2018-02-21 511 views
Pizza Express 一向係大家認為比較高水準的店。今日年初五開工日,新年食得太多中餐,所以今日收工諗住嘆番餐西餐。去左旺角Moko, 商場有電子取票,唔駛係門口等位,好方便一入餐廳,真係好熱鬧,有點嘈,個個都好大聲講野😅不過新年⋯ok la~個menu有亮點,竟然有專為素食者而設嘅獨立餐單,夠貼心新年當然有set menu ,但我們今天散叫⋯少少覺得中伏了⋯首先叫左個新口味小食,個名叫橙香軟芝士焗麵包,好似好得咁⋯點知黎到係一隻好細嘅碟同兩塊好硬麵包⋯上面有啲橙絲⋯其實佢又明符其實嘅,不過可能同預期有啲距離,所以有啲失望⋯第二個主菜叫左植物雞羽衣甘藍醬薄餅~係素雞個pizza餅底好脆好正,上面嘅羽衣甘藍醬配酸酸地嘅蕃茄,加上素雞同nuts! 好味另一個主菜係煙肉辣汁意粉,又係新菜色。不過味道一般⋯⋯個意粉有啲厚身同稔左啲⋯個味有啲咸,不過都👌🏻整體黎講,黎Pizza Express 都係食pizza啦~保持一貫水準~但其他有進步空間
去左旺角Moko, 商場有電子取票,唔駛係門口等位,好方便

個menu有亮點,竟然有專為素食者而設嘅獨立餐單,夠貼心

第二個主菜叫左植物雞羽衣甘藍醬薄餅~係素雞

2018-02-20
2018-02-09 411 views
要平日食到呢間,你一定要事前訂位。好就好在吾駛人齊都俾枱你。而且,吾會好趕你快啲食完快啲走。睇嚟午巿都係做一轉客。個pizza係薄底嘅。同其他連鎖pizza店吾同。啲料都普通啲。食吾出咩鮮味。一般啦……仲個意大利飯幾好呀,飯粒吾太硬喎。呢間,煮得軟身好多。啲mushroom味好出。而且本身已經好thick,好飽肚。個brownie好rich,好濃。加咗啲cream都吾覺得漏。好好食呀。最後加返杯熱咖啡,好完美啲一餐午飯。下午致有力氣開工。

最後加返杯熱咖啡,好完美啲一餐午飯。下午致有力氣開工。

2018-01-07 470 views
是日約了尖子吃晚飯, 聽聞pizza express做promotion, 什麼說聲生日快樂則有單點食品50% off. Happy Friday 晚上八時到達, 等候了差不多三十分鐘才可入座, 真的要很有耐性. 店內燈光非常昏暗, 裝修簡潔時尚, 原本挺有情調, 很適合chit-chat的, 可是場內可能full house的關係, 顯得非常嘈吵. 看看menu, 點選了焗麵包球, 朱油果番茄沾醬, 焗蘑菇芝士醬, 迷迭香肉醬薄餅.焗麵包球, pizza express的招牌菜. 試一口, 麵包球口感很柔軟, 配上蒜蓉牛油, 還有香草醬, 充滿鹹香, 挺開胃. 朱油果番茄沾醬, 配上薄脆的餅乾, 試一口, 餅乾片外層充滿麵粉, 原本有點乾身和嗆喉, 但沾上了牛油果醬, 內有些洋蔥粒, 感覺挺fresh又rich, 有點像吃沙律, 也ok的. 焗蘑菇芝士醬, 麵包球依舊口感柔軟, 焗蘑菇芝士醬非常rich和香濃, 也是不錯的配搭. 迷迭香肉醬薄餅, size不算很大, 味道偏為酸酸甜甜, 很多位置也沒有醬汁, 整體稍為清淡了一點, 感覺不夠豐富.吃飽飽, 散步去.

吃飽飽, 散步去.
2017-10-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Coupon
2017-12-25 350 views
依日專登帶個朋友黎旺角食飯,佢話想食pizza! 咁啱有附近有間🤣🤣我哋點左幾樣嘢食,我最中意個醬👍🏻焗蘑菇芝士醬!裡面有龍葵菇&白蘑菇同埋蘑菇芝士汁烤焗,依個醬好香濃!點包食一流!可以食好多個!海鮮薄餅(蝦肉、青口、魷魚、蜆肉)餅底好大、好薄、好香脆不過男仔應該食唔飽!依個沙律🥗覺得麻麻哋!

我哋點左幾樣嘢食,我最中意個醬👍🏻

焗蘑菇芝士醬

海鮮薄餅(蝦肉、青口、魷魚、蜆肉)
餅底好大、好薄、好香脆
不過男仔應該食唔飽!
LIGURIA

依個沙律🥗覺得麻麻哋!
2017-05-25
2017-12-13 415 views
今日趁星期六和老公出來睇戲食飯, Pizza Express 的pizza一向水準好好, 所以我地都不斷返黎。今次 starter 叫左個意式凍肉拼盤, 有齊我地兩個都好鐘意既芝士同巴拿馬火腿, 另外還有辣肉腸、煙三文魚、青瓜片、醃車厘茄、橄欖、火箭菜和意式麵包棒, 兩個人食到好飽。另外叫左個新口味既pizza, 叫做斯卡莫扎辣肉醬pizza。材料有意大利青瓜、意式辣肉醬、焦糖大蒜、水牛芝士、烤燈籠椒和煙燻芝士。意大利青瓜同辣醬出奇地配合, 其實兩樣野加埋都唔算好辣, 唔食得辣都可以一試。最後仲叫左個甜品, 意式無花果乾咖啡蛋糕, 一凍一熱, 仲有好香濃既咖啡味。今次真係大滿足。

今次真係大滿足。
意式無花果乾咖啡蛋糕
Other Info. : 餐廳好忙碌, 最好book枱 另外有位婑婑地既待應好熟手, 好了解餐廳運作, 以及客人既需要, 如果可以多少少笑容, 就perfect, 不過我都好多謝佢既招待。
2017-12-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
意式無花果乾咖啡蛋糕
2017-12-08 303 views
有日放假當然要同媽媽食餐好見到pizza express未試過又幾多人食決定試一試叫左個二人套餐一個前菜 兩個主菜 一個甜品 兩杯飲品主菜叫左大啡菇 味道唔錯 ham好香又唔會太濃個菇都好有汁唔乾食好夠味主菜叫左一個肉丸pizza以為二人餐會係細個size pizza點知原來係咁大個👍🏻👍🏻好好味!! 個批皮好軟好煙韌平時食開厚批 原料薄批都可以咁好味見到廚房真係人手搓 難怪啦 另外叫左個意大利飯對比起pizza就冇咁大驚喜不過都算唔錯既 香忌廉味同埋夠諗身但唔算話好特別甜品當然係叫我最愛既金寶佢下面個層真係熱辣辣架影耐d張相個雪糕都融呀冰火感覺做得幾好金寶都幾乾身幾脆口 我最怕硬身個d但略厭下面莓醬太多有d太甜中意甜食既朋友應該會中意唔係講笑呢個份量對兩個人黎講真係好多主菜叫pizza最抵食最讚又大個又好味最尾食唔哂個pizza tim呀
有日放假當然要同媽媽食餐好

主菜叫pizza最抵食最讚
又大個又好味
最尾食唔哂個pizza tim呀
2017-11-13 3436 views
奶油包就好鍾意食野咁岩約左2個住得好遠既朋友食野奶油包決定揀個中間點 – MK等佢地唔使難返屋企MK有好多好野食但奶油包忽然好想食pizza而Pizza Express又有得訂位所以我地3個人就決定食Pizza Express去到就覺得設計好簡潔而且好闊落有D位置仲係卡位另外仲有D係窗口位奶油包同朋友就揀左窗口位樓底好高好舒服講左咁耐睇睇個menu先其實menu都好多野揀但見到佢有個2人餐好似好抵就決定食2人餐再加野食2人餐我地就揀左下面既野食首先係意式焗肉丸配面包味道好唔錯個汁點包食好好味而且個包包好似個D麻薯波波咁一口一個冇難度之後我地揀左雞肉凱撒沙律份量都好大個仲有D雞肉好多好似唔洗錢咁而主菜我地就係意粉同Pizza中揀左pizza無他既….嚟食佢都係為左食pizza啫我地就揀左店員推介既黑松露菌Pizza果然係推介既pizza好香口…芝士又夠多D菌類又夠多啖啖都係好好味既菌類朋友都覺得好滿意而因為3個人既關係我地仲叫左個肉醬長通粉平日奶油包就對肉醬好一般因為食過D唔好食既肉醬有陰影但Pizza Express既肉醬又唔差配上長通粉覺得食完唔係好夠喉仲想食多DD(吃貨係食唔飽既)
奶油包就好鍾意食野

但Pizza Express既肉醬又唔差
配上長通粉
覺得食完唔係好夠喉
仲想食多DD
(吃貨係食唔飽既)
而2人餐入面既野飲我地揀左ice tea
因為感覺好似比可樂健康
仲有佢又係無限refill
基本上有店員會成日走埋嚟幫你refill
唔使客人開口叫
呢個服務好貼心
奶油包俾佢10分(滿分10分)
2017-11-09
2017-10-04 708 views
叫左個2人套餐,有沙律,前菜,pizza,飲品。沙律係凱撒沙律,分量都好多,好大碟。前菜揀左個特色麵包,是用蕃茄做成醬汁,可以將麵包波波沾上麵包享用。酸酸甜甜都好開胃。Pizza 叫了海鮮批,批底是薄底脆身的,海鮮料都算多,但小妹再加上辣椒油,味道更正,雖然加了辣椒油但都唔辣架~各位可以試下~
叫左個2人套餐,有沙律,前菜,pizza,飲品。

沙律係凱撒沙律,分量都好多,好大碟。

前菜揀左個特色麵包

,雖然加了辣椒油但都唔辣架~各位可以試下~
2017-09-05 702 views
諗起一班friends gathering 就會諗起pizza express,貪佢分店選擇多今次揀moko係旺角新世紀一出mtr上一層就係喇👍今次叫左個四人餐,有兩樣starter意粉pizza各一,仲有一個salad,同4杯drinks,加埋都只係499👍👍👍不過我都有另外加左兩樣小食同risotto 個pizza係海鮮pizza,好足料係我次次都會嗌既😍另外小食我會推介雞翼同肉丸👍都係好出色
諗起一班friends gathering
就會諗起pizza express,貪佢分店選擇多
今次揀moko係旺角新世紀
一出mtr上一層就係喇👍

今次叫左個四人餐,有兩樣starter

不過我都有另外加左兩樣小食同risotto

個pizza係海鮮pizza,好足料
係我次次都會嗌既😍

另外小食我會推介雞翼同肉丸👍都係好出色
$180 (Dinner)
2017-09-01 872 views
尋晚收夜訓到成12點先起身, 喺旺角東站落車自然會入新世紀揾食(oh人地而家叫MOKO喇), 一上電梯就是Pizza Express, Lunch menu價錢尚算實惠. 當然, $58只係吸引你入去而已.前菜- 焗麵包球即焗麵包球外面脆內要熱烘烘, 沾上牛油更香口前菜- 三文魚小吃火箭菜上鋪上一塊煙三文魚, 剛好一人份量卡邦尼忌廉意粉 $78碟大得很, 意粉份量可以多一點點, 勝在很好吃, 意粉十分彈牙, 每條充滿忌廉, 切碎煙肉的油香提升了整碟carbonara的味道, 難怪我覺得唔夠吃了.魔幻玫瑰薄餅 $78阿妹問, pizza不是圓形嗎? 原來lunch份量都是半份, 餅底夠薄身, 所以焗起來邊位有脆脆的口感. 塗滿醬汁所以每一口也是茄香, 材料還可更慷慨呢, 有點picky的阿妹似乎很喜歡這個長方形pizza, 的確雞肉, 芝士, 菠菜, parma ham都是老少咸宜的.Brownie對上一次那brownie杯不提也罷, 今天lunch簡單版其實更好, 一小件bite size brownie旁加一大抹whipped cream, 降低heavy感, 是有點蛋糕feel的b

當然, $58只係吸引你入去而已.

前菜- 焗麵包球
焗麵包球

即焗麵包球外面脆內要熱烘烘, 沾上牛油更香口

前菜- 三文魚小吃
三文魚小吃

火箭菜上鋪上一塊煙三文魚, 剛好一人份量

卡邦尼忌廉意粉 $78
卡邦尼忌廉意粉

魔幻玫瑰薄餅 $78
魔幻玫瑰薄餅

Brownie
Brownie

對上一次那brownie杯不提也罷, 今天lunch簡單版其實更好, 一小件bite size brownie旁加一大抹whipped cream, 降低heavy感, 是有點蛋糕feel的brownie.

Gelato

今天是朱古力雪糕, 味道很濃, 不像local牌子的.
2017-08-14
$78 (Lunch)
焗麵包球
三文魚小吃
卡邦尼忌廉意粉
魔幻玫瑰薄餅
2017-08-27 3349 views
今次為左慶祝兩位細佬嘅生日,特意上網睇睇旺角/太子嘅餐廳,要坐得耐少少又唔會比人趕又要舒服少少喺旺角真係有d難搵。最後都係難免要搵商場野食,要有得訂枱同埋唔限時,最終搵到去Pizza Express!佢用商場apps可以訂枱同confirm,全程都係電子化真係方便又快捷。一行六人叫左一個四人餐再另加意粉同埋雞翼。四人餐有2個頭盤+1個沙律+2款薄餅+1款意粉同埋4杯汽水嘅!頭盤叫左蒜蓉包同埋清新南瓜蓉薄荷沾醬,南瓜蓉配埋麵包球一齊食嘅!一向都知道佢嘅麵包球配南瓜蓉沾醬係好食嘅,今次亦都唔例外,而且細細球嘅麵包亦都方便大家分嚟食!蒜蓉包我就第一次試,賣相就麻麻地,個面望落有d油,好彩食落唔會覺得太油,麵包亦都有好香蒜蓉味,切開一半一人一舊好快就KO左喇!沙律揀左精選主廚沙律,作為沙律都算係好豐富下,有蛋有火腿仲加多左兩條麵包條。沙律唔算太特別,以清新為主啦!意式野菌長通粉嘅通粉係大條嘅通粉,作為主食意粉嘅份量好似少左d 。不過食落都好creamy ,又有野菌放左喺面,都唔錯。Pizza 揀左四式芝士薄餅同埋瑪嘉麗塔皇后薄餅。由於兩個pizza嘅重點都係芝士,食嘅時候都唔係好分到兩種piz
清新南瓜蓉薄荷沾醬

蒜蓉包

精選主廚沙律

意式野菌長通粉

Pizza 揀左四式芝士薄餅同埋瑪嘉麗塔皇后薄餅。由於兩個pizza嘅重點都係芝士,食嘅時候都唔係好分到兩種pizza嘅味道有咩大分別。加上餐廳入面都好嘈,我亦都唔係真係好聽到待應放低兩個薄餅時候嘅介紹,所以只係知道係芝士薄餅 =.=
兩個薄餅都有濃濃芝士味,岩晒成家人都食芝士嘅我地,每個薄餅每人一塊岩岩好分晒佢。

另外再加多個卡邦尼意粉同埋雞翼,始終人多一個四人餐點都係唔夠食嘅!
卡邦尼味道唔錯不過賣相就麻麻地,加上佢隻碟都好大隻,顯得意粉嘅份量好少。芝士味係夠嘅,不過意粉嘅量多番少少應該會好睇d!
卡邦尼意粉

雞翼上枱唔夠一陣已經食晒,相都影唔切!可能呢個餐叫得太少肉,男人們見到肉就忍唔住要搶食,所以好快就無晒喇!
總結成個四人餐其實都有好多麵包類嘅食物,如果本身唔太鍾意食包可能直接散叫會好d。
另外,雖然餐廳無限時,不過入到去發覺餐廳嘅樓底係比較矮,所以入面嘅聲音唔係好散到,餐廳入面感覺比較嘈,想再留耐少少都覺得有d頂唔順,所以雖然佢無限時,都唔係坐得太耐就走喇!
2017-08-12
清新南瓜蓉薄荷沾醬
2017-08-17 687 views
今日同老公放假興起就去新世紀行下,兼食個lunch,簡左一陣就決定黎依度食之前去開尖沙咀果間,一直印象都幾好,今次黎叫左個二人餐職員帶左我地去一個光線好充足既位,好彩五月都仲未好熱,可以feel到太陽伯伯既溫暖都幾好頭盤簡左最愛食既麵包球,配南瓜蓉,正不過唔知點解啲麵包球食落冇以前咁好食,佢依然軟身,暖笠笠咁黎到,但係冇左果種麵包既香味同食落冇咁實在,好似加左添加劑咁之後就黎沙律,正常質素到個餐飮黎喇,我叫左早餐茶,好彩佢茶同杯分開上炸,如果唔係我都唔知原來個杯底咁多積不得了佢餐茶個曲奇,超硬,超難食pizza到~~~~唔太濃,岩岩好結論係,普通喇,不過不失

之前去開尖沙咀果間,一直印象都幾好,今次黎叫左個二人餐

頭盤簡左最愛食既麵包球,配南瓜蓉,正

麵包球

之後就黎沙律,正常質素
沙律

不得了
好污糟既茶杯

佢餐茶個曲奇,超硬,超難食

pizza到~~~~唔太濃,岩岩好
南瓜pizza

結論係,普通喇,不過不失
2017-05-06
Lunch
  • 麵包球
2017-08-15 486 views
就是為了北京填鴨pizza 而 encore 烤蘑菇亦超好味!!蘑菇長通粉不過不失,聞落很香黑松露味,但食落去並不會太覺 免費的餐飲係埋單時詢問 waitress,先知有 free drinks (茶啡或果汁) 所以已 order 一杯特飲,特飲係熱情果紅莓,糖水自己加,因為我與家人口味偏酸,所以無加糖水 P.s. Pizza Express 每售出一個北京烤鴨 pizza 會捐出 HKD8 贊助智行基金會
就是為了北京填鴨pizza 而 encore
烤蘑菇亦超好味!!

蘑菇長通粉不過不失,聞落很香黑松露味,但食落去並不會太覺

北京烤鴨薄餅
北京烤鴨薄餅
睇戲前有2個幾鐘時間食dinner,咁就近近地系返Moko食完行一田先睇戲,7點拎左飛,等兩張檯,無訂檯都有window seat,太好了,兩個人坐4人檯,燈光昏暗,有情調卻不拘謹,令人放鬆心情去享受美食我地叫左精選2人套餐,包括:一款頭盤+一款沙律+一款薄餅或意粉+兩杯汽水(可升級轉其他飲品)$289頭盤-意式焗肉丸,肉丸一般,肉較鬆散,蕃茄醬還可以,既煙韌又鬆軟既招牌麵包球依舊好吃,蘸牛油一流!!雞肉凱撒沙律,雞肉嫩口,烘麵包粒都幾多又大粒,但沙律醬較淡同稀。主菜-美國辣味薄餅,準備放入口已有陣陣墨西哥香辣味~咬到青色酸辣椒就辣辣地幾惹味,如果再多d芝士就好喇!!

2017-08-11
$159 (Dinner)
2017-08-04 416 views
難得好友聚會,當然搵間地點和搭車方便,可以上網頂位,見到呢間環境和坐位舒適,又無時間限制,傾計唔怕趕住要走!可能客人較多,侍應服務較差,食物還可以,pizza款式很多,蚧肉意粉好夠味,加埋個甜品,很滿意了!
2017-08-03
  • 蟹肉意粉