2021-03-05 34 views
終於開放番晚市堂食la^^ 甘難得當然要穩間高質素餐廳去補償下自己個肚皮這裡交通好方便,係正銅鑼灣中心,行幾步路就到一入到去見到店內裝修新潮型格,有別於其他餐廳配有不少獨立的古典房間,非常有復古風格*ps 餐廳會提供圍裙,就唔怕整污糟,食都食得豪邁開心D呀!湯底我們選擇了鴛鴦鍋左 - 招牌之選的紅堂和牛牛油麻辣鍋額外配橙色的和牛牛油,由於是鴛鴦鍋size會小一點~右 - 和牛牛油麻辣麻甩沙爹鍋 沙爹風味的辣一樣很過癮,值得一試橙色的手掌是和牛香油,與麻辣燙底融合在一齊,香氣四溢。紫菜響鈴職員推介到的真的很不錯 !新鮮即叫即炸的,熱辣辣非常爽脆個人建議燙3秒就可以做到内脆外軟呢蒜泥白肉水晶包食前for影相打卡之選呀~~~精致小巧的包底下不斷湧出乾冰的霧氣,很漂亮又有趣川味嫩牛拼盆(三款牛肉)肉質都嫩滑彈,肉味十足一款是微辣的,更能特顯出肉味~兩款秘製的麻辣口味,一款小辣,一款中辣,食落口麻而不嗆。shake shake 肉酥小食好特別的創新食法!可以加調味粉干食又得,放落火鍋燙一燙沾上湯味又得~而且酥香脆口,我同朋友都特別喜歡食完之後送左個解辣茶,好貼心呀~
終於開放番晚市堂食la^^
甘難得當然要穩間高質素餐廳去補償下自己個肚皮

這裡交通好方便,係正銅鑼灣中心,行幾步路就到

一入到去見到店內裝修新潮型格,有別於其他餐廳
配有不少獨立的古典房間,非常有復古風格

湯底我們選擇了鴛鴦鍋

左 - 招牌之選的紅堂和牛牛油麻辣鍋
額外配橙色的和牛牛油,由於是鴛鴦鍋size會小一點~

右 - 和牛牛油麻辣麻甩沙爹鍋
沙爹風味的辣一樣很過癮,值得一試

橙色的手掌是和牛香油,與麻辣燙底融合在一齊,香氣四溢。

紫菜響鈴
職員推介到的真的很不錯 !新鮮即叫即炸的,
熱辣辣非常爽脆

個人建議燙3秒就可以做到内脆外軟呢

蒜泥白肉水晶包
食前for影相打卡之選呀~~~
精致小巧的包底下不斷湧出乾冰的霧氣,很漂亮又有趣

川味嫩牛拼盆(三款牛肉)
肉質都嫩滑彈,肉味十足

一款是微辣的,更能特顯出肉味~
兩款秘製的麻辣口味,一款小辣,一款中辣,食落口麻而不嗆。

shake shake 肉酥小食
好特別的創新食法!
可以加調味粉干食又得,放落火鍋燙一燙沾上湯味又得~
而且酥香脆口,我同朋友都特別喜歡

食完之後送左個解辣茶,好貼心呀~

2021-03-04 25 views
新開創意麻辣火鍋 ,坐得舒服,裝修走年青型格路線。花膠雞湯底好足料齋飲都好好味,同埋麻辣湯底亦都好夠香,香料同辣味比例啱啱好,唔係死辣。啲火鍋料睇得出有誠意,個西班牙豬梅肉加麻辣湯底簡直一流(我唔食牛所以評價唔到和牛,但同行朋友話好正);紫菜響鈴一啲都唔油膩好似食緊炸紫菜咁;手打松露墨魚丸非常出色;其他配料亦都好ok。另外佢哋有幾多辣嘅小食甚至甜品,食咗個shake shake 酥肉,麻辣雞翼-送啤酒一流。 另外仲有醋青瓜同麻醬冰菜,個青瓜酸酸甜甜用來中和麻辣火鍋嘅油膩實在太正。最後仲有叫咗兩個好特別嘅甜品,一個係辣辣地嘅朱古力火鍋同埋拔絲糍粑,都係有誠意之作。所有同行朋友都好滿意。溫馨提示:食物份量偏細,所以比較好適合追求高質麻辣邊爐嘅人。
新開創意麻辣火鍋 ,坐得舒服,裝修走年青型格路線。

2021-03-03
$500 (Dinner)
  • 松露墨魚丸
  • 麻辣雞翼
  • shake  shake  炸酥肉
  • 西班牙伊比利亞豚梅肉
  • 紫菜響鈴
  • 川辣朱古力火鍋
  • 拔絲糍粑
得知銅鑼灣最近新開左一間麻辣火鍋店,人氣極高,我同朋友都唔執輸,立即去試吓午市火鍋。「紅堂」走型格精緻路線,由裝潢、餐具,乃至食物,可見一斑。清油養生麻辣鍋 配 火腿花膠魚肚雞湯鍋 (鴛鴦鍋)(兩位起) ($148/位)鴛鴦鍋照顧不同食客的需要,無論食唔食辣都一定有一款啱你口味。兩款湯底都好味濃郁,各有千秋。西班牙伊比利豚梅肉美國安格斯牛肩肉雞肉- 雞肉令人喜出望外,肉質嫩滑,絕不鞋口。麻辣和牛餃/雲吞/墨魚松露丸全部手打,新鮮製作,係高質食材!鮮蔬拼盤各款蔬菜,應有盡有。炸魚皮寬粉麻辣湯底淥寬粉,超級好味!另外可選白飯或出前一丁,任君選擇。單點:蒜泥白肉水晶包($68)上桌時冒着白煙,賣相一流,非常喜歡店家對擺盤一絲不苟嘅態度!單點:拔絲糍粑炸彈 $88一次滿足兩個願望,食到拔絲+糍粑,甜膩膩,幸福的感覺❤️店員還非常貼心,提醒要小心食用,不要黏到頭髮😆

「紅堂」走型格精緻路線,由裝潢、餐具,乃至食物,可見一斑。

清油養生麻辣鍋 配 火腿花膠魚肚雞湯鍋 (鴛鴦鍋)
(兩位起) ($148/位)

西班牙伊比利豚梅肉

美國安格斯牛肩肉

雞肉
- 雞肉令人喜出望外,肉質嫩滑,絕不鞋口。

麻辣和牛餃/雲吞/墨魚松露丸
全部手打,新鮮製作,係高質食材!

鮮蔬拼盤
各款蔬菜,應有盡有。

炸魚皮

寬粉

單點:蒜泥白肉水晶包($68)

單點:拔絲糍粑炸彈 $88

2021-02-08
2021-03-02 286 views
朋友新年前生日,她是一個嗜辣的美人,所以投其所好,找了一間靚靚火鍋店中午打邊爐,和她慶祝。我們選了中午打邊爐餐,有兩個大鍋湯,清油養生麻辣火鍋和滋補花膠清雞湯,不單滿足他愛辣的喜好,也可以滋潤養生美顏護膚。除了花膠還有魚肚,我最喜愛的棉花。麻辣火鍋有乾辣椒鴨血冰豆腐火鍋前菜小食是酸青瓜和剝皮車厘茄,絕不馬虎。喜歡他的剝皮車厘茄酸酸甜甜十分開胃。他的肉類質素很高,牛肩胛肉,豚梅肉,雞肉。 肉質鮮嫩,新鮮美味。麻辣和牛餃有明顯的麻辣香味,但是因為牛肉碎做成,所以煮久了,肉質會有些鞋,如果是香辣手打牛丸的話會更好。他的雲吞也很好食,是有鳳尾的雲吞,很久沒有見了。小餛飩就像一條小金魚有一條漂亮的尾巴。我覺得放落清雞湯會更加好味。墨魚黑松露丸,未食已經嗅到濃厚的黑松露味,墨魚丸非常彈牙。如果覺得不夠啦你還可以添加他放在餐桌上的辣油,綠色的帶一點麻辣,紅色的比較辣一點。朋友完美示範,哈哈!鮮蔬拼盤有鮮冬菇秀珍菇金菇南瓜粟米唐生菜,滿足我健康素食的要求。因為他的肉質太好了,突然間很想羊肉,所以我們外加了一碟羊肉。老實說,麻辣湯底涮羊肉最好。滾熱的麻辣湯,涮兩涮就可以食了!冰粉是我第一次食的,朋友說大

我們選了中午打邊爐餐,有兩個大鍋湯,

除了花膠還有魚肚,我最喜愛的棉花。

麻辣火鍋有乾辣椒鴨血冰豆腐

墨魚黑松露丸,未食已經嗅到濃厚的黑松露味,墨魚丸非常彈牙。

朋友完美示範,哈哈!

冰粉是我第一次食的,朋友說大陸很喜歡這些冰粉,就是透明涼粉加糖漿,吃完辣滿身熱辣辣,食一個冰涼的冰粉,即刻透心涼。他們這個冰分上面有一些山楂碎,花生碎,提子乾,酸酸甜甜,口感極佳。

寫食評很少談論價錢,但是這一次我真的覺得非常值得推介, $148令我們覺得物有所值的是他的肉類質素很高,牛肩胛肉,豚梅肉,雞肉。 雖然每人都是一兩片,但是他還有餃子,丸類,鮮蔬拼盤,炸魚皮,寬粉/出前一丁/白飯任選其一,還有甜品,全部食物都很高質素,我們食得捧著走。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
環境:8.5
衛生:8.5
服務:8.5
價錢: 8.5
舒適度:8.5
總分:9

2021-03-02 25 views
今天來到銅鑼灣登龍街新開的四川紅堂火鍋試下。餐廳座落在永光中心1樓,位置顯眼。裝修時尚,一進門便感受到四川火鍋那熱情的紅焰焰。餐廳昏暗中透出微紅的燈光,還有獨立的古典廂房。剛坐下店員便熱情地向我們介紹餐牌,食物種類繁多,我們都用了一些時間才做到決定。和牛牛油重慶麻辣鍋$198此鍋非常特別,用獨有的九宮格設計,好讓食物可以分類放下去煮,解決舊式火鍋一堆放下去找不到食物的問題~湯底有五種辣度,我選擇了第二級辣,對我而言剛剛好,湯底不是普通的麻辣,煮沸後入口陣陣香味,又不會太油膩,非常喜歡。番茄甘醋漬 $28小食來說相當美味,番茄醃得酸酸甜甜,非常開胃。麻辣雞翼 $68等待期間還點了另一款小食,就是麻辣雞翼,熱辣辣好惹味,味道不會太鹹,又不是普通的麻辣,我倆吃到停不到口。🤤🤤原味嫩牛肉 $88牛肉非常大片,入口嫩滑,彈牙,沒有牛肉腥味,煮熟後更加入味。彈彈鵝腸 $88新鮮的鴨腸七秒就好,捲曲後混上麻油,入口香脆。蔥香牛丸 $58蔥香牛丸是他們的自家手打丸,牛肉味香濃,入口嫩滑,真的很愛。😆
今天來到銅鑼灣登龍街新開的四川紅堂火鍋試下。

和牛牛油重慶麻辣鍋$198

番茄甘醋漬 $28
小食來說相當美味,番茄醃得酸酸甜甜,非常開胃。

麻辣雞翼 $68

原味嫩牛肉 $88

彈彈鵝腸 $88
新鮮的鴨腸七秒就好,捲曲後混上麻油,入口香脆。

蔥香牛丸 $58

2021-03-01
$360 (Dinner)
  • 蔥香牛丸
  • 麻辣雞翼
話說媽媽鍾意食麻辣火鍋,今日到銅鑼灣shopping完見到呢間新開餐廳既午市火鍋係鴛鴦鍋,就黎試試佢😆😆-前菜青瓜蕃茄仔酸酸甜甜好開胃鴛鴦鍋來了清油養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯鍋真材實料既花膠,仲有好大件魚肚😍麻辣和牛餃咬落去牛汁溢出🤭🤭蔬菜拼盤既份量好多,兩個人食夠哂有餘美國安格斯牛肩肉既色水好靚,紋路清晰輕輕一淥,肉質嫩口帶有香濃既牛味😍好食好食!豚梅肉油脂分佈均勻👍🏻額外我地加點咗碟紐特西蘭羊卷肉媽媽係愛羊之人,食得津津樂道😛話說我本身就唔係好食到辣,但呢個麻辣鍋竟然好啱我口味!因為佢係多麻少辣,食啱到辣既我都比佢吸引住!除咗蔬菜之外所有肉類都放入麻辣鍋🤣🤣咁食得麻辣鍋又點可以唔食埋鴨血😌絕配!不提不提餐廳既黃喉,係出乎意料既爽脆大家未食過既一定要試下!淥到個人熱辣辣,最尾來客紅桑子冰粉,味道唔會太甜,清涼透心呢餐大滿足😚😚
前菜青瓜蕃茄仔酸酸甜甜好開胃

鴛鴦鍋來了
清油養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯鍋

真材實料既花膠,仲有好大件魚肚😍

麻辣和牛餃咬落去牛汁溢出🤭🤭

蔬菜拼盤既份量好多,兩個人食夠哂有餘

美國安格斯牛肩肉既色水好靚,紋路清晰
輕輕一淥,肉質嫩口帶有香濃既牛味😍
好食好食!

豚梅肉油脂分佈均勻👍🏻

額外我地加點咗碟紐特西蘭羊卷肉
媽媽係愛羊之人,食得津津樂道😛

除咗蔬菜之外所有肉類都放入麻辣鍋🤣🤣
咁食得麻辣鍋又點可以唔食埋鴨血😌絕配!
不提不提餐廳既黃喉,係出乎意料既爽脆
大家未食過既一定要試下!

淥到個人熱辣辣,最尾來客紅桑子冰粉,味道唔會太甜,清涼透心
呢餐大滿足😚😚
2021-01-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 黃喉
2021-03-01 36 views
朋友話想打邊爐,就黎左呢間銅鑼灣新開既火鍋店,火鍋店裝修以紅黑為主,非常型格,設有卡位坐,好似包廂咁,坐得幾舒服揀左鴛鴦鍋,清油養生麻辣鍋併東北酸菜白肉鍋酸菜鍋大量酸菜同白肉,白肉更用左西班牙黑文豬腩,肉質嫩滑另一款湯底用左20多種辣椒香料、養生食材同秘製醬汁,可以揀1-5種唔同辣度,仲有我至愛既鴨血可惜得2舊,唔夠喉!枱上面有2枝好得意既野,原來係師傅自己調既油,強烈建議加線色個枝,係花椒油,好香!手切西班牙牛頸脊,油花好靚,因為切得較薄,建議2,3秒好拎出嚟,牛味幾濃呢款手打芝士牛肉棋子十分推薦!每粒有半個拳頭咁大!非常彈牙,包住芝士超正!蟹子墨魚手掌滑,見到呢個造型好有趣就嗌黎食下,味道正正常常,口感彈牙龍躉片,有6大舊,切得好厚身,而且無骨,岩哂我

揀左鴛鴦鍋,清油養生麻辣鍋併東北酸菜白肉鍋

酸菜鍋大量酸菜同白肉,白肉更用左西班牙黑文豬腩,肉質嫩滑

可惜得2舊,唔夠喉!

龍躉片,有6大舊,切得好厚身,而且無骨,岩哂我

天氣涼涼地最岩打返個邊爐,今日過左港島,LUNCH揀左呢間紅堂,位於銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓。BOOK左位準時到即獲安排入座,經理同埋店員都非常有親切有禮貌!湯底有四款選擇,鴛鴦鍋可任選兩款湯底。清油養生麻辣鍋拼東北酸菜白肉鍋麻辣鍋鮮辣辛香、麻而不嗆;酸菜白肉鍋入喉順口,酸香開胃。十秒牛舌薄切牛舌嫩滑彈牙,口感極致。蟹子墨魚手掌滑手掌造型可愛有特色,墨魚滑鮮濃爽滑,蟹子脆卜卜,口感層次豐富,鮮味突出。紫菜響鈴新鮮出爐即叫即炸熱辣辣,新鮮爽脆,炸至金黃色,將紫菜釀入響鈴,外脆內軟!鮮蔬拼盤 有齊生菜、南瓜、栗米、冬菇等,款款新鮮健康,南瓜香甜軟糯,生菜爽脆,栗米清甜飽滿。甜品叫左紅桑子冰粉,配料有山楂片、紅桑子、提子乾等等,冰粉食落爽滑,Q彈有口感,甜度剛好,解膩解辣一流,口感層次多元化。
天氣涼涼地最岩打返個邊爐,
今日過左港島,LUNCH揀左呢間紅堂,
位於銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓。

BOOK左位準時到即獲安排入座,
經理同埋店員都非常有親切有禮貌!

湯底有四款選擇,鴛鴦鍋可任選兩款湯底。

清油養生麻辣鍋拼東北酸菜白肉鍋
麻辣鍋鮮辣辛香、麻而不嗆;
酸菜白肉鍋入喉順口,酸香開胃。

十秒牛舌
薄切牛舌嫩滑彈牙,口感極致。

蟹子墨魚手掌滑
手掌造型可愛有特色,
墨魚滑鮮濃爽滑,蟹子脆卜卜,
口感層次豐富,鮮味突出。

紫菜響鈴
新鮮出爐即叫即炸熱辣辣,
新鮮爽脆,炸至金黃色,
將紫菜釀入響鈴,外脆內軟!

鮮蔬拼盤
有齊生菜、南瓜、栗米、冬菇等,
款款新鮮健康,南瓜香甜軟糯,
生菜爽脆,栗米清甜飽滿。

甜品叫左紅桑子冰粉,
配料有山楂片、紅桑子、提子乾等等,
冰粉食落爽滑,Q彈有口感,甜度剛好,
解膩解辣一流,口感層次多元化。

2021-02-21
Lunch
一踏入店,估唔到環境是如此特別,暗暗的滿是紅紅燈,有潮人之地的感覺,亦有中西合璧感覺,像有外地旅行feel.部分座位有分隔,適合好友小聚暢談.用具、歺牌、圍裙等很有心思,令人不得不打卡打卡⋯食材新鮮不在話下,而且菜式菜名也具創意,不禁多點幾款來試!服務值A++, 店員親切,會介紹菜式的特色;有需要時還會借給客人夾燈, 讓客人拍照打卡效果更佳。地點交通頗方便,任何交通工具也可以直達。最值得試了甜品,吃了就是最完美的句號

部分座位有分隔,適合好友小聚暢談.
用具、歺牌、圍裙等很有心思,令人不得不打卡打卡⋯

食材新鮮不在話下,而且菜式菜名也具創意,不禁多點幾款來試!

地點交通頗方便,任何交通工具也可以直達。

最值得試了甜品,吃了就是最完美的句號

2021-02-23
2021-02-27 24 views
餐廳環境係中式風格 而且有廂房設計🪟夠曬寬敞舒適 私隱度十足💯依家既午市火鍋套餐都幾抵食 值得一試🤪🤪✨🐽 午市火鍋套餐:💰$148/1 兩位起✌🏻養生麻辣鍋🌶 + 火腿花膠魚肚雞湯鍋🐟菜單: 涼菜兩款🥒🍅西班牙伊比利豚梅肉🐖美國安格斯牛肩肉🐮雞肉🐓麻辣和牛餃+雲吞+墨魚松露丸😋鮮蔬拼盤🥬炸魚皮🐟寬粉/ 出前一丁/ 白飯(選兩份)飲品 : 烏梅汁/ 豆漿🍹 (每人一杯)甜品 : 紅桑子冰粉🍧🐽 鍋底: 麻辣鍋我地揀左2辣🌶🌶 (最高為5辣)非常惹味既麻辣香🤤而且內裡有鴨血和冰豆腐等😙雞湯鍋都好濃郁 有花膠和魚肚 幾足料 滋陰養顏🐓🥰🐽 3款肉類方面 有曬牛豬雞🤩牛肩肉牛味濃郁新鮮 肉質嫩 有少少軟筋😛豚肉肉質上乘 肉味十足 夠軟腍 唔洗驚會鞋😼😼🐽芝士牛肉棋子♟ ($78) & 海蝦🦐($108)除左套餐野食 我地都單點左海蝦 同 芝士牛肉棋子🤪🤪芝士牛肉棋子絕對係打卡之選 有乾冰棋子盒子❄️非常精緻 而且個棋子份量十足😛超厚既牛肉 入面仲有芝心🧀🧀而海蝦都好新鮮 鮮蝦味😻仲好彈牙 推介👏🏻🐽 餃子雲吞🥟 & 墨魚丸🦑麻辣和牛餃 麻辣味香🤩🤩墨魚松露丸有淡淡松露香 爽口彈牙😋雲吞皮

餐廳環境係中式風格 而且有廂房設計🪟

西班牙伊比利豚梅肉🐖
美國安格斯牛肩肉🐮雞肉🐓
麻辣和牛餃+雲吞+墨魚松露丸😋
鮮蔬拼盤🥬炸魚皮🐟
寬粉/ 出前一丁/ 白飯(選兩份)
飲品 : 烏梅汁/ 豆漿🍹 (每人一杯)
甜品 : 紅桑子冰粉🍧
🐽 鍋底:
麻辣鍋我地揀左2辣🌶🌶 (最高為5辣)
非常惹味既麻辣香🤤而且內裡有鴨血和冰豆腐等😙
雞湯鍋都好濃郁 有花膠和魚肚 幾足料 滋陰養顏🐓🥰

🐽 3款肉類方面 有曬牛豬雞🤩
牛肩肉牛味濃郁新鮮 肉質嫩 有少少軟筋😛
豚肉肉質上乘 肉味十足 夠軟腍 唔洗驚會鞋😼😼

🐽芝士牛肉棋子♟ ($78) & 海蝦🦐($108)
除左套餐野食 我地都單點左海蝦 同 芝士牛肉棋子🤪🤪

食完熱辣辣既邊爐 店員送上紅桑子冰粉🌬
冰粉上面有紅桑子粒粒 山楂餅 提子乾等等😻
而且冰粉底加入左蜜糖🍯整體好夾好好食🥳
2021-02-26 34 views
今日趁住連假約左好朋友慶祝佢話想試下呢間新開嘅重慶火鍋新開張所以都好企理仲有好多廂房咁非常有privacy!我地揀左午市火鍋價錢唔貴但份量都好多!我地再另加左紫菜響鈴同萵荀花先上左兩碟涼菜俾我地先蕃茄仔酸酸甜甜,幾開胃青瓜都好爽甜睇見個窩以為好辣?其實可以自選辣度我地只係揀左小辣咋~另一邊嘅雞湯就好清甜仲有魚肚食添!牛肩肉同豬梅肉都唔錯肉質好淥耐少少都唔會韌萵荀好爽大約5分鐘就食得丸類同餃都好鮮味食食下太辣仲可以試下整油碟經理話重慶窩其實傳統係沾油碟嘅可以解辣果然食落更香,又無咁辣當然唔夠辣嘅朋友,枱面仲有辣油可以再加!紫菜響鈴即炸經理介紹,浸3秒拎起可以保持到紫菜乾爽脆身滋味🤤🤤🤤套餐仲有冰粉完美解辣好喜歡佢面上有唔同嘅料增加不同口感呢個特別又好味!
今日趁住連假約左好朋友慶祝
佢話想試下呢間新開嘅重慶火鍋

新開張所以都好企理
仲有好多廂房咁
非常有privacy!

我地揀左午市火鍋
價錢唔貴但份量都好多!
我地再另加左紫菜響鈴同萵荀花

先上左兩碟涼菜俾我地先
蕃茄仔酸酸甜甜,幾開胃
青瓜都好爽甜

睇見個窩以為好辣?
其實可以自選辣度
我地只係揀左小辣咋~
另一邊嘅雞湯就好清甜

食食下太辣
仲可以試下整油碟
經理話重慶窩其實傳統係沾油碟嘅
可以解辣
果然食落更香,又無咁辣
當然唔夠辣嘅朋友,枱面仲有辣油可以再加!

紫菜響鈴即炸
經理介紹,浸3秒拎起
可以保持到紫菜乾爽脆身
滋味🤤🤤🤤

套餐仲有冰粉
完美解辣
好喜歡佢面上有唔同嘅料
增加不同口感
呢個特別又好味!
2021-02-08
2021-02-26 44 views
Fusion 辣菜紅堂地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓新年堂食見曙光了,沒有上門拜年,放鬆了食肆立即約朋友食飯吹水。地方大可以擺好多野食。主食有麻辣咖哩豬扒飯$98飯餐,包了6樣野。飯個咖哩汁加了麻辣香粉,食落真有fusion 菜感覺,豬扒炸到香酥是日式風格混四川。兩個前菜小食一個是青瓜同醃漬蕃茄仔口水雞都幾惹味,個醬唔會油太重,灑上花生碎更香。飲品豆漿是無糖感覺健康另一款是酸梅湯,開胃生津止喝 有滑到直達胃中的冰粉,冰快同陣黑糖好香,加埋酸酸地架山渣同提子乾
Fusion 辣菜
紅堂
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓

地方大可以擺好多野食。

主食有麻辣咖哩豬扒飯$98飯餐,包了6樣野。

兩個前菜小食一個是青瓜同醃漬蕃茄仔

口水雞都幾惹味,個醬唔會油太重,灑上花生碎更香。

飲品豆漿是無糖感覺健康
另一款是酸梅湯,開胃生津止喝

2021-02-26 36 views
今日同男朋友去咗銅鑼灣行街 行完之後見到呢間新開嘅紅堂火鍋店就去食下啦 餐廳裝修得好有中國氣息而且不失情調 仲有小型包廂私隱度極高 抗炎期間都唔使驚同陌生人太近叫咗午市火鍋套餐都係每位$148清油養生麻辣鍋配火腿花膠魚肚雞湯鍋 叫咗小辣唔太辣 啱曬香港人口味西班牙伊比利豚梅肉 美國安格斯牛肩肉 雞肉 伊比利豚豬肉肥瘦適中一啲豬臊味都冇 牛肉味香濃 麻辣和牛餃 雲吞 墨魚松露丸 全部都係餐廳手工製作 最特別係墨魚松露丸 有微微嘅黑松露香味 又夠彈牙蔬菜拼盤 夠新鮮個人最喜歡南瓜 非常香甜炸魚皮 紅薯寬粉 必食紅薯粉煮熟後煙韌 同時索曬辣汁辣得過癮另外叫咗羊肉片切得夠薄 淡淡嘅羊騷味配上麻辣湯底超正Shake shake香酥肉可以自己加上辣椒粉或者花椒粉再放入shake shake袋度撈埋 蘇肉炸得夠酥脆 內裏有咬口烏梅汁 酸酸甜甜十分開胃 好解渴食到最尾仲有甜品 係四川經典甜品 紅桑子冰粉 清甜同時冰涼感十足 用嚟解辣一流 食完成個口fresh曬

叫咗午市火鍋套餐都係每位$148

蔬菜拼盤 夠新鮮個人最喜歡南瓜 非常香甜
炸魚皮

紅薯寬粉 必食紅薯粉煮熟後煙韌 同時索曬辣汁辣得過癮

另外叫咗羊肉片切得夠薄 淡淡嘅羊騷味配上麻辣湯底超正

烏梅汁 酸酸甜甜十分開胃 好解渴

2021-02-26 29 views
又來到Red hall啦🏮朋友生日就當然要帶佢食餐好既職員知道我地慶生,安排左卡位,等我地坐得舒服啲❤️so sweet是日就揀選左好多人都大推既午市二人火鍋套餐湯底已default係鴛鴦鍋而店家都好貼心地提供辣/唔辣既湯底岩哂有選擇困難症既我🤣清油養生麻辣鍋:辣度適中火腿花膠魚肚雞湯鍋:清甜滋補特別一提,紅堂既餐牌設計好用心,mood shot 影得好靚📸欣賞!成檯都係野食,留哂口水啦🤤!提提大家紅堂既涼菜好出色,一定要試下!醃小蕃茄超級開胃,甜甜哋,食落外層仍然口感爽脆,讚👍🏻(我自己本身好憎蕃茄,覺得有鐵銹味,食完呢個小涼菜真係要重新審視下蕃茄仔🤣🤣🤣)小青瓜都好好味~~🥙鮮蔬拼盤好多火鍋店既鮮蔬拼盤係「隨性又隨意」既但紅堂除左係擺盤用心之外,食得出選料都係靚同新鮮影相色彩飽和度瞬間提升📸️以上分別係(排名不分先後🤣):🐖西班牙伊比利豚梅肉比個小知識大家西班牙伊比利豚係於有原生橡樹林的草原上自然放牧,以橡果、嫩草同埋植物根部為主要糧食所以會比一般豬肉油脂更豐富細膩,食落特別香🤤🐮美國安格斯牛肩肉牛肩肉香濃嫩滑,肉味突出,用黎打邊爐一流🐔雞肉雞肉軟稔,好滑好滑~麻辣和牛餃 / 雲呑 /
又來到Red hall啦🏮
朋友生日就當然要帶佢食餐好既

是日就揀選左好多人都大推既午市二人火鍋套餐

湯底已default係鴛鴦鍋
而店家都好貼心地提供辣/唔辣既湯底
岩哂有選擇困難症既我🤣
清油養生麻辣鍋:辣度適中
火腿花膠魚肚雞湯鍋:清甜滋補

成檯都係野食,留哂口水啦🤤!
提提大家紅堂既涼菜好出色,一定要試下!
小青瓜都好好味~~

🥙鮮蔬拼盤

好多火鍋店既鮮蔬拼盤係「隨性又隨意」既
但紅堂除左係擺盤用心之外,食得出選料都係靚同新鮮
影相色彩飽和度瞬間提升📸️

以上分別係(排名不分先後🤣):

🐖西班牙伊比利豚梅肉
比個小知識大家
所以會比一般豬肉油脂更豐富細膩,食落特別香🤤

🐮美國安格斯牛肩肉
牛肩肉香濃嫩滑,肉味突出,用黎打邊爐一流

🐔雞肉
雞肉軟稔,好滑好滑~

麻辣和牛餃 / 雲呑 / 墨魚松露丸

芝士牛肉棋子
呢個火鍋配料一流呀
加埋乾冰既配襯好夢幻
滑滑免治牛肉配上芝士流心夾層
必點必點✌🏻

椒汁鮑魚
泡椒係川菜獨有既調味料,有辣而不燥既特點
配上爽脆鮑魚薄片,輕鬆變成愈食愈上癮既一碟菜式

麻辣雞翼
配上不少麻辣調味既雞翼,愛辣人士一定要試試

是次午聚朋友非常滿意,除左食物高水準之外
在場既職員服務亦相當友善,每碟菜/配料都會加以介紹❤️
紅堂絕對會列入我既長期惠顧list之一🤟🏻
2021-02-25 45 views
自從禁左晚市之後,一路心郁郁想打邊爐,上網見到燈龍街開左間新Fushiony邊爐「紅堂」,咁就試下啦餐廳裝潢果然同名一樣都係紅噹噹~湯底方面選舉都幾多,但我自己偏好酸菜白肉窩,食完夠哂開胃,食多多都唔怕滯~湯底好甘甜酸香,酸白菜同白肉份量都算多,酸白菜食落脆爽!而白肉肥瘦適中!好鐘意~之後店員仲介紹左呢2枝好得意既花椒油&油辣油,可以自己加落湯底做調味!我加左D花椒油落湯底,變左有小小譚仔味~haha前菜簡左醋味青瓜!爽脆清甜,係醒胃之選~牛肉擺盤好令,牛脂平均,牛肉好腍身,唔需要淥耐~難得見到黑牛柏葉,當然要點黎試下!食落都唔錯!好爽口,一啲都唔會硬~總括黎講,今之打邊爐都無令我失望~

餐廳裝潢果然同名一樣都係紅噹噹~
酸菜白肉窩
醋白青瓜
前菜簡左醋味青瓜!爽脆清甜,係醒胃之選~
手切西班牙牛頸脊
牛肉擺盤好令,牛脂平均,牛肉好腍身,唔需要淥耐~
萵荀小花

總括黎講,今之打邊爐都無令我失望~
花淑油
黑毛肚
2021-01-31
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
酸菜白肉窩
醋白青瓜