Restaurant: PEKING GARDEN (MOKO)
Info:

Info:

2022-06-30 537 views
本來拿了票,等了好久叫了我們下一秒就又叫了下一家,去到話叫我地在等等,我心裡充滿問號.明明我地排係前面 同埋冇遲過,但係比下一家入左先,因為哩個已經好燥,但係都算啦,入到黎嗌咗個餐,話等45分鐘就可以上齊,一邊食一邊等,啲野又油又少又貴又難食,真係冇試過咁.之後食飽了仲有北京烤鴨還沒到,就等啦,點知一個鐘後都未出,問左服務員話等等就會出,之後隔左半個鐘之後,我地見到好多出黎,但就係未上我地,我地問返,先知原來係忘記左,連聲sorry都冇講,哩個體驗真係好差,唔會再黎食咯
2022-06-30
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
以前諗起北京樓,就會諗起佢嘅扁皮鴨每台都會叫一隻。如果咁啱坐喺切扁皮鴨嘅枱附近,會特別開心,因為可以睇到店員點樣切鴨,好似表演咁。不過今次來食扁皮鴨就有啲失望啦😳我哋叫咗一隻扁皮鴨,食到一半嘅時候發現冇晒青瓜。原來佢哋比得一小碟我哋。問侍應仲有冇嘅時候,佢先比多碟。其實青瓜本身都唔係好貴嘅食物,點解唔可以大方啲俾多少少?有啲不解。不過扁皮鴨本身係幾好食嘅👍🏻👍🏻👍🏻砂鍋大蔥大烤魯老排排骨半肥瘦、油脂感十足、魯得好入味、好淋。好食👍🏻羊肉搶湯麵羊肉湯底濃郁、但無膻味。我幾喜歡。整體食物質素還好,如果一開始比多啲青瓜就perfect了。
以前諗起北京樓,就會諗起佢嘅扁皮鴨

不過扁皮鴨本身係幾好食嘅👍🏻👍🏻👍🏻

砂鍋大蔥大烤魯老排
排骨半肥瘦、油脂感十足、魯得好入味、
好淋。好食👍🏻

羊肉搶湯麵
羊肉湯底濃郁、但無膻味。
我幾喜歡。

整體食物質素還好,如果一開始比多啲青瓜就perfect了。
2022-05-29 923 views
許久沒去過北京樓了,又看見套餐頗吸引,便打算約家人( ᜊ°-° )第二天去吃晚餐。可是,訂位之後看到近來食評不太好,想改去另一間。後來,本著自己試試的態度前往,竟然喜出望外。服務員的態度殷勤(不知是否之前有些人評論他們態度不好,他們很緊張,反倒唔該前,麻煩後的好好禮貌)套餐中的北京填鴨也恰到好處,不太肥,也不太瘦。其他餸菜(如素翅,鮑魚花膠)味道也不錯。吃過幾個菜,感覺不會中伏,便再點一個之前在openrice內見到有人稱讚過的蔥油餅。熱氣,香氣加上酥脆的外皮,下次一定encore。另外最喜歡的是它的甜品:桂花酒釀小丸子,酸甜度恰到好處,消解了一餐吃得太飽的滯感。我們點了二人套餐,加了一個蔥油餅,三人便非常飽。打算下次會再約朋友去,叫多些餸菜。因為本來沒有打算寫食評,所以沒有拍照,但後來實在太滿意,所以也在沒相片的情況下寫篇食評。
套餐中的北京填鴨也恰到好處,不太肥,也不太瘦。
其他餸菜(如素翅,鮑魚花膠)味道也不錯。
我們點了二人套餐,加了一個蔥油餅,三人便非常飽。
打算下次會再約朋友去,叫多些餸菜。
  • 蔥油餅
  • 片皮鴨
2022-05-15 902 views
話說好耐以前去過葵芳嘅分店食,嗰陣時比我嘅印象好好所有菜式都好好味。今次因為冇位所以去咗旺角分店,但係明顯今次嘅質素係有啲參差。落單叫咗片皮鴨、欖菜肉碎炒飯、蘿蔔糕、牛肉球~🌻片皮鴨其實肉質係幾好,份量都多,不過有啲改善嘅空間,例如佢嘅青瓜唔係太新鮮,大葱直頭得幾塊😿今次去嘅時候佢會問你要唔要埋個鴨殼,我哋話唔要,佢就會送返一個山菜炒鴨崧~但係呢個鴨崧真係⋯⋯唔係咁啱口味。••🌻欖菜炒飯炒飯普普通通唔係差不過都唔係特別好😝••🌻牛肉球同埋蘿蔔糕牛肉球一般蘿蔔糕厚身味道還可以~不過整體而言同上次食有對比另外建議如果叫片皮鴨,最好多人啲一齊食,我哋四個人食但係都已經覺得好油膩。
落單叫咗片皮鴨、欖菜肉碎炒飯、蘿蔔糕、牛肉球~
🌻片皮鴨

🌻欖菜炒飯
炒飯普普通通唔係差不過都唔係特別好😝

🌻牛肉球同埋蘿蔔糕
牛肉球一般
蘿蔔糕厚身味道還可以~

不過整體而言同上次食有對比
2022-05-10 920 views
N年前,食過北京樓,價格超貴。最難忘當年同事簽咭嗰陣O曬嘴和侍應表演冰與熱糖膠弄出來的生果拔絲。 N 年後,可能疫情關係,親戚推介套餐抵食,況且好久冇食過填鴨,一時興起便去食呀。四人套餐有12度菜。有海蜇、醉雞、小籠包、素鵝、牛展、黃菜花膠螺頭湯、蝦頭帶子、填鴨、清蒸沙巴龍躉、蟲草花翠苗、海炒年糕、酒釀麻紗小丸子。食到好飽,味道水準唔錯。其實這個四人套餐可以5至6個食,實在太多了。可能疫情關係,我們食五點半,大概七點半走人,還有啲吉枱。慣咗早食早回家。其他鋪頭更慘淡,七點半已經大把枱,如川菜、意大利餐廳等。這段時間,除咗日本菜還有人食。之前疫情嚴峻六點後冇堂食,所以大部分人願意早食早回家。不知道是否這個原因。
N年前,食過北京樓,價格超貴。最難忘當年同事簽咭嗰陣O曬嘴

2022-05-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
2022-05-01 4954 views
數以年計冇食過北京樓,今次係有人請先再食,詫異佢居然水準下降咗咁多。再咁落去遲早執笠。我寧願食對面間念川居。講吓佢發生咩事:1)服務訂唔到檯,迫人排隊,GULU App應該係廢咗武功,Click完一大輪入去,先話俾你知冇得訂,又唔俾拎飛。浪費時間。冇得訂好心唔好放Option出黎玩人啦。點餐有一本本既MENU,但入座又無講原來點心要另外响QR Code先有,一啲餸要睇MENU,一啲餸又要睇MOBILE, 兩邊內容唔同。咁都算,仲要點心分咗中國點心同中國北方點心,例如北京菜肉水餃咁,兩個類別都有佢,但係兩邊價、量又唔一樣架喎。User experience 極差。落單姐姐態度差又唔耐煩,分分鐘以為自己前世得罪咗佢。响佢極速收走Menu情況下,嗌少咗嘢,(都好o既。)2)飛蟲亂舞集團式經營應該對清潔有規範,點知成餐有飛蟲仔不斷飛舞。撥極都仲有,好忟。座位已經好入唔靠門唔靠廁所,咁Dirty係發生咩事?3)食物質素北京樓價錢唔平,食物質素一向都唔差,今日食既野卻係極差。生煎包,未掂佢已見表皮係裂開既,咬開入面完全冇汁,好乾,肉已經縮埋一住。好明顯唔新鮮(或者係雪過黎),唔好食。北京填鴨作為招

再咁落去遲早執笠。我寧願食對面間念川居。
講吓佢發生咩事:

1)服務

訂唔到檯,迫人排隊,GULU App應該係廢咗武功,

Click完一大輪入去,先話俾你知冇得訂,又唔俾拎飛。
浪費時間。冇得訂好心唔好放Option出黎玩人啦。

一啲餸要睇MENU,一啲餸又要睇MOBILE, 兩邊內容唔同。咁都算,仲要點心分咗中國點心中國北方點心

User experience 極差。

落單姐姐態度差又唔耐煩,分分鐘以為自己前世得罪咗佢。
响佢極速收走Menu情況下,嗌少咗嘢,(都好o既。)

2)飛蟲亂舞

集團式經營應該對清潔有規範,點知成餐有飛蟲仔不斷飛舞。
撥極都仲有,好忟。
座位已經好入唔靠門唔靠廁所,咁Dirty係發生咩事?

3)食物質素

北京樓價錢唔平,食物質素一向都唔差,今日食既野卻係極差。

好明顯唔新鮮(或者係雪過黎),唔好食。

北京填鴨作為招牌,個餅皮居然係完全唔熱既,

填鴨同樣唔夠熱,皮唔脆,鴨肉唔香口,完全冇入口即溶既油脂感,連擺盤睇落都有啲求其。
溫度係致命傷,唔夠熱已扣好多分。好Sad!

北京芝麻大餅,又係一個令人失望既點心,

炸既澱粉一般都唔會難食,但佢餡極少(看圖),芝麻炸完Suppose好香口,但佢又唔夠香。
我明佢價錢唔貴,但食過大都烤鴨個黃金芝麻餅之後,有比較,有傷害。
北京樓呢個輸九條街左右,冇下次。

蔥油拌麵

跟餐迫於無奈食咗呢個拌麵,同行者未上檯已講:呢個麵好難食架
我心諗有冇咁誇呀,試咗一啖,原來真係惡夢黎。
一夾上手,成舊麵痴埋一住,其實睇張相都應該feel到有幾Overcook,成碗隔夜米線咁既樣

食到入口除咗成口都係油之外,冇其他野留低。
呢種麵好明顯唔適合攞黎做拌麵。
可以話我自己响屋企整都好食過佢。

宮爆蝦球

同行者話Size同以前比縮咗水,呢個我冇比較,不予置評。
味道OK,入口都彈牙。

總結
食完人均消費>250,然而食物質素對唔住呢個價,曾幾何時北京樓都係一個信心保證黎,旺角呢間都屹立多年,時至今日愈做愈差,連服務同清潔竟然都唔合格,真係唏噓,可唔可以把關得好啲?
2022-05-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$260 (Lunch)
2022-04-28 968 views
美心中菜嘅其中一個要員,北京樓聽朋友講,最好食嘅北京樓應該係金鐘嘅分店,真係未試過,反而覺得喺旺角呢一間質素都唔錯,礙於限聚令嘅關係,我哋六個人分咗兩枱,一隻鴨兩份share。數量都唔少,絕對夠食,配幾個小菜已經夠晒飽佢哋嘅片皮鴨係用我哋食開嘅切法有皮有肉,再包住青瓜薑段同埋甜醬,識落口有幾種唔同嘅口感,最重要係佢哋嘅鴨熱辣辣,之前食過外賣,雖然香,但係始終都唔夠熱,堂食嘅好處就係一定夠熱!都係傳統嘅食法最好
美心中菜嘅其中一個要員,北京樓

佢哋嘅片皮鴨係用我哋食開嘅切法

都係傳統嘅食法最好
2022-03-06 1457 views
今日約咗兩老飲茶 又唔想淨係食點心咁寡 所以就嚟咗呢間北京樓 食個午餐😝酒樓係開十一點半嘅 我地大概十一點四嚟到 就已經見到一條人龍 不過餐廳座位都有好多 一定可以有位嘅😺胡同里蔥油餅呢個蔥油餅係我最推介嘅必點菜式 食落口熱辣辣 外層非常酥脆 入面嘅蔥油香味喺口腔爆發出嚟😋北京八月小蔥拌麵呢個拌麵蔥味就冇蔥油餅咁犀利 不過都食到蔥嘅香 麵條掛滿蔥油 食落都幾有咬口🤓四川擔擔麵呢間嘅擔擔麵係用咗榨菜嚟增加口感 味道唔算特別出色😗蜆蚧鯪魚球有五粒都算幾多 食落口幾腍 值得一讚佢冇乜碎骨☺️豉油皇煎腸粉完全冇味 千祈唔好叫呢碟🤧螺片香菇蒸滑雞味道偏鹹 好重味精 下次都唔會嗌😂XO醬炒蘿蔔糕XO醬幾香 食落有少少辣 蝦米同蛋絲好惹味 最後靠呢啲XO醬嚟配返豉油皇煎腸粉嚟食🤪如果鍾意食蔥嘅朋友一定要叫小蔥拌麵同蔥油餅 實滿足到你食蔥嘅慾望😻

北京八月小蔥拌麵

XO醬炒蘿蔔糕
XO醬炒蘿蔔糕

Type of Meal
Lunch
早陣子食buffet吃過一件片皮鴨之後,就發現自己很久沒吃過片皮鴨,藉著慶祝朋友生日,向朋友提議約食片皮鴨!其中有朋友提議來到北京樓,她推介說北京樓的片皮鴨不錯!除了片皮鴨外,朋友還推介宮爆蝦球~~我們還點了小籠包及拔絲蘋果!先上宮爆蝦球,蝦球大大粒,外層脆,蝦仁啖啖肉又爽口!雖然見到有乾辣椒,但辣度連BB辣也算不上,以酸甜味為主,幾開胃惹味!味道幾好,是否正宗就不確定了,因我第一次試這道菜式啊!小籠包 (6隻),大大粒,熱騰騰的送上,皮薄,肉餡豐富又充滿湯汁,蘸香醋來吃就更能帶出小籠包的肉汁香!!正做堂食填鴨85折優惠,折實約$270/隻。片皮鴨 (二食),半皮半肉的一片片排好,份量充足!配料有青瓜﹑京蔥及海鮮醬,用溫暖的餅皮,將片皮鴨及配料捲起來吃,餅皮厚薄適中又軟熟,鴨皮的油香﹑鴨肉的軟嫩與肉香,配上青瓜﹑京蔥的清爽,及海鮮醬的惹味,整體好吃又不覺膩!不過放了一段時間,餅皮開始放涼了,就稍稍影響口感。朋友說港島的一家分店,餅皮是一直被溫著,所以絲毫沒這樣的問題。二食的另一款食法是炒鴨崧配生菜, 與泰式生菜包的食法如出一轍,但不太嚐到鴨肉香,普普通通!見到鄰桌點的拔絲蘋果,賣相好適
宮爆蝦球
小籠包 (6隻)
片皮鴨 (二食)

拔絲蘋果
見到鄰桌點的拔絲蘋果,賣相好適合打卡,所以我們也點了份來讓壽星女打卡!拔絲蘋果 (6件),拔絲上灑上些芝麻,有如閃閃金光。不過拍照一定要快手,再趁快食,不然拔絲會變乾硬,就只能吃到被糖漿包裹並炸脆的蘋果粒。糖漿外層不會太甜,但沒什麼蘋果香!

食到飽飽,人均也不用$200,都幾抵食!為鴨而來,食完鴨,尚算滿足我的食鴨之心。
2021-11-04
$198 (Dinner)
宮爆蝦球
小籠包 (6隻)
片皮鴨 (二食)
2022-01-17 833 views
疫情下已經多年沒有去旺角北京樓幫襯,今日因為去花墟買年花便舊地重遊,再次品嚐於記憶中食品不錯的北京樓。三人點了三款食物1.片皮鴨二食-味道一般不過不失。2.沙爹牛柏葉-沒有沙爹味又靭。3.老北京韭菜撈蛋煎餅(見下圖餐牌)但來到的成品卻由煎餅變炸餅而且不熱(見圖),由於本人之前吃過的不是炸所以詢品侍應,但結果當然只是徒然。每天都有專食片皮鴨的新食店開張,奉勸一句不進則退,客人張咀是最乖巧的!

2021-12-22 1238 views
與朋友“冬至“午餐, 諗住食好少少🥰👇選擇了這個 “午市行政套餐“之前食過“片皮鴨套餐“是四位用的👬🧑‍🤝‍🧑現在新的菜單還有多款兩位用的👯下次必定會與朋友試下這款“必食限定“套餐😉😋每枱必有的開胃前菜一小碟頭盤:世紀二小併京准蔥油拌海蜇頭惹未夠爽口京城糖醋小排骨 糖醋味酸甜適中小排骨略嚴有些乾身口感雪花海皇素翅羹素翅食得安心😍湯羹夠曬熱辣辣, 有啲蝦粒味道有啲似碗仔翅,幾好味😋蜜汁富貴火腿👍包皮夠熱,蜜汁火腿肉質唔太硬加埋個薄脆片, 夾住一齊食口感有層次😋干燒蝦球帶子蝦球爽口彈牙帶子都幾大粒, 微辣醬汁惹味上湯蟲草花翡翠苗無錫灌湯小籠包小籠包內嘅湯汁好有肉味餡料豐富北京六必居炸醬麵麵質夠爽彈略嫌醬汁少咗啲,唔係好夠味鮮奶合桃露太稀及味道淡
與朋友“冬至“午餐, 諗住食好少少🥰
👇選擇了這個 “午市行政套餐“

糖醋味酸甜適中
小排骨略嚴有些乾身口感

雪花海皇素翅羹
素翅食得安心😍
湯羹夠曬熱辣辣, 有啲蝦粒
味道有啲似碗仔翅,幾好味😋

蜜汁富貴火腿👍
包皮夠熱,蜜汁火腿肉質唔太硬
加埋個薄脆片, 夾住一齊食
口感有層次😋

干燒蝦球帶子
蝦球爽口彈牙
帶子都幾大粒, 微辣醬汁惹味

上湯蟲草花翡翠苗

無錫灌湯小籠包
小籠包內嘅湯汁好有肉味
餡料豐富

北京六必居炸醬麵
麵質夠爽彈
略嫌醬汁少咗啲,唔係好夠味

鮮奶合桃露
太稀及味道淡
2021-12-21
Type of Meal
Lunch
未試過,滿心歡喜去食,結果食物質素非常一般,價錢離地,服務態度差到同澳牛有得揮。食物:叫左片皮鴨一隻 300元片皮鴨完全冇片皮鴨味,肥肉過多,有一陣餿味。店員切鴨技術一般,切到一塊大一塊細,似乎純粹係想將舊肉切出嚟 配菜只有海鮮醬,青瓜,蔥。食到後面好厭。跟住係宮保雞丁 128元宮保雞丁只有死鹹,同死辣,沒有太多味道。仲有豆沙窩餅 68豆沙窩餅竟然都唔好食,上到嚟已經凍左,個皮硬到死。服務方面,waiter 個個黑口黑面,好似好唔歡迎你咁,問d野態度差到極限。總括嚟講,呢間永遠black list,真係唔明點解咁多人食,出邊好食嘅北京上海菜一大把,又死貴,兩個人食左7百幾,態度又差到死,仲要一台限時1.5hr。唔想食到一肚火嘅真係要三思。

食物:
叫左片皮鴨一隻 300元

配菜只有海鮮醬,青瓜,蔥。食到後面好厭。

跟住係宮保雞丁 128元
宮保雞丁只有死鹹,同死辣,沒有太多味道。

仲有豆沙窩餅 68
豆沙窩餅竟然都唔好食,上到嚟已經凍左,個皮硬到死。

唔想食到一肚火嘅真係要三思。
片皮鴨一隻
宮保雞丁
2021-12-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
2021-11-18 1737 views
因上次食北京樓有200蚊coupon,今次試食中銀咭專享套餐。918蚊有前菜醉雞同素方,蒸魚柳,炒蝦球,浸菜苗,小籠包,燕液海皇羹,最重要當然係主角 北京填鴨,以麻沙小丸子作結。首先講下環境,整體新淨,闊落,餐具等都非常乾淨。傳統中式格局。服務都係一貫的好,但人手應該稍為唔夠,侍應們都好忙無停手。味道方面:前菜: 正常,不過不失;欖角蒸魚方(魚柳): 以葱花同刴椒陪面,增加咗口感,同層次,而且無腥味,收貨;炒蝦球:正常菜式,蝦球大隻爽口,入味;瑤柱奶湯菜苗:唔見瑤柱,菜苗爽口,加入芽菜增加口感;蟹粉小籠包:感覺普通,湯汁唔夠多,不過皮薄;海皇羹:普通菜式,無乜特別;原隻北京填鴨:份量十足,皮可以再脆啲,肉質鮮嫩,配上的包皮夠薄,所以唔好一上枱就攞,會散,要等一等,包皮涼少少就易攞,配菜有傳統京葱,青瓜同海鮮醬。正常味道;麻沙小丸子:煙韌既小丸子,加上不同配料既湯水底,幾好食。用了200蚊 coupon,中銀咭埋單,922蚊。 去北京樓主要要食北京填鴨,其他菜式不過不失。

服務都係一貫的好,但人手應該稍為唔夠,侍應們都好忙無停手。

味道方面:
前菜: 正常,不過不失;
炒蝦球:正常菜式,蝦球大隻爽口,入味;
瑤柱奶湯菜苗:唔見瑤柱,菜苗爽口,加入芽菜增加口感;
蟹粉小籠包:感覺普通,湯汁唔夠多,不過皮薄;
海皇羹:普通菜式,無乜特別;
麻沙小丸子:煙韌既小丸子,加上不同配料既湯水底,幾好食。

醉雞/煎素方
蟹粉小籠包
北京填鴨
桂花酒釀小丸子
2021-11-17
$250 (Dinner)
醉雞/煎素方
燕液海皇羹
蒜香油爆蝦球玉帶
北京填鴨
桂花酒釀小丸子
2021-11-08 1300 views
今天在太子行街, 到晚飯時間, 見到北京樓近期推出了錦繍年華優惠套裝, 共有七道菜, 只是$558, 十分抵食, 依家同大家推介一下:首先前菜有雞絲粉皮和素腐, 先打開味蕾, 跟住是海皇素翅𡙡, 用料豐富, 味道鮮味; 再來一碟宮爆蝦球, 大大件, 蝦球新鮮爽口, 帶微辣醬汁, 醒神開胃; 主角當然係半隻北京填鴨, 份量十足, 皮脆美味, 足夠兩個人滿足享用; 另外還有每人一份花膠鮑魚, 鮑魚夠大隻, 鮮甜彈口, 製作認真, 最後更有大碗北京䓤油伴麵和酒釀麻沙小丸子作完美結局, 整個套餐份量相當豐富, 物超所值, 加上環境舒適, 真的值得再次幫襯.

2021-10-27 1013 views
之前去中環北京樓太美味,今次经過.旺角試下,食物強差人意,味道不好,沒有味道,食物不太熱,失望。沒想到同一個集團可以有咁大偏差,以後也不會再來。我叫了一個二人餐,連北京鸭也難吃,一言難盡?
沒想到同一個集團可以有咁大偏差,以後
也不會再來。我叫了一個二人餐,連北京鸭也難吃,一言難盡?
2021-10-27
$350 (Dinner)