2015-11-24 453 views
話說我剛響真。印度做完野返黎,當時印度正是佢地當地的大日子....叫做DIVALI有D似我地中國人的新年咁大日子架~返到黎香港,就帶住大少去延續呢份歡樂氣氛。畢竟大少從未響香港食過印度野。今日就趁大場收工,就帶佢黎到中環的一條小巷,呢間印度餐廳位於中環鬧市中的一條小巷的一座舊大廈入面,好在樓下有版幅BANNER,唔係我地都差D行過龍呀!餐廳燈光比一般餐廳昏暗,同之前去的印度餐廳一樣......是他們的STYLE嗎? 哈哈牆上的壁畫亦好配合餐廳的環境餐廳面積不大,但檯與檯之間的空間尚算OK.....不至於完全聽到隔離檯講咩....另外仲設有酒櫃我地坐好後,老細為我地端上MENU,內文中英對照,仲有大大幅圖添當揀好食物後,老闆為我地端上我最愛的餐前小食-----胡椒薄脆真係太好食啦~ 所以好厚面皮咁問可唔可以添食....竟然可以呀!!! 太開心啦~~ 呵呵我地首先點左無骨雞塊響鐵板上熱住,保持住溫度而不會令雞塊太熟而鞋口,雞肉依然保持嫩滑然後點左個中式蒜蓉蝦味道惹味,而且蝦肉新鮮彈牙,兼且幫你逐粒去左殼,好貼心喔!!但唔知點解個賣相好唔中式....食印度餐叫返個咖哩是常識吧~今次就叫左個香

有D似我地中國人的新年咁大日子架~

牆上的壁畫亦好配合餐廳的環境
另外仲設有酒櫃
最愛的餐前小食
無骨雞塊
我地首先點左無骨雞塊
響鐵板上熱住,保持住溫度
而不會令雞塊太熟而鞋口,雞肉依然保持嫩滑
蒜容中式蝦
然後點左個中式蒜蓉蝦

但唔知點解個賣相好唔中式....
咖哩雞
食印度餐叫返個咖哩是常識吧~
今次就叫左個香料比較重的咖哩雞
雞肉依然嫩滑,咖*味同香草味十分配合,而且帶有小辣,十分惹味開胃
印度烤餅
既然有咖哩,又點少得配返個印度NANN BREAD呢? 今次就點左個蒜蓉味

Nann bread 鬆軟,配合淡淡的蒜蓉香味,然後沾著微辣的咖哩.....wow.....味蕾實在有說不出的快感!!!

飲品方面亦點左mango nasi....係我去印度餐廳的must drink item....

值得一讚係每張檯都有一支bonaque礦泉水,飲完就有另一支,唔洗下下叫佢地加水,而且方便又衛生!!!
2015-11-15
$260 (Dinner)
最愛的餐前小食
無骨雞塊
蒜容中式蝦
咖哩雞
印度烤餅
1K
2015-11-22 476 views
耐唔耐試吓新野,印度菜餐廳位置都唔難搵,中環扶手電梯起點附近環境寬敞,餐廳內播放印度MTV點菜後先送上薄餅,薄而脆Lassi 乳酪特飲 $38味道特別,好滑,有少少生果味,似係芒果!Seafood soup 海鮮湯 $58味道比較清,但一樣有魚有蝦Spring roll 印度春卷 $38以蔬菜為主,炸得好脆Garlic Prawn 蒜蓉蝦球 $98一出來你會以為是蕃茄煮蝦球,食落先知道廚師用了很多醬料出來的效果,蝦球肉質彈牙,又大隻!加埋大量蒜蓉入口,味道較濃烈!Garlic Naan 蒜蓉烤餅 $25大大塊,脆卜卜,充滿蒜蓉香味,配埋咖喱汁一流Kulfi 印度雪糕 $38好重牛奶味,用煉奶製成,喜歡吃甜嘅我都覺得好甜!

耐唔耐試吓新野,印度菜
餐廳位置都唔難搵,中環扶手電梯起點附近

環境寬敞,餐廳內播放印度MTV
點菜後先送上薄餅,薄而脆

Lassi 乳酪特飲 $38
味道特別,好滑,有少少生果味,似係芒果!

Seafood soup 海鮮湯 $58
味道比較清,但一樣有魚有蝦

Spring roll 印度春卷 $38
以蔬菜為主,炸得好脆

Garlic Prawn 蒜蓉蝦球 $98

Garlic Naan 蒜蓉烤餅 $25
大大塊,脆卜卜,充滿蒜蓉香味,配埋咖喱汁一流

Kulfi 印度雪糕 $38
好重牛奶味,用煉奶製成,喜歡吃甜嘅我都覺得好甜!
2015-11-15
$250 (Dinner)
2015-11-19 288 views
話說朋友係印度粉絲最近睇完來自星星的 PK成日約我地食 curry星期日行完石板街就去咗食呢間印度料理裝修好有印度船屋感覺不斷播放印度MV載歌載舞電視送飯Lassi 38芒果乳酪濃郁味厚飲完可能會飽無骨燒雞 78之前都食過一次D肉係紅色嘅應該係印度醃肉特色好強烈嘅香料味鐵板上菜無骨方便食雞肉都OK嫩唔鞋甜酸咖哩 魚柳 88我覺得真係好正宗嘅印度口味唔係普通港式 curry真係有啲古怪唔同嘅感覺我見青綠色以為係青咖喱點知原來係甜酸架咖喱香味濃郁魚柳肉質鮮美口感滑唔辣~幾惹味雜菜咖哩 68有一個朋友想食素菜就叫咗個green咖喱裏面一般都係青豆紅蘿蔔薯仔豆角用來配 Naan 食很夾Garlic Naan 25我覺得最能夠代表印度菜嘅係 Naan$25 勁大塊分量多飽肚濃郁嘅蒜蓉味加埋香草女神同男仔去食真係要小心口氣印度湯丸印度甜品出名好甜今晚終於見識一下湯圓入邊我覺得係糖同椰絲仲有鍊奶既奶油甜味然後就炸到金黃色一粒乒乓波咁大已經好滿足餐廳內差不多全部印度人吃晚飯聽到的都是印度話畀我見識到印度文化既精妙
話說朋友係印度粉絲
一粒乒乓波咁大已經好滿足
餐廳內差不多全部印度人
吃晚飯聽到的都是印度話
畀我見識到印度文化既精妙
$170 (Dinner)
  • Garlic Naan
  • 甜酸咖哩 魚柳
  • 無骨燒雞
  • Lassi
2015-11-13 353 views
今天於中環見完客,便與同行的同事於附近吃一頓印度菜,Rang Mahal Authentic Indian Cuisine在皇后大道中118號2樓,大廈沒有名稱,入口在皇后大道中中間轉入的一條小巷。位於商業大廈2樓,佔地不大,只有三十餘座,七時許只有兩檯客人,直至八時左右有逾八成滿,而外藉人士佔大多數。整體的價錢並不貴,與一般印度餐廳的價錢幾乎一樣,訂價合乎市場水平,可是食物及飲品選擇並不多,但最傳統的印度菜式也有提供。店方還提供Papad這款印度的開胃前菜,就是薄薄的脆餅,像蝦餅一樣,附三色醬汁食用,分別為酸、酸、辣三種味道。Mango Lassi ($38) 是最為人熟悉的印度特飲,也是吃印度菜必點的飲品。Lassi即是乳酪飲品,口感幼滑,甜甜酸酸的很有芒果果香。Chicken Tikka 無骨雞 ($78/4pcs) 也是傳統的印度菜式,與tandoori chicken一樣,用上了較香辣濃郁的印度香料調製,風味十足,味道較香濃而帶小辣。唯一的缺點是雞肉並不嫩滑。芝士菠菜蓉 ($68) 雖是素食,但是味道並不清淡。菠菜蓉頗香,而且並不油膩,也能配薄餅一起吃;而芝士採用了水牛芝士,
芝士菠菜蓉 ($68) 雖是素食,但是味道並不清淡。菠菜蓉頗香,而且並不油膩,也能配薄餅一起吃;而芝士採用了水牛芝士,但芝士味道偏淡。
Lamb Masala ($82) 即是印式羊肉印喱,Masala則重於香料方面而帶出風味,而不同餐廳的Masala亦會有不同的差異。這裡的Masala非常香濃,除了味道上極具印式風味外,味道還是偏辣的,因此配薄餅吃較為合適。羊肉相對嫩滑,部份亦連著脂肪,有一點點香羶味。
洋蔥薄餅($25)質感偏香脆,配Masala咖喱和菠菜蓉也相當適合。
2015-11-12
$175 (Dinner)
2015-11-08 451 views
最近成日想食少少辣野, 經朋友介紹下, 今天跟奶奶一起去中環一間傳統印度餐廳食咖哩, 一入餐廳,已傳出陣陣的氛香的咖喱味, 而餐廳的裝橫亦好有印度風味.在上菜前, 侍應便送上薄脆餅及3種source - 羅望子醬, 薄荷乳酪, 鹹辣醬.  雖然想食辣又唔可以太辣, 所以我個人覺得薄荷乳酪配上小辣的薄脆餅味道好夾.首先送上烤魚塊(Fish Tikka), 來到的時候連鐵板燒一起上, 斑塊燒得表皮略帶焦黑,外微脆內香軟, 除了一股炭燒香味, 還感到輕微的煙燻味,起初擔心怕腥的 Mr. L 吃不到, 點知佢OK, 而且吃了2件. 我們亦叫了芝士燴菠菜茸, 其實我都有d怕佢好漏, 點知芝士做到好似豆腐的口感, 而且不膩, 雖然我不太愛吃菠菜, 但這個跟平日的煮法好不同, 好入味, 又ok 喎原來傳統印度餐廳除辣咖哩外, 亦有好多少辣的汁, 而侍應介紹了我們白腰果汁(Korma)咖哩雞, 果然只係微辣, 雞亦非常嫰滑, 配上烤餅, 好幸福呀. Samosa 即咖哩角, 皮帶點酥香,脆得黎不易碎,食出裡面有薯蓉、咖哩、綠豆、仲有薯仔粒,充實了成個餡料,微辣帶香口,而且內外都夠晒熱辣辣, 香口,不過
烤魚塊(Fish Tikka)
芝士燴菠菜茸
白腰果汁咖哩雞
Samosa 即咖哩角, 皮帶點酥香,脆得黎不易碎,食出裡面有薯蓉、咖哩、綠豆、仲有薯仔粒,充實了成個餡料,微辣帶香口,而且內外都夠晒熱辣辣, 香口,不過有飽肚feel。
Samosa 咖哩角
番茄湯給我的感覺酸酸甜甜,好開胃
番茄湯
奶奶就話海鮮湯有蝦,偏辣
海鮮湯
當然唔少得烤餅, 我們叫奶油,洋蔥,蒜蓉各一, 面烘得少少脆, 熱辣辣又鬆化, 果然係我的至愛, 我個人比較喜歡洋蔥,蒜蓉, 係睇下真係好多洋蔥呀.
奶油,蒜蓉烤餅
洋蔥烤餅
瑪沙拉(Masala)咖哩茄子, 用多種不同的香料及酸乳酪去做個汁加上茄子, 茄子吸收所有精華,非常入味好吃.
瑪沙拉(Masala)咖哩茄子
食完這一餐後, 我實在對正中的印度咖哩加深了認識, 有機會一定要帶愛吃咖哩的nephew來試下.

2015-10-25
Type of Meal
Dinner
烤魚塊(Fish Tikka)
番茄湯
奶油,蒜蓉烤餅
洋蔥烤餅
  • 烤魚塊
2015-11-02 366 views
因為朋友喜歡吃印度菜,於是上網搜尋有特色的印度餐廳,結果找到這裡由於是星期日的關係,中環普遍比較靜加上用餐時間較早,所以可以在一個寧靜的環境吃飯單是咖喱都已經有十幾款,有辣有唔辣,任君選擇不吃辣的我叫的都是不辣的食物前菜唔少得既胡椒餅配三種醬料,綠色是薄荷,啡色是類似蜜糖的醬,橙色就是辣醬薯蓉咖喱角咖喱角4 大粒,裡面有青豆,薯蓉,薯蓉份量很多再配埋咖喱,咖喱香而不辣,真係好好食不過略嫌皮較厚白腰果汁配魚柳原來白腰果也可當咖喱的香料之一啖啖既腰果,令咖喱食落甜甜地,幾醒胃魚柳雖然都是普通雪魚,不過勝在沒有一般雪魚好梅既感覺瑪沙拉配雞肉Masala既味道較辣,不過佢既辣只限於你食落去既第一啖佢唔會將辣帶到喉嚨,所以不會有辣到喉嚨的感覺幸好佢有蕃茄中和番啲辣味雞肉都算嫩,都幾腍菠菜蒜蓉飯以為份量細細,誰不知食落又幾多菠菜令飯變成綠色,而食落有香濃既蒜味好惹味,而飯炒得剛好,唔太乾亦唔太濕入面仲有蕃茄增加清新口感香甜奶油烤餅烤餅大大塊,食落奶油味香濃,用黎點咖喱就最岩不過奶油食食下會漏,而且凍左烤餅就會變硬要趁熱食芒果乳酪食印度菜當然唔少得飲番杯芒果乳酪飲品很杰身,睇得出係好足料,而芒果和乳
由於是星期日的關係,中環普遍比較靜
加上用餐時間較早,所以可以在一個寧靜的環境吃飯

單是咖喱都已經有十幾款,有辣有唔辣,任君選擇
不吃辣的我叫的都是不辣的食物

前菜唔少得既胡椒餅
胡椒餅
配三種醬料,綠色是薄荷,啡色是類似蜜糖的醬,橙色就是辣醬
咖喱角4 大粒,裡面有青豆,薯蓉,薯蓉份量很多
再配埋咖喱,咖喱香而不辣,真係好好食
不過略嫌皮較厚

原來白腰果也可當咖喱的香料之一
啖啖既腰果,令咖喱食落甜甜地,幾醒胃
魚柳雖然都是普通雪魚,不過勝在沒有一般雪魚好梅既感覺

瑪沙拉配雞肉
Masala既味道較辣,不過佢既辣只限於你食落去既第一啖
佢唔會將辣帶到喉嚨,所以不會有辣到喉嚨的感覺
幸好佢有蕃茄中和番啲辣味
雞肉都算嫩,都幾腍

菠菜蒜蓉飯
以為份量細細,誰不知食落又幾多
菠菜令飯變成綠色,而食落有香濃既蒜味
好惹味,而飯炒得剛好,唔太乾亦唔太濕
入面仲有蕃茄增加清新口感

香甜奶油烤餅
烤餅大大塊,食落奶油味香濃,用黎點咖喱就最岩

不過奶油食食下會漏,而且凍左烤餅就會變硬
要趁熱食

食印度菜當然唔少得飲番杯芒果乳酪
飲品很杰身,睇得出係好足料,而芒果和乳酪的比例不錯
2015-11-01
2015-10-26 427 views
好友說起,未吃過傳統印度菜。放工後,拉著她到公司附近一試。芒果乳酸特飲 Mango Lassi ($38)首先,當然是每人一杯Lassi。淡黃色的Lassi,乳酸味較重,甜度適中。混入微微的芒果味,容易入口,初嚐的好友也密密喝。瑪沙拉燒雞 Chicken Tikka Masala ($98)特色菜單上,發現印度烤雞跟Masala組合菜式,還點明是餐廳內最受歡迎的。小辣帶橙紅色調的瑪沙拉咖喱,由鮮忌廉、蕃茄蓉和香料煮成。跟印度瓦窯烤製雞件,配合和諧。雞肉份量頗多,口感不會乾硬。魚柳燴菠菜茸 Fish Saag ($88)咖喱菜單中,有11種分別跟蝦球、魚柳、羊肉和雞肉自由選配。這款,像是傳統燴咖喱中加上菠菜、青豆和胡蘆巴茸,辣度大約屬小小辣。青綠中隱約透著黃色,感覺健康。跟橙紅的瑪沙拉,相映成趣。藏身在燴菠菜茸中的魚柳粒,肉質比預期厚和嫩。洋蔥烤餅 Onion Kulcha ($28)一客有4大塊,完全足夠用來配著兩款咖喱吃。外層兩邊烤得香脆,中間夾著一層較軟的,當中有洋蔥碎。清淡的味道,不會搶過咖喱的風頭。蘸上一起吃,好友還笑說看上去有像pizza呢!開心果印度雪糕 Pistachio
好友說起,未吃過傳統印度菜。
放工後,拉著她到公司附近一試。

芒果乳酸特飲 Mango Lassi ($38)
芒果乳酸特飲 Mango Lassi
首先,當然是每人一杯Lassi。
淡黃色的Lassi,乳酸味較重,甜度適中。
混入微微的芒果味,容易入口,初嚐的好友也密密喝。

瑪沙拉燒雞 Chicken Tikka Masala
小辣帶橙紅色調的瑪沙拉咖喱,由鮮忌廉、蕃茄蓉和香料煮成。
跟印度瓦窯烤製雞件,配合和諧。
雞肉份量頗多,口感不會乾硬。

魚柳燴菠菜茸 Fish Saag ($88)
魚柳燴菠菜茸 Fish Saag
咖喱菜單中,有11種分別跟蝦球、魚柳、羊肉和雞肉自由選配。
青綠中隱約透著黃色,感覺健康。跟橙紅的瑪沙拉,相映成趣。
藏身在燴菠菜茸中的魚柳粒,肉質比預期厚和嫩。

洋蔥烤餅 Onion Kulcha ($28)
洋蔥烤餅 Onion Kulcha
一客有4大塊,完全足夠用來配著兩款咖喱吃。
外層兩邊烤得香脆,中間夾著一層較軟的,當中有洋蔥碎。
清淡的味道,不會搶過咖喱的風頭。
蘸上一起吃,好友還笑說看上去有像pizza呢!

開心果印度雪糕 Pistachio Kulfi ($38)
開心果印度雪糕 Pistachio Kulfi
雪糕,當然不會陌生。但,印度雪糕又會是怎樣?
好奇心下,點了一份分享。
樣子有點像Lassi,同樣是淡黃色和襯有一顆車厘子,只是質感不同和灑有椰絲。
吃著甜度稍高,除了開心果碎,居然黏黏的很「煙韌」,滿滿是咬感。
店員介紹,主要以忌廉和乳酪等牛奶製品製成,那咬感來自soft milk dumplings。
雖然沒大聽懂,口感和味道新穎好吃。

小結

雖然吃過好幾次印度菜,這天卻跟初嚐的好友一樣,找到驚喜。
燴菠菜茸和印度雪糕,尤其值得一試。
餐廳位處在中環區內,卻未有額外加價。
店內擺設有印度的氣氛,電視中一直播放著印度流行歌曲。
店員較少,但健談親切,英語水平不錯。談話間,還學到一點點印度語和文化呢!
2015-10-19
$181 (Dinner)
芒果乳酸特飲 Mango Lassi
瑪沙拉燒雞 Chicken Tikka Masala
魚柳燴菠菜茸 Fish Saag
洋蔥烤餅 Onion Kulcha
開心果印度雪糕 Pistachio Kulfi
2015.10.16【對你感激難盡,“特別謝師宴”~滋味行TASTYROAD】 “返學” 返咗一個月,“鍾SIR”成日都教我好多嘢,又成日明地同暗地裡幫我,小妹非常感激,所以鼓起勇氣請“鍾SIR”食飯,當作“特別謝師宴”。“鍾SIR”係個有要求嘅人,佢就上OPENRICE,選咗呢個餐廳。到食呢日,入到嚟,“鍾SIR”話呢度私隱度高。早到有早嘅好處,好NICE嘅STAFF由我哋揀坐邊,佈置好有氣氛,加上BOLLYWOOD音樂好正,令星期五晚更輕鬆。話明“謝師宴”,當然要由“鍾SIR”話事,但佢真係好紳士好細心,首先會問我食唔食羊呀等等,仲係都要我點番個DISH,曾經放洋留學嘅佢英文好,由佢同STAFF溝通最好。佢叫咗羊咖哩同芝士燴菠菜茸,我鍾意蝦,當然叫印度燒烤蝦。“鍾SIR”話有菜有肉平衡啦。食得印度菜多,你會知道胡椒餅要脆先好食,呢間餐廳做得到,三款SAUCE,紅色最辣,啡色最好,酸酸甜甜,勁正。NAAN好出色,熱辣辣,又軟綿綿。“鍾SIR”唔想凍咗NAAN,將我手上NAAN搶去,係都要一塊NAAN兩份分。芝士燴菠菜茸都係第一次試,愛芝士嘅我真心覺得“鍾SIR”點得好,放上NAAN,
ROAD】

“返學” 返咗一個月,“鍾SIR”成日都教我好多嘢,

又成日明地同暗地裡幫我,小妹非常感激,

所以鼓起勇氣請“鍾SIR”食飯,當作“特別謝師宴”。

“鍾SIR”係個有要求嘅人,

佢就上OPENRICE,選咗呢個餐廳。

到食呢日,入到嚟,“鍾SIR”話呢度私隱度高。
早到有早嘅好處,好NICE嘅STAFF由我哋揀坐邊,

話明“謝師宴”,當然要由“鍾SIR”話事,

但佢真係好紳士好細心,首先會問我食唔食羊呀等等,

仲係都要我點番個DISH,

曾經放洋留學嘅佢英文好,由佢同STAFF溝通最好。

佢叫咗羊咖哩同芝士燴菠菜茸,

我鍾意蝦,當然叫印度燒烤蝦。

“鍾SIR”話有菜有肉平衡啦。

食得印度菜多,你會知道胡椒餅要脆先好食,

呢間餐廳做得到,

三款SAUCE,紅色最辣,啡色最好,酸酸甜甜,勁正。
NAAN好出色,

熱辣辣,又軟綿綿。

“鍾SIR”唔想凍咗NAAN,

將我手上NAAN搶去,

係都要一塊NAAN兩份分。
芝士燴菠菜茸都係第一次試,

愛芝士嘅我真心覺得“鍾SIR”點得好,

放上NAAN,好夾。
羊咖哩就真心有啲辣,

如果冇NAAN,真係唔知點算。
印度燒烤蝦上枱,

食咗一啖,知道係甜嘅,

我同“鍾SIR”好似有救星,

開始食蝦唔食羊。
平日我出街食飯,一定叫檸茶,

但作為一個芒果控,

去印度餐廳,一定叫我最愛嘅芒果LASSI,厚實質感,好香甜嘅芒果味。
“鍾SIR”呢杯檸檬飲品唔放甜,佢好勁。
有媽媽同BB嚟,BB扭計,我哋就睇到笑。

後來,越來越多人入嚟食飯,

“鍾SIR”提議走,當我一起身,

佢又一手幫我攞住我個好重嘅袋,

攪到我超唔好意思。

後記: (“鍾SIR”睇唔到先可以寫)

今晚,“鍾SIR”主動分享咗好多個人嘢,

我冇諗過佢會講嘅嘢,佢都會講,

又觀察入微,講咩都中,超似一個預言家。

佢真係好叻,好有才華,

同佢相處好舒服,

為人設想、細心、體貼,

無私嘅分享,由衷佩服同欣賞佢。

“鍾SIR”,對你感激難盡,

希望咁攰嘅佢出嚟食呢餐飯,食得開心啦,

知道“蠢學生”真心多謝佢,

不過,其實我應該又唔蠢得哂啩,

感覺到佢為我慳荷包,

但我真係怕佢唔飽。

因為之前佢為我餓過,

我怕餓親人哋個仔,

我唔知點賠番個仔俾人。
2015-10-16
$175 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • NAAN
  • 芒果LASSI
  • 印度燒烤蝦
2015-10-21 410 views
向友人展示剛剛與壽星女吃的印度生日飯, 介紹一番後, 友人也聽到心郁郁, 受辣程度不高的她外出用餐絶不會揀選印度菜, 難得今次她願意試試, 我當然很樂意陪伴, 火辣停不了我也不怕!今次走進一間地方較隱蔽的樓上印度餐館, 還擔心路痴的朋友找不到, 但經我將路徑街頭相片逐一發送給她後, 她便順利到達, 好極!一出升降機門便看到鮮黃色門口, 非常搶眼醒神。推門而入, 內裏轉了以艷紅色為主調, 牆上掛滿多幅印度風情的油畫, 小窗台和牆架均放了多瓶酒精飲品。正正方方的格局, 地方不多, 只設有數張二人至四人枱, 配高軟墊座椅及梳化座, 坐得很舒適, 還有兩部大電視以柔和的聲音播放潮流歌曲熱舞, 感覺輕鬆自在。待友人來到便馬上細閱餐牌, 其按菜式分類, 附上部份菜式相片, 亦付予註解, 非常清晰。菜式種類選擇不少, 有印度燒烤、特飲、湯、開胃小食、特色菜、素菜、中餐、飲類、印度式包類、印度甜品和套餐, 當然不少得十一種咖喱口味配蝦、魚、雞和羊, 選擇多多, 令友人眼花撩亂, 心大心細。******************************大多數印度餐廳均有餐前送贈的小食, 這間也不例外, 送

薄脆餅配三色醬
大多數印度餐廳均有餐前送贈的小食, 這間也不例外, 送上薄脆餅配三色醬。此薄脆餅 雖沒有捲成甜筒形狀那麼精美, 只是簡簡單單的半圓形, 但極之香脆美味, 啖啖黑椒 的辛辣, 越吃越滋味。
在不同位置滴下各款醬料, 友人形容它為畫碟般, 又幾似喎! 細味它們獨有味道。最開胃是深啡色的羅望子醬汁, 酸酸甜甜中滲出微辣, 味道挺特別。最温和是青綠色的薄荷乳酪, 淡淡的薄荷香, 味道清新。而最刺激是鮮橙色的鹹辣醬, 一入口便嚐到又鹹又辣, 火辣度還逐漸提升, 甚至嗆喉, 弄得友人馬上狂咳。

烤魚塊
前幾次吃印度菜都沒有試過印度燒烤, 今次就點一客烤魚塊 Tandoori Fish Tikka ($88/6pcs), 一客六件, 件件大小相若。
魚塊 烤至表面金黃帶些焦燶, 但肉質保持嫩滑, 經咖喱 烹調, 啖啖咖喱香, 香辣惹味, 可惜味道偏鹹, 蓋過魚味, 唧些檸檬汁 中和鹹度。亦幸好有清新多汁的原個鮮蕃茄, 還有清爽微甜的洋蔥絲 椰菜絲, 與鹹香的魚塊伴吃較適合。
古法烤餅
點咖喱自然要同一時間點一份烤餅相伴, 印度烤餅款式的確不少,要款款試齊都不容易,較多吃洋蔥烤餅和蒜蓉烤餅,而這客古法烤餅 Amritsari Naan ($28)又有什麼特別?
一客四大件, 面層帶些油光和焦燶。質感柔韌, 中間夾着爽口的洋蔥粒 和粉綿的薯仔粒, 還加入一些印度香料, 鹹鹹香香, 味道和感都不錯。每件都舖滿饀料, 挺厚身, 份量十足, 再蘸上菠菜茸, 的確很飽肚。

蘑菇碗豆炒飯
今次點少一客烤餅, 來一客蘑菇碗豆炒飯 Mushroom Pulao Rice ($48)伴咖喱, 相信亦不錯。喜歡吃幼長扁平的印度米飯, 粒粒分明, 並不黏口,鬆散兼很有嚼勁。米飯炒得乾身, 並不油膩, 當中夾雜了一些沾上橙色和黃色, 亦加了味道獨特的小茴香, 氣味濃郁, 略帶辛辣微苦, 更有特色。
加入富獨特味道的青豆, 清新兼有咬口, 還有爽口的蘑菇片, 啖啖米飯均有配料相伴, 相當足料, 口感亦非常豐富, 令人吃得滿足, 原來不以醬汁佐飯, 更能嚐出其獨有風味, 已經很美味!

雞肉燴菠菜茸
友人不吃羊和蝦, 又吃過魚塊, 那就以雞肉為主角, 點一客雞肉燴菠菜茸 Chicken Saag ($78)。Saag 是以菠菜、青豆 葫蘆巴葉 打成茸而成, 質地濃厚稠身, 與心中所想的菠菜茸相若, 還加入紫洋蔥、鮮蕃茄、印度香料 等炮製而成, 用料豐富。
雞件 的份量亦不少, 足足有七八件, 每件體積中等。其肉質嫩滑, 還連帶爽口的筋位, 烹調入味, 整體味道不錯, 可謂又抵食又好食, 只是略嫌香草 味比菠菜突出, 未能突顯菠菜的獨有味道。

甜酸咖喱雜菜
接着是甜酸咖喱雜菜 Veg. Dhansak ($68), 別以為呈泥黃色甜酸咖喱會跟中式的咕嚕肉甜酸味相似, 兩者味道大有分別。醬汁稠身, 酸和辣的味道較明顯, 能嚐到酸中帶微辣, 還混雜香料的味道, 而甜味反而來自蔬菜的甜美, 特別是紅蘿蔔。
數數看, 以多款的蔬菜烹調而成, 分別有青豆、四季豆、洋蔥、薯仔、蕃茄、紅蘿蔔、芝士 等等, 用料豐富兼份量十足, 全部沾滿醬汁, 吃得滋味。

鹹辣醬也令友人吃至灌水, 可見她受辣的程度不高, 故今晚所揀選的咖喱口味只是甜酸咖喱和燴菠菜茸, 辣度較温和, 但同樣是火辣停不了, 皆因點了一道印度燒烤魚塊, 火燒兼熱辣辣上枱, 還不是 “火辣停不了”?
數數看, 愛吃印度菜的我已嚐過瑪沙拉、咖喱小鍋、辛辣咖喱、孟買咖喱、白腰果汁咖喱和燴菠菜茸, 還有…..印式椰汁咖喱、雜菜咖喱、印式燴咖喱、咖喱和椰汁咖喱未試, 看來要再尋覓不同的印度餐廳試試吧!

Other Info. : 同步刊登個人網誌, 歡迎瀏覽: http://wanttoeator.blogspot.com/
2015-10-19
$170.5 (Dinner)
薄脆餅配三色醬
古法烤餅
蘑菇碗豆炒飯
雞肉燴菠菜茸
自從上次與朋友到中環食飯後, 便愛上這個充滿異國風情的地方.最近一次遊走中環探索滋味之旅既時侯, 便發現在皇后大道中一帶附近的一間隠世印度菜.同行的朋友對這間專食正宗傳統印度菜的餐廳很感興趣, 於是我們便決定去試一試!食印度菜的餐廳 RangMahal Authentic Indian Cuisine位處一幢名叫流尚鋪的大廈的二樓.餐廳的室內佈局正正方方, 左邊是Buffet Area, 牆上的吊櫃擺放多瓶酒精飲品.牆上的壁畫瀰漫出一種獨特的藝術氣息, 枱頭又有部電視在播放印度的短片, 像是給我解說印度的歷史與文化.先來一杯飲料...我們點了略甜的印度特飲Lassi, 乳酪加芒果的飲料, 口感黏稠醇厚而且充滿層次感.這個薄脆是送的, 一人有半塊, 試試醮上不同的印度特色醬料醒醒胃!綠色 Mint Sauce 很 Fresh! 滿滿的不斷點都不會覺得很鹹, 味道新奇~三款中最辣的一定是呈深黃的那款醬! 這種是火辣辣的辣度, 沾點少許試味, 剛入口不會有太大反應, 但其實辣勁十足!!印度的酸甜醬汁與中式的糖醋醬大有不同, 酸甜的比例好似一半半.這款烤餅麵食最討我歡心, 是剛剛烤好, 而且香
先來一杯飲料...

這款烤餅麵食最討我歡心, 是剛剛烤好, 而且香濃的蒜蓉烤餅很鬆軟.
印度咖哩非同凡享, 菜單上有多款的咖哩可供選擇...
選好咖哩後, 可以選擇配料: 蝦 / 魚 / 羊 / 雞
我這個辣味小初哥當然不會選Chilled或Spiced口味的咖哩, 所以問一問經理的意見.
經理推介我們可試試主要由新鮮忌廉和椰子為主, 相對不會太辣的白腰果汁咖哩, 口感會較甜和Creamy.
我們選了咖哩配魚柳的組合, 魚肉的質感很滑, 嫩口新鮮, 切成細細件, 肉質更容易在口中融化.
這款甜咖哩味道挺討好, 而且滿滿一碗的, 我喜歡沾在烤餅上再夾起來食.
這個印度雜菜炒飯的飯粒是呈長條狀, 而且有濃厚撲鼻的印度香料味.
混入了印度正宗辣的香料, 愈食愈辛辣, 而且是慢慢發作的辣味~
雜豆, 薯仔和菜作為配料, 還有蕃茄作陪襯, 飯的外型挺討好, 充滿印度風情~
菜單上寫薯蓉咖哩角是開胃小食, 但我覺得也是主菜的一部分, 每件都大大件, 餡料滿腹的.
*要預大約20mins的時間, 當天是即叫即炸, 熱騰騰的~
這個咖哩角香口惹味, 皮脆香口的麵包皮裏住精心炮製的咖哩薯蓉餡料, 每一口都很滿足.
結語:
餐廳整體的陳設充滿溫馨舒服的氣息, 服務又親切, 很有家庭式聚會的感覺!
  • 蒜蓉烤餅
  • 薯蓉咖哩角
上星期在中環試了一間很正宗的印度餐廳,店內不停播著印度歌舞MV,裝修充滿異國風情。Mango Lassi,每次吃印度菜我都必定會喝Lassi,味道酸酸甜甜帶香濃芒果味,入口順滑好冰涼解喝。朋友愛吃咖喱,所以我們選了三款不同的咖喱試試,看看那一款最好吃。首先上檯的是咖喱茄子,咖哩本身帶有不同層次的辣味,好香濃又不會太辣。.茄子吸滿咖喱汁,配烤餅一起吃是我最喜歡的風味。馬沙拉羊肉,羊肉處理得很好,很淋而且完全沒有羊羶味,馬沙拉味偏甜,口感較為溫和,辣味不明顯。咖喱雞肉,風味濃郁層次到豐,雞肉非常的嫩滑,是意外的好口感,辣味的程度也是很淡,但每一口都能感到不同香料的香味,入口餘韻令人意猶未盡!!不能缺少的烤餅有多種口味選擇,而我選了較香口的蒜蓉味道,烤餅很大塊又鬆軟,淡淡蒜香卻能嘗到小麥香味,好好吃!

茄子吸滿咖喱汁,配烤餅一起吃是我最喜歡的風味。
2015-10-02
$150 (Dinner)
  • 咖喱茄子
  • 馬沙拉羊肉
2015-10-01 348 views
自從認識左呢位朋友之後,發覺自己嘅飲食喜好同佢越黎越相似, 所以呢一日放假,都特登黎到中環,食下正宗嘅印度菜!餐廳布置相當典雅整齊,前端位置放有印度嘅小食,前菜,方便大家order之前,可以略作參考。我地睇完出面有咩野食,再望埋個餐牌,就即係order今日嘅午餐。首先係印度嘅特飲,芒果奶昔,味道酸中帶甜,相當開胃,而且飲品中嘅奶有助解辣,強烈建議大家可以order呢杯特飲。印度炸春卷,食落去有啲似平時大家係茶數食開嘅中式春卷,不過佢嘅餡料係素菜,加埋唔同嘅醬料,好似有蒜蓉醬,同埋甜酸醬,感覺好新鮮!之後上菜嘅係咖哩燉羊肉同埋蒜蓉薄餅。個咖哩汁料確實係有啲辣,不過相當惹味,而且佢個羊肉經過煮燉之後,肉質非常鬆軟,唔錯唔錯!同埋個蒜蓉薄餅非常香脆,蒜香加蔥花香氣撲鼻,就咁淨食已經好滋味。如果大家唔怕辣嘅,就可以點埋燉咖哩嘅汁,感覺還不錯!最後,我地叫左呢個烤羊扒。起初我地都估唔到係鐵板燒咁好,因為鐵板炮製出黎,香味更令人吸引!而味道方便當然唔需要多講,啖啖滑嫩嘅羊肉,一啲羊羶味都無,大讚!!埋單每個人都係二百蚊左右,以呢度嘅地段,呢度食物嘅質素,確實係物超所值!!

2015-09-28
$200 (Lunch)
印度菜 ♥ 傳統印度菜 Rang Mahal Authentic Indian Cuisine夏沫有位姊妹很喜歡吃印度菜所以就和她來這間位於中環的Rang Mahal Authentic Indian Cuisine入口處比較難找,一進餐廳就聞到濃濃印度菜的味道坐了一會就好像已經習慣了每次吃印度菜都會有一個薄脆在前菜薄薄的薄脆帶點胡椒辣但非常脆口印度的醬汁很小會點,總覺得綠色怪怪的綠色醬汁其實是薄荷味的朋友仔很喜歡,覺得很開胃還有必點的烤餅,我們點了蒜蓉烤餅上枱時已看見烤餅上的油,好像多了點吃下去口感也不錯,甜甜地軟軟地這個用來點咖喱汁就好了椰汁咖喱雞,醬汁是可以的不太辣可惜雞肉不夠嫩滑,感覺好像吃緊乾爭爭的雞胸所以吃了一件就沒有再吃了但這個咖喱汁可以用來點烤餅吃烤魚塊是店員介紹的,味道挺不錯傳統印度式香料味道,肉質鮮嫩但魚肉味被外層的香料蓋過了而且份量很少只有四件因為喜歡吃菜的關係,不小心點了雜菜咖喱沒有圖片的情況下點的,所以上枱時有點嚇了一跳和我想像的不同,所以我又沒有吃但吃慣印度菜的朋友仔就說味道很好我還是比較喜歡傳統的菜,哈哈
蒜蓉烤餅
椰汁咖喱雞
椰汁咖喱雞
雜菜咖喱
綠色醬汁其實是薄荷味的
薄脆
夏沫有位姊妹很喜歡吃印度菜
入口處比較難找,一進餐廳就聞到濃濃印度菜的味道
坐了一會就好像已經習慣了
每次吃印度菜都會有一個薄脆在前菜
薄薄的薄脆帶點胡椒辣但非常脆口
印度的醬汁很小會點,總覺得綠色怪怪的
綠色醬汁其實是薄荷味的
朋友仔很喜歡,覺得很開胃
還有必點的烤餅,我們點了蒜蓉烤餅
上枱時已看見烤餅上的油,好像多了點
吃下去口感也不錯,甜甜地軟軟地
這個用來點咖喱汁就好了
椰汁咖喱雞,醬汁是可以的不太辣
可惜雞肉不夠嫩滑,感覺好像吃緊乾爭爭的雞胸
所以吃了一件就沒有再吃了
但這個咖喱汁可以用來點烤餅吃
烤魚塊是店員介紹的,味道挺不錯
傳統印度式香料味道,肉質鮮嫩
但魚肉味被外層的香料蓋過了
而且份量很少只有四件
因為喜歡吃菜的關係,不小心點了雜菜咖喱
沒有圖片的情況下點的,所以上枱時有點嚇了一跳
和我想像的不同,所以我又沒有吃
但吃慣印度菜的朋友仔就說味道很好
我還是比較喜歡傳統的菜,哈哈

2015-08-12
薄脆
2015-09-24 308 views
小新同愛麗絲返完工,返完學之後就約左一齊去食印度野啦,之前食左幾清淡既野,係時侯食啲重口味野啦 openrice食評見到呢間野風評不俗,就即管試一試佢選址係皇后大道中,係中環D2出口應該數分鍾內就去到。係一間樓上鋪,鋪位相當隱秘,唔細心啲都隨時會走寶(P.S: Openrice 指係香港D2出口係錯既,中環先岩) 我地二話不說即刻就落左單~~~同大部分印度餐廳一樣黎左個脆餅,脆餅本身沒咩水分,食落去好脆身。三款醬中,最鏜意既就係黑黑的燒烤醬,少少甜味,好夾脆餅本身既微鹹另外,我地都叫左個印度蕃茄湯,伴碟外觀上相當有心思~~ 望落真係令人食指大動 味道就略為太重忌廉味,蕃茄味反而較少總體黎講偏甜,而且有啲唎,容易飽肚,不過都係唔錯既開胃湯小新就叫左佢所推介既洋蔥和蕃茄濃汁煮羊腿,首先個醬就有少少濃味既感覺,沾上羊肉係幾開胃同滋味,羊肉本身唔會有太多既"羊蘇味",對於初試羊肉既小新係一個唔錯既感受。羊腿肉食落去好淋,吸晒啲汁不過,羊肉塊就煮得有啲老,比較難切開,但同樣係入味。印式椰汁咖喱雞肉係我地常叫既菜餚~~~咖喱相對較甜,而且雞肉分量多,而且全部都好軟身,一切即開。小新同愛麗絲差啲要爭
 openrice食評見到呢間野風評不俗,就即管試一試

我地二話不說即刻就落左單~~~
另外,我地都叫左個印度蕃茄湯,伴碟外觀上相當有心思~~
 望落真係令人食指大動
 味道就略為太重忌廉味,蕃茄味反而較少
總體黎講偏甜,而且有啲唎,容易飽肚,不過都係唔錯既開胃湯
羊腿肉食落去好淋,吸晒啲汁
不過,羊肉塊就煮得有啲老,比較難切開,但同樣係入味。
印式椰汁咖喱雞肉係我地常叫既菜餚~~~
咖喱相對較甜,而且雞肉分量多,而且全部都好軟身,一切即開。
小新同愛麗絲差啲要爭黎食
我地就仲叫左個chees 烤餅,佢外面軟身,裹面就好熱,配有少許甜味,好岩我地口味

可以沽上印式椰汁咖喱一齊食,食落口感更加

不過,就唔好點洋蔥和蕃茄濃汁,味道好唔夾
最後,我地試左個甜湯丸,以前我地都未試過
一食就知中伏了

佢表面係有薑味,食入去就有重重既奶味,食上黎感覺唔大配合
而且,質感好散,有啲唔習慣

ps. 中國湯丸最好
btw,總體而言,呢間餐廳食物質素唔錯,氣氛亦係較靜,服務質素略佳,而且價錢比較親貼地,絕對可以再試
2015-09-23
$150 (Dinner)
2015-09-22 295 views
自從在堅尼地城開始吃過印度菜以後,接觸印度菜也多了,雖然只是吃過幾次,但慢慢的開始懂得欣賞印度菜。當中也得到好友講解印度菜的製作,也讓在下得知某些菜式的製作。有時候在下會經過中環,無論是工作抑或逛街。最近行經皇后大道中,得知有一間印度菜館,在午市時做自助餐,也令在下都想走去吃番一餐,終於今晚便去了這間 Rang Mahal Authentic Indian Cuisine,食番餐印度菜。餐廳環境都幾別緻的,充滿著濃濃的印度餐館,電視機播著的是印度音樂,令人有著更深的印度風情。打開餐薄,故之然有著不同味道的咖哩,有辣有不辣,而且還有酒精類飲品。除了咖哩外,還有印度式的燒烤,素菜,而且還有印度炒飯等供應,讓顧客有不同的選擇。首先上桌的是印度薄脆,配上四種不同的醬料,每一種醬料有不同的味道,而在下喜歡的是薄荷醬料,味道較清新,而在左上角的,味道較鹹。但如果不下任何醬料,薄脆卻較為鹹了一點。飲品選自在下喜愛的 Mango Lassi(三十八個大洋),因為一直以來都覺得這個乳酪給在下的感覺是芒果與乳酪的配搭,是相宜的,互相配合,而這一杯乳酪則平衡戥宜,適中的味道。香甜奶油烤餅(二十五個大洋)是以

香甜奶油烤餅(二十五個大洋)是以全麥麵包焗製,因此麥味豐富,而且煙靭及柔靭適中,蘸上咖哩汁,味道實是不錯。
之前也曾吃過芝士燴菠菜(六十八個大洋),當中的芝士是採用葨家芝士做的,質感與西方芝士有著莫大差異,這個芝士質感較為粗糙,沒有西方芝士那麼幼滑,而這芝士同樣是不滑的,也是印度芝士的最大特色。而菠菜茸做得幼滑,不錯。
甜酸咖哩魚(八十八個大洋)。在下曾經說過,印度咖哩有辣有不辣,不辣的就像這個甜酸咖哩,一般來說是以甜酸醬,小扁豆及菠蘿,再加上蒜頭做,但這個咖哩是以肉類及蔬菜加上不同的小肩豆而成做成,故入沒有那種酸甜味道,亦都沒有那種辛辣味道。當烤餅蘸上這咖哩一起吃,質感不錯呢,而魚柳都幾滑。
今晚的菜式令在下十分豐足,又開心呢!
2015-09-11
$241 (Dinner)