2022-06-27 265 views
[ 月橋正宗越南湯粉 ]太子有好多小店,今次嚟試呢間越南餐廳,位於太子站附近。店舖座位唔多,記得要拎飛等位入座。✿招牌生牛肉湯河 $55上菜時湯底好熱,半生熟肥牛片好快煮熟透。生牛肉選用咗肥牛片,分量都頗多,牛肉味濃。湯底牛骨味香濃,唔會太鹹或太淡,配有香葉、芽菜等配料。而河粉比平時食開嘅幼身。✿月橋三寶撈檬 $55本身預設係撈檬粉,可以自由配搭改湯粉亦可以😋 三寶係雞翼、豬排同埋扎肉。由於叫咗湯檬,雞翼同豬排另上。兩樣都用咗香茅做醃料,新鮮即炸,咬落好Juicy。✿越式炸蝦餅 $46蝦餅好吸引,一大塊炸到金黃色,上碟時切成條狀,方便進食。蝦餅咬落好有質感,啖啖肉🤤🤤有蝦味,唔會有粉漿味。總結🫦價錢合理,湯底食完唔頸渴,調味適中,適合大眾口味。店舖除咗撈檬,湯河,仲有飯選擇。小食除咗炸物、肉類,仲有沙津同越式法包。想試埋其他小吃🤤🤤✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿月橋正宗越南湯粉 地址:太子界限街39號恆順大廈地下電話:51100282✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 月橋正宗越南湯粉 ]

地址:太子界限街39號恆順大廈地下
電話:51100282
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-06-20 326 views
早兩日,下午茶時間行過見到入左去試試,問一問原來下午茶價係下午茶份量,lunch價就係lunch份量,餓餓地就揀左lunch份量。叫左個招牌火車頭湯河,等左唔洗好耐就送到個湯河份量都幾大,d料都幾多,有牛丸腩肉肥牛札肉咁上下。。。講下個味道,個湯都幾好,清清地冇咩味精,d河粉都好掛湯,腩肉同肥牛都幾香口,牛丸同札肉都係正常個d咁,正餐份量都真係多,食左差唔多3個字,飲埋杯咖啡,杯野就有d甜,如果係自己落糖比較好。。。整體都唔錯,lunch可以比多個選擇自己

叫左個招牌火車頭湯河,等左唔洗好耐就送到

整體都唔錯,lunch可以比多個選擇自己
2022-06-19 292 views
今日中午和太太到月橋正宗越南🇻🇳湯粉,大約一點多少少到門口排隊,要大約35分鐘才可入座。店內大約12張枱,門外排了10幾人,當一枱顧客用餐完畢,便有顧客進入,真是輪流轉。今天須要自己用QR code落單,不過都很方便。太太要了香茅豬排撈檬加柚子蜜;我則要了招牌生牛肉湯河加凍咖啡。餐熱飲要加2元,而凍飲則要加5元。落單後都是大約10分鐘便到齊食物。不過美中不足是好多枱都會比錯食物。香茅豬排🥩撈檬都做得不錯,豬排炸得香脆而且不柴,檬粉就普通,撈檬汁亦都可以,至於柚子蜜就很一般。招牌生牛肉湯河比一般嘅出色很多,牛肉用肥牛,湯🥣底不錯,夠味同沒有味精,飲得出是用心做。咖啡是三合一,所以一般。價錢比較質素平,所以性價比高。如果經過。不妨一試。
香茅豬排🥩撈檬
招牌生牛肉湯河
2022-06-19
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$54 (Lunch)
Celebration
Father's Day
香茅豬排🥩撈檬
招牌生牛肉湯河
  • 香茅豬排撈檬
covid之前成日去越南旅行 最掛住越南嘅風景同野食 係衣間餐廳完全食到係越南🇻🇳食到嘅越南菜水準 雖然唔係大鋪 但啲野食真係好好味 特別係湯河個湯 好濃味 我最中意飲曬成個湯殘留係嘴入面個個湯味 好香牛同蘿蔔嘅味道 同埋啲小食都好好食 特別係個雞翼同春卷
2022-05-29 557 views
招頭火車頭河粉,有水準😋好味道又足料就算係下午茶份量少左,都好多粉湯底唔似味精湯完全無口渴😌價錢平民又扺食服務員哥哥好nice👍🏻值得一試嘅小店餐廳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
招頭火車頭河粉,有水準😋
好味道又足料
就算係下午茶份量少左,都好多粉
湯底唔似味精湯
完全無口渴😌
價錢平民又扺食
服務員哥哥好nice👍🏻
值得一試嘅小店餐廳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-05-29
$45 (Tea)
  • 招牌火車頭河粉
今日行開太子 經過呢一間外表好平凡嘅越南餐廳一行入去就聽到有個靚仔同廚房用越南話喺度傾偈而且舖頭入邊好香香茅味 就知道冇入錯地方 一定係正宗越南餐又熱又焗又叫我返我選擇咗叫豬頸肉撈檬 即叫即整 豬頸肉彈牙,外皮煎得香,肉嫩又香又林好好味 撈檬汁酸甜度都啱啱好檬粉份量好多,口感爽,加埋撈檬汁一流呢個價 越式特飲都係加$9,靚仔哥哥服務態度都好好 招呼熱情 下次有機會行開你頭一定會返嚟再食👍🏼 唯一挑剔嘅點 舖頭有啲細
今日行開太子 經過呢一間外表好平凡嘅越南餐廳
一行入去就聽到有個靚仔同廚房用越南話喺度傾偈
而且舖頭入邊好香香茅味 就知道冇入錯地方 一定係正宗越南餐
又熱又焗又叫我返我選擇咗叫豬頸肉撈檬
檬粉份量好多,口感爽,加埋撈檬汁一流
呢個價 越式特飲都係加$9,
👍🏼 唯一挑剔嘅點 舖頭有啲細
豬頸肉撈檬
2022-05-27
$50 (Lunch)
豬頸肉撈檬
2022-05-25 500 views
我認為越南牛肉河粉的湯底扮演一個很重要的角色,可以說是牛肉河粉的靈魂。可惜這小店的湯底除了過分鹹丶少少牛肉味,也沒有藥材味。但他的牛展反而做得不錯,其實在門口等待時,已經聞到牛肉味,如果湯底能夠加以留意,相信整碗牛肉河一定很不錯!我認識的越南朋友,有部份也能夠整到好好味的牛肉粉,但老實說也不是每一個越南人也懂得煮牛肉粉,正如廣東人未必個個識得煮廣東菜一樣。今天兩口子外出搵食,諗住一人一碗試吓,但決定先叫一碗試試個湯底,估唔到失望,所以可以慳返個quota. 另外,試了個春卷,新鮮炸上,水準可以接受,但奇怪沒有生菜伴食(放在春卷碟上的果一塊應該不計)除了湯底令我失望,服務其實都OK

除了湯底令我失望,服務其實都OK

2022-05-25
Type of Meal
Lunch
2022-04-28 257 views
晏晝經過見到呢間舖頭 自己本身係越南人 亦都已經食過好多唔同地方嘅越南河粉 見到呢間就心郁郁想去試吓 不試猶自可 一試有驚喜 而且員工都係越南人全部都識講越南話好有家鄉嘅味道極力推薦佢嘅火車頭河粉 湯底唔咸 好鮮甜 牛腩好軟好正 大大碗先$60蚊 加咗$9叫咗杯青檸梳打 青檸梳打就唔多講啦同坊間嘅差唔多 唯獨一讚嘅係佢用嘅係泰國嗰隻梳打水 然後仲叫咗佢嘅春卷 網上評論都話好好味我就叫咗份 嘩真係唔錯 皮薄餡靚 翻食指數高👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

有次經過,入咗間未食過嘅越南小店,意外驚喜,然後就每星期都要食,高峰一星期食3-4次😂小店大概容納最多18人,越南啊姨招呼熱情,14:30-18:00下午茶平十幾蚊,份量差不多,抵食。✨味道80分,環境74分,服務80分。.🔸招牌生熟牛肉湯河($53)⭐️先講個湯底,清甜得黎幾香,食完唔會口渴,河粉夠滑,生熟牛肉都唔韌,牛味都算重。.🔸香茅豬頸肉撈檬($53)⭐️嚟夏天食凍嘅撈檬粉,汁酸酸甜甜,感覺醒胃,豬頸肉每次食都一樣咁彈牙,外皮煎得香,肉嫩,即叫即整,每次上菜都係熱辣辣。.🔸香茅豬扒湯檬粉($45)叫湯河粉,可以轉湯檬粉。第一次食既豬扒熱辣辣咬落都稔,但第二次食就有啲失準,偏韌偏乾。.🔸香茅豬頸肉飯($53)豬頸肉次次都好正, 如果嗌飯,佢有埋煎蛋係上面,仲有酸蘿蔔酸青瓜配菜。.🔸香茅雞翼($30/5pcs)⭐️即叫即整,熱度好足,表面香脆,內裏juicy,雞翼仲好入味。.🔸越式炸蝦餅($45)估唔到佢係咁大塊,佢會切開四件,好厚切,咬落啖啖肉,但係食落有啲滯。.🔸越式法國麵包($41)⭐️法包脆卜卜,餡料我哋選擇雞,亦可以揀豬,整體真係有越南既風味😂雞扒熱,肉質彈牙,夾埋涼涼地嘅酸蘿蔔
有次經過,入咗間未食過嘅越南小店,意外驚喜,
然後就每星期都要食,高峰一星期食3-4次😂
小店大概容納最多18人,越南啊姨招呼熱情,
14:30-18:00下午茶平十幾蚊,份量差不多,抵食。
✨味道80分,環境74分,服務80分。
🔸招牌生熟牛肉湯河($53)⭐️
先講個湯底,清甜得黎幾香,食完唔會口渴,
河粉夠滑,生熟牛肉都唔韌,牛味都算重。
招牌生熟牛肉湯河

🔸香茅豬頸肉撈檬($53)⭐️
嚟夏天食凍嘅撈檬粉,汁酸酸甜甜,感覺醒胃,
豬頸肉每次食都一樣咁彈牙,外皮煎得香,肉嫩,
即叫即整,每次上菜都係熱辣辣。
香茅豬頸肉撈檬

🔸香茅豬扒湯檬粉($45)
叫湯河粉,可以轉湯檬粉。
第一次食既豬扒熱辣辣咬落都稔,
但第二次食就有啲失準,偏韌偏乾。
香茅豬扒湯檬粉

🔸香茅豬頸肉飯($53)
豬頸肉次次都好正,
如果嗌飯,佢有埋煎蛋係上面,仲有酸蘿蔔酸青瓜配菜。
香茅豬頸肉飯

🔸香茅雞翼($30/5pcs)⭐️
即叫即整,熱度好足,表面香脆,
內裏juicy,雞翼仲好入味。
香茅雞翼

🔸越式炸蝦餅($45)
估唔到佢係咁大塊,佢會切開四件,好厚切,
咬落啖啖肉,但係食落有啲滯。
越式炸蝦餅

🔸越式法國麵包($41)⭐️
法包脆卜卜,餡料我哋選擇雞,亦可以揀豬,
整體真係有越南既風味😂雞扒熱,肉質彈牙,
夾埋涼涼地嘅酸蘿蔔,蕃茄,沙律醬。
越式法國麵包

🔸越南滴滴咖啡($25)⭐️
佢先放煉奶係底,越南咖啡一滴滴落入杯中,
兩者慢慢溶和,入口算滑,味道幾特別。
越南滴滴咖啡
2022-04-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
招牌生熟牛肉湯河
香茅豬頸肉撈檬
香茅豬扒湯檬粉
香茅豬頸肉飯
香茅雞翼
越式法國麵包
越南滴滴咖啡
👍🏻月橋三寶撈檬(包嘢飲) $58香茅豬扒好入味,肥瘦適中,一啲都唔乾柴而且豬肉味好香,好好食😛雞翼一樣好入味,香茅味比起豬扒更突出炸到脆卜卜好香口,但肉質又唔會太乾身扎肉好厚切,口感結實得嚟帶點彈牙,有啲似實淨啲嘅魚片🤣調味剛好,亦唔會有奇怪豬味檬粉份量好多,口感爽彈唔會太腍/糊,加埋撈檬汁一流呢個價包埋嘢飲,越式特飲都係加$8,抵食😎!味道:8/10性價比:9/10-👍🏻招牌火車頭湯河(包嘢飲) $58牛骨湯底用新鮮香茅熬製,清清地唔會太鹹太濃味飲晒都唔頸渴,好好飲😋牛腩偏肥,唔乾身唔鞋口,連住脂肪牛味好濃牛展當日轉左扎肉,浸左落湯就軟腍啲牛丸唔係爆汁個隻,但都有牛味,咬落唔會太死實肥牛生上,唔會浸到過熟,味道正常河粉滑溜幼身,份量好多好大碗味道:8/10性價比:9/10-👍🏻越式炸蝦餅 $45大大塊好厚切,口感彈牙唔粉團咬落啖啖蝦肉,真材實料😜新鮮炸起又唔會油立立調味唔會太鹹,會食到蝦嘅鮮味,點唔點醬都好食👍🏻味道:9/10性價比:8/10-👍🏻越式炸春卷 $28春卷係即場人手新鮮包,熱辣辣即叫即炸皮薄超脆口😳!好似酥皮咁一層層脆到一咬直情灑到成枱都係碎😂內餡係木耳絲、紅蘿蔔絲同
👍🏻月橋三寶撈檬(包嘢飲) $58
香茅豬扒好入味,肥瘦適中,一啲都唔乾柴
而且豬肉味好香,好好食😛
雞翼一樣好入味,香茅味比起豬扒更突出
炸到脆卜卜好香口,但肉質又唔會太乾身
扎肉好厚切,口感結實得嚟帶點彈牙,有啲似實淨啲嘅魚片🤣
調味剛好,亦唔會有奇怪豬味
檬粉份量好多,口感爽彈唔會太腍/糊,加埋撈檬汁一流
呢個價包埋嘢飲,越式特飲都係加$8,抵食😎!

👍🏻招牌火車頭湯河(包嘢飲) $58
牛骨湯底用新鮮香茅熬製,清清地唔會太鹹太濃味
飲晒都唔頸渴,好好飲😋
牛腩偏肥,唔乾身唔鞋口,連住脂肪牛味好濃
牛展當日轉左扎肉,浸左落湯就軟腍啲
牛丸唔係爆汁個隻,但都有牛味,咬落唔會太死實
肥牛生上,唔會浸到過熟,味道正常
河粉滑溜幼身,份量好多好大碗

👍🏻越式炸蝦餅 $45
大大塊好厚切,口感彈牙唔粉團
咬落啖啖蝦肉,真材實料😜
新鮮炸起又唔會油立立
調味唔會太鹹,會食到蝦嘅鮮味,點唔點醬都好食👍🏻
味道:9/10
性價比:8/10

👍🏻越式炸春卷 $28
春卷係即場人手新鮮包,熱辣辣即叫即炸
皮薄超脆口😳!好似酥皮咁一層層
脆到一咬直情灑到成枱都係碎😂
內餡係木耳絲、紅蘿蔔絲同粉絲,好爽口
調味唔會太重,配撈檬汁酸酸甜甜,中和油膩感
味道:9/10

👍🏻青木瓜沙律 $38
好大份成座山咁🤣
青木瓜絲混左扎肉條、紅蘿蔔絲、花生、炸蒜同金不換
凍食但無雪味,好新鮮
調味比較簡單清新,唔鹹唔辣,主要係青木瓜本身嘅味道
因為混左唔少金不換,食落好易咬到
後勁會有啲蒜味,加上撈左撈檬汁,少少酸辣幾開胃
性價比:9/10

老闆同員工都係越南人,地道正宗
老闆娘好Nice好有禮貌,當日見到鋪頭都好多熟客幫襯,好有人情味
雖然地方淺窄唔算坐得好舒服,但反而有種去咗越南嘅感覺😆
📍#月橋正宗越南湯粉
太子界限街39號地舖

#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #太子 #太子美食 #太子好去處 #深水埗小店 #太子小店 #月橋
2022-02-23 253 views
位於界限街嘅月橋,之前係綱上聽過話佢好正終,入到去有2個大媽應該係用越南話交流中⋯遇上下午茶時段,就叫咗火車頭河試吓$42,份量適中而且有幾多料:牛腩、牛丸、扎肉、肥牛全部都幾新鮮,啖湯真係要讚一讚,不過如果可以唔太咸就更加好,食完冇口渴「正」✌🏻牛腩雖然細細舊,好有牛味;牛丸亦都好彈牙;扎肉相比較普通咗;肥牛嘅肥瘦比例亦都唔錯!返食指數高⋯
返食指數高⋯
  • 火車頭河粉
2021-10-09 658 views
#月橋 今日打8號風,出街揾野食,點知去到界限街見到這家越南料理有開門,即刻入去食。點知開心大發現的是揾到間好好味既小店,大家可以一戰❤️❤️❤️🔹生熟牛肉湯河 約$50 (忘記影價錢),這店招牌,首先大大碗,越式湯底很正,但最讚的是牛肉,勁軟滑,份量多,Cp 值極高😍😍😍🔹越式炸春卷,凡間美食,皮薄香脆,好ok, 餡料我好喜歡,有很多粉絲,其實有點似韓式春卷餡料,推薦😉😉😉😉月橋地址: 太子界限街39號地下

月橋
地址: 太子界限街39號地下
我諗我真係比較咀刁街坊力捧嘅小店我搬入嚟嘅時候第一間就試呢間餐廳不過果時都好似算係新開 我諗會唔會係咁有啲影響所以事隔幾個月我再去多次第一次叫左個三寶飯 有雞翼 豬扒 扎肉 煎熟咗嘅蛋😅老公話啲飯好難食 而雞翼其實都冇咩香茅味 豬扒亦都睇到唔香口….咁我就試扎肉蝦餅湯檬粉首先個蝦餅又唔係好熱 已經唔係即上,但即整都唔熱又唔會係好香口嘅原因係?整定再翻熱?蝦肉又唔係彈牙扎實嘅…扎肉好薄同我越南買嘅完全唔同 冇香味似香港凍肉店賣果啲最緊要係個湯我覺得越棧都好食過佢😔我連vifon自己煮包河粉都好味過呢碗湯 我重口味真係覺得個湯完全冇香菜應有嘅味道 湯頭亦唔夠濃郁 失敗!今次本來係想叫越式炸春卷,眾所周知 越南嘅春卷係網狀,點知我見到佢張相係普通炸春卷咁😧呢間野真係正宗?於是我就叫蕃茄魚餅蟹膏湯檬粉 個賣相係吸引嘅 因為好多餸 比之前叫果兩樣比較想食先丫有蝦🦐係新鮮蝦黎、札肉一片、兩嚿豬肉碎丸,不過就冇味、魚餅 比想像中好冇魚腥味同炸過,但問題係個蕃茄湯咩事呀?乜蕃茄係就咁切件放落湯度嘅咩?蟹膏呢?個湯比之前嗰碗重味啲啲但都係差十萬九千丈遠喎!紅磡果間都好食過呢間「正宗」店😩冷氣又唔夠 我落
我諗我真係比較咀刁
街坊力捧嘅小店
我搬入嚟嘅時候第一間就試呢間餐廳
不過果時都好似算係新開 我諗會唔會係咁有啲影響
所以事隔幾個月我再去多次
第一次叫左個三寶飯
三寶飯
有雞翼 豬扒 扎肉 煎熟咗嘅蛋😅老公話啲飯好難食
而雞翼其實都冇咩香茅味 豬扒亦都睇到唔香口….
咁我就試扎肉蝦餅湯檬粉
札肉蝦餅湯粉
鮮茄魚餅蟹膏湯粉

冷氣又唔夠 我落完指天椒🌶️放低個碟係因為我要用手去唧青檸 佢居然係我落完指天椒果一剎那就收走我個碟!問都唔問越叫越走🙄想點呀?叫柚子蜜又比錯凍檸茶我…全程個老闆都掛住吹水 可能你覺得呢啲叫人情味 但我覺得你連應該做好嘅嘢都未做好 就唔該吹少陣水!影響到你就咪學人吹水啦😤間鋪已經細 後面有枱食客應該係熟客 有客冇枱坐 隔離嗰個客人投訴佢哋大聲講嘢 都唔趕走 我真係好無言⋯

街坊話好正宗嘅越南菜 因為店家係越南人又有好多越南人幫襯
由於我去完越南一直念念不忘當地炸春卷同pho 但暫時都未比我係香港食得返😔又要努力繼續搵 始終唔知幾時先可以再飛
2021-05-21 1367 views
以前居住加拿大,經常會去唐人街食越南火車頭湯河,因為個湯底實在太好味。後來返嚟香港,十幾二十年都揾唔到一間越南河係好食,問題都係出晌個湯底度。搞到每次返加拿大渡假,第一餐都必定要食火車頭嚟止癮。直到發現居住地方附近有一間叫“月橋“嘅Pho店,當然走去試試佢。再三强調,“湯“係一碗粉麵嘅靈魂,直接決定好與壞。乜都未食先飲一啖.......。係啦,就係呢個湯嘅味道。一飲就知係用牛骨長時間煲過,先有呢種鮮味,同埋飲完之後唔口乾。同埋佢啲配料如牛肉牛腩等等,冇比少你,真係好大碗。呢度嘅火車頭絕對好過錦X同埋其他同類“嘅地方。一定係No.1嘅推介。相比之下,其他小食例如春卷同法式豬扒飽雖然都唔錯,不過都有少少比下去。我都仲未試佢個越南咖啡。所以“欲罷不能,必定再來“。

我都仲未試佢個越南咖啡。所以“欲罷不能,必定再來“。
2021-05-21
$100 (Dinner)
  • 火車頭湯河
2021-03-11 1197 views
招牌生牛肉湯河🐮$39 下午茶時段,時間由下午14:30至18:00😏套餐已包熱飲,凍飲加$3☕️阿哥介紹去試,佢成日去🤣話係正宗越式風味嘅Phô😉而且係由越南人開同主理🥸既然今日咁啱行過,就走咗入去試吓😇入到去,店員的確係用越南話溝通🤣望住個餐牌,種類都算幾多🤗結果就order咗一個生牛肉河😌味道方面的確實有七八成似響美加食到嘅味道😝但個湯底的確係鹹咗啲😔而杯咖啡真係唔錯😇月橋正宗越南湯粉 (太子)太子界限街39號地舖
招牌生牛肉湯河🐮$39

下午茶時段,時間由下午14:30至18:00😏
套餐已包熱飲,凍飲加$3☕️
阿哥介紹去試,佢成日去🤣
話係正宗越式風味嘅Phô😉
而且係由越南人開同主理🥸

既然今日咁啱行過,就走咗入去試吓😇
入到去,店員的確係用越南話溝通🤣
望住個餐牌,種類都算幾多🤗
結果就order咗一個生牛肉河😌
味道方面的確實有七八成似響美加食到嘅味道😝
但個湯底的確係鹹咗啲😔
而杯咖啡真係唔錯😇

月橋正宗越南湯粉 (太子)
太子界限街39號地舖