2023-01-15
2055 views
🎄🎅🏻☃️普天同慶🎉🎉,少不了的儀式感🥳,預早已book 酒店🏨的聖誕🎄套餐 🍽️~APPETISER OR SOUP (CHOOSE ONE) 頭盤或餐湯(任選以下一款), 當然一人叫一樣,可以試齊晒😋🦐🥗King Prawn Cocktail salad 大蝦咯嗲沙律 ~ 沙律🥗杯好精緻,用檸檬🍋作裝飾,配以大蝦🦐,沙律菜🥬🥗,火龍果,菠蘿🍍,蜜瓜🍈,哈密瓜,藍莓🫐,色彩鮮艷,好fresh 🍀🦞🥣 Pierside Lobster Bisque 堤岸龍蝦湯 ~ 香濃嘅龍蝦🦞,配以嫩滑嘅忌廉,我最愛喝😋🍞🥯🧈 軟腍腍嘅麵包🥯,每人有兩款,微熱,牛油🧈溶入當中,好滋味😋🥩Grilled U.S. Angus Sirloin Steak with Black Truffle Sauce 美國安格斯牛扒配黑松露肉汁 ~ 🥩🥩分別點了3成及5成熟,3成熟🥩的那份,恰到好處👍🏻,反之,5成熟🥩那份,略嫌熟過龍,有點硬,應該有8成,差不多熟透😌🫔Stuffed Turkey RouladeDried Fruit Stuffing. Brussels Sprouts.Caramelised Chest
🫔Stuffed Turkey Roulade
Caramelised Chestnut, Glazed Carrots, Turkey Jus 香草燒釀火雞卷
❄️乾果餡料、椰菜仔、焦糖栗子、牛油甘筍、火雞肉汁❄️ ~ 🎄為咗迎合節日,我當然選擇食火雞啦🤩,呢個火雞卷🫔釀入磨菇🍄,醃得好入味,雞皮超好味😋,雞肉嫩滑,完全不「鞋口」,伴菜頗多🥠🌰🥕🥬🍠,大滿足💯
DESSERT 甜品 🍰🍨就係 Pierside Christmas Chocolate Yule Log Cake with Caramel Walnut Ice Cream 🎄堤岸聖誕朱古力樹頭蛋糕🪵🍰配焦糖合桃雪糕🍨 ~ 賣相一流,相當應節❄️🪵🍰🍨,蛋糕🍰都算大大件,甜甜蜜蜜的焦糖合桃雪糕,再配上酸味味的紅莓,中和番啲味道👍🏻
最後就係Freshly Brewed Coffee or Tea 即磨咖啡或茗茶 ☕️☕️🥤,酒店咖啡☕️質素不容置疑,慢慢嘆,慢慢欣賞餐廳的聖誕🎄🎅🏻☃️❄️🎁
酒店🏨還贈送了一堆聖誕🎄小禮物🪅🎁,給客人歡渡佳節🎉,我們還戴上拍照啊📸。 這餐節日飯真的不錯👍🏻🤩