2020-08-30 687 views
遊園係一間主打香港懷舊菜式既中菜食店,雖然佢暴最出名係芫茜湯麵同滷味,但其實佢最好味既係佢既脆皮叉燒,佢既叉燒係用半見瘦既豬肉,燒完外脆,除左少少肥肉肥上瘦肉,咬落去會流出好香既蜜糖味🥰而佢既大碗車仔麵,用上船麵同面咁大既花膠扒,鍾意食叉燒又鍾意懷舊風情既朋友值得一試。雖然價錢較貴但店鋪既環境同食物質素來說都值得一試👍🏻 服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐
上網睇環境好似好特別而且疫情關係特登揀偏僻一啲地方開餐(工作關係有時要行街,所以必需堂食)去到覺得環境還好,地方好大牆上面有啲畫,都幾靚嘅但係個環境絕對去唔到精緻嘅之後發現原來疫情期間得燒味炸脾炸翼同西多明明上網睇咗好多小食想食的實在太失望啦之後睇咗好耐menu 最後嗌咗4寶飯(冇叉燒會執多d其他嘢比我,我失望到已經冇所謂)燒鴨味道幾好但勁瘦冇肉燒肉個皮好脆,味道ok個雞ok滑嘅,不過冇乜味成個飯合格嘅不過唔算好好味屋企樓下茶樓嘅燒味飯更好味囉友人嗌咗個炸脾薯條送到係有d驚喜嘅因為隻脾真係好大隻炸得幾脆同熱辣辣腌得都入味薯條就麻麻哋唔係好脆有機會都會想再試吓其他嘢嘅
上網睇環境好似好特別
而且疫情關係特登揀偏僻一啲地方開餐
(工作關係有時要行街,所以必需堂食)
去到覺得環境還好,地方好大
牆上面有啲畫,都幾靚嘅
但係個環境絕對去唔到精緻嘅

之後發現原來疫情期間得燒味炸脾炸翼同西多
明明上網睇咗好多小食想食的
實在太失望啦

之後睇咗好耐menu
最後嗌咗4寶飯
(冇叉燒會執多d其他嘢比我,我失望到已經冇所謂)

燒鴨味道幾好但勁瘦冇肉
燒肉個皮好脆,味道ok
個雞ok滑嘅,不過冇乜味
成個飯合格嘅不過唔算好好味

炸得幾脆同熱辣辣
腌得都入味
薯條就麻麻哋唔係好脆
有機會都會想再試吓其他嘢嘅
是日途經中港城好奇到戲曲中心,競然意外發現有間裝修典雅而且有室內、外座位的餐廳,本來只是想影張相/打咭,跟住有個戴眼鏡的職員很禮貌又𣎴hard sell地推介,原來這間餐廳因疫情關係剛剛重新營業,而且出品都不錯,價錢更加前所未有實惠。
無意中搵到呢間餐廳,都唔知道戲曲中心原來有好幾間餐廳~聽晚開始就連續七日六點後無堂食,就來個「最後的晚餐」,去附近搵下餐廳。話就話「最後的晚餐」,但人流都唔多,有好多位,可以揀坐出面或者入面。我就比較怕熱,都係坐入面好了~叫了以下幾款食物:羊肚菌皇瑪卡燉烏雞——個湯唔會好油,反而好甜好入味。秘制酸辣魚——個碗好大!叫左小辣已經好夠辣,配上水晶粉,吸哂D辣味但好過癮。個湯同D魚好快暖呀,如果KEEP到溫度夠熱既話,應該會仲正~望落好似好多芫茜,食落又ok啵👌🏻桂花生蠔——酥炸蠔配上甜甜的蜜糖和桂花。一定要趁熱食!隻蠔都幾大隻,脹卜卜,好味道~台山興哥手工黃鱔煲仔飯——黃鱔D肉細細舊,我都係中意啖啖肉多D。飯夠哂乾身,但無左煲仔飯應該有既飯焦。如果配上鱔魚汁(我心目中既鰻魚汁),應該會好似D港式煲仔飯咁加D秘製醬汁,一定會加好多分~黎緊七日餐廳會做外賣65折優惠,住附近既人不妨去試下。

叫了以下幾款食物
羊肚菌皇瑪卡燉烏雞——個湯唔會好油,反而好甜好入味
秘制酸辣魚——個碗好大!
叫左小辣已經好夠辣,配上水晶粉,吸哂D辣味但好過癮。
桂花生蠔——酥炸蠔配上甜甜的蜜糖和桂花。一定要趁熱食!
隻蠔都幾大隻,脹卜卜,好味道~

黎緊七日餐廳會做外賣65折優惠,住附近既人不妨去試下。
2020-07-14
  • 桂花生蠔
2020-07-13 350 views
高質!乾淨!寧靜!方便!服務好!香港少有集多種好處嘅餐廳今次點左燒腩仔,齋睇個樣已經好吸引,食落皮脆肉嫩再黎個必食嘅啫啫芥蘭煲,香到爆炸😂👍🏻👍🏻,芥蘭不乾不硬,剛剛好!螺頭燉湯,都足料,無味精,不錯最後點左個甜品,紅豆沙雪糕,這個有驚喜,紅豆沙綿滑起沙,Nice,下次要encore 啊!侍應們服務勁好!超nice👍🏻👏🏻👏🏻,餐具又乾淨。沒有什麼不滿意,絕對可以推介比朋友嘅餐廳
高質!乾淨!寧靜!方便!服務好!香港少有集多種好處嘅餐廳

今次點左燒腩仔,齋睇個樣已經好吸引,食落皮脆肉嫩

螺頭燉湯,都足料,無味精,不錯

,下次要encore 啊!
燒腩仔
啫啫芥蘭煲
螺頭燉湯
紅豆沙雪糕
燒腩仔
啫啫芥蘭煲
螺頭燉湯
紅豆沙雪糕
4人飯局 朋友比左幾個options 突然想食中莱 加上 戲曲中心開左成年都冇去過 雖然我唔睇戲曲 不過覺得去走一轉都好就揀左尼間 個中心同個場靜都爆 個到有三間食肆 似乎都冇乜顧客 我地去個間成晚都係1/4 滿個老闆話開左一年 撞正社會運動加covid-19 真係⋯除咗嘆句生意難做 都唔知可以點安慰 難得甘既情況 佢哋都維持甘好水準 真心希望可以有多啲人去支持下佢哋 講返野食 真心好 除咗好就係抵我哋叫十樣野 足料 埋單每人個$270餸菜好齊全 滿足哂我想食既野 最令我驚喜 你估唔到係個菜 ! 爽到 sharp sharp 聲 真係唔知要幾新鮮 同炒個火喉啱啱好先可以甘爽 每一個餸都好 唔係敷衍 只係我覺得最basic 最顯質素 個菜我可以甘讚賞 其他野都唔會差 如果你甘岩睇到尼篇野 真係希望大家去試吓
4人飯局 朋友比左幾個options

餸菜好齊全 滿足哂我想食既野

如果你甘岩睇到尼篇野
真係希望大家去試吓
2020-05-26
$270 (Dinner)
2020-04-03 416 views
早排係社交媒體見到有芫茜車仔麵,所以今次就慕名而來同女朋友試一試佢~第一次見到一碗咁綠ge湯,非常新奇有趣。😂芫茜味聞落幾香。個湯望落去超綠,但飲落去又唔算超濃芫茜未~小弟叫左兩蘿蔔同牛丸,蘿蔔甜牛丸彈牙~呢個三文治就較為失望,炒蛋係幾香滑,但個芫茜感覺變左配角咁,芫茜味道唔多突出。另外店員落得較多牛油🧈,個人感覺一般~

2020-03-25 293 views
高質懷舊美食裝修好懷舊,但係令人坐得好舒服,座位空間好足夠,好適合打卡。令我最深刻嘅係燒味雙拼,我揀咗燒腩仔同燒鵝,燒腩仔係勁脆勁脆勁脆!又唔油膩,食到停唔到!另外試咗失傳懷舊椒鹽豬扒,的確同平時食嘅椒鹽豬扒唔同,因為佢唔係炸嘅,唔會好厚粉,係炒到脆卜卜,同時肉質仲好鮮嫩,一咬就分開,唔會咬極都食唔到。甜品同燉湯都好有水準,雪蓮子蟲草花燉竹絲雞湯,非常足料,夠火候,雞肉燉到好軟熟,飲得出係老火燉湯!好補阿!甜品試咗黑糖蜂蜜糕,煙煙unun,唔會太甜,同埋口感好特別。
高質懷舊美食
2020-03-24 271 views
見到餐牌有樣好耐都冇食的炒野,肉絲炒麵,便即本試吓,來到見到個樣已經好開心,好耐冇見過咁靚的肉絲炒麵了,試埋味,正,麵脆肉絲又多,濕濕地加埋脆麵一同食,閃電咁快便比我沽清😏
肉絲炒麵
肉絲炒麵
2020-03-24 218 views
依家出街食飯都要搵啲少人啲嘅地方,之前聽朋友講過戲曲中心有嘢食,於是就行過嚟試吓,估唔到食落都幾有驚喜!呢個地方好闊落,可以坐喺店舖入面或者出面,如果坐出面仲可以遠望到海景。呢度有啲特色小菜,仲有啲懷舊飲品。先飲個燉湯,好足料,好滋潤小菜我哋要咗滷水拼盤,滷水鵝好入味!送飯一流之後叫咗個桂花蜜煎生蠔呢個雖然一碟得四隻,真係好大隻,好肥美蠔嘅鮮味配埋桂花嘅香甜,好正主食要咗乾炒牛河炒得幾乾身,味道都幾濃。食咗咁多重口味嘢都想飲啲汽水,叫咗鹹檸七。最咪仲食埋甜品添!呢度啲嘢食都唔錯,如果諗唔到去邊度開餐可以考慮吓

呢度有啲特色小菜,仲有啲懷舊飲品。

先飲個燉湯,好足料,好滋潤

小菜我哋要咗滷水拼盤,滷水鵝好入味!送飯一流

之後叫咗個桂花蜜煎生蠔

呢個雖然一碟得四隻,真係好大隻,好肥美

蠔嘅鮮味配埋桂花嘅香甜,好正

主食要咗乾炒牛河

炒得幾乾身,味道都幾濃。

食咗咁多重口味嘢都想飲啲汽水,叫咗鹹檸七。

最咪仲食埋甜品添!

呢度啲嘢食都唔錯,如果諗唔到去邊度開餐可以考慮吓

2020-03-23
$200 (Dinner)
  • 雪蓮子蟲草花燉竹絲雞
  • 桂花脆生蠔
昨日約錯地方睇牙,走咗出嚟佐敦,但係錯有錯著,行咗嚟戲曲中心,建築宏偉,地方寬躺,好靚的地方!午膳時間閒蘯之中,蘯咗嚟遊園門口兩頭岳,當時好飽食唔落,餐廳楊生喺我旁邊係咁推介話不如下午茶嚟試吓佢哋嘅經典西多士;於是行吓影吓坐吓企吓等到下午茶返嚟,西多士鬆輭大份+茶走香滑可口,真係好得,講定咗今日再來。因為等阿囡放工吃晚飯,又懶得周圍行,於是由Happy Hour坐到Dinner,昨日特別預留咗蟶子皇和花尾躉,新鮮好味!今晚食乜餸?交比楊生諗,四個人食得晒咁多?得呀⋯⋯好犀利,大滿足!
  • 台山興哥手工黃鱔煲仔飯
  • XO醬碧綠蝦球
  • 七味金磚豆腐
  • 金牌燒鵝
  • 清蒸花尾躉
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子皇
2020-03-18 221 views
今日特別駕車去戲曲中心一逛,戲曲中心有露天泊車位,但入口比較隠敝,要留意,不然很容易駛過了入口。因疫情關係,中心人流稀疏。 聽店員述,餐館都只是剛重開,所以下午茶時段只有數人。餐館裝修滿有香港七十年代特式,但廳中放了兩個大型雪櫃有點大煞風景。我們點了經典花生西多士、招牌蜜汁叉燒配化皮燒腩仔飯、奶茶和阿華田。西多士做法頗特別,四方磚造型,中間夾著花生,值得推介。 叉燒腩仔飯有點普通,未能令我們動容。兩款價錢貴了少許。本來今次光顧是想試他們的小菜,聽說做得很好,但餐館說下午安排不到,唯有下次再來品噹。Heston B 睎月藍

Heston B 睎月藍
奶茶、阿華田
招牌蜜汁叉燒配化皮燒腩仔飯
經典花生醬西多士
2020-03-07
$80 (Tea)
經典花生醬西多士
  • 經典花生西多士
去到戲曲中心,一個咁有文化氣色嘅地方,食嘅4野都要有D文化氣色啦!係就係有文化,不過食既係香港地道文化!呢間茶餐廳,除咗裝修內外懷舊富中國風外,食嘅野仲好有特色,其中一樣就係早排成為熱話既芫荽麵!一坐低梗係睇睇芫荽麵係咩來頭啦~原本係車仔麵嘅形式,可以按照大家嘅喜好去選擇湯底同配料,所以就算唔食芫荽但又想嚟睇下戲曲中心再醫肚都無問題。配搭幾多,仲有另類選擇,例如花膠,鴨血,黑枝竹等。 而我地就揀咗黑枝竹、墨魚丸、牛腩,湯就更係揀芫荽湯啦!職員擺碗麵上枱仲心諗又話芫荽嘅,都冇料到。點知真係芫荽沉歸底,用匙羹搞搞下,一下成個湯都染綠了,Magic moment 就係咁簡單。個湯之外都仲有好多芫荽做配料,咪睇佢青青綠綠咁樣,濃稠適中之外,味道岩岩好亦唔會太腥,手工麵嘅質地煙韌都彈牙。 除左車仔麵之外,餐廳食品種類都好多,早午晚下午茶各有各精彩,而撞啱下午茶既我哋,梗係試埋經典西多士同芫荽滑蛋煙三文魚多士啦!西多士金黃色方方正正,厚厚地小小舊,樣子可愛,入面搽好均勻花生醬,淋埋糖漿,吸引到流晒口水芫荽滑蛋煙三文魚多士,炒蛋都幾滑,滑得嚟唔會太生,唯獨煙三文魚味道相對較濃,有少許蓋過芫荽味。 而
而我地就揀咗黑枝竹、墨魚丸、牛腩,湯就更係揀芫荽湯啦!

經典西多士自

芫茜滑蛋煙三文魚三文治

而野飲又點少得茶餐廳必備嘅凍檸茶,仲有新嘢阿華田脆脆。
阿華田脆脆

整體嚟講,餐廳食物質數同服務態度都幾好,職員好有禮貌,亦會適當地做出小推介,價格以茶餐廳衡量較同行略高,但考慮到地區和賣點嚟講可以接受。
2019-11-30
經典西多士自
芫茜滑蛋煙三文魚三文治
  • 莞茜滑蛋煙三文魚三文治
一碗由頭「茜」到尾既車仔麵🍜莞茜控🌱Are you ready?.首先見到碗車仔麵,已經覺得份量好足夠,而莞茜亦絕不留手的鋪滿碗面💚 可以大大啖食莞茜 好滿足呀!!試一試啖湯,好正呀係莞茜蓉湯! 無果種草青臭味, 但好香味道好出👍🏻至於配菜方面,我試了麻辣鴨血,入味但就不太麻辣; 五花腩肉 係有舊舊既滷腩肉 夠淋口; 雞翼普通 唔算太出色但夠大隻。.醬汁方面,個人認為麻辣汁最好食,至於辣汁同沙嗲汁都不太掂🤐 ***記得叫「另上」否則就會影響原本湯底既味道✨.除了莞茜湯外,仲有花雕濃雞湯,淡淡酒香加濃縮雞味🐥非一般車仔麵頓時昇華👍🏻另外仲為食試了🌽椒鹽鮮粟米,份量太少得六塊,粟米不夠爽甜 有待改善。.

2020-02-06 190 views
戲曲中心已經開左一段時間,呢日終於有時間同朋友過黎行下,戲曲中心入面都開左好多間餐廳,我地今次去左一間食中菜既餐廳。餐廳既裝飾好有中國風,坐位又寬敞,好適合一家大細過黎食飯。餐廳每日都會生產自家製既燒鵝,可以見到廚房入面既師傅喺度整燒鵝。我地點左燒味雙拼,有燒鵝同埋切雞,燒鵝仲要係鵝脾啊,大大舊,皮脆肉嫩,好香口!小菜方面,我地點左個桂花脆生蠔,蠔超大隻,而且好新鮮,入面好多汁,而又炸到好脆,配埋甜甜既桂花醬,正!主食方面,我地點左手工黃鱔煲仔飯,冬天食煲仔飯真係好正,熱辣辣,好暖身,仲有我最愛既飯焦!食中菜又點少得養生既燉湯呢,我地點左雪蓮子蟲草花燉竹絲雞,真材實料,好滋潤!最後,食埋甜品就perfect啦!

最後,食埋甜品就perfect啦!

• 雪蓮子蟲草花燉竹絲雞
  • 桂花脆生蠔