以前位於擺花街小店一向有幫襯開湯底清得嚟味道濃郁,小食香口而不油膩!價格合理一直係我心中越南菜頭幾名~🤩估唔到搬到隱蔽大廈都仍然座無虛席~生牛肉湯河($88)湯底特別熬製,香醇清甜牛肉味.河粉幼細滑身彈牙.生牛肉雖然份量較少但非常軟嫩而有牛味加上大量香葉洋蔥,香味撲鼻燒豬肉(+$20跟午餐)中環依個價格有3件真係非常抵!而且燒得非常出色!惹味豬肉略帶少少肥膏加上炭香味極炭,非常好味😋極度推介!越南春卷(+$20跟午餐)又一推介🤩炸得香脆唔油就算擺耐咗仍然脆口!特別要讚賞,伴菜酸蘿蔔非常開胃,單食都一流青檬梳打(+$20跟午餐)味道跟市面上有D不同!市面可能只提供梳打水加青檸自行處理.但依杯底部而加調味糖漿,清爽而不甜膩,非一般濃厚青檸味食過咁多次午餐原來先發覺晚餐更多選擇😚菜單望上去更吸引!之後有機會一定要試吓~

以前位於擺花街小店一向有幫襯開
湯底清得嚟味道濃郁,小食香口而不油膩!價格合理
一直係我心中越南菜頭幾名~🤩
估唔到搬到隱蔽大廈都仍然座無虛席~

生牛肉湯河($88)

加上大量香葉洋蔥,香味撲鼻

燒豬肉(+$20跟午餐)

越南春卷(+$20跟午餐)

青檬梳打(+$20跟午餐)

食過咁多次午餐原來先發覺晚餐更多選擇😚
菜單望上去更吸引!之後有機會一定要試吓~
2023-01-22 4734 views
同事之前食過呢間越南餐廳,今日放工佢帶我一齊去食,鋪頭都裝修得幾靚, 簡單整潔舒適, 餐牌都幾多選擇,枱面同埋餐具都乾淨企理越南青桔梳打 - $35梳打不會過甜, 飲落啖啖有青桔香越南經典水果茶 - $48水果茶內有很多新鮮水果,茶味適中不會苦澀,水果茶亦剛剛好不會過甜越式沙爹醬燒茄子 - $68茄子很足料,很豐富,有很多配料,餐廳烤了整條原條茄子,配上炸濱海、越式沙爹醬、青蔥、芫茜和櫻花蝦,味道濃郁多層次,口感多樣豐富越式米紙薄餅(牛脷、牛腩、胡志明醬) - $88越式米紙薄餅餅皮香脆,配料豐富,有青蔥、紅洋蔥、莫薩里拉芝士、炸乾葱、芫茜、金不換,食落脆卜卜口感豐富,胡志明醬係沙律醬加沙嗲醬加蛋加葱油,香口得嚟又唔會太鹹,真心正Prime Pho Bo招牌湯河 - $148先飲一啖湯底, 24小時熬煮嘅牛湯, 湯清不咸,味道濃沃,條油炸鬼好特別,裏面鑲滿咗金不換碎,好香,味道特別, 出面未見過,招牌湯河足料:有封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛展、牛筋、牛尾、扎肉牛腩煮得軟稔鬆化,牛脷牛展彈牙可口,分量很多,即使係男人食都好夠飽計埋份量其實真係好抵食, 而且味道又好總結: 餐廳座位舒適,餐

同事之前食過呢間越南餐廳,
今日放工佢帶我一齊去食,

鋪頭都裝修得幾靚, 簡單整潔舒適,
餐牌都幾多選擇,
枱面同埋餐具都乾淨企理

越南青桔梳打 - $35
梳打不會過甜, 飲落啖啖有青桔香

越南經典水果茶

越南經典水果茶 - $48

越式沙爹醬燒茄子 - $68

越式米紙薄餅(牛脷、牛腩、胡志明醬) - $88

食落脆卜卜
口感豐富,
胡志明醬係沙律醬加沙嗲醬加蛋加葱油,
香口得嚟又唔會太鹹,真心正

Prime Pho Bo招牌湯河 - $148

先飲一啖湯底, 24小時熬煮嘅牛湯, 湯清不咸,味道濃沃,
條油炸鬼好特別,裏面鑲滿咗金不換碎

好香,味道特別, 出面未見過,

牛腩煮得軟稔鬆化,牛脷牛展彈牙可口,分量很多,
即使係男人食都好夠飽

計埋份量其實真係好抵食, 而且味道又好

總結:
餐廳座位舒適,餐枱和餐具乾淨衛生,
店員招呼亦親切有禮,
食物分量足料,有質素,
啱哂情侶拍拖或者朋友聚會食飯
2023-01-03
$213 (Dinner)
越南經典水果茶
  • PrimePhoBo招牌湯河
📍 Prime Pho📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 嘉咸街23號My Central 1樓10號舖-< Prime Pho > is tucked away behind a street market on Graham Street, Central. The fact that it was crowded despite its relatively inconvenient location vouches for their food quality!Must try the Prime Pho Bo with a delightful and flavorful broth. It comes with different cuts of beef - sliced beef, brisket, oxtail, tendons, ox tongue, etc - and a homemade deep-fried breadstick. We also enjoyed the garlic butter chicken wings too.-(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶
📍 Prime Pho

(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
位於中環的越南菜餐廳不多,這家《Prime Pho》就是其中一家
以前在擺花街的小店賺盡口碑
現在移師到嘉咸街的樓上鋪,還能保持人氣,證明食物之美味
終於來到這裡一嚐越南美食
走過斜斜的長街,穿過街市,於晚上七點左右,終於到達位於My Central二樓的Prime Pho
一進到店,心想不妙,怎麼只得寥寥可數的食客🙈
心想肯定是因為選址不佳,怎麼會有人特地走上斜路,吃這家不太起眼的越南餐廳?
誰知道過了半小時,客人就不斷入座,頓時變成超熱鬧的場景
這才知道,原來真的有人會長途跋涉,只為一碗好吃的越南粉!😆
Prime Pho Bo ($148)
這裡主打越式湯粉,這道招牌的「Prime Pho Bo」更是必試菜式之一✨
單看賣相已十分震撼,配料多到滿溢
湯底用上廿四小時熬煮而成,味道既清甜又牛香十足,而且入口不油膩
河粉順滑、有彈性,略嫌過碎,難以夾起
麵條份量不算太多,但配料之豐富足以填飽肚子
其中很搶眼的一項是長長的油條
油條是餐廳自家製的,當中還釀入了泰式香料
口感不是香脆的那種,比較像是麵包的質感
另外還有封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛展、牛筋、牛尾、扎肉、蘿蔔,超級滿足!
Prime Pho Bo

蒜蓉牛油雞翼 ($75)
Garlic butter chicken wings
五隻大大隻、外脆內嫩的雞翼
蒜蓉牛油香氣精華全依附在雞皮上
就算平日不吃雞皮,也不可以錯過這些邪惡的美味🤪
蒜蓉牛油雞翼

越式燒豬肉 ($78)
Vietnamese grilled pork
又香又惹味又多汁👍
越式燒豬肉

桂花茉莉梳打 ($35)
Osmanthus jasmine tea soda
桂花茉莉梳打

花果茶 Floral tea ($35)
花果茶

Menu:
蒜蓉牛油雞翼
2023-01-10 1988 views
《中環隱世越南菜🤗》———————————————-#primepho 🇻🇳 -同事最近介紹咗呢間中環樓上My Central 越南菜,喺濕街市附近,都幾隱世~小店水準好高質,選擇都好多,性價比唔錯😊 -🍃 Prime Phö Bo呢個Pho好豐富,可以兩個人一齊share嚟食☺️ 裏面嘅配料特別多,有牛尾、封門柳、牛脷、牛腩、牛丸、牛展、牛筋同扎肉,仲有配自家製油條,特別中意牛尾,大大舊、啖啖肉🐮 湯頭鮮甜,小店好用心咁用廿四小時熬煮牛湯,配埋手切金不換、洋蔥同香茅更加香口,但又唔會死鹹,係咁飲都唔怕口渴🤤-🍆 越式沙爹醬燒茄子呢條烤原條茄子好大條🤗 佈滿炸濱海、青蔥、芫茜,仲有滿滿嘅櫻花蝦,一定要撈埋上面嘅越式沙爹醬同昆布魚子醬,味道惹味🤭-🌟 越色小食拼盤 我哋仲嗌咗個小食拼盤開心share,包咗炸蝦餅、蒜蓉牛油雞翼、炸春卷、蝦片、燒豬肉,可以沾旁邊嘅撈濛酸汁同特色魚露😆 店員仲好貼心去提點我哋,叫我哋先食自家製鵝肝醬多士配特調花生醬,超正😋-⭐ 參考價錢︰(另收加一)Prime Phö Bo:$148越色小食拼盤: $158越式沙爹醬燒茄子: $68桂花茉莉梳打:$35越南經典水
《中環隱世越南菜🤗》
———————————————-
#primepho 🇻🇳
🍃 Prime Phö Bo
🍆 越式沙爹醬燒茄子
🌟 越色小食拼盤
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
Prime Phö Bo:$148
越色小食拼盤: $158
越式沙爹醬燒茄子: $68
桂花茉莉梳打:$35
越南經典水果茶:$48
🍌 抵deal指數:7/10
💰 人均消費︰$250
2023-01-06
$250 (Dinner)
2022-12-29 195 views
今日放工冇乜嘢做,突然間好想食越南嘢,搵吓搵吓見到呢間以前都去過嘅Prime Pho, 仲記得佢哋個牛河係我其中一間最鍾意嘅,一於今日去返食先!原來餐廳搬大咗,除咗牛河,重新加咗好多唔同嘅越南菜式, Menu豐富咗好多!而且餐廳面積又大咗,坐得更舒服,放工同朋友嚟慢慢食都得👍🏻🍴越式小食拼盤-貪心嘅我梗係叫個拼盤咩都試吓啦!小食非常齊全,有大路越南春卷,蝦餅,燒豬肉同雞翼,最特別嘅係佢有一個鴨肝醬蒜蓉包!個蒜蓉包超有驚喜,同鴨肝醬非常之夾,必食之選👍🏻👍🏻👍🏻🍴招牌火車頭湯河-嚟到梗係要食碗牛河啦,今次就熄,食咗佢個包羅萬有嘅火車頭湯河。首先個湯底非常之好味,牛味好香,就咁飲都飲得出個湯底應該係煲咗好耐🤣最特別嘅係佢原條牛骨上,黐住嗰啲肉非常嫩滑同入味,吸收晒湯底嘅精華,出邊應該食唔到!其他配料都10分充足,兩個人share啱啱好👍🏻👍🏻🍴素法包-食越南嘢另一樣嘢必要嘅當然係粵式發包啦!因為頭先食慾都食得幾濟,所以就叫個素法包試下。估唔到又幾好食喎!包裏邊有素肉同牛油果,感覺好清新,完全解晒頭先小食同湯河嘅濃味,中和得啱啱好,唔錯!👍🏻🍴越式椰奶咖啡-最後點少得必飲嘅越南咖啡呢?哩度嘅

🍴越式椰奶咖啡-最後點少得必飲嘅越南咖啡呢?哩度嘅咖啡用椰奶沖,飲落好有椰香味,好特別!😍

Prime Pho upgrade之後繼續保持水準,一定返食啦!

私心評分
食物質素 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
性價比 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
突然想食海南雞🐓,朋友找到了依間樓上的新式越南菜🇻🇳。餐廳位置不太好找,入口隱藏在水果街入面。餐廳環境闊落舒適,平日夜晚不太多人,是適合同朋友👭靜靜聊天的好地方。🍽️ 越式温泉去骨海南雞(半隻)海南雞🐓夠大隻肥美,半隻份量都好多。雞去骨方便進食👍🏽,雞肉非常嫩滑,就算是雞胸部位都滑身😋,雞肉生熟度剛好,有好淺的粉紅色,唔會有血水(個人最怕雞肉太生),跟配甜酸醬、葱油和甜醬三款醬料🥣。瑤柱飯絕對有驚喜👍🏽,黃薑飯加入雞湯和香茅、香葉🌿等其他香料烹調,味道香而不油膩,再加入瑤柱粒,灑上香脆的小蝦米🦐,就咁食都好食到一口接一口😋。🍽️ 醬燒茄子原條燒茄子🍆裏面竟然加入了魚子醬😯,仲有昆布、炸米子餅、櫻花蝦,並灑上大量青葱和芫茜🪴,再淋上自家製的醬汁🥣,味道濃郁,口感豐富🤩。🍽️ 蒜蓉炒雜菜炒菜加入了雞湯和大量蒜蓉🧄,雜菜種類好多,有:菜芯、秋葵、粟米芯🌽、椰菜仔、翠玉瓜🥒、車厘茄🍅和雞脾菇🍄,絕對唔會寡!雜菜炒得爽口,蒜蓉味香,又唔油👍🏽!☕ 冰瑤越南咖啡特調咖啡加入菠蘿蓉🍍,菠蘿的酸甜味,中和了咖啡☕的苦澀味,面層有泡沫,味道相當特別🤩。

🍽️ 越式温泉去骨海南雞(半隻)

🍽️ 醬燒茄子

🍽️ 蒜蓉炒雜菜

☕ 冰瑤越南咖啡特調

2022-12-16 146 views
Prime Pho - 越食越好味今日介紹一間位於中環區嘅越南菜,環境寬敞、光線有氣氛,非常舒服嘅感覺,提供多款特色嘅越南菜,有小食、粉面等招牌菜。牙車快 $88以慢煮雞肉絲、椰菜、青瓜、自家漬酸菜,加上黑松露蛋黃醬,配上脆炸蝦片,超級清新既沙律菜,黑松露蛋黃醬嘅比例剛剛好,不會太膩口,當中青瓜片口感一流。秘製燒魷魚 $78原條燒魷魚,超級多魷魚鬚,醬汁惹味,魷魚彈牙,食得辣嘅仲可以配上辣椒粉同青椒醬。火燒牛脷芯 $178醬汁是越式牛燒汁,是用牛肉牛骨二十四小時後熬煮後再濃縮嘅牛肉醬汁,味道超濃郁又不膩,牛脷芯口感軟腍入味,估唔到牛脷都可以有咁既食法。桂花茉莉梳打 $35陣陣花香非常清新嘅梳打。越南青桔梳打 $35酸酸地非常解膩嘅青桔梳打。
Prime Pho - 越食越好味

牙車快 $88

秘製燒魷魚 $78

火燒牛脷芯 $178

桂花茉莉梳打 $35
陣陣花香非常清新嘅梳打。

越南青桔梳打 $35
酸酸地非常解膩嘅青桔梳打。
喺中上環返工嘅人又多個食飯好去處啦😛 呢間喺中上環嘅Prime Pho出品幾有誠意🇻🇳食越南嘢有個好處,就係佢嘅菜式夠多元化,想食濃味邪惡啲可以,想食清淡健康啲又得🥰 🌃 環境 Prime Pho位於中上環嘉咸街嘅嘉咸市集My Central裏面😗 沿住Soho條扶手電梯一路上到嘉咸街,不過大廈位置有啲隱蔽,夜晚要搵搵先睇到👀 餐廳行工業風,裝修簡約得嚟都幾型格,幾適合平時黎casual dining😎 😋 食物 (4.5/5)🇻🇳 越式小食拼盤 $158🍆 醬燒茄子 $68🍜 Prime Pho Bo 招牌湯河 $148☕️ 冰搖越南咖啡特調 $48🍹 越南青桔梳打 $35小食拼盤啱曬我呢啲有選擇困難症又咩都想試嘅人😛 越式小食拼盤有6款小食,非常豐富🤩 我最鍾意個蒜蓉牛油雞翼❤️ 雞翼超大隻😍 炸到熱辣辣而且外脆內嫩,外皮有牛油香,極邪惡😈 燒豬肉好香好juicy,食落啖啖肉🐽 自家製鵝肝醬多士甜甜地,唔會腥,每人一舊份量啱啱好唔會太滯👍🏻 炸蝦餅幾大舊,餐廳話係自己手打㗎,誠意十足🍤 另外仲有越式春卷同炸蝦片,味道都唔錯,食完個拼盤已經半飽,性價比好高🤩牛魔王必食Prime Pho

🌃 環境

😋 食物 (4.5/5)
🇻🇳 越式小食拼盤 $158
🍆 醬燒茄子 $68
🍜 Prime Pho Bo 招牌湯河 $148
☕️ 冰搖越南咖啡特調 $48
🍹 越南青桔梳打 $35

牛魔王必食Prime Pho Bo🐮❣️ 同平時啲牛肉pho唔同,呢碗總共有8個唔同嘅牛肉部位,超誇張😮 湯河有封門柳,牛脷,牛腩,牛丸,牛𦟌,牛尾,牛筋同扎肉,一次過滿足晒你N個願望 ✨

牛肉好嫩好腍,湯底非常鮮甜,牛味香濃,餐廳話湯底用咗24小時熬製,啖啖都係精華🤩 湯河另外仲配咗一條自家製油條,將金不換磨成蓉再釀入去,中和返個油膩感🥰 呢碗湯河超足料,絕對夠2-3個人share,食完暖笠笠,正啊❤️

另外朋友極力推薦呢度嘅醬燒茄子🍆 揀飲擇食嘅我平時麻麻地瓜類食品,但見佢咁推薦就試吓啦😆 茄子原條燒出黎,上面落咗櫻花蝦,蔥油,昆布魚子醬同脆米調味🔥 多得佢嘅調味夠層次,鮮甜又帶鹹香,無咗個陣我唔鍾意嘅瓜味,我竟然覺得幾好食🤣 朋友果然無介紹錯😌

飲品方面,越南青桔梳打酸酸甜甜好refreshing,解膩一流🍹 冰搖越南咖啡特調幾特別,加入菠蘿同桂花🍍,再用冰搖方式調製,味道清新得黎唔會過酸,如果咖啡味再濃啲就perfect啦☕️

💰 價錢 (4.5/5)
Average price $250/pp
小店嘅食物出品幾有誠意,兩個人食到超飽人均都唔洗$300,喺中上環區真係幾抵食👍🏻 無論食lunch定dinner都好推薦☺️
...

Prime Pho – A hidden gem you shouldn’t miss out! Prime Pho, a Vietnamese restaurant in Central/ Soho serving modern and delicate Viet dishes 🇻🇳 The restaurant is located at Graham street inside My Central, not an eye-catching spot indeed but it certainly deserves more attention🤩 The snack platter pretty much included everything you need to try 😛 The garlic butter wings were crispy, buttery, and sweet. Love the grilled pork as well, so juicy and meaty 🐽 While the deep-fried shrimp cake was chewy and yum! 🍤 Meat lovers must try out their Prime Pho Bo! 🐮 The portion was extremely generous with 6 different parts of beef inside. The beef broth was sweet and fragrant, love it so much! ❤️
  • Prime Pho bo
  • 越式小食拼盤
  • 牛油雞翼
2022-12-14 121 views
⸝⸝⸝⸝加拿大豬鞍|𝟮𝟰𝟴完全超乎想像嘅一道菜٩(*・𐃷・*)選用慢煮烹調方法 肉質呈粉紅色 好鮮嫩香茅辣醬非常出色 辣辣地勁惹味.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ連配菜都唔會馬虎 南瓜茸伴時令蔬菜⸝⸝⸝⸝番西邦峰|𝟭𝟭𝟴一見到個菜式名心諗咩嚟呢 越南最高山峰??其實係燴越式牛尾疊到好高 (◍•͈⌔•͈◍)加入越式香菜、青汁、以及牛肉牛骨經24小時熬煮而成嘅越式牛燒汁煮成啲肉一夾已經離肉 肉質好軟腍 而且非常入味⸝⸝⸝⸝醬燒茄子|𝟲𝟴平時去串燒店嘅燒茄子是必點𝙞𝙩𝙚𝙢坊間一般用蒜蓉 而呢到嘅燒茄子好獨特加入櫻花蝦、炸米餅、魚子醬、越式沙爹醬⸝⸝⸝⸝芫茜梳打|𝟯𝟱聽落個名好似奇奇怪怪 有好多幻想空間(*σ´∀`)σ梳打用咗雪碧底 甜味中和咗芫茜味飲落其實並非想像中咁奇怪 而且係幾𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝⸝⸝⸝⸝牛油果奶昔|𝟱𝟬口感綿密細滑 味道濃郁 飲得出好足料( *ฅ́˘ฅ̀*)
加拿大豬鞍|𝟮𝟰𝟴
完全超乎想像嘅一道菜٩(*・𐃷・*)
選用慢煮烹調方法 肉質呈粉紅色 好鮮嫩
香茅辣醬非常出色 辣辣地勁惹味.ᐟ.ᐟ.ᐟ.ᐟ
連配菜都唔會馬虎 南瓜茸伴時令蔬菜

番西邦峰|𝟭𝟭𝟴
一見到個菜式名心諗咩嚟呢 越南最高山峰??
其實係燴越式牛尾疊到好高 (◍•͈⌔•͈◍)
加入越式香菜、青汁、以及
牛肉牛骨經24小時熬煮而成嘅越式牛燒汁煮成
啲肉一夾已經離肉 肉質好軟腍 而且非常入味

醬燒茄子|𝟲𝟴
平時去串燒店嘅燒茄子是必點𝙞𝙩𝙚𝙢
坊間一般用蒜蓉 而呢到嘅燒茄子好獨特
加入櫻花蝦、炸米餅、魚子醬、越式沙爹醬

芫茜梳打|𝟯𝟱
聽落個名好似奇奇怪怪 有好多幻想空間(*σ´∀`)σ
梳打用咗雪碧底 甜味中和咗芫茜味
飲落其實並非想像中咁奇怪 而且係幾𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝
牛油果奶昔|𝟱𝟬
口感綿密細滑 味道濃郁 飲得出好足料( *ฅ́˘ฅ̀*)
2022-12-13 85 views
寒風瑟瑟的夜晚,即使走在繁華的中環,也需要一盅暖心的湯羹,一份熱熱的餐食。於是,我便和朋友走進了街邊的這間越南餐廳,點了三道別具特色的美味佳餚。第一道菜是獨具特色的牙車快沙律,它裡面包含了慢煮雞絲、黑松露蛋黃醬、椰菜、自家醃製的酸菜和青瓜蝦片,因此吃起來入口鮮香,非常爽口,食材的新鮮搭配美味的蘸醬,吃到嘴裡讓人胃口大開。而第二道菜是這家店的特色料理,番西邦峰,它取名于越南的最高山峰。這道菜其實就是燴越式牛尾,裡面包含了香菜、青汁、越南式的牛燒汁。牛肉和牛骨經過二十四小時的熬煮之後顏色漂亮,入口濃厚,如同濃縮而成的肉汁。品嘗起來覺得濃郁,吃了之後讓人回味無窮,久久不能忘懷。而第三道菜是這邊的招牌,炒蝦河,用了自家製的龍蝦湯作為上湯,因此湯頭非常鮮美,主菜也具備非常高的質素,吃到嘴裡融合了龍蝦的鮮香和湯頭的肥美,真的是今天晚上的一大驚喜之一。總體來說,Prime Pho真的培養起了我對越南菜的趣味,期待接下來,再和朋友家人享用這裡的美味佳餚。
2022-12-13 96 views
越南同日本都係一個「長形國家」,南北兩邊距離愈遠,飲食同風土文化嘅差異亦都越大。越南作為一個狹長形國家,南北差距數千公里,領土面積是日本的 90% 大,這樣的地理條件使得越南發展出截然不同的南北文化。多數情況南方都較北方富裕,加上商貿發達令文化交流更頻繁。好似南越偏酸偏甜嘅口味就係受歐洲移民同商旅影響,加上土地肥沃,食材自然更新鮮多元化,所以個人比較鍾情南越菜,色彩繽紛夠fusion,酸甜辣結合唔同嘅香料運用,可塑性略勝北越一籌。‑ ‒ – 快望 PrimePho 嘅menu感覺偏向南方口味,#柚子牛至也海鮮沙律 偏甜,微微酸,配海鮮比較清爽。主菜 #燒魷魚 同 #招牌Prime 炒蝦河,魷魚燒得恰到好處唔會乾柴,咸甜鮮香加上表層薄薄一塗上燒汁好惹味。至於濕炒河唔太油同樣係感覺清爽,份量十足夠晒大大碟。‑ ‒ – • 柚子牛至也海鮮沙律• 燒魷魚• Prime 炒蝦河‑ ‒ –

• 柚子牛至也海鮮沙律
• 燒魷魚
• Prime 炒蝦河

2022-12-11 119 views
牛脷牛腩 pizza配胡志明醬第一次係香港食米纸pizza, 自己剪開黎食,表面嘅胡志明醬同蔥花到辣辣地, 加埋香料九層塔有種越南嘅味道。牙車快「牙」係越南語的讀音,「雞」既意思,「車快」(廣東音讀「些快」) 解作沙律,原來係越式雞絲沙律。呢度特別啲加咗黑松露,味道比較有層次, 配上脆蝦片食又多咗重口感。越式燒豬肉豬肉醃好曬黎燒,好想配番碗白飯, 唔怪得有個餐係滑蛋燒豬肉飯。越式炸蝦餅自家製嘅蝦餅,食到一粒粒嘅彈牙蝦肉被蝦滑包住黎炸成餅,口感超豐富,醬汁好重醃檸檬味。玫瑰花茶但夜晚唔想飲咖啡因,又想飲熱野,原來仲有Menu 仲未有既玫瑰花茶,很天然,飲完仲可以繼續加熱水。越南青桔梳打清新有汽,星期五飲十分gur。#test_central______________________________🏠Prime Pho📍中環嘉咸街23號My Central1樓10號舖💵 HKD250 per head‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram

牛脷牛腩 pizza配胡志明醬

牙車快

越式炸蝦餅

玫瑰花茶

越南青桔梳打
清新有汽,星期五飲十分gur。

#test_central
🏠Prime Pho
📍中環嘉咸街23號My Central1樓10號舖
💵 HKD250 per head

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #tea #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#likeforlikes #centralvietnam #vietnamesefood #hkviet
#먹방 #맛집 #맛 #홍콩  #홍콩맛집
#comida #restaurante #followforfollowback #like4likes
2022-12-10 139 views
禮拜五去食lunch 可能多人排緊隊 面一到 加完配料 佢地職員極速收配料碟 以為佢地咁好服務 但原黎唔係 係想你快d交枱 食食下面 停左手 想搵紙巾 職員已經行過黎問收唔收得野 之後食完面 準備飲完d野飲 職員已經叫結賬 洗唔洗咁快 望下安心出行 半個鐘咋 估唔到咁催人 好有壓力 估唔到有時間限制 我明多人 餐廳係想排緊隊既人可以快d d有機會食到野 如果有下次 我會選其他餐廳 起碼會食得安落d 丫媽都未有咁催我 催到人精神緊張 野食方面 個人覺得不過不失 encore機會都好微
2022-12-09
$109 (Lunch)
2022-12-10 1311 views
又到星期二,今日同朋友講話好想食越南野,我朋友就話係我公司附近有prime pho,一直好想試,而家終於試到!Prime pho 除左傳統嘅pho, 仲有好多吾同嘅選擇,有越南pizza, 米紙卷等,我哋今次就叫左prime 炒蝦河,微辣炒雜菜同醬燒茄子!Prime 炒蝦河好正,老闆同我哋講佢哋係用龍蝦汁去炒pho ,裏面有四大隻虎蝦,好爽甜同新鮮,食落去好有驚喜,龍蝦汁好出,同係其他店食真係好吾同,下次一定會encore 😄炒雜菜就有好多吾同種類嘅菜,例如秋葵,粟米仔,小耶菜同翠肉瓜,吾同嘅菜好鮮甜,加埋啲辣味,食落好嘢味又吾會覺得好多油!😍個原條烤醬燒茄子上面有炸檳海同越南style 沙嗲醬,加埋好特別,好岩做前菜小食!飲品方面我哋叫左杯芫荽sprite, 我朋友本身好鍾意食芫荽,佢話估唔到係咁嘅問,有驚喜😁 而我就叫左冰搖越南咖啡特調,本咖啡加左桂花蜜,夾埋espresso,好清新,真係一喝就愛上☺️,下次都一定會再叫😋😋😋

2022-12-06
Type of Meal
Dinner
  • 醬燒茄子
2022-12-08 110 views
中環放工好去處🤎🍚瑤柱油飯 $20 x 2 油飯上面有大量炸瑤柱絲,少油好香,唔食飯既我都忍唔住食,好味😋🍆醬燒茄子 $68 黑色的係魚子醬,白色既係炸米餅,仲有啲櫻花蝦,再配埋少少辣嘅沙嗲醬,整體口味都好濃郁😋再加埋芫荽青蔥,整體都好好味🍖越式燒豬肉 $78 豬肉多汁味濃😍🐓越式溫泉去骨雞(半隻)$158 雞肥美嫩滑,加上醬汁,都好好味👍邪惡嘅雞皮好滑🤪- 食完嘢,加兩杯嘢飲,非常完美 - 🥤桂花茉莉梳打 $35🥤越南青桔梳打 $35
中環放工好去處🤎

🍖越式燒豬肉 $78 豬肉多汁味濃😍

- 食完嘢,加兩杯嘢飲,非常完美 -
🥤桂花茉莉梳打 $35
🥤越南青桔梳打 $35