2015-04-15
傳統的印度菜我不常吃,因為感覺上會好辣或太濃味,今次來到這裡可說是好有新鮮感!一入到餐廳,覺得這裡燈光非常昏暗,好似好有情調咁,而且座椅舒適佈局亦走中東feel的,加上陣陣檀香味,感覺完全是印度境內!拿起餐單有好多選擇,不過都唔知食咩好,見到有二人中醫師鄧英華,又唔貴喎,才318元,有10個items,見到包括了前菜,又有燒烤,又有飯,又有包,又有drinks,完全食得過,就揀左!通常呢類型餐廳都有一兩塊麵包俾你邊食邊等,好似韓國有泡菜咁,呢度都有薄脆餅邊食邊等,仲有三款醬汁可以點,紅色是酸甜的,最好味,橙色的較辣,都好香口,綠色的完全奇怪味,形容唔到.......前菜是炸什菜,素食人士都食得,中間伴乳酪,可以減低炸的油膩感,食落脆卜卜的炸菜都幾好 味。飲品店長推介了呢杯Lissa,口感有點似奶酪,是乳酪特飲,芒果味,有厚厚的質感,軟滑的舌尖感受,而且極香芒果味,我幾鍾意!鐵板上的是烤魚和烤雞,雞肉好滑啖啖肉,而且好入味!黃色的魚帶小小咖喱味,不太辣只有香,平時怕腥不敢食魚的可以考慮試這個。烤包我們選擇了蒜蓉味的,用來加上咖喱汁一同食,無得頂,超好味!而且蒜蓉包有一塊是軟身的面有一塊是
烤包我們選擇了蒜蓉味的,用來加上咖喱汁一同食,無得頂,超好味!而且蒜蓉包有一塊是軟身的面有一塊是較薄較脆的,就好似食pizza有厚批和薄批咁,有兩種質感,兩隻都好好味,厚的夠鬆夠軟,薄的夠脆夠香口,熱辣辣的即弄即拱果然口感就是不一樣!
而且這裡的咖喱不太辣,也不會太咸,幾符合香港人的口味!