2024-12-26 0 views
港島區人原本入跑馬地食老麥雲吞麵,點知馬場改道入唔到跑馬地,逼住去咗香港仔隧道,咁就喺香港仔搵嘢食。剛剛好見到田灣附近有一間魚蛋粉麵店 — 炳記。我叫咗一碗牛腩河;屋企人叫咗紫菜四寶麵,兩碟油菜,我另外再叫咗淨紫菜四寶。牛腩河上湯好味,河粉係用幼河粉,牛腩入味,唔算天花板級鬆化,但以$35一碗價錢,可以收貨。紫菜四寶,絕對推介,魚皮餃唔會食到一口油,魚紮亦都十分好味,牛丸有牛味。最後想講一句,呢間舖頭個老闆應該同我一樣有強迫症。個男洗手間係我喺香港茶餐廳級數嘅地方從來未見過咁乾淨(講緊係五星級酒店洗手間嘅乾淨);每張枱嘅枱面都係實驗室級數嘅乾淨。每次去到日本嘅餐廳用完佢哋嘅洗手間,都會好感嘆點解香港人永遠做唔好洗手間嘅衛生。今日炳記嘅老闆就用行動證明咗我嘅諗法係錯嘅,只要有心就會做得好!

2024-12-26
$87 (Dinner)
  • 紫菜四寶
  • 牛腩河粉
2023-06-15 496 views
#搞串個pantry之前講過,每一個地區,幾乎大家屋企🏙️樓下都會有一間港式粉麵店🍜。今次就係#香港仔 🛥️嘅街頭見到間唔顯眼嘅粉麵店,就入咗去試下啦💕。舖頭4、5張枱,裝修普通,都坐得舒服😄。今次係嗌咗牛脷河粉($38)、牛筋河粉($33)。非常特別見到平時喺粉麵舖少見嘅牛脷👅,所以就試下。牛脷河粉🌟🌟🌟有3大塊牛脷🐮,每一塊厚度適中。湯底加咗腩汁,河粉就軟硬適中份量都幾多🤩,食落口有咬口😬,唔會溶溶爛爛咁。牛脷口感一般,唔太爽脆,不過就好重牛味。牛筋河粉🌟🌟🌟🌟有大約4、5嚿牛筋,每一嚿望上去都晶瑩剔透🔮,湯底同樣加咗腩汁😜。牛筋食落口軟腍之外,都有啲彈牙,而且有濃濃嘅腩汁味道🤤,唔會淡而無味。兩碗河粉嘅味道都正正常常,口感都唔差。如果係住附近嘅街坊🕺🏻,想食粉面嘅話,食呢一間都幾好😚,而且仲有牛脷,都幾特別💕。
#搞串個pantry

牛脷河粉🌟🌟🌟

牛筋河粉🌟🌟🌟🌟

2023-05-11
Type of Meal
Dinner
2022-05-28 954 views
好推薦佢既小食, 雞紅+蘿蔔+豬皮, 佢既雞紅好滑, 好食過咩乜乜乜鴨血,其他麵食都幾好, 油菜都好食, 平日我只接觸大集團既麵食,呢d小店對我黎講, 實在太好食啦
呢d小店對我黎講, 實在太好食啦

2022-05-28
Waiting Time
15 Minutes (Delivery)
$60 (Dinner)
  • 蘿蔔雞紅豬皮
2021-06-04 1279 views
講到炳記,好多人都話佢啲牛腩好食。我就反而推介其他嘢。最主要係想推介佢嘅衛生!幫襯時間,剛好係疫情。枱枱櫈櫈,全部都好乾淨。中午時間食飯,又唔會話好多人,好逼夾。由於老闆娘坐鎮,成間舖頭都管理得井井有條。一般麵店,一般情況,最怕就係嗰張抹枱布。好多阿姐,揸住張千年抹枱布,仲要喺你食緊麵嘅時間,同你抹枱,真係好嘔心。臭到想即刻起身。老老實實,炳記就唔係咁!!每一張枱,頂盡三個人。好多情況都係一至兩個人。出嚟食麵,我第一次見到,啲阿姐係用紙巾抹枱!可想而知,就算佢幫你抹,你都真係感受得到嗰種乾淨!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻當我等麵食嘅時間,亦見到,呢度啲阿姐好努力咁樣,用乾淨嘅毛巾抹玻璃。全店,一啲味道都冇!佢哋嘅乾淨程度,好俾屋企!講一講嘢食。。。想推介雲吞!真係新鮮㗎!蝦有蝦味,肉有豬味!啲湯亦都好香甜!成碗飲晒。仲要提一提嘅係,炳記出名嘅唔淨只係牛腩,而係份量!如果你叫嘅係一碟撈伊麵,食完真係飽足24小時!

牛腩雲吞撈麵
牛腩雲吞撈麵
2021-03-08 850 views
今日我去咗炳記麵家都食牛腩河粉(家底)再加碟炸魚皮同一支雪碧,不過不失!牛腩都算幾入味同林,但係河粉執你就同平時啲麵檔好似有少少唔同,有口感!魚皮好脆同份量都幾多!

2020-10-15 853 views
老公同我提過呢間炳記嘅牛腩好正,今日朝早同老公嚟食,一入到門口覺得第一感覺就係超級乾淨整齊,而且座位唔迫好舒服,同埋啲醬汁嘅樽身好乾淨仲寫明係啲乜醬。啲冷氣出風口會用塊板隔住,唔會話啲冷風係咁吹住個頭~之後馬上order左牛腩蘿蔔河,仲試埋呢度嘅煉奶水,果然啲牛腩好淋好好食,而且個湯底都好有味道,再連埋啲蔥一齊食真係好正!而且仲大大碗~職員只有一個女仔,服務態度好好。整體黎講係食得舒服同埋好味嘅~
職員只有一個女仔,服務態度好好。
整體黎講係食得舒服同埋好味嘅~

2020-10-15
2019-09-30 948 views
雖然食太多內臟唔好但間唔時都會心癮想食牛什田灣呢間牛什唔錯湯底清得黎好香,牛什又入味同埋啲腸洗得好乾淨可以好放心食除咗必食牛什一定要食雞血係好香滑口感好正如果平時鍾意食豬紅鴨血咁就要試下
雖然食太多內臟唔好

口感好正
如果平時鍾意食豬紅鴨血
咁就要試下
3併小食
$50 (Lunch)
2019-06-03 640 views
叫左碗肥腩麵,細炸魚皮,熱鴛鴦,炸魚皮薄而脆,味道適中,收貨,熟鴛鴦好多時都有小小苦澀味,佢就冇這問題,啱哂我唔落糖D食客,因為我之前叫牛腩麵多數太瘦,所以最近叫肥腩(不過有時肥膏多左D,要預唔係全部食得),麵質彈牙,水準次次1樣,湯底幾濃味,飲多左又唔覺得口喝,應該冇乜味精,要讚,最後見到隔離食叫左碗爽腩河,賣相不錯,下次要試試,今餐46蚊,滿意
2018-09-20 968 views
食「炳記」很多年了, 由舊舖到現在的新舖, 都一直幫襯。在田灣, 真的沒有甚麼好吃的, 平時食得最多的是M記, 之外就是炳記了。因為「炳記」的粉麵, 物超所值。當天下午茶時段, 去到店裡堂食。下午時段, 還是有不少食客, 而且多數都是熟客。客人跟店員都有說有笑。淨雲吞 HKD 27.00我幾乎每次都會食同一樣的, 就是雲吞, 因為他們家的雲吞真的很大粒多粒。可以說是CP值是真的很高, 也真心的是在做街坊生意。牛筋撈伊 HKD 46.00這是我們家肥膏每次都會食的, 也是他的最愛。以46蚊食到牛筋撈伊, 真的很便宜。因為他上班的地方是銅鑼灣, 平時想吃, 要價六、七十。而且, 牛筋份量也多, 最重要是好稔好入味。(不過有時也會有不稔的, 但都係一兩條。)這一次來食, 伊麵換了。不是以前扁身闊身的, 換成了比較幼身。肥膏說轉了幼身伊都無甘好吃 !凍咖啡 HKD 10.00我叫了少冰少甜, 平時去其他地方叫少冰少甜, 還是沒有少, 這一家不一樣, 會很認真的少比你, 哈哈。不過, 少冰少甜的, 真的不是很口喝, 但為了不要那麼肥, 還是要喝。街坊食店, 永遠都要先支持。因為我很怕, 以後只有
食「炳記」很多年了, 由舊舖到現在的新舖, 都一直幫襯。
因為「炳記」的粉麵, 物超所值。

當天下午茶時段, 去到店裡堂食。
淨雲吞 HKD 27.00

可以說是CP值是真的很高, 也真心的是在做街坊生意。
牛筋撈伊 HKD 46.00

這是我們家肥膏每次都會食的, 也是他的最愛。
肥膏說轉了幼身伊都無甘好吃 !
凍咖啡 HKD 10.00

街坊食店, 永遠都要先支持。
因為我很怕, 以後只有大財團的食店。