的兩兄弟當然都會想去試一試,希望為大家試出真實食評,介紹一些好的餐廳給大家。環境佈置上真的有點特色,別具風格,尤其是那個猶如教堂的打卡位,相信不少人都慕名而來。另外一些化石為主題的裝飾也相當特別。至於食物方面就好壞差半,當日我哋對午餐食物興趣不大,只叫了一個餐再散叫了其他食品。如果想點選比較有特色的食物,是需要下午三點後的。4-course(前菜 +湯+ 主菜一款+甜品)$158 /每位凱薩沙律配三文魚(羅馬生菜、香草麵包粒、巴馬臣芝士、煙肉粒)生菜清新爽脆,配上麵包粒和三文魚幾開胃。🌟辣肉腸酸種薄餅(+$20)意大利辣肉腸、番茄醬、意大利水牛芝士味道尚可,但略嫌有點細塊,份量太少。薄餅底偏厚,辣肉腸都不少,芝士都多同夠拉絲。跟餐甜品🌟芒果熱情果千層蛋糕千層蛋糕味道幾新鮮清新,不會太甜,味道不俗。+$30 可以選擇NOC Coffee 咖啡🤩另外散叫了🌟 紅酒糟虎蝦捲意粉 $158我們幾喜歡這個捲意粉,因為口感不錯,有咬口,煙煙韌韌,感覺幾得意,又不會太硬,怡度好處。🌟北海道帶子蘆筍天使麵 $148帶子都夠大粒新鮮,但我比較喜歡意粉多於天使麵

4-course
(前菜 +湯+ 主菜一款+甜品
$158 /每位

凱薩沙律配三文魚
(羅馬生菜、香草麵包粒、巴馬臣芝士、煙肉粒)
生菜清新爽脆,配上麵包粒和三文魚幾開胃。

🌟辣肉腸酸種薄餅(+$20)
意大利辣肉腸、番茄醬、意大利水牛芝士

跟餐甜品
🌟芒果熱情果千層蛋糕
千層蛋糕味道幾新鮮清新,不會太甜,味道不俗。

+$30 可以選擇NOC Coffee 咖啡🤩

另外散叫了
🌟 紅酒糟虎蝦捲意粉 $158

🌟北海道帶子蘆筍天使麵 $148
帶子都夠大粒新鮮,但我比較喜歡意粉多於天使麵,所以相比之下,我覺得捲意粉更勝一籌。

🌟特色木化石朱古力餅 $78
這個令人失望的朱古力餅,大部分都是cream,非常之甜,口感一般。如果是招牌甜品的話,這個價錢不能接受。

☹️其實餐廳內的侍應服務態度真的一般般,,差不多9成男侍應的語氣都不算太有禮貌,如果想更多人光顧,希望可以改善一下。

🩷值得一提,餐廳外面就是荃灣如心園木化石公園,有時候可以進餐後去參觀,館內展示逾百件博物館級木化石,讓小朋友都可以增加更多課外知識。
2024-08-07
$200 (Lunch)
4 day(s) ago 0 views
真的打卡餐廳 湯的沒有什麼味道 飲完都完全唔知係咩嚟粉糊狀的口感Pizza 同魚算係ok 最後那個肉的我沒有食不過好友評價都係冇下次服務態度算係唔錯 我哋想合照有幫忙揸機 在點單時都會有介紹一下
真的打卡餐廳
湯的沒有什麼味道 飲完都完全唔知係咩嚟粉糊狀的口感
4 day(s) ago 0 views
朋友生日,肯定要找一家有點特色的餐廳,選擇這一家荃灣的打卡熱點.門口有點隱蔽,環境是很不錯,有很多半圓形的卡位,私隱度很高. 吃的東西,前菜比較吸引度高,龍蝦湯樣好得'味道很讚,份量剛好,沒有點沙拉有點可惜,主菜就一般般,豬手可以但小小硬,冇乜特別。軟殼蟹義大利粉,軟殼蟹很好吃,義大利粉完全不行,不單只是涼的不熱的,還有完全沒有味道. 淡到只有白意粉味.而甜點很讚有驚喜,朱古力樹蛋糕,應該是signature,好味,有生日牌用蠟燭提供,不過工作人員經常忘記,已經預繳跟他說好結果還是忘記了drinks is noc, 品質有保證.

drinks is noc, 品質有保證.

2024-11-15
$450 (Dinner)
Celebration
Birthday
5 day(s) ago 0 views
入到去餐廳令人眼前一亮。高高的樓底,間色的地磚,令視覺上有高尚藝術的氣派,兩邊設置2人枱。外面的位置比較大,設有4至6人枱。地方寬敞雅致。龍蝦泡沫濃湯入口已帶出龍蝦的鮮味,泡沫有輕盈的口感,配搭香脆的蒜蓉麵包,可以吸收湯中的鮮味,湯底濃厚龍蝦肉質鮮甜彈牙。紅酒糟虎蝦捲意粉捲意粉搭配了香草做裝飾,虎蝦肉質爽嫩,輕微的紅酒糟提升左虎蝦嘅鮮味。意粉帶微微的紅糟酸味,食落更開胃。原隻烤雞配沙律菜烤雞咬落金黃酥脆,雞肉肉質嫩滑,保持住肉汁,(唔會鞋颯颯)烤雞配搭的燒汁,味道更豐富,配搭薯仔沙律,沙律醬內帶有芥末味道,帶清新嘅感覺。泰式奶茶焦糖燉蛋焦糖層的光澤,燉蛋則是柔和的奶茶色,細緻的薄荷葉做裝飾。燉蛋的質地滑順,帶有濃郁的奶香味。焦糖層則增加了酥脆的口感。凍凍的雪糕球同鬆化的窩夫,層次分明,豐富味蕾。

龍蝦泡沫濃湯

紅酒糟虎蝦捲意粉
意粉帶微微的紅糟酸味,食落更開胃。

原隻烤雞配沙律菜

泰式奶茶焦糖燉蛋
焦糖層的光澤,燉蛋則是柔和的奶茶色,細緻的薄荷葉做裝飾。
凍凍的雪糕球同鬆化的窩夫,層次分明,豐富味蕾。

6 day(s) ago 0 views
荃灣人氣打卡西餐以木化石為主題 用咗好多木嚟裝飾而且重要超高樓底 打卡一流~薯條配辣椒蒜蓉醬 $68辣椒蒜蓉醬唔會太辣散發淡淡蒜蓉味 重上咗茄汁🥫岩揀適合吾同嘅人 薯條係長粗條型 咬落熱辣辣~辣香腸薄餅 $138肉腸佈滿係成個pizza 個人覺得唔太辣 咬落香脆又鬆軟 好濃嘅蕃茄味夠晒惹味!香蒜辣椒扁意粉配軟殻蟹 $168軟殼蟹都有幾多隻 咬落去啖啖肉香脆熱辣辣 意粉都好彈牙 好香蒜頭味重有好多話炸蒜同蒜 撈埋同意粉食就口感十足 份量都好足夠~特色木化石朱古力餅 $78外型係木化石嘅造型擺盤好靚~超濃朱古力!蛋糕內有黑朱古力同車厘子 頂部配有焦糖脆片口感十足PARKSIDE@NINA (荃灣)荃灣楊屋道8號如心廣場一期2樓201號舖
荃灣人氣打卡西餐

薯條配辣椒蒜蓉醬 $68

辣香腸薄餅 $138

香蒜辣椒扁意粉配軟殻蟹 $168

特色木化石朱古力餅 $78

PARKSIDE@NINA (荃灣)
荃灣楊屋道8號如心廣場一期2樓201號舖
6 day(s) ago 130 views
如心最新最有人氣的打卡餐廳Parksid by Nina,高樓底設計,一秒送你去渡假,真係好似置身外國教堂,環境優雅,配上舒適的座位,無論系打卡還是約會食飯,絕對系最佳選擇。香茅單骨雞翼配香芒辣汁雞肉肉質鮮嫩,單骨食得輕鬆,搭配特製醬汁更添風味。傳統麵包布甸新鮮熱辣,軟綿香甜,充滿麵包香息,甜而不膩。特色木化石朱古力蛋糕朱古力控必食!濃郁的黑朱古力加上朱古力脆片口感層次豐富。蛋糕的質地結實且甜蜜。視覺享受一流!Sea Lava Flow Blue Sky Lime, Apple, Strawberry色彩繽紛,充滿鮮果的香甜氣息,冰沙口感清新爽口,賣相一樓,非常適合打卡。Purple Sweet Potato Latte粉紫色誘人,口感滑順,帶有淡淡紫薯甜味和香氣。Strawberry Lemonade清新可口,酸甜平衡,讓人耳目一新。

香茅單骨雞翼配香芒辣汁
雞肉肉質鮮嫩,單骨食得輕鬆,搭配特製醬汁更添風味。

傳統麵包布甸
新鮮熱辣,軟綿香甜,充滿麵包香息,甜而不膩。

特色木化石朱古力蛋糕

Purple Sweet Potato Latte
粉紫色誘人,口感滑順,帶有淡淡紫薯甜味和香氣。

Strawberry Lemonade
清新可口,酸甜平衡,讓人耳目一新。

終於一訪荃灣最近大熱的打卡名店Parkside。估唔到晚市真係坐滿人,唔訂位真係有機會食唔到。餐廳係NOC 咖啡店內,座位都好多,但要打卡的話一定要訂窗邊卡位。其實打卡餐廳,對食物本不抱太大期望,但竟然有驚喜。龍蝦泡沫濃湯好濃郁的龍蝦味,湯的質地十分細緻幼滑,比得上酒店餐廳出品,配的蒜蓉包亦香脆。牛油果三文魚沙律三文魚新鮮,加入了米通、芝麻等,牛油果creamy,柚子醋多了份清新口感。紅酒糟虎蝦捲意粉食落一陣酒香,但唔會太搶意粉的味道。捲意粉的掛汁能力不錯,亦帶煙韌,幾好食。原隻烤豬手想灴到係原隻未切上台,烤得金黃焦脆,每切一刀都卜卜脆,入面的肉色粉紅粉嫩,入口真係又脆又嫩,配埋個自家製醬汁,真係一絕,好好味!!!食物好味,高樓底的特色設計好靚,睇得出餐廳真係有花過心思,店員知道食客黎打卡,所以都好識做,會好快行開留時間俾客人影相,我地食到最後,店員都俾我地打埋卡先走,整體感覺都好好,所以會揾個時間日光再打卡。

其實打卡餐廳,對食物本不抱太大期望,但竟然有驚喜。

龍蝦泡沫濃湯

牛油果三文魚沙律

紅酒糟虎蝦捲意粉

原隻烤豬手

2024-11-06
Type of Meal
Dinner
2024-11-14 0 views
Weekday Dinner 近期熱門的新餐廳,裝修優雅有特色,樓底高,晚上充滿情調,很適合約會及與朋友聚會。值得一讚的是服務很好,即使是邊邊位置,店員會不時主動加水及留意用餐進度👍🏻👍🏻薯條配辣椒蒜蓉醬薯條熱辣辣,外脆內軟,薯味十足,配開胃的辣椒蒜蓉醬。風乾火腿蘑菇薄餅薄餅出色,即叫即焗,餅底帶點煙靭又香脆。薄餅上有鹹香的風乾火腿、拉絲芝士、松子及香菇,再加上松露油增添香氣,口感豐富,味道出色!燒烤醬雞肉絲墨西哥餡餅墨西哥餡餅足料,除了雞肉絲,還有大量芝士、洋蔥、紅黃椒及鷹嘴豆泥,配上開胃的乳酪醬、蕃茄莎莎醬及牛油果莎莎醬,味道更清爽,充滿異國風情。
Weekday Dinner

薯條配辣椒蒜蓉醬
薯條熱辣辣,外脆內軟,薯味十足,配開胃的辣椒蒜蓉醬。

風乾火腿蘑菇薄餅

燒烤醬雞肉絲墨西哥餡餅
2024-11-14 0 views
今日與女友人私密飯眾,揀呢間比較新的餐廳一試。提早要求預留比較安靜及方便打咭的位置,職員亦有配合要求。Order了一個pizza, 一個意粉及一個飯, 分量合理;意粉及飯口味偏淡,合少鹽少糖人仕,整體味道不過不失,唯鹹蛋意粉完全食不出鹹蛋味比較失色。薯仔薄餅亦完全吃不到薯仔味,芝士味道也很淡,唯一讚是薄餅邊焗得很鬆化,卻是是整個薄餅最好食的地方!職員方面有兩次都分別送錯餐給我們枱及鄰台,但影響不大。由於是次食飯主要為傾計及環境,食物質量一般整體感覺都滿意!

今日去左荃灣諗左好耐想試PARKSIDE@NINA🥂佢呢到係NOC個入口所以要行入少少😝臨近Halloween所以門口裝飾都佈置哂好多有關Halloween既野👻佢入面啲鬼全部都好大隻😈佢呢到採用左木化石做Idea再配上落地玻璃😗所以下午黎餐廳打卡係好有feel☀️成間餐廳都好有藝術觀感👀我地叫左枝單眼佬話梅蜂蜜酒🐝佢個包裝仲有單眼佬🤣滿滿星爺電影感🎬飲落幾開胃有種酸酸口感🥂同埋唔算太重酒精👍🏻之後頭盤叫左個雜錦香腸😈佢個份量都好大同埋德國腸係最好味食落好有咬口🤤佢個麵包條都好好食仲有個楓糖漿😗我地仲叫左個風乾火腿蘑菇薄餅🍕佢呢到仲有個窗口位可以睇到啲師傅現場整Pizza🫓熱辣辣既Pizza整溶芝士最好食😝我地仲叫左個紅酒糟虎蝦捲意粉🍝佢個紅酒味都好岀😬虎蝦食落都好爽口唔會好鞋🦐
位於荃灣如心一期,parkside Nina 為木化石主題餐廳,超高樓底透光設計有像置身教堂般~ 打卡慶生一流!必試呢度招牌手工酸種pizza,餐廳自設石窰爐即叫即焗!🔸風乾火腿蘑菇薄餅 $158 即叫即焗,外脆內保持濕潤~風乾火腿厚薄咸度配pizza都好夾,每人3塊都食到!🔸香茅單骨雞翼配香芒辣汁 $88香茅入味,沾香芒辣汁帶泰國風情🔸Salted caramel latte $48呢杯咸度剛好,整體味道和諧,latte亦好順滑!果然咖啡出品不錯🔸泰式奶茶焦糖燉蛋$88泰奶味道唔算超濃,但勝在熱辣辣即製超酥牛角窩夫+雪糕同順滑焦糖燉蛋多重口感好滿足
打卡慶生一流!

必試呢度招牌手工酸種pizza,餐廳自設石窰爐即叫即焗!

🔸風乾火腿蘑菇薄餅 $158

即叫即焗,外脆內保持濕潤~

風乾火腿厚薄咸度配pizza都好夾,每人3塊都食到!

🔸香茅單骨雞翼配香芒辣汁 $88

香茅入味,沾香芒辣汁帶泰國風情

🔸Salted caramel latte $48
呢杯咸度剛好,整體味道和諧,latte亦好順滑!
果然咖啡出品不錯

🔸泰式奶茶焦糖燉蛋$88
2024-11-06
$250 (Dinner)
2024-11-12 0 views
高樓底長廊感覺宏偉,旁邊如心園有大規模木化石展覽,餐廳以此為靈感設計,令室外室內完美融合👍🏻剛好安排了中間長廊座位,影相特別好看!水牛芝士番茄薄餅 $128酸種薄餅採用自然發酵過程處理,比一般薄餅營養價值更高,更健康!這款薄餅芝士香濃,加上番茄味配搭適合😚原隻香蒜迷迭香烤雞 $198肉質嫩滑,香蒜迷迭令烤雞更有烤香氣,配搭醬汁味道更添濃厚✨Purple Pink $48粉紫色飲品,滲透住濃濃紫薯香氣💕
剛好安排了中間長廊座位,影相特別好看!

水牛芝士番茄薄餅 $128

原隻香蒜迷迭香烤雞 $198
肉質嫩滑,香蒜迷迭令烤雞更有烤香氣,配搭醬汁味道更添濃厚✨

Purple Pink $48
粉紫色飲品,滲透住濃濃紫薯香氣💕

最近社交平台見好多人都慕名而來呢間西餐打卡今日終於有機會同朋友黎環境佈置上真係幾別具風格特別是近窗邊樓底好高的原拱形十足十教堂的打卡位我地夜晚去特別有feel因為樓底夠高 空間感十足好似去左古堡甘臨近萬聖節仲有好多Holloween 裝飾感覺加多一點陰深 打卡真係一流//風乾火腿蘑菇薄餅 $158//以酸種麵包為餅底比一般麵包健康邊位脆卜卜的餅底不算厚風乾火腿油香十足配搭火箭菜、蘑菇和芝士是完美的配搭整體很有口感//經典脆皮原隻烤豬手 $188//外皮超級酥脆 仲帶點煙韌肉質好鮮嫩食落口感夠入味又唔會太肥膩又唔會過鹹餐牌
最近社交平台見好多人都慕名而來呢間西餐打卡
//風乾火腿蘑菇薄餅 $158//
以酸種麵包為餅底比一般麵包健康
邊位脆卜卜的餅底不算厚
風乾火腿油香十足
配搭火箭菜、蘑菇和芝士是完美的配搭
整體很有口感
//經典脆皮原隻烤豬手 $188//