2012-01-29 832 views
年初三泥食生日飯一肚氣!坐低半小時先有野食!再加單,等了超過60分鐘都未有野食!催了很多次,老闆竟話唔好意思,今日廚房得一個人返,體諒下!你唔夠人就唔好開門啦!成場都係度等!
2012-01-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Birthday
2012-01-20 459 views
首先要說明,這店是親戚開,所以已下有些食物暫時未有向顧客供應。在去蒲鍋前也查閱部份食評,也能否定食家評價,由這店剛開業至現在,真的因時段而水準有所参差,今次再試,可以說方向清晰...邁向高質素食物,中下質素食物恐怕再難再這店出現當然要早一點訂位,重有要訂定想吃食物,家姐是負責人之一,所以一切由她安排,非常多謝她幫忙,才有這丰盛晚歺生蠔(刺身) - 相信久便會開始供應,訂貨也暫時只接受熟客order,並只限制在星期四、五客人,生蠔全是星期四空運到港,星期四是最新鮮,所以最好是星期四開歺。重有...吾須要指定要甚麼蠔,由歺廳安排,包保吾會失望。我有冇要求,當然有...吾要美國珍寶蠔或size過大的蠔(能一口吃下全隻...sorry吾要),其餘甚麼蠔也沒有問,新吾新鮮...從來未擔心過,吾新鮮貨...這店重來吾會要Order了3打...只有4.5個人吃,我女兒當是0.5個,吃了兩隻,4個人吃34隻....太少了,下次要每人最少一打。蠔當然有肥有瘦,約湯匙大小,非常有光澤,一點腥,少許海水咸味,超級新鮮,又夠凍。由於一早表明我食蠔必須要落"橙紅色汁",那汁調教非常出色...絕對Hom

。由於一早表明我食蠔必須要落"橙紅色汁",那汁調教非常出色...絕對Home Made那種,過又給仔仔教訓,他話我做咩要加汁
,已近尾声,剩下1-2隻放汁試試,我錯了...以後會聽他教誨,會跟家姐說以後需要那種"橙紅色汁"或任何汁

54個月西班牙黑毛豬火腿 - 一般超市賣300至400元100克,今次吃了約400-500克左右,太肥,油香而膩,吾韌又冇渣...貴得有道理,即刨所以有光澤,只限非常熟的朋友才能享用
。那一隻火腿來貨價是5位數字,要賣也知賣甚麼價才好,用黎招呼朋友和熟客也錯

店內裝修是cyber and raw look,所以燈光也較暗。抽風算過得去,全店基本清一色燒烤,如完全沒有味是可能。未試過在這裡火鍋,紅外線電爐加上易潔燒烤板,非常健康,全港只有幾間店用這種电爐。原則上是會黏底,會有焦物,只要用紙巾在鈇板直接抹走即可,燒烤板是內斜和去油坑,會把油完全帶走。

放題是178元位,罐裝汽水啤酒任飲

刺身太選擇
三文魚腩 - 好肥,好鮮肥,少少脆口感覺,高質素
,但是適合每一個客人,7人中便有兩個吾食,於是再order三文魚

三文魚 - 同樣高質素,色澤和味道鮮,當然較腩淋身

魷魚 - 新鮮...但我們基本太愛吃魷魚

海膽 - 色澤和味道...算吧啦
,希望久將來用黑毛豬火腿代替,那就更好

燒烤物
霜降牛肉、安格斯牛粒 - 鍾意吃肉的,必定吃得出是一般貨式。要燒到全熟,那肉汁可帶出牛油香味,如果全熟...只是乾一點,會太韌

羊架 - 舊同事大讚...少少羊羶、重肉味和吾會韌,我吃了5枝(一般一Pack 是7枝骨,超市價130-210元等),更刻意把一枝燒燶一點,都吾韌

雞軟骨 - 沒雪味
,粒粒也漲漲圓圓...家中也要入這貨先得

鴨舌 - 同樣沒雪味
,過有大有細,都算中上貨

雞翼 - 同意其中一位食家所說,有些得兩寸幾..但些也是Jumbo size...過3寸,色澤新鮮,同樣沒雪味

牛舌 - 如可選擇厚切和薄切就更好,薄切要密密手,熟過籠就吾好食

鴨腎 - 不韌...因為細塊和薄身

银杏 - 要考燒功,每店如有這貨應差多質素

鮮冬菇 - 大大隻...encore了3次

茄子 - 新鮮和甜

草蝦 - 噢...算大隻又新鮮

豬腩肉 - 一寸丁方大少...對女仕就絕對欣賞
,愛吃肉的男仕....size細左少少

煙鴨胸 - 有味已熟的鴨胸...再燒就...個人意见吾配合店內食物

三文魚 - 冇吃,吾知咩味,太太和女兒有吃

多春魚 - 大條都幾肥架,過魚春並是全飽滿在魚腹內

其他沒點了.....重有秋刀魚、帶子、帆立貝、雞子、金菇....等,單吃以上已超滿足。停手熄爐前再有驚喜,一大碗法國籃蠔送上,只是白拾都超鮮甜,如果煮青酒就120分
...現在110分

所有食物基本沒有醃過,所以配上自製醬汁(有3款),對我和仔仔,這些醬汁有些浪費,我們是原味主意者

今次真係超優惠...共2100左右(7人)...要以這價錢作參考....那火腿也要近千元.....刺身(吾計蠔)最少要600-700元(order 咗4 round)

法國籃蠔
  • 霜降牛肉
  • 牛舌
  • 羊架,豬腩肉
2011-12-29 289 views
今日約左D朋友出黎相聚,蒲鍋日式燒肉火鍋專門店 以前我倆都去過而且覺得OK,所以都介紹比D朋友試下。我地6個人BOOK左八點鐘。一去到就有刺身同一板海膽(送的),但係D海膽唔係咁新鮮囉我地Order左 羊架、和牛、牛肉片、牛肋骨、牛柳粒、牛舌、羊架、雞軟骨、豬頸肉、豬腩肉、三文魚魚腩、多春魚、金菇、魷魚、海蝦、雞脾菇、冬菇、茄子(Order紙上面有的都幾乎都有點),但本人覺得如果可以有再多D選擇就好lu 每樣都好新鮮, 全部食物沒有醃過的,再以自己的口味調味,可以食到本身食物的味道且有BBQ的風味!唔會好似一般的韓國燒烤,把食物醃到唔知自己食緊係牛定羊定係豬。(這是我比較喜愛蒲鍋日式燒肉火鍋專門店的原因)
今日約左D朋友出黎相聚
,蒲鍋日式燒肉火鍋專門店 以前我倆都去過而且覺得OK,

所以都介紹比D朋友試下。我地6個人BOOK左八點鐘。

一去到就有刺身同一板海膽(送的),但係D海膽唔係咁新鮮囉

但本人覺得如果可以有再多D選擇就好lu

(這是我比較喜愛蒲鍋日式燒肉火鍋專門店的原因)
2011-12-25
$175 (Dinner)
Christmas
  • 霜降牛肉
  • 羊架
  • 雞軟骨
2011-09-13 176 views
中秋節的慶祝飯已經食過不休, 食到今晚只是中段, 同個有路盲之稱的朋友揀咗九龍城區…依….佢竟然識自己囄到九龍城廣場??!!繞場一週後就揀咗哩間剛巧路過的火鍋燒烤店, 一入座已經問係咪第一次幫襯; 答完yes 後, D詳細講解詳細到你唔信….. 我哋揀咗兩小時燒烤放題:1.Order 紙可重複五次環保再用, 如須下單第六次; 會給另一張Order 紙。2.火爐以V形design (無煙的效果), 外旁係最猛火; 放置厚肉唔易熟的食物最佳。 內向係最小火, 放置薄肉容易熟的食物最佳。3.楪上3種醬汁, 有燒烤醬、辣醬、唔記得嘜 (皆因無點)!! 枱上旁邊還有鹽、豉油、七味粉、黑糊椒粉。4.飲品有汽水啤酒任點。食物有很多款, 只記得好似order咗牛肉片、牛肋骨、牛柳粒、牛舌、羊架、雞軟骨、豬頸肉、豬腩肉、三文魚魚腩、多春魚、花支片、魷魚、海蝦、雞脾菇、冬菇、茄子、栗米。 加送每人有一份M9和牛及原粒帶子, 並有三文魚 + 八爪魚刺身及三文魚 + 熟蝦壽司。每樣都好新鮮, 但吃過M9和牛後; 其他牛食品都要放在一旁!! 食物沒有醃過, 應該係方便自選火鍋或燒烤放題的食物分派; 且可令燒烤
….佢竟然識自己囄到九龍城廣場??!!

4.飲品有汽水啤酒任點。

每樣都好新鮮, 但吃過M9和牛後
; 其他牛食品都要放在一旁!! 食物沒有醃過, 應該係方便自選火鍋或燒烤放題的食物分派; 且可令燒烤爐唔痴底。
侍應送食物飲品的速度可真快捷, 無冷場的感覺
!!

而室內裝修雖只是簡單似的酒吧黑灰牆壁, 但中央有一日本刺身壽司櫃台。
送上食物真的太多, 吃不消吃不消, 朋友提我今時今日別勉強飽肚情況, 只能讓它暴殄天物罷了!!!
M9和牛 + 原粒帶子 + 刺身 + 壽司
燒烤食物
室內裝修
讓它暴殄天物罷了
2011-09-09
$175 (Dinner)
M9和牛 + 原粒帶子 + 刺身 + 壽司
燒烤食物
室內裝修
讓它暴殄天物罷了
幾個月前去都好地地, 前晚去咗就鬧到冇停囗, 列點如下:1 牛肉: 舊時係有些少雪花嘅,而家淨係得頭盆俾幾塊加所謂日本帶子,以後加單嘅牛肉就同火腿冇分別, 仲好碎濕濕,cut cost 之作2 雞翼: 十隻雞翼五隻有雞毛, 有啲仲長到4cm 3 魷魚: 以前啲貨色都算ok ,而家用果啲係由裏到外都係粉紅色果種, 膠味甚重, cut cost 之作 x24 豉油: 有「浸」酸味5 飯: 最離譜之作, 晚市白飯係凍, 同佢投訴再換, 5分鍾後果碗飯竟然果碗都好似俾火燒過咁,微波爐係佢好幫手,連煲飯都冇誠意,最後都冇食總結: 成本增加大家都知, 要保持食物質量而適量調高$$係可接受,但佢哋做食肆做到咁,不如係屋企炒股票!(這次唯一好處係真係食得好少, 自己都唔覺有熱氣丨
幾個月前去都好地地, 前晚去咗就鬧到冇停囗, 列點如下:

2 雞翼: 十隻雞翼五隻有雞毛, 有啲仲長到4cm 

4 豉油: 有「浸」酸味

2011-08-21
$170 (Dinner)
  • 白飯
2011-07-30 31 views
食物本身並沒有味道要落很多很多鹽才有味道最好吃的是羊架但依然要下很多鹽才好吃其他的味道一般送上的刺身不太新鮮三文魚不夠肥美...另外,當時我們有兩個爐,一邊燒得還可以另一邊則燒來燒去也燒不熟要等良久才有得吃相信比這裡好的食肆多的是不需要刻意到這裡呢!
食物本身並沒有味道
要落很多很多鹽才有味道
最好吃的是羊架
但依然要下很多鹽才好吃
其他的味道一般
沒有味道
仍是沒有味道
送上的刺身不太新鮮
三文魚不夠肥美...

另外,當時我們有兩個爐,
一邊燒得還可以
另一邊則燒來燒去也燒不熟
要等良久才有得吃
一般,燒了良久才熟
相信比這裡好的食肆多的是
不需要刻意到這裡呢!

2011-07-11 29 views
同朋友聚舊,想去九龍城食所以上openice睇下,千揀萬揀book咗7點,去到問火鍋定鐵板.商量後決定鐵板,坐低已經覺得煙霧迷漫.即刻睇下張紙有咩食,大約得20款.有個男士走嚟話唔需要寫份量因為會睇人數比份量.都理所當然,唔好浪費嘛!D食物嚟到食物碎拾拾味道麻麻.叫第2round已經冇選擇只叫了3,4款.不過嚟到我地3個人真係得3舊肉,3片菜.唉..算啦.吹下水算...吹吹下諗住叫多罐啤酒(雖然係任食任飲我地食咗1個鐘已經停手,每人都只係飲咗2罐飲品)叫個應該係侍應的男士(註:個個侍應都冇著制服,好似好冇制度.成年前去過都唔係咁...唔知係咪轉咗手)佢就話:你地夠鐘啦!跟住就有另一個男士B嚟叫我地埋單!我問佢可唔可以要多一罐啤酒,佢就答我唔可以啦,夠鐘就入唔到機!!!!!算,再講都冇意思.繼續同D朋友傾計,唔夠十分鐘男士B又埋嚟竟然將我地D木筷子好大力倒落個烤爐度.咩事呀??????我地望住佢佢就走咗,再過大約十分鐘男士B又嚟..今次係將我地個烤爐塊鐵板夾走!!!我諗我地都係時間走..
同朋友聚舊,想去九龍城食所以上openice睇下,千揀萬揀
D食物嚟到食物碎拾拾
2011-07-08
$180 (Dinner)
Book 咗 8pm, 準時去到, $168 with 2 hours unlimited food surprise free 海膽 and sushi 我地總共點左有雞軟骨, 雞皮, 雞肉, 豬頸肉, 海蝦, 白菌, 香菇, 多春魚... 所有指定選擇都蠻多的啊! 其中我至激賞係豬頸肉同白菌, 兩樣食落都好juicy, 之後我地另外再點左:牛肋骨 - 同豬頸肉一樣咁juicy, 更好咬感牛舌 - 無味道牛肉 - 唔夠味, 其他食物都保持水準, 唔錯呀!

surprise free 海膽 and sushi

牛肋骨 - 同豬頸肉一樣咁juicy, 更好咬感
牛舌 - 無味道

牛肉 - 唔夠味,

其他食物都保持水準, 唔錯呀!
BBQ food
2011-07-01
BBQ food
  • 豬頸肉
  • 牛肋骨
2011-07-07 24 views
曾經聽朋友說這是間不錯的餐廳,但是今天卻讓我失望到極點首先,餐廳的環境只屬普通,沙發是有點爛的,不過也沒所謂,最重要食物好吃:之後和朋友一起叫了個鰻魚飯,誰知那鰻魚非常硬,不能說咬不開,但是需要一定的“牙力”才能切開,分成一小塊。而且鰻魚吃起來是腥的,吃了一口就再也不想吃了。再講那個鰻魚汁,完全不是鰻魚汁的味道。有股蒜蓉的味道,感覺就像普通的燒汁我和朋友都覺得這個鰻魚飯不是很好吃。另外,服務員的態度也不是很好,竟然小聲罵我和朋友,不知道是擺明還是無意。真的快氣死我了總之,下次再也不會去這間餐廳吃飯,完全留下壞影像
曾經聽朋友說這是間不錯的餐廳,但是今天卻讓我失望到極點

總之,下次再也不會去這間餐廳吃飯,完全留下壞影像
$30 (Lunch)
2011-07-04 10 views
第一,個環境真係唔得,唔係話唔乾淨,而係好似冇抽氣甘,一入到去就勁大味,勁大煙...第二,選擇算多,大約30幾樣,不過個d肉類(牛肉(各部分)同其他肉類)好似冇味甘,連基本肉味都冇...第三,醬汁有3種,1 燒汁 2好似係酸辣汁 3類似沙律醬...反正冇樣汁ok,總之就係淡.....連七味粉都係甘淡....2個鐘頭,我都係用盐調味.......總結: 肉冇味道,醬汁又唔得,食到口都寡埋,個人而論,冇下次!P.S 做得唔錯既地方: 有電視、飲品任飲,服務幾好!

P.S 做得唔錯既地方: 有電視、飲品任飲,服務幾好!
2011-07-03
$180 (Dinner)
2011-07-03 12 views
雖然唔應該有太高嘅期望,但都唔駛差成咁,食物都算係「新鮮」!除了「安格斯牛肉粒」係叫做好啲之外,其中都係完全無味!唔怪之得,俾定哂啲「7味粉」、「黑椒粉」、「鹽」咁,自己調味,如果係咁,不如返屋企自己煮啦!
2011-07-03
$174 (Dinner)
韓式燒烤食得多,平價日式燒肉係第一次試,幾有新鮮感佢地d刺身海膽幾有水準,算新鮮,免費既非常OK lu如果唔一定要食醃過的食物,(因為lee度全部都無醃味,但食物真的新鮮) 黎呢度食牛胸腹、牛舌及安格斯牛粒等,已值回票價 豬腩肉 : 肥瘦比例均勻,有肉汁又不失香滑羊架: 應有的蘇味,記住唔好燒咁熟雞子: 粉粉的,幾得意,不俗南瓜:燒後加d塩很可口當然還有其他東西也是不錯,如雞翼,牛仔骨,帆立貝,雞柳,三文魚頭骨等…最後決定食豪d,加$44換個廣島蠔,好大隻,新鮮,燒後出乎意料咁好味!(乜都無加味) ,我第一次食原味的燒肉,(剩加塩燒) ,但居然ok喎 而且吃得出各種食物的原味,算是有驚喜食2粒鐘,連飲了幾罐汽水,乜都飽waiter waitress服務OK好,換乜都快,效率奇高,連加一$174蚊位,仲想點?一句講晒,價錢便宜,質素不錯,抵食之選,可以一試
韓式燒烤食得多,平價日式燒肉係第一次試,幾有新鮮感

佢地d刺身海膽幾有水準,算新鮮,免費既非常OK lu

豬腩肉 : 肥瘦比例均勻,有肉汁又不失香滑

羊架: 應有的蘇味,記住唔好燒咁熟

雞子: 粉粉的,幾得意,不俗

南瓜:燒後加d塩很可口

而且吃得出各種食物的原味,算是有驚喜

食2粒鐘,連飲了幾罐汽水,乜都飽

一句講晒,價錢便宜,質素不錯,抵食之選,可以一試

個爐好得意又環保,好玩!
食物食得出新鮮,剩加塩不需落味
蔬菜新鮮燒後幾好味
食到第三輪已經食唔落
2011-06-06
$174 (Dinner)
個爐好得意又環保,好玩!
食物食得出新鮮,剩加塩不需落味
蔬菜新鮮燒後幾好味
  • 牛舌
  • 雞子
2011-05-25 27 views
一如以往,睇下open rice是小弟去親食飯前ka指定動作好耐都未去過lee間蒲鍋,上一次去食火鍋放題,算是滿意的一餐。本來想母親節去試下佢d燒肉放題,點知訂唔倒位唯有改為閒日去食。同火鍋放題同價,都係$158一位包飲品任食2小時,小弟今云同屋企人一行6人前往。無熟食order,送刺身及海膽一板,不過好似4人著數d,因為都係送一板食物很快上晒,唔….佢d食物真係幾得,很新鮮 個爐話係環保爐,我唔知係乜?!不過燒出黎d食物效果真係ok好, 肥油滴晒落下面,無乜油煙,食物表面脆入面嫩,重很易燒到有肉汁 我媽子講笑話要我買番個比屋企用…. 我地6個人點左超多食物,吃得出食材是好好好新鮮貨色,加埋肥豬腩及和牛,非常香口 我地ko左好幾碟,入口嫰嫰的,沾少許醬油,是讓人感動的好吃,食材不是名貴貨色, 但158一位算把啦,ok good lu我同爸子飲左好多啤酒,似乎燒肉放題更對胃口(夠多肉類) ,下一次再約fds食餐勁….

唯有改為閒日去食。

食物很快上晒,唔….佢d食物真係幾得,很新鮮
個爐話係環保爐,我唔知係乜?!
不過燒出黎d食物效果真係ok好,
我媽子講笑話要我買番個比屋企用….

但158一位算把啦,ok good lu

2011-05-24
$158 (Dinner)
Mother's Day
  • 和牛,豬腩肉,
  • 羊架
2011-05-12 20 views
今日我一同五位朋友到這間餐廳吃晚飯,看到門口無人等位,於是向該名少女攞位,她語氣差地說無位,留電話有call你,我明明見到有位,咁好啦之後我地行住街等唔夠五分鐘打來話有位,入到去五個人我地要求要開兩個爐,該少女死也不肯開兩個爐只肯開一個,-.-五個人開一個蠦我地幾時先燒得完,但他們有限時兩粒中!!!!!!!於是我地找一位話得事既嫂子,不用多說,她馬上給我們開兩個爐。跟住一路燒野食過程都無咩特別,只係覺得d店員需要再陪訓囉!!!今時今日響香港真係好難再搵到態度咁惡劣既服務員囉!店內通風又極之差,好似焗桑拿咁。而最精彩部分便是差不多夠兩小時的時候,店員急不及待拿來帳單,咁就埋單先啦。點知一埋單即黎料,該名長髮少女推架裝垃圾既車黎收我地既食物(最重要係我地重食緊野)該少女問都無問就將所以食物飲品倒晒,於是我朋友說:睇唔到我食緊野咩,點知少女店員陰聲細氣講了一句:夠鐘就要走啦,我火都着曬罵了他一頓。食得我們不愉快離場!我覺得如果她是家族生意的話,身驕肉貴,咁唔想做可以唔做,無謂趕客。領教完呢位店員既本領,本人不會再光顧這間服務態度奇差之食店!
2011-05-07
2011-05-06 16 views
態度超差~食物一般~講明食到十二點!十點五十分就大大聲講仲有邊個埋左單未走呀!仲全程啤住哂!一定唔會再去~差差差!仲有選擇少!全程叫野食都好似唔想做咁!大佬我地都係黎消費!唔想做咪講lor!建議大家千其唔好去盞谷氣
2011-05-06
$170 (Dinner)
  • 海中蝦。霜降牛肉