2014-09-01 1489 views
Wrong entry for my previous post. This place does not worth an ok face. It should me an angry face with hundreds thumbs down. My comment in previous post still stands though. Soup is bad, bbq meat tastes rotten, other food tastes like cooking with sea water. Good luck if u ever walk into this place.
  • 一樣都冇
見餐牌價錢貴就以為是服務好食物好的餐廳, 不過用完餐之後就知道這是不對的.肉類拼盤, 嘩! 幾舊水拼盤個盤上面得個位數咁多片肉, 係唔係玩野? 仲要食落去品質一般.五花腩, 以為韓國野五花腩唔死, 這個是街市級的燒肉嗎? 咁不如自己落街市買成斤黎自己烤算了.牛肋骨, 呢個都以為無死啦貴到咁, 點知道真的很一般, 任食韓燒的感覺同這個是同一級的.包肉的生菜, 一舊水? 這是有機納米奧米加超高級皇族生菜嗎? 一片十蚊的生菜, 食落去沒有高級的感覺.服務差, 催落單催走人. 前菜很一般不好食不地道. 完全不知道為何咁貴咁難食都仲有客人.
2014-04-05
呢日又係同表姐gathering既時間, 又去搵間好食野..點知揀左間極級難食既地方....而且價錢唔平...一d都唔抵食..只是叫左幾碟野 加一壺酒, 都要成千幾蚊落樓, 而且食物分量又少...所以基本上呢餐食唔飽之餘, 係非常難食既.....起初第一下入去, 已經冇訂位, 但出奇地冇人等位, 仲要冇人去食..都有唸過點解會咁...點知入去就真係中晒伏...睇meau時已經成鬼日吹我地落單, 但個段時間只係八點左右, 何解要咁急呢...之後order就韓燒, 只叫左一碟豬/雞/魚拼盤 (裡面每樣都係得四件雞肉仔, 四件豬肉仔同三件魚)咁就成差唔多三百啦...再叫左碟魷魚..百幾蚊, 得個碟仔咁大..再叫個五花腩, 都好似成三百幾..加炒粉絲/韓式米酒/牛肉湯最唔抵食係咩, 就係盤生菜, 要成100碟..出面街市買都唔成咁貴啦...正常一間韓國食店, 你叫五花腩, 就會配埋菜比你, 但呢間完全唔會羅...所以覺得超唔抵食...好啦..叫晒之後, 佢就幫我地燒, 但佢一次過落晒d食物落去羅...我去過其他韓食店, 佢地係會逐小逐小咁整..等你食完再幫你燒過..呢間唔係羅..一次過落晒,
而且價錢唔平...一d都唔抵食..

再叫左碟魷魚..百幾蚊, 得個碟仔咁大..
再叫個五花腩, 都好似成三百幾..
加炒粉絲/韓式米酒/牛肉湯

好啦..叫晒之後, 佢就幫我地燒, 但佢一次過落晒d食物落去羅...我去過其他韓食店, 佢地係會逐小逐小咁整..等你食完再幫你燒過..呢間唔係羅..一次過落晒, 仲要燒到勁燶比我地食...o晒咀....
d 肉完全冇味, 好似完全冇調味過一樣...五花腩仲誇張..完全未鮮凍就拎出黎比我地...
我地個燒盤已經黑晒, 佢一放落去, 就整到成塊五花腩黑晒, 叫左佢兩次都唔肯幫我地換盤...而且一d肉味都冇...

又成日吹我地食野....超怪既食店羅...完全唔明佢點做生意...
所以對此餐廳有所保留, 暫不會再去食...
五花腩
2014-03-27
$370 (Dinner)
2013-08-27 583 views
價錢唔平,質量差!服務態度惡劣,嗰晚叫了個$888四人套餐+燒餅、豬手、牛腩煲及抄粉絲。四人套餐包括一客牛肋骨連肉,一客雞肉, 湯及配菜,牛肉嚼落鬆散無牛肉味,雞肉就雪味重,燒餅煎得又唔夠香口,豬手成2百幾蚊碟都整到好似煲過湯嘅豬肉,牛腩煲尚算好味及抄粉絲還可接受。最最最難忍受是那些侍應會唔聲唔聲走埋嚟將你枱上的肉放晒落去幫你燒,我話唔駛啦,我哋鐘意自己慢慢燒,佢又會回敬你一句你哋唔識燒,想幫你燒啫(語氣有些惡劣)Oh! My god! 連自己燒的自由都無,食餐飯唔通要抄大鑊先至得,雖然係韓國都會幫你燒,但感受完全不一樣(一個是溫馨享受),豐園是比氣你受!
2013-08-25
$250 (Dinner)
2013-05-24 499 views
星期六的晚上 想在尖沙咀找地方晚膳是很難的.本身約了和友人到食開的韓國餐館 點知滿曬. 唯有在附近找間韓國菜到了呢間豐園 客人只有7成滿 侍應態度差 無一個有丁點笑容不特止 仲黑曬口面在韓國待過一段時間 略懂韓文 略會做韓國料理 略略對韓國菜有D要求友人是英國人 店員和我們用英語溝通無問題 但就沒有韓國人侍應.點了一份牛肉 一份五花肉過了一陣上泡菜 泡菜款色大眾化 無咩特別 只有一款甜薯仔我認為比較出色ENCORE一小碟$10 牛肉一睇就知唔靚 五花肉個賣相就正路D 不過百幾蚊就得3片咁大把顏色暗淡 毫無光澤 有一個講得流行英文既阿E唔知點解問都唔問就手起刀落將3片放曬落去 然後就走左 個爐又不斷自動關火 D阿姐一時又過尼唔出聲就較細佢 一時另一個又話要熄一陣一時另一個行過又過要大火D 真係食到我地一肚火好啦 咁準備食啦 就奇怪點解無生菜??一問之下 我:"Excuse me do we have lettuce?"阿姐:' 'Of course you have to pay for it!"我"So how much is it?"阿姐"$90"我"Sorry what? nine
星期六的晚上 想在尖沙咀找地方晚膳是很難的.
本身約了和友人到食開的韓國餐館 點知滿曬.
唯有在附近找間韓國菜

點了一份牛肉 一份五花肉
ENCORE一小碟$10

然後就走左

一時另一個行過又過要大火D 真係食到我地一肚火

好啦 咁準備食啦 就奇怪點解無生菜??
一問之下
我"So how much is it?"
阿姐"$90"
我"Sorry what? nineteen?"
阿姐"Ninety! "
我"You mean for a plate?"
阿姐"Yes"

$90蚊買你一碟得幾張既生菜 ? are you crazy?

之後我問阿姐拎沾肉的sauce 她的面黑到不能再黑 仲問我要來做咩
講番肉
牛肉不出所料 老身 "鞋"口 UN到無得再UN
而且無牛肉味 唔知點解可以無肉汁
好差 毫無牛肉味 水準超差
至於豬肉 五花肉油脂幾多 都算幾肥下
不過唔香口 唔知佢用本地豬定邊度入口
咁多油都可以唔甘香
有一點幾好係食落唔算太油 但就唔太出色
食韓國燒肉慣了拌白飯 以前在韓國也是一個人一碟用一碗飯就一餐
喜歡韓國米的軟 她的米香也很喜歡
花了$1X 點了一個飯 硬的 乾曬水的 無飯香的
好失望.

結論係 若你想食到一肚氣和用貴價錢食唔正宗既韓國菜 那不妨一試
$170 (Dinner)
2013-02-18 244 views
係OpenRice 睇食評就多, 打食評就真係第一次 好耐無試過食飯食到咁火滾1. 叫野食. 牛肉拼盤, 面醬雜菜(大約咁既名la)d野食一黎, 唔夠3秒就幫你將d肉攞去燒, 睇真d... 咁似豬肉既??之後個waitress 就話 係豬肉黎架...我問佢點解牛肉拼盤有豬肉, 佢竟然問返我: 你無睇圖既咩.. 張圖都係咁架( 佢用手指指住menu入面一個5蚊銀咁上下大既圖)真係滴晒汗, 圖片只供參考就聽得多, 文字只供參考就真係第一次見...d肉係得4塊chilled 既牛脷, 2塊chilled既五花腩, 同一塊瘀黑色牛肋肉連骨 面醬雜菜係ok既, 係d生菜碎d, 面醬少d姐2. 承上, 講到唔夠3秒就幫你攞d肉去燒個燒盤仲有十塊左右既豬肉 (xyz....)佢又返黎再落肉去燒, 咁佢落左1, 2塊, 我( 好有禮貌咁 )同佢講, 我地自己燒得架la, 一邊食一邊燒la...咁佢就走開la, 走左兩步, 佢轉頭( 語氣好差咁 )同我講: 我知你自己燒得, 咁我幫你們燒好d ar ma..! 然後就走開左.....真係....學劉華講句: 今時今日咁既服務態度....我地

1. 叫野食. 牛肉拼盤, 面醬雜菜(大約咁既名la)

之後個waitress 就話 係豬肉黎架...

d肉係得4塊chilled 既牛脷
, 2塊chilled既五花腩
, 同一塊瘀黑色牛肋肉連骨

面醬雜菜係ok既, 係d生菜碎d, 面醬少d姐

2. 承上, 講到唔夠3秒就幫你攞d肉去燒

個燒盤仲有十塊左右既豬肉 (xyz....)

真係....學劉華講句: 今時今日咁既服務態度....

我地食到咁上下, 佢又過黎將我地個盤肉5~6塊, 掉晒落去燒, 好似趕住去....唔係...趕住收工咁... 我想叫都叫唔住la...

Other Info. : 朋友話可能e家TST多做遊客(姐係內地客)生意, D客多數都係黎一次算, 所以質素差左好多, E個係咪原因我就唔知LA, 備註: 散叫無飯無湯, 收茶錢, 伴菜追加要收錢... well.... 以佢咁既價錢, 咁既食物質素, 咁既服務態度, 仲有左近咁多同類食店... 真係你俾返錢我去食都絕對無下次!
2013-02-17
$250 (Dinner)
  • 無.. 連白飯都係有d黐底果隻
2012-10-23 217 views
一個$388嘅套餐有普通烤牛肉+普通烤豬肉+人篸雞湯。先嚟嘅係極速上枱嘅人篸雞湯。點解叫極速?因為待應落完柯打,轉個身已經捧出嚟上枱。一睇,對版。有齊人篸,雞,湯。一食,不妙。無人篸味,無雞味,連塩味都無,糯米亦稀少。如果矇住眼食,一定以為自己食緊超稀粥水。再嚟就係烤肉。份量偏少,顏色亦唔新鮮,瘀瘀地咁。肉質鬆軟,但零肉味,只有韓式醃肉嘅甜甜地味。另外,配菜係無免費refill,要嘅話,$10一碟。試問三嚿薯仔或幾條芽菜又值唔值$10呢?最離奇,茶錢每位$5。去茶記都有免費茶水啦。收咁貴,重要收茶錢!除非你願意俾20%溢價,否則只會食到一肚氣。

一個$388嘅套餐有普通烤牛肉+普通烤豬肉+人篸雞湯。

2012-10-19
2012-10-21 157 views
有時候收夜都會來同朋友吃宵夜,主要是餐廳收凌晨四點,而每次都會見到勤力的老闆娘在招呼大家,感覺好親切最鍾意飲佢地的韓國米酒,好甜易入口,用來送泡菜一流~今晚同朋友仔吃左分牛肉刺身,又鮮又嫩加埋雪梨,真係正。烤牛肋骨一直都係我最喜歡既菜式,肉厚又甜,燒出來後juicy無比,我加埋甜醬油,好好味 而老闆娘介紹既牛肋骨煲都好正,除左牛肋骨夠腍,就連蘿蔔都好甜無渣。可惜甜品選擇唔多,吃完飯之後要再搵搵地方吃甜品呀。

最鍾意飲佢地的韓國米酒,好甜易入口,用來送泡菜一流~

今晚同朋友仔吃左分牛肉刺身,又鮮又嫩加埋雪梨,真係正。

可惜甜品選擇唔多,吃完飯之後要再搵搵地方吃甜品呀。
$250 (Last Night Supper)
2012-10-19 156 views
oct 9, 12..........9人來dinner...........叫咗 :1) 前菜 (免費)-有好多款前菜,有唔辣同小辣,無10分辣嘅前菜-最喜歡喺個薯仔,綠色菜同豆2) 韓式太卷 x 2 (@hk$108)-我第1次食韓式嘅壽司-包得結實-有蛋,有醃蘿蔔,有紅蘿蔔,有豬肉,綠色等-不濃味,不過有咁多材料,味道都唔會淡茂茂3) 秘製新鮮豬手 (hk$298)-之前在別的韓國館子食過韓式豬手...........不過又"鞋"又無味-呢度嘅豬手外皮軟,重骨膠原,有點黏口,亦是帶甜嘅調味,肉juicy,唔"鞋"另外個醬都好惹味-配料有好多,有生菜,basil,生蒜片,紅蘿蔔條,青瓜條同青椒條-我當然揀咗最溫和嗰幾隻包嚟食啦-再蘸個汁,好美味-因為豬手份量頗多,所以包咗1個之後...........我就淨食豬手4) 韓式生牛肉 (hk$168)-韓國菜嘅名物-有生蛋,牛肉條,雪梨條同蒜絲-雪梨清甜,帶點爽口,牛肉亦嫩-混均後1啖放入口,很不錯-不過個人唔敢食太多5) 醉大閘蟹-用上大閘蟹,用酒同調味料生醃咗幾日-多膏-不過個人對任何生蟹麻麻,所以只喺淺嚐-調味同酒份量可以重手d,

1) 前菜 (免費)
-有好多款前菜,有唔辣同小辣,無10分辣嘅前菜
-最喜歡喺個薯仔,綠色菜同豆

2) 韓式太卷 x 2 (@hk$108)
-我第1次食韓式嘅壽司
-包得結實
-有蛋,有醃蘿蔔,有紅蘿蔔,有豬肉,綠色等
-不濃味,不過有咁多材料,味道都唔會淡茂茂
3) 秘製新鮮豬手 (hk$298)
另外個醬都好惹味
-我當然揀咗最溫和嗰幾隻包嚟食啦
-再蘸個汁,好美味
4) 韓式生牛肉 (hk$168)
-韓國菜嘅名物
-有生蛋,牛肉條,雪梨條同蒜絲
-雪梨清甜,帶點爽口,牛肉亦嫩
-混均後1啖放入口,很不錯
-不過個人唔敢食太多
5) 醉大閘蟹
-用上大閘蟹,用酒同調味料生醃咗幾日
-多膏
-不過個人對任何生蟹麻麻,所以只喺淺嚐
-調味同酒份量可以重手d,現在淡咗少少
6) 燉牛肋骨 (hk$140)
-呢個喺我嘅期等,因我還在找尋更好味嘅炆牛肋骨
-上枱時熱氣澎湃,令煲內嘅汁滾動得好勁,不過我影唔到個效果出嚟
-除咗牛肋骨外,仲有白蘿蔔,紅蘿蔔同蔥段等
-牛肋骨顏色夠深,先食為快,肉腍,肉質還在,很鬆,濃牛味,醬汁又入味,喜歡甜甜的醬油味,10分good
-白蘿蔔又腍又入味又無肋,略嫌切得細咗d
-個汁"杰"身,濃味,亦偏甜,所以最底嘅牛肋骨就會過甜咗少少
-呢個價$$$$比其他館子平
-不過整體這個牛肋骨好好味,我成功搵到更好味嘅炆牛肋骨了
7) 辣雜錦冷麵 (hk$108)
-撈均之後成碗變得紅噹噹
-這個都幾辣吓,所以只喺淺嚐
-麵喺腍身嗰款
-其他配料都喺蔬菜
8) 韓式餃子
-呢個喺off menu,喺老闆娘包的,咁啱佢有時間可以預先包好,很難得
-個皮薄得嚟有韌性,包得又漲又滿,個口亦收得好好,無餡漏到出嚟,淥完出嚟還很完整,好靚
-個餡有韮王,大白菜,豬肉等,很香韮王味(無韮菜咁濃味),材料亦唔乾/過濕
9) 辣海鮮窩 (hk$438)
-很大窩,有8爪魚,帶子,蝦,蟹,蜆,金菇,豆腐,菜等
-已調到小辣
-上枱時已鮮味撲鼻,最重點喺個湯,滿有鮮味同甜味,辣度我還可以接受到
-因為喺喺慢火滾住佢,所以沒有變成濃湯
-之後再+番d湯,淥埋個淨辛辣麵
10) 泡菜煎餅 (hk$125)
-食到呢度大家都好飽吓
-全件都喺軟身,因無其他材料,所以口感上單調咗d
11) 辛辣麵
-諗住大家都咁飽,會食唔落呢個麵
-但每人分少少,又清碟喎
-略嫌個麵已淥熟咗先上枱,所以已軟身咗,之後我哋+埋落窩海鮮煲內再煮,唔會有al dente嘅口感
-辛辣麵本身並唔辛辣,但因為海鮮湯底味濃又鮮,所以當然好味啦
12) 豆沙煎餅 (送)
-呢個食友以前食過好味,雖然好飽,大家都要share嚟食
-很中式煎糯米糍feel
-夠熱,個皮很軟,少煙韌,豆沙甜度適中
-果然不錯,若不是太飽,我1定包辦到1個
Other Info. : * 多謝食友邀請同請客+自家製蛋糕...........期待join佢哋下次嘅生日局 * 因為攪手同店方相熟.............所以可以有off menu菜色安排 * 食友帶來酒同手信小食..............好飲又好味
2012-10-09
Celebration
Birthday
2012-08-30 131 views
昨晚跟舊同學一行5人約好聚餐, 大家都讚成吃韓國料理, 於是最後決定選擇一間價錢中檔而環境又可傾計談心的, 於是就揀選了這一家~打開餐牌, 食物價錢嘛, 韓國料理心中有數吧, 不會怎麼平了~ 燒烤的肉: 牛筋骨呀, 海鮮併盤呀, 兩百幾三百幾大洋一碟, 都是預算之內吧~ 叫的全是肉, 當然要加個新鮮生菜籃(只是小籃)平衡一下, 小籃內有主角十片八片新鮮生菜葉, 幾小片薄荷葉, 再加小量生蒜片,青瓜/紅蘿蔔條及青辣椒. 買點是新鮮吧? 還是賣真正韓國新鮮飛機貨? 不明為何索價$90個大洋, 這籃"生"菜叫價就有點兒那個.....除了以上之外, 還多點兩碟雞片, 兩碟牛脷, 兩支小樽韓啤(@$38), 兩罐"本地"cream soda汽水(嘩~ 廿蚊罐!),,,,,, 食物味道: 整體非常一般, 好期待個牛脷唔會唔好味, 點知又靭又騷, 非常失望呢~服務態度: 服務員都是"性格"巨星, 會"適量"地發放些"忟憎"因子出來比您受, 但又隨即加句magic word"多謝"或"唔好意思吓", 攪到您都唔知話唔話佢好, 起碼有兩位說歪歪地廣東話的阿姐級"疑似韓籍"侍應都是這樣~ 要讚的地方:

要讚的地方: 基本上無, 因記得半年前自己同男友來吃過, 但沒有這不快經驗, 印象中服務人員面目全非, 不知是否轉了手? 但我沒去考究.

要彈的地方: 食物味道普通, 但最差勁的是他們竟然好像我上茶樓吃點心一樣遂位收茶錢($5/位), 都不要緊, 問題是他們沒有跟茶樓一樣開壺茶過您, 而是要叫他們才替您加添, 我整晚不知有沒有喝過那兩小杯, 如果一早知有收茶錢, 就算飲得少個心都會舒服些, 埋單才知曉, 還有什麼好說? 簡直就是濫收費用了.

另外, 以為是韓國人經營的, 都應該會地道些吧! 還以為配菜不夠可以免費加添, 當我們向一韓籍女侍應要求加添某幾小碟的時候, 她即時"由衷地"用了很不洩的目光"啤"視著我同學, 然後說要就十蚊碟, 啊~ 我們一大伙人難得開心聚餐, 難道會區泥於多付幾十個大洋嗎? 我們很不在乎地還是照著點叫, 這侍應姐姐才立即於0.0099秒電光火石一刻馬上把面口轉化成為樂於助人的"歡樂小姐"報以天真的微笑.... 嘩! 這秘技簡直藉回票價呢~

總結: 自己不會主動再來, 也不會推介別人, 是晚埋單 $1540(五位).....

2012-08-29
$310 (Dinner)
2012-08-28 102 views
是晚再一次黎到飯局,地點係韓國餐廳既集中地,尖沙咀既金巴利道一路行黎都係韓國餐廳早前已知菜單係牛肉既tasting menu,十分期待今次既飯局都相當盛大,飯局既食客佔左絕大部分既人,每一檯都有一位專責既店員,店員都係比較年輕,斯文有禮,服務都幾有效率呢度裝修簡約,以木色為主,我地坐既檯係七人座位置都尚算充足,地方乾淨企理韓式生牛肉:見到呢個生牛肉既時候,大鄉里出城,以為係要擺係烤爐上面燒皆因眼見既生肉真係全生,血紅色既後來先發現原來係撈蛋汁生食既食落有驚喜,即使係生肉都毫無腥味反而食落有肉味既鮮甜味壺中牛肉 & 烤牛骨: 很喜歡牛肉既質感,略為厚身,牛肉既紋路清晰可見,縱橫交錯而且非常入味包埋生菜一齊食可減卻油膩感西瓜形牛肉:佢既本名並唔係呢個,只係因為佢遠睇真係好似一件件企係碟上既西瓜做法係將好幾塊既牛肉疊埋一齊,再摺成三角形顏色同西瓜肉係近乎一樣既因為肉有一定既厚度,燒既時候外面要燒得稍為熟啲,唔係入面會太生肉退質感有啲似無左肥肉既火鍋牛肉咁多塊牛肉一齊咬落去,別有一番風味燉牛肋骨:燉到滾燙既牛肋骨,煙霧從石頭鍋冒起畫面非常柔美呢個牛肋骨不愧係招牌牛肋骨炆得入味軟稔,充分吸收醬汁
一路行黎都係韓國餐廳
早前已知菜單係牛肉既tasting menu,十分期待
今次既飯局都相當盛大,飯局既食客佔左絕大部分既人,
每一檯都有一位專責既店員,店員都係比較年輕,
斯文有禮,服務都幾有效率

呢度裝修簡約,以木色為主,我地坐既檯係七人座
位置都尚算充足,地方乾淨企理
皆因眼見既生肉真係全生,血紅色既
後來先發現原來係撈蛋汁生食既
食落有驚喜,即使係生肉都毫無腥味
反而食落有肉味既鮮甜味
韓式生牛肉
壺中牛肉 & 烤牛骨: 很喜歡牛肉既質感,略為厚身,
牛肉既紋路清晰可見,縱橫交錯
而且非常入味
壺中牛肉
烤牛骨
包埋生菜一齊食可減卻油膩感
做法係將好幾塊既牛肉疊埋一齊,再摺成三角形
顏色同西瓜肉係近乎一樣既
肉退質感有啲似無左肥肉既火鍋牛肉
咁多塊牛肉一齊咬落去,別有一番風味
西瓜形牛肉
燉牛肋骨:燉到滾燙既牛肋骨,煙霧從石頭鍋冒起
畫面非常柔美
呢個牛肋骨不愧係招牌
牛肋骨炆得入味軟稔,充分吸收醬汁既香味
實在令人食得感動,全晚最佳之作
燉牛肋骨
蕎麥涼拌麵:很鮮豔既配菜,拌既配菜算很多
勞煩店員負責左呢一項工作
涼浸浸既都幾冰涼
不過個人上沒有很愛呢一道菜
麵條撈左醬汁後依然較為淡身
蕎麥涼拌麵
蕎麥涼拌麵
韓式餃子:相對其他菜式呢個餃子的確未見突出
餃子皮較厚,餡料亦未算非常鮮嫩
韓式餃子
自家製曲奇餅:曲奇餅的確同韓國菜拉不上關係
但原來曲奇餅係老闆娘親手整既唧花曲奇
有咖啡味同桂花味
桂花味係食得出有一陣特別既味道,係好吃既
但大家都食唔出係桂花香,要問店員後大家先恍然大悟
自家製曲奇餅
總括黎講,呢一餐韓國餐係很滿意既一餐,雖然索價較高,但都有體驗一分錢一分貨既道理,都尚算幾值得,特別係燒烤牛肉類菜式很有驚喜

消費:$360
Other Info. : 自家製曲奇餅而家係未有得賣既,但好似話老闆娘有意向呢個方向發展呢
2012-08-15
$360 (Dinner)
韓式生牛肉
壺中牛肉
烤牛骨
燉牛肋骨
西瓜形牛肉
2012-07-18 79 views
這夜友人想吃韓國菜,又要坐得舒服一點,所以便選擇來到豐園。甫進店,已全場爆滿,這夜雖然已訂了枱,但依時來到也需要等候上一輪交枱方能入座,情況跟得龍大飯店相似。店內格局光猛企理,因為差不多每枱客人也點了燒烤的關係,所以難免會有少許油煙味。前菜七小碟分別有菠菜、豆角肉絲、泡菜、甜薯、煎豆腐、醬漬大白菜及芽菜。當中友人們最喜歡的是炆得又稔又粉的甜薯,其餘每款也味道不俗,菠菜與芽菜混了麻油使其味道更香,泡菜味道帶酸帶辣也挺開胃,醬漬大白菜的辣度較輕怡,而煎豆腐的表面吸滿微辣醬汁也不錯,最普通的就是口感乾嚡的豆角肉絲。店員奉上五花腩 ($128) 後即席剪成小塊,從外表看來像是沒有解凍的樣子,而且切得太薄亦容易使其烤至乾身。放在爐中烤至金黃,先蘸少許麻油,入口微脆,腩肉的肥脂在口中化為甘香,亦使略為乾身的肉質變得油潤起來。另外,那片洋蔥經燒烤後,其辛辣味道似有還無,餘下的就只有鮮甜,也不要錯過。不過五花腩只有薄薄的一片,份量實在太少,索價$128無疑是有點貴,而且其他熱食類較烤五花腩味道更好,亦更划算。再來的是燉牛肋骨 ($140),輕輕夾起已骨肉分離,牛肋肉不但炆得軟稔鬆化,而且煮得非常入味。
前菜七小碟
烤五花腩 ($128)
燉牛肋骨 ($140)
再來的是燉牛肋骨 ($140),輕輕夾起已骨肉分離,牛肋肉不但炆得軟稔鬆化,而且煮得非常入味。配菜中的紅蘿蔔及蘿蔔,不但炆得軟爛,更飽吸甘甜的醬汁,加上其自身的清甜,完全沒有給牛肋肉比下去之感,燉牛肋骨絕對是全晚最精彩的一道。
石鍋什錦拌飯 ($118)
店員送上石鍋什錦拌飯 ($118) 時,先經客人確認後才加上韓式辣醬,隨後便代為拌勻各種配料,當石鍋接觸到醬汁後發出吱吱聲響,生雞蛋給加熱成蛋花,底下的白飯給燒成飯焦,絕對是石鍋飯最吸引人之處。每一口飯也吃到各式各樣的蔬菜絲如紅蘿蔔絲及木耳絲等,加上蛋花及脆口的飯焦,味道也不俗。
韓式炒粉絲 ($110)
再來的是韓式炒粉絲 ($110),與粉絲一起兜炒的有青椒、洋蔥、黑木耳及椰菜等,炒得挺乾身,最起碼碟底也沒有多餘的水份或醬汁。粉絲吃起來煙煙韌韌,帶有醬油的鹹甜,混雜爽脆的蔬菜同吃,雖然談不上很美味,但味道對辦卻是肯定的。
海鮮蔥餅 ($108)
最後來的是海鮮蔥餅 ($108),所謂海鮮就是指蝦肉及魷魚粒,還有不少蔥段,加上餅底帶點香脆,吃起來也挺香口,蘸吃的醬汁帶少許醋酸味,還混有蒜蓉,使海鮮餅的味道不會過於單調。

整體來說,食物的質素不俗,特別是一道燉牛肋骨實在非常美味。雖然尖沙咀附近也有不少平價韓國菜館,不過無論食物質素及用餐環境也不及豐園 。服務的話,個人認為店員的態度不如網上評語般差,但有點粗心大意卻是事實。當五花腩及燉牛肋骨送上後,前菜七小碟卻仍未送來,前後已送來兩道菜仍未察覺,要經我們提醒後才恍然大悟,但店員亦禮貌地作出道歉並即時送上。
Other Info. : 茶錢每位$5
2012-07-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)
燉牛肋骨 ($140)
  • 燉牛肋骨
晚上想食韓國菜,,選了豐園韓國料理食飯,原因是此餐廳相對整條街的韓國餐館,不用等位。坐底點了一個$388二人餐,包兩個烤肉,一個人蔘雞湯。等待時,有侍應打瀉了食物,隨便抹抹地下便走開了,我心想,如果客人跣到就麻煩,怎料立即就有人跣倒,卻不是食客,而是自己的侍應,但跌倒時踼到坐著的食客的腰間,我們剛坐下不久,就發現這個不小心的事件。他們的大意也波及了我們。我們點的兩個肉到了,有侍應幫忙放上爐上燒,食了約三分一後,侍應把湯送上,但發現是牛骨湯,我們立即叫侍應來,她說: "你們要的是$4xx 的餐,湯是對的。" 我們說不是呢,落單時已說清楚,她反而說:" 你地食左喇喎,你地食左咩野,自己唔知咩?" 語氣之差,一般不會出現在正常的食肆上。然後老板娘介入,也是說類似的說話,還說$4xx 的牛肉是不同的,是靚好多,又說我們己吃過,不能換。老實說,在食客的立場,以往沒有來食過,上菜時沒說明是什麼,又怎懂去分辨呢?? 難道上一碟一千元的牛肉,也說我食過,要我付錢?? 最後落錯單的男侍應說自己掏腰包,買起上錯了的肉,再送回我們原來要的肉。換來了兩碟正確的肉,然後壓軸來了 - 人蔘雞湯,大家可以自

換來了兩碟正確的肉,然後壓軸來了 - 人蔘雞湯,
理想與現實? 還是特別安排?
大家可以自己分辨一下圖片跟實物的分別,我們找了整鍋都找不到人蔘和雞,只有一大堆蔥花和蒜頭,還有點米煲成粥的在裡面。人蔘雞湯沒有人蔘沒有雞,是菠蘿包沒菠蘿的道理嗎,我搞不清楚 。
"人蔘雞湯" 食到的配料有蔥、蒜、米, that's all
食下食下老板娘幫我們翻肉,強調了多次,貴肉跟平肉不同,你們最初食的很貴的,很不同的,是什麼意思?說我們賺到了?還是扣起了人蔘和雞的原因?說罷,老板娘把爐關了,還把木筷子和夾子收走,明明在爐上還有幾片生肉未燒完呢。。。

以後我們也不會再去此餐廳,亦呼籲親朋戚友,不要浪費金錢,因我相信食客不是傻的,無人會願意貼錢買難受。有時候,做錯難免,問題是有沒有誠意補救及本身的取態。做食肆的,不要想著暪天過海,昨天可以人山人海,今天就水靜鵝飛,明天可能已經不存在了。
2012-06-20
$220 (Dinner)
2012-05-12 21 views
生日年年有,四月特別多。近排朕出席的飯局,大多是慶生聚會,是日的慶生主角是好友兼博客「徐兄」。主角要求吃「非燒烤」的韓菜。這次挑了「豐園」這間韓式料理小店,是因為朕看到一 food blogger 說這小店家庭式作業,食物精彩之類。Okay,即管試試。朕在訂位後翻查「Openrice」,才驚覺原來有很多食家都㧗評「豐園」」有位大姨 (不知是老闆或是伙計) 態度超級有問題及非常無禮貌,。Well,以下是本人在當晚與那位大姨的親身經歷:事件一:菜牌上的菜式全是有代號,點菜時只要說出號碼就行,例如「C1」、「C2」等等。龍少:「唔該我想要泡菜炒年糕,但搵唔到個號碼。。。」大姨 (得戚狀):「E7 呀,成個餐牌我熟哂!你即管講!」龍少:「哦。。。。咁 D8。」大姨:「石鍋什錦伴飯!」龍少:「C5。」大姨:「海鮮香蔥餅!」龍少 (故意整古):「D12。」大姨 (呆了兩秒):「。。。邊有 D12 啊 ?!?! 」並作壯打本少爺。事件二:「豐園」上菜的速度是非常之極速,我們還在吃泡菜時,巳經來了 80% 的主食,一枱都是食物;於是我同大姨講:「可唔可慢慢上菜??」大姨 (決絕語氣):「唔可以喎!廚房

龍少:「唔該我想要泡菜炒年糕,但搵唔到個號碼。。。」
大姨 (得戚狀):「E7 呀,成個餐牌我熟哂!你即管講!」
龍少:「哦。。。。咁 D8。」
大姨:「石鍋什錦伴飯!」
龍少:「C5。」
大姨:「海鮮香蔥餅!」
龍少 (故意整古):「D12。」

大姨 (決絕語氣):「唔可以喎!廚房煮咗就會出!」

經歷三:大姨會神不知鬼不覺地收起我們未吃完的東西,還要是不動聲色,勁過魔術師劉謙。例如朕杯酒飲咗一半,放低咗,轉頭一看,成隻杯已無影失蹤!此情況當晚共出現了兩次。

經歷四:本少爺臨尾想影餐牌,便問大姨:「唔該可唔可意再俾一俾個餐牌我?」
大姨 (串串貢):「唔可以噃!!」
怎知 30 秒過後,大姨轉頭就遞了個餐牌給朕。

從以上的親身例子,我反而覺得這位大姨是串得來又幾可愛!

回歸食物,「豐園」是一間由韓國人開的地道料理小店,有鍋物、有特色小菜、又有燒烤。

「米酒」$128
先來喝的。別以為這壼是普通普洱茶,它其實是凍飮的「韓國米酒」,酒味較淡,冷飲很易入口。

「百歲酒」$120
即是人蔘酒,蔘味卻不是太濃,味道有點藥水味,怪怪的。

吃韓菜,先來的當然是泡菜。是日吃到分別是辣大白菜、西蘭花、醬茄子、菠菜、酸蘿蔔、大豆芽、醃白菜、甜薯及漬蘿蔔葉,全部可以無限量添補。
朕最喜歡的是典型辣大白菜,爽口的白菜不會一股死辣,香口爽脆,十分開胃,味道也挺正宗。其餘的西蘭花及大豆芽也相當不錯吃,完全不辣但帶點鹹度,爽口無渣,當小吃送米酒就挺搭配。

「韓式生牛肉」$168
第一道菜就來個新鮮生牛肉。這個我個人給予評分甚高,滑嫩牛肉伴香甜雪梨絲同吃,一點也不腥,反而是非常香甜及嚐到肉鮮。這個推薦!

「海鮮香蔥餅」$108
蔥餅新鮮熱辣,不難吃的,但海鮮料略嫌少,餅皮略厚亦煎得不夠脆邊。相比起在首爾當地吃到美味蔥餅,水準還是有一段差距。

「燉牛肋骨」$140
炆牛肋骨是韓式料理入門菜。「豐園」炆的牛肋骨算軟腍,骨邊位帶點肥,調味不錯,鹹中略帶梨汁的甜味,可惜汁料略乾。反而「豐園」伴牛肋骨上的蘿蔔件索取汁液精華,輕咬已化開,比牛肋骨更搶手。

「石鍋什錦伴飯」$118
熱辣辣的石頭飯,內裏有各式什菜,帶點飯焦,與韓式辣醬伴勻同吃,食材簡單卻味道豐裕,好吃得來食味也不單調。

「泡菜炒年糕」$110
年糕帶七分煙韌,三分香辣;可惜年糕內層不太入味,要一大啖配泡菜同吃味道才剛好。

「豆沙鍋餅」
大姨附送的甜品。反高潮,這個是非常好吃!糯米皮煎得焦香軟綿,豆沙蓉甜滋滋。不過煎豆沙餅好像不是傳統韓式甜品?!但只要美味,誰管傳不傳統?

「豐園」整體食物水準不差,只是個別菜式價錢略貴。當然,若你有心理準備迎戰那位大姨的話,「豐園」也是值得一試的。
2012-05-04
  • 韓式生牛肉
2012-01-04 19 views
十一月下旬‧晴對於泡菜,也是一字吃之曰,「鮮」!早前來過這裡吃東西,很喜歡這裡的泡菜。跟少東勝美討了一些回家吃,掀蓋一聞已覺又鮮又香。口感爽脆,辣中帶酸且鮮味十足。自家製作的當然特別有水準,騙不得人。煲些稀飯同吃,簡單美味。
十一月下旬‧晴

對於泡菜,也是一字吃之曰,「」!

,掀蓋一聞已覺又鮮又香。

煲些稀飯同吃,簡單美味。
強!
TakeAway