2019-08-20 122 views
平日午餐時間黎到,點了車仔麵及滷水鵝飯車仔麵有幾款湯,這次點了芫茜湯底,勁多芫茜!麵揀左手工麵,其實有啲似上海麵。餸就叫左麻辣鴨血、生菜及牛腩,都唔錯,不過數量唔算多。同埋碗湯唔夠熱,呢樣要扣分!另外叫左份滷水鵝午餐,味道都唔錯。$78,包杯熱飲,唔算平
平日午餐時間黎到,點了車仔麵及滷水鵝飯

另外叫左份滷水鵝午餐,味道都唔錯。$78,包杯熱飲,唔算平
芫茜湯
滷水鵝
$70 (Lunch)
芫茜湯
滷水鵝
2019-08-15 1750 views
又係早排經社交平台介紹,話呢間有特濃芫茜湯底的車仔麵,我對芫茜吾抗拒,都想試吓……昨日諗定今日嚟呢度食車仔麵,所以上OPENRICE睇下D食評,我都係想試芫茜湯底車仔麵先....我十一點幾到,冇人等位,坐下剔咗麵底係黑粉絲,餸要黑枝竹、潮州魚蛋、豬皮同芥蘭,再加一杯奶茶。吾駛等好耐,奶茶同麵都好快到,第一眼見,碗麵上面綠悠悠,鋪滿生芫茜,望落個湯底有好濃翠綠色,聞吓好香好大陣芫茜味(因為是來自生芫茜),影完一輪相,將D芫茜浸入湯中,再飲吓D湯,這時吾算好重芫茜味,清清地,吾知係咪浸晒D生芫茜入麵中,變相溝凍咗成碗麵,覺得碗麵吾夠熱辣辣了,因為我想試清楚個湯,所以吾揀咖哩魚蛋、牛腩果D重味餸......黑粉絲質感吾係我地食開果D龍口粉絲,而係少少似米粉,但又冇米粉咁白的感覺,枝竹都夠腍有好輕嘅咖哩辣味,是入味的,潮州魚蛋好爽但有少少腥,不過我食倒,豬皮都夠腍及入味,將麵同芫茜夾埋一齊食就有重D芫茜了,不過湯吾夠多好快被索晒,整碗車仔麵用芫茜湯底係夠特別的。呢度淨麵底要25元,似乎貴了些,而每款餸由8元到16元不等,價錢吾算貴,但每個餸的份量不多,魚蛋2粒、枝竹5片、菜3條、豬皮5片,如果

黑粉絲質感吾係我地食開果D龍口粉絲,而係少少似米粉,但又冇米粉咁白的感覺,枝竹都夠腍有好輕嘅咖哩辣味,是入味的,潮州魚蛋好爽但有少少腥,不過我食倒,豬皮都夠腍及入味,將麵同芫茜夾埋一齊食就有重D芫茜了,不過湯吾夠多好快被索晒,整碗車仔麵用芫茜湯底係夠特別的。呢度淨麵底要25元,似乎貴了些,而每款餸由8元到16元不等,價錢吾算貴,但每個餸的份量不多,魚蛋2粒、枝竹5片、菜3條、豬皮5片,如果要花膠就$30....我以為個8折優惠已做完,原來今日都仲有(延長了),原本我碗麵加奶茶係$78,8折後$62....,咁我呢碗吾算好貴試吓無坊....

呢度服務OK,眼見樓面+廚房都10幾人,因為吾係個個著同一款制服,所以吾知原來有D吾係客人嚟....這裡環境吾錯。

芫茜湯底車仔麵
2019-08-03
$62 (Breakfast)
芫茜湯底車仔麵
2019-08-11 362 views
本人從來都係芫荽控,因為見到朋友在fd的介紹,所以相約朋友一齊挑戰芫荽車仔麵,未知是否因為個個都睇到廣告宣傳所以前來挑戰一番,而我當然點了一碗芫荽湯底+手工麵+花膠+潮州魚蛋+墨丸嘅車仔麵,等了大約10分鐘左右有個阿姨同我講無墨丸,佢叫我再選其他配料,但沒有什麼想點選所以就算,再過了5分個阿姨又再同我講無花膠,前後已經15分鐘先通我所點的3樣配料有兩款都無,已經有點唔高興,我問阿姨有咩係有?個阿姨態度其差,我睇緊張點配料單嘅時候,個阿姨叫我快D因為我hold住左佢張單😡😡請問是什麼態度?是我錯嗎?依家係你地無我想要嘅配料所以要我再點,個阿姨反而話我阻住佢張單🤬🤬到我想再加其他配料時張單已經打好,佢根本都無理會過我想再加配料,服務態度十分差係一🤬跟住手工麵不是彈牙或爽身,而是淋身又“痴”牙,湯底味道徧咸唔夠熱,我和朋友食了一半就放棄…😖😖另外第二就係我同朋友分別點了一杯菠蘿冰及紅豆冰,首先菠蘿冰無味,菠蘿很硬,我朋友的紅豆冰更好笑,第一次飲熱嘅紅豆冰😫是什麼玩法?紅豆沙加少許碎冰就扮紅豆冰?未開始飲碎冰都差不多溶了,所以兩杯飲品都只是飲了一半便放棄,衰過屋村茶餐廳質素😤😤😤真心無下次,為食嘅朋友可以唔洗嚟挑戰😏😏😏
P.S:有某個阿姨態度十分差,食物質素好一般,上餐慢又亂,我隔離枱遲過我們落單超過10分鐘,但反而比我們更快到😑😑
2019-08-10 220 views
It was surprising to find all kinds of old Hong Kong drinks, including boiled water with egg 滾水蛋, Bovril beef drink 牛肉汁 and more! If you are not that adventurous, go for the #7up with salted lemon 鹹檸七 , Iced Red Beans drink 紅豆冰 (highly recommended) and Iced pineapple drink 菠蘿冰. These are what we ordered. It would be perfect if the restaurant also offers Iced Lotus seed drink 蓮子冰 ! If you are a 芫茜控, don’t miss the coriander scrambled eggs with Smoked Salmon sandwich 芫茜滑蛋煙三文魚三文治 and the cart nood

If you are a 芫茜控, don’t miss the coriander scrambled eggs with Smoked Salmon sandwich 芫茜滑蛋煙三文魚三文治 and the cart noodle with super green coriander soup 芫茜車仔麵 !

To be honest, I hate coriander 😛 But I can still accept the coriander sandwich, it tastes good! While for the cart noodles, I am a big fan of clear broth with Beef Brisket Sauce (清湯加腩汁) 😬
Old  Hong  Kong  drinks
Coriander  cart  noodles
Cart  noodles  (clear  broth)
Old  Hong  Kong  drinks
Cart  noodles  (clear  broth)
2019-08-10 330 views
睇ulifestyle見到有莞茜車仔麵,我好中意食莞茜,所以即刻叫埋男朋友陪我去試!晚餐大約8點半左右,店內都多人,但店鋪都大,唔洗等位就即刻入到去有得揀埋位坐。我哋叫咗:- 熱奶茶 $19- 菠蘿冰 $25- 莞茜滑蛋煙三文魚三文治 $38- (我嘅)車仔麵餐 $50 手造台灣拉麵(+$30) 溏心蛋(+$8) 滷水五花腩(+$12) 五香牛腩汁 莞茜湯- (男朋友)車仔麵餐 $65 手造台灣拉麵(+$30) 豬大腸(+$10) 柱侯牛腩(+$12) 通菜(+$8) 招牌香辣汁 花雕濃雞湯(+$5)—————————————總數:$197後尾唔知點解埋單個時有8折優惠,結果係$157.6先講飲料,好普通,完。食物:1)- 滑蛋係鮮嫩嘅- 煙三文魚味都出- 莞茜味唔多覺重口,我係莞茜愛好者,當然希望茜味愈重愈好,所以佢未去到我期望嘅心水- 白麵包有啲太淋,如果用炕多士就好啦- 整體不過不失,都係好食嘅2)- 賣相吸引嘅- 食落湯汁我嫌無乜莞茜味,可能期待莞茜味會好重,結果佢驚喜唔到我- 睇ulife

我哋叫咗:

- 熱奶茶 $19
- 菠蘿冰 $25
- 莞茜滑蛋煙三文魚三文治 $38
- (我嘅)車仔麵餐 $50
手造台灣拉麵(+$30)
溏心蛋(+$8)
滷水五花腩(+$12)
五香牛腩汁
莞茜湯
- (男朋友)車仔麵餐 $65
手造台灣拉麵(+$30)
豬大腸(+$10)
柱侯牛腩(+$12)
通菜(+$8)
招牌香辣汁
花雕濃雞湯(+$5)
—————————————
總數:$197

後尾唔知點解埋單個時有8折優惠,結果係$157.6

先講飲料,好普通,完。

食物:

- 滑蛋係鮮嫩嘅
- 煙三文魚味都出
- 白麵包有啲太淋,如果用炕多士就好啦
- 整體不過不失,都係好食嘅

莞茜湯牛腩汁溏心蛋五花腩手造拉麵

- 賣相吸引嘅
- 睇ulifestyle拍到佢啲莞茜有成座山咗高,好明顯賣比客個啲係有出入啦
- 牛腩汁、五花腩都好普通,普通到我連佢有咩特別嘅口味我都形容唔返
- 溏心蛋煮得剛好,帶點鹹,又唔錯喎
- 手造麵粗粗地,唔會好入到汁味
- 整體中規中矩

雞湯香辣汁牛腩通菜豬大腸手造拉麵

- 辣味完全蓋過雞湯味
- 我男朋友嘅手造麵好慘,有啲痴實到變一團麵糊,食唔到,佢扔咗
- 餸同街市食嘅車仔麵差不多味
- 唔難食但都唔會驚為天人
- 味道中等

總言之,可以一試但絕對唔會再來一食再食,我諗我都唔會推介比朋友😂因為真係太過普通。
而論平民食物,車仔麵嘅賣點應該包含「平靚正」,好明顯佢開得係戲曲中心,已經缺乏「平」呢個元素。
但好奇又喜愛嘗新嘅人,絕對可以黎一試,佢唔伏,但都唔會係「我的最愛」嘅行列😉
2019-08-08
$80 (Dinner)
2019-08-10 168 views
上網見到依間茶記有芫茜湯底既車仔面我即刻帶我果位超級芫茜控既母親大人去試食依間茶記,位於戲曲中心入面既角洛,唔知點解,一步入依個戲曲中心既範圍,就覺得特別清優,感覺相當悠閒茶記有露天座位,可惜天氣真係太熱,如果唔係都坐係外面,享受下距悠閒既氣氛入去坐底,發現茶記既裝修古式古鄉,非常配合到戲曲中心既氛圍阿媽話肚餓,要快啲叫野食除左車仔麵仲有其他野食,不過我無影到個餐牌我同阿媽都係叫左車仔面依個就係芫茜湯底車仔面,距仲会加好多芫茜係面依碗係我叫既蝦兵蟹將湯底,賣相認真麻麻依個係台式拉面,我覺得幾好食我問阿媽好唔好食,距話個湯幾好,其他野都有改善既空間埋單果時,新張期間有8折優惠,折左即係$144如果無折都算幾貴但係依間個環境應該係我去過最靚既茶記
上網見到依間茶記有芫茜湯底既車仔面
我即刻帶我果位超級芫茜控既母親大人去試食

入去坐底,發現茶記既裝修古式古鄉,非常配合到戲曲中心既氛圍

阿媽話肚餓,要快啲叫野食

除左車仔麵仲有其他野食,不過我無影到個餐牌

我同阿媽都係叫左車仔面

依個就係芫茜湯底車仔面,距仲会加好多芫茜係面

依碗係我叫既蝦兵蟹將湯底,賣相認真麻麻

依個係台式拉面,我覺得幾好食

我問阿媽好唔好食,距話個湯幾好,其他野都有改善既空間

埋單果時,新張期間有8折優惠,折左即係$144

如果無折都算幾貴

但係依間個環境應該係我去過最靚既茶記

2019-08-05 414 views
芫茜湯車仔麵🤩牛腩牛筋米線🍜$49牛腩魚蛋幼麵😋$45芫茜控,有福了😋完全滿足到芫茜控嘅朋友👍大量芫茜放面🤩仲要係芫茜湯底😛完美顯現芫茜嘅綠色🥳牛腩牛筋亦夠腍😉雖然湯㡳芫茜味唔算好濃郁🙈不過我飲哂先捨得走☘絕對可以一試🤤遊園.茶記 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖
芫茜湯車仔麵🤩

牛腩牛筋亦夠腍😉
雖然湯㡳芫茜味唔算好濃郁🙈
不過我飲哂先捨得走☘
絕對可以一試🤤

遊園.茶記 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西88號戲曲中心地下2-3號舖
2019-08-04 253 views
芫荽控!既朋友注意啦❗️依間係柯士甸站上戲曲中心入面既一間中式茶記🤓 ..🍴芫荽蛋煙三文魚三文治 $38....芫荽同煙三文魚離奇地好夾之後芫荽嘅味道唔會好重😍而且隻蛋好滑😋個煙三文魚唔會俾個小小你 好大塊🤤..🍴芫荽湯車仔麵 $58台灣手工麵+黑枝竹+牛腩+溏心蛋如果車仔麵來講真係有少少貴😁不過佢個秘製芫荽湯真係幾濃郁配埋牛腩汁味道幾特別🙂 而佢個手工麵幾彈牙~不過就係佢嘅配餸少咗啲啦 .個黑枝竹有d硬,其他就不過不失另外服務方面員工服務唔夠主動 🧐.
芫荽控!既朋友注意啦❗️
依間係柯士甸站上戲曲中心入面既一間中式茶記🤓 .
🍴芫荽蛋煙三文魚三文治 $38...
個煙三文魚唔會俾個小小你 好大塊🤤.

🍴芫荽湯車仔麵 $58
台灣手工麵+黑枝竹+牛腩+溏心蛋

如果車仔麵來講真係有少少貴😁
個黑枝竹有d硬,其他就不過不失

另外服務方面員工服務唔夠主動 🧐
2019-08-03 1507 views
自選餸,麵底,湯底第一次見芫荽湯底(當然要試下)上枱(已經嗅到芫荽香味)全綠色的湯底(好鮮豔)湯面全是芫荽(喜歡芫荽的人,包括我很興奮)$71自選碗車仔麵(價錢比傳統車仔麵貴)選擇:鴨血、一塊大花膠、黑粉絲(芫荽湯)先試下芫荽湯好清新(芫荽味好特出,好飲)鴨血$16口感比豬血(豬红)實,但零(蘇味)有少少麻辣味(惹味)大塊花膠$$30嘩……成隻手掌長(口感……煮得淋身黑粉絲$25(少見有黑粉絲)粉絲吸收左芫荽的香味(好香口)芫荽滑蛋煙三文魚三文治滑蛋份量(多)蛋好幼滑內裡芫荽(平均)(配蛋好夾)味道好重芫荽芫荽滑蛋再配煙三文魚(增加味覺層次)煙三文魚(好香口)餡(好豐富)芫荽味(滿分)$25红豆冰红豆與椰奶(分量剛好):唔食芫荽另外有其他湯底選:
自選餸,麵底,湯底

第一次見芫荽湯底(當然要試下)
上枱(已經嗅到芫荽香味)
全綠色的湯底(好鮮豔)

湯面全是芫荽
(喜歡芫荽的人,包括我
很興奮)
$71自選碗車仔麵(價錢比傳統車仔麵貴)
選擇:鴨血、一塊大花膠、黑粉絲(芫荽湯)

先試下芫荽湯
好清新(芫荽味好特出,好飲)

鴨血$16
口感比豬血(豬红)實,但零(蘇味)
有少少麻辣味(
惹味)
麻辣鴨紅血

大塊花膠$$30
嘩……成隻手掌長(口感……煮得淋身

花膠

黑粉絲$25(少見有黑粉絲)
粉絲吸收左芫荽的香味(好香口)
黑粉絲

芫荽滑蛋煙三文魚三文治
滑蛋份量(多)蛋好幼滑
內裡芫荽(平均)(配蛋好夾)
味道好重芫荽
芫荽滑蛋再配煙三文魚(增加味覺層次)
煙三文魚(好香口)

餡(好豐富)
芫荽蛋煙三文魚三文治

芫荽味(滿分)

$25红豆冰
红豆與椰奶(分量剛好)
红豆冰

花膠
芫荽蛋煙三文魚三文治
  • 麻辣鴨紅血
2019-08-03 1248 views
是夜同 Team mate 到粵曲中心新開的一間餐廳吃飯,集合多種中國菜。可於餐廳內邊吃邊欣賞維港的景色。由於事先講明任點任食由 L 包底的關係,同事們就點了他們喜歡的,結果出現多元化的美食分享。有幾位女同事是芫茜控,先來一客芫茜滑蛋煙三文魚三文治,莞茜有點像榴槤,是一種令人取態很極端的食物。而這小食則是像牡丹一樣的三文魚雖好都要有莞茜這綠葉扶持。配上滑蛋就像紅綠燈賣相討好。金牌拼盤有鹵水鮮腐皮、鴨紅、鴨肉、圓蹄及腩肉,鹵水汁很出色。當中最欣賞那個鴨肉均稱的肉質。燒味三拼則包括燒腩仔、蜜汁、叉燒及燒鵝髀 (食到盡))),L 最欣賞就是這個,燒腩仔層皮香脆,內裡的腩肉肥瘦層次分明。鵝脾肉味道香濃,外層脆皮很薄。至於車仔麵選了花雕龍雞湯,故意選最考功夫的蘿蔔、蠔油冬菇、豬大腸、豬粉腸、菜心、黑粉絲及豬皮及配上秘製沙爹汁。蘿蔔、豬皮鬼及冬菇都很腍,豬大腸亦洗得很乾淨無騷味。黑粉絲盡吸雞湯,每口湯感覺都很補身。至於另一位同事選的芫茜湯很誇張,整碗湯滿佈莞茜。水煮魚不算太辣,魚片份量不算多但每片都厚薄合適令口感不錯。至於咸柑橘肉排是每位同事都讚賞的一道菜,肉排口感層次豐富加上咸柑橘的汁大大減低了

可於餐廳內邊吃邊欣賞維港的景色。

燒味三拼則包括燒腩仔、蜜汁、叉燒及燒鵝髀 (食到盡

黑粉絲盡吸雞湯,每口湯感覺都很補身。

至於另一位同事選的芫茜湯很誇張,整碗湯滿佈莞茜。

水煮魚不算太辣,魚片份量不算多但每片都厚薄合適令口感不錯。

至於咸柑橘肉排是每位同事都讚賞的一道菜,肉排口感層次豐富加上咸柑橘的汁大大減低了肉排的油膩感。

以鹽燒脆皮做法的鮑魚首次吃到,外層香脆裡面鮑魚肉厚而且不乾身。

最後每人一杯話梅陳皮冰,解渴消暑

2019-07-25
Dinner
  • 金牌鹵水鵝
  • 咸柑桔肉排
西九龍站除了高鐵站之外,近年全新地標【戲曲中心】。戲曲的文化藝術匯聚新熱點,可能你會以為只有戲曲的人先會前來。其實除了戲曲之外,仍保留香港特式懷舊的餐廳,新張其內八折優惠【遊園.茶記 】。【遊園.茶記】的名字相當特別,原來與戲曲有密切的關係。原來「記」一字以牡丹亭、紫釵記、南柯記等,可見戲曲有多以「記」字為名,因而貼合主題都以「記」為名。入內猶如置身於懷舊年代,由牆身、擺設、餐牌,以及店員都以從前的小二模樣似的。沒有花巧的裝修,反而帶有文化藝術氣息更見特別。餐牌上的種類何其多,由經典的港式街頭小食、經典茶記美食、香港小炒等,應有盡有相當多元化,完全令我目定口呆。估不到都驚見兒時同奶水蛋,懷舊更見回憶。還記得小時候媽媽沖給我,而一試傾心,簡簡單單滿帶回味。莞茜滑蛋煙三文魚三文治對於我不是一個莞茜控,但對於愛好者定必吹之若騖。莞茜滑蛋煙三文魚三文治份量恰到好處,蛋炒至滑身與煙三文魚及莞茜富有口感,相當不俗。金牌滷水拼盆茶記驚見滷水拼盤已經相當不簡單,原來此店的師傅是現職「大公館」中菜廳的行政總廚,怪不得會有滷水的出現。滷水拼盆有鵝肉、腩肉、鴨血、圓蹄、黑支竹等,滷水割味道可以再濃烈多點,可

奶水蛋
金牌滷水拼盆
茶記驚見滷水拼盤已經相當不簡單,原來此店的師傅是現職「大公館」中菜廳的行政總廚,怪不得會有滷水的出現。滷水拼盆有鵝肉、腩肉、鴨血、圓蹄、黑支竹等,滷水割味道可以再濃烈多點,可能自小老爸是一個滷水師傅,我對滷水是略有要求吧!
金牌滷水拼盆
燒味三拼
懷舊香港又點少得港式的味道,燒味確信是香港代表之一。叉燒、脆皮腩仔、燒鵝三拼,三者都各有特色但最愛莫過於燒鵝皮脆肉嫩,添上酸梅醬令人回味無窮。
自選車仔麵
另外最具特色每個人都可以吃到,一定是「車仔麵」。車仔麵的湯底以莞茜或蝦兵蟹將最受歡迎,相信前者有很多人慕名而來。每款餸由$8起,相當合理價位。餸料都走向潮洲丸類為主,但驚見原件花膠感覺升級了。花膠厚度及份量相當吸晴,而且蝦兵蟹將湯度濃度剛好。台灣有名的手造麵,麵質彈牙富有嚼勁,值得一吃。
咸柑桔肉排
中菜往往力久常新,利用簡單的食材化作不平凡。炎日咸柑桔肉排相當開胃,炸至香脆的肉排與咸柑甜酸的味道香甜,沒有抗拒的理由。
鹽燒脆皮鮑魚
茶記都會有鮑魚,令我大開眼界。估不到鹽燒脆皮鮑魚,外皮炸得香脆而粉漿薄身,內裡的鮑魚肉質軟身而不韌,值得一試。
鹽燒脆皮鮑魚
Other Info. : 整體已言,所有食物及服務都有高水準,款式及種類其多,無論你是否戲曲之友都值得前來品嚐其美食。
2019-07-29
$300 (Dinner)
奶水蛋
  • 金牌滷水拼盆
2019-08-02 172 views
有新野開點會唔試呢,今日同兩個同事一齊試新野早幾日喺網上見到有間勁重芫荽味嘅車仔麵一見到已經心心眼,決定咗要去試一試去到果然冇令我失望,環境清幽之如唔會好似佐敦啲餐廳咁,坐10分鐘已經走就嚟收晒你枱面啲嘢,好似趕你走咁,環境又好食物又好有水準,唔講咁多我睇吓相啦
有新野開點會唔試呢,今日同兩個同事一齊試新野
早幾日喺網上見到有間勁重芫荽味嘅車仔麵
一見到已經心心眼,決定咗要去試一試
去到果然冇令我失望,環境清幽之如
芫荽湯底車仔麵
2019-08-02
$50 (Tea)
芫荽湯底車仔麵
2019-08-02 168 views
有莞茜控嗎🙋🏻‍♀️這裡的車仔麵湯好有特色👍🏻有爆多莞茜湯🤣亦有超濃海鮮湯🦐🦞🦀還有超暖身花雕雞湯😍全部湯都很濃厚,第一次吃車仔麵連湯都喝光了😭配料都不簡單😎看看圖中的巨型花膠扒!真的超厚肉!不是用花膠筒敷衍了事,大塊得可以撐飽肚🤰🏻還有他們的台灣手造麵十分彈牙😋完全是我杯茶!車仔麵可選配腩汁、沙嗲汁等,我另外分上了麻辣汁,雖然湯底本身就好濃好足味,但加上超麻的麻辣汁,還是更加錦上添花👏🏻煙三文魚莞茜炒蛋治,莞茜味道不會太重👌🏻相比之下,莞茜湯底就比較重口味😂同一時間,餐廳的潮式滷味都好高質!當中有鴨胸、鴨肝、鴨舌及鴨血,滷汁甘甜入味!而富有香港特色的燒味拼盤都極具水準!叉燒不太肥但肉質鮮嫩還有燒腩仔的皮是萬分爽脆呢!除此之外,餐廳還有不同地區的特色菜,例如下圖的話梅骨、炸鮑魚及川式水煮魚。炆鮑魚吃得多,炸鮑魚還是第一次,竟然炸完還是軟腍不韌!雖然不是川菜館,但這水煮湯底絕對比起很多主打麻辣的餐廳都要出色!麻勁十足!未算超級辣,但小嚐一片魚已經足以令口腔麻痺,十分刺激!這杯脆脆荷蘭谷古好有早餐味道
有莞茜控嗎🙋🏻‍♀️這裡的車仔麵湯好有特色👍🏻
有爆多莞茜湯🤣
亦有超濃海鮮湯🦐🦞🦀
還有他們的台灣手造麵十分彈牙😋完全是我杯茶!
同一時間,餐廳的潮式滷味都好高質!
當中有鴨胸、鴨肝、鴨舌及鴨血,滷汁甘甜入味!
而富有香港特色的燒味拼盤都極具水準!
叉燒不太肥但肉質鮮嫩
還有燒腩仔的皮是萬分爽脆呢!

炆鮑魚吃得多,炸鮑魚還是第一次,竟然炸完還是軟腍不韌!

這杯脆脆荷蘭谷古好有早餐味道
2019-08-02 151 views
戲曲中心在柯士甸站已是一個新景點,同事們說,收到傳單,新店有八折,於是一行六人,決定中午試新野⋯⋯食店有分門外、門內位置,如在秋季,選擇坐露天位置,也感舒暢,可是由於新落成,仍覺沙塵滾滾,故此大家也選擇室內冷氣位置⋯⋯新張期內,全單八折,優惠期至八月一日,真是很吸引,反正要吃午飯,筆者在這期間光顧了兩次。第一次到來,一行六位點了多款項目:蜜味义燒~义燒夠腍,還有少許燶邊,筆者至愛。XO醬魷魚炒一丁~濃味者必愛,卡路里爆燈之選,可是年輕同事點的,見他吃得很滋味。脆皮燒腩仔~皮夠脆,肉未算太肥,沾上芥末和砂糖,味美。海鮮焗飯~由於第一次到來,大家都覺得中西樣樣點,看看那個類別做得出色,一致認為中比西做得較為有水準⋯⋯油飯~端上桌看見一碗油飯,倍感意外,原來同事見我們點得太多,不好意思再點海南雞飯,於是單點油飯,味較濃。潮州滷水鵝肝拼鵝腸~有潮州菜風味,茶仔格局有如此水準,實屬意外。煎釀五寶~落單時,店員兩次提示,此乃需時,在中午時段,知道趕急,細心提點,一讚。魚肉打得有家庭式風味。第二次再與一位同事去試午餐,和車仔麵系列⋯⋯午餐由$68-$98 不等,包括主菜和兩杯餐飲。更可加$10 即磨

第一次到來,一行六位點了多款項目:

蜜味义燒~
义燒夠腍,還有少許燶邊,筆者至愛。

XO醬魷魚炒一丁~

脆皮燒腩仔~
皮夠脆,肉未算太肥,沾上芥末和砂糖,味美。

海鮮焗飯~

油飯~

潮州滷水鵝肝拼鵝腸~
有潮州菜風味,茶仔格局有如此水準,實屬意外。

煎釀五寶~
魚肉打得有家庭式風味。

第二次再與一位同事去試午餐,和車仔麵系列⋯⋯
午餐由$68-$98 不等,包括主菜和兩杯餐飲。更可加$10 即磨咖啡或$15特飲。

雪菜肉絲炆米~
味道唔錯,奈何油份頗多。

車仔麵系列(最少點$50)
由於二人已點了兩個午餐,決定只點淨餸:
咖哩魚蛋、魷魚、生菜、黑腐竹、蘿蔔、莞茜湯底。
莞茜香夾爽口,但湯底顏色綠得來有點可怕,奇怪的是,我們只點咖哩魚蛋是帶點點辣之外,其他是沒有辣味的,可是我們覺得整個湯底頗辣,至於黑腐竹太硬,筆者較為喜歡普通的腐竹吧!

义油雞雙拼飯~
雞夠滑,义燒夠腍,一個人到來的話,此乃是首選項目。

Lunch
Dining Offer
Tasting Event
  • 义燒
  • 脆皮燒腩仔
  • 午餐:  义油雞飯
2019-08-01 137 views
#西九龍站 全新地標 #戲曲中心 🎎匯聚香港文化新領域,每一道菜都相當有特色及懷舊連菠蘿冰呢啲坊間已經失傳左嘅懷舊飲品喺呢度都搵到三文治、車仔麵、西多士、菠蘿包、滷水拼盤、燒味拼盤都落足功夫 ·最具特色莫過於 #芫茜控 必到,全因有芫荽蛋三文治及芫荽湯底車仔麵當中我最喜歡係佢哋嘅燒味拼盤,每一款燒味都做得好到位,蜜汁叉燒肥瘦適中,蜜汁味相當突出。雖然位置係有啲難去但係都冇咗我會再次到訪!
#西九龍站 全新地標 #戲曲中心 🎎
匯聚香港文化新領域,每一道菜都相當有特色及懷舊
連菠蘿冰呢啲坊間已經失傳左嘅懷舊飲品喺呢度都搵到
雖然位置係有啲難去但係都冇咗我會再次到訪!