2023-05-06 463 views
貴 難食 叫咗炸豬扒飯 花枝丸同拼盤一食就知所有嘢都一早整定 鹽酥雞無味 唔脆花枝丸唔熱無咬口 仲衰過去路邊食龍津小食個豬扒飯仲要凍垃圾餐廳 無服務 無質素 收得貴希望香港人唔好再縱容呢啲餐廳
貴 難食
個豬扒飯仲要凍
垃圾餐廳 無服務 無質素 收得貴
希望香港人唔好再縱容呢啲餐廳
2023-05-01 418 views
假日約咗朋友去行街,lunch就去咗間叫 奔之食堂嘅餐廳食嘢,餐廳咁岩做緊角落生物主題🐧有啲枱會有角落生物嘅擺設相當可愛😚我叫咗貢丸魚蛋米粉 同一杯特飲😋📝貢丸魚蛋米 貢丸彈口 魚蛋爽口而且入面有豬肉做夾心相當有驚喜👍🏻而米粉麵質幼身爽口 可惜米粉份量較少 好快就食完 唔夠滿足🙈

知道角落小夥伴又期間限定主題餐廳出現,媽媽又第一時間帶豬仔包去打卡📸朝聖一下😆今次我哋去嘅係銅鑼灣嘅 #犇之食堂,由於冇得預約只有walk in, 所以媽媽專登揀咗午餐時段過後先去🤭一去到,已經見到門外有立體嘅「企鵝🐧」同「白熊🐻‍❄️」,仲有紙版角落小夥伴佈置,豬仔包非常興奮😆。不過入到去,就有點失望,全場角落小夥伴佈置只係得兩幅畫🤦🏻‍♀️。雖然場内沒有打卡佈置,但有主題食品可以點😊。店舖係用手機落單,我哋可以睇到食物相片,都幾方便😊。媽媽就㨂咗豬仔包最鍾意嘅「蜥蜴🦎」做主題嘅飲品👉🏻「蜥蜴蝶豆花藍莓沙冰🫐🍧」,另外再點咗「角落小夥伴台式拼盤🍱」同「飛塵貢丸湯銀針粉🍲」。「角落小夥伴台式拼盤🍱」~ 拼盤包括鹽酥雞🐥、台式香腸同地瓜條🍠,靚靚嘅角落小夥伴紙盒非常加分👍🏻。鹽酥雞🐥同地瓜條🍠都好香脆,豬仔包仲話地瓜條🍠甜甜哋,好味過食薯條🍟😆,而台式香腸份量少,味道亦普普通通,可以略過😝「飛塵貢丸湯銀針粉🍲」~ 點嘅時候已知道係細份量,但食落覺得銀針粉份量唔算少,湯底唔太濃,不過配埋魯肉一齊食岩岩好,加埋爽口貢丸、紫菜同清甜嘅白蘿白,份量算足,比媽媽想像中有驚喜👍🏻。「蜥蜴蝶豆花藍莓沙冰🫐

「蜥蜴蝶豆花藍莓沙冰🫐🍧」~ 首先賣相非常吸引,新鮮藍莓🫐、脆米、cream同糖針,全部都係豬仔包最愛💕,所以一上台已搶住飲🤣,到媽媽試飲嘅時候,先發現底部嘅藍莓🫐汁係非常非常甜🤪,要同沙冰攪勻甜度先岩岩好😅

整體食物味道媽媽覺得都唔錯,不過價錢真係偏貴😅。雖然5歲以下不設最低消費,但其實隨便點一兩款食物都已過每人$100這個最低消費限額🤭,如果可以加入多些主題佈置,會更吸引👍🏻
2023-02-28 687 views
今日出去銅鑼灣食lunch,心思思想飲珍奶,所以去左食台灣野,順便跟餐飲叫珍奶🧋🤭 呢間餐廳裝修行木質調,分咗戶外吧枱區,同埋室內用餐區。一入到去坐低就會比一個QR code俾我落單,上餐速度都算快,不過要台式餐廳嚟講,呢度嘅價錢就有啲貴。宜蘭鹽酥雞滷肉飯 ($92)佢個滷肉飯同鹽酥雞分開上,呢個安排都幾好,因為滷肉飯啲汁唔會令到鹽酥雞嘅脆皮變淋👍🏻 至於鹽酥雞就好多好大塊,炸到好酥脆,鹽酥味非常香口。而滷肉飯既醬汁,令到個飯好濕潤同入味,我另外加左酸菜(其實係酸瓜),所以好開胃,我仲可以食晒成碗!凍黑糖珍珠奶茶 (+$18)我叫咗少甜少冰,珍珠既size比較細粒,口感黏糯,但係黑糖味唔算好濃 (可能因為叫咗少甜?!) 個奶茶既茶味比奶味出,但相對地澀味都會多啲。如果要加$18,我下次應該唔會再叫。

宜蘭鹽酥雞滷肉飯 ($92)

凍黑糖珍珠奶茶 (+$18)

呢間小店我都光顧左好幾次,勝在環境都好有台灣小店嘅感覺,同埋上菜都快,唯一就係因為舖頭比較細,大家都坐得比較迫,但係呢樣嘢都可以理解嘅,因為舖租可能都好貴。至於食物嘅方面,我見好多人好似話佢哋嘅牛肉麵之類嘅麵品味道一般般,我本人就平時麻麻哋食麵,所以都冇試過佢哋嘅牛肉麵,就唔作評論啦。我平時比較鍾意食滷肉飯,呢間嘅台式滷肉飯,我覺得就都幾唔錯,份量都足夠,同埋味道都好好合適,冇咩令我覺得唔好味嘅位。同埋佢哋嘅小食我覺得選擇豐富同埋做得都唔錯,例如糖漬既蕃茄仔同埋台式香腸都好好味,鹽酥雞就可以炸得更加脆小小更加好。總體來講都覺得係一間中規中矩,適合經過快快脆脆食餐唔錯嘅台灣菜嘅小店❤️
  • 鹽酥雞滷肉飯
  • 宜蘭鹽酥雞滷肉飯
  • 話梅小蕃茄
  • 滷肉飯
  • 犇之滷肉飯
  • 大腸拼小腸
2022-11-05 994 views
早前經過銅鑼灣白沙道見到間店面設計靚靚嘅台灣菜走入店舖試吓 結果都幾失望😢麻辣牛肉乾拌麵稍為有少少麻辣刺激感不過拌麵有咬口 不過淡而無味 比較失望香酥排骨滷肉飯普普通通的炸豬扒 薄身而肉質乾 欠缺肉汁滷肉飯份量比較少 味道不過不失珍珠奶茶亦普普通通裝修有懷舊台灣風 但食物非常一般所以好失望😞整體性價比:🦖🦖犇之食堂地址:銅鑼灣白沙道11號地舖
早前經過銅鑼灣白沙道

整體性價比:🦖🦖

犇之食堂
地址:銅鑼灣白沙道11號地舖

2022-10-17 689 views
第一次泥,試個奔之推介啦hmmmm.. 可能因為價錢推高咗我嘅expectation,食嘅時候都幾失望湯係淡嘅,麵係唔彈口嘅,肉係冇味如果咁樣嘅質素都係店中嘅推介,都真係幾滴汗唯一覺得裝修設計係幾賞心悅目牛肉麵泥講,都算係我食過最冇feel嘅一碗奔之食堂Lunch Set眷村紅燒牛肉麵 $95 配蜂蜜柚子茶📍銅鑼灣
第一次泥,試個奔之推介啦
湯係淡嘅,麵係唔彈口嘅,肉係冇味
如果咁樣嘅質素都係店中嘅推介,都真係幾滴汗
唯一覺得裝修設計係幾賞心悅目
牛肉麵泥講,都算係我食過最冇feel嘅一碗

奔之食堂

Lunch Set
眷村紅燒牛肉麵 $95 配蜂蜜柚子茶

📍銅鑼灣
之前經過呢間餐廳見到好多角落生物既擺設已經bookmark定想試,趁今日去開銅鑼灣可以坐低試下,餐廳係用QR code自助落單好方便,而且上菜速度都幾快👍🏻👍🏻👍🏻宜蘭鹽酥雞滷肉飯 ($105)鹽酥雞會係另上,唔驚放係飯面整到淋哂唔好食,即叫即炸既鹽酥雞脆卜卜,都幾大件,上面加左少少調味粉但唔會好鹹,滷肉飯都好食😋古早冬瓜茶 (跟餐$15)飲品方面叫左杯古早冬瓜茶,配埋薏米消暑一流👍🏻傳統清燉牛肉麵 ($108)我就揀左清燉牛肉麵,麵底可以揀粗麵或者幼麵,我就揀左幼麵,湯底好清甜,牛𦟌肥瘦適中,煮到好腍,麵質爽滑彈牙,正💯珍珠奶茶 (跟餐$15)套餐包括燙青菜及熱飲一杯,我今日就升級左做珍珠奶茶🧋仲可以自選甜度冰量好貼心,都幾大杯,茶底香濃,揀左鮮奶沖製,黑糖珍珠口感都好煙韌😌

宜蘭鹽酥雞滷肉飯 ($105)

古早冬瓜茶 (跟餐$15)
飲品方面叫左杯古早冬瓜茶,配埋薏米消暑一流👍🏻

傳統清燉牛肉麵 ($108)

珍珠奶茶 (跟餐$15)

2022-10-02 451 views
附近餐廳都滿座,看見此餐廳有大量空位,人流不多,好讓我與老朋友聚會聊天。點了台灣牛肉麵,鹽酥雞滷肉飯,珍珠奶茶完全沒有台灣菜的味道,似港式茶餐廳質素,整體食物偏鹹,沒有特色。
附近餐廳都滿座,看見此餐廳有大量空位,
人流不多,好讓我與老朋友聚會聊天。
點了台灣牛肉麵,鹽酥雞滷肉飯,珍珠奶茶
2022-09-11 587 views
路過銅鑼灣呢間店,被那格格不入的外觀所吸引,原來是一間台式小店。喜歡台式菜的我當然二話不說走進了這風味的餐廳享受一下。看了餐牌很久,也下不了決定,是因為可選擇的不多,因為我是不吃牛的,在無可選擇的情況下我揀了‘奔之滷肉飯’和我喜歡的香芋奶綠。滷肉飯正常味道,沒有驚喜,但它的飯如果用來炒會更好,因為有好多飯焦,會唔會係特色來呢🤔不過滷肉飯可選擇少油,都算健康。香芋奶綠我轉左用燕麥奶,沒有用奶的香滑。可以一試,但沒驚喜。
不過滷肉飯可選擇少油,都算健康。

香芋奶綠我轉左用燕麥奶,沒有用奶的香滑。
可以一試,但沒驚喜。
2022-08-10 712 views
一個悠閒的星期六晚上...阿懵與好友瘋狂購物後,飢餓感隨之而來.......我們便走到附近白沙道的一間台灣小店【犇之食堂】幸而當時輪候人數不多,等了一會便能安排入座。---------------﹂我倆點選了﹁---------------〉滷水雞翼 ----- 滷味濃,肉質軟而不會過火...恰如其分!〉涼拌小茄子 ----- 茄子肉質剛好,色澤光亮討好...開胃菜一流!〉香煎黑松露蝦餃 ----- 皮脆多汁,啖啖充滿松露香味,蝦質彈牙爽口...松露愛好者的我表示好滿意^^〉麻辣牛肉乾拌麵 ----- 頭幾啖都不覺得特別,但麻辣味道是後續慢慢發出來的...好友吃到一半表示放棄~阿懵對辣味還好!整體來說 確實不錯!〉紅柚茉莉花茶 ----- 不太特別,普通的一杯花茶xD〉烏梅綠茶 ----- 好友表示開胃消濟----------------------------------------台灣小店【犇之食堂】~~~阿懵認為前菜/小食都較主食吸引!........若到銅鑼灣白沙道不妨一試吃貨們出動吧!
我們便走到附近白沙道的一間台灣小店【犇之食堂】
幸而當時輪候人數不多,等了一會便能安排入座。

松露愛好者的我表示好滿意^^
好友吃到一半表示放棄~阿懵對辣味還好!整體來說 確實不錯!
〉紅柚茉莉花茶 ----- 不太特別,普通的一杯花茶xD
〉烏梅綠茶 ----- 好友表示開胃消濟
--------------------
--------------------

台灣小店【犇之食堂】~~~阿懵認為前菜/小食都較主食吸引!
........若到銅鑼灣白沙道不妨一試

吃貨們出動吧!
滷水雞翼
涼拌小茄子
香煎黑松露蝦餃
2022-07-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
滷水雞翼
涼拌小茄子
香煎黑松露蝦餃
  • 黑松露蝦餃
2022-08-01 507 views
疫情前更疫情早期都有黎食過,當時都重要排隊先入到座,多次都係食牛肉麵,覺得都頗好味。今日黎竟然直入,果然……今日唔叫牛肉麵,改食滷肉飯餐,叫左個古早味炸雞件配滷肉飯,加$15叫左黑糖珍珠奶茶🧋。佢嘅下單選擇好多細項,有多飯少飯多汁少汁走葱走蛋等等,飲品都有多冰少冰多糖少糖,最特別係可以揀少珍珠,但黎到珍珠係一樣咁多😂不過少糖珍奶的確不錯,有茶味。古早味炸雞原來係炸完再加多一層甜甜地嘅汁,但個汁令到炸雞林晒,又唔香口,雞肉又無味,鹽酥雞都叫有啲喊味,古早味個汁嘅味只限係層皮度。滷肉飯嘅滷肉色澤較淺,味道不夠濃郁,肉粒肥脂唔香,而且啲滷肉有啲少。成個餐$110,但我覺得物非所值,呢間可以不用再去了。

成個餐$110,但我覺得物非所值,呢間可以不用再去了。
古早味炸雞配滷肉飯
2022-07-28
$110 (Lunch)
有去台灣夜市小食嘅味道🍠炸地瓜棒 $42!! 必 定 要 叫 呀!! 原本諗住佢一定係炸地瓜薯條嘅感覺😂 點知佢竟然係炸芋圓同埋韓國年糕嘅口感 超級煙韌Q彈!! 我超級驚喜 仲要點少少泰式甜辣醬一齊食 更加好食!!🍲🌶麻辣雞肉拌麵 $72!! 小辣還好 不過只有麻辣醬 以為有多啲調味料 比較淡🙈麻辣醬可以揀辣度🫶🏻唔食得太辣嘅朋友都可以 唔使擔心👍🏻🍗🍚鹽酥雞滷肉飯 $78!! 味道真係一般 鹽酥雞並沒有很鹽酥🥲🥲味道好淡 滷肉飯正常發揮🫶🏻不過!! 我哋叫嘅小食比起呢個鹽酥雞更加鹽酥 如果大家真係想食鹽酥雞嘅話可以叫炸雞米花啦🤣🍗🧆炸雞米花 $42!! 佢就係可以取替鹽酥雞嘅真真正正「鹽酥」炸雞米花🥴 佢嘅味道很鹽酥😚幾好食 不過份量就真係比較少 比炸地瓜棒更加少🥹想食多幾粒🫠#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #鹽酥雞 #滷肉飯 #麻辣雞肉拌麵 #炸地瓜棒 #炸雞米花 #karla_銅鑼灣
有去台灣夜市小食嘅味道

2022-03-12 1134 views
🐮三個牛字點讀呀🐮推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍犇與奔字同音,意思係好多牛奔走,係奔的異體字~ 返工做到牛一樣,放假自由時間需要尋找喘息空間天氣關係加上疫情之下,沒有以往般人來人往的白沙道,坐於半室外感覺放鬆又帶點冷清🧋珍珠紅茶拿鐵 HKD30 (熱) - 珍珠彈牙,微糖甜度剛好 (右面啡色杯較細是熱飲)🥛香芋奶綠 HKD35 (凍) - 香芋及奶味平衡 (右面白色杯較高是凍飲).··🚪#犇之食堂 🪑銅鑼灣白沙道11號地舖
🐮三個牛字點讀呀🐮
推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍

🚪#犇之食堂
🪑銅鑼灣白沙道11號地舖
TakeAway
  • 珍珠紅茶拿鐵
  • 香芋奶綠
一般般真係一般般😐唔抵食🤭味道普通 唔難食既 係冇特別姐 🌈鹽酥雞滷肉飯套餐 $98呢個鹽酥雞係好食既 成餐最出色係鹽酥雞 但真係唔值呢個價 鹽酥雞+ 滷肉飯+白菜仔 要成百蚊😵‍💫出面會有更好既選擇🌈紅燒牛肉麵套餐 $98台灣菜 通常都會俾紅燒牛肉麵吸引 但呢個紅燒牛肉麵未如理想😪湯底唔夠濃 牛展正正常常 都okay既 但冇台灣果種紅燒牛肉麵味道!呢張相有白菜仔俾大家睇下 拿你話值唔值一舊先?🌈大腸拼小腸 $42台式熱狗🌭️糯米腸夾住台灣腸 入面有啲酸菜 蒜同大葱放係隔離俾自己夾係幾好 配上醬油係唔錯🌈蜂蜜柚子茶 走甜少冰 跟餐+$5———————————————整體評分👅好味🧡🧡🧡抵食💜💜再戰率💛💛
一般般真係一般般😐唔抵食🤭味道普通 唔難食既 係冇特別姐

🌈鹽酥雞滷肉飯套餐 $98