2022-07-23
『熱係熱d但係氣氛一流,tasting menu超抵食』唔經唔覺PICI已經開左五年,仲記得對上一次食好似係4年前同朋友一齊慶祝生日,印象最深刻一定係佢地嘅Tiramisu,至今都係我最鍾意嘅味道❤今次嘅5週年活動已經接近尾聲,每個禮拜都有一款限定意粉,錯過左之前嘅唔緊要,把握機會下星期去食佢地嘅 Chitarra King Crab🦀雖然灣仔分店位置係咁多間入面最唔就腳,當晚竟然都full house,PICI嘅威力可見一斑!推介 🥢Chef's Selection of Cold Cuts 🥢Casoncelli Smoked Salmon 🥢Tiramisu 🥢Pappardelle Porcini Mushroom ————————————————————⦿ Tasting Menu for 2 (HKD290p.p)◎ Starter - Chef's Selection of Cold Cuts | 4/5火腿超薄切鹹香柔軟,夾埋Burrata Cheese同蜜瓜,帶少少奶香好夾◎ Starter - Prawn Cocktail | 3/5好多沙律菜,日式沙律醬嘅
————————————————————
好多沙律菜,日式沙律醬嘅味道主導,好輕微嘅辣度
◎ Pasta - Pappardelle Porcini Mushroom | 4/5
意粉厚身爽口彈牙,幾鍾意佢唔係太腍嘅口感,牛肝菌味好濃郁食落好Creamy
◎ Pasta - Casoncelli Smoked Salmon | 3.5/5
意大利雲吞入面係滿滿的白汁三文魚🐟融化嘅芝士係咀入面爆開,細細粒一啖就食晒唔會覺得太漏
◎ Pasta - Black Ravioli Smoked Salmon | 3/5
黑媽媽加埋三文魚籽,睇到嘅時候有少少密集恐懼症發作😹切開原來係流心嘅蛋黃啊!整體酸酸甜甜帶d芝士味,煙燻三文魚嘅味道幾重,同上一道又係唔同嘅味道。不過呢款就偏濃味,食多左會有d滯
◎ Dessert - Tiramisu | 4.5/5
軟滑啡味濃,加上恰到好處的酒味,果然係我掛念嘅味道☕
◎ Drinks - Hugo(HKD95) | 3/5
◎ Drinks - Classic Negroni(HKD95) | 3.5/5
————————————————————
♣️ PICI
☌ 灣仔進教圍16號地舖
◔11:30am-11pm
回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
份量: 🌕🌕🌕🌗🌑
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:HKD423.5p.p(incl. 10% service charge)