🥚🥑🍅【 𝗣𝗶𝗰𝗸𝗮𝗯𝗼𝘄𝗹 】🥕🥦🌽⋄—————⧫♟⧫—————⋄🧄蒜片油雙拼 - 三文魚、熟蝦(彩虹配菜) ($89)黃薑椰菜花 + 糙米飯🐟加州三文魚(蛋黃配菜) ($85)沾烏冬⋄┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖
🥚🥑🍅【 𝗣𝗶𝗰𝗸𝗮𝗯𝗼𝘄𝗹 】🥕🥦🌽

—————⧫♟⧫—————

🧄蒜片油雙拼 - 三文魚、熟蝦(彩虹配菜) ($89)
黃薑椰菜花 + 糙米飯

🐟加州三文魚(蛋黃配菜) ($85)
沾烏冬

┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄

📍地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖

2022-12-03
$90 (Lunch)
2022-12-03 75 views
Pickabowl (京瑞廣場) (沙田)想食健康d😊😊好味又fresh👍👍DIY自選 西班牙蒜蓉八爪魚🐙、薑汁板松豬、紅菜頭配菜、沾烏冬材料豐富🥰🥰紅菜頭、甜黃椒、紅腰豆、羽衣甘藍、毛豆全部都係健康食品😆😆再配埋蒜蓉八爪魚🐙、薑汁板松豬,鮮味十足,好好食,推介😊😊+$25 升級套餐溫泉蛋、昆布湯、甜品🍮好豐富,溫泉蛋係半熟😄😄 甜品係布甸😚😚DIY自選辣味吞拿魚、蒜辣八爪魚🐙、蛋黃配菜、黃薑椰菜花菠蘿🍍、青瓜、蟹籽配蛋黃醬,好惹味😆😆 辣味吞拿魚好新鮮😋😋 加埋蒜辣八爪魚🐙,正😝😝喜歡食辣的朋友一定要試😍😍桃🍑汁汽水汽水唔太甜,解渴美味🍹🍹餐廳環境:座位都闊落、舒適😊😊地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5
Pickabowl (京瑞廣場) (沙田)

想食健康d😊😊好味又fresh👍👍

+$25 升級套餐
溫泉蛋、昆布湯、甜品🍮
好豐富,溫泉蛋係半熟😄😄 甜品係布甸😚😚

DIY自選辣味吞拿魚、蒜辣八爪魚🐙、蛋黃配菜、黃薑椰菜花

桃🍑汁汽水
汽水唔太甜,解渴美味🍹🍹

餐廳環境:座位都闊落、舒適😊😊

地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場2期地下G23號舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
好耐冇去過石門京瑞廣場 嗰日要去拎份文件順便約個friend喺嗰度食飯 無諗過嗰邊發展得咁快 尤其係F&B 見到好多新式餐廳 雖然嗰邊係工廠區但夜晚都吸引到唔少人放工去食野 嗰日夜晚同friend 試左Pickabowl 心血來潮想食魚生飯 好處係見到可以自己選擇toppings同side dish價錢仲唔貴 兩個人因為太肚餓都upgrade 左套餐 我叫左個和風三文魚吞拿魚飯而我個fd 就揀左泡菜煙三文魚吞拿魚沾烏冬 啲魚生質素唔差 配菜都好健康包括有豆、車厘茄、豆腐乾,南瓜等等 個醬汁都做唔錯 我地overall 都食得好滿意個套餐除咗main course 仲有熱辣辣既湯同甜品 Pickabowl 全港都有其他分店 下次再試試其他選擇#pickabowlhk #pokebowl #石門美食 #沙田美食

2022-11-25 63 views
石門最近開咗好多食店,住沙田嘅我都成日走去石門搵食😋 見到呢間Pickabowl專賣美式魚生蓋飯,好啱我胃口!唔單止魚生飯咁簡單,仲混合咗美國同亞洲嘅食材,夠新鮮🌱一碗 #夏威夷四重奏 ,包括辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式熟蝦、牛油果及彩虹配菜!既惹味又新鮮。魚生經過醬汁醃漬,非常入味,送飯一流。牛油既營養又健康,一碗滿足晒我嘅需要🫶🏻唔好以為淨喺得魚生,小朋友可以叫慢煮雞胸配淡味醬油嘅親子Poke🥣。慢煮雞肉夠嫩夠juicy,淡淡醬油又喺送飯好幫手。加埋彩虹配菜夠健康colourful ,小朋友食得好開心🥳我地仲升級咗套餐,有鰹魚混布湯、溫泉蛋、黑糖布甸,將隻溫泉蛋倒埋落個Poke到,又多一份滋味😜

2022-11-23 62 views
近年來成日都聽到夏威夷沙律🥗,色彩繽紛又天然健康食材,對於養生、健康飲食人士黎講係恩物,豐富蛋白質、低脂、仲有營養指標,食完都無咁大罪惡感🥰!先揀左個主菜,然後再選飯底,可以選白飯/糙米飯/黃薑椰菜花/沙律/烏冬等等~再追加喜愛配料~提提大家想食牛油果🥑一定要追加,因為我大頭蝦以為個飯有,點知原來係青瓜😆😆🌤️Classic Couple (Salmon & Tuna)🔥三文魚有omega-3,吞拿魚就降血脂,搭配黃薑椰菜花+半糙米飯,感覺都幾fresh,本身都有醬汁都有少少辣,幾開胃~🌈Tapas Garlic Mix (Salmon & Shrimp) 🏖️隻蝦都幾爽口🍤,彩虹配菜,望佢細細碗但其實都幾飽肚,搭配烏冬都係好彈牙煙韌😍~🔸另加 $25 升級為套餐濃濃溫泉蛋、暖胃清甜昆布湯、仲有黑糖布丁🍮👍🏻除咗指定Bowl仲可以揀自選🥗,不過實在太多選擇,我都被指定的賣相吸引左~😆店舖內飲清水都有熱情風味~見到個機身都感覺係健康又清腸胃的☺️
近年來成日都聽到夏威夷沙律🥗,
色彩繽紛又天然健康食材,
對於養生、健康飲食人士黎講係恩物,
豐富蛋白質、低脂、仲有營養指標,
食完都無咁大罪惡感🥰!

先揀左個主菜,然後再選飯底,
可以選白飯/糙米飯/黃薑椰菜花/沙律/烏冬等等~
再追加喜愛配料~
提提大家想食牛油果🥑一定要追加,
因為我大頭蝦以為個飯有,點知原來係青瓜😆😆
三文魚有omega-3,吞拿魚就降血脂,
搭配黃薑椰菜花+半糙米飯,感覺都幾fresh,
本身都有醬汁都有少少辣,幾開胃~
隻蝦都幾爽口🍤,彩虹配菜,
望佢細細碗但其實都幾飽肚,
搭配烏冬都係好彈牙煙韌😍~
🔸另加 $25 升級為套餐
濃濃溫泉蛋、暖胃清甜昆布湯、仲有黑糖布丁🍮
👍🏻除咗指定Bowl仲可以揀自選🥗,
不過實在太多選擇,我都被指定的賣相吸引左~😆
店舖內飲清水都有熱情風味~
見到個機身都感覺係健康又清腸胃的☺️
2022-11-20 71 views
夏威夷沙律都算係近年嘅大熱🔥事關佢色彩繽紛之餘🌈健康又好味👍🏻 除咗指定Bowl 仲有自選📝我都係相信佢哋嘅眼光揀咗大會指定食物😆==============================🥗Classic Couple 經典雙拼 有三文魚&吞拿魚🐟加多半份煙煮油辣味三文魚 配和風沙律底🇯🇵單睇賣相已經好吸引😍喂唔講得笑真係好睇又好食😋新鮮嘅刺身配沙津一齊食 好清新好fresh🍃🥗California 另一款Bowl 係加州三文魚&慢煮天多利烤雞🐣配黃薑椰菜花💛蛋黃醬將個Bowl好味程度昇華咗10倍😳🧃Super Food Cold Pressed 要健康除咗食物 飲品都要留意㗎 呢款集合咗紅菜頭蘋果🍎羽衣甘藍🥬藍莓 🫐檸檬🍋 健康又好飲 要腸胃大清洗岩哂☺️==============================世間上要做到唔肥又好食嘅食物竟然出現了 唔係唔即刻去試呀嘛⁉️
2022-11-15 97 views
近期食得唔太健康,所以今餐食返健康啲!🥗蒜片油雙拼(三文魚,熟蝦)(彩虹)($89)一打開就聞到好香蒜味🧄,三文魚好新鮮,入口即溶🍣,熟蝦都大大隻,好彈牙🦐,彩虹配料有三色椒🫑同青瓜🥒,好fresh~經典雙拼(三文魚•吞拿魚)(和風)($89)三文魚同吞拿魚都大大粒🍣,夠新鮮😋,仲有好豐富嘅和風配料:南瓜🎃,玉子燒🍳,炸豆腐,四季豆,毛豆,紫洋蔥🧅,再加埋自家制醬油,好惹味~Yellow Submarine(+$36)跟餐加$36就可以加購cold pressed fresh juice🥤,全天然成份,仲幫助消化、降血脂,味道好清新🥬,岩晒我呢啲成日大魚大肉嘅人👍🏻升級套餐(+$25)轉套餐就有埋昆布鰹魚湯、溫泉蛋同甜品,好抵食☺️
近期食得唔太健康,所以今餐食返健康啲!🥗

蒜片油雙拼(三文魚,熟蝦)(彩虹)($89)
蒜片油雙拼(三文魚,熟蝦)(彩虹)

經典雙拼(三文魚•吞拿魚)(和風)($89)
蒜片油雙拼(三文魚,熟蝦)(彩虹)

Yellow Submarine(+$36)
Yellow Submarine (Cold Pressed)

升級套餐(+$25)
溫泉蛋 + 鰹魚昆布湯 +  甜品

轉套餐就有埋昆布鰹魚湯、溫泉蛋同甜品,好抵食☺️
TakeAway
溫泉蛋 + 鰹魚昆布湯 +  甜品
  • C. . Tapas Garlic Mix
  • H. Classic Couple
2022-11-15 66 views
知道減肥好辛苦所以最近減少食大堆頭美食多咗食健康食物但我又唔餓得😂所以食夏威夷bowl就岩哂啦!Pickabowl嘅款式超多有接近200種菜式仲可以diy 揀自己嘅喜好而主食可以揀:糙米飯、沾烏冬、黃薑椰菜花、白飯、沙律🥗Giant's Bowl 夏威夷四重奏 ($114)超豐富!有辣味三文魚、經典吞享魚、泰式酸辣大蝦、牛油果、青瓜、三色椒、紫洋蔥。全部都好新鮮,魚生大粒彈牙,蝦都好大隻!我揀咗黃薑椰菜花+白飯,飽肚健康。🥗Spicy Couple煙薰辣味雙併 ($89)我自己比較喜歡哩款,因為個韓國汁好惹味😋哩碗有三文魚、吞拿魚、泡菜、青瓜、紫洋蔥一樣都係新鮮材料,醬汁酸酸辣辣,好食!.🥗零系可口可樂($8)🥗蘋果汁($20)
知道減肥好辛苦
所以最近減少食大堆頭美食
多咗食健康食物
但我又唔餓得😂
所以食夏威夷bowl就岩哂啦!
Pickabowl嘅款式超多
有接近200種菜式
仲可以diy 揀自己嘅喜好
而主食可以揀:糙米飯、沾烏冬、黃薑椰菜花、白飯、沙律

🥗Giant's Bowl 夏威夷四重奏 ($114)
全部都好新鮮,魚生大粒彈牙,蝦都好大隻!
我揀咗黃薑椰菜花+白飯,飽肚健康。

🥗Spicy Couple煙薰辣味雙併 ($89)
我自己比較喜歡哩款,因為個韓國汁好惹味😋
哩碗有三文魚、吞拿魚、泡菜、青瓜、紫洋蔥
一樣都係新鮮材料,醬汁酸酸辣辣,好食!
🥗零系可口可樂($8)
🥗蘋果汁($20)
🎯想Keep Fit?🎯想多菜少肉?🎯想食得健康d?🎯但又懶唔想自己整?📢咁就要跟我去近期至愛嘅新飯堂,依家石門都有分店,真係沙田柚喜訊! 這天就帶個平時多肉少菜嘅朋友去打吓卡先⛳️我們都是懶人,所以都選了餐廳預set嘅款式(另DIY Menu有大量選擇),這個Bowl色彩繽紛,已令我們心心眼; 全部食材都好有心思的一層層擺放,份量好多,勁新鮮又好有咬口,加上適量醬油配搭更是滋味,味覺同視覺一大享受🤗🔆Giant’s Bowl夏威夷四重奏🔸️辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣熟蝦、牛油果🔸️配彩虹組合(蕃茄、青瓜、甜椒、自家製醬油)🔸️配白飯🔆Tapas Garlic Mix🔸️蒜片油雙拼~三文魚、熟蝦🔸️配彩虹組合(蕃茄、青瓜、甜椒、自家製醬油)🔸️加配半個牛油果🔸️配黃薑椰菜飯+白飯 ❇️Fresh❇️健康❇️營養❇️美味❇️
🎯想Keep Fit?
🎯想多菜少肉?
🎯想食得健康d?
🎯但又懶唔想自己整?

🔆Giant’s Bowl夏威夷四重奏
🔸️辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式酸辣熟蝦、牛油果
🔸️配彩虹組合(蕃茄、青瓜、甜椒、自家製醬油)
🔸️配白飯

🔆Tapas Garlic Mix
🔸️蒜片油雙拼~三文魚、熟蝦
🔸️配彩虹組合(蕃茄、青瓜、甜椒、自家製醬油)
🔸️加配半個牛油果
🔸️配黃薑椰菜飯+白飯

❇️Fresh❇️健康❇️營養❇️美味❇️
2022-11-12
2022-11-14 56 views
小編係最愛食海鮮同魚生但又想健康 所以都幾喜歡夏威夷魚生飯夏威夷魚生飯包含每日所需要嘅營養而且含有大量嘅蛋白質小編點左最豐富的夏威夷四重奏當中有三文魚、吞拿魚、芥末酸辣大蝦及牛油果牛油果足足有半個咁多另外 小編多手同多口加左半份芥辣八爪魚🐙、西班牙蒜油蝦同加洲三文魚味道方面幾吾錯,每一樣都係鮮味十足而且店家都係選高蛋白質嘅材料同部位蝦同八爪魚因為調味過都好好食😋另外仲加左一碗昆布湯同蘋果汁真係飽到上心口

小編係最愛食海鮮同魚生
但又想健康 所以都幾喜歡夏威夷魚生飯
夏威夷魚生飯包含每日所需要嘅營養而且含有大量嘅蛋白質

小編點左最豐富的夏威夷四重奏
當中有三文魚、吞拿魚、芥末酸辣大蝦及牛油果
牛油果足足有半個咁多
另外 小編多手同多口
加左半份芥辣八爪魚🐙、西班牙蒜油蝦同加洲三文魚
味道方面幾吾錯,每一樣都係鮮味十足
而且店家都係選高蛋白質嘅材料同部位
蝦同八爪魚因為調味過都好好食😋

另外仲加左一碗昆布湯同蘋果汁
真係飽到上心口
2022-10-19
$100 (Lunch)
2022-11-14 38 views
成日出街食飯都好怕食到多鹽多油嘅食物,想搵一間健康嘅餐廳真係唔容易,今日就食左又多料又有營養嘅夏威夷撈撈碗( ´▽`)超好味又健康,大推!Hawaii bowl嘅模式有啲似車仔麵,先揀一個base: 有白飯/糙米飯/椰菜花飯/沙律/烏冬,可以雙拼又可以單拼肉類可以選擇三文魚、吞拿魚、大蝦、八爪魚、豬扒、雞柳,有唔同啲調味方式,自選款可以要2種肉,餐廳配搭款就係一款肉!之後仲可以揀個沙律款,可惜入面嘅配搭set好晒,唔可以走青瓜,所以唔會青瓜嘅我得好少選擇,另外,餐廳一早撈好晒嘅,所以醬汁都無得自選可以加餐或者加飲品,成個set咁食都係$100-120/1個人,超級滿足(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)@pickabowlhk #pickabowlhk #pokebowl #石門美食 #沙田美食 Location: Pickabowl
@pickabowlhk
Location: Pickabowl
2022-11-13 38 views
今日約咗位好耐無見嘅朋友出黎見面,佢介紹依間可以自選配料,丼飯版subway😆😆我地點咗Mayo醬烏冬,醬汁配埋蒜油蝦好惹味!而豬肉食落又好嫩,唔會好鞋,油份恰到好處,唔錯~另加25蚊配套餐,有昆布湯、溫泉蛋同埋是日甜品,熱湯落肚個人暖粒粒,而溫泉蛋亦好滑,是日甜品係抹茶大福,煙煙靭軔咁又幾正。另外亦點咗個夏威夷飯,加埋菠蘿、中華沙律同蟹子,原本個飯已有牛油果、辣汁三文魚、吞拿魚同埋酸汁大蝦,價錢較貴但勝在配料同份量夠多!😍好滿足的一餐!

石門越黎越多野食就連夏威夷蓋飯都有 岩哂繁忙上班族💼/瘦身族.《Giants' Bowl 夏威夷四重奏》面頭既牛油果🥑 質地creamy主角有辣味三文魚🍣、經典吞拿魚🐟、泰式熟蝦🦐肥美魚生經過醃製 味道豐富惹味蝦既size都大大隻 肉質彈牙配上洋蔥🧅芫荽🍀 香味十足彩虹蔬菜包括蕃茄🍅、青瓜🥒、甜椒🫑用自家製醬油 食得出有黑醋 酸酸甜甜好開胃唔想食飯🍚所以我揀左沙律底🥗成件事既飽肚 罪惡感又低.《Classic Couple 經典雙併》呢款就三文魚同吞拿魚都係經典口味即係醬油漬 帶咸味伴隨着和風配菜有香甜既烤南瓜🎃、鬆軟既玉子燒、香口既炸豆腐仲有嫩口既四季豆、唔洗剝殼既粒粒毛豆全部都係我中意既食材 我再額外追加左牛油果🥑除左沙律菜、白飯、半糙米飯、沾烏冬最特別係可以揀「黃薑椰菜花飯」🥦🍚 即係椰菜花炒碎扮飯 完全冇澱粉質岩晒要瘦身嘅女孩子.《yellow submarine》多款健康冷壓果汁🧃羽衣甘藍🥬、香蕉🍌、蘋果🍎、青蘋果🍏、檸檬🍋一d渣都無 但就綜合晒以上水果既鮮甜唔係加咗甜糖水嗰啲死甜 爽

石門越黎越多野食
就連夏威夷蓋飯都有 岩哂繁忙上班族💼/瘦身族

《Giants' Bowl 夏威夷四重奏》
面頭既牛油果🥑 質地creamy
主角有辣味三文魚🍣、經典吞拿魚🐟、泰式熟蝦🦐
肥美魚生經過醃製 味道豐富惹味
蝦既size都大大隻 肉質彈牙
配上洋蔥🧅芫荽🍀 香味十足
彩虹蔬菜包括蕃茄🍅、青瓜🥒、甜椒🫑
用自家製醬油 食得出有黑醋 酸酸甜甜好開胃
唔想食飯🍚所以我揀左沙律底🥗
成件事既飽肚 罪惡感又低

《Classic Couple 經典雙併》
呢款就三文魚同吞拿魚都係經典口味
即係醬油漬 帶咸味
伴隨着和風配菜
有香甜既烤南瓜🎃、鬆軟既玉子燒、香口既炸豆腐
仲有嫩口既四季豆、唔洗剝殼既粒粒毛豆
全部都係我中意既食材 我再額外追加左牛油果🥑
除左沙律菜、白飯、半糙米飯、沾烏冬
最特別係可以揀「黃薑椰菜花飯」🥦🍚
即係椰菜花炒碎扮飯 完全冇澱粉質
岩晒要瘦身嘅女孩子

《yellow submarine》
多款健康冷壓果汁🧃
羽衣甘藍🥬、香蕉🍌、蘋果🍎、青蘋果🍏、檸檬🍋
一d渣都無 但就綜合晒以上水果既鮮甜
唔係加咗甜糖水嗰啲死甜 爽
TakeAway
2022-11-08 57 views
Pick a bowl 款式都有好多種,除左preset 嘅飯外,仲可以自己DIY ,自己💁🏻‍♂️想食咩就食咩!DIY嘅話可以先揀唔同嘅食物,我會揀三文魚、吞拿魚🐟同埋蝦🍤做主菜,再加配菜,配菜選擇都好多,我選擇左彩虹🌈配菜,到最底個層會有白飯🍚、糙米飯🌾、黃薑椰菜花、沙律菜🥗同埋烏冬比大家選擇,我就揀左黃薑椰菜花!再add on 加個溫泉蛋🥚同埋牛油果🥑!撈勻一齊食又健康又美味😋!正呀🙌🏻
2022-11-07 90 views
呢間店坐落喺商場嘅角落,所以比較靜,舖頭會播放純音樂,環境氣氛好chill。去到見到大多數人都係叫外賣,店內留有好多堂食位置,好啱放工靜靜地食個飯休息下🤤😌 裏面嘅嘢食喺晚市來講都唔算太貴,唔收+1服務費。D.I.Y.自選menu有好多種類嘅飯同配菜揀,可以按自己嘅喜好自由配搭,仲有專為素食者設計嘅素餐✨🤩我哋當時揀唔落,所直接叫咗兩個套餐,兩個落單加埋等15分鐘就食到啦👍🏻 其中一個係夏威夷四重奏,包括辣味三文魚、吞拿魚、泰式大蝦三種肉類同牛油果。泰式大蝦飽滿多肉,質感爽口彈牙,味道鮮甜😋三文魚吞拿魚嘅份量都好充足,吞拿魚味道不過不失,而三文魚嘅辣味就好突出🌶裏面仲有彩虹沙律,有蕃茄、青瓜同埋甜椒做配菜,整體營養均衡。呢個餐試咗店內招牌嘅黃薑椰菜花加半糙米飯,飯粒偏硬身,平時食開白飯嘅有可能會唔太慣,不過勝在營養價值豐富,適合平時需要控制飲食嘅人✅ 另一個係泰式青檸大蝦飯,有泰式青檸熟蝦同埋蛋黃醬沙律,呢個蝦嘅汁比較特別,而且好大份,蛋黃醬沙律都有好多菠蘿、青瓜等等嘅配菜。呢個餐淨係配咗黃薑椰菜花飯,同配菜嘅味道幾夾😙 套餐仲包埋味噌湯同甜品,喺食飯前後飲碗熱騰騰嘅湯暖下個胃,再
另一個係泰式青檸大蝦飯,有泰式青檸熟蝦同埋蛋黃醬沙律,呢個蝦嘅汁比較特別,而且好大份,蛋黃醬沙律都有好多菠蘿、青瓜等等嘅配菜。呢個餐淨係配咗黃薑椰菜花飯,同配菜嘅味道幾夾😙 套餐仲包埋味噌湯同甜品,喺食飯前後飲碗熱騰騰嘅湯暖下個胃,再食埋個橙味啫喱,無論胃口大定細都可以食到飽😝