Restaurant: QUE (東薈城名店倉)
Terms & Details:
2022-12-25 210 views
價錢:有點貴裝修環境:良好,係有特色嘅,坐位不是很舒服,有點窄,用餐時間:90分鐘食物:我叫了炸薯仔球,同蟹肉意大利飯,飲品係熱肉桂楓糖咖啡咖啡:味道可口,不會太甜或太苦/酸,咖啡係順口嘅,會再嘗試其他咖啡薯仔球:炸得好脆,加埋木魚絲同紫菜好夾,可惜沙律醬不夠松葉蟹肉甲羅燒意大利飯:太咸,太糊,食不到香味,好似用好杰嘅忌念湯撈飯,198 食個咁嘅飯。。有點不值服務:一入座個a. manager 好唔耐煩,因為係scan code order, 仲有咩服務可言?! 其他侍應都好忙碌,不是時時都留意到顧客,所以服務真係有待改善嘅總評:會再去多次試食其他食品,特別係蛋糕
價錢:有點貴
裝修環境:良好,係有特色嘅,坐位不是很舒服,有點窄,
用餐時間:90分鐘
食物:我叫了炸薯仔球,同蟹肉意大利飯,飲品係熱肉桂楓糖咖啡
薯仔球:炸得好脆,加埋木魚絲同紫菜好夾,可惜沙律醬不夠

總評:會再去多次試食其他食品,特別係蛋糕
當初會留意到這間店絕對是因為這間餐廳有貓!剛好最近會過東涌就去吃了!QUE CAFÉ 是一間西日fusion菜餐廳而且這裡的裝潢別樹一幟,採用天然木材色調和柔和的燈光和放置了一些綠色植物。最特別是掛在餐廳上方的草球,另外在不同的角落會發現有貓咪的蹤影喔!不知是不是因為是訂座的關係,所以我們是坐在卡座。既然是吃西日fusion菜,當然要選些比較特別點?雖然見丼飯都好似幾吸引。北海道帆立貝羽衣甘藍沙律 ($138)帆立貝切了粒吃起來很方便,不過羽衣甘藍有點太大塊 ... 汁很清新,但沒有像醬汁那樣沾在沙律上,所以要差不多吃到底才吃到。黑松露醬芝士炸蠔壽司塔可 ($72)像塔可一樣的墨西哥式壽司,是用香脆的紫菜夾著壽司飯。預先切開兩半的炸廣島蠔加上淡淡的松露蛋黃醬和芝士,惹味十足!松葉蟹肉甲羅燒意大利飯 ($198)將甲羅燒、松葉蟹肉、蟹子和有滿滿奶油香海膽忌廉汁的意大利飯混合一同享用。份量比想像中的多,如果怕會膩就建議和朋友分著吃較好。還附了一小碟像是海蟹的前菜。
QUE CAFÉ 是一間西日fusion菜餐廳
不知是不是因為是訂座的關係,所以我們是坐在卡座。

北海道帆立貝羽衣甘藍沙律 ($138)
帆立貝切了粒吃起來很方便,不過羽衣甘藍有點太大塊 ...
北海道帆立貝羽衣甘藍沙律

黑松露醬芝士炸蠔壽司塔可 ($72)
像塔可一樣的墨西哥式壽司,是用香脆的紫菜夾著壽司飯。
黑松露醬芝士炸蠔壽司塔可

松葉蟹肉甲羅燒意大利飯 ($198)
松葉蟹肉甲羅燒意大利飯
Other Info. : 一系列甜品都很吸引,是由由日籍甜品師主理,聽說水準十分高。 或者下次再過來東涌,可以考慮買這間的甜點。
2022-12-10
$224.5 (Dinner)
黑松露醬芝士炸蠔壽司塔可
松葉蟹肉甲羅燒意大利飯
2022-12-09 501 views
同fd 打算去貓貓 cafe 玩貓見到que 佢好似有貓玩就黎左點知原來係貓貓主題嘅cafe勁失望不過既然錯有錯着 就試下佢叫左個晚市2人set得6隻單骨雞翼 好食 但份量少芒果汁沙律 勁大份 但咁大份有咩用 其他野咁細份蟹肉飯 勁咸同埋我唔覺得2個人會夠飽同甜品加杯野飲甜品就甜筒黎 極普通老實講 份量都幾細份食完仲要581埋單味道仲要麻麻地不過環境就幾好坐 見好多人都係食完就坐到佢last order總體黎講 性價比係0 唔建議
同fd 打算去貓貓 cafe 玩貓

味道仲要麻麻地

不過環境就幾好坐
見好多人都係食完就坐到佢last order

總體黎講 性價比係0 唔建議

『每道菜都係用心出品,Cube Cake好睇又好味!』⁡幾年都唔入一次東涌,行開先留意到開左唔少新餐廳🐈門口嘅一隻貓貓擺設已經吸引左目光,木系風格顯得特別舒適寫意☕行街行到攰左坐低食少少嘢叉足電又可以再行過😹呢度嘅嘢食選擇都幾多,輕食到主食一應俱全,而甜品更係打卡必備,臨走見到counter有外賣限定蘋果批忍唔住又帶左嗰返屋企添🤣⁡推介 🥢香煎比目魚伴法包多士 🥢日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽 🥢京都宇治抹茶蛋糕 🥢加賀焙茶蛋糕 🥢蘋果批————————————————————■日式咖哩味炸魷魚(HKD78)| 3.5/5咖喱味唔算太重入面係粒粒魷魚肉好彈牙⁡■ 軟殼蟹壽司塔可(HKD72)| 3.5/5爆多蔥,好香口不過有dd油⁡■ 香煎比目魚伴法包多士(HKD218)| 4/5比目魚煎得香脆🐟紫蘇番茄做底入面仲有大 蝦同青口,多士牛油味幾重幾好味(˵¯͒〰¯͒˵)⁡■ 三色魚生丼(HKD178)| 3.8/5■ 日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽(HKD198)| 3.8/5兩款飯表現都唔錯,魚生超厚切鋪得滿滿的🍚而甲羅燒蟹飯好有咬口粒粒分明,仲有淡淡海膽忌廉汁香味⁡■ Desserts►► 京都宇治抹

『每道菜都係用心出品,Cube Cake好睇又好味!』

————————————————————
■日式咖哩味炸魷魚(HKD78)| 3.5/5
咖喱味唔算太重入面係粒粒魷魚肉好彈牙

■ 軟殼蟹壽司塔可(HKD72)| 3.5/5
爆多蔥,好香口不過有dd油

■ 香煎比目魚伴法包多士(HKD218)| 4/5

■ 三色魚生丼(HKD178)| 3.8/5
■ 日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽(HKD198)| 3.8/5

■ Desserts
►► 京都宇治抹茶蛋糕(HKD68)| 3.8/5
►► 加賀焙茶蛋糕(HKD68)| 3.8/5
►► 靜岡縣紅茶芭菲(HKD98)| 3.5/5

招牌Q-ube Cake有個好靚嘅名叫做旅者蛋糕,專門俾旅行嘅人帶手信返屋企🎁抹茶入面係紅豆蓉同柚子果凍麻糬餡,口感煙煙韌韌好清爽🌿焙茶茶味就好濃郁,入面竟然係梨子果凍,有種食緊法式甜品嘅錯覺🍐而紅茶芭菲同樣茶味香濃,入面有番薯粒同紅茶醬,不過紅茶醬熱辣辣倒落去雪糕好快融要快d食呢

■ Drinks
►► 凍抹茶鮮奶(HKD62)| 3/5
►► 熱粟國鹽焦糖鮮奶咖啡(HKD62)| 3.5/5
►► 富士蘋果茉莉花茶 (HKD52)| 4/5

咖啡拉花好得意,仲可以自己加鹽同焦糖醬🍵去到最尾飲返杯蘋果茶配甜品,解膩一流
————————————————————
♣️ QUE
☌ 東涌東薈城2樓284-285號舖
◔12nm-9:30pm

回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
份量: 🌕🌕🌕🌗🌑
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:HKD634.6p.p(incl. 10% service charge)

2022-12-06 472 views
“京都宇治抹茶蛋糕”($68)“三色魚生丼”($178)“軟殼蟹壽司塔可”($72)“脆炸單骨雞翼”($72)“香桃富士梳打”($58)因為有嘢做入咗東涌見到呢間新開嘅QUE所以去咗食晚餐☺️餐廳走日本庭院風,仲有唔少貓貓做擺設🐱嚟呢道最想食嘅就係方形嘅抹茶蛋糕🥰因為怕賣哂所以一早叫定😆食落抹茶味香濃,入面仲有紅豆同麻糬😍晚市其實有提供dinner set但唔太岩所以我地都係選擇單點🤣三色魚生丼有三文魚,油甘魚,赤蝦🦐味道同份量都ok但定價稍為進取較特別嘅有壽司塔可點咗軟殼蟹口味,口感香脆🦀脆炸單骨雞翼配上明太子醬好惹味🐔😋飲品點咗香桃富士梳打🍑🍎入口清甜☺️感覺呢道甜品比正餐吸引😆下次會想再嚟試其他口味嘅蛋糕同芭菲😛QUE東涌達東路20號東薈城2樓284-285號舖
“京都宇治抹茶蛋糕”($68)
“三色魚生丼”($178)
“軟殼蟹壽司塔可”($72)
“脆炸單骨雞翼”($72)
“香桃富士梳打”($58)

因為有嘢做入咗東涌
見到呢間新開嘅QUE所以去咗食晚餐☺️
餐廳走日本庭院風,仲有唔少貓貓做擺設🐱
嚟呢道最想食嘅就係方形嘅抹茶蛋糕🥰
因為怕賣哂所以一早叫定😆
食落抹茶味香濃,入面仲有紅豆同麻糬😍
晚市其實有提供dinner set
但唔太岩所以我地都係選擇單點🤣
三色魚生丼有三文魚,油甘魚,赤蝦🦐
味道同份量都ok但定價稍為進取
較特別嘅有壽司塔可
點咗軟殼蟹口味,口感香脆🦀
脆炸單骨雞翼配上明太子醬好惹味🐔😋
飲品點咗香桃富士梳打🍑🍎入口清甜☺️
感覺呢道甜品比正餐吸引😆
下次會想再嚟試其他口味嘅蛋糕同芭菲😛

QUE
東涌達東路20號東薈城2樓284-285號舖
2022-12-03 419 views
結婚紀念日,慶祝一番,聽聞東涌東薈城二期,開了一間日式西餐廳,儘管試下。 週末的晚上到處等位食飯,QUE是用撳票攞籌形式等位或預先訂位;我選擇了前者。唔知係咪日本人的管理及訓練,餐廳接待員和侍應生都友善有禮,感覺如同置身京都一樣。今次唔單只食品質素高👍服務態度都畀🫶。
今次唔單只食品質素高👍
服務態度都畀🫶。

2022-12-03
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Shopping 出血後,到了這間日式Fusion Cafe吃晚飯。點了兩客signature菜式及一款sushi taco :松葉蟹肉🦀甲羅燒意大利飯配蟹子及海膽忌廉汁賣相很吸引,蟹蓋上盛滿蟹肉,味道不錯,但整體味道沒有想像中那麼美味😝海膽忌廉汁略嫌海膽未夠濃味及太creamy ! 或許因為是signature菜式,所以倒有點失望!但勝在有心思,所以值得一試。至於軟殼蟹意粉配上蟹肉蕃茄忌廉醬,軟殼蟹卜卜脆,意粉中規中矩。最有驚喜是它的牛油果醬拖羅蓉壽司taco🥰 賣相有創意,味道ichiban👍🏻👍🏻紫菜是超級脆,配上鲜味十足的拖羅蓉及我至愛的牛油果醬,很喜歡那外脆內軟的口感🤤是必食之選!即使signature dish 沒有預期那麼好味,獨特的taco 已令CP值回升😉值回🎫票價!

松葉蟹肉🦀甲羅燒意大利飯配蟹子及海膽忌廉汁

最有驚喜是它的牛油果醬拖羅蓉壽司taco🥰

• 牛油果醬拖羅蓉壽司taco
2022-11-27 296 views
放假起身已經接近一點,但起身之後又唔太肚餓,去到商場見到呢間新開既日本餐廳,見到係輕食就入左去試三式刺身魚生飯餐廳既招牌菜 不過有啲失望 刺身唔算太新鮮 有小小腥 希望可以改善下啦

三式刺身魚生飯
2022-11-26
Tea
2022-11-27 298 views
昨晚瞓唔著,諗吓明午食乜嘢,於是即刻透過 Openrice booking,Que竟然有位,平時成日 full booking,終於可以試吓新嘢嘞!等候0分鐘入座,服務員很親切和有禮,日式設計裝修,不停播放日本歌,雖然唔知唱緊乜,但感覺舒服和令人放鬆。這裡是用QR code 自助 order 食物,唔識用也可以叫服務員 order. 我 order 咗軟殼蟹意粉,有蟹肉碎加茄汁醬煮意粉,意粉面放上炸好嘅軟殼蟹,加上少許芝士碎、紫菜絲和沙律菜做伴碟,味道唔錯,但茄醬蓋過蟹肉碎嘅味道,但軟殻蟹好新鮮。另外叫了一件加賀焙茶蛋糕,中間有梨做餡,個人覺得太多 mouse, 食落好漏!又越食越覺得甜,所以食剩咗一半。最驚喜係杯 Que絲滑黑咖啡,又香又滑,啱晒我這個咖啡迷。去鬆一鬆,也是不錯的選擇。

。另外叫了一件加賀焙茶蛋糕
,又香又滑,啱晒我這個咖啡迷
。去鬆一鬆,也是不錯的選擇。
2022-11-26
Lunch
  • Que  絲滑黑咖啡
2022-11-22 401 views
呢間日式餐廳好有誠意,唔知係咪因為有日本🇯🇵職員坐陣,職員特別有朝氣,食物又講究✨,雖然少貴🤏🏻,但用膳感覺非常良好🥰。🥢壽司taco:呢個組合好出色,係我食過既西日fusion 中最好食👍🏻。香脆紫菜天婦羅夾着各種刺身,而刺身🍣同飯都有調味過,所以味道好豐富,唔係普通壽司/丼飯。今日揀左3款。1️⃣黑松露芝士炸蠔2️⃣海膽汁蟹肉蟹籽3️⃣辣味三文魚🥢北海道帆立貝羽衣甘藍沙律:有牛油果🥑、嫩滑帆立貝、合桃等,味道fresh!🥢日式炸魷魚: 一粒粒既炸魷魚食用方便,味道似章魚燒🐙,乎合了日式的期望😆🍵抹茶豆腐紅豆沙冰:用豆腐取代牛奶,同靜崗抹來好夾,味道好温和,雖然$62,但一試難忘👍🏻🧁濃郁朱古力榛子蛋糕:朱古力🍫濃郁,加埋榛子碎,味道似金莎。蛋糕好大件,3人share有餘。味道:🔅🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

1️⃣黑松露芝士炸蠔

衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-11-20 336 views
星期日2點幾2位好快有位唔使等太耐,地方新淨唔算太過迫感覺舒服。QR code 落單但我同朋友都收得好差,落唔到order,問個waitress 有無WiFi 佢就話幫我落,咁assume 無啦。點之之後加單嗌另一個男仔,佢話有WiFi,指一指枱面個牌仔….我見我個fd喺度搞左好耐,我問佢先知佢嘗試掃個QR code 仲問點解WiFi 要掃code,我睇一睇張牌仔只得FB & IG QR code 同埋最下面有個電話,我就估呀哥哥仔意思係咪電話number 係PW呀?最後試左係😂我fd 可能無為意最下面個電話,但哥哥仔講清楚d會好d 囉😅個黑松露炸蠔塔可幾好味,但$7x 個好細個,原本諗住樣樣叫d share 但真係太細又散難分/ share 唔到,仲唔方便食,食食下d餡跌晒出黎嘥晒…..🙁軟殼蟹意粉味都唔錯夠多汁,但意粉硬左d….明太子單骨雞翼唔太好味,唔知係陣雪藏味定咩…..壺裝個蘋果茶唔係甜嗰隻真係茶,第一杯仲有一下蘋果香氣回甘,但第二杯只得個澀字…原本想食甜品,但個焙茶cake 無晒,其他味無咁大興趣,$72件cake 仔又唔算平所以無叫….最搞笑張單寫憑單下次幫襯有9折,但至

軟殼蟹意粉味都唔錯夠多汁,但意粉硬左d….

明太子單骨雞翼唔太好味,唔知係陣雪藏味定咩…..

最搞笑張單寫憑單下次幫襯有9折,但至10/31日…..今日己11月中…….😅
  • 黑松露炸蠔㙮可
// 𝙉𝙚𝙬𝙡𝙮 𝙊𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚-𝙞𝙣𝙨𝙥𝙞𝙧𝙚𝙙 𝘼𝙚𝙨𝙩𝙝𝙚𝙩𝙞𝙘 𝘾𝙖𝙛𝙚́ 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙐𝙧𝙗𝙖𝙣 𝙀𝙨𝙘𝙖𝙥𝙚 𝙑𝙞𝙗𝙚𝙨 - 𝙌𝙐𝙀 //-Located on the second floor of Citygate Outlet and with natural elements interior designs, 𝐐𝐔𝐄 is a new comfortable space offering an exceptional yet approachable Western and Japanese smart-casual menu curated by Chef Rin, Asia’s top pastry chef who spent years honing his culinary craft at Tirpse.-☞ 𝐐𝐮𝐞 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖Exquisitely presented in a Furoshiki gift wrapping, unveiling a top-notch apple pie with flakey
☞ 𝐐𝐮𝐞 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐢𝐞 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖
Exquisitely presented in a Furoshiki gift wrapping, unveiling a top-notch apple pie with flakey puff pastry, baked juicy Fuji apples scented with cinnamon, and almond frangipane on the inside.
☞ 𝐃𝐞𝐞𝐩-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐇𝐢𝐫𝐨𝐬𝐡𝐢𝐦𝐚 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐡𝐢𝐜𝐡𝐢𝐦𝐢 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐀𝐢𝐨𝐥𝐢 (𝟒 𝐩𝐜𝐬) - 𝐇𝐊$𝟗𝟖
Perfectly fried till golden brown and crispy, the flavors were simply luscious and tempting with the sour kick from the shichimi lemon aioli.
☞ 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 - 𝐇𝐊$𝟏𝟒𝟖
Served with an eye-catching deep-fried soft-shell crab on top, the spaghetti was delectably seasoned with tomato sauce and succulent crab meat.
☞ 𝐒𝐨𝐟𝐭 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐚𝐜𝐨, 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐑𝐨𝐞, 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫, 𝐅𝐫𝐢𝐬𝐞𝐞, 𝐌𝐚𝐲𝐨 - 𝐇𝐊$𝟕𝟐
An innovative taco that begins with a piece of taco-shaped tempura-battered seaweed, filled with crispy soft shell crab and other fresh and savory ingredients.
☞ 𝐃𝐞𝐞𝐩-𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐎𝐲𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐚𝐜𝐨, 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞, 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐌𝐚𝐲𝐨 - 𝐇𝐊$𝟕𝟐
Another crave-worthy sushi taco stuffed with creamy and tender deep-fried oyster; complemented with irresistible truffle mayo and cheese.
☞ 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐓𝐚𝐜𝐨, 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭, 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐑𝐨𝐞, 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐞, 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨, 𝐂𝐮𝐜𝐮𝐦𝐛𝐞𝐫, 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐔𝐧𝐢 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖
Sweet and tender crab meat were shredded and filled in the taco, paired with freshly sliced avocado and salad greens for a light-flavored satisfaction.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2022-11-09 570 views
✨ 日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽($198)Risotto飯底好重奶油香,撈埋甲羅燒嘅蟹肉相當唔錯,不過始終係Risotto,會有少少Heavy感,加上配料比較單一,個人覺得同朋友Share就岩岩好 😝。✨ 三色魚生丼($178)同餐牌對比冇照騙 🤭,刺身真係厚切 😆👍🏼,質素亦唔錯。✨ 京都宇治抹茶蛋糕($68)切開蛋糕中間夾咗柚子麻糬同紅豆,整體甜度較低,適合我喜好,但抹茶味相對較淡,如果可以再濃郁啲就好 🙈。✨ 濃郁朱古力沙冰($62)正常發揮,杯墊上嘅小貓好可愛 🤭。·東涌新開西日Fusion Café,甜品由得奬日藉師傅主理,店舖裝修好有和式Feel,店內仲有少少逼真嘅貓貓擺設 😆。上星期行東薈城嘅時候經過見到新開店面幾靚,睇埋Menu覺得吸引,於是就約埋朋友今星期嚟試 😝。我自己其實都係第一次係東涌食飯(成功擴大覓食版圖 😆),整體嚟講用餐經歷唔錯,個人認為係一間幾適合同朋友聚會嘅餐廳,再嚟會想試吓其他出品 😝。·🧾 需加一服務費💰 $557
✨ 日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽($198)
日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽

✨ 三色魚生丼($178)
同餐牌對比冇照騙 🤭,刺身真係厚切 😆👍🏼,質素亦唔錯。
三色魚生丼

✨ 京都宇治抹茶蛋糕($68)
京都宇治抹茶蛋糕

✨ 濃郁朱古力沙冰($62)
正常發揮,杯墊上嘅小貓好可愛 🤭。

🧾 需加一服務費
💰 $557
2022-11-01
$250 (Dinner)
日本蟹肉甲羅燒飯配蟹籽
三色魚生丼
京都宇治抹茶蛋糕
東薈城開左間新餐廳 裝修得好靚 今日終於都有時間去試下 好醒目地早左出去 所以唔洗排隊🤭揀食咩都揀左好耐因為好多都好似好好味😅咖哩味炸魷魚配香蒜蛋黃醬($78)一黎到就聞到咖喱味好香 但食落口又唔會太搶味 啱啱炸起熱辣辣好脆炸 炸粉好薄 魷魚好厚肉 配埋蛋黃醬食超好味軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁($148)軟殼蟹都係新鮮炸起 但意粉個汁就淡味左d 都好食既 但唔係十分驚豔燒春雞配自家製燒肉汁伴芥末薯蓉($148)燒春雞既皮同埋芥末薯蓉唔錯 墊底既西蘭花都好好味 但d肉略嫌鞋左少少特濃朱古力蛋糕($78)本身諗住一件蛋糕要$78有d貴 但黎到見到隔離有個小雪糕好得意 一切開件蛋糕發覺原來入面係有好多層唔同既layer 有朱古力Mousse 中間有d榛子醬 有啲金沙feel 個底有海綿蛋糕 朱古力味好濃 又唔會過甜 好好味😋下次試埋佢其他野先😬
揀食咩都揀左好耐因為好多都好似好好味😅

咖哩味炸魷魚配香蒜蛋黃醬($78)

軟殼蟹意粉配蟹肉蕃茄忌廉汁($148)

燒春雞配自家製燒肉汁伴芥末薯蓉($148)

特濃朱古力蛋糕($78)

下次試埋佢其他野先😬
2022-11-05
$250 (Dinner)
  • 朱古力蛋糕
-𝙌𝙐𝙀有日番工係東薈城 lunch 發現有間新餐廳做完research 先知原來呢間係由亞洲頂級日藉糕點師 Rin Horiuchi主理既輕奢和洋餐廳主打西日fusion菜 有墨西哥x 日本既sushi taco 亦都有法日融合既甜品好中意呢台既日式簡約風格裝潢以木系 x 簡約風為主 周圍都放置左綠色植物 成個用餐體驗都好舒適☁️✨Dinner Set ($558/2ppl)🍽️ 套餐價錢因應所揀既主食而不同Snacks 🌮軟殼蟹壽司塔可 (+$48)係其中一款主打菜式 呢個好有驚喜外層既紫菜係以天婦羅形式炸過入面軟殼蟹(比想象中大隻得多!)蔬菜 蟹子 洋蔥 特調醬汁 真心好好味❤️🐣 脆炸單骨雞翼一共有6件 即使係單骨都好多肉食 而且炸得好香脆 最欣賞既係配明太子蛋黃醬 非常夾又好惹味❤️Salad🥗黃金凱撒沙律新鮮沙律菜 + 金黃色炸流心蛋 = ✨Main🐟香煎比目魚係一道豐盛既海鮮菜式厚切比目魚煎得好香 肉質嫰滑 配搭青口 紅蝦 蜆 紫蘇番茄汁 想講呢碟既重點係個汁好好食 店家好貼心提供埋自家製法包多士 點汁食 最後我地食到個碟係完全冇汁 真係好好味呢🤤Dessert🍦靜岡縣紅茶甜筒
𝙌𝙐𝙀

有日番工係東薈城 lunch 發現有間新餐廳
主理既輕奢和洋餐廳
亦都有法日融合既甜品

好中意呢台既日式簡約風格裝潢
以木系 x 簡約風為主 周圍都放置左綠色植物
成個用餐體驗都好舒適☁️

✨Dinner Set ($558/2ppl)
🍽️ 套餐價錢因應所揀既主食而不同

Snacks
🌮軟殼蟹壽司塔可 (+$48)
係其中一款主打菜式 呢個好有驚喜
外層既紫菜係以天婦羅形式炸過
入面軟殼蟹(比想象中大隻得多!)
蔬菜 蟹子 洋蔥 特調醬汁 真心好好味❤️

店家好貼心提供埋自家製法包多士 點汁食
最後我地食到個碟係完全冇汁 真係好好味呢🤤

Dessert
🍦靜岡縣紅茶甜筒
配 餅乾、白朱古力、紅茶白朱古力粉、紅茶汁

🍦宇治抹茶甜筒
配 抹茶餅乾、白朱古力、柚子朱古力粉、抹茶汁

呢兩款雪糕食法一樣但係各有好味!
都係先整碎甜筒 倒醬汁 撈埋黎食
個人比較喜歡靜岡縣紅茶甜筒
因為可以更食得到濃郁既茶底 少甜啲

Drinks
🥤香桃富士梳打 (+$38)
賣相超令! 好香桃味 唔會過甜~
2022-10-30
Dinner