Restaurant: RaRe Restaurant (Lyndhurst Terrace)
Info:

2018-06-21 100 views
今日約咗舊同事食飯。自從離職後,幾個月冇嚟過中環區了。約咗同事喺石板街等,佢帶我去紅館,係新開嘅,之前無嚟過。餐廳入面大部分都係吧檯位,原來下面仲有一層,不過今日已經全部爆滿,所以我哋就坐上層嘅吧檯。午餐都有幾多選擇,今日就試個牛肉三文治啦。午餐包沙律或餐湯,天氣太熱喇,唔想飲啲熱辣辣嘅湯,就揀咗沙律。雖然話係午餐,但沙律嘅份量都唔少,沙律菜好新鮮,上面仲有一啲白色嘅醬,食落口味道有啲似薯蓉,加咗檸檬汁,酸酸地,但係都幾好味。牛肉三文治唔算好大分,伴碟有我最心愛嘅粗身薯條,薯條係要切得粗啲去炸先至夠味道。三文治原來係用法包,入面夾咗啲青瓜同牛肉,青瓜味道酸酸地好醒胃,牛肉係切成幼條狀,方便食用,唔會食得好論盡,真係要讚一讚。粗身薯條可能用牛油煎過,非常非常好味,食完一條又一條,食個唔停口。最後當然叫咗杯凍檸檬茶。雖然話飲得多凍野無益,但夏天唔飲凍嘢,真係受唔住㗎。可惜而家唔再係中環區返工,如果唔係一定會再嚟紅館食過。

$120 (Lunch)
2018-06-15 955 views
平日放工比較少出中環晚餐,今日就約左朋友食呢間Rare Restaurant-紅館。廚師係黎自法國藍帶,食物質素應該有保證。一入門口,侍應就安排左我同朋友坐bar枱,原來呢度有兩層,上層就係全部都bar枱,樓下設更多雅座,下層就環境清幽啲,適合同朋友談心。侍應推介我同朋友食一個ALL DAY SET MENU,價錢就因應你主菜既選擇,主菜一個價錢會包哂以下所有食物。餐包佢既法包咬落十分鬆脆,配上餐廳提供的油醋,令人食慾大增,餐廳的油醋瓶很有特色因我同朋友都唔太肚餓,所以頭盤都選擇左沙律值得稱讚既係佢啲車厘茄,好清甜,同平時買既會有蕃茄味既車厘茄不一樣。主菜Spicy  US Beef Submarine $328牛肉帶少許咸味,味道適宜,唯包的質感太梗,難以一次過切開,只好包同內餡分開食用,伴碟有大大舊薯塊,味道略淡。另一主菜Market  Crab Fettucine $368汁非常濃郁,不太咸也不太淡,味道適中,是大廚用魚骨熬制數小時而成日湯汁,蟹肉亦非常足料。在我們差不多品嘗完主菜後,只見大廚拎住火槍在燒兩個杯仔,原來為我地炮製緊甜品!甜品係橙味焦糖布甸橙味濃郁,上層以脆脆的焦糖

餐包

因我同朋友都唔太肚餓,所以頭盤都選擇左沙律

Spicy US Beef Submarine

Market Crab Fettucine

在我們差不多品嘗完主菜後,只見大廚拎住火槍在燒兩個杯仔,原來為我地炮製緊甜品甜品係橙味焦糖布甸
橙味焦糖燉蛋

橙味濃郁,上層以脆脆的焦糖包裹,是大廚的傑作。

我就清清淡淡揀左檸水

整體來說,餐廳環境不錯,野食高質素,值得推介。
$400 (Dinner)
好耐以前係中環返過part-time,都已經知中環好多好野食,不過放lunch自己一個通常都係食平平地,好似茶餐廳果啲咁,好少去發掘正既西餐廳,上網見到呢間價錢唔會太貴,而且廚師黎自法國藍帶!一於同朋友試下餐廳有地面(bar枱)同地下兩層花多眼亂,叫左set就唔洗煩,而且仲係一個All day set menu,包括麵包、餐湯或前菜沙律、主菜、甜品、餐飲。價錢就睇你揀邊個主菜而定,所有Course都會送既前菜麵包。主菜分別點左Market  Crab Fettucine $368 同埋 Spicy US Beef Submarine $328 (是為一個set的價錢)手工麵包麵包都係店舖自己整!每日早上6點就開始準備,麵團由師傅人手搓,粉既份量都係師傅自己研發,務求整到最好。食落鬆軟,而且好香,無論沾唔沾黑醋橄欖油同樣作為一餐好既開始。餐湯或前菜沙律就揀左後者好新鮮,食落清新主菜一:Market Crab Fettucine $368驚喜!每條Fettucine都沾上勁Creamy既蟹肉絲,問下師傅係咩汁,原來又係自家研製!係熬左好耐既魚、蟹湯濃縮而成!難怪好難係出面食到,再加上溝左牛

餐廳有地面(bar枱)同地下兩層

手工麵包
手工麵包

餐湯或前菜沙律就揀左後者
前菜沙律
前菜沙律

好新鮮,食落清新

Market Crab Fettucine (set menu)

驚喜!每條Fettucine都沾上勁Creamy既蟹肉絲,問下師傅係咩汁,原來又係自家研製!係熬左好耐既魚、蟹湯濃縮而成!難怪好難係出面食到,再加上溝左牛油落去,令整體口感更滑

主菜二:Spicy US Beef Submarine $328
Spicy US Beef Submarine (set menu)

配上大大既薯角,醬汁有點似泰式既酸辣汁,食落酸甜又冇微辣,而麵包唔會好似傳統法包咁咁硬,容易咬斷,牛肉薄身但又帶點肥膏,仲有青瓜絲

甜品──香橙焦糖燉蛋
香橙焦糖燉蛋

第啖已經好香香橙味,不過就略為甜左少少,但個蛋好滑身

餐飲

埋單每人$400左右,係中環食西餐黎講價錢中等,但店舖比人既感覺幾放鬆,而且有藍帶既保證,情侶間唔一定要去酒店先食到有質素既西餐,黎呢到都係一個唔錯既選擇
2018-06-11
$400 (Dinner)
2018-06-14 103 views
第一次同姨媽食好西就揀咗間係拎咗法國藍帶嘅 西餐廳享受一個豐富嘅晚餐先飲一個雜菜湯, 蔬菜仍然保持它們的形狀和鮮脆口感, 酸酸甜甜好開胃老媽子話鍾意食意粉, 就點左個蟹肉闊身扁意粉, 餐廳 老闆娘知道我阿媽佢年紀較大, 佢心知道客人鍾意食D軟淋嘅意粉, 就提議不如叫廚師將意粉煮得淋身D, 十分之體貼, 以客人角度去著想, 真係值得一讚! 佢嘅扁意粉索滿咗蟹膏精華, 精華鮮甜, 而且勁多蟹肉, 掛滿曬扁意粉上, 令每一口都感受到個中美味最後的一個apple crumble, apple crumble外脆 內裏肉蘋果嘅肉, 入口即溶, 熱辣辣嘅crumble再加埋香滑嘅雪糕, 冰火 兩重天, 超絕妙絕!

2018-06-12 105 views
藍帶國際學院被公認為是法國廚藝的守護者,通過其料理課程,繼續保持和傳承對美食的駕馭和對廚藝的欣賞, 今晚係朋友介紹下, 黎到SOHO一間法國藍帶嘅 西餐廳朝聖先一入餐廳, 見到壁上把勳章將十字架繫在一條藍色的絲帶上, 相信這藍帶加持, 食物質素一定有補証先食個SALAD, 沙律菜上面, 有麵包粒粒爽集, 加上粒粒芝士, 豐富味蕾法式鱸魚 , 個賣相十分之特別, 魚肉經廚師細心起骨, 魚肉非常酥香, 細緻有彈性, 再加上醬汁嘅獨特酸甜, 魚肉質鮮甜同醬汁充分融合, 味道非常調和宜清爽!

2018-06-07 127 views
當日收工冇約人食飯,所以就隨便搵左間餐廳,我諗我食野方面都有D運,次次亂入既餐廳最後質素都唔錯。我坐餐廳既basement , 入面都幾大,大概坐40人都唔係問題,而且有張長沙發,朋友飯聚都冇問題。店主每日都會親手整自家製面包,唔只麵包係自家製,連點麵包既黑醋佢地都再有調配過,食起上黎唔會得浸酸味,而係帶點點蜜糖既香甜,唔只好食,仲可以係細處見到店家既細心。沙律沙律唔只得菜,仲有D薯蓉,食落夾雜住爽脆同軟既口感,都幾特別。而且個檸檬醬汁真係好fresh,又唔會太酸,能夠提升到沙律菜的鮮味,正!!Seabass Roll淨係個賣相都已經拎滿分,魚十分新鮮,而且好嫩,一D都唔鞋,中間夾左橄欖同sundry蕃茄乾,所以食落味道好豐富,唔會淨係得魚同醬汁既味道老闆係一對夫婦,表現親切友善,老闆娘見我自己一個,仲成日過黎為我介紹菜色,傾傾下先知原來老闆係法國藍帶廚師,唔怪知得D野食連細節都甘用心,真係值得推介比大家去試一試。地址: 中環擺花街9號地舖及地庫電話: 2333 0186
當日收工冇約人食飯,所以就隨便搵左間餐廳,
我諗我食野方面都有D運,次次亂入既餐廳最後質素都唔錯。
我坐餐廳既basement , 入面都幾大,
大概坐40人都唔係問題,而且有張長沙發,朋友飯聚都冇問題。
店主每日都會親手整自家製面包,
唔只麵包係自家製,連點麵包既黑醋佢地都再有調配過,
食起上黎唔會得浸酸味,而係帶點點蜜糖既香甜,
唔只好食,仲可以係細處見到店家既細心。
沙律
沙律唔只得菜,仲有D薯蓉,
食落夾雜住爽脆同軟既口感,都幾特別。
而且個檸檬醬汁真係好fresh,又唔會太酸,
能夠提升到沙律菜的鮮味,正!!
Seabass Roll
淨係個賣相都已經拎滿分,
魚十分新鮮,而且好嫩,一D都唔鞋,
中間夾左橄欖同sundry蕃茄乾,
所以食落味道好豐富,唔會淨係得魚同醬汁既味道

老闆係一對夫婦,表現親切友善,
老闆娘見我自己一個,仲成日過黎為我介紹菜色,
傾傾下先知原來老闆係法國藍帶廚師
唔怪知得D野食連細節都甘用心,
真係值得推介比大家去試一試。

地址: 中環擺花街9號地舖及地庫
電話: 2333 0186
$200 (Dinner)
2018-05-29 142 views
今日到中上環見客,傾完大約十二點,已是午飯時候,走著走著,走過鏞記酒家,唔,一個人去吃燒鵝太誇張了吧。再走著走著,見到一間小館子名紅館,有提供精選午餐,就試試這間吧!店舖面積不大,只有吧枱十來個位。原來下面還有一層,面積較寬敞。算吧反正一個人,就坐在地面那層的吧枱。午餐頭盤有沙律或是日例湯。主菜六款選擇,其中一款是fish of the day,今日的是日鮮魚是sea bass鱸魚,就叫這一款。頭盤我選了湯,是什菜清雞湯。很喜歡這個湯,坊間提供的通常都是忌廉湯,濃味容易煮嘛。但這個清雞湯,看似簡單,湯色清瀲卻有濃濃的鮮雞味,再加上點點什菜,應該是淆了很多個小時吧。主菜鱸魚也到了。通常午餐都是把魚柳煎一煎,就平平的上枱。但這裏的午餐擺盤也很花心思。魚柳卷著番茄和露筍,拌上醬汁,再墊以青瓜和粟米仔,充滿著視覺藝術。我喜愛食魚柳,因為可以食到魚的鮮味,但又不怕哽到骨。醬汁帶有辛香味,把魚腥味全蓋過,只餘鮮味,值得一讚。最後來杯凍檸茶,冰涼冰涼一喝下去,暑氣全消。下次再到這邊公幹的話,也可以再過來試試。

2018-05-25 136 views
中環搵食通常價位偏高,但只要慢慢搵,就會搵到抵食又好味的晚餐!是日點餐Set dinner 沙律很出色蟹肉薯蓉沙律,我覺得蟹肉比例遠比薯蓉高,啖啖都係蟹肉,有刁草同檸檬汁既味道,十分清新!麵包粒脆卜卜!自家製法飽好好味!!配上微甜的黑醋同橄欖油,食完一塊又一塊,如果係熱既麵包會更為理想鱸魚捲中間夾住黑橄欖片,上面有油浸蕃茄乾同蕃茄炒香既醬料,口感豐富,伴碟薯菜都十分新鮮,有蘆筍,粟米仔同薯仔,都幾飽肚!
中環搵食通常價位偏高,
但只要慢慢搵,就會搵到抵食又好味的晚餐!
是日點餐
Set dinner
沙律很出色

自家製法飽

好好味!!
配上微甜的黑醋同橄欖油,
食完一塊又一塊,
如果係熱既麵包會更為理想

鱸魚捲

中間夾住黑橄欖片,
上面有油浸蕃茄乾同蕃茄炒香既醬料,
口感豐富,
伴碟薯菜都十分新鮮,有蘆筍,粟米仔同薯仔,都幾飽肚!
2018-05-19 129 views
放工經過中環擺花街旁有間RaRe的西餐廳,就進去吃個晚飯,餐廳佈置簡潔,分別在地下及地庫兩層,以紅黑作餐廳主色,是日我們選擇坐於上層bar枱位置,又可以與侍應聊聊天。是日點了侍應小姐推介的特色沙律,有蕃茄、沙律菜、白色既芝士,配以清新生律汁,非常醒胃,又清新!而且份量非常足夠,啱晒兩個人一齊分享!餐沙是濃郁味美的雞湯,配以餐廳自製的法包,點埋油醋,ichiban呢!主菜單點了蟹肉闊條麵,唔食由自可,一食簡直上癮,麵條是餐廳廚師每天早上自家搓製,闊條麵既質感是向來我覺得最好吃的,不太硬不太林,總之就是剛剛好,吃得出用心製作的誠意!蟹肉鮮美,絲絲的蟹肉及意粉醬汁配合得天依無逢,還吃得出少少晶瑩的洋蔥絲,呢個蟹肉闊條麵值得encore encore 再encore!紅館今晚令人驚喜,廚師來自法國藍帶,果然有料到,我會再來的,正!

2018-05-15
2018-05-19 92 views
擺花街林林總總、各式各樣的餐廳林立,今晚嘗試開設在繁華街道上的特色西餐廳,聞說西廚是來自法國藍帶,特意來品嚐美食!餐湯點了熱騰騰的雞湯,味道濃郁,配以每天廚師晨早六點即製既新鮮麵包,油醋都可以慳返!好味!不得不提既沙律,賣相吸引,而且非常清新,新鮮爽脆的沙律菜、味濃芝士粒、juicy到不行的新鮮蕃茄仔,好像幫味蕾漱漱口,來迎接下一道非常期待既主菜。主菜點了Sea bass,侍應把食物端上枱時已十分驚喜,賣相精緻吸引,口水直流,可見廚師是非常花心機去烹調每一道菜色。魚肉卷著中間有橄欖、蕃茄,配以廚師調製既醬汁,簡直絕配,醬汁原來是用魚乾及蕃茄製成,味道上佳,配埋伴菜來吃,話都無咁快就連碟清空,一流水準。最後飲埋杯青瓜lemonade ,又是特別既選擇,清清地,這間紅館值得推薦,正!

2018-05-16 957 views
廚師來自法國藍帶, 吸引了我的注意, 藍帶學成歸來, 彷彿有一個光環, 也是食物的一個質素保証。吃西餐的地方, 踏入門口竟然出現了吧枱, 這讓我想到, 有經濟能力的單身人士, 喜歡吃東西享受一生, 但卻怕獨自到情調西餐廳會尷尬, 來這種吧枱吃, 會感覺比較自在吧, 而且一個人吃, 快吃完快走, 又可以做下一個生意, 也是一個不錯的做法。來到下一層, 感覺截然不同, 由本來的光猛便成有情調的幽環, 且佈置得很有心思, 有點像家的感覺。每日親自製作的麵包, 不花巧卻實在, 咬下去有煙靭的感覺, 在要求下會送上香滑的牛油。洋蔥蔬菜湯法式洋蔥湯一般都會過鹹, 漸漸令我卻步, 但這洋蔥蔬菜湯卻是另一回事, 它湯頭清徹不油膩, 啖啖天然蔬菜甜香, 還有不少蔬菜粒, 喝得很舒適, 很喜歡。煎鱸魚上菜令人有嘩一聲的感覺, 從沒想過, 吃煎魚它能夠捲起來, 很有生命力。打開一看, 有兩大件魚, 還有粟米芯和露筍, 伴菜都很爽脆, 新鮮, 尤如清泉一樣, 化解食肉的膩。調味都頗特別, 有像肉燥的肉碎粒, 及蕃茄仔, 橄欖等, 這就是意式風情吧。而主角魚肉, 比我想像中沒那麼滑溜, 頗有質感的, 我們都覺得

洋蔥蔬菜湯

煎鱸魚
而主角魚肉, 比我想像中沒那麼滑溜, 頗有質感的, 我們都覺得它有點像雞胸, 但有魚香味, 很有趣。

熱檸茶
簡單一杯熱檸檬茶, 以濃濃的茶香, 清一清口腔, 滿足了。

藍帶畢業的大廚, 看得出來對每樣呈送給客人的菜都有要求, 由選料、賣相、去到味道, 背後都付出了許多, 客人都會感受到。
2018-05-15 81 views
說到中環的餐廳酒吧,那可說是各種類型都有。今次這家法國菜餐廳紅館RaRe,是我們初次造訪光顧的餐廳。餐廳內部分別有上下兩層,上層空間不大,設計以酒吧開放風格為主。下層空間寬敞,座位不擁擠坐的舒適。座椅以紅黑色調搭配為主題,設計感十足。話說餐廳廚師是獲藍帶殊榮的,想必廚藝是得到認可,真令我好期待。首先呈上餐前麵包,麵包外皮脆口,內裡軟熟,沾上黑醋,甜甜的好好吃。頭盤是魚蓉伴檸檬汁凱薩沙律,綿密的魚蓉酸酸的滋味,搭上爽口新鮮感蔬菜很開胃。Spice us beef submarine,牛肉潛堡份量不小,牛肉帶點微辣與黃瓜搭佐吃很對味,清爽中帶點肉味香,麵包香Q有咬勁,三者互搭多層次口感,實屬美味。飲品選擇了凍檸茶,一飲暢快無比。就在氣氛不錯的環境下,享用美食料理,開心吃完了一頓滿足的晚

飲品選擇了凍檸茶,一飲暢快無比。

就在氣氛不錯的環境下,享用美食料理,開心吃完了一頓滿足的晚
2018-05-13
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2018-05-15 66 views
下班後與友人聚餐,特別挑了位於中環擺花街的紅館餐廳吃晚餐。餐廳分為兩層,樓上有吧檯座位不多,地下樓則為一般餐廳空間,是一家以紅色、黑色做主調的餐廳。地下樓寧靜座位舒適,有播放音樂,令人輕鬆優閒自在!首先上菜的是法包,外脆內軟,越吃越香,沾點油醋,風味更佳。再來是湯,清淡的湯頭,滋味偏淡卻很爽口。主菜Fish of the day,今日主廚採用新鮮鱸魚當主角,擺盤賣相漂亮。新鮮魚肉沾著醬汁,讓鮮甜肉質更讓味蕾充分感受,清脆鮮蔬亦是扮演完美配角,口味濃淡適中。Market crab fettuccine,這裡主打手工意大利麵,是餐廳自製的。意大利寬麵,十分有Q勁,細嚼後有股淡淡麥香味。裹上金黃色的蟹肉醬汁,鮮味十足口感滑順濃郁。最後來杯凍檸茶,清涼舒暢,酸甜爽口。

首先上菜的是法包,外脆內軟,越吃越香,沾點油醋,風味更佳。

再來是湯,清淡的湯頭,滋味偏淡卻很爽口。

最後來杯凍檸茶,清涼舒暢,酸甜爽口。
2018-05-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2018-05-15 67 views
早幾天男友說帶我去紅館食飯,吓,乜紅磡體育館有餐廳咩?莫非專為聽演唱會人士而設?怎料車駛到紅磡並沒有停下來,直入紅隧過海向中環方駛去。很奇怪呀,怎麼回事?我們在中環下車,再沿石板街往上走,原來男友帶我去的餐廳名字叫紅館,唔,謎團解開了。紅館是間西式小店Bistro,店舖裝修得有種英式酒館風格。牆上掛著藍帶證書,店舖廚子來頭不少呀。男友叫了個牛肉三文治套餐,而我則散叫了個蟹肉意粉。意粉到了,橙橙黃黃的,莫非添加了大量蟹膏?吃進口有淡淡蟹黃香,但這個黃色應該不是蟹膏,問問侍應,原來是用黃色的甜椒打成汁,再混進蟹肉,蟹肉也是廚師逐隻逐隻蟹拆的,很花時間的一道菜。吃進口果然有絲絲蟹肉,亦帶出一點點蟹膏的味道,扁意粉也是廚師自家製,比較爽身,有點像蛋麵,不會太過黏口。配上濃濃的蟹肉,好味道!男友的三文治是套餐,包了沙律和咖啡茶。沙律菜上面有個乒乓波大小的白色醬,以為是沙律醬,但吃進口又不是,再問問侍應,原來是魚肉混和薯蓉,再在上面灑上檸檬汁,酸酸的好開胃。用來在餐包上吃,非常好吃,檸檬汁酸酸的會令你胃口大增。牛肉潛艇三文治是用了燒牛肉厚切,再切成條狀,配上青瓜,汁醬帶酸,在這炎炎夏日,吃得完全不

牛肉潛艇三文治是用了燒牛肉厚切,再切成條狀,配上青瓜,汁醬帶酸,在這炎炎夏日,吃得完全不覺滯膩。我很喜愛這裡的潛艇包,也是廚師自家製的呀,香,脆,有質感,咬下去很干脆,不會靱,不需要用牙大力嘶開,很高品質的麵包。
飯後在附近逛逛,見開了很多不同菜式,不同種類的餐廳,有時間中到這邊嘗嘗新口味也不錯,像今次,就嘗到間相當有水準的紅館,一個非常滿足的晚上。
$280 (Dinner)
2018-05-15 59 views
與好友今日放工後黎食個happy dinner 盡訴心中情。聽朋友講係由呢度嘅廚師係法國藍帶畢業嘅,好期待!用餐位置係要行落下層,好特別,可能平日,靜靜地唔太多人。下面燈光都幾浪漫,啱晒啲情侶黎。頭盤有湯同沙律🥗我食左薯仔沙律都唔錯,菜都幾新鮮!朋友叫左個湯,係牛肉湯黎。飲左一啖,肉味都幾重。好快就上左主菜,出菜速度都都幾快。我點左鱸魚~朋友點左雞肉!個魚好驚喜,魚肉彈牙而且無骨頭,最岩我呢啲懶人食!朋友係食肉獸,點左雞肉食。肉質都柔嫩,唔鞋口!有雞味!最開心係今日平日 人唔多可以慢慢食又慢慢傾。岩晒打工仔放工黎,因為座位setting 唔逼都幾闊落!有機會會翻兜呢間野!
與好友今日放工後黎食個happy dinner
盡訴心中情。

聽朋友講係由呢度嘅廚師係法國藍帶畢業嘅,好期待!
用餐位置係要行落下層,好特別,可能平日,靜靜地唔太多人。
下面燈光都幾浪漫,啱晒啲情侶黎。

頭盤有湯同沙律🥗
我食左薯仔沙律都唔錯,菜都幾新鮮!

朋友叫左個湯,係牛肉湯黎。
飲左一啖,肉味都幾重。

肉湯

好快就上左主菜,出菜速度都都幾快。
我點左鱸魚~朋友點左雞肉!

個魚好驚喜,魚肉彈牙而且無骨頭,
最岩我呢啲懶人食!

鱸魚

朋友係食肉獸,點左雞肉食。
肉質都柔嫩,唔鞋口!有雞味!

雞肉