2021-05-29 236 views
今日下午,我和女兒要到新蒲崗上課。我們在open rice找野食,見Mikiki有泰式餐廳,好似很不錯,我便和女兒一起去試食。我們叫了兩個午餐,都是6O元,加2個小食,再加12元。第一個午餐是青咖哩豬排飯加雞翼,有微辣,很香,味道很好,把咖哩汁淋在飯上吃,覺得很好吃,再配上雞翼,非常滿足,雞翼皮脆,肉鲜,好味。另一個午餐是豬頸肉炒麵,加配炸蝦餅,只是一般,沒特別,並不吸引,下次不會再叫。炒麵太碎,味道太淡,豬頸肉不多,沒味道,只吃了一半便不想吃,下次要選其他食品。由於一款好吃,一款不好吃,我們每星期會到這裡上課,決定下星期會試其他午餐。

2021-05-29
$75 (Lunch)
  • 青咖哩豬排飯
2021-05-21 1072 views
平晚入場不用等位。裝潢似酒吧。阿姐級服務員態度一般,只有一個成熟男職員比較熱心勤奮。海鮮套餐 398明爐蒸烏頭 /小食拼盤 /蒜片牛柳粒/ 馬拉盞通菜 /泰式金邊粉 烏頭魚個醬汁如果可以再酸多少少,調味更好 。特色小食拼盤有雞翼 春卷 蝦餅 等大路小食, 一般而言 脆口不太油膩 。馬拉盞通菜少少辣脆綠嫩口。牛柳粒分量多,有香味多肉汁, 一口一粒。 金邊粉 酸酸甜甜幾開胃 不過比較稠身。鐵板蠔仔炒蛋($90)主力食到芽菜炒蛋, 鐵板唔夠熱 ,還好蠔仔數量合格。醬燒魷魚筒 ($86)魷魚有點梅,唔爽口, 沒鮮味。菠蘿海鮮炒飯 ($98)太濕, 炒得唔夠乾爽, 冇咩泰式風味 ,腰果豬肉鬆分開上, 唔會令腰果變林。星夏啤酒 ($34)一口芒果椰汁糯米飯($48)最推介就係甜品呀, 外型似壽司, 一啖一口好方便, 唔使分仲好衛生。
平晚入場不用等位。

海鮮套餐 398

明爐蒸烏頭

烏頭魚個醬汁如果可以再酸多少少,調味更好 。

特色小食拼盤

馬拉盞通菜少少辣脆綠嫩口。

馬拉盞通菜

蒜片牛柳粒

牛柳粒分量多,有香味多肉汁, 一口一粒。

泰式金邊粉

金邊粉 酸酸甜甜幾開胃 不過比較稠身。

鐵板蠔仔炒蛋

鐵板蠔仔炒蛋($90)
主力食到芽菜炒蛋, 鐵板唔夠熱 ,還好蠔仔數量合格。
醬燒魷魚筒

醬燒魷魚筒 ($86)
魷魚有點梅,唔爽口, 沒鮮味。

菠蘿海鮮炒飯

菠蘿海鮮炒飯 ($98)

星夏

星夏啤酒 ($34)
一口芒果椰汁糯米飯($48)

一口芒果椰汁糯米飯

2021-05-07
$220 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
明爐蒸烏頭
馬拉盞通菜
蒜片牛柳粒
泰式金邊粉
一口芒果椰汁糯米飯
2020-09-29 1335 views
係新浦崗做完嘢🕺🏻,就來咗區內主要商場 Mikiki 揾嘢🤤食,見到呢間 Red Thai 突然勾起我想食🇹🇭泰國菜嘅意欲,所以就入咗去喇🤗!食泰國🇹🇭嘢嘅話我最鍾意飲🍹珍多冰,不過實在太太太多🧊冰啦,搞到個味淡晒🙈。其實我幾鍾意食🤤炒金邊粉,呢個幾爽口,少少🤏酸味幾開胃!炸軟殼蟹🦀亦係我幾😍鍾意食嘅,😋又脆又香口又唔洗剝殼又食到🤩蟹嘅鮮味👍。所以我哋就叫咗呢個咖喱🍛軟殼蟹🦀,咖喱幾香甜🥰幾厚身,亦有蛋🥚花,味道🤤唔錯而且唔係幾辣,一貫泰式咖喱🍛風格,不過有少少偏甜!至於啲炸軟殼蟹🦀呢,脆漿都算幾薄🤏而且夠酥脆👍,啖啖蟹肉鮮味😊!有炸軟殼蟹🦀咖喱🍛,當然要叫返一份油鬆餅點咖喱汁食🤤喇!佢哋嘅油鬆餅都幾好😋,有油香亦有🤏少少鬆脆。

其實我幾鍾意食🤤炒金邊粉,呢個幾爽口,少少🤏酸味幾開胃!

2020-09-07
Type of Meal
Dinner
2020-08-28 807 views
今日嚟到新蒲崗Mikiki Mall, 唸住試吓其他嘢食;巡完一輪見到Red Thai印象中,好耐世紀前跟家人食過。慳家嘅我,特登拖到下午2:30先叫,唸住下午茶時間平啲,唓!外賣仲有85折,就幫襯你啦。點餐時,叔叔話無下午茶餐,算;我問係咪有85折....都無。散叫先有85折,嘩。卒之乜優惠都無,冬蔭湯海鮮米線$70好彩都好食,海鮮唔會有好多,蝦有2細隻、墨魚仔,魷魚圈,蟹柳....最喜歡分開湯,好大兜...湯內材料都足😋

印象中,好耐世紀前跟家人食過。

外賣仲有85折,就幫襯你啦。

點餐時,叔叔話無下午茶餐,算;
我問係咪有85折....都無。
散叫先有85折,嘩。

卒之乜優惠都無,冬蔭湯海鮮米線$70

好彩都好食,海鮮唔會有好多,蝦有2細隻、
墨魚仔,魷魚圈,蟹柳....
最喜歡分開湯,好大兜...
湯內材料都足😋
冬蔭海鮮湯米線
海鮮米線
冬蔭湯
2020-08-28
$70 (Tea)
冬蔭湯
2020-07-29 655 views
難得一日同朋友出去新蒲崗,朋友話有人推介呢間好食,咁就試下~~~主打泰國菜,但係小朋友想食海南雞飯就叫左海南雞飯~~其實午餐牌都幾吸引,大約$60-$70,都叫合理價錢既~~ 如果唔係叫海南雞竹,我想試豬手飯😂😂另外,仲有好多唔同特飲揀~~~上菜速度都快~~好快就有飯食~~但係見少有碟黑醬油,諗住應該好有味,所以唔駛要醬油,點知中伏了😓😓雞冇味,反而碗飯仲有味過碟雞⋯⋯最後小朋友情願淨食油飯,成碟雞都唔肯食⋯⋯餐飲熱檸水,正正常常咁囉~~

海南雞飯

餐飲熱檸水,正正常常咁囉~~
熱檸水
2020-06-30
Type of Meal
Lunch
2020-06-21 498 views
這次來Mikiki商場尋找美食,經過餐廳門口,午餐餐牌的套餐蠻吸引,而且價格也很合理,就決定入去試試。因太肚餓,今次忘記了影相,唯有只用文字來形容,這次選了以下套餐:1. 泰式海鮮濕炒河 $70 - 芡汁太多,蒜頭落太多,導致蒜味過濃,河粉都吸晒蒜頭味道,假若不喜歡蒜味的朋友,不建議選擇。2. 馬來海鮮喇沙 $70 - 味道過淡,不夠味道。而海鮮還可以接受。3. 小食蝦餅 $12 - 油分太多,蝦不夠彈牙。4. 升級特飲加 $8,珍多椰汁冰 - 當店員奉上時,令我有點意外,竟然是全走冰的珍多椰汁冰,很岩我的心意。5. 升級特飲加 $8,熱洛神柚子茶 - 洛神味道不夠濃,而柚子味就很足夠,所以味道會有點甜。
,而且價格也很合理,就決定入去試試

3. 小食蝦餅 $12 - 油分太多,蝦不夠彈牙。
2020-06-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$92 (Lunch)
2020-05-11 1452 views
放假來到新蒲岡Mikiki 逛下街食個飯,與妹妹選擇了食泰國菜,價錢由約$60至$70,另加小食加多$12,午餐的選擇都很多,例如有牛肉湯河、辣椒肉碎飯、泰式咖喱、泰式海南雞飯、肉骨湯米線等......有辣或不辣的菜式,所以都好大眾化的選擇,適合一家大小。而小食方面每個套餐都可以加一個,例如有酸辣鳳爪、越式素春卷、榴槤炸彈等.......我兩人的口味都選擇了泰式咖喱豬扒($60),不過我點了青咖喱,而妹妹就選擇了紅咖喱,配菜都是油鬆餅。我們各點升級特飲加$8,我杯馬來手拉茶都好夠熱,上枱時呈現大量泡沫,可是味道有點過甜,而另一杯是黑糖薑母茶,有兩片薑片浮面,薑味帶出微辣,味道都好香甜,可以驅寒。先介紹下我們的兩款小食,分別有酸辣鳳爪及越式素春卷,前者的酸辣鳳爪未夠酸及辣,口感都爽口,水準一般,而後者的越式素春卷就炸至香脆,沒有油膩感,再蘸上酸甜醬更添美味。泰式咖喱豬扒大大塊都煮至金黃色澤,紅咖喱味道比較甜而帶辣,而青咖喱的味道辣中帶有九層塔的香氣,兩款咖喱中有車厘茄、泰式蕃茄、南瓜肉等,食材都相當豐富又夠多汁,再用印度廚師即場製作的油鬆餅佐食,真是非常完美的配搭。服務員都好主動協助客人

馬來手拉茶(升級特飲加$8)
黑糖薑母茶(升級特飲加$8)

先介紹下我們的兩款小食,分別有酸辣鳳爪越式素春卷,前者的酸辣鳳爪未夠酸及辣,口感都爽口,水準一般,而後者的越式素春卷就炸至香脆,沒有油膩感,再蘸上酸甜醬更添美味。
酸辣鳳爪
越式炸素春卷

服務員都好主動協助客人,都好有效率,不過有點趕客人埋單,我都明白門外都有不少客人等候,但可以先跟客人講聲,讓客人同意才給我單據埋單!!有點太趕馬上放張單在我枱上,幸好今日是與家人食飯,如果我與友人食飯就會令氣氛有點尷尬。
泰式咖喱豬扒(紅咖喱)配油鬆餅
泰式咖喱豬扒(青咖喱)配油鬆餅
Roti Bread(油鬆餅)
2020-05-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
黑糖薑母茶(升級特飲加$8)
越式炸素春卷
泰式咖喱豬扒(紅咖喱)配油鬆餅
泰式咖喱豬扒(青咖喱)配油鬆餅
Roti Bread(油鬆餅)
2020-03-14 714 views
晏就去mikki搵野食,去到一樓食泰國菜,門口要排隊好彩排左一陣就入得! 位置坐得舒服,有set lunch ,叫左個加喱雞扒飯,加喱味好香濃又唔太辣,非常香口可以送飯!另外,可以加小食,泰式鳳爪野味夠辣! 一個set $70/80,可以再加
2020-03-08 437 views
这一家泰国餐厅在一家商场的二楼 中午去吃比较划算 有60元和70元套餐 每个价位都有好几种选择 我点了60元套餐里的马拉盏炒米 我本来不知道马拉盏是什么 上网查了发现是马来西亚的一种虾酱 味道不错 分量也可以 有好几个虾 饮料包括在内 冻热都可以 不需要额外加钱 我朋友点的70元套餐里的海南鸡饭 看起来也不错 也可以单点菜单里的各种菜品 价格大约90左右 最近都打七折 不过午餐套餐不参加打折 结账的话不能用手机支付 我们给了现金 有10%的服务费
马拉盏炒米
2020-03-03
$60 (Lunch)
马拉盏炒米
2019-11-30 1042 views
今日係我實習嘅last day,同同事去咗新蒲崗Mikiki食泰國菜。就咁望門面唔算好特別,間餐廳採光位非常多,我哋坐咗喺窗邊。我地點咗沙律同其他小菜,無叫到飯,食埋甜品,非常飽。個鳳爪沙律大大份,中辣程度,配料新鮮,鳳爪爽口入味,唔會好酸又開胃。通菜份量較少,無乜特別,咖喱牛腩個牛腩偏瘦,咖喱有少少甜,半隻海南雞非常嫩滑,比較多皮,醬料調味正常(薑蓉可以無視)但份量唔多。食晒啲正餐突然之間送甜品,係椰汁紅豆糕,味道清甜,唔錯。呢個甜品我第一次試,裏面嘅嘢我全部都唔鍾意(脆,甜,椰絲),但係加埋一齊就非常之好食。一送到過嚟我比佢個size嚇親,用手續啲拆嚟食,裏面有煉奶同埋椰絲,花甜粒,夾到一流。呢個榴槤炸彈本身係我最期待嘅甜品,但係過到嚟之後發現佢外層非常厚(無味),同埋充滿油⋯裏面個榴槤餡雖然濃香,但係真係個皮非常影響口感同埋味道。服務方面,上菜速度好快。第二杯飲品半價。張單畀大家參考

我地點咗沙律同其他小菜,無叫到飯,食埋甜品,非常飽。

食晒啲正餐突然之間送甜品,係椰汁紅豆糕,味道清甜,唔錯。

服務方面,上菜速度好快。第二杯飲品半價。張單畀大家參考
2019-11-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
  • 馬來脆雪山
2019-10-04 787 views
今日社會風聲鶴唳,加上放工時間人頭湧湧,霎時間就竄進就近的mikiki,經天橋進入商場在1樓沒走多久就決定入內。和隔幾間的日牛一樣,有數張枱是落地玻璃兼俯瞰太子道東一帶,店內非一般泰國餐館的粗糙,走精緻路線,播放音樂是jazz版王若琳或jazz版電影《星光伴我心》的配樂,稍稍cover外面的緊張氣氛。沒點套餐,因不特別便宜,亦不想給框死吃甚麼,陸續點了以下:泰式肉碎生菜🥬包(豬),說是小辣,該是小小辣,反而有點偏鹹,尤其是吃到中層至碟底,不過整體味道尚可,加了不少檸檬🍋汁,而且份量不少,鞏起一小山丘;泰式紅咖喱🍛(牛),咖哩味不算濃,反而似將加了不少蕃茄蓉進去,味道微酸偏甜,配料有菠蘿粒、泰式小茄、牛肉片、豆角、薯仔粒,不能吃辣吃起來全無負擔;再來是泰式金柚沙律🥗,蝦🦐就餐牌圖的幾隻,反而柚子肉很甘甜,沒平時柚子的苦澀,而且吃到途中的碎柚子肉,突然嚐到類似威士忌🥃的酒香,頓感意外;泰式素春卷,逢見到類似這些米網的脆皮就食指動,吃了口亦很對味,又脆又鬆軟又不油膩,吃了一件又一件;沙嗲串燒半打(雞牛豬),這個雖然燒得比同類舖不算太燶,唯肉太乾太粗糙,肉汁都不知掉到哪裡去,尤其是牛串,咬了幾

沒點套餐,因不特別便宜,亦不想給框死吃甚麼,陸續點了以下:

沙嗲串燒半打(雞牛豬),這個雖然燒得比同類舖不算太燶,唯肉太乾太粗糙,肉汁都不知掉到哪裡去,尤其是牛串,咬了幾口很靭令人想放棄。

對這店的印象整體還是不錯。
泰式生菜包(豬)
紅咖哩(牛)
金柚子沙律🥗
素春卷6件
沙嗲串燒半打(雞牛豬)
2019-10-04
$160 (Dinner)
泰式生菜包(豬)
紅咖哩(牛)
金柚子沙律🥗
素春卷6件
2019-09-09 651 views
最近社會氣氛比較緊張,好多地方都唔敢去,唯有係屋企附近搵食。夜晚7點,新蒲崗mikiki呢間泰國餐廳已經有咋人係度排隊等緊,我都唔執書趁虛試試。餐廳裝修都算講究,好有泰國氣息,坐得幾舒服,我坐個位又有電視睇,落地玻璃望出街外真別有一番風味,一解最近緊張既心情。不過餐廳大部分枱都係大枱,比較適合一大班人一齊食飯,兩人枱就比較少。食物選擇都幾多,泰底小菜,飯麵,小食都一應俱全。一入餐廳陣陣泰國菜既香味撲鼻而來,見好多枱人都係一大班人叫唔同野食齊齊share。我同朋友最後叫左一個泰式濕炒河同一個炒金邊粉。濕粉河好足料,好多菜,紅羅白,菇,蝦,魷魚等等,河粉炒得有穫氣,汁既濃稠度剛剛好。真係多菜少肉之選,不過炒河略為油膩就在所難免。炒金邊粉就酸酸甜甜好開胃,炒得剛剛好,唔算油膩。埋單兩人大約二百蚊,店舖有加一。

我同朋友最後叫左一個泰式濕炒河同一個炒金邊粉

炒金邊粉就酸酸甜甜好開胃,炒得剛剛好,唔算油膩。

埋單兩人大約二百蚊,店舖有加一。
2019-08-23 667 views
今年生日飯,本身話食日本放題,但假期冇book位要等好耐,最後話不如去食泰國嘢,就揀咗係Mikiki入邊呢一間,睇過啲食評話幾好味嘅泰國餐廳。服務員帶咗我哋去窗邊座位,望出去嘅景色好開陽好靚,一坐低服務員就即刻拿幾個Menu俾我哋,我哋點左冬陰公辣花螺、蒜蓉炒豆苗、素食春卷、串燒(牛肉、豬肉、雞肉),先講講花螺好新鮮而且配上冬陰公辣湯好惹味,豆苗好鮮嫩,健康推介之選,春卷就正常味道,串燒就真係好好味,配上沙嗲汁非常yummy。另外仲有叫左1條清蒸烏頭,魚肉新鮮彈牙,鍾意食魚嘅人值得一試。仲有叫左生菜包同紫菜豆腐湯。成餐飯都非常之滿足,最令我嘴角留香的一定係串燒同花螺。呢間泰國餐廳菜式多 味道好 而且服務都唔錯。新蒲崗泰國餐廳唔多而且有返咁上下質素真係少之又少

成餐飯都非常之滿足,最令我嘴角留香的一定係串燒同花螺。

炒豆苗
冬蔭功辣花螺
串燒、豆苗,花螺,蒸烏頭,紫菜豆腐湯
2019-08-04
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
炒豆苗
冬蔭功辣花螺
串燒、豆苗,花螺,蒸烏頭,紫菜豆腐湯
  • 清炒豆苗
  • 串燒(雞、牛、豬)
2019-07-10 579 views
呢度環境都比較好,坐得亦都比較舒服。附近嘅餐廳只有呢一間係泰國嘢,味道都唔算非常出眾,但係都ok, 午市有優惠。個人推介人佢嘅串燒同埋菠蘿炒飯,炒飯好足料同埋幾抵食,可以試試
2019-06-02 552 views
我很喜歡吃甜酸魚,但這條就不ok,好像一早炸定備用,條魚不脆的,林哂糊口,很失望,其他一般,泰式咖哩沒有咖哩味,馬拉炒通菜👍,兩款烤餅都ok,還叫了4杯龍眼冰