2020-01-07 63 views
估唔到呢個羊腩煲Lamb Stew都可外賣回家食😍足料味又濃👍🏻,都有8-9件羊,又有筍,馬蹄,冬菇等等多料到🤭臨尾自己加個米粉撈一撈個汁😍😍😍回味回味。下次試吓現場對住個維港食,應有另一番味道
下次試吓現場對住個維港食,應有另一番味道
羊腩煲
羊腩煲
2020-01-05 76 views
戲曲中心、正常都不會入去、因為有半價所以試吓這間餐廳、其實半價係好抵食、其實成餐飯就中規中矩、味道有點鹹(因人而異)但是她在餐牌上有推介的食物應該有點不準確、餐廳侍應不停推介滷水的食物、其實只是有咸味、沒有香味、水準一般。炒臘味飯、做得不錯👍🏻、瓦煲上有少許飯焦很脆口。腐乳炒通菜、師傅應該重手左少少、有點鹹。整體上這裏的用餐環境舒服、裝修得不錯、如果有半價我會再嚟試試其他的菜式。服務也不錯👍🏻為對餐牌的認識不夠透徹、可以多加改善。
炒臘味飯、做得不錯👍🏻、瓦煲上有少許飯焦很脆口。
腐乳炒通菜、師傅應該重手左少少、有點鹹。
服務也不錯👍🏻為對餐牌的認識不夠透徹、可以多加改善。
腐乳炒通菜
滷味拼盤
臘味炒煲仔飯
臘味炒煲仔飯
地道香港人,最愛港式茶記美食簡單,味美,價錢合理,水準不錯 戲曲中心內有間餐廳經典港式加潮式美食,仲有特色車仔麵古代宮庭設計,環境都好靚,岩打卡之餘食物水準都幾好 首創鹹檸檬燉鵝湯雪蓮子蟲草花燉竹絲雞 用上獨特既燉湯配搭咸檸檬味不濃,但味道清甜易入口潮州湯水之中 一般以鴨燉湯為主這裡改以鵝燉,這種燉湯四季都岩飲雪蓮子蟲草花燉湯更加補,止咳化痰 補氣入口更為清潤 燒味雙拼招牌蜜汁叉燒配桶子油雞叉燒厚切上菜,油雞肉嫩叉燒肉帶甜香,油雞加蔥油,撈飯一流! 失傳懷舊椒鹽豬排松露野菌雞球煲仔飯跟一般的椒鹽豬排有少許不同是好乾爽的,單純香而不膩,豬排炸得脆有辣椒絲,蔥花等配埋,越食越滋味新派煲仔飯配搭,松露加雞球燒得好香脆既飯焦,雞肉沾上濃濃松露醬香呢個配搭有驚喜,香氣滿滿,食落感覺好清爽 手工反沙芋惹味山楂糕即點即製,20分鐘左右上菜反沙芋頭夠鬆化,只係外層糖衣太厚我本身係潮州家庭,食慣左薄糖衣凍話梅陳皮梳打紅豆冰港式特飲,紅豆粒粒夠綿陳皮特飲開胃遊園.茶記地址:九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖營業時間:星期一至星期日  上午11時至晚上11時電話:(852)2320-7455
地道香港人,最愛港式茶記美食
簡單,味美,價錢合理,水準不錯
 戲曲中心內有間餐廳
經典港式加潮式美食,仲有特色車仔麵
古代宮庭設計,環境都好靚,岩打卡之餘
食物水準都幾好

首創鹹檸檬燉鵝湯

雪蓮子蟲草花燉竹絲雞

用上獨特既燉湯配搭
咸檸檬味不濃,但味道清甜易入口
潮州湯水之中 一般以鴨燉湯為主
這裡改以鵝燉,這種燉湯四季都岩飲
雪蓮子蟲草花燉湯更加補,止咳化痰 補氣
入口更為清潤

燒味雙拼招牌蜜汁叉燒配桶子油雞

叉燒厚切上菜,油雞肉嫩
叉燒肉帶甜香,油雞加蔥油,撈飯一流!

失傳懷舊椒鹽豬排
松露野菌雞球煲仔飯
跟一般的椒鹽豬排有少許不同
是好乾爽的,單純香而不膩,豬排炸得脆
有辣椒絲,蔥花等配埋,越食越滋味
新派煲仔飯配搭,松露加雞球
燒得好香脆既飯焦,雞肉沾上濃濃松露醬香
呢個配搭有驚喜,香氣滿滿,食落感覺好清爽

手工反沙芋
惹味山楂糕
即點即製,20分鐘左右上菜
反沙芋頭夠鬆化,只係外層糖衣太厚
我本身係潮州家庭,食慣左薄糖衣

凍話梅陳皮梳打
紅豆冰
港式特飲,紅豆粒粒夠綿
陳皮特飲開胃
遊園.茶記
地址:九龍尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖
營業時間:星期一至星期日  上午11時至晚上11時
電話:(852)2320-7455
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-11-26 205 views
喺戲曲中心入面嘅一間茶餐廳雖然佢就話自己係茶記但係其實入面咩都有得食呢度裝修得好靚我今日晏晝去食咗個車仔麵呢度主打出名係芫荽湯底由於我自己唔識芫荽 所以我就嗌左原味清湯配料方面我就點左潮州手打牛筋丸 豬大腸同牛柏葉至於面底我就揀左台灣百年老字號手造面車仔麵我覺得普普通通 下次嚟唔會再點 另外帶咗個抹茶菠蘿包雪糕呢個反而有驚喜首先賣相好吸引然後菠蘿包食落去有淡淡的抹茶香味配上紅豆同埋雪糕 好有創意我睇佢個餐牌其實佢小菜都有好多選擇下次有機會夜晚可以再嚟試吓
喺戲曲中心入面嘅一間茶餐廳

配上紅豆同埋雪糕 好有創意
我睇佢個餐牌其實佢小菜都有好多選擇
下次有機會夜晚可以再嚟試吓

2019-11-21 188 views
發現新大陸系列,上次響戲曲中心影相發現原來嗰度都有幾間嘢食,人流偏少唔洗響鬧市區同人迫,舒舒服服夠隱世,今次就揀咗呢間遊園茶記,裝修有啲古時客棧feel,牆上啲花花畫勁靚囉最近天氣涼開始鐘意飲湯,揀咗兩款:首創鹹檸檬燉鵝湯/雪蓮子蟲草花燉竹絲雞,前者聽個名好似好過癮但飲落其實唔覺鹹檸味但陣肉香幾討好,而後者就標準燉雞湯,入口夠油潤叫咗個燒味雙拼就揀咗招牌蜜汁叉燒同化皮燒腩仔,燒腩皮脆唔會過硬,叉燒就有啲過肥,有飯送會好正,就咁食就膩過頭喇超愛呢個桂花脆生蠔,炸熟咗都係超級大隻,成隻雞搥咁,脆皮意外地鬆薄,入面炸蠔口感依然好juicy啖啖軟肉冇炸過龍,另外桂花蜜解膩之餘其清甜感令味道層次更豐富,畫龍點睛松露野菌雞球煲仔飯,大份到上菜時嚇親,夠裝到成五六碗,其實松露味唔算重,但好多菇菇而且雞球都幾滑,仲有飯焦落啲頭抽撈嚟食好正甜品有黑芝麻奶凍同手工反沙芋,前者更似個特濃芝麻慕絲,芝麻控應該會食上癮,反沙芋個糖皮整得幾出色,但我整身麻麻地芋頭,朋友食到津津有味就是

2019-11-10 175 views
芫荽湯車仔麵的淡淡芫荽味好香,台灣百年老字號手造面有咬口,但湯底可以更濃一些,可能因為我沒有選擇任何醬汁,會再去一試金牌滷水鵝飯超出我預期的好吃,本人比較喜歡吃半肥瘦,加上酸菜芽菜及辣椒油的配搭,大愛
芫荽車仔麵

金牌滷水鵝飯
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
芫荽車仔麵
金牌滷水鵝飯
  • 芫茜湯底車仔麵
2019-10-28 386 views
今日應朋友仔邀請陪佢去食朋友已食過幾次,不停推介真係拎起心肝去試下加上晚上約了朋友係佐敦其實都比較難專登去呢度食😅宜家又冇咩自由行所以冇咩人,真舒服去到時已經17:30,原來佢17:00 截下午茶😑因為朋友多數食夜晚,所以想去試下個tea time最主要係想去試莞茜湯底嘅車仔麵(寫冇味精)起初見佢餐牌時,見佢都多款式選擇仲有特別野食,朋友之前食過"無花果西多士"超贊喎。但今次冇食,佢話想試新野最後叫咗個👉🏻芫茜湯車仔麵(叫咗三樣餸👉🏻湯底真係好濃郁應該係打碎d 芫茜👍🏻麵底係佢話手工制台灣麵,黑支竹,魚皮,秘制豬肋骨🤔見佢寫秘製)+反沙芋麵底煮得太腍冇彈性👎🏻,黑支竹有d 味啦👌🏻,魚皮唔掂👎🏻唔多脆,豬肋骨好腍但食唔出點秘製囉😅,反沙芋$78(得 6條)太貴,外面d 糖比較硬咗d ,算係可以嘅👉🏻話晒功夫菜因為距離晚飯時間唔多遠,所以倆個人只叫簡單d服務一般啦,自己去拎水或茶總結:芫茜湯👍🏻👍🏻
今日應朋友仔邀請陪佢去食
朋友已食過幾次,不停推介
真係拎起心肝去試下
加上晚上約了朋友係佐敦
其實都比較難專登去呢度食😅
宜家又冇咩自由行所以冇咩人,真舒服
去到時已經17:30,原來佢17:00 截下午茶😑
因為朋友多數食夜晚,所以想去試下個tea time
最主要係想去試莞茜湯底嘅車仔麵(寫冇味精)
起初見佢餐牌時,見佢都多款式選擇
仲有特別野食,朋友之前食過"無花果西多士"
超贊喎。但今次冇食,佢話想試新野
因為距離晚飯時間唔多遠,所以倆個人只叫簡單d
服務一般啦,自己去拎水或茶
總結:芫茜湯👍🏻👍🏻
芫茜湯底車仔麵
2019-10-28
Tea
芫茜湯底車仔麵
與友人慕名而來叫左多士及芫荽湯車仔麵及紅豆冰多士好普通,唔夠脆芫荽湯車仔麵,我叫左鴨紅、魷魚及翼尖先喝一口湯底,好重芫荽味,但無想像中夾。最好食係鴨紅,但太咸,翼尖及魷魚一般口味囉成碗麵整體得死咸及勁重味精最差係杯所謂的紅豆冰,紅豆好硬,飲落淡淡的,好似飲緊奶水咁
與友人慕名而來
叫左多士及芫荽湯車仔麵及紅豆冰
多士好普通,唔夠脆
芫荽湯車仔麵,我叫左鴨紅、魷魚及翼尖
先喝一口湯底,好重芫荽味,但無想像中夾。
最好食係鴨紅,但太咸,翼尖及魷魚一般口味囉
成碗麵整體得死咸及勁重味精

最差係杯所謂的紅豆冰,紅豆好硬,飲落淡淡的,好似飲緊奶水咁

前幾日去左⛩戲曲中心食Lunch🍽今次擇左🍀遊園。茶記🌳 如果係西九行過去戲曲中心門口...餐廳位置有小小隱蔽...第一次去既朋友可能要花小小時間搵記得係地面個層售票處行上去一層樓梯就會見到一間餐廳...再行入小小就會見到🍀遊園。茶記🌳😉平日中午都有好多食客(食客大部份都係係附近返工),一入到去見到好多人都只叫兩類食物🍚燒味飯 芫茜湯車仔麵🍀🍜我就擇左招牌蜜汁叉燒拼燒腩仔+一杯熱飲 = 套餐價錢 HKD68 禁熱天氣我就擇左凍飲+ 多2蚊💰💰叉燒肥瘦比例平均,味道燒腩仔🐽主要分四層😋一層脆皮,一層肉,一層細細肥肉,最後個層🐽燒肉比例就好似 1: 2 :1 :3另一款比較多人叫🍀芫茜湯底 (加$5 )🍀車仔麵🍜 成碗車仔麵🍀青翠色🍀好吸引😍😍味道就吾知係點,下次會試下🤣如果叫🍜車仔麵🍜既朋友要注意,有最低消費浄餸配清湯要叫夠50蚊💰💰
前幾日去左⛩戲曲中心食Lunch🍽今次擇左

招牌蜜汁叉燒
拼燒腩仔
+一杯熱飲 = 套餐價錢 HKD68

禁熱天氣我就擇左凍飲+ 多2蚊💰💰

叉燒肥瘦比例平均,味道

比例就好似 1: 2 :1 :3

如果叫🍜車仔麵🍜既朋友要注意,有最低消費
浄餸配清湯要叫夠50蚊💰💰

2019-10-25 98 views
今晚去試左芫䇴湯底(但吾會有好濃郁既芫茜味)叫左黑粉絲、花膠(都大件既)、蘿蔔(好味少少辣)、黑枝竹(硬左dd)、冬菇(好味)。想試埋波籮包同山楂糕,但碗麵都食吾曬已經飽左同埋有個戴眼鏡既職員都好好
同埋有個戴眼鏡既職員都好好
2019-10-24 101 views
[🇭🇰香港- 尖沙咀].食物嘅選擇都幾多,有港式小食,滷水,小菜,而我哋就係為咗黎食車仔麵,配料自己配搭,逐樣計$$;芫荽湯底真係好多芫荽😍湯底都幾濃;而另一款湯底蝦兵蟹醬海鮮湯賣相麻麻地,飲落比想像中濃,真係有蝦味,但應該有落味精,食完好口渴;配料就冇乜特別,本身想食佢哋嘅大花膠但係今日冇😭鐘意食較粗有咬口嘅麵,可以叫佢哋嘅台灣百年老字號手造麵,幾唔錯;而個芫荽滑蛋煙三文魚三文治就好一般,冇乜莞茜味,滑蛋偏乾🤦🏻‍♀️.🔻🍽 遊園.茶記📌 地址: 尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🍽 遊園.茶記
📌 地址: 尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖
2019-10-23 130 views
山長水遠出到嚟尖沙咀西九戲曲中心,梗係喺為咗試吓佢嘅芫茜食物啦主角芫茜車仔麵上埸,佢可以選擇嘅配餸有好多,麵底都有好幾種可供選擇,但最關心嘅芫茜冇網上d相咁樣鋪滿晒成碗,只係喺面頭落咗幾株,而嗰湯底雖然望落好濃綠。飲落嘅味道應該係有加咗芫茜醬,並不是想像中以為用芫茜熬出嚟,食唔到芫茜大滿足,確係有少少希望而來,失望而回......反而另外仲有叫嘅芫茜三文治,滑蛋&三文魚&芫茜味道清新,好夾又好食。

2019-10-18 150 views
黑洞都係第一次喺戲曲中心食飯原來呢度又大又舒服😯幾啱一家大細-🔹首創鹹檸檬燉鵝湯($48)一入口好香鵝肉味⭕️用咗廿年鹹檸檬 原本以為會好勁檸檬味 但其實吾係好覺🤣-🔹雪蓮子蟲草花燉竹絲雞($45)女人養顏補身之選🥰黑洞好中意蟲草花香味 加埋竹絲雞夠晒滋補🤪-🔹金牌滷水鵝件雙拼配滷水無骨豬手($148)滷水味道唔太鹹 濃濃香料味豬手肉質嫩冧 而且無骨夠方便🤓-🔹桂花脆生蠔($178)黑洞必食推介‼️大大隻蠔肉炸粉夠薄 新鮮炸起脆卜卜桂花醬微甜好惹味🤤估唔到甜既炸蠔係咁好食💕-🔹台山興哥手工黃鱔煲仔飯($178)師傅好細心去骨拆肉👍🏻岩晒港女黑洞鱔肉份量好多😗啖啖飯都有煲仔飯用砂飯上 更有風味-🔹手工反沙芋($78)黑洞都係第一次食 新鮮炒起既芋頭條沾上沙糖😍甜而不膩-🔹黑芝麻奶凍($35)芝麻同奶香平衡得岩岩好 口感軟綿吾太好芝麻嘅黑洞都食晒成杯🙈-🔹脆脆阿華田/脆脆好立克($30)兩杯都太足料 飲落略甜👉🏻👈🏻不過面層加脆脆幾好口感-整體食物味道唔錯✅經開戲曲中心嘅朋友仔 可以嚟食晚飯😉
黑洞都係第一次喺戲曲中心食飯
原來呢度又大又舒服😯幾啱一家大細

🔹首創鹹檸檬燉鵝湯($48)

一入口好香鵝肉味⭕️
用咗廿年鹹檸檬 原本以為會好勁檸檬味
但其實吾係好覺🤣
🔹雪蓮子蟲草花燉竹絲雞($45)

女人養顏補身之選🥰
黑洞好中意蟲草花香味
加埋竹絲雞夠晒滋補🤪
🔹金牌滷水鵝件雙拼配滷水無骨豬手($148)
滷水味道唔太鹹 濃濃香料味
豬手肉質嫩冧 而且無骨夠方便🤓
🔹桂花脆生蠔($178)

黑洞必食推介‼️大大隻蠔肉
炸粉夠薄 新鮮炸起脆卜卜
桂花醬微甜好惹味🤤
估唔到甜既炸蠔係咁好食💕
🔹台山興哥手工黃鱔煲仔飯($178)

師傅好細心去骨拆肉👍🏻岩晒港女黑洞
鱔肉份量好多😗啖啖飯都有
煲仔飯用砂飯上 更有風味
🔹手工反沙芋($78)

黑洞都係第一次食
新鮮炒起既芋頭條沾上沙糖😍甜而不膩
🔹黑芝麻奶凍($35)

芝麻同奶香平衡得岩岩好 口感軟綿
吾太好芝麻嘅黑洞都食晒成杯🙈
🔹脆脆阿華田/脆脆好立克($30)

兩杯都太足料 飲落略甜👉🏻👈🏻
不過面層加脆脆幾好口感
整體食物味道唔錯✅
經開戲曲中心嘅朋友仔 可以嚟食晚飯😉

2019-10-17 183 views
美國返黎嘅表姨話要食港式晚餐咁就一定要去係戲曲中心嘅 "遊園茶記"係正柯士甸站隔離今次係我第二次黎遊園茶記 芫茜湯車仔麵令人念念不忘芫茜控一定要黎 一定要連湯都飲埋勁爆芫茜湯車仔麵餸:墨丸 黑支竹 豆卜 炸魚皮 黑粉絲(似薯粉) 不止是打卡之選 一大個碗裝住芫茜湯底以混合一大球同埋搞碎左嘅芫茜,真係食到湯都全部飲哂皮脆肉軟 膽粗粗諗住試下叫燒味啦點知 估佢唔到 燒味都咁正 好有水準蒜蓉蝦乾蒸茄子粉絲配蒜蓉加埋熟油入味到不得了 茄子有削皮 係認真處理值得encore再encore誠意之選大家如果揀星期五晚/六/日黎就要等等位,唔接受電話book枱
美國返黎嘅表姨話要食港式晚餐
咁就一定要去係戲曲中心嘅 "遊園茶記"
係正柯士甸站隔離

今次係我第二次黎遊園茶記
芫茜湯車仔麵令人念念不忘
芫茜控一定要黎 一定要連湯都飲埋

芫茜湯車仔麵

炸魚皮

勁爆芫茜湯車仔麵
餸:墨丸 黑支竹 豆卜 炸魚皮 黑粉絲(似薯粉)
燒腩仔併叉燒

值得encore再encore

誠意之選

2019-09-24
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Dinner
芫茜湯車仔麵
燒腩仔併叉燒
  • 芫茜湯底車仔麵
2019-10-09 176 views
遊園驚夢中描述杜麗娘和柳夢梅的生死之戀很淒美!但現實中在戲曲中心的遊園.茶記又挺令人歡喜,這天我也到來感受一下那古典的味道!! 原來戲曲中心有這樣一個美妙海景位置,正正在遊園.茶記對出位置,如安座户外便可順道欣賞這難得的景緻。 室內裝潢以開放式的庭園設計,看得出那份心思所在!而餐廳的大廚更為客人帶來地道香港美食,和我喜歡的潮洲菜喔! 先以飲品和靚湯來打開這場吃的崑曲!! 我選了話梅陳皮梳打$38口味清爽局不過甜,喝罷還有九製陳皮和話梅享用,好友則選了懷舊的菠蘿冰$25也是我小時候的最愛。 湯品我們選了兩款來分享!先品嚐首創鹹檸檬燉鵝湯$48,鹹檸檬燉鴨湯就試過而且挺得我歡心,鹹檸檬燉鵝湯又會否同樣得到我的青睞?幽幽的鹹檸檬跟鵝味比我想像中柔和,沒帶一絲異味可以一試。 另一款是雪蓮子蟲草花燉竹絲雞$45,從來喜歡蟲草花燉雞的香氣,加上護膚功效一絕的雪蓮子輕易取了我的歡心。 點多兩個菜加上一大煲飯二人分享足夠有餘了!  跟好友也愛吃蠔在餐牌看見這桂花脆生蠔$178即時選上,以超巨大的桶蠔來炮製賣相冇得輸!炸功做得香脆不油桂花糖蜜香不假,如果桶蠔多點底

先以飲品和靚湯來打開這場吃的崑曲!!

點多兩個菜加上一大煲飯二人分享足夠有餘了!

跟好友也愛吃蠔在餐牌看見這桂花脆生蠔$178即時選上,以超巨大的桶蠔來炮製賣相冇得輸!炸功做得香脆不油桂花糖蜜香不假,如果桶蠔多點底味便更乎完美。

再來的是金牌滷水鵝件拼滷水鵝肝$148,是道超有驚喜的滷水菜,那滷水汁香氣非凡令我愛不釋口,先吃一鵝件肉吃下質軟淋入味非常。

但滷水鵝肝更教我難忘!質感粉嫩的鵝肝吃下甘香非常邪惡指數爆燈!好吃得我忍不住吃下兩大件呢!!

最後以台山興哥手工黃鱔煲仔飯$178作閉幕,一大煲的黃鱔煲仔飯份量大得驚人!不大胃口的絕對可供三至四人享用也!

沸騰的瓦煲內放著香氣撲鼻的有味飯,混上份量不少的補血黃鱔肉,不須加任何醬料味道也相當豐富。

甜品環節我倆各選一客!先來的是黑芝麻奶凍$35,說它是奶茶不如說是布甸更貼切!皆因奶凍質感較Creamy,另濃郁的黑芝麻味入口佈滿每一個角落很出色!

需時20分鐘的手工反沙芋$78記得預早下單喔!擺盤有花過心思值得一讚,芋條粉淋鬆化已叫我心滿意足了!

其實當晚還見到有雪糕菠蘿包和小時候愛吃的炸油糍,找天要來個下午茶才行喔!!
2019-10-03
Dinner