2022-02-21 211 views
今次我就叫咗一份麻辣咖喱豬扒飯!成個套餐仲有前菜!而且我自己好鍾意食呢一度嘅麻辣咖喱味道,本身對咖喱已經係有情有獨鍾嘅感覺,而且加埋麻辣嘅香粉,估唔到係咁特別咁有特色!真係好友四川菜嘅風格!再加埋大大件嘅炸豬扒,呢度嘅吉列豬扒非常厚身!所以食入口嘅時候啖啖肉真係好爽!
2022-02-08 184 views
🔴紅堂和牛牛油麻辣鍋有一舊用紅堂標誌整成嘅和牛牛油其實食落都好似冇乜分別 可能我唔太識分🤣同埋我比較少食麻辣火鍋🤔不過呢個食落就都幾香但就其實冇乜特別😛但係去呢度我估大多數都係食呢個湯底🤣可以一試嘅✨🟠火腿花膠魚肚老火雞湯鍋同想像中有出入🥲有啲似稀嘅粟米羹湯嘅質地本身以為會係好濃郁嘅雞湯🤔但係雞味唔重飲落反而係火腿味比較重🤔即係鹹香同埋花膠幾乎係得兩粒唔係兩塊係得魚肚叫做好食啲所以我哋有encore😛🟡手切西班牙牛頸脊冇乜特別不過係有牛味嘅🐂食落都feel到唔係劣嘅牛✨🟢秒殺牛舌薄切牛舌最啱打邊爐!淥幾下就食得而且都幾好食☺️🔵萵筍小花我最鍾意食嘅萵筍不過呢度份量比較少🥲價錢都唔算好平🥲🟣皇帝菜打邊爐必叫嘅菜😛不過真係各有所好有好多人都唔鍾意食🤣⚫️魚肚好索湯好食😛而且有口感會係好薄嗰啲⚪️shake shake炸伊比利酥肉好有趣😛其實就係酥肉😛就咁食都好食不過佢好似麥當勞咁有個shake shake袋+兩種調味粉俾你shake🤣但係我懶得滯就直接shake落去啲肉度🤣冇用袋🔴冰粉(like 社交平台就會送咖啦☺️清爽解膩😛不過食得飽得滯可能食唔落🟠
🔴紅堂和牛牛油麻辣鍋

🔴冰粉(like 社交平台就會送咖啦☺️
清爽解膩😛不過食得飽得滯可能食唔落
🟠
2022-02-06 139 views
今日晏咗起身諗住去打邊爐當係午餐+晚餐男朋友話想食呢間所以就嚟咗銅鑼灣呢間紅堂食去個陣已經4點幾 所以餐廳唔係好多人係到我哋兩個人食都分配到一個間隔坐得好舒服今次打食評主要係想讚個湯底,我對湯底要求好高,呢個湯底有90分!野食方面都新鮮 但價錢就貴普通火鍋店少少我哋叫野食叫到張四人枱都放唔曬不過待應都Ok俾我哋打包啲菜走( ̄▽ ̄)(我以往去過嘅火鍋店都唔俾)Service very good!下次會帶多啲朋友再嚟!
今日晏咗起身諗住去打邊爐當係午餐+晚餐
男朋友話想食呢間
所以就嚟咗銅鑼灣呢間紅堂食
去個陣已經4點幾 所以餐廳唔係好多人係到
我哋兩個人食都分配到一個間隔
坐得好舒服
麻辣火鍋

今次打食評主要係想讚個湯底,
我對湯底要求好高,
呢個湯底有90分!
野食方面都新鮮 但價錢就貴普通火鍋店少少
我哋叫野食叫到張四人枱都放唔曬
不過待應都Ok俾我哋打包啲菜走( ̄▽ ̄)
(我以往去過嘅火鍋店都唔俾)
Service very good!
下次會帶多啲朋友再嚟!
2021-12-13
$1300 (Lunch)
  • 午市火鍋
  • 美國安格斯牛肩肉
麻辣至愛但期望高了,麻辣完全沒有麻又唔夠辣!9格鍋以為好過癮,其實一點都不好用因為鍋底不平,火力只集中響中間那2-3格!變得其實細了很多,完全不夠用。薯條🍟就幾不錯搞笑麻辣火鍋有薯條吃!每人只要在社交平台post一張相片, 就會得到啤酒一支或甜品一份!我們都揀了啤酒🍻糍粑外面卷著一絲絲的是以前的爆炸糖!裡面餡才是一粒糍粑,但味道口感一般。但服務確是非常非常的好,預先電話預約,因人數較多,經理都安排了房間給我們,更貼心的因應我們需求而從客人角度幫忙安排,非常好。因食客都不少,既有時間限制!
麻辣至愛
9格麻辣火鍋-  沒有麻唔夠辣,火力只集中中間2-3格

薯條🍟就幾不錯
搞笑麻辣火鍋有薯條吃!

糍粑

因食客都不少,既有時間限制!
2021-09-10
$550 (Dinner)
天氣凍凍地就會想一班人打邊爐,係OpenRice 見到呢間餐廳裝修幾有特色,四人以上仲有包廂,好似幾特別咁,而且都幾易book,一個星期前就book到下星期五晚,就決定一試。去到餐廳,發現安排唔到包廂,少少失望但都理解唔係必然既。坐底左同餐廳講自帶左枝白酒,開瓶費盛惠$150,都okay既餐廳一枝350毫升既啤酒都要成60幾蚊。但當我叫侍應黎開酒,佢竟然話「下,枝酒就咁扭 ga ja wor 」我即刻燥左,喂大佬,收$150你都要俾少少服務啦~佢再拎酒杯黎,4隻入面,1隻有明顯裂痕,1隻勁污糟😒 即刻對呢間扣左分好彩,野食賣相幾好,個紫菜響鈴好好食。麻辣火鍋個湯底烚到好處,係譚仔食開十小辣既我都食到佢個中辣湯底,唔駛再叫野飲止辣。呢間餐廳打卡同野食方面都ok,但服務有待改善。overall,都可以一試既~

2021-11-26
$350 (Dinner)
  • 紫菜響鈴
  • 手切西班牙牛頸脊
2021-11-24 222 views
銅鑼灣登龍街一向多嘢食,今次嚟到以酒吧設計嘅火鍋店,一入到餐廳就見到用紅色為主嘅燈光坐低後待應叫我哋post 相去IG就會有甜品或者飲品送☺️我哋今次叫咗牛油麻辣鍋,湯底都可以飲埋😎總體來講呢度嘅小食都好有特色,好似有手打和牛滑都可以切到一個牛魔王嘅圖案出嚟糖絲嘅甜品原來亦都係攞嚟打邊爐用🤣好有創意😛最有特色係-生日會有員工簽名生日卡仲會有燈箱生日字句人均價格-300評分-90如果係黎慶祝生日大家不妨一試

坐低後待應叫我哋post 相去IG就會有甜品或者飲品送☺️
我哋今次叫咗牛油麻辣鍋,湯底都可以飲埋😎

糖絲嘅甜品原來亦都係攞嚟打邊爐用🤣好有創意😛
最有特色係-生日會有員工簽名生日卡仲會有燈箱生日字句

人均價格-300
評分-90
如果係黎慶祝生日大家不妨一試
2021-11-07 151 views
以後也不会幫襯這間不老實的火煱店,本來我們是叫了一碟西班牙牛肩脊也落單了,後來有位服務生不停游說我們轉498元神級BB牛,其實吃的時候都覺得有些不對勁,回來再看食評和他們店內牛肉的相片,就知道被騙了,根本就是舢舨充砲艇,268元的牛肉當$498元的牛肉sell ,給他們理論還死口不應,有圖有真相,以後不會再幫襯。
2021-11-01 203 views
香港善變如女人嘅天氣,突然由夏轉秋又轉夏,好彩打邊爐係不分季節🌞前排去咗呢間裝修型格嘅新派川式火鍋,睇就睇得,食唔知得唔得呢😌不過講聲sorry 先,無酒不歡嘅肥西個晚開咗支白酒,唔知點解飲咗一杯就醉咗(走個時轆咗落樓梯…..)所以啲嘢食冇close-up🥺🧎🏻‍♀️👅紅堂和牛牛油麻辣鍋 $198(7/10)見到舊🤟🏻牛油就知打卡able,肥西同朋友都食得辣,所以一嚟就叫咗特特特辣😗對我嚟講係接受到嘅辣道,食到後期/食菜就會辣咗啲🌚整體算夠味可以唔點醬料就咁食,同埋唔重味精食完唔口乾,不過零牛油香咁濟少失望🥲👅川味嫩牛拼盤 $168 (7.5/10)嚟到食四川火鍋點都要整返碟嫩牛,有齊原味、泡椒同麻辣味。份量幾多,啲牛肉厚身得嚟煮極都咁滑,仲keep到少少咬口,texture嚟講收貨嘅🌞泡椒味係最好食,香得嚟冇麻辣味咁涸喉。👅秒殺牛舌 $98 (7.2/10)成大碟牛舌上枱個時係開心嘅,但略嫌切得太薄身,好處係淥十秒就食得,但口感就冇咁爽口🌞幾新鮮,牛味都算濃郁,不過咁嘅價錢,成個飛碟咁大盤嘅份量,都冇咩好嫌棄😌👅彈彈鵝腸 $88 (6/10)份量唔多,隻色一睇就唔太新鮮,唔知係咪肥西醉

👅紅堂和牛牛油麻辣鍋 $198(7/10)

👅川味嫩牛拼盤 $168 (7.5/10)

👅秒殺牛舌 $98 (7.2/10)

👅彈彈鵝腸 $88 (6/10)
份量唔多,隻色一睇就唔太新鮮,唔知係咪肥西醉咗淥得太耐,一啲都唔彈仲有啲硬🌚

👅蟹子墨魚手掌滑 $88 (7.4/10)
又係招牌🤟🏻形狀,呢個墨魚滑都幾推介,份量多得嚟質素都唔差,煮完爽口彈牙唔會縮晒水咁,同埋食得出啲鮮味嘅~

👅鴨血 $48 (7/10)
份量又贏,中規中矩嘅鴨血,肥西expect有鮮鴨血但佢唔係🥲吸湯但唔多,同埋口感較脆,唔係我expect 搲牙同「漿住漿住」嘅texture🧐

👅炸牛餐肉 $68 (8/10)
呢個有驚艷到肥西,本身覺得七十蚊食午餐肉算貴,但上枱見到八大舊厚切,好似又可以接受;放埋入口,即刻worth it😋熱辣辣,明顯係啱啱炸起,但完全唔油膩,用咗肉質比較軟身嘅牛餐肉,邊位炸到超香脆,淥完都唔會變淋,唔知係咪太醉,肥西食到有少少有入口即融嘅錯覺🤣

👅水蓮 $68 (6.8/10)
第一次食水蓮,冇咩特別,肥西一向覺得出去打邊爈食乜鬼菜呀🌚同埋特辣湯底係辣撚到食唔到菜嘅😂吸晒啲油加埋魔鬼辣度真係放唔落口🧎🏻‍♀️

👅寬粉 $28 (8/10)
係比較窄身嘅寛粉,好滑好煙韌,好吃!必嗌!仲好貼心咁有個兜畀你放入去煮麵😗不過肥西最後真係飽到食唔落….

———————————————

可能本身太高期望,食落覺得還好,不過整體環境坐得舒服,同埋裝修係有feel 嘅~而且飲咗支白酒,最後兩個人埋單都係人均五百零左右,幾抵食😗可以一戰但唔會再encore🌞不得不提服務真係搞唔掂,成日叫極都冇人理你🌚
2021-10-14
$500 (Dinner)
2021-10-24 216 views
我哋要做一個雙拼湯底,和牛牛油麻辣麻辣沙嗲鍋,東北酸菜白肉鍋😉😉😉😉我真係想講佢嘅鍋底真係好足料,特別係東北酸菜白肉鍋,勁多酸菜同埋白肉!美國安格斯肉眼,肉味龍,非常之嫩!日本麻薯串,入面係牛肉包住♥️♥️♥️♥️♥️蒜泥白肉水晶包 喺其他火鍋店好少見!都幾有趣!😇😇😇😇😇墨魚松露丸 非常之彈牙!紫菜響鈴炸餐肉功夫土豆片拔絲糍粑小爆花,呢個真心有趣,入邊有爆炸糖好有童年回憶!值得一試☺️☺️☺️☺️☺️

美國安格斯肉眼,肉味龍,非常之嫩!

日本麻薯串,入面係牛肉包住♥️♥️♥️♥️♥️

蒜泥白肉水晶包 喺其他火鍋店好少見!都幾有趣!😇😇😇😇😇

墨魚松露丸 非常之彈牙!
紫菜響鈴

炸餐肉

功夫土豆片

2021-10-22 899 views
很久沒有跟好朋友見面,今次就跟她來到這間火鍋店打下邊爐開心一下!火鍋店有多款麻辣湯底可以選擇,不過朋友不能吃辣,所以點了一個酸菜白肉湯底來打邊爐!東北酸菜白肉湯,湯內有大量酸津白和豬腩肉,湯底的酸度剛剛好,豬腩肉又不會太肥,很適合不能吃辣的朋友!美國牛肩胛肉,估唔到份量都幾多,而且牛肉油脂分佈很平均,牛肉味濃,肉質鬆軟!蟹子墨魚手掌滑,墨魚滑份量都唔少,口感爽口彈牙,而且好有墨魚的鮮味,加上有蟹子,令口感豐富!芝士牛肉棋子,餐牌上寫明要煮7分鐘,這款棋子其實有點像平時吃到的手打芝士牛肉丸,內裡的芝士能夠做到流心效果,牛肉味道香濃,整粒食起上黎啖啖芝士同牛肉,好美味呢!炸午餐肉,炸午餐肉打邊爐真係唔少得,午餐肉已炸得香口,再浸上酸菜白肉既湯,即時能夠減去油膩感,而且午餐肉係厚切,口感十足!紫菜響鈴,響鈴卷非常脆卜卜,腐皮入面再捲住紫菜,令響鈴既口感層次更豐富,稍稍浸湯食更惹味!鮮蔬拼盤,這個蔬菜拼盤有粟米、冬菇、南瓜、金菇、鴻喜菇、生菜、娃娃菜,這個湯底配上蔬菜,令蔬菜的味道更加鮮甜美味!
2021-10-19
2021-10-19 154 views
公司一群同事為選擇方便,揀左公司附近一間麻辣火鍋店打邊爐,早兩日致電book枱,查詢之餘還詢問可否自帶酒水(可能溝通問題)以為沒有任何收費,到店才知道收取150開瓶費,不過都值得招呼服務態度很好,食物出品可以,唯一是坐既空間不太舒服,有點峽窄,整體來講都可以接受,不太出色
2021-10-17 146 views
同朋友去聚餐,諗住試試新嘢。成餐飯落來,無論食物出品同服務冇咩出錯嘅地方,都諗住可以推薦俾朋友來食,直至到收尾埋單都冇去留意張單。因為點嘅嘢多,只檢查張單嘅嘢上齊未,完全冇留意佢有冇打9折。只因週日至週四係OPENRICE點餐都有9折優惠,中途加人我都有打電話去確認係咪有9折,餐廳都確認話有。點知張單就冇打折,事後打去問,又逢颱風,打都冇人聽,等到打通咗,接聽人態度極差,話「件事過咗去,當時你查單又冇查出來,你有責任提醒我地張單出錯㗎嘛」。瞬間好感全冇,乜餐廳唔係有責任唔好出錯單嘅咩?即使最後冇辦法出翻條數,起碼服務態度好啲,話好抱歉,系統冇辦法改,我都感覺舒服啲,一上來就砲轟式推卸責任,以後都唔會幫襯!
同朋友去聚餐,諗住試試新嘢。

2021-10-15 142 views
天氣開始轉涼 心癮起想打邊爐 麻辣火鍋最適合不過🌶 湯底是火鍋的靈魂所在 這次特意點了這裡的招牌湯底 麻辣鍋添加了和牛牛油 令湯底變得更加順滑 辣勁平衡不搶喉 另外的東北酸菜白肉鍋也很出色 自家製的酸菜味道不會過酸 白肉爽口而不膩 一邊麻辣帶麻 一邊清爽酸甜 是舌尖上的新體驗💆🏻‍♀️.當天的珊瑚蚌很新鮮 爽口鮮甜 加上上枱時都會有煙霧效果 相當吸引 另外很喜愛西班牙伊比利豚梅肉 豚肉偏似豬頸肉質感很有嚼勁 蟹子墨魚滑也出色 外型美觀可愛 肉質爽彈 啖啖肉相當滋味🤤.另外手切西班牙牛頸脊厚薄適中 油花分布均勻 牛味香濃 冰菜清新爽脆又多汁 清一清味蕾解膩一流.餐廳裝潢有別於一般火鍋店設計 包廂以中式屏風相隔 紅黑格局型格中帶有古典風味🏮雖然性價比不高 但食物有心思 大部分食材是自家手工製作 配上特色湯底和高質肉類 是與三五知己把酒言歡的好去處🍲
$600 (Dinner)
2021-10-10 764 views
天氣開始轉涼,就會心癮起想打邊爐,咁啱早排經過見到,又忍唔住走入去食!🙈餐廳氣氛十足,完全唔似平時嘅港式或者台式火鍋店,燈光暗暗地,好適合Friday night,weekend同朋友相聚嘅餐廳。呢度主打麻辣火鍋,有3款可以選擇,而我哋就揀咗清油養生麻辣鍋。望落嗰樣睇落好辣(雖然係少辣哈哈哈),但食落超香。湯底仲有凍豆腐、鴨血做湯料,索晒啲汁!•鴨血🐦•-由於我哋唔知湯底內有鴨血,我哋自己都叫咗碟鴨血哈哈。雖然係咁,但我哋兩個都覺得值得另外叫多一碟,因為質地好軟身,好有台灣嗰種味道。•即炸紫菜響鈴🔔•-打邊爐又點可以少得響鈴呢?而且呢度聲稱即叫即炸,一定要食啦咁~就咁食就脆卜卜,而浸落湯到必有另一番風味,紫菜味道特別香濃。•極尚牛舌🐮•-重頭戲嚟啦~😍其實我一直都好想打邊爐試下食牛舌,但又好擔心會好硬。不過,見到個名寫明秒殺都相信係薄切,好吸引嘅情況下就小試牛刀luuuu~果然!!!好好味,肉質嫩身,而且牛味好出,食完一塊又一塊,大家記住千祈碌大約20秒已經熟啦,唔好碌太耐。而西班牙霜降肉,油脂均勻,肉質彈牙。呢個價錢有咁嘅份量我真係覺得好抵,有機會嘅一定要encore!🤤🤤

•鴨血🐦•

•即炸紫菜響鈴🔔•
打邊爐又點可以少得響鈴呢?

•極尚牛舌🐮•
重頭戲嚟啦~😍

2021-10-08 95 views
.呢間火鍋店係再encore的,因為餐廳坐既沙發位又舒服、野食都好味。.特別介紹一下花椒油、辣椒油 同 芝麻香油,記得加落醬油度,好味好多架。.湯底揀左雙拼:清油養生麻辣鍋 拼 東北酸菜白肉鍋前者又香又辣又惹味,仲有豆腐同鴨血後者味道好正宗,又有酸菜同五花肉.泡椒嫩牛肉呢碟嫩牛肉真心好食,牛肉好嫩滑彈牙、用泡椒醃製後錦上添花!.麻辣和牛餃呢款手工餃第一次嗌,煮好後一咬中間好juicy係麻辣牛肉精華,然後外皮都薄。.雞肉無骨雞柳肉放落麻辣湯底吸收左辣汁好得.墨魚松露丸又係餐廳手工打既丸類,彈力十足既墨魚粒墨魚滑加埋松露醬。.水蓮少見既新鮮菜類,淥一淥就食得,口感好爽脆.

湯底揀左雙拼:
清油養生麻辣鍋 拼 東北酸菜白肉鍋

前者又香又辣又惹味,仲有豆腐同鴨血

後者味道好正宗,又有酸菜同五花肉
泡椒嫩牛肉

呢碟嫩牛肉真心好食,牛肉好嫩滑彈牙、用泡椒醃製後錦上添花!

麻辣和牛餃

雞肉

無骨雞柳肉放落麻辣湯底吸收左辣汁好得
墨魚松露丸

又係餐廳手工打既丸類,彈力十足既墨魚粒墨魚滑加埋松露醬。

水蓮

少見既新鮮菜類,淥一淥就食得,口感好爽脆

2021-10-05