2022-05-08
本身book咗7:30餐廳食飯咁就約咗個好耐冇見嘅朋友見面,諗住帶佢去食好啲,睇做OpenRice 頁面上其中一間推介餐廳話分量多抵食咁就book左來試吓。點知就中咗伏。一上到去勁多人等,原本以為咁多人等實冇死啦,點知原來呢間餐廳都幾多問題。首先前台姐姐無啦啦話呢間餐廳冇酒供應而且慳限食飯時間得90分鐘。我唔知佢煮嘢食使唔使用用酒啦,但佢個drink menu 基本唔使睇,冇理由唔記得續酒牌嫁。booking 果時又唔講明,擺明專登㗎啦。咁冇辦法,無奈下都只能接受,前台姐姐話幫我哋安排咗坐露天位置,咁大熱天時梗係爭取坐室內啦,最後都成功爭取到。一坐低梗係手快快叫咗嘢食,叫咗生蠔豬手同牛扒。諗住得90分鐘時間,梗係要快啲叫等佢快啲嚟。我同啲朋友都算叫有耐心等左30-40min都唔出聲,到最後等左45min(8:15)忍唔住叫人。侍應姐姐同我地講話,因為廚房嗰個人唔識開生蠔🦪所以要我地等咁耐。本身我以為出咗啲咩事,但佢比呢個解釋我真係得啖笑。開生蠔其實唔係咩特別技能,其實我真心想問佢,會唔會有第二個廚師識。咁侍應姐姐好心咁話不如上左熱食先。咁食西餐不嬲都係頭盤跟住主菜。你會唔會食咗甜品先食
一坐低梗係手快快叫咗嘢食,叫咗生蠔豬手同牛扒。諗住得90分鐘時間,梗係要快啲叫等佢快啲嚟。我同啲朋友都算叫有耐心等左30-40min都唔出聲,到最後等左45min(8:15)忍唔住叫人。侍應姐姐同我地講話,因為廚房嗰個人唔識開生蠔🦪所以要我地等咁耐。本身我以為出咗啲咩事,但佢比呢個解釋我真係得啖笑。開生蠔其實唔係咩特別技能,其實我真心想問佢,會唔會有第二個廚師識。咁侍應姐姐好心咁話不如上左熱食先。咁食西餐不嬲都係頭盤跟住主菜。你會唔會食咗甜品先食主菜。我朋友已經等咗九個字咁佢頂唔順覺得肚餓,就叫咗個小食炸雞先。
點知原來小食炸雞都可以出晒事🍗,佢個炸雞又order 起計5min就上左我地枱。820pm終於有一樣食物上到枱。咁來到我食到一啖仔個雞皮,心諗有啲熱嘢食下。我朋友食左一大啖開始皺眉頭,佢同我講話入邊啲肉係凍嘅。我即刻放低我手上面嘅雞,露出一個尷尬嘅神情🥲。我朋友開始有啲嬲,佢即刻叫咗個男侍應過嚟,咁侍應哥哥當然同我哋講話換過/取消,我哋當然講取消。諗都諗到佢哋啲雞未解凍就炸,如果唔係唔會凍,起碼最裏面啲雞肉會係熱,用返啲唔解凍嘅雞再炸多次咪一樣。
8:25pm由入餐廳起計等咗一個鐘到,我同朋友叫做六隻生蠔終於比到我地🥲,生蠔本身質素冇乜問題,但問題係非常之多蠔殼碎。我就覺得你話唔識開蠔用咗好多時間唔緊要,但係基本沖洗都應該要做下嫁。我由張相上邊肉眼見到都有蠔殼碎,照計如果洗過應該唔會咁樣。咁佢照上我無辦法,唔通叫佢返去再洗一次咩。
8:37我終於其餘兩樣熱食都到左。咁豬手都唔難食但都唔係特別出色不過不失。牛扒本身order咗5成熟,咁大家都知牛扒真係好難控制㗎,朋友切開一睇7成咁。牛扒都正正常常係個廚師控制唔到5成都算可以原諒。
一間餐廳最重要係食物服務其次先係裝修。前面兩樣最重要如果唔重視其實都唔會做得耐。我隱約記得我食咗第一啖豬手,有個收銀姐姐已經比張單我 ,我同佢講啲嘢食啱啱先到,佢話想我埋咗張單先。咁我知佢九點要埋數如果唔係會遲收工,咁我都真係冇嘢講。最後,雖然佢冇同我講話我話左90min要我走,但都破壞咗我同好耐冇見朋友食飯嘅氣氛,希望呢個只係我嘅個別例子,想反映俾餐廳知。