2021-10-30 448 views
長期都見到呢間有人排隊,就去試試。平日2點左右去到,排一陣隊就有位✌🏻味玉醬油豚骨湯拉麵好香濃既豚骨湯,濃得黎都算清爽👌🏻叉燒厚度均勻,配料有蔥,木耳絲,味付紫菜🤓👍🏻味玉伊勢海老豚骨湯拉麵配料同上,湯底多左種好香既蝦油味,對比醬油豚骨湯就會有小小膩溏心蛋溏心做得剛剛好,唔會太流心🥚大愛👍🏻天婦羅無骨雞翼🔥超驚喜既一個小食,外脆內嫩滑,仲要系無骨,食落啖啖肉👍🏻加上七味粉,超野味😋⭐必試既一個小食⭐

味玉醬油豚骨湯拉麵
好香濃既豚骨湯,濃得黎都算清爽👌🏻
叉燒厚度均勻,配料有蔥,木耳絲,味付紫菜🤓👍🏻

溏心蛋
溏心做得剛剛好,唔會太流心🥚大愛👍🏻

天婦羅無骨雞翼🔥
⭐必試既一個小食⭐

2021-10-30 238 views
店舖環境唔錯,service也OK。同其他大部分拉麵店一樣,可自選拉麵軟硬度、濃稠度、辛辣度等。豚骨湯比雞肉白湯湯底會更加濃稠,鹹味更重,肉味十足,同時也會偏油膩。雞肉白湯湯底味道唔錯嘅,鹹味足,比較適合鍾意食唔油膩嘅人。本店的溏心蛋做得唔錯,蛋味濃。至於叉燒係用手槍火燒嘅,所以唔會有炭烤個種香味。
店舖環境唔錯,service也OK。

雞肉白湯湯底味道唔錯嘅,鹹味足,比較適合鍾意食唔油膩嘅人。

2021-09-28 660 views
🍜麵道在石門⋄ 伊勢海老豚骨湯 (豚肉叉燒) $87⋄ 追加備長炭烤雞叉燒 $18⋄ 天婦羅無骨雞翼 $25✍︎ 湯底濃厚,剛好的辣味讓口感不會太膩。我平常不太喜歡蝦作湯底的拉麵,但這個湯底我覺得還不錯,蝦的味道不會強烈得喧賓奪主(ง •̀_•́)ง 選了硬一點的粗麵,但吃起來和普通麵質相若,如果麵質能再彈牙一點就更好啦🤓 ✍︎ 必需說麵很足料,麵的份量很多 (吃不完:3) 除了叉燒裡面還有兩顆餃子,溏心蛋吃到還蠻明顯的醬油味。至於追加的小食我覺得質素不錯,雞叉燒較豚肉叉燒出色😉✍︎ 3#852fatboy日式#852fatboy在石門

🍜

✍︎ 3

#852fatboy日式
#852fatboy在石門

2021-09-22 361 views
石門日式拉麵小店🍜 一出石門站就見到呢一間排長龍嘅餐廳 🥳緊係要試吓舖頭裝修好似日本🇯🇵居酒屋嘅感覺🎎同其他拉麵店一樣 呢度都係可以自由選擇麵嘅硬度 🍜湯底濃度 同埋油量🌟 特盛叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵🐖🍜 ($93)食拉麵第一件事緊係試吓啖湯先!湯底豬骨味好濃🐷飲落去冇乜味精🤤叉燒好有驚喜🤩半肥瘦啱啱好 仲用咗火槍燒過表面 焦香味濃🔥燒到好有油香玉子好入味而且有流心效果❣️面質方面煮得好啱要求🥰 又做到掛湯效果而呢碗選擇加咗辣🌶 相對來講比較惹味啲🌟 味玉醬油豚骨湯拉麵🐖🍜 ($83)同特盛嘅分別就係少咗兩塊叉燒🙈但份量都好足夠 啱晒細食嘅朋友試吓🤤 呢一碗冇加到辣 可以飲到好濃嘅豬骨味🐷🦴🌟 天婦羅無骨雞翼🐥 ($18)出面比較少見到用天婦羅嘅方式黎整炸雞翼🍗 新鮮炸好上枱🤩 熱辣辣脆卜卜 炸粉唔會太厚 又炸到過火仲鎖到肉汁😚 加埋啲七味粉好惹味!套餐包一個小食同野飲 估唔到有得揀啤酒🍻好爽🤪 即刻好似去咗日本居酒屋🥰 味道 9.5/10環境 9/10推介程度10/10
石門日式拉麵小店🍜 [麵道]

一出石門站就見到呢一間排長龍嘅餐廳 🥳緊係要試吓
舖頭裝修好似日本🇯🇵居酒屋嘅感覺🎎

🌟 特盛叉燒味玉醬油豚骨湯拉麵🐖🍜 ($93)

玉子好入味而且有流心效果❣️

面質方面煮得好啱要求🥰 又做到掛湯效果
而呢碗選擇加咗辣🌶 相對來講比較惹味啲

🌟 味玉醬油豚骨湯拉麵🐖🍜 ($83)

呢一碗冇加到辣 可以飲到好濃嘅豬骨味🐷🦴

🌟 天婦羅無骨雞翼🐥 ($18)

味道 9.5/10
環境 9/10
推介程度10/10
2021-09-22 191 views
之前都聽聞石門多野食,但要搵間可以坐得舒服既真係唔多,所以最後揀左呢間拉麵醫肚🍽去到差唔多12:45,店外已經有人龍,等左20分鐘就可以入座。叫左雞叉燒雞白湯拉麵(辛),湯底都算ok,但未去到好濃。雞叉燒就燒得幾好味,唔錯既,但麵質軟硬雖然已經選擇普通,但較為偏硬🤔 另外一提,因為係午市關係,有汽水送😎整體都滿意,但未如其他所講係好驚喜地好食,但係石門黎講,已經係云云之中較為出色👍🏻😆

2021-08-26 684 views
1430食午飯醬油味玉豚肉幼麵濃湯湯底👌麵👌蛋👍開頭覺得有啲貴,不過送咗汽水同餃子三隻就感覺上合理啲。想食拉麵,解一解癮的話,可以選擇可能遲食,得三隻湯底可以揀:醬油豚肉,醬油雞白湯同伊勢海老豚肉無冷氣,好多部風機喺度😅
1430食午飯
醬油味玉豚肉幼麵濃湯

湯底👌麵👌蛋👍

開頭覺得有啲貴,不過送咗汽水同餃子三隻就感覺上合理啲。

想食拉麵,解一解癮的話,可以選擇

無冷氣,好多部風機喺度😅
2021-08-25
Type of Meal
Other
今日決定同朋友搭屯馬線去石門搵食🍴平時都喺去開沙田市中心 甚少嚟石門🤔 印象中今次好似喺第二次嚟🤫原來呢邊開左好多食肆 兜左一個圈 最後揀左食拉麵🍜呢間名叫「麵道」嘅拉麵店 鋪位細細 五臟俱全由於店內座位實在太少 加上人手不足 又不停有客人買外賣 眼見店內有幾枱人客離開 店員都未能及時翻枱安排入座 所以在酷熱天氣警告下🔥 我們唯有流著汗水 在門外耐心等候💦。博多特盛雞叉燒味玉博多雞白湯拉麵(HKD93)次次食拉麵都喺食豚骨湯底 今次決定試下雞白湯底🐔熱辣辣送上枱 我已急不及待用匙羹飲一啖湯 果然無令我失望 湯底濃郁 濃到飲一啖已經感覺用左大量雞熬製而成 最重要一d都吾油膩 雞叉燒好大塊 肥瘦適中又嫩滑😍麵質更煙韌彈牙 每束麵條夾起都能夠掛著濃湯 食到拇指大動👍 。滿腹套餐+(HKD25)小食可以四選一 (分別有:有唐揚炸雞🐔、天婦羅無骨雞翼🍤、羽根燒餃子🥟、迷你黑咖哩飯🍛) 飲品可以七選一(分別有:可口可樂、雪碧、玉泉忌廉、無糖可樂、支裝綠茶、支裝烏龍茶、支裝麥茶) 而我點選了羽根燒餃子(3隻)和支裝烏龍茶🍵餃子味道尚可 外皮煎得脆卜卜 內餡有肉汁🥟。食物:7.5/10價錢:7/10環
今日決定同朋友搭屯馬線去石門搵食🍴
由於店內座位實在太少 加上人手不足
又不停有客人買外賣 眼見店內有幾枱人客離開
店員都未能及時翻枱安排入座 所以在酷熱天氣警告下🔥
我們唯有流著汗水 在門外耐心等候💦

博多特盛雞叉燒味玉博多雞白湯拉麵(HKD93)
次次食拉麵都喺食豚骨湯底 今次決定試下雞白湯底🐔
熱辣辣送上枱 我已急不及待用匙羹飲一啖湯 果然無令我失望
湯底濃郁 濃到飲一啖已經感覺用左大量雞熬製而成
最重要一d都吾油膩 雞叉燒好大塊 肥瘦適中又嫩滑😍
麵質更煙韌彈牙 每束麵條夾起都能夠掛著濃湯
食到拇指大動👍

滿腹套餐+(HKD25)
小食可以四選一 (分別有:有唐揚炸雞🐔、天婦羅無骨雞翼🍤、
羽根燒餃子🥟、迷你黑咖哩飯🍛)

而我點選了羽根燒餃子(3隻)和支裝烏龍茶🍵

麵道
沙田石門安群街3號京瑞廣場第一期地下G1號舖
  • 博多特盛雞叉燒味玉博多雞白湯拉麵
2021-08-11 370 views
石門地鐵站一出就見到嘅拉麵店,由以前荃灣分店開始食,但之後結業都keep住去石門分店食。 雖然麵道店舖唔算大,但係就算要排隊都好快有得入。雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵($80)我次次都係食「雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵」,湯底可以揀淡、中、濃,一定揀濃湯無誤!飲得出落咗好多雞骨落去煲,濃得嚟唔會好鹹,亦唔會好油。至於麵就揀硬麵會好啲,因為麵條比較幼,食食下比較快淋,但因為湯底好味都唔會太影響。雞叉燒其實啫係雞肉,表面有用火槍輕輕灸燒過,食落唔滑唔鞋,雞味唔重,相對比較失息。值得讚溏心蛋每次食都做到溏心效果剛剛好,另外竹筍份量都唔少。食到一半味蕾覺得悶悶地,可以問店員拎蒜頭加入湯底會更好味。之前揀咗辛口,我覺會破壞咗個雞湯味。追加配料:備長炭燒烤叉燒($18)叉燒都有用火槍灸燒過,好淋好香豬味!如果可以雞湯配豬叉燒就完美了燒餃子($25)煎得香口,味道正常。

雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵($80)

追加配料:
備長炭燒烤叉燒($18)

燒餃子($25)
煎得香口,味道正常。
  • 備長炭燒烤叉燒
  • 雞叉燒溏心蛋雞白湯拉麵
2021-07-18 509 views
☺️好食。好似唔少石門人都推介呢間,咁遠黎到就試吓天婦羅無骨雞翼因為無骨,好似食緊雞扒肉咁,都算滑,炸粉又唔會過多,值得一試叉燒伊勢海老豚骨湯♨️濃叉燒都大塊嘅,呢個湯底真係有濃郁蝦味,好正黑松露蜆貝醬油湯♨️呢個湯底幾特別,不過黑松露味唔突出比較淡下次再黎再試下其他☺️
☺️好食。
好似唔少石門人都推介呢間,咁遠黎到就試吓

叉燒伊勢海老豚骨湯♨️濃

叉燒都大塊嘅,呢個湯底真係有濃郁蝦味,好正

黑松露蜆貝醬油湯♨️

呢個湯底幾特別,不過黑松露味唔突出比較淡
下次再黎再試下其他☺️
  • 天婦羅無骨雞翼
2021-07-04 451 views
本來想試佢個芝士拉麵,點知已經做完咗喇😭#特盛叉燒味玉伊勢海老豚骨湯拉麵 🍜 既然佢無做,唯有自己order加mozzarella 芝士不過試咗個效果唔係咁理想,芝士味唔出因為個海老湯好重蝦味 (堅正👍🏻)叉燒大大塊,蛋做到流心,食完好滿足不過個湯底係比較油,怕油膩嘅要留意#黑松露蜆貝醬油湯拉麵 🍜試咗一啖湯,真係好重黑松露味,正另外嗌咗兩個小食:::#芝士羽根燒餃子 🧀🥟#芝士天婦羅無骨雞翼 🧀🐓食呢兩個就真係食到芝士味喇不過就算有芝士亦都真係冇乜特別😂
本來想試佢個芝士拉麵,點知已經做完咗喇😭

特盛叉燒味玉伊勢海老豚骨湯拉麵

#特盛叉燒味玉伊勢海老豚骨湯拉麵 🍜
既然佢無做,唯有自己order加mozzarella 芝士
不過試咗個效果唔係咁理想,芝士味唔出
因為個海老湯好重蝦味 (堅正👍🏻)
叉燒大大塊,蛋做到流心,食完好滿足
不過個湯底係比較油,怕油膩嘅要留意

黑松露蜆貝醬油湯拉麵

#黑松露蜆貝醬油湯拉麵 🍜
試咗一啖湯,真係好重黑松露味,正

另外嗌咗兩個小食:::

Type of Meal
Dinner
特盛叉燒味玉伊勢海老豚骨湯拉麵
黑松露蜆貝醬油湯拉麵
首次在Open Rice寫食評,在香港食店的經驗不算多,請多指教。食店地區:沙田石門光顧日期:2021年7月3日光顧時間:13:27當時人流:人客滿場,全程平均有約4-6名客人排隊等位。店內環境:3-4個樓面服務員,一般忙,環境還算整理乾淨。點選食物:1. 醬油豚骨湯拉麵(普通拉麵、濃湯) + 糖心蛋2. 博多豚骨湯拉麵(硬拉麵、濃湯) + 糖心蛋 (本人)食物味道:湯很濃,拉麵硬身有小彈性,一碗可再來吃的拉麵。價錢總合:83+83 = $166小意見:相比起兩個半月前來,價錢有所改動。上一次的拉麵本身有糖心蛋,80元一碗,今次77元一碗但要另加6元配蛋。人流還算多,幸運只等了一會就能進店,店內冷氣有點不足,但本身座上有冰水(小檸檬塊) 幫助降溫。很滿意的是這店拉麵的豚肉有點灼燒表面,選濃湯的話真的會很濃給你,豚肉還是給兩大塊!不是適合坐很久的食店,相比大型連鎖拉麵店,感覺這個價錢會比連鎖的好。

食店地區:沙田石門
光顧日期:2021年7月3日
光顧時間:13:27
當時人流:人客滿場,全程平均有約4-6名客人排隊等位。
店內環境:3-4個樓面服務員,一般忙,環境還算整理乾淨。

點選食物:
1. 醬油豚骨湯拉麵(普通拉麵、濃湯) + 糖心蛋
2. 博多豚骨湯拉麵(硬拉麵、濃湯) + 糖心蛋 (本人)
食物味道:湯很濃,拉麵硬身有小彈性,一碗可再來吃的拉麵。
價錢總合:83+83 = $166

小意見:
博多豚骨湯拉麵(硬拉麵、濃湯) + 糖心蛋
醬油豚骨湯拉麵(普通拉麵、濃湯) + 糖心蛋
博多豚骨湯拉麵(硬拉麵、濃湯) + 糖心蛋
醬油豚骨湯拉麵(普通拉麵、濃湯) + 糖心蛋
2021-06-10 382 views
去了位於石門的麵道 吃新出品的 #芝士白玉拉麵及味玉溏心蛋芝士白玉拉麵 ,每夾一次拉麵都都是芝士拉絲,芝士控大愛呀!芝士白玉/味玉拉麵選用雙重mozzarella cheese,面層粒粒mozzarella芝士(50g),一夾拉絲😍真係好邪惡,而叉燒底下更片片mozzarella芝士,融入熱辣辣湯底,濃郁度非常高,而麵道招牌豚骨湯濃、雞白湯互相結合,膠原蛋白滿分,濃厚滋味在心頭!另一碗是味玉拉麵,其實等於加一只溏心蛋,是日本流心蛋與芝士Mix & Match!超抵套餐追加🌟$38有前菜、日式小食、飲品🌟🌟芝士控必試「芝士羽根餃子」,香脆煎餃子皮外層鋪上半融芝士,肉餡豐富多汁🌟🌟🌟終極芝士控更可加$18追加Extra芝士,拉麵濃郁度急升200%

超抵套餐追加
🌟$38有前菜、日式小食、飲品
芝士控大愛日式拉麵
芝士控大愛日式拉麵
點餐全程無笑容不旦止,只識講:嗰度、呢啲、係得咁多!可能而家啲人惜字如金!本來開開心心來試吓一直想試嘅拉麵!但竟然俾人全程臭面,好似爭佢錢咁!諗起成肚🔥,絕對無下次囉!
點餐全程無笑容不旦止,只識講:嗰度、呢啲、係得咁多
!可能而家啲人惜字如金!
2021-05-22 241 views
個叉燒除咗有原味之外,仲有少少火炙味,令到叉燒多一份味道,飲入豚骨湯都飲得出師傅嘅心機同足料,拉麵加埋少少木耳,如果你一齊食嘅話,每啖都多一份彈牙口感之外,亦可增加層次感,大家可以一試。特盛叉燒糖心醬油豚骨湯拉麵 $90

特盛叉燒糖心醬油豚骨湯拉麵 $90
石門真係好多野食,呢間拉麵店長期好爆滿,石門地鐵站C出口一出就望到,所以特別吸引我地既眼球。係平日既晚上, 終於有機會啱唔洗點排隊,可以一嘗。因為太多人食,所以每款拉面都係有限量地供應,亦因為限量,所以質素都保持到好好既水準,本身好想食辣肉味拉麵,但太好賣了, 一早賣清光,我地只好揀左個濃厚醬油豚骨湯。▧ 濃厚醬油豚骨湯 (揀左個濃既湯底,加辣,滿足我地想食辣既慾望) ▫溏心蛋:我地一個有加溏心蛋,一個就無,溏心蛋水準正常。▫叉燒: 叉燒好大塊,做得好香,肥肉部份軟綿綿,入口即溶,唔太油膩,就算平時唔食肥膩野嘅我都完全無投訴。▫湯底: 我地湯底都一律叫濃味湯,有時係日本餐廳食拉麵,叫濃湯底雖然濃味,但相對超咸,食完都會忍唔住飲好多水,但呢一碗香濃得黎,唔會咸。湯底濃度高,很掛麵,但不會太油膩,恰到好處。叉燒超大塊,仲係一碗2塊,超足料!▧ 另外加$38小食套餐包括2款小食以及一杯飲品,非常抵嗌。揀咗蓮藕片,啤酒炸雞槌,日本啤酒。蓮藕片有清香柚子味清香,雞翼香口,日本啤酒不錯。▧ 整體來說,性價比超高,$80嘅拉麵算得上很高水準,到石門絕對可以一試,希望下次有機會試辣肉味拉麵。
石門真係好多野食,呢間拉麵店長期好爆滿,
石門地鐵站C出口一出就望到,所以特別吸引我地既眼球。
係平日既晚上, 終於有機會啱唔洗點排隊,可以一嘗。

因為太多人食,所以每款拉面都係有限量地供應,
亦因為限量,所以質素都保持到好好既水準,
本身好想食辣肉味拉麵,但太好賣了, 一早賣清光,
我地只好揀左個濃厚醬油豚骨湯。

▧ 濃厚醬油豚骨湯
(揀左個濃既湯底,加辣,滿足我地想食辣既慾望)

▫溏心蛋:我地一個有加溏心蛋,一個就無,溏心蛋水準正常。
就算平時唔食肥膩野嘅我都完全無投訴。
▫湯底: 我地湯底都一律叫濃味湯,有時係日本餐廳食拉麵,
叫濃湯底雖然濃味,但相對超咸,食完都會忍唔住飲好多水,
但呢一碗香濃得黎,唔會咸。
湯底濃度高,很掛麵,但不會太油膩,恰到好處。

叉燒超大塊,仲係一碗2塊,超足料!

▧ 另外加$38小食套餐
包括2款小食以及一杯飲品,非常抵嗌。
揀咗蓮藕片,啤酒炸雞槌,日本啤酒。
蓮藕片有清香柚子味清香,雞翼香口,日本啤酒不錯。

▧ 整體來說,
性價比超高,$80嘅拉麵算得上很高水準,
到石門絕對可以一試,希望下次有機會試辣肉味拉麵。
2021-05-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 濃厚醬油豚骨湯