2024-08-16 330 views
聽到朋友講過呢間係天慈商場*牡丹金閣*食物都唔錯🤔今日去咗試吓、去到酒樓入到去11點、都仲有好多客人差唔多爆哂😯、整間酒樓每一枱距離都唔算近坐著感覺都唔錯、每一款食物都算好有水準我覺得都幾好☺️!.迷你點心拼盤 $32.8呢一款點心拼盤都幾抵食🤔、一次過食到5款不同點心🤭、有牡丹蝦餃皇、 蟹子燒賣皇 、薑汁雞包仔外皮軟綿好香雞肉味😙、潮州蒸粉果外皮煙糯餡料豐富啖啖口感、 養顏紅棗糕入口煙糯甜度適中、每一款都好食、尤其是有兩款牡丹蝦餃皇皮薄通透感軟糯、蝦肉鮮甜爽口😋、蟹子燒賣皇賣相吸引🤤、啖啖口感味道美味好正、兩款夠哂大隻😯!.鮑魚燒賣皇 $30.8呢一款一籠兩件鮑魚燒賣皇望著夠哂吸引🤤、有兩隻鮑魚仔入口煙韌美味😋、配埋燒賣皇口感豐富雙重享受🤭!.名醬蒸鳳爪 $22.8呢一碟醬蒸鳳爪好有地道風味、整碟係店家用咗自家製醬汁而製、食到入口鳳爪外皮鬆軟😋、味道特別完全入哂味!.安蝦鹹水角 $17.8呢一款安蝦鹹水角都係好有全統風味🤔、整隻鹹水角漲卜卜外皮甘香脆薄😚口感煙糯、包裏美味嘅饀料入口都好好食😋!.櫻花蝦海皇炒飯 $98呢一碟櫻花蝦海皇炒飯賣相睇得吓🤔、整碟配料夠哂豐富色澤吸引🤤、金黃一粒

迷你點心拼盤 $32.8

兩款夠哂大隻😯!
鮑魚燒賣皇 $30.8

名醬蒸鳳爪 $22.8

安蝦鹹水角 $17.8
呢一款安蝦鹹水角都

櫻花蝦海皇炒飯 $98

呢一碟櫻花蝦海皇炒飯賣相睇得吓
🤔、整碟配料夠哂豐富色澤吸引🤤、金黃一粒粒炒飯啖啖口感、配埋櫻花蝦香味蝦仁爽口😋其它配料混合、啖啖美味又好食又唔油膩!
流沙奶黃包 $26.8
呢一籠流沙奶黄包一籠三個、傳統味道入口外皮軟綿綿😚、裏面香甜咬開金黃流沙、超多流沙汁液😯啖啖滿足感🤭!
滋補紅棗糕 $18.8
宮廷桂花糕 $22.8

呢兩款糕點好有傳統風味🤔、整碟桂花糕有三件、每件都有兩層上面通透清香桂花😚啖啖清甜、下面啖啖奶香味兩者都夾好好食、紅棗糕紅褐色賣相、入口啖啖濃濃紅棗香甜😋、口感煙糯夠哂滋潤甜度恰恰好!
2024-08-16
Lunch
2024-11-18 0 views
很好吃的特價羊腩,份量一點也不少,還有蘿蔔、竹筍、馬蹄等配菜。鹵汁的味道很好,羊腩軟硬適中,吃過多間酒樓的羊腩,我覺得牡丹金閣的最好食。😋但是它的拉麵真的非常差,鹼水味極重不說,麵質本身也很差,淋又黐牙。本來好好的羊腩湯底,完全被鹼水味污染了!😡
香港屋邨除咗係唔少人嘅居所,建築風格更充滿特色,成為香港嘅一大特色。喺各個屋邨亦有唔少街坊餐廳,臥虎藏龍之餘,價錢仲要夠晒親民。嚟到天水圍天慈嘅牡丹金閣,點心一向貼地,估唔到晚飯同樣驚喜。乳鴿唔少酒樓都主打燒味,牡丹金閣都唔例外!燒鵝係佢哋嘅招牌,但怕份量太多,所以叫咗鵝嘅朋友:乳鴿。乳鴿皮夠晒香脆,裏面嘅肉汁鎖得非常好,一咬落去肉嫩而多汁,借得推介。啫啫鮑魚滑雞煲煲入面都有唔少鮑魚仔,鮑魚口感Q彈軟腍,而且夠晒入味;滑雞夠嫩滑,兩者相輔相成,炆得好入味,性價比十足。翡翠炒龍躉斑球啖啖肉又無骨嘅龍躉又點可以抗拒呢!龍躉斑球外觀厚實,入口嫩滑,非常親鮮,配上龍躉嘅常任拍擋西蘭花,賣相一流。

乳鴿

啫啫鮑魚滑雞煲

翡翠炒龍躉斑球
2024-10-15
2024-10-17 149 views
又到左食羊腩煲嘅季節。今天約朋友去試了一間酒樓的羊腩煲,用料是黑山羊,但膻味不重。落單直到上煲,大概20分鐘,羊腩煲份量足,配生菜,但是没有配米飯。米飯是用砵仔蒸的,收$15一份,比較貴。點了一支大藍妹,$35 價錢正常,已經很久没喝藍妹了,不是很喜歡那個苦味。反而日本的啤酒更合我口味。羊腩煲比較濃味,食到一半的時候味道可能會咸一點。最後,把湯加满燙生菜。陳皮紅豆沙糖水是送的,甜度適中,好吃,可惜份量少了點。
又到左食羊腩煲嘅季節。
陳皮紅豆沙糖水是送的,甜度適中,好吃,可惜份量少了點。
羊腩煲
2024-10-16
$180 (Dinner)
羊腩煲
2024-10-14 150 views
飲啖茶 食個包,係我間唔時最中意既活動之一🥰 今次帶咗媽咪嚟呢到飲個下午茶,估佢唔到竟然咁抵⁉️ 就連點心都係傳統手工製作無添加劑嫁😆🥧🥟🍵下午茶除咗點心之外,都有午市嘅野嫁🤪 孖寶、拼盤、粉麵、煲煲都有供應😌 我哋揀嘅孖寶除咗有份皮脆肉靚嘅腩仔飯外,仲有得自選一個點心添😚 唔想食飯亦都有點心孖寶🤩 佢哋亦都推出咗留港消費嘅ᴅɪꜱᴄᴏᴜɴᴛ!最平💰10已經食到一個點心,仲會每日都有款抵到無朋友嘅點心,或者炒粉麵🥹另外都食咗好少見概原粒合桃包、香滑榴槤包、甜甜嘅紅棗花包🌺原粒鮑魚燒賣~大大件好足料嘅鮮蝦炸雲吞🥟味道濃郁嘅茶餅😍…提提大家一定要食佢哋嘅煎薄餅😌 超香口又勁好味~ 真係搞到捧住個肚走🤪

🥧🥟🍵

另外都食咗好少見概原粒合桃包、香滑榴槤包、

甜甜嘅紅棗花包🌺

原粒鮑魚燒賣~

大大件好足料嘅鮮蝦炸雲吞🥟

味道濃郁嘅茶餅😍…

Tea
2024-10-11 102 views
懷舊酒樓一盅兩件🌸牡丹蝦餃皇$18.8🌟🌟🌟🌟🌟大大粒蝦餃呀!每一粒都好晶瑩通透,每一粒既蝦非常新鮮爽口。🌸原隻鮑魚燒賣皇 $21.8🌟🌟🌟🌟🌟原隻鮑魚肉質彈牙,燒賣大大粒,新鮮juice豬肉包著爽口蝦仁,超滿足。🌸鮑魚蟲草花灌湯餃$32.8+3🌟🌟🌟🌟🌟已經唔多酒樓見到灌湯餃啦!足料灌湯餃、彈牙鮑魚,小編鐘意整碎佢,連湯連餃連醋一齊食,口感非常滿足。🌸牛腩牛肚拉麵 $42+3🌟🌟🌟🌟🌟大大煲拉麵,麵質軟硬適中,牛肚牛腩份量十足,牛肚有咬口,牛腩夠淋身,湯底鹹度適中,食完都唔會好口渴。🌸茶芥$10
懷舊酒樓一盅兩件

🌸牡丹蝦餃皇$18.8🌟🌟🌟🌟🌟
大大粒蝦餃呀!每一粒都好晶瑩通透,每一粒既蝦非常新鮮爽口。

🌸原隻鮑魚燒賣皇 $21.8🌟🌟🌟🌟🌟

🌸鮑魚蟲草花灌湯餃$32.8+3🌟🌟🌟🌟🌟

🌸牛腩牛肚拉麵 $42+3🌟🌟🌟🌟🌟

🌸茶芥$10

2024-10-11
Lunch
  • 鮑魚蟲草花灌湯餃
2024-10-06 91 views
水煮牛肉辣呢道菜真係辣得過癮,牛肉煮得剛剛好,鮮嫩多汁,搭配啲辣椒油,香氣四溢。每一口都令人感受到濃烈的麻辣味,配上米飯食,實在係一絕!粟米魚肚羹呢碗粟米魚肚羹,湯底清甜,粟米粒粒飽滿,魚肚質感滑嫩。羹的口感非常順滑,食落去好舒服,係一個好嘅開胃菜。海蜇燻蹄海蜇燻蹄的搭配真係意想不到,海蜇爽口,燻蹄的風味獨特,煙熏味道剛好唔會蓋過海蜇的清脆。每一口都帶嚟好嘅口感層次,食完之後令人唔停口,真係一個好開胃的冷盤。杞子豬膶浸菜心最後呢道菜,杞子豬膶浸菜心,菜心煮得剛好,保持住脆口感,豬膶則吸收了杞子和湯汁的精華,味道鮮美。

水煮牛肉辣

粟米魚肚羹

海蜇燻蹄

杞子豬膶浸菜心
2024-10-04 95 views
今晚同朋友去到天水圍食飯,大家都不約而同咁話想食小菜,咁我哋就搵咗一間酒樓,叫牡丹金閣。佢哋啲小菜都唔算貴,我哋叫咗啲特式嘢食,食到好飽好滿足😊晚飯孖寶 - 脆皮燒鵝王 拼 蒜蓉開邊蒸海蝦。燒鵝🪿皮脆肉軟,重有好多肉汁,配埋酸梅醬,好食到停唔到口👍🏻蒜蓉開邊蒸海蝦🦐,海蝦非常新鮮,啖啖肉,配上蒜蓉鮮味更加出眾。海蜇薰蹄 - 薰蹄啖啖肉,用嚟送飯一流。海蜇爽口彈牙,有少少辣,越食越開胃。如果同三五知己去食小菜,呢間酒樓真係一個不錯嘅選擇。

佢哋啲小菜都唔算貴,我哋叫咗啲特式嘢食,食到好飽好滿足😊

晚飯孖寶 - 脆皮燒鵝王 拼 蒜蓉開邊蒸海蝦。

如果同三五知己去食小菜,呢間酒樓真係一個不錯嘅選擇。
2024-09-28 72 views
今日晚餐我同朋友選擇咗天水圍嘅牡丹金閣酒樓,整體用餐體驗真係幾愉快,尤其係食物嘅味道同性價比都令我哋好滿意。原隻鮑魚扣鵝掌 ($48)呢道菜真係今晚嘅亮點!鮑魚肉質鮮嫩,彈牙嘅口感好令人滿足,而鵝掌嘅膠質感又為整道菜增添咗風味。兩者搭配得幾好,配合醬汁調味,真係好有層次感。咁嘅價位可以食到咁新鮮嘅食材,性價比高得驚!燒雞半隻燒雞外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,特別係雞腿部分,咬落去肉汁四溢,真係好陶醉。配搭嘅醬油都好好,增添咗唔少風味。呢道菜嘅份量都夠足,絕對可以滿足大多數食客。蝦醬通菜鮮魷通菜鮮嫩爽口,蝦醬香味突出,配合通菜嘅清新口感,真係好和諧。而鮮魷嘅鮮甜味道喺蝦醬嘅襯托下更加誘人,忍唔住一口接一口。呢道菜嘅價位都合理,真係物超所值。清蒸沙巴龍躉仔呢道清蒸魚嘅味道真係俾我留下深刻印象。魚肉鮮嫩,鮮味十足,清蒸保留咗魚嘅原汁原味,令人感受到海鮮嘅自然美味。再加上佐料嘅點綴,簡單而不失高雅,食落好舒服。紅豆沙 贈送最後,餐廳仲贈送咗紅豆沙作為甜品,呢個真係一個驚喜嘅結尾。紅豆沙口感滑順,甜度適中,食完之後令人感到非常滿足,為整個用餐體驗畫上完美句號。

原隻鮑魚扣鵝掌 ($48)

燒雞半隻

蝦醬通菜鮮魷

清蒸沙巴龍躉仔

紅豆沙 贈送
阿爸阿媽成日去呢間酒樓飲茶,今日放假陪佢哋去飲茶🫖呢間酒樓是傳統的茶樓,點心都是傳統工藝手工製作沒有添加劑,堅決不用預製菜👍🏻價格也很經濟‼️早上特惠時間來價格更加便宜🤩牡丹蝦餃皇更全日推出特惠$9.8一籠有3隻。難怪屋企樓下商場都有酒樓,阿爸阿媽都要走過隔離條村去呢間酒樓飲茶😂今日11點都仲有好多客人,眼見差不多滿座。牡丹蝦餃皇晶凝通透,蝦肉新鮮好足料。阿媽最鍾意鮑魚蟲草花灌湯餃,湯底鮮甜,仲有隻鮑魚仔🤩阿爸推介樱花蝦海皇炒飯,份量超大碟,炒得很香,食落好煙靭,我都食咗2大碗😂我就鍾意香滑合桃包超好食,包身好軟熟,入面仲有原粒合桃、叉燒酥也不錯,好酥脆的口感。每一款食物都好有水準、價格又便宜‼️難怪他們經常過來這間茶樓飲茶~

2024-09-13
Breakfast
放假去飲茶🫖都系鐘意去舊式酒樓畫下點心紙,姐姐吸印仔假日下午茶有成10張點心紙,花多眼亂最平每日優惠 限定一款$9.8點心🥧一般茶客必叫~燒賣皇、蝦餃皇、鮮竹牛肉球、叉燒包、魚肚雞扎、叉燒腸等價錢貼地,都系數十蚊至30蚊左右一客燒賣大大粒~口感爽口鮮甜蝦餃皮薄餡靚,蝦肉新鮮爽口牛肉球巨大粒~口感彈牙唔會死實實咸水角、鮮蝦長春捲即叫即炸口感香脆!春捲唔油膩,啖啖都食到蝦肉叉燒酥餡料十足!煲仔飯好抵食~只系$18一盅水準正常發揮下午茶雙拼燒味 拼米線性價比高叉燒同燒肉份量好多燒肉皮仲系脆卜卜啊!
放假去飲茶🫖都系鐘意去舊式酒樓

畫下點心紙,姐姐吸印仔
假日下午茶有成10張點心紙,花多眼亂
最平每日優惠 限定一款$9.8點心🥧

一般茶客必叫~
燒賣皇、蝦餃皇、鮮竹牛肉球、叉燒包、魚肚雞扎、叉燒腸等

價錢貼地,都系數十蚊至30蚊左右一客
燒賣大大粒~口感爽口鮮甜

蝦餃皮薄餡靚,蝦肉新鮮爽口

牛肉球巨大粒~口感彈牙唔會死實實

咸水角、鮮蝦長春捲即叫即炸

口感香脆!春捲唔油膩,啖啖都食到蝦肉

叉燒酥餡料十足!

煲仔飯好抵食~只系$18一盅
水準正常發揮

下午茶雙拼燒味 拼米線性價比高
叉燒同燒肉份量好多

燒肉皮仲系脆卜卜啊!
2024-09-06 130 views
環境與服務進入牡丹金閣,首先映入眼簾的是其典雅的裝潢,金色的裝飾和傳統的中式設計令整個茶樓充滿了濃厚的文化氣息。服務生熱情周到,迅速為我們提供了菜單,並在我們點餐時耐心解釋了各道菜的特點。燒鵝燒鵝是這次用餐的亮點之一。外皮金黃酥脆,散發著誘人的香氣,讓人忍不住想立刻品嚐。每一片鵝肉都切得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,搭配特製的醬油,味道更加出色。醬汁的鹹香與鵝肉的油脂完美結合,令人回味無窮。蒸海蝦海蝦的鮮味無人能敵,蝦子新鮮無比,肉質彈牙。這道菜的蒸製時間掌握得當,保留了蝦的原汁原味,讓人能感受到海鮮的天然鮮甜。配上少許的蒜蓉和醬油,為菜餚增添了一層層的風味,簡直是海鮮愛好者的夢想。蒸元貝最後,蒸元貝也是不容錯過的美味。元貝的肉質脆嫩,搭配了清新的蒜蓉和香蔥,讓整道菜的味道更加豐富。蒸元貝的火候掌握得當,保持了其鮮美的口感和香氣,讓人每一口都充滿驚喜。總結整體而言,牡丹金閣的用餐體驗非常滿意,無論是菜品的質素還是服務的周到都讓人感到賓至如歸。燒鵝、蒸海蝦和蒸元貝都展現了廚師的高超技藝,值得一試。如果你喜愛中式美食,這裡絕對是個不錯的選擇!下次有機會再來,一定要嘗試更多的菜品。
環境與服務

燒鵝

蒸海蝦

蒸元貝

總結
2024-09-03 132 views
全部點心都係即叫即整,所以上枱熱氣騰騰,加上空間寬敞,不會坐得太逼迫可以更好地同爸媽一齊歎茶食番幾件點心享受下中午茶~香煎蘿蔔糕2件煎得香脆可口,口感不會太過粉紅豆沙2碗$19.6煲到起晒沙勁正又不會太甜懷舊糯米卷(2件)$12.8南瓜千層糕(2件)$15.8中間個層滿滿南瓜蓉食落更加香甜牡丹蝦餃王(2粒)$13.8鮮竹牛肉球(2粒)$13.5沙律海皇卷(3件)$25.8炸到香脆可口,滿滿沙律醬包裹住好正香煎韭菜角$16.8鮑魚燒賣(2粒)$18.8鮮蝦菜苗餃$23.8豉汁蒸鳳爪$19.8醬皇金錢肚$19.8懷舊豬腳薑$38.8煲到非常入味,豬腳入口即溶既feel,加上豬手去皮去得十分乾淨感覺非常好呢!茶位$10需加一服務費哦

香煎蘿蔔糕2件
煎得香脆可口,口感不會太過粉

紅豆沙2碗$19.6

牡丹蝦餃王(2粒)$13.8

鮮竹牛肉球(2粒)$13.5
鮮竹牛肉球

沙律海皇卷(3件)$25.8
炸到香脆可口,滿滿沙律醬包裹住好正
沙律海皇卷

鮮竹牛肉球
沙律海皇卷
懷舊豬腳薑
2024-09-02 55 views
自從我搬咗屋之後都好耐冇出過去飲茶啦咁我就經過鄰居介紹佢話附近有一間價錢平食嘢都唔錯酒樓加上今日星期日當然拉咗老婆去飲茶咁我哋就去咗位於天水圍天慈商場間酒樓#牡丹金閣 店名相當優雅😄咁到酒樓當然係飲茶啦佢分別有早點孖寶套餐同埋特價時段嘅點心價錢相當實惠平均一籠$16左右而家出邊飲茶小點最少都20幾蚊以上所以呢間嘢第一個賣點就係價錢平當然味道也特別正咁我就嗌咗幾籠點心金錢肚、鮑魚燒賣、燒賣、素粉果同埋蝦餅另外孖寶就菜苗餃搭章魚肉餅飯我老婆就點咗佢最愛嘅鳳爪真係食得好飽最後叫佐兩碗紅豆沙😁😁滿足📍 牡丹金閣 (天慈商場) 天水圍天喜街9號天慈商場1樓110號舖
自從我搬咗屋之後都好耐冇出過去飲茶啦
而家出邊飲茶小點最少都20幾蚊以上
所以呢間嘢第一個賣點就係價錢平
當然味道也特別正
咁我就嗌咗幾籠點心
金錢肚、鮑魚燒賣、燒賣、素粉果同埋蝦餅
另外孖寶就菜苗餃搭章魚肉餅飯
我老婆就點咗佢最愛嘅鳳爪
真係食得好飽
最後叫佐兩碗紅豆沙😁😁
滿足

📍 牡丹金閣 (天慈商場)
天水圍天喜街9號天慈商場1樓110號舖
天水圍牡丹金閣 - 粵菜餐廳天慈邨的「牡丹金閣」主要做街坊生意,晚市小菜大約為100元左右燒鵝拼叉燒 $288燒鵝皮脆肉嫩,入口即融,鹹香惹味叉燒軟嫩多汁,鮮嫩可口,半肥瘦的叉燒,十分juicy啫豬潤雞煲 $208肥嫩的豬潤融入濃郁的醬汁,雞肉十分鮮嫩,熱辣辣奉上,十分爽口的豬潤椒絲腐乳炒通菜$128腐乳的鹹香味道十分適合通菜,開胃爽口,又不會太咸蔥流浮山蠔煲$258薑爆炒鮮蠔,蠔🦪沒有腥味,配上薑蔥,簡直可以用來送飯牡丹金閣 (天慈商場) (天水圍)📍天水圍天喜街9號天慈商場1樓110號舖
天水圍牡丹金閣 - 粵菜餐廳

燒鵝拼叉燒 $288
燒鵝皮脆肉嫩,入口即融,鹹香惹味
叉燒軟嫩多汁,鮮嫩可口,半肥瘦的叉燒,十分juicy

啫豬潤雞煲 $208

椒絲腐乳炒通菜$128
腐乳的鹹香味道十分適合通菜,開胃爽口,又不會太咸

蔥流浮山蠔煲$258
薑爆炒鮮蠔,蠔🦪沒有腥味,配上薑蔥,簡直可以用來送飯

牡丹金閣 (天慈商場) (天水圍)
📍天水圍天喜街9號天慈商場1樓110號舖