🌟我與女兒選擇了德國鹹豬手套餐~$268,套餐內包含半份香脆的鹹豬手、烚薯以及兩杯德國啤酒。鹹豬手的外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配薯條和啤酒,讓人感受到德國料理的獨特魅力。啤酒清爽的口感,與鹹豬手的豐富味道形成了完美的搭配。✨此外,我們還點了半隻的烤燒春雞,配上薯條~$188。春雞外焦里嫩,雞肉鮮美,醃製得恰到好處,讓每一口都充滿香氣。搭配的薯條脆而不油膩,讓整體餐點更加豐富。🌟餐廳目前正進行啤酒節優惠,Oktoberfest套餐原價$458,現在只需$268,實在是非常划算。此外,若經Openrice訂座,消費滿$450還可以半價享用德國鹹豬手或雜錦腸拼盤,讓人忍不住再來一次。更棒的是,餐廳提供啤酒、雞尾酒Free Flow,只需$259起,讓喜愛啤酒的朋友們可以盡情享用。⭐整體而言,Prosit Bar & Restaurant不僅提供美味的德國料理,還有愉悅的用餐氛圍,適合家庭聚餐或朋友聚會。

• 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
2024-09-02 156 views
餐廳係德國酒吧餐廳,裝修帶非常濃郁既音樂主題。無論食飯定飲都係好地方,而家套餐只要$398就有齊前菜、餐湯、主菜同飲品🐷德國香脆鹹豬手配酸椰菜及烚薯($288)鹹豬手外皮非常脆口,肉夠腍又入味,完全唔會韌。個酸椰菜酸酸甜甜,中和咗豬手嘅油膩感,烚薯粉糯又綿密,三樣嘢一齊食,口感豐富到不得了!份量都幾大,一個人食可能要打包。鍾意食德國菜嘅朋友,呢個鹹豬手真係必試🐮奧地利式香煎牛仔肉($238)牛仔肉份量都唔少,炸得岩岩好,外面香脆,裡面粉嫩。肉汁豐富到,牛肉嘅鮮味好濃郁。

🐷德國香脆鹹豬手配酸椰菜及烚薯($288)

🐮奧地利式香煎牛仔肉($238)

2024-09-01 95 views
這間位於尖沙咀的【Prosit Bar and Restaurant】,主打德國及奧地利菜,以酒吧餐廳的格局,走懷舊POP的路線。有午市套餐,包餐湯及主食,由七十多元起。晚市更有套餐供應。德國香脆鹹豬手配烚薯豬手皮焗至十分香脆,配上酸菜,可減輕油膩感,還配上薯仔。All day breakfast即叫即做新鮮熱辣,有炸薯角、煙肉、德國腸、煎蛋等,非常豐富。經 Openrice 訂座,消費滿 $450 即可以半價享用德國鹹豬手或雜錦腸拼盤。另外只需要$259起可無限任飲生啤、紅酒、白酒等超過 14 款酒精飲品。

有午市套餐,包餐湯及主食,由七十多元起。

晚市更有套餐供應。

德國香脆鹹豬手配烚薯
豬手皮焗至十分香脆,配上酸菜,可減輕油膩感,還配上薯仔。

All day breakfast

收工想去輕鬆一下?😄約friends 去happy Hour吧!朋友推薦嘅尖沙咀德國餐廳,佈置以音樂元素為主,結他🎸擺設充滿藝術氣息。每逢週五、週六晚上都有現場🎵食客們仲可以點自己中意嘅歌,上臺唱埋都得XD,盡情高歌,氛圍唔錯👍豬手份量十足,豬皮脆得恰到好處,肉質多汁👅除了豬手本身,還有沙律同野菜作為配菜,特別是酸椰菜💕口感酸甜,讓人食慾大開!拼盤會搭配唔同嘅腸仔,每一款帶有獨特嘅香味🤤同埋口感。外皮香脆而且好juicy,用嚟配酒就啱啱好🫶🏻

2024-08-22 89 views
.今次嚟食德國菜🇩🇪原來呢間餐廳已經開左4️⃣0️⃣年一入去已經見到好多個結他🎸好有feel 🫡原來星期五六夜晚仲有live Band🎶表演添.食物選擇都幾多揀咗兩款嚟試吓.🌟德國香脆鹹豬手配酸椰菜食德國🇩🇪菜點可以唔食招牌豬手啊 🐽 上枱嘅時候已經切好哂俾我哋唔使我大費周章個皮幾香脆 入面豬肉又keep到肉汁加埋薯仔🥔食中和油膩感👍🏿.吞拿魚沙律估唔到個份量都幾大而且都幾多配料除咗有吞拿魚之外,仲有洋蔥🧅三色椒🫑青瓜🥒,薯仔🥔等等加埋特製嘅甜醋又幾好食喎本身唔特別好🥗既我都食哂.多啲人就可以share多啲野食下次試埋德國腸🇩🇪先.@prositwinebar📍尖沙咀亞士厘道 22 號好利時大廈 1 樓
[Prosit Bar & Restaurant]
加埋薯仔🥔食中和油膩感👍🏿
吞拿魚沙律
估唔到個份量都幾大
而且都幾多配料
除咗有吞拿魚之外,仲有洋蔥🧅三色椒🫑青瓜🥒,薯仔🥔等等
加埋特製嘅甜醋又幾好食喎
本身唔特別好🥗既我都食哂
多啲人就可以share多啲野食
下次試埋德國腸🇩🇪先
@prositwinebar
📍尖沙咀亞士厘道 22 號好利時大廈 1 樓
  • 德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯
2024-08-18 113 views
位於好多餐廳嘅阿士厘道嚟嘅目的係見到星期五、星期六晚有live music🎵🎶🎼仲有朋友好鍾意食德國豬手~咁就唔洗講啦呢度係perfect match!✔️德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯 注意等待時間比較耐 不過如果同朋友一齊想慢慢傾偈 咁就係一個好好嘅理由可以坐多陣 先講個酸菜 味道比較溫和 唔會好咸好甜好酸好搶 啱晒我口味 豬手醃得夠晒入味 塊豬皮脆卜卜好香口 用嚟餸啤酒一流 仲配上烚薯仔🥔同沙律🥗 呢兩樣都比較輕怡 可以飽肚得嚟又減低油膩感✔️特色燒春雞配薯菜 燒春雞一份半隻 食落比較淡口 感覺好健康 跟埋兒時最愛嘅波浪粗薯條🍟其實呢度都有set供應不過我同朋友唔想食太飽就冇點了食完傾傾下計竟然吹奏緊月半小夜曲係我細個好鍾意聽嘅歌啊😝
位於好多餐廳嘅阿士厘道
嚟嘅目的係見到星期五、星期六晚有live music🎵🎶🎼
仲有朋友好鍾意食德國豬手~咁就唔洗講啦
呢度係perfect match!

✔️德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯

其實呢度都有set供應
不過我同朋友唔想食太飽就冇點了

食完傾傾下計竟然吹奏緊月半小夜曲
係我細個好鍾意聽嘅歌啊😝
向尖沙咀嗰頭諗食乜之際,見呢間餐廳樓下嘅Dinner Set Menu都幾多選擇,仲有湯有飲品就上咗去,不過朋友唔多餓,同主要想飲嘢吹水,索性散叫算。德國香脆身咸豬手配酸椰菜及烚薯($288)睇落唔多,但實際上又幾大份,豬手皮幾脆,啲肉切埋粒上幾好。酸椰菜唔會太酸,烚薯易入口,唔會太硬/淋。他他汁炸蘑菇 ($135)炸衣酥脆,內裡嘅蘑菇juicy,加埋他他醬,做下酒菜唔錯。Pina Colada ($90)Rum、菠蘿同椰味mix埋整體感覺溫和,唔會太甜。HK Yau($85)呢個本地手工啤一向係質素保證,冇得輸。話說呢度$259 起就有啤酒、雞尾酒 Free Flow(*無限任飲生啤、紅酒、白酒等超過 14 款酒精飲品),不過自己同友人都唔多飲得所以冇用優惠。另外返去睇返先知,原來through Openrice訂位,嗌夠$450 就可以半價嗌一份德國鹹豬手或雜錦腸拼盤(只限堂食同唔可以用其他優惠一齊用),適合多人聚會用。

德國香脆身咸豬手配酸椰菜及烚薯($288)

他他汁炸蘑菇 ($135)
炸衣酥脆,內裡嘅蘑菇juicy,加埋他他醬,做下酒菜唔錯。

Pina Colada ($90)
Rum、菠蘿同椰味mix埋整體感覺溫和,唔會太甜。

HK Yau($85)
呢個本地手工啤一向係質素保證,冇得輸。

1K
2024-08-10 144 views
其實香港有好多唔同style嘅酒吧,好似尖沙咀呢間就有呢間懷舊風德國加奧地利酒吧每晚都有live聽,食客仲可以即興jam埋歌,好有氣氛㗎食德國嘢當然要食肉腸啦,但都有好多選擇,唔想煩嘅就嗌雜錦腸啦好彩胃民有用OpenRice book位有半價,折咗都只係百幾蚊一碟,份量好大,用七條唔同種類嘅肉腸有啲就好嫩,有啲就好香濃爆汁,有啲就脆卜卜,好過到肉癮仲有沙律同薯粒做side dish,薯仔焗得好有質感,沙律都幾鮮爽原來德國都有自己style嘅蘋果批,感覺似係甜品界嘅威靈頓牛柳,外酥內軟,唔會太甜,配隔離嘅雲呢拿雪糕絕配見到$259起嘅啤酒同雞尾酒Freeflow就好想飲,但胃民未必飲到太多就嚟返兩杯德國嘅黑啤同白啤,一杯高身啤酒都好襟飲啤酒泡好綿,用嚟襯腸食真係好夾

每晚都有live聽,食客仲可以即興jam埋歌,好有氣氛㗎

雜錦腸拼盤

有啲就好嫩,有啲就好香濃爆汁,有啲就脆卜卜,好過到肉癮

蘋果批

Erdinger Hefe 500ml

就嚟返兩杯德國嘅黑啤同白啤,一杯高身啤酒都好襟飲

Erdinger Dunkel 500ml

啤酒泡好綿,用嚟襯腸食真係好夾
$315 (Dinner)
雜錦腸拼盤
蘋果批
Erdinger Dunkel 500ml
  • 什錦腸拼盤
2024-08-07 80 views
有日行過尖沙咀, 經過店員熱情推介就上樓上的德國餐廳試試上到樓上的復古德國餐廳,餐廳用音樂做主題🎶到處都掛滿結他🎸餐廳的裝修充滿了80年代獨有的復古溫馨氛圍讓人彷彿穿越時光隧道,回到那個溫馨的年代。餐廳主打豬手、德國腸、德國啤酒等德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯$288切好晒拆埋肉 好幾方便可以叉住食豬手皮脆,肉嫩惹味酸椰菜酸爽開胃,可平衡豬手的油膩感沙律的汁都酸酸地,都係開胃爽口夾埋原個清烚薯仔一齊食,飽肚而且營養均衡。✨牛油杏片煎比目魚 $225比目魚肉質細嫩骨少簡簡單單以牛油煎香,用檸檬汁去腥提鮮都已經好好味搭配酥脆的杏片以及濃郁的牛油,層次豐富,口感層次感十足。薯仔細細粒好方便食✨可樂 $62* 餐廳有加一服務費
有日行過尖沙咀, 經過店員熱情推介
就上樓上的德國餐廳試試

上到樓上的復古德國餐廳,餐廳用音樂做主題🎶到處都掛滿結他🎸
餐廳的裝修充滿了80年代獨有的復古溫馨氛圍
讓人彷彿穿越時光隧道,回到那個溫馨的年代。

餐廳主打豬手、德國腸、德國啤酒等

德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯$288
切好晒拆埋肉 好幾方便可以叉住食
豬手皮脆,肉嫩惹味
酸椰菜酸爽開胃,可平衡豬手的油膩感
沙律的汁都酸酸地,都係開胃爽口
夾埋原個清烚薯仔一齊食,飽肚而且營養均衡。

✨牛油杏片煎比目魚 $225
比目魚肉質細嫩骨少
簡簡單單以牛油煎香,用檸檬汁去腥提鮮都已經好好味
搭配酥脆的杏片以及濃郁的牛油,
層次豐富,口感層次感十足。
薯仔細細粒好方便食

✨可樂 $62

* 餐廳有加一服務費
一間位尖沙咀嘅舊式德國酒吧小店,地方少少,但充滿人情味🝮Erdinger Dunkel 500ml 🝮Hong Kong Yau 500ml 💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️ Draught beer 是必須,選了德國黑啤同港式啤酒🍻🝮Jägewrschnitzel w/ Fried Potatoes 吃了德國名物獵人肉排(Jägerschnitzel),即係將小牛排或豬肉壓到好扁,沾粉再攞去炸,咬落索索聲,內裡肉味足夠而不乾,處理不錯😋今次星期六嚟到,約晚上9時半後有𝚕𝚒𝚟𝚎 𝚋𝚊𝚗𝚍環節,樂手是唱歌導師👨‍🏫,食客可以點歌自己唱🎤。當晚大部分都係廣東歌,新舊歌都有🤗原來在座客人好多都係唱得之人,有種隱世歌湖、高手過招嘅感覺!🤭😎

一間位尖沙咀嘅舊式德國酒吧小店,地方少少,但充滿人情味

🝮Erdinger Dunkel 500ml [HK$85]
🝮Hong Kong Yau 500ml [HK$85]

🝮Jägewrschnitzel w/ Fried Potatoes [HK$242]

2024-07-27
Type of Meal
Last Night Supper
2024-07-31 83 views
最近夏日炎炎食飯會好想飲杯冰凍嘅生啤,今日就同朋友一齊踩入一間主打德國菜嘅樓上吧食飯。一入到餐廳有如由隨意門入咗一間歐陸風格嘅小木屋好有feel。餐廳牆上仲有好多店主同樂手私人珍藏嘅結他,有如一個迷你結他博物館。餐廳原來每個星期都有兩場music live show。德國脆咸豬手配酸菜及特色炒薯嚟到德國餐廳必定要點咸豬手先叫食咗德國菜,Prosit 嘅咸豬手正常發揮嘅出色,外皮炸得非常脆。入面嘅肉質軟林得嚟仲要好離骨。Pan Fried 嘅炒薯好香口,用嚟送德國嘅黑生啤一流。什錦腸拼盤拼盤嚟講非常豐富,一共有六款不同口味嘅肉腸。個人最愛嘅係德國豬肉腸同埋火腿芝士腸。德國豬肉腸嘅豬肉味好香濃,而且廚師特別肉腸grill得外皮爆裂脆邊,每一啖都好香口。而火腿芝士腸非常juicy, 一口咬落去有爆漿般嘅芝士,味道唔會話好濃岩岩好同豬肉味balance到。德式蘋果批鄉村風格嘅蘋果批,好有home made感覺。味道岩岩好,不太好甜嘅朋友就岩哂。酥皮嘅陣陣牛油味好撲鼻,批餡入面仲有啖啖嘅肉桂味,配埋一球雲呢拿雪糕非常完滿。

德國脆咸豬手配酸菜及特色炒薯

什錦腸拼盤

德式蘋果批
2024-07-24 273 views
I've heard of Prosit many years ago and finally got the chance to give it a try. Prosit is a casual bar and restaurant on Ashley Road that offers classic German cuisine. Decorated with guitars hanging on the walls, it seems the place hosts live music events from time to time.All Day Breakfast is the best choice when you have difficulty on deciding what to eat. Fried eggs, German sausage, bacon, butter bread, mushrooms, potatoes, ketchup beans and greens - a combo that one never gets bored of. Se

All Day Breakfast is the best choice when you have difficulty on deciding what to eat. Fried eggs, German sausage, bacon, butter bread, mushrooms, potatoes, ketchup beans and greens - a combo that one never gets bored of. Served efficiently so we had something to munch on while waiting for the main dish.

Ordered the German staple Pork Knuckle to share. Freshly roasted so it took some time. Piping hot. Crackling skin. The meat was moist and tender with gelatinous tendons. The sauerkraut was also served warm.

They also provide 1/2 pork knuckle in their lunch menu which would be a great alternative for solo diners.
2024-07-20 112 views
做咩鹹豬手,小心咬爛你隻手🤪食得德國鹹豬手最正嘅位就係佢外皮好脆,脆卜卜嘅豬手,真係令人忍唔住一啖咬落去。而且裏便鹹鹹地,夾埋清淡嘅薯仔一齊而且仲會有酸菜同埋沙律作為配搭,咁就營養更加均衡。除咗有得個鹹豬手之外,叫個all day Breakfast都唔錯,佢個all day Breakfast裏便會有豬肉腸,煙肉,炸薯仔,沙律,茄汁豆,多士同埋煎蛋,非常之豐富。依家餐廳總會有好多結他,作為裝飾,星期五夜晚仲會有演奏添!
做咩鹹豬手,小心咬爛你隻手🤪

依家餐廳總會有好多結他,作為裝飾,星期五夜晚仲會有演奏添!
🐟香煎龍利柳配烚薯好大塊既龍利柳,香味十足,食落唔油膩,適量既調味,唔會太咸,可以突出到龍利柳既魚味🥰!伴碟既薯仔賣相突出🥔,份量亦都好多,口感唔鬆散,食落好厚實!沙律充當一個清新既角色,口感爽口!✨🐖德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯漂亮既擺盤,上碟個陣已經切好咗,方便客人食用。外皮非常香脆🔥,每咬一啖都好似聽緊ASMR咁,調味唔會過咸,配合埋柔軟既肉質,整體非常合襯。伴碟有酸椰菜,非常開胃,沙律亦都可以充當協調角色,增加爽口感覺。😍🍏Apple Strudel with Ice Cream🍦賣相好靚,打卡一流🤩,批皮非常香脆,配合蘋果內餡,一脆一軟,層次十足。另外配合軟雪糕,一冷一熱,食落又有另一個層次,相當滿足。😋Long Island Tea🍹酒味好濃烈,當中甜味同酸味都相當平衡,一啖咸豬手,一啖酒,非常配合。微醺既感覺亦都相當舒服,可以好放鬆咁享受呢一餐!😎📍Prosit Bar & Restaurant 尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓

🐟香煎龍利柳配烚薯

🐖德國香脆咸豬手配酸椰菜及烚薯

Long Island Tea🍹

📍Prosit Bar & Restaurant
尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈1樓
呢次為大家介紹呢間德國餐廳,選址比較隱蔽,環境好似小木屋咁,幾有情調~牆壁上掛滿了結他🎸聽員工講話星期五六夜晚會有𝚕𝚒v𝚎 𝚋𝚊𝚗𝚍,應該幾有氣氛~仲話原來店舖已經開咗將近𝟺𝟶年😲食物方面選擇都幾多,主要都係傳統德國美食,另外仲有超多唔同既酒,品項超多~不過提提大家呢度飲水都係要收錢嘅🫢🥓雜錦腸拼盤 $𝟸𝟺𝟾腸嘅份量好充足,有唔同種類嘅腸,所以食落唔會好膩,配上脆薯同沙律有助解膩~好適合配酒食🍖煙豬脊肉配酸椰菜及烚薯$𝟷𝟿𝟻呢個肉好大塊有啲嚇親,口感軟熟,可以配上店員比嘅蕃茄醬同芥茉醬一齊食增添味道~底下仲有啲酸椰菜幫助解膩

🥓雜錦腸拼盤 $𝟸𝟺𝟾

🍖煙豬脊肉配酸椰菜及烚薯$𝟷𝟿𝟻