2021-05-01 1601 views
大門外設計有點似列車門,走入店內就好似從月台走入列車裡,去周遊列國,唔知可以品嚐到怎樣的美食呢?法式蛋卷配布里歐麵包 (HK$92).先食鹹食先.法式蛋卷,厚厚的香滑蛋卷包住好多料:免治豬肉、紅黃色甜椒、羽衣甘藍、車厘茄、煙肉、意大利乳清芝士,每樣少少,好豐富.布里歐麵包,好厚切,暖暖的,咬落係軟綿綿重牛奶的麵包,好好味😋.配有半碟的羽衣甘藍雜菜車厘茄沙律.一個人食會好飽,二人share才可以留下空位食甜品Hit Me!! 敲我朱古力 (HK$82).一登場已經覺得好靚呀😍.先淋上朱古力醬,之後可以敲擊佢,大力啲喔😈.這份甜品有4層㗎!.被敲爛咗的頂層係脆皮薄朱古力,𥚃面係流心的雲呢拿奶.第二層係咖啡蛋糕,軟熟的口感.下面係雲呢拿雪糕.最底嗰層係朱古力布朗尼,濃郁但不太甜,也不膩.鋪面有金寶乾果碎,食得嘅美美裝飾棉花糖朱古力— 莓果朱古力 (HK$45).一定要相機食先,因為攪勻咗之後棉花糖會不見喔!.攪勻前,就係香濃的70%可可朱古力.攪勻後,就有莓果味出現.我覺得好甜Cheese Latte (HK$45).賣相靚.是一杯牛奶咖啡多了一點芝士味道.杯中白色係忌廉芝士,其芝士味道本身

法式蛋卷配布里歐麵包 (HK$92)
.先食鹹食先
.配有半碟的羽衣甘藍雜菜車厘茄沙律
.一個人食會好飽,二人share才可以留下空位食甜品

Cheese  Latte,莓果朱古力,法式蛋卷配布里歐麵包

法式蛋卷配布里歐麵包

Hit Me!! 敲我朱古力 (HK$82)
.一登場已經覺得好靚呀😍
.先淋上朱古力醬,之後可以敲擊佢,大力啲喔😈
.這份甜品有4層㗎!
.被敲爛咗的頂層係脆皮薄朱古力,𥚃面係流心的雲呢拿奶
.第二層係咖啡蛋糕,軟熟的口感
.下面係雲呢拿雪糕
.最底嗰層係朱古力布朗尼,濃郁但不太甜,也不膩
.鋪面有金寶乾果碎,食得嘅美美裝飾

Hit Me!! 敲我朱古力

棉花糖朱古力— 莓果朱古力 (HK$45)
.一定要相機食先,因為攪勻咗之後棉花糖會不見喔!
.攪勻前,就係香濃的70%可可朱古力
.攪勻後,就有莓果味出現
.我覺得好甜

棉花糖朱古力— 莓果朱古力

Cheese Latte (HK$45)
.賣相靚
.是一杯牛奶咖啡多了一點芝士味道
.杯中白色係忌廉芝士,其芝士味道本身比較淡,所以芝士味不會好出

2020-10-30
$137 (Tea)
法式蛋卷配布里歐麵包
棉花糖朱古力— 莓果朱古力
2021-04-25 407 views
自從搬咗去大圍就周不時喺附近搵嘢食,尼間餐廳已經關注咗好耐,今日終於有機會同阿仔一齊嚟食晏。可能因為係星期六,我哋前面有八張枱,等咗四十分鐘之後終於可以坐低。因為等待嘅時候已經睇咗餐牌,所以一坐低就落order,阿仔叫咗個馬鈴薯糰同lemon ginger with apple drink,而我就要咗個港式煲蛋同cheese latte。阿仔第一次食馬鈴薯糰,話口感似mochi 又chewy, 覺得好好味。迷你煲仔內嘅腸仔、蘑菇、薯仔、蕃茄、鷄蛋, 加上芝士一齊煲令人同一時間食到多種口感,佢同我心中想像嘅味道有出入,所以對個combination 覺得有驚喜。尼個餐仲跟埋一個bagel同沙律,我十分喜歡那酸酸甜甜嘅沙律醬,食落十分開胃。最後要講嘅係杯cheese latte。一上枱就覺得佢靚,上層白色咸味芝士中一小撮玟瑰花瓣令到杯latte 飲落非常有層次感,令人感到十分滿足。尼一間餐廳,我哋一定會再嚟!
尼一間餐廳,我哋一定會再嚟!
非常文青的環境
cheese  latte
Platform
2021-04-24
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$135 (Lunch)
非常文青的環境
cheese  latte
  • Cheese Latte
2021-04-18 178 views
朋友帶我黎呢間叫Platform既咖啡店。可能因為佢位於大圍市中心旁既田心村,俾人一種悠閑既感覺。📌百利甜酒鮮奶咖啡百利甜酒係酒品類中我既至愛,所以一見到呢款咖啡喺餐牌,就忍唔住叫左喇。有百利甜酒真係冇得輸!📌菠菜大蝦義大利麵捲我仲叫左呢款餡料有菠菜大蝦既麵捲,麵捲仲淋上新鮮蕃茄芝士醬先拎去焗。每樣材料都好夾!好味!📍呢間咖啡店喺大圍田心村地鋪254號,位置都算近港鐵大圍站。建議入左田心村後,用Google Map幫手搵路,咁就易搵好多喇~

📌百利甜酒鮮奶咖啡
百利甜酒鮮奶咖啡

📌菠菜大蝦義大利麵捲
菠菜大蝦義大利麵捲

百利甜酒鮮奶咖啡
菠菜大蝦義大利麵捲
2021-04-16 153 views
一間位於大圍嘅屋村小店咧間cafe嘅位置其實比較偏僻唔係話好易穩到miss咗個路口就會行錯路😂咧間cafe嘅價錢5算太貴最梗要係食物嘅質素都幾高同埋我覺得咧到好適合同朋友嚟Chill一個下午絕對不是難事 -French Omelette Brioche - ( $92 )法式蛋卷 配 布里歐麵包蛋卷做到好厚身同埋餡料都好足🤩食到入面有羽衣甘藍,煙肉粒同車厘茄另外蛋卷面就有Ricotta Cheese整體嘅感覺食落剛剛好唔會話好咸或好”流”然後張蛋卷夾埋有烘過嘅麵包簡直係絕配食完蛋卷之後再食埋旁邊嘅salad就剛剛好了個salad係酸酸甜甜可以舒緩到嗰個飽肚感- Cheese Latte - ( $45 )咧個對於我嚟講就有少少失望嘅可能係我5太中意飲latte吧同埋飲落芝士味不太重但係咧杯嘢嚟到嘅時候係好吸引嘅無論係視覺上定係感觀上芝士同咖啡嘅層次分明最近我試過撈渾杯嘢嚟飲但就覺得好苦- Hand Drip Coffee - ( $65 )有一陣陣嘅果酸味整體方面都好好沖得夠厚身同埋飲落去好滑After taste咧講就有d甘香絕對好過杯latte🤣
一間位於大圍嘅屋村小店
Chill一個下午絕對不是難事

法式蛋卷 配 布里歐麵包
蛋卷做到好厚身
同埋餡料都好足🤩
食到入面有羽衣甘藍,煙肉粒同車厘茄
另外蛋卷面就有Ricotta Cheese
整體嘅感覺食落剛剛好
唔會話好咸或好”流”
然後張蛋卷夾埋有烘過嘅麵包
簡直係絕配
食完蛋卷之後再食埋旁邊嘅salad就剛剛好了
個salad係酸酸甜甜
可以舒緩到嗰個飽肚感
- Cheese Latte - ( $45 )

咧個對於我嚟講就有少少失望嘅
可能係我5太中意飲latte吧
同埋飲落芝士味不太重
但係咧杯嘢嚟到嘅時候係好吸引嘅
無論係視覺上定係感觀上
芝士同咖啡嘅層次分明
最近我試過撈渾杯嘢嚟飲
但就覺得好苦
- Hand Drip Coffee - ( $65 )

有一陣陣嘅果酸味
整體方面都好好
沖得夠厚身
同埋飲落去好滑
After taste咧講就有d甘香
絕對好過杯latte🤣
2021-04-16 127 views
🔸港式煲蛋非常好味,之前介紹過就唔多講啦😛今次揀咗芝麻bagel🥯沙律菜有羽衣甘藍,有啲人唔鍾意嗰種苦澀味但我就好鍾意食啦。沙律菜淋咗啲藍莓汁,唔知大家食唔食得出呢🤪🔸法式蛋卷配布里歐麵包🍞我覺得布里歐麵包比貝果出色好多,🍞麵包鬆軟而且唔會太甜。蛋卷裡面一樣有羽衣甘藍,不過係煮熟咗嘅,冇生食咁重苦澀味😛🔸Cucumber latte🧉最底有一層青色嘅syrup,應該係青瓜味嘅來源?咖啡嘅冰粒有青瓜喺裡面,咁fresh嘅青瓜令到牛奶冇咁漏,同時帶出咖啡嘅香味,鍾意清新又怕甜嘅朋友一定要試下呀🥰🔸Combo包括一杯espresso同一杯piccolo。Espresso唔知點解一入口有Rum同提子味,飲到最尾又有陣清酒味😂Piccolo拉花幾靚,但飲落就冇咩特別啦🥲口感唔算滑,而且奶味比較重,唔係好飲唔出咖啡嘅香味啦。
🔸港式煲蛋

🔸法式蛋卷配布里歐麵包🍞

🔸Cucumber latte🧉
最底有一層青色嘅syrup,應該係青瓜味嘅來源?

🔸Combo
  • 港式煲蛋
2021-04-07 183 views
大圍有很多特色咖啡店朋友介紹來到田心村內一家小店💛環境比較清靜舒服食物的性價比和顏值也很高☺️-早午餐的貝果可以選原味/芝士/芝麻這次選了芝士口味的口感很有彈性 比一般的貝果鬆較一點😋-◾️#紐約客 HKD$78煙燻牛肉/蜜糖芥末籽醬/焦糖洋蔥/煙肉/青瓜絲和蕃茄上桌看到沙拉菜的部份很驚喜🤩滿滿的而且顏色很好看搭了一些比較清淡的醬和醋把貝果當作漢堡吃料很多很豐富 覺得洋蔥可以多一點😝搭配蜜糖芥末醬鹹鹹甜甜的很喜歡☺️-◾️#美式手撕豬肉 HKD$88手撕豬肉/青蘋果絲/巴馬臣芝士脆片/燒烤醬擺盤整個看起來好豐富☺️手撕豬肉偏乾一點但調味很夠🍏青蘋果絲給超多的🥰很清爽開胃可以跟手撕豬肉疊在一起吃!芝士脆片脆脆鹹鹹的偏硬個人不太喜歡沙拉菜一樣很多👍🏻-◾️#棉花糖果莓朱古力 HKD$48◾️#凍泡沫咖啡 HKD$43棉花糖朱古力簡直是少女心爆發😍看到立刻打卡📸!!除了外表好看還好喝喔香濃的朱克力帶點酸甜的莓果醬🤩咖啡味道很夠也不會太甜😋-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌗環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌗回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌖-#Platform 📍大圍田心村254
大圍有很多特色咖啡店

手撕豬肉/青蘋果絲/巴馬臣芝士脆片/燒烤醬
擺盤整個看起來好豐富☺️
手撕豬肉偏乾一點但調味很夠
🍏青蘋果絲給超多的🥰很清爽開胃
可以跟手撕豬肉疊在一起吃!
芝士脆片脆脆鹹鹹的偏硬個人不太喜歡
沙拉菜一樣很多👍🏻

◾️#棉花糖果莓朱古力 HKD$48
◾️#凍泡沫咖啡 HKD$43
棉花糖朱古力簡直是少女心爆發😍
看到立刻打卡📸!!
除了外表好看還好喝喔
香濃的朱克力帶點酸甜的莓果醬🤩
咖啡味道很夠
也不會太甜😋
(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌕🌗
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌕🌗
回頭分數: 🌕🌕🌕🌕🌖
#Platform
📍大圍田心村254號地舖
📞 3583 2818
🕐 11:00-20:00(週一休息)
嗰日去完車公廟就睇吓附近有啲咩野好食✨見到呢間文青小店cafemenu啲食物同環境睇落都唔錯就去試試🤓.間店比想像中細同個地點唔近市區但佈置都幾舒服 好適合打卡好彩去到咁岩有位唔洗等👯‍♀️.食物方面就揀左熱門個啲分別有馬鈴薯糰同黑松露帶子意粉個人覺得馬鈴薯糰真係值得推薦因為呢樣餐廳比較少見馬鈴薯片幾煙韌😋同忌廉汁芝士好夾 而且汁個分量剛剛好!食到最後一啖都好creamy配埋煙肉白菌一啲都唔膩🤤.黑松露帶子意粉都唔錯小帶子分量比想像中多👍🏻👍🏻但個人比較重口味 覺得黑松露味再重啲就perfect了🤤.飲品方面因為我係一位芝士控🧀見到有野飲配芝士即刻揀左Cheese Latte🤤賣相又好適合打卡一層薄薄既芝士係上面 再配上花片做裝飾🌸咖啡☕️本身唔會太苦飲落去甜而帶少少鹹 幾好飲👍🏻.因為平時好少去呢頭整體間餐廳幾值得一試✅
嗰日去完車公廟
分別有馬鈴薯糰同黑松露帶子意粉
個人覺得馬鈴薯糰真係值得推薦
因為呢樣餐廳比較少見
馬鈴薯片幾煙韌😋
同忌廉汁芝士好夾 而且汁個分量剛剛好!
食到最後一啖都好creamy
因為平時好少去呢頭
整體間餐廳幾值得一試✅
黑松露帶子意粉
2021-03-21 232 views
入到大圍走入村都真係搵左段時間先搵到呢間隱世cafe💛 呢間係開係三層村屋地下個層嘅🤣 星期六好多人 等位需要d 時間🤥叫左個spinach & shrimp cannelloni ($98) 同埋cheese bagel w/ shakshuka ($88) 另外叫左兩杯獨特咖啡 分別係cheese latte ($45) 同埋cucumber latte ($45)屬於pasta 類但意粉捲個感覺都幾特別😳 闊而扁嘅意粉捲起 入面包住菠菜 蝦肉 洋蔥 同蘑菇🤤 淋上車打芝士汁同加上櫻花蝦係面 好香芝士味好好食😍朋友個cheese bagel 有芝士香都好食😋 仲有個煲蛋幾特別😙 個焗蛋有芝士同蕃茄醬好夠味😀 食食下發覺仲有豬肉腸係入面好得意🤣 焗蛋表面有辣肉腸同羽衣甘藍 食食下有辣辣地嘅感覺🙈來呢間cafe 不得不試飲其獨特latte😚 杯cheese latte 一來到個陣覺得唔似樣😂 見表面有d 玫瑰花碎😂 但飲落之後就一試愛上😍 好香芝士味咸咸地 唔會話好漏好濟🤤 出奇地芝士係夾到latte😳 另外cucumber latte 都好明顯下見有幾塊青瓜薄片係杯表面😙 飲落係好有

來呢間cafe 不得不試飲其獨特latte😚 杯cheese latte 一來到個陣覺得唔似樣😂 見表面有d 玫瑰花碎😂 但飲落之後就一試愛上😍 好香芝士味咸咸地 唔會話好漏好濟🤤 出奇地芝士係夾到latte😳 另外cucumber latte 都好明顯下見有幾塊青瓜薄片係杯表面😙 飲落係好有青瓜味 但成件事夾埋杯latte 又係好飲嘅😆
cheese bagel w/ shakshuka
  • cheeselatte
  • cheesebagelw/shakshuka
  • spinach&shrimpcannelloni
2021-03-18 161 views
我記得呢間喺食物上,落咗唔少嘅心思,但想間三個月,印象都有啲模糊,hit me 除咗外觀吸引之外,佢嘅手工布朗尼啱啱好,朱古力又唔太溜,加埋啲乾果碎 ,食落感覺幾健康🤪。而法式蛋卷,以為好普通,點知佢嘅芝士加蛋咁食都幾夾,由其食埋佢嘅羽衣甘藍,好快就食完啲配菜,份量唔少 ,所以慢慢要慢慢食先食完。而我杯棉花朱古力,我記得喺打卡好過飲嘅,飲落普通,印象唔深。
HIT ME 敲我朱古力
Chesse latte
Raspberry choc / W cotton candy
French omelette (Brioche only )法式蛋卷(布里歐麵包)
HIT ME 敲我朱古力
2021-03-11 1772 views
大圍~對上一次黎至少都六七年前🤭今日又要變身試伏器👅✨去一間bookmark左唔係好耐但野食又好吸引到我既隱世既小店😆隱世到我係村內兜左十幾分鐘先搵到,最後真係要問街坊先搞得掂🌝果然,食好野係要捐窿捐罅架😈😈🔻港式煲蛋 $88🔻港式北非焗蛋😍賣相好吸睛!!真係一個瓦煲上枱🤣🤣🤣keep到熱之餘仲好有Hongkong style🤤煲裡面真心好豐富😍😍😍蕃茄、薯仔、意式辣腸、蘑菇、火腿、仲有兩隻蛋🤭因為蕃茄醬夠濃郁,食落好有羅宋湯既影子😂😂面頭真係有塊「綠葉」陪襯🤣🤣其實係脆卜卜既羽衣甘藍,篤爆蛋黃mix埋芝士,拉到長~~~~長既絲🤩🤩🤩真係!極度!邪惡!😈極度!好味!煲蛋仲可以跟個佢地自家製既bagel😆我揀左原味,食落有彈性得黎都幾鬆軟,拉扯力較弱岩晒我😋我地突發其想將煲內既餸連同bagel一齊食,立即又濕潤又豐富,口感level up🔝 👏🏻👏🏻😍😍🔺法式蛋卷 $92🔺又係靚到癲既hot item🥰📷串串燒咁一層蛋卷一層布里歐麵包🤩雞蛋炒入紅黃椒再卷成蛋卷走乾身厚實路線,如果有啲蛋汁可能會更juicy🤩🤩!外面係一pat意大利乳清芝士😳ricotta cheese 出名味道偏淡唔會好

🔻港式煲蛋 $88🔻

🔺法式蛋卷 $92🔺
又係靚到癲既hot item🥰📷串串燒咁一層蛋卷一層布里歐麵包🤩雞蛋炒入紅黃椒再卷成蛋卷走乾身厚實路線,如果有啲蛋汁可能會更juicy🤩🤩!外面係一pat意大利乳清芝士😳ricotta cheese 出名味道偏淡唔會好膩,裡面有羽衣甘藍、免治豬肉、車厘子及煙肉,餡料塞得滿滿食落層次豐富🤤🤤
布里歐麵包烘過後更香脆蜜糖甜更出😋 香氣撲鼻鬆軟無比!讚👍🏻
兩個主食都附有一堆新鮮沙律😆撈勻酸咪咪既汁,真係go fresh🤣🤣🤣

🤩🤩小店實在有驚喜!食得睇得又影得🥰選擇雖然唔多,但夠特別夠晒靚,味道仲要好好!最讚係定價有良心🤣🤣無加一服務費!👏🏻👏🏻👍🏻

2021-02-23
$90 (Lunch)
  • 港式煲蛋
2021-03-03 229 views
服務幾好,阿女仔見到我學吓佢隔離枱夾嘢都俾着住我。不過如果四個人去食佢都係要分開坐,現在可以收拾點不過佢都係開到6:00pm ,但都仲係要分開兩個兩個坐隔咗張枱,如果知道我會唔4個人來。因為諗住食飯傾偈架嘛~佢嗰個芝士包幾好食😋同埋本身好鍾意食沙律啊羽衣甘藍嗰啲~啲菜好新鮮清清地同埋有啲酸醋汁~開胃~食咗朋友嗰個扇意粉,我覺得好好味呀!卡邦尼,不過朋友唔鍾意因為佢唔食得漏嘅嘢~另外朋友嗰份有脆脆芝士片😄🤤最鍾意食嗰啲芝士包上面嗰隻脆脆🤣沒有叫嘢飲,近車公廟,方便食完去拜拜~
服務幾好,
阿女仔見到我學吓佢隔離枱夾嘢都俾着住我。
因為諗住食飯傾偈架嘛~

沒有叫嘢飲,近車公廟,方便食完去拜拜~

呢個位置係大圍既村入邊都搵左陣~估唔到都咁多人去呢食物質素都比想像中好.馬鈴薯糰(7/10)好入味👍🏻carbona 汁頭幾啖好好食不過愈食愈「漏」同好飽😂黑松露帶子意粉(8.5/10)對比下,我prefer叫呢個pasta😝個汁唔錯,意粉質地都很好!份量都唔少而且有食完再想食既感覺呢~友人叫左個煲蛋bagel (侍應話當日最後一份)佢話好好食👀我試左佢一啖芝士bagel真係好味喎 下次叫呢個先
呢個位置係大圍既村入邊
都搵左陣~
估唔到都咁多人去呢
食物質素都比想像中好
馬鈴薯糰(7/10)
好入味👍🏻carbona 汁
頭幾啖好好食
不過愈食愈「漏」同好飽😂

黑松露帶子意粉(8.5/10)
對比下,我prefer叫呢個pasta😝
個汁唔錯,意粉質地都很好!
份量都唔少
而且有食完再想食既感覺呢~

友人叫左個煲蛋bagel (侍應話當日最後一份)
佢話好好食👀
我試左佢一啖芝士bagel
真係好味喎 下次叫呢個先
2021-02-23 159 views
大圍近年開咗唔少café小店,眾多選擇之中,呢間Platform喺區內或區外都頗有討論度。位於略為隱蔽嘅田心村內,唔熟路嘅話都要花啲時間搵一搵。舖頭位置低調,但門面設計裝修就十分有特色。玻璃門門框油上湖水藍色,門前有幾張枱櫈供作露天茶座,加上地下鋪咗木地板,望落十分寫意。當日我同朋友諗住去食個late lunch,下午三點幾去到,唔需要等位就可以入座。餐廳內大概容納到20-23人,如果坐滿都可能會有少少迫夾。呢個時間舖頭只有兩三檯客,靜靜地正適合我同朋友傾吓計。呢度嘅裝修行簡約風,但擺設就好有心思,周圍放咗啲綠色盆栽、相架同小擺設。燈光柔和,下午仲有啲自然光曬入嚟。餐廳用嘅係木枱,整體呈暖色系感覺好溫馨好cozy。餐廳menu簡潔易睇,我同我朋友叫咗個pulled pork同埋the new yorker嚟share。嘢飲方面我嗌咗熱檸檬薑蘋果果茶,我朋友就揀咗杯熱latte。嘢食嚟到我真係嘩咗一聲,個pulled pork啲青蘋果絲多到就嚟跌落嚟😂呢兩道菜都各跟一個bagel,我哋揀咗cheese bagel配個pulled pork。呢度嘅自家製bagel係招牌嚟,烘熱咗暖暖地有啲

餐廳menu簡潔易睇,我同我朋友叫咗個pulled pork同埋the new yorker嚟share。嘢飲方面我嗌咗熱檸檬薑蘋果果茶,我朋友就揀咗杯熱latte。嘢食嚟到我真係嘩咗一聲,個pulled pork啲青蘋果絲多到就嚟跌落嚟😂呢兩道菜都各跟一個bagel,我哋揀咗cheese bagel配個pulled pork。呢度嘅自家製bagel係招牌嚟,烘熱咗暖暖地有啲脆口,個cheese bagel芝士味唔算突出,勝在口感煙煙韌韌又唔乾。個pulled pork味道夠濃但唔會過鹹,豬肉手撕後質地軟熟唔柴,加上酸酸甜甜嘅青蘋果絲,味道層次豐富。唯一敗筆係上面塊芝士脆片煎得太厚身,完全唔稱得上係脆片,感覺上好似一塊溶咗嘅芝士擺到乾咗,咬落好硬身。除咗過多蘋果絲同埋芝士脆片太厚身之外,呢兩道菜都有一個問題,就係旁邊嘅沙律太多😂😂😂(牙腩我真係好怕食生嘅菜🤣),但調味就只有上面灑嘅少少芝士粉,就咁食生嘅菜(我)真係難以下嚥,可以考慮俾返啲橄欖油同黑醋,又或者係麻醬啲沙律菜。

至於個插着把刀嘅the new yorker入面就好多料,有煙燻牛肉、煙肉、焦糖洋蔥、青瓜同蕃茄,再加上一大pat蜜糖芥末籽醬配原味bagel。唔知係咪底下嘅食材重水份,底嗰塊bagel有啲soggy,影響咗整體bagel嘅口感。所有食材夾埋一齊食,煙肉嘅味搶先出咗嚟,蜜糖芥末籽醬同焦糖洋蔥嘅味亦都突出,反而煙燻牛肉嘅味道就唔太明顯,有啲浪費。大部分食材味道都比較濃,但配埋青瓜同蕃茄有一種減膩嘅效果,食落整體感覺都算和諧。反而兩杯嘢飲就平平無奇。

就嚟食完兩道菜,見到隔離枱嘅客人嗌咗個蘋果批,賣相浮誇(我鍾意🤣)得嚟仲好香肉桂味,搞到我哋心思思,最後忍唔住嗌咗一份🤣。個冰火蘋果批真係好適合打卡,但係嚟到後就要盡快食,皆因個雪糕好快就會溶。蘋果批主體好香好好食,蘋果夠多,甜度同肉桂味剛好仲焗到有陣焦香味,配埋個雪糕食完好滿足🤪個棉花糖同啲crumble相對就冇乜存在意義,用嚟打卡一流,但對於道菜整體嘅味道同口感都冇乜實質嘅幫助或提升。

呢度嘅食物質素未算最突出,但喺眾多嘅Café小店來講都好夠做。配合埋整間餐廳悠閒嘅氛圍,我同我朋友食下傾下都坐咗兩個零鐘。另外店內bagel有原味、芝士同芝麻以供選擇,仲有設外賣,鍾意食嘅話可以買返去第二朝做早餐🤪舖頭位於我就腳嘅大圍,加上網上唔少好評,令我都會想試吓餐牌上其他嘢食,回頭率有五成。

以上為小編極粗淺之見,不喜敬請忽略。

後記: 店員態度算親切,最值得讚嘅係我個朋友走嗰陣留低咗張獎學金嘅支票(有冇搞錯),個店員追咗我哋成條街俾返我哋😂。

🥯Pulled pork $88
💰人均消費 $162

冰火蘋果批
冰火蘋果批
2021-02-08 185 views
今日同朋友來到大圍,她說有間咖啡店不錯就去吃午餐,在車站去大約十分鐘要看地圖會比較易找到,大約等了20分鐘左右就可入去都不錯,入到去有少少迫,食物選擇不叫十分多,朋友介紹有杯青瓜咖啡就叫了,冰比較多和偏甜,幸好仲有少少青瓜味同咖啡味都幾特別,朋友的咖啡就比較普通。食品叫了芝士貝果,芝士味不夠重同貝果偏薄身,入面牛肉加煙肉和配菜加醬都不錯,但未至於好好味,沙律的醬汁幾清新。薯仔麵糰好食好特別,又不會太杰身,濃濃芝士味又軟熟。甜品想叫梨但沒有最後叫了個芒果,底部是麵包加牛油煎得幾香,配雪糕和芒果醬都不錯但不叫好特別。整來講這價錢都可以的,但時間有少少趕要60分鐘,如時間長少少會更好。
💛呢間藏身喺大圍嘅低調隱世cafe, menu上面充滿住非一般菜式🌟配搭上比較少見而又好特別😀有芝士咖啡☕️、自家製bagel🥯、意粉🍝等等😃好多款都想試🤣📍bookmark左一排終於黎到試😆🍳Shakshuka港式煲蛋 ($88)北非x港式嘅fusion😝上碟個港式砂煲已經好吸睛🤣整體少少辣得黎幾惹味😋(圖3拉絲😆)面層有🥬羽衣甘藍脆片、🍖意式辣腸同🧀feta cheese~個蛋焗到岩岩流心🧡用🥄篤開,啲蛋黃同🥫茄醬已經流哂出黎🤪芝士仲非常拉絲🤩加埋入面嘅🥔薯仔、🍖腸同、🍄蘑菇一齊食有少少酸+辣😍冬天食好溫暖😋🥯芝士bagel跟焗蛋個set會有一個🥯之前睇過其他評論話好鬆軟🙈食完感覺芝士係好多同香 口感真係似食麵包/港式包🤔比焗蛋遜色😐有少少略油🙈總結🤩幾鐘意cafe設計左咁多獨有少見嘅菜式~同其他cafe好唔同😝食物質素都唔錯😋bagel煙韌啲就好😚好想試埋其他款同飲品😝

🍳Shakshuka港式煲蛋 ($88)

🥯芝士bagel

總結
2021-01-17
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)