餐廳環境:佢係一個open area入面,冇牆,啲人行過都望到。放左好多枱櫈,行係上黎有啲迫。不過每張枱都放置左個細筒俾人扔雞過,而且有手套,都貼心,整體環境一般。食物質素:食物質素高,比一般炸雞好食,而且份量多。服務員態度:服務員態度一般,黑面神咁。一行2人,叫左個秘製黑炸雞套餐。首先係主角秘製黑炸雞到場 $208炸雞外脆内軟,炸粉唔厚,加埋黑醬汁,甜甜地,唔會太乾,面頭有啲炸蒜片,令味道更複雜,果然係炸雞界Prada 。份量偏多,2個人未必食得哂。黑芝士波波 $70芝士波波外皮好硬好脆,望落個樣似黑丸。裹面好軟熟,甜甜地,好味。套餐送2杯梳打,食炸雞會好口渴,一定要飲野。飲品唔算太甜,清新,幾好飲。其實佢仲有啤酒,cocktail飲,不過太貴喇,所以冇叫。

食物質素:食物質素高,比一般炸雞好食,而且份量多。

服務員態度:服務員態度一般,黑面神咁。

一行2人,叫左個秘製黑炸雞套餐。

首先係主角秘製黑炸雞到場 $208
。份量偏多,2個人未必食得哂。

黑芝士波波 $70
芝士波波外皮好硬好脆,望落個樣似黑丸。
黑芝士波波

裹面好軟熟,甜甜地,好味。

梳打

其實佢仲有啤酒,cocktail飲,不過太貴喇,所以冇叫。

梳打
2023-05-18 174 views
雞肉轉哂做雞髀肉扒?🤔啱啱開業嘅時候食過兩次,係將軍澳少數好食,會不斷回頭嘅餐廳。炸雞先焗後炸,所以炸雞嫩滑多汁,似焗雞多過炸雞。事隔幾個月幫襯,嗌咗半半炸雞,corn-so amazing拼帕布羅,味道同之前差唔多,但無骨炸雞轉哂用雞髀肉扒?偏薄身扁身。以前係好似坊間炸雞店咁嘅雞肉塊。所以今次食,冇咁有「炸雞」嘅感覺🤣🤣
雞肉轉哂做雞髀肉扒?🤔

新開張時已經想試但每次經過都太多人餐廳排名係韓國係五大必食🍗炸雞店之一香港分店亦係由🇰🇷韓國人主理餐廳炸雞係先焗後炸方式整成可以減少炸雞嘅油膩感同時保存肉汁🔸半半無骨炸雞 $198დ Corn-So Amazing +$30დ 瘋狂蒜香 +$30半半無骨炸雞係可以自已揀兩款口味。蒜香味同Corn-So Amazing無骨炸雞味道出色。炸雞外脆內嫩,肉質鮮嫩多汁,而且香氣四溢,特別是蒜香味更是讓人垂涎三尺。呢款炸雞蒜香味濃,Corn-So Amazing每隻雞面層灑滿粟米濃湯調味粉,味道甜甜地,仲配埋幾件粟米,出色!🔸黑芝芝波 $40咁岩呢款做緊優惠,半價$40就食到。今次叫咗粟米口味,每粒芝士汲面層有超多粟米粉!咬開有滿滿嘅芝士,極度邪惡!🔸原味紫菜飯卷 $65呢款飯卷係由紫菜、飯同各種蔬菜等食材卷起嚟 ,非常營養豐富。飯卷口感紫菜外脆內軟,飯粒Q彈,加上各種鮮美嘅內餡,食到停唔到口。🔸菠蘿梳打 $25以梳打水同新鮮菠蘿汁為基礎製作而成,口感清爽,氣泡適中。菠蘿嘅甜味和梳打水嘅微微苦味相得益彰,非常適合係炎炎夏日飲用。🔸青檸梳打 $25有濃郁嘅青檸香氣,非常適合係炎熱嘅夏天飲用。梳打口
新開張時已經想試

🔸黑芝芝波 $40

🔸原味紫菜飯卷 $65

🔸菠蘿梳打 $25

🔸青檸梳打 $25
有濃郁嘅青檸香氣,非常適合係炎熱嘅夏天飲用。梳打口感非常清爽,唔會太甜膩,而且有一點點微微嘅酸味,令人飲起嚟非常舒暢。
2023-04-28
Type of Meal
Dinner
2023-04-30 200 views
聽聞韓國有名的貴族炸雞Puradak Chicken🍗登陸香港🇭🇰餐廳炸雞以「先焗後炸」的方法減少油膩感 同時鎖緊肉汁👍🏻~餐廳提供多款口味炸雞更不時推岀新優惠🤑最近是點羅勒派對口味炸雞 送兩杯仼選口味梳打🥤~🐣半半炸雞 $228揀了無骨原味炸雞 啖啖肉炸雞不會油淋淋 肉質嫩滑 皮脆卜卜▫️ᴄᴏʀɴ sᴇᴀsᴏɴɪɴɢ 炸雞鋪滿粟米濃湯調味粉每一啖都甜甜地 幾特別另外更配上一件件粟米🌽🤣中和炸雞~🍤🥞海鮮煎餅 $128外脆內Q 邊緣脆脆搭配有嚼勁的花枝、彈牙的蝦子混合蔥與韭菜🫓一定要沾醬配搭!~🍙紫菜包飯 $65厚實又香脆的口感帶有芝麻油香配醃蘿蔔片、生菜、香腸、蛋絲帶鹹甜鹹甜的味道~🧃梅子梳打酸酸甜甜 可中和炸雞------------------------------
餐廳炸雞以「先焗後炸」的方法

另外更配上一件件粟米🌽🤣
中和炸雞

🍤🥞海鮮煎餅 $128
外脆內Q 邊緣脆脆
搭配有嚼勁的花枝、彈牙的蝦子
混合蔥與韭菜🫓
一定要沾醬配搭!

🍙紫菜包飯 $65
厚實又香脆的口感
帶有芝麻油香
配醃蘿蔔片、生菜、香腸、蛋絲
帶鹹甜鹹甜的味道

🧃梅子梳打
酸酸甜甜 可中和炸雞

2023-04-26 179 views
將軍澳多左好多新餐廳,今次就黎試呢間有「炸雞界Prada」之稱的炸雞店🤩🤩餐廳主打特色口味炸雞,由韓國人主理🇰🇷!喺將軍澳同尖沙咀都有分店~~而家只要惠顧「羅勒派對」炸雞仲會送ade兩杯,同朋友聚餐啱哂🍻🍻🍗Wings Combo $218✨鐘意食雞翼雞槌的朋友就要試呢個Wings Combo~~我揀左要CORN-SO AMAZING口味🌽,面層灑滿粟米濃湯調味粉~甜甜地,聞落好香🤤🤤炸雞採用「先焗後炸🔥」方式炮製,口感外脆內嫩、好juicy,食落冇咁油膩!!另外仲有啲烤粟米,整體好豐富❤️❤️🥖芝士大棒 $50✨外層金黃香脆,裡面包住2款芝士~~咬落去仲有拉絲效果🧀,好邪惡!記住要趁熱食😋😋🍘黑芝芝波 $70✨一共有5粒,粒粒外脆內軟~好香口!!Q彈煙韌的外皮包住香濃芝士餡,好滋味呢👍🏻👍🏻飲品方面,我地揀左西柚梳打🍊($25)同檸檬梳打($25)🍋~~兩杯都大大杯,口感清爽、重果香!配炸雞一流😍😍

🍗Wings Combo $218✨
鐘意食雞翼雞槌的朋友就要試呢個Wings Combo~~
另外仲有啲烤粟米,整體好豐富❤️❤️

🥖芝士大棒 $50✨
外層金黃香脆,裡面包住2款芝士~~
咬落去仲有拉絲效果🧀,好邪惡!記住要趁熱食😋😋

🍘黑芝芝波 $70✨
一共有5粒,粒粒外脆內軟~好香口!!
Q彈煙韌的外皮包住香濃芝士餡,好滋味呢👍🏻👍🏻

兩杯都大大杯,口感清爽、重果香!配炸雞一流😍😍
2023-04-26 571 views
Puradak Chicken嘅炸雞全部都採用「先焗後炸」嘅獨特烹調方法~ 先用210度高溫焗製 喺保持肉汁滿滿嘅同時仲可以減少油膩感👍👍焗完之後再將炸雞放落熱油炸至金黃酥脆 外脆內嫩🤤半半有骨炸雞 $258Corn-So Amazing炸雞🌽🍗 +$30炸雞加入咗粟米濃湯調味粉 味道濃郁而特別🌽配上一同供應嘅香草烤粟米 更顯美味😋炸雞同香草烤粟米嘅組合好創新 真係一試難忘😚羅勒派對炸雞🌿 +$30羅勒醬嘅加入為炸雞帶嚟清新嘅香氣 同時亦保持到肉質唔會太乾 食落口感非常特別~ 呢款炸雞成功將經典炸雞同羅勒醬完美結合,創新出一款充滿驚喜嘅美食!黑芝芝波 $70當日有優惠叫哩個仲有半價~ $35就食到外脆內軟嘅芝士波🧀 個皮咬落真係好酥脆 入面係甜甜地嘅芝士餡 哩個都幾推介~👏下次可以試埋另一個粟米味嘅🤤海鮮煎餅 $128有原隻蝦肉🦐魷魚等海鮮配料🦑而且煎餅嘅麵糊口感綿密 同啲海鮮料配合得啱啱好👍菠蘿梳打🍍 $25酸酸甜甜嘅菠蘿梳打好啱配炸雞🥤🍗!! 而且佢會唔會太甜 夠曬refreshing!

半半有骨炸雞 $258

Corn-So Amazing炸雞
羅勒派對炸雞
黑芝芝波
海鮮煎餅
[ #caloriefoodie將軍澳 ]• 𝙿𝚞𝚛𝚊𝚍𝚊𝚔 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 •🐿-喺韓國被譽為炸雞界Prada 仲要係五大必食炸雞之一✨炸雞採用先焗後炸嘅方式 可以鎖住肉 減少油膩感而最吸引到我嘅就係佢地signature嘅粟米濃湯味炸雞🍗一共有兩間分店 今次去咗將軍澳 另一間喺尖沙咀-🐣半半炸雞 💰$253 ( 💰$198起 )除咗原味炸雞之外 唔同口味需另加相應價錢瘋狂蒜香另加💰$25 而Corn-so-amazing 另加💰$30可選擇無骨/有骨 我地揀咗有骨 因為鐘意食軟骨位🤩粟米味炸雞真係第一次食 似平時食零食嘅粟米湯味粉味道甜甜地 幾特別 值得一試٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و而蒜香味就相對上正常發揮 蒜味都恰到好處值得一提嘅係呢度嘅炸雞係唔算好油淋淋 較乾身但亦保持到肉質嫩滑 但個皮就唔係脆卜卜嘅-🧀 芝士雞蛋卷 💰$128好大份 大概3-4人份量 兩個人食難免覺得有啲膩表層加上茄汁、千島醬 味道更為豐富美中不足嘅係 芝士好快就冷卻咗 無咗拉絲口感-🍺 𝚂𝚝𝚎𝚕𝚕𝚊 𝙰𝚛𝚘𝚝𝚒𝚜 生啤 💰$68最近做緊啤酒優惠 生啤第二杯半價呢款係嚟自比利時嘅生啤 味道偏苦澀食炸雞好似點都要配上啤酒
[ #caloriefoodie將軍澳 ]
• 𝙿𝚞𝚛𝚊𝚍𝚊𝚔 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 •
🐿
喺韓國被譽為炸雞界Prada 仲要係五大必食炸雞之一✨
炸雞採用先焗後炸嘅方式 可以鎖住肉 減少油膩感
而最吸引到我嘅就係佢地signature嘅粟米濃湯味炸雞🍗
一共有兩間分店 今次去咗將軍澳 另一間喺尖沙咀
🐣半半炸雞 💰$253 ( 💰$198起 )

除咗原味炸雞之外 唔同口味需另加相應價錢
值得一提嘅係呢度嘅炸雞係唔算好油淋淋 較乾身
但亦保持到肉質嫩滑 但個皮就唔係脆卜卜嘅

🧀 芝士雞蛋卷 💰$128

好大份 大概3-4人份量 兩個人食難免覺得有啲膩
表層加上茄汁、千島醬 味道更為豐富
美中不足嘅係 芝士好快就冷卻咗 無咗拉絲口感

最近優惠係點羅勒派對口味炸雞 送兩杯仼選口味梳打🥤
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓167-169號鋪
#caloriefoodie
2023-04-24 86 views
多間韓國餐廳進駐將軍澳,而韓國另一品牌炸雞店近期亦入場將軍澳,而且係第一間海外分店。炸雞店提供多款特色炸雞,總共有11款口味包括:經典炸雞羅勒派對炸雞粟米芝士炸雞青陽辣椒MAYO炸雞辣卡邦尼年糕炸雞韓式甜醬炸雞帕布羅炸雞瘋狂蒜香炸雞惡魔炸雞辣子蒜香炸雞秘製黑炸雞每款口味價錢都不同,價錢由$188至$228不等,另外亦可選擇半半炸雞,一次過可以試兩款口味!今次買了羅勒派對炸雞,打開個盒已經聞到陣陣香味,份量唔少,炸雞大舊又多肉,食落好嫩滑,羅勒醬汁非常濃郁,加埋芝士及蕃茄乾食落好開胃,再配埋意大利青醬一流,由於炸雞係採用先焗後炸方式炮製,將肉汁鎖住,把油份逼出,所以食落感覺唔會太熱氣同油膩,口感非常豐富除了炸雞,亦有很多韓式小食,如雜錦炸薯,芝士棒,紫菜飯卷等...外賣的包裝盒採用了黑色配金色字設計,十分型格。下次一定會再試埋其他味道
包括:
2022-12-04
TakeAway
  • 羅勒派對炸雞
2023-04-21 114 views
又再一次食呢間炸雞啦🍗被稱為炸雞界嘅Prada,其實係講緊Puradak個讀識音好似Prada🤣除咗尖沙咀有分店,將軍澳都開咗啦🤭·✨CORN-SO AMAZING雞翼雞鎚🌽🍗 $228之前都食過呢款嘅無骨雞肉版,覺得幾juicy幾滑嫩,而今次就試吓呢個雞翼雞鎚版,賣相幾好咁🤤份量都有好多㗎,略嫌唔夠juicy有啲乾身,啲粟米粉🌽都好多,有啲鹹,另外仲有幾舊粟米食吓👍🏻·✨韓式炒粉絲 $98幾欣賞佢唔會太油,同埋都落得多蔬菜👌🏻粉絲幾有咬口,炒得乾身,唔會漿埋一餅嘢☺️·✨黑芝芝波(爆粟味)$80呢個芝士波我都幾鍾意,外皮煙韌,芝士仲拉到芝😋,不過價錢較為進取😌·✨菠蘿梳打/檸檬梳打 $25炸雞緊係要配梳打啦😂(唔飲啤酒嘅話)飲落都ok唔會太甜,btw餐廳冇提供免費水㗎🫢·🌟炸雞建議叫半半炸雞,可選擇兩款味道,味道我覺得青陽辣椒mayo好食啲🤭
✨CORN-SO AMAZING雞翼雞鎚🌽🍗 $228
✨韓式炒粉絲 $98
✨黑芝芝波(爆粟味)$80
✨菠蘿梳打/檸檬梳打 $25
📍將軍澳 Puradak Chicken唔知點解,最近我好似好多餐都食雞咁 (上個post先食完雞煲)👀 不過唔同食法都有好唔同嘅風味嘅...... 今次係:炸👩🏻‍🍳呢間Puradak Chicken 係被譽為「炸雞界Prada」嘅韓國過江龍🥹 所以我對佢嘅期望值都幾高🤩 啫係話只要佢有稍微唔好食我都會踢佢出局⚽️我哋叫咗兩款炸雞,一款係秘製黑炸雞,另一款係佢哋嘅signature corn-so amazing 炸雞🍗 姑且睇吓係整色整水嘅gimmick嘢定真係實至名歸啦😉我自己比較 impressed 嘅真係 corn-so amazing 炸雞🍗 基本上概念就係炸雞上面鋪滿粟米同芝士粉🌽 喺形容整體味道同層次之前,我想提及吓個base - 個原味炸雞皮薄鬆脆唔油膩,上檯嗰一刻冒煙嘅概念...... 令我即刻聯想起韓國某殿堂級炸雞牌子嘅出品(之前喺香港食咁多次炸雞都無呢個感覺😅) 醃料恰如其分,唔會過分喧賓奪主😚Base對了,就真係什麼都對了✅ 加埋上面粉末嘅味道同粟米脆卜卜嘅口感...... 同意係幾過癮嘅💁🏻‍♀️咁都唔使估啦,今期又係同細佬食喇😂 咁席間佢就莫名其妙咁話自己要操
📍將軍澳 Puradak Chicken

咁都唔使估啦,今期又係同細佬食喇😂 咁席間佢就莫名其妙咁話自己要操腹肌,練大隻之類啦💪🏻

聽到一個moment,我終於忍唔住問:
你咁食法,點練大隻呀大哥🤷🏻‍♀️

佢好冷靜咁話:我宜家咪練緊「六嚿腹雞」囉💁🏻‍♂️

😑 我真係無語到極致......

💡 P.S.
1⃣️ 呢間嘢尖沙嘴都有分店,就到九龍人放工去食🤗
2⃣️ 最近叫「羅勒派對」炸雞送兩杯ade,羅勒控可以考慮一下

#六嚿腹雞的故事 #PuradakChicken #blackagliochicken #秘製黑炸雞 #cornsoamazingchicken #cornsoamazing #cornsoamazing炸雞 #tseungkwano #將軍澳 #羅勒派對送兩杯ade #ohhejfoodie
Corn-So Amazing 炸雞
Corn-So Amazing 炸雞
2023-04-20 108 views
▪️ʜᴀʟғ ʜᴀʟғ ʙᴏɴᴇʟᴇss ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ $𝟸𝟻𝟹韓式炸雞平時就食得多啦,今次就試吓喺韓國有貴族炸雞美譽嘅ᴘᴜʀᴀᴅᴀᴋ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ🍗呢度既雞係用咗先焗後炸嘅方法烹調,食落冇出面嘅炸雞咁油膩。仲有得揀無骨雞,食落啖啖肉,炸雞外脆內嫩,熱辣辣,好ᴊᴜɪᴄʏ。最緊要係可以選擇兩個口味嘅雞,每樣各一半,咁樣就可以試多啲口味啦😍▫️ᴄᴏʀɴ sᴇᴀsᴏɴɪɴɢ +$𝟹𝟶雞件上面鋪滿粟米濃湯調味粉,食落甜甜地,食食吓又覺得有少少似爆谷嘅味道😂最得意嘅係旁邊真係有幾舊粟米~可以好好中和一下▫️ᴍᴀᴅ ɢᴀʀʟɪᴄ sᴀᴜᴄᴇ 瘋狂蒜香炸雞 +$𝟸𝟻濃郁嘅香蒜同蜜糖醬汁沾滿每一件雞件,超級惹味,食到停唔到口🤤羅勒味道睇落都幾有新鮮感,下次有機會都想試吓~如果叫羅勒派對套餐仲會送兩杯梳打飲品添▪️ʙʟᴀᴄᴋ ᴄʜᴇᴇsᴇ ʙᴀʟʟ $𝟹𝟻外層帶點甜包住啲芝士幾有層次感,啱啱一炸出嚟芝士係可以拉到絲架🧀▪️ᴍɪxᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ ғʀɪᴇs $𝟿𝟾薯條新鮮出爐好夠熱▪️ɢʀᴇᴇɴ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴀᴅᴇ $𝟸𝟻▪️ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ $𝟸𝟻食完咁多炸雞,梗係要飲返罐梳打啦,即刻解膩又好清新除咗將軍澳分
▫️ᴄᴏʀɴ sᴇᴀsᴏɴɪɴɢ +$𝟹𝟶

▪️ʙʟᴀᴄᴋ ᴄʜᴇᴇsᴇ ʙᴀʟʟ $𝟹𝟻
▪️ᴍɪxᴇᴅ ғʀᴇɴᴄʜ ғʀɪᴇs $𝟿𝟾
薯條新鮮出爐好夠熱
▪️ɢʀᴇᴇɴ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴀᴅᴇ $𝟸𝟻
▪️ʟᴇᴍᴏɴᴀᴅᴇ $𝟸𝟻
食完咁多炸雞,梗係要飲返罐梳打啦,即刻解膩又好清新

除咗將軍澳分店之外,尖沙咀都有分店㗎❗
2023-04-14 108 views
自從知道Puradak Chicken 會黎香港將軍澳及尖沙咀開業,一直都好期待。餐廳在韓國甚有名氣,亦有「炸雞界Prada」之稱譽。 炸雞有多款特色口味,有青陽辣椒、粟米濃湯、帕布羅、秘製黑炸雞等等,每款都很吸引。今晚約左朋友一起去將軍澳店歎炸雞🍗 -🔸 瘋狂蒜香炸雞$208🔸經典炸雞 $188兩大盤炸雞一上枱就香氣撲鼻,賣相好吸引! 餐廳的炸雞用先焗後炸方式製作,可大大減少油膩感。炸雞色澤金黃漂亮,皮脆肉嫩,十分有水準。 瘋狂蒜香炸雞十分惹味! 香蒜與蜜糖醬汁均勻地沾滿每一件炸雞。濃郁的蒜味與蜜糖香的魔力令人一試愛上,一件接一件吃不停口。 而經典炸雞為原味,外層會比較酥脆,咸香味恰到好處,另配上韓式辣醬。兩款炸雞不同風味,一咸一甜夾雜享受,吃下不覺膩,十分滋味-🔸西柚梳打 $25🔸芒果梳打 $25

🔸 瘋狂蒜香炸雞$208
🔸經典炸雞 $188
兩款炸雞不同風味,一咸一甜夾雜享受,吃下不覺膩,十分滋味

🔸西柚梳打 $25
🔸芒果梳打 $25
2023-04-13 111 views
💡炸雞界的Prada將軍澳中心近期開左間比譽為係炸雞界既Prada🐓講到咁勁,緊係要去試下,主打炸雞之外,其實仲有好多美味菜式,如雞蛋卷、炒年糕、煎餅等等,總有一款岩你好味。除左將軍澳有外,尖沙咀都仲有分店加。🍽雞翼雞槌🍗雞翼雞槌平時好難會做,因為太受歡迎,經常售罄,好彩平時黎食係有。口味選左推介的青陽辣椒MAYO,味道好正,蛋黃醬中和辣椒的辣味,好過癮,同雞翼雞槌非常夾。雞翼雞槌做得非常出色,炸得金香爽脆,但雞肉仍然好鮮嫩同好juicy!🍽魚糕湯🐠熱辣辣上枱,配料好豐富,非常足料,清淡而鮮甜,有海量的魚糕,口感煙韌。🍽烤牛肉紫菜飯卷 🍙飯卷材料非常豐富,有青瓜條、紅蘿蔔條、醃蘿蔔、蛋及牛肉等,如果有個醬汁黎沾,味道會更好味🍹梅子梳打梅子味道清香,飲落有淡淡既梅子味道,酸酸地,幾fresh。🍹菠蘿梳打菠蘿味飲落好清新,酸酸甜甜解辣又解膩。
💡炸雞界的Prada

🍽雞翼雞槌🍗

🍽魚糕湯🐠

🍽烤牛肉紫菜飯卷 🍙

🍹梅子梳打
梅子味道清香,飲落有淡淡既梅子味道,酸酸地,幾fresh。

🍹菠蘿梳打
菠蘿味飲落好清新,酸酸甜甜解辣又解膩。

2023-04-02 153 views
原本打算放工開心吃午餐,但餐廳侍應服務惡劣,跟價錢不成正比,希望餐廳管理層改善。加上食物普通,不想再去受氣,同區有其他好的選擇。 今天吃的推薦品- 粟米炸雞口味也偏甜,不推薦
2023-04-02
$100 (Lunch)
2023-03-30 1504 views
朋友說在將軍澳中心新開張了一間很好食的韓式炸雞店,說要帶我過來食一下。Puradak 是開放式的設計,所以每次朋友就每次經過餐廳外面都會被炸雞所吸引着,看到食客們都刷雞髀刷得津津有味似的。餐廳的炸雞是有不同的醬汁選擇,而且看來都是獨特的口味,不是普通的醬汁。除了炸雞之外,餐廳亦有不少其他韓式小食,以炸雞為主食,韓式小食作為配菜。⧭ 1. Puradak 經典炸雞朋友原先推介這裡的雞翼雞槌,可惜餐廳今日已經售罄,可見是非常受歡迎。所以,我們就轉軚要Puradak的經典炸雞。之所以要經典原味,是因為這樣才能品嚐到炸雞的真正味道,沒有被調味料影響。果然,Puradak的炸雞做得非常出色,雞肉肉質稔滑,炸得金香爽脆,沒有任何醬汁之下更能食到炸雞的香脆爽口。⧭ 2. 芝士雞蛋卷餐廳正在做一個復活節推廣,凡點一份炸雞加芝士雞蛋卷,就送兩杯檸檬梳和一隻金蛋,所以我們當然要應一下節,除了炸雞之外,點多一份芝士雞蛋卷。蛋卷新鮮地烘出來,熱辣辣非常順滑,有入口即溶之感。還有,餐廳在蛋卷之中加入芝士,在享受蛋香的同時,亦能嚐到陣陣芝士香味。⧭ 3. 炒年糕(惡魔)一份炒年糕都是$78,比起其他韓式餐廳算是抵
⧭ 1. Puradak 經典炸雞
⧭ 2. 芝士雞蛋卷
芝士雞蛋卷
⧭ 3. 炒年糕(惡魔)
一份炒年糕都是$78,比起其他韓式餐廳算是抵食。詢問過店員之後,他說惡魔味道是真的辣,如果不食得辣的話真的要先想一想。既然如此,那麼我們就一於挑戰一下惡魔吧。先別說辣味,Puradak將年糕處理得非常好食,年糕好像是煎過再炒的,食落份外香口。而惡魔的辣味應該是來自底部的辣椒醬,頭數口不算是好辣,但愈食辣感就愈強,不過我們都是應付到的,變相我們是享受地品嚐這份惡魔炒年糕。
⧭ 4. 原味墨魚圈
我們還點多一份墨魚圈作小食,墨魚圈都是炸得爽脆香口,其實用來配酒更是一流。
⧭ 5. 檸檬梳打
食完炸雞、惡魔炒年糕後,飲一口檸檬梳打,酸酸甜甜的非常舒服,可以中和返剛才濃烈的味道。
檸檬梳打
由於有復活節的推廣,我們最後還獲得金蛋一隻,又食又拎。已經約定朋友下次去Puradak 的尖沙咀分店,祝大家復活節快樂!
金蛋
炸雞
2023-03-26
$200 (Dinner)
檸檬梳打
金蛋