早前曾經一度跟朋友到油麻地上跳舞班,每次上完堂都必定行經這條街去搭巴士回家!發現一班門面跟普通餐廳無異,但店名是粉紅佳人咁浪漫?原來呢度係主要以三文魚菜式為重點,所以我地就決定試一試啦!店內其實跟普通餐廳無異,座位蠻多,而且座椅都是以粉紅色為主!先看看餐牌~可以散叫或選擇精選晚餐,精明的消費者當然係叫晚餐會比較化算啦!因為同朋友實在太肚餓,所以晚餐之外仲點多個小食拼盤!美味小食拼盤(HK$88 )小食拼盤有燒三文魚腩、焗薯皮、香蜜雞中翼及沙爹串燒四款小食~當中最喜歡焗薯皮,入有芝士、沙律及煙肉碎,混有少少蕃茄醬,微酸的醬汁配上入口即溶的薯溶,令人吃上引的味道!而香蜜雞中翼是全炸的,表面炸至金黃微脆,上面再灑上芝麻,雞翼醃得好入味,咸度適中!餐廳主要是以三文魚為題,而點可以少了三文魚的一份,這份燒三文魚腩燒得剛剛好,上面有一些木魚作點綴及調味,三文魚腩的魚油入口即湧出來,魚油味很濃郁惹味!每份晚餐都附送餐前餐包,可以跟沙律/餐湯,我就選了餐湯!重點不在餐包,而是附上的沙律醬,是特別製作的,沙律醬混有三文魚的香味,上面有少量蟹籽作點綴!先塗上少少牛油墊底,然後塗上特製的三文魚沙律醬,超好味
發現一班門面跟普通餐廳無異,但店名是粉紅佳人咁浪漫?
原來呢度係主要以三文魚菜式為重點,所以我地就決定試一試啦!
先看看餐牌~

因為同朋友實在太肚餓,所以晚餐之外仲點多個小食拼盤!

美味小食拼盤(HK$88 )
每份晚餐都附送餐前餐包,可以跟沙律/餐湯,我就選了餐湯!
先塗上少少牛油墊底,然後塗上特製的三文魚沙律醬,超好味的沙律醬,微酸帶點三文魚香,令人胃口大開!

泡沫三文魚忌廉湯(晚餐加HK$20轉)

加HK$20轉飲這個餐廳特製的泡沫三文魚忌廉湯,上碟時好像一杯特色咖啡般,上面有一些細密的泡沫!
忌廉湯是以三文魚煮成,所以湯呈燈紅色的,入口一陣陣好Creamy的三文魚香味,好幸福的感覺!
而入面還有一片片三文魚肉的,絕不欺場!

錫紙包香焗意式香草三文魚海鮮天使麵(HK$138)

上碟昤要一個原封的錫紙包著的,侍應會幫忙把錫紙界開,熱騰騰的煙就冒出來了~
賣相其實不是太好,不過就聞到一陣陣的三文魚香及蕃茄味~
天使麵本身是比較幼身,麵底以蕃茄味為主,件菜除了有三文魚外,更有其他很多不同的的海鮮!
分別有帶子、魷魚圈、蝦、青口、蟹柳等,份量是超級多,我也飽到不能清碟,實在不好意思,整體味道不太濃,好清新的蕃茄味為主,海鮮配料也很多~
不過唯一美中不足是因為天使麵可能太幼身,煮得比較碎及易斷開,如果天使麵改成意粉/長通粉等應該是不錯的!
最後晚餐包飲品一杯,就享用完一餐美味的三文魚餐!
Other Info. : 後記: 這間不起眼的餐廳原來都有特色及主題,以三文魚為題,製作出不同的美食~ 而整體的食物水準屬中上等級,是三文魚控不可錯過的餐廳!
2016-05-12
$180 (Dinner)
  • 泡沫三文魚忌廉湯
2016-06-08 498 views
紅粉佳人店內用粉紅色作為基調,加上牆壁上的畫,有點法國小店的感覺。點了兩個set,分別是雞扒配甘粟燒汁和錫紙包香焗意式香草三文魚海鮮天使麵麵包烘得又脆又暖,除了牛油配上三文魚醬,這個醬咸咸香香又滑,和法飽很夾。餐湯,加了$20轉酥皮龍蝦湯,圓卜卜的外型,湯龍蝦味濃郁,而且又不少龍蝦肉,加上酥皮,喝下去十分有飽足感。雞扒配甘粟燒汁,份量太也大太超值了,雞扒肉嫩多汁,火候恰到好處。配菜選了薯條,香脆而不油膩錫紙包香焗意式香草三文魚海鮮天使麵打開錫紙包就聞到蕃茄香氣,酸度適中,海鮮亦多。點了兩個甜品:焗橙香朱古力心太軟伴雪糕和法式焦糖脆蛋伴雪糕心太軟有流心效果,橙味比較搶焦糖脆蛋,燉蛋部分滑溜,凍凍的燉蛋加上暖暖的焦糖脆脆,融在口中。
配菜選了薯條,香脆而不油膩
錫紙包香焗意式香草三文魚海鮮天使麵
打開錫紙包就聞到蕃茄香氣,酸度適中,海鮮亦多。
點了兩個甜品:焗橙香朱古力心太軟伴雪糕和法式焦糖脆蛋伴雪糕
心太軟有流心效果,橙味比較搶
$170 (Dinner)
2016-06-08 834 views
曾經多次經過位於油麻地彌敦道的紅粉佳人餐廳,但過門而不入,直到今晚卻心血來潮,不如走入去食個晚飯也好。當初見到餐廳名字,覺得十分特別,但是看到嬙上的壁畫,就依然大悟,壁畫以一條魚和一位女孩作主角,而那魚就是三文魚了,看到後就知道以三文魚為主的餐廳。在每枱的餐桌旁邊,有一十字架,想必餐廳店主是位基督徒吧。從餐牌打量一下,仔細閱讀和研究,就發覺不少都與三文魚作主題的菜式,當然不乏有扒類的食物,當然也離不開飲品和甜品吧。既然以三文魚作主題,就不如以三文魚作晚餐吧。小食方面,先來一客紅粉佳人鮮三文魚刺身(六十個大洋 - 四分一磅),共有四片,雖然只有四塊,但是不是薄切,而是厚切三文魚,故食落有勁嚼的口感,而且柔滑富油香,鮮甜美味。今晚的餐湯為紅粉佳人煙三文魚忌廉湯(四十五個大洋),忌廉湯多數以南瓜雜菌等做的,但這個湯頭很特別,除了內裡有煙三文魚外,還把忌廉湯打成泡沬,成個湯頭猶如在喝著泡沫般的感覺,柔滑而細膩,而且從外邊看不到三文魚,要從湯頭底部舀起才能吃到吧。而煙三文魚一般都會呈橙色的,但由於浸在湯頭,故頻色也變了白色呢!今晚的主菜為紅粉佳人三文魚二重奏(香煎及煙熏)配忌廉汁炒波菜麵(九十八
今晚的主菜為紅粉佳人三文魚二重奏(香煎及煙熏)配忌廉汁炒波菜麵(九十八個大洋)。煙熏三文魚被捲著並放上飛魚籽,而香煎三文魚則在煙三文魚的下面,最係再以菠菜麵在碟上;當中的煙三文魚有著鹹香的味道,而香煎嘛,則油膩豐富,具有油脂的香味。兩種味道夾埋來食就層次感豐富。菠菜麵炒過之後,極具鑊氣,而且還有忌2廉汁的順滑口感,令菠菜麵不至於有種燶味,反而有忌廉的香味在內。
每一次食甜品,都會選擇單一種的,但近期卻轉轉口味,均多以蘋果做的甜品,今次也不例外,這個香焗蘋果蜜桃脆金寶伴雪糕(四十五個大洋)便是今晚的甜品。喜歡這個甜品,除了有著香脆的金寶外,還有的是一粒粒的蘋果,單純蘋果是健康的,只有困糖的甜,容易被吸收,清甜而不膩。隔鄰的雪糕,是冷食的,與蘋果金寶熱食不一樣,一冷一熱,形成了強烈的對比,一併吃下,冷熱皆知,層次突出。
最後餐飲為熱朱古力(四十個大洋)。晚上少喝咖啡奶茶,恐怕睡不著吧,熱朱古力最好的的,不會太甜吧。一向以來,熱朱古力都給人一種能量的補充,尤其在肚餓的時候呢。
今晚的晚餐,是完全滿足了吃三文魚的慾望,無論由刺身以至熱食或做湯,煙熏或香煎,有著不同的食法,喜愛三文魚的,又豈能放過呢?
2016-05-12
$317 (Dinner)
2016-06-03 948 views
和愛人行街覓食之際,發現呢個門面也很有90年代的酒吧感覺,原來又有扒食,當然又貢左入去啦!很有feel吧!餐廳以粉紅色為主題好有pink lady 的感覺,還有獨立VIP房添跟餐的法包,輕輕焗過微暖,塗上牛油很香的,我再塗埋圖中小小那碟三文魚醬上去又香又鮮,好好吃沙律,用料很fresh,冰冰涼涼,配的是千島醬,加上脆卜卜的麵包糠又變得香口,羅馬生菜清脆爽口!酥皮龍蝦湯薄薄的外皮,很鬆很脆很香牛油味,焗得不燶,圓碌碌脹卜卜,很可愛。吉開口,香和和鮮的龍蝦湯香氣四溢,creamy 濃郁,除了有粒粒蔬菜外還有粒粒龍蝦肉。精選晚餐B 豬柳配薯條 $98好抵食,呢個價錢有沙律有扒据。平時怕吃豬的我大大改觀,豬柳非常嫩滑香煎也非常香口又不過火。薯條炸成金黃色,熱辣辣連個心都是半溶滑溜狀態的薯蓉。紐西蘭肉眼扒餐 $228大大塊燒很香香,肉邊微脆的肉眼扒,又厚,很有質感,又多肉汁。每一口都很有肉的質感,配上薯蓉一定非常飽肚。芝士蛋糕已經好飽的情況之下,還有芝士蛋糕,小丁方剛剛好,濃厚的芝士奶香小小甜,質感幼滑一口口吃下,吾~女人還是有第二個甜品胃呢!

沙律

精選晚餐B 豬柳配薯條 $98
精選晚餐豬柳配薯條

薯條炸成金黃色,熱辣辣連個心都是半溶滑溜狀態的薯蓉。

紐西蘭肉眼扒餐 $228
紐西蘭肉眼扒餐
每一口都很有肉的質感,配上薯蓉一定非常飽肚。

2016-06-02
Type of Meal
Dinner
精選晚餐豬柳配薯條
紐西蘭肉眼扒餐
2016-06-03 330 views
呢間餐廳以可愛的三文魚做主題!頗特别!餐廳 Menu 圖畫色彩繽紛 !設計吸引!裝飾以基督教配襯!很舒適自在!我揀咗芝士焗肉醬腸仔意粉~餐湯選擇有羅宋湯同忌廉湯!仲有麵包同自家既醬料!講番個意粉彈牙,有很多肉醬,腸仔有切成薄片,又有茄子!配搭得宜!味道一流!芝士同粟米舖滿在意粉,更令賣相更吸引忌廉餐湯無得頂,有蟹栁,粟米,味道啱啱好,濃濃的!配以外脆內軟既麵包同自家的醬,醬上有魚子,更加出色!
忌廉餐湯無得頂
,有蟹栁,粟米,味道啱啱好,濃濃的
!配以外脆內軟既麵包同自家的醬,醬上有魚子,更加出色!
想與情人來頓有情調的~燭光晚餐?聽名就浪漫的。。紅粉佳人!先來客。。泡沫三文魚忌廉湯!好特別的將湯裝得像泡沫咖啡一樣!忌廉打得好 creamy~一啖就好濃郁!三文魚味好香,不錯的前菜~蜜糖香草烤德國咸豬手!鹹豬手!露比最愛吃~只要燒得好,就好鹹好香~不用點任何調味醬!這個正是~送飯就最岩!特級牛柳伴香煎鵝肝!鵝肝~ 聽落都矜貴!食落好濃濃香香!配上牛扒,各自也不會搶走大家的味,各有特色!點上蘑菇汁~ 食埋旁邊的蔬菜~一大樂事!最後到的。。香草烤海蝦伴香蒜海鮮汁炒扁意粉!意粉炒得香,香草令其更香~海鮮汁又好襯托!海蝦又爽又彈牙~最後來甜品喇。。心太軟!最喜愛~朱古力味好濃郁,好滿足~酒香及香橙香更是令她更完美!
想與情人來頓有情調的~

燭光晚餐?

聽名就浪漫的。。紅粉佳人!

先來客。。

泡沫三文魚忌廉湯!
好特別的將湯裝得像泡沫咖啡一樣!

忌廉打得好 creamy~

一啖就好濃郁!

三文魚味好香,

不錯的前菜~

蜜糖香草烤德國咸豬手!
鹹豬手!露比最愛吃~
只要燒得好,就好鹹好香~
不用點任何調味醬!
這個正是~
送飯就最岩!

特級牛柳伴香煎鵝肝!
鵝肝~ 聽落都矜貴!
食落好濃濃香香!
配上牛扒,
各自也不會搶走大家的味,
各有特色!
點上蘑菇汁~ 食埋旁邊的蔬菜~
一大樂事!

最後到的。。
香草烤海蝦伴香蒜海鮮汁炒扁意粉!
意粉炒得香,
香草令其更香~
海鮮汁又好襯托!
海蝦又爽又彈牙~

最後來甜品喇。。
心太軟!最喜愛~
朱古力味好濃郁,
好滿足~
酒香及香橙香更是令她更完美!

2016-05-29 229 views
呢間餐廳ge門面, 裝潢都比我一種好懷舊,好傳統的西餐廳~~~係香港真係冇乜邊幾間可以保留到!!!!叫左個2個set dinner~~~~個餐包好鬆軟~~沙律醬大加是ichiba!!朋友點了泡沬煙三文魚忌廉湯~~~佢超喜歡呀, 係底煙三文魚令佢更surprise! haha我就點了酥皮海鮮湯, 我都好鐘意呀~~酥皮又脆又鬆, 撈埋落湯真的正!而且個湯好足料~好多海鮮, 好入味~~~yummy~~朋友的set dinner 是三文魚, 配薯蓉我的set dinner 是比目魚扒配薯角有2塊~~haha, 分量ok 喎!!而且煎得好香,肉質又好滑~nice~薯角好粗, 即叫即炸, 份量都算多;) 推介!~最後有個cheese cake作結!!!支持本地小店!!下次再來幫襯你!!
係香港真係冇乜邊幾間可以保留到!!!!

叫左個2個set dinner~~~~
個餐包好鬆軟~~沙律醬大加是ichiba!!
朋友點了泡沬煙三文魚忌廉湯~~~
我就點了酥皮海鮮湯, 我都好鐘意呀~~
酥皮又脆又鬆, 撈埋落湯真的正!
而且個湯好足料~好多海鮮, 好入味~~~yummy~~
朋友的set dinner 是三文魚, 配薯蓉
我的set dinner 是比目魚扒配薯角
有2塊~~haha, 分量ok 喎!!
而且煎得好香,肉質又好滑~nice~
薯角好粗, 即叫即炸, 份量都算多;) 推介!~
最後有個cheese cake作結!!!
支持本地小店!!下次再來幫襯你!!

2016-05-28 675 views
便宜又好味@紅粉佳人好多年前有朋友告訴我這間餐廳便宜又好味,來了好幾次都在排隊,印象中就是好多人食,因此今日趁晏了收工,門口沒有出現人龍,就和老公過來試一下~晚上8點餐廳沒有很多的人,入面裝修頗懷舊,被安排坐在四人桌,非常舒服~餐牌食物種類非常之多,都是圍繞著三文魚而設計的,大部分的招牌食物都以三文魚做主打,非常有諗頭細心下看MENU,其實小店頗有心思去設計菜色,名字都改得很好聽,甜蜜蜜的誘惑,什麼情侶二人套餐,聽落都夠SWEET,店員推介下我們點了情侶二人套餐三文魚刺身,老實說在西餐廳食刺身倒是第一次,肉質肥美,而且切得夠厚身,更能令口感更好,不過始終覺得刺身是日本菜,如果改成煙三文魚會更合拍吧~(後來看openrice才得知這是一間西日式餐廳)餐包用上焗過的法國包,加了點香草增添味道,而伴碟有一小碟沙律三文魚醬,從小處看得出非常用心店員推介的龍蝦酥皮湯,要另加$20,非常夠熱 喜歡上面的酥皮,牛油味超香濃,不過龍蝦湯味道偏淡,但整體不過不失另加$20轉的泡沫三文魚湯,非常美觀,而且味道比他的外表更好,係超好味,入面是濃濃三文魚打成的魚湯,加上上面的泡沫令口感更為滑溜,推介小食:蜜味

便宜又好味@紅粉佳人
店員推介的龍蝦酥皮湯,要另加$20,非常夠熱

小食:蜜味香草燒豬仔脾二只
確定真的是小食嗎?好大只呀,味道有點似鎮江骨,酸酸甜甜的,很入味,而且肉質頗嫩,又有點似RUxY TUESDAY的 GRILL RIPS那種味道!
店員推介的招牌煙三文魚蟹子扁意粉,色彩豐富,非常吸睛,而入面放了多種食材包括煙三文魚,蟹子香菌,蔬菜。一來看起來美觀,二來令增加營養成份,而最欣賞的地方是扁意粉口感很彈牙,而且整體味道不會很濃味,感覺很健康
甜品拚盤是芝士蛋糕拚雪糕,我個人不太喜歡芝士蛋糕因此就給了老公,不過看起來挺別緻的要一提的是咖啡,如果不怕晚上睡不著的話就點上一杯啦,很香濃
2016-05-27 199 views
與友人相約好係呢間餐廳食晚飯, 一走入餐廳, 不少嘅擺設都用上粉紅色, 跟餐廳名十分貼切。分別要左一個set dinner, 熱辣辣嘅餐包, 脆口香味十足, 無論跟牛油或是吞拿魚醬都是十分合拍。而餐湯同樣滋味十足, 羅宋湯帶有濃濃的蕃茄味, 蔬菜配料十足; 忌廉湯質感豐厚, 同樣值得一試。主菜要左5成熟嘅肉眼扒, 選取左蒜蓉醬汁, 可帶出肉眼扒的肉味, 配上新鮮即炸嘅薯條薯角同樣精彩。而且肉汁豐富, 肉味香濃, 非常yummy!蜜糖香草烤德國咸豬手,有蕃茄,脆肉瓜做伴菜, 賣相繽紛。而豬手皮好多骨膠原, 肉質唔太乾,皮脆肉嫩, 帶點蜜糖黑椒在上, 倍感滋味。最後有芝士切餅, 芝士味濃而且不膩, 令人滿足!
最後有芝士切餅, 芝士味濃而且不膩, 令人滿足!
2016-05-26
$250 (Dinner)
2016-05-27 242 views
朋友J剛從韓國回來, 託她買的護膚品, 終於等了 。 約了她吃晚飯兼取回貨品, 我便在Openrice精心挑選, 找到這間名字浪漫的"紅粉佳人",地點就近J住的地方,可以慢慢吃慢慢聊天,而且評分也不俗o紅粉佳人位置比較近油麻地, 從地鐵站C出口步行到餐廳約十分鐘路程o 餐廳門面比較普通, 店內燈光昏暗, 配以粉紅為主題, 每枱都點著蠟燭, 加上寧靜的環境, 非常有情調o 這裡的枱墊圖畫非常有趣, 也解開了紅粉佳人的身份, 原來這位佳人是條穿著粉紅色大衣的三文魚小姐, 可想而知, 這裡主要賣點的是三文魚吧!這裡的晚餐種類十分多, 有精選晚餐, 特色晚餐, 也有二人/四人套餐o 因為想吃得特別一點, 我跟J各自選了一份特色晚餐, J選了香脆保雲酥燒羊扒伴法式田螺, 跟泡沬煙三文魚忌廉湯, 我點了什扒拼盤(牛扒,雞扒及三文魚柳), 酥皮焗龍蝦湯o這裡的餐包是長法包片, 除了牛油外, 還有三文魚白汁醬,  暖笠笠的長法包, 烘得外脆內軟, 塗上三文魚醬, 特別好吃o 泡沬煙三文魚忌廉湯, 泡沫三文魚忌廉湯的賣相極美, 像一杯cappuccino, 上面的泡沬奶味濃郁, 下面係三文魚湯, 湯入
朋友J剛從韓國回來, 託她買的護膚品, 終於等了
長法包, 三文魚白汁醬汁
泡沬煙三文魚忌廉湯
泡沬煙三文魚忌廉湯, 泡沫三文魚忌廉湯的賣相極美, 像一杯cappuccino, 上面的泡沬奶味濃郁, 下面係三文魚湯, 湯入面有粒粒煙三文魚塊. 美味可口, 的確不錯o
酥皮焗龍蝦湯
酥皮焗龍蝦湯, 剛焗好的酥皮, 脹卜卜的, 把酥皮切開, 內裡是橙紅色的湯底, 龍蝦味香濃, 原來裡面放有不少龍蝦肉, 酥皮吸收了龍蝦湯的味道, 非常好吃, 我吃得一滴也沒剩, 這時開始已有半飽
o
香脆保雲酥燒羊扒伴法式田螺
香脆保雲酥燒羊扒伴法式田螺, 賣相精緻, 羊架上塗勻保雲酥, 再沾上麵包糠及迷迭香焗製, 焗好的羊架呈金黃色, 外皮酥脆, 肉質嫩滑又帶微微的羊羶香, 味道不錯。醃得香口的田螺與軟綿的薯蓉混著吃,十分惹味o
什扒拼盤
什扒拼盤(牛扒,雞扒及三文魚柳)配雜菌汁, 這個什扒份量十足, 三件扒都比我的手掌還要長, 幸好我們是Share食, 我一個人一定吃不完。雞扒煎得黃金, 外皮十分香脆, 而且皮薄, 唔會太肥膩、雞肉嫩滑。牛扒七成熟, 肉質夠軟腍,煎得好鬆化 ,好juicy, 配上雜菌汁, 很惹味o 三文魚表面煎成金黃色,肉質亦保持嫩滑,三文魚扒帶有微微的青檸味, 令三文魚份外鮮味, 不用醮醬汁, 已十分好味o
藍莓芝士餅
是日甜品藍莓芝士餅, 藍莓醬不會很甜, 芝士味雖重, 但不會膩, 小小的一件, 啱啱好!

Other Info. : 物有所值, 食材新鮮, 款式多樣化, 味道不錯, 而且服務不俗, 值得再來幫襯o
長法包, 三文魚白汁醬汁
泡沬煙三文魚忌廉湯
香脆保雲酥燒羊扒伴法式田螺
什扒拼盤
2016-05-26 220 views
紅粉佳人餐廳,平時乘車回家都會看到這間餐廳,不過今次就第一次到此用餐。我跟朋友點了一個主餐、兩份小食。主餐有湯、主菜、甜品及茶或咖啡,而湯就視乎你的選擇,如像我點的酥皮龍蝦湯就令價錢會有變動,印象中只加了二十至三十元。酥皮湯已經很久沒有嚐過了,感覺上這款湯都在市面上絕跡了,今次可以一嚐都覺得頗開心的;酥皮做得非常好,可口而且夠漲身又熱烘烘的。而海鮮湯有細龍蝦,龍蝦味道突出,而且肉質爽口,如果龍蝦可以再多一些及大隻一些就好了,可以增加口感。不過海鮮湯味道濃郁,每啖湯都是熱騰騰的,再加上酥皮共同吃用,完全滿足了。跟湯會有餐包,附帶牛油及吞拿魚醬,甜度剛剛好,亦非常開胃。先來一份芝士煙肉薯皮,芝士在薯皮表面鋪滿,而且芝士表面有微微烤焦的效果,令芝士味道非常濃烈。薯皮烤得軟腍,擁有入口即融感覺;而薯皮內有粒粒煙肉及洋蔥,令整體口感提昇之外,亦可以令薯皮香氣更強。再來一份炸軟殼蟹及魷魚,炸物是即叫即製,食物上枱時溫度非常高,需要等候一會兒才食用。炸得熱騰騰時,炸物真的非常可口。而餐廳的炸粉跟平日吃用的炸物的不同,可以緊貼食物的外形,不易分離。不過炸物溫度很高,如果放置太久才吃用,有機會令炸粉變得

跟湯會有餐包,附帶牛油及吞拿魚醬,甜度剛剛好,亦非常開胃。
再來一份炸軟殼蟹及魷魚,炸物是即叫即製,食物上枱時溫度非常高,需要等候一會兒才食用。炸得熱騰騰時,炸物真的非常可口。而餐廳的炸粉跟平日吃用的炸物的不同,可以緊貼食物的外形,不易分離。不過炸物溫度很高,如果放置太久才吃用,有機會令炸粉變得笠了。所以大家等候一會就要吃炸物啦~

再講軟殼蟹及魷魚,食材彈牙而且味道濃郁,吃得出食材是新鮮的。而且炸物配有醬汁,可令炸物更加可口更開胃,亦可平衡油膩感。
然後主菜終於到了,這是紐西蘭肉眼扒意粉,配上黑椒汁。本人是非常愛黑椒汁的,而這間餐廳的醬汁微微帶辣,而這種辣是慢慢滲出來的。其醬汁可帶出肉眼扒的肉味,這個配合非常好。肉眼扒七成熟,表面看來好像十成熟,但切開之後就發覺內裡仍保持七成熟;一口咬下去就吃到肉汁豐富的感覺,而且肉眼扒肉味香濃,非常好。美中不足的地方就是肉眼扒有根,切開時需要多少少時間才可。不過以肉香及肉汁搭夠,這個主菜都是非常吸引。
最後來一個芝士切餅,小小的一件就最適合,芝士味濃而且不膩,滿足女生愛甜的喜好。
兩位女生點了兩份小食及一份主菜,到最後有點很飽。幸好沒有點兩份主菜,果然女生都是眼闊肚窄,哈哈。由於主菜有餐湯及餐包,最後更有甜品,所以小食一份都相信令兩位女生飽肚呀。而且主菜份量都不能看少,肉眼扒好味之外亦能滿滿的果腹!

在用餐那天,旁邊正有一家大小,小朋友常常跌下餐具及大叫,幸好餐廳侍應都明白小朋友的心態,而且對小朋友態度非常好,亦常常跟他說笑。這令我覺得店員態度良好,令那一家人用餐都非常開心呀。
2016-05-23 750 views
成功站得住腳多年嘅餐廳一定有佢嘅原因門口一條大嘅三文魚同埋粉紅色嘅佈置已經成為佢嘅招牌好喜歡店內手繪畫嘅心思我同大少坐嘅位係後排嘅一個小卡位我哋兩個都唔係教徒但餐桌旁邊嘅呢個十支架令我感覺有啲似禱告一樣因為趕住睇戲所以隨便叫 set dinner 晚餐果然係快靚正店員先送上熱辣辣嘅餐包好鍾意佢嗰個沙律醬好好味Set 係忌廉湯我哋加$20轉酥皮海鮮湯酥皮脆口而且鬆化裏面真係有足料嘅海鮮我食啖啖肉嘅三文魚同埋青口仲有啲蝦潻美式 桑尼醬燒豬仔肋排 155上桌那一刻已有一陣香氣心裡隨即食指大動豬仔肋排 燒得很鬆軟肉質鮮嫩無比極軟熟~~~肉汁豐富不用費勁已能切開桑尼醬酸酸的很清新口味適中味道一流我個人好欣賞這只懷舊feel嘅粗薯條尤其是炸到熱辣辣脆卜卜好香口大少爺order香草烤雞扒配蜜糖肉桂烤鳳梨 95雞扒好似我塊面咁大香草味濃郁雞排肉都煎得好嫩喔估唔到連餐飲嘅凍咖啡都好有水準+28 香橙味心太軟就真係幾特別朱古力流心好澎湃仲食到啲橙皮添仲有一個雪糕球Haha 我好似係第一次食橙味三百幾蚊的晚餐兩個人都吃得飽飽的真係可以 encore 再 encore
成功站得住腳多年嘅餐廳
Haha 我好似係第一次食橙味
三百幾蚊的晚餐
兩個人都吃得飽飽的
真係可以 encore 再 encore
$175 (Dinner)
  • 美式桑尼醬燒豬仔肋排
  • 香橙味心太軟
  • 酥皮海鮮湯
2016-05-21 195 views
放工後約左朋友到油麻地食飯聊天,今次朋友帶我黎到呢間十分浪漫的西餐廳食西餐。餐廳環境十分浪漫,燈光有點暗十分岩情侶拍拖食飯傾計。餐包除了提供了牛油外還提供了吞拿魚醬,怕肥既女士可以試下吞拿魚醬,感覺沒有咁油膩。酥皮焗龍蝦湯&酥皮焗海鮮湯 兩款湯都是即叫即焗,上菜時都熱辣辣,揭開酥皮湯入面用料十足,湯味十分濃郁及幼滑。加上酥皮一齊食又有湯的濃濃海鮮味道又有酥皮的脆同埋煙韌十分可口。龍利柳伴烤海蝦配芒果杏仁忌廉汁($108)龍利柳煎得十分好,除了表面有少少焦香外,也好好咁鎖左肉汁係魚柳入面。再加上餐廳特配的芒果杏仁忌廉汁,除了帶了一點甜及酸的味道外還消除了煎龍利柳的油膩,有一股清新又開胃的味道。香焗意式香草煙三文魚海鮮天使麵($138)侍應幫我地剪開錫紙已經見到好多海鮮料係上面,用鍚紙可以保持到食物既溫度,同埋係焗既過程可以慢慢令食物變熟,肉質保持嫩滑,肉汁也可以好好地留在食物當中。天使麵十分淋及吸收左海鮮同埋醬汁既味道,十分惹味。
餐廳環境十分浪漫,燈光有點暗十分岩情侶拍拖食飯傾計。
酥皮焗海鮮湯
酥皮焗龍蝦湯&酥皮焗海鮮湯
龍利柳伴烤海蝦配芒果杏仁忌廉汁
龍利柳伴烤海蝦配芒果杏仁忌廉汁($108)
香焗意式香草煙三文魚海鮮天使麵
香焗意式香草煙三文魚海鮮天使麵($138)

2016-05-18
$160 (Dinner)
酥皮焗海鮮湯
龍利柳伴烤海蝦配芒果杏仁忌廉汁
香焗意式香草煙三文魚海鮮天使麵
2016-05-20 851 views
平時搭車經過總是望到這間很大招牌的餐廳,總是引起我注意,今日約朋友食晚餐,我就提議到這裏。約了朋友6點鐘,我早到了,原來餐廳5pm ~6pm 是清潔時間,不能入去。在門口見了一大條三文魚,寫住Pink Salmon入到餐廳,果然係Pink Salmon,全間餐廳以粉紅色為主,唔知老闆娘是否獨愛粉紅色,哈哈。這裏很大,大部份都是卡位。坐得好舒服。坐低後,侍應隨即遞上水和餐牌。望望餐牌有散叫和套餐。套餐也有多款選擇。我們叫了蜜糖香草烤德國咸豬手,諾曼第烤豬柳配蘋果燒汁晚餐.有餐湯和沙律選擇,我們叫了餐湯,今晚是田螺忌廉湯, 好多田蟝肉和洋蔥,不濃稠,味道剛好,不是用一般的西湯碗,而是用一個杯,有啲深,好多份量餐包有4 件,好似法包,烘得好脆,除了牛油還有些好似蟹籽醬的東西,好好味 諾曼第烤豬柳配蘋果燒汁,豬扒有3件,蕃茄,西蘭花,苜蓿芽做伴菜有已煮的蘋果粒在面,醬汁甜甜的,有蘋果香味,朱扒好厚身,但一啲都唔覺乾,好味。飯有啲濕,比較軟,我就比較喜歡硬一點。蜜糖香草烤德國咸豬手,有蕃茄,脆肉瓜做伴菜,嚟到買相好吸引。落單時已問要唔要切,好細心。朱手皮好多骨膠原。好多肉,肉質不太乾,皮脆肉嫩
這裏很大,大部份都是卡位。坐得好舒服。

有餐湯和沙律選擇,我們叫了餐湯,今晚是田螺忌廉湯,
田螺忌廉湯
田螺忌廉湯

餐飲我們叫了涷朱古力和熱咖啡
涷朱古力
涷朱古力,好濃,我還要自己加水呢,heehee.不太甜,唔錯
熱咖啡
熱咖啡,是齋㫵,自己加奶,有點微苦,可能沒有落糖,但我喜歡這種口味.

原來惠顧晚餐,加28元就可以換款甜品,其中一款,我們選擇了香焗蘋果蜜桃脆金寶伴雪糕

香焗蘋果蜜桃脆金寶伴雪糕
香焗蘋果蜜桃脆金寶伴雪糕
香焗蘋果蜜桃脆金寶伴雪糕,一送上,已聞到好香牛油味, 顏色好金黃,食落更加香熱辣辣,有粒粒的蘋果粒,有些汁,感覺唔乾。配埋雲尼拿雪糕,加上了杏仁片,很配合。
Other Info. : 經常斟水,人手算多。 話說我唔小心倒瀉杯水,侍應好快攞布和紙巾抹,随即有另一位拖乾地下。 之後又立即給我一杯水,好快.服務態度好好
$160 (Dinner)
2016-05-20 716 views
今日忙裡偷閒同個朋友去食個西餐...上網搵搵就揀左依間!三文魚主打既餐廳....決心係咁食三文魚😂😂一入去,佢地安排我地坐房仔!如果三五知己來,一個房仔真係岩岩好上圖係房仔既一角,因為有人,所以唔好意思影全景😂間餐廳都幾大,好多位。我同朋友都叫左a餐,一個食三文魚,一個食比目魚。 甜品只加28蚊就可以升級,都唔錯。個餐前包真心幾好食!好少法包係外脆內軟....仲要係微暖既溫度,幾用心!仲有吞拿魚醬塗面包,我地4件忍唔住好快食曬😂三文魚忌廉湯,嘩!真係好多煙三文魚係底!係咸左少少,但同個湯好夾!朋友既酥皮海鮮湯,見佢飲曬,相信幾唔錯!三文魚配薯蓉,三文魚可揀滑或者全熟,我就揀左滑。薯菜都有得揀薯條、薯角或者薯蓉。再唔係仲有飯、意粉可揀。依個最無驚喜...不過其實都係好食,食落真係好滑!反而朋友個比目魚有驚喜!不過好多骨,怕麻煩既,就要諗諗先好試啦!同埋佢個薯角都幾多!好好食!最後上埋甜品同餐飲。Cheese cake不過不失,硬左少少,食完成個set真係超飽!!埋單500幾蚊,但食咁多野,都算滿足,下次會想再黎試其他👍🏻
上圖係房仔既一角,因為有人,所以唔好意思影全景😂

間餐廳都幾大,好多位。
朋友既酥皮海鮮湯,見佢飲曬,相信幾唔錯!
三文魚配薯蓉,三文魚可揀滑或者全熟,我就揀左滑。
薯菜都有得揀薯條、薯角或者薯蓉。
再唔係仲有飯、意粉可揀。

依個最無驚喜...不過其實都係好食,食落真係好滑!
反而朋友個比目魚有驚喜!
不過好多骨,怕麻煩既,就要諗諗先好試啦!
同埋佢個薯角都幾多!好好食!
最後上埋甜品同餐飲。

2016-05-19
$280 (Dinner)