嗜辣一族一定要來試試看‼️餐廳的環境很舒適,海景位置更可看到整個維多利亞港,好寫意‼️💫 菜式的辣度分為無辣、微辣、中辣和大辣🌶️ 適合不同口味的朋友‼️💛▫️和朋友2人試了❥$𝟰𝟴𝟴 辣辣招牌二人套餐(會員價$𝟯𝟵𝟴),有前菜、主菜和甜品🍧 很豐富‼️👅 額外再試了一杯❥$𝟯𝟴檸檬薏米沙冰,透心涼好爽‼️🧊▫️❥酸辣紅海哲花🥢 半透明的海哲花口感爽脆,酸酸辣辣的很適合作前菜‼️😻▫️❥招牌口水雞🐥 雞肉爽嫩,麻辣味十足的紅油辣得過癮👅 配上花生碎、芝麻、葱花,口感更加豐富‼️😋▫️❥祥仔酸辣魚🐳 首先它的魚肉真的很滑很滑👍🏻 熱乎乎的酸菜魚雖然是選了微辣,不過有種令人愈吃愈辣的感覺,酸酸辣辣叫人欲罷不能‼️🌶️🌶️ 配料有蓮藕、菇、豆芽,吸收了湯底和香料的精華,很開胃‼️😻▫️❥宮保蝦仁🍤 蝦仁炒得很嫩滑,酸甜的味道很討人喜歡‼️😽▫️❥自家酸菜炒肉末配薄餅🥢 肉末炒得香噴噴,薄餅餅皮煙韌,包好肉末後放進口中慢慢咀嚼,很好吃‼️😙▫️❥干鍋福建椰菜花🥦 福建椰菜花口感爽脆,而且炒得香氣撲鼻😻 突然很想來一碗白米飯來作下飯菜😝▫️❥酒釀桂花湯圓🍡 可以聞到清香的桂花香味,而且有酒味但味道不會太濃烈‼️吃完甜甜的芝麻湯圓,很滿足‼️

▫️
❥宮保蝦仁🍤 蝦仁炒得很嫩滑,酸甜的味道很討人喜歡‼️😽

▫️
❥酒釀桂花湯圓🍡 可以聞到清香的桂花香味,而且有酒味但味道不會太濃烈‼️吃完甜甜的芝麻湯圓,很滿足‼️👅
2021-06-04 105 views
一早book定之前去旺角食過嘅祥仔辣辣🌶️🌶️一齊食我地最愛酸菜魚!  店內裝潢新派+古典風, 特多卡坐得舒適, 仲有大大個維港靚境欣賞! 店員推介二人套餐, 一共有兩款前菜、四款招牌菜同甜品, 又豐富又抵食! 🌶️招牌祥仔酸菜魚🐟店員介紹招牌酸菜魚用左特選香料例如嘅迷迭香同花調製, 勁多勁滑白雪雪嘅鱸魚,魚肉新鮮嫩滑,味道清新,加入香味濃郁嘅酸菜湯汁同微辣味非常之夾,配料有大量酸菜,大豆芽,菇類,一碟招牌菜食出唔同層次感!讚!前菜: 🌶️酸辣紅海蜇花🥒半透明嘅海蜇花, 香脆爽口, 食落唔會太硬, 配埋酸辣汁惹味又開胃! 🌶️招牌口水雞🍗大量花生嘅招牌口水雞, 味道香辣, 雞肉軟嫩冇雪味, 啖啖肉配埋汁驚喜地好味!小菜🌶️宮保蝦仁🦐酸酸甜甜嘅汁配上爽口蝦仁!太啱我口味!🌶️干鍋福建椰菜花🥦平時鐘意食干扁四季豆,椰菜花辣味恰到好處,炒至爽脆!估唔到咁好味!🌶️自家酸菜炒肉末配薄餅 帶點煙韌嘅薄餅皮,包住滿滿嘅酸菜炒豬肉,肉粒分明香口,成個餐唯一真係唔辣嘅小菜都好好味! 🍮酒釀桂花湯圓🥣跟餐嘅甜品係酒釀桂花湯圓,一上枱已經聞倒好香桂花味!仲有兩粒係我最鐘意嘅芝麻湯圓!好完美!

🌶️招牌祥仔酸菜魚🐟
前菜:

🌶️酸辣紅海蜇花🥒

🌶️招牌口水雞🍗
小菜

🌶️宮保蝦仁🦐
酸酸甜甜嘅汁配上爽口蝦仁!太啱我口味!
🌶️干鍋福建椰菜花🥦

🌶️自家酸菜炒肉末配薄餅

🍮酒釀桂花湯圓🥣
擔擔麵

擔擔麵
  • 招牌祥仔酸菜魚
2021-06-04 25 views
生日前一日 平時好怕辣既男朋友帶左我去食祥仔辣辣仲book左window seat 望住海景真係不得了佢既午市好抵食會員價$108就食到酸菜魚米線 仲有得揀4款前菜 包野飲特色四小碟我就揀左尖椒皮蛋/麻辣粉皮/麻辣藕片/紅塵脆香芋絲都有番咁上下辣度 尤其包滿麻辣醬既粉皮好正 脆香芋絲就最一般酸菜魚米線魚片肉質嫩滑得尼有咬口 好少骨 唔錯我揀左中辣 略嫌唔夠辣 下次可以試大辣不過個湯都幾好飲 酸味咸味適中 食完唔會覺得口渴唔食得辣既男朋友 就揀左去骨海南雞飯油飯有淡淡既香味得尼唔油 雞肉都算嫩滑 點甜豉油食就最夾如果下次再食 會叫多幾個食得辣既朋友 先可以試多d款式😂
生日前一日 平時好怕辣既男朋友帶左我去食祥仔辣辣

唔食得辣既男朋友 就揀左去骨海南雞飯
油飯有淡淡既香味得尼唔油 雞肉都算嫩滑 點甜豉油食就最夾

如果下次再食 會叫多幾個食得辣既朋友 先可以試多d款式😂
2021-05-16
$120 (Lunch)
Ricky's Spicy available in Harbour City LCX💫..呢日係海港城行到攰,黎到LCX 正好lunch time🥢,呢度都不乏餐廳選擇,咁岩見到祥仔辣辣,原來呢度都開左分店喇🤗。Lunch 就黎望住維港吃個酸菜魚🐟吧。ll $248Ricky's Style Sliced Fish in Spicy & Sour Soup呢度當然要試試佢招牌菜✨Signature Dish 酸菜魚🐟,魚肉鮮味嫩滑,辣度亦可以自己選擇。今次就揀左中辣🌶,帶花椒微微滲出麻香,愈食愈過癮😍。仲有大量配菜:年藕、豆芽、酸菜,拌飯吃很爽。ll $128Hokkien Fried Noodles w/ Prawnll $148Poached Leopard Coral Grouper & Dry Mashroom w/ Rice in Chicken Stock望望餐牌,下午都有特色午市套餐選擇,以Harbour City 黎講,價錢唔算貴,咁就點左2份Special Lunch Set🥢 配酸菜魚。2款套餐不過不失,賣相沒有很驚豔,味道可以。蝦麵既蝦球🍤 大大隻;泡飯材料入味

l[招牌祥仔酸菜魚]l $248

l[福建炒蝦麵]l $128
l[香菇海鮮泡飯]l $148

泡飯材料入味很好下飯。

最後餐飲亦可加配 +$10 Special Drinks,l[蜜桃梳打]l Peach Lemonade & l[日式紅豆豆漿]l Red Bean Soy Milk,吃辣什麼可以不喝冰👻。

呢度望住維港🌊 吃個飯確係幾Chill,望見平靜既對岸景致,黎relax 下都不錯。
×××[祥仔辣辣 -Ricky's Spicy Kitchen]×××
©尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
收工喺 LCX行完街,嚟到呢間有酸菜魚食嘅「祥仔辣辣」,平日嘅晚上時間人唔算多,即使 1930都有位坐,對於收工已經好攰唔想等嘅人嚟講係個加分位首先前兩道前菜:「酸辣紅海蜇花」同「招牌口水雞」 第一道有「酸辣紅海蜇花」雖然唔太知咩係海蜇花,但佢呢個唔同一條條嘅海蜇,而係類似「海蜇頭」嗰種趘爽口質地,加埋有我最愛嘅窩荀,個麻麻辣辣幾開胃﹗「招牌口水雞」第二道係「招牌口水雞」,雞肉大部分好似都起晒骨,我食嘅幾舊都唔覺有骨懶人表示開心﹗而醬汁方面都做到唔錯嘅口水汁,值得一讚係啲雞肉幾嫩滑,易咬唔痴牙,我個人嚟講好加分招牌祥仔酸菜魚之後到好多人食嘅「招牌祥仔酸菜魚」,呢度嘅酸菜魚特色係加咗迷迭香,有獨特嘅薄荷香氣,平時出面就少見啲,通常好似西餐煮扒先會用到食落有有少少唔同,佢嘅小辣唔太辣,建議可以挑戰中辣(我平時食 3小辣- 5小三哥)。因為係二人餐嘅份量,所以本身都預咗大盤。除咗酸菜魚之外,仲有好多芽菜同酸菜、窩荀,仲有蓮藕呢啲蔬菜~一撈起勁多餸﹗其中美中不足係食到有少少魚麟,扣少少分宮煲蝦仁之後到小食,味道似咕嚕蝦仁,青椒同蝦同幾入味,又唔會死甜,幾得意~自家酸菜炸肉末配薄餅然後有呢個我覺

首先前兩道前菜:「酸辣紅海蜇花」同「招牌口水雞」
招牌口水雞

第一道有「酸辣紅海蜇花」

「招牌口水雞」

宮煲蝦仁

自家酸菜炸肉末配薄餅
然後有呢個我覺得幾特別嘅「自家酸菜炸肉末配薄餅」冇諗過會食四川嘢有薄餅食,薄餅係偏煙韌,個人覺得硬咗啲,肉碎加埋一齊有一種似中式生菜包嘅感覺

干鍋福建椰菜花
呢個係我好想配碗食飯嘅餸,因為係比較重味但又好好味,啲椰菜花超入味,有辣同華鹽味,加埋又係勁開胃想不斷食

酒釀桂花湯圓
最後係甜品,嚟到嘅時候酒釀比我想像中稠好多,同以前食開嘅上海嘢唔同,不過就睇大家個人鍾意咩「質地」,有兩粒大粒嘅芝麻湯圓作為晚餐嘅結尾。整體嘅配搭都俾人感覺算豐富,多唔同川菜同特色辣味菜式一次過試到﹗

酒醇桂花湯圓

整體嚟講服務員都幾主動,落單、整理餐桌都主動,服務係可以的;)
2021-06-04 21 views
今次又係酸菜魚😹 最近食到上左癮😛 下個po唔會㗎啦😂之前就成日見到Ricky上電視介紹美食 今次黎到由佢主理既川菜館試試😆 餐廳雖然係食川菜 但係亦加左特別既香草去調味 不失獨特感👍🏻————————————🥢辣辣招牌二人套餐 ($488/2person)🥢酸辣紅海蜇花涼拌海蜇花加萵荀 咬落爽口 加埋辣油更加開胃😋 好想再食多啲😛🥢招牌口水雞口水雞比滿滿辣油浸住 但其實唔辣😛 雞肉鮮嫩冇骨👍🏻 好惹味 連啲花生都唔放過😆🥢招牌祥仔酸菜魚酸菜魚勁大碗🤩 入面有萵荀 蓮藕 芽菜鱸魚片嫩滑無骨 湯底唔算油 酸酸辣辣 配菜夠晒入味😋最特別係用左法國rosemary 去除魚既腥味 仲多左份清香☺️ 即刻變左fusion菜咁🤣🥢宮保蝦仁🍤醬汁酸甜可口 色澤誘人😍 蝦仁既份量亦唔少 真係食極都有 新鮮彈牙😋🥢自家酸菜肉末配薄餅酸菜同肉碎炒到粒粒分明 食落唔會過酸 好香口 配左4塊薄餅包住食 不過肉末份量多 4塊唔夠包😂🥢干鍋福建椰菜花我自己本身好中意食干鍋 椰菜花加上香料同辣椒 炒得乾身 好香🥰🥢腰果露湯丸腰果露就真係第一次試 幼滑香甜😍 真係好好食 加埋兩粒芝麻湯丸 為一餐完美作結💕🍹熱情之谷 (
今次又係酸菜魚😹 最近食到上左癮😛 下個po唔會㗎啦😂
————————————
🥢辣辣招牌二人套餐 ($488/2person)

🥢酸辣紅海蜇花

🥢宮保蝦仁🍤

🥢自家酸菜肉末配薄餅

🥢干鍋福建椰菜花

🥢腰果露湯丸

🍹熱情之谷 ($58)
呢度既飲品都好特別 而且選擇都好多🥰
呢杯係由香蕉 芒果汁 鳳梨汁 牛奶整成既沙冰
平時飲沙冰好怕飲到一粒粒冇味既冰 但呢個唔會!仲好綿滑😍 不過主要係飲到香蕉味 芒果同鳳梨味就冇乜 但又唔會好濟

🍹荔枝物語 ($48)
相比之下呢個比較甜 荔枝味好重 最緊要係有兩大粒超鮮甜既荔枝😍
  • 招牌祥仔酸菜魚
知道尖沙咀LCX開左祥仔辣辣,今日LUNCH同同事黎試下~餐廳裝潢極具心思,走懷舊風,仲有海景位坐,環境夠哂寬敞舒適。午市套餐價錢相宜,選擇頗多。龍蝦湯配蝦球可選配米線或拉麵,仲有特色四小碟。龍蝦湯底鮮味十足,香濃美味,三大隻蝦球爽口彈牙,拉麵有咬口。特色四小碟揀左以下四款:酸辣紅海蜇花—酸辣爽脆川味口水雞—肉質嫩滑夠香辣麻辣粉皮—煙韌彈牙好惹味紅塵脆香芋絲—芋味濃郁,香脆滋味紅燒牛腩石鍋飯牛腩口感軟嫩Q彈好入味,咬落充滿肉汁好有嚼勁。石鍋飯係粒粒分明既蛋炒飯~招牌祥仔酸菜魚湯頭酸香鮮美,惹味又開胃,魚肉爽滑,唔會一夾就散,仲附有大量豐富配料如酸菜、芽菜等,酸辣醒胃,香辣又過癮。飲品揀左日式紅豆豆漿、百香果菠蘿茶。顆粒狀紅豆綿密不膩口,搭配豆漿,甜度剛好。百香果菠蘿茶果香馥郁,清甜解渴。
知道尖沙咀LCX開左祥仔辣辣,
今日LUNCH同同事黎試下~
餐廳裝潢極具心思,走懷舊風,
仲有海景位坐,環境夠哂寬敞舒適。

午市套餐價錢相宜,選擇頗多。

龍蝦湯配蝦球
可選配米線或拉麵,
仲有特色四小碟。

龍蝦湯底鮮味十足,香濃美味,
三大隻蝦球爽口彈牙,拉麵有咬口。

特色四小碟揀左以下四款:

酸辣紅海蜇花—酸辣爽脆
川味口水雞—肉質嫩滑夠香辣
麻辣粉皮—煙韌彈牙好惹味
紅塵脆香芋絲—芋味濃郁,香脆滋味

紅燒牛腩石鍋飯
牛腩口感軟嫩Q彈好入味,
咬落充滿肉汁好有嚼勁。
石鍋飯係粒粒分明既蛋炒飯~

招牌祥仔酸菜魚
湯頭酸香鮮美,惹味又開胃,
魚肉爽滑,唔會一夾就散,
仲附有大量豐富配料如酸菜、芽菜等,
酸辣醒胃,香辣又過癮。

飲品揀左日式紅豆豆漿、
百香果菠蘿茶。

顆粒狀紅豆綿密不膩口,
搭配豆漿,甜度剛好。

百香果菠蘿茶果香馥郁,清甜解渴。

2021-05-24
Type of Meal
Lunch
2021-06-03 17 views
哇哇哇 原來名廚Ricky張錦祥係TST LCX開咗間川菜餐廳🧐🧐真係聽到都好想食!趁聽日係假期即刻去試吓😙六點幾鐘到都唔使排隊非常好但係小編八點走嘅時候已經見到長長人龍🤨所以大家記得早啲去食啦~💥二人餐 ($488)今次小編就叫咗二人餐 入面有多款小菜📍前菜:酸辣紅海蜇花 / 招牌口水雞前者有小編最愛嘅海蜇 爽口😆萵筍其實小編就比較少食 但食落去有一種清爽清新嘅感覺!幾特別👍🏻後者一上到枱見到有好多紅油🤣初頭有啲嚇親 食落其實冇想像中咁辣🌶口水雞都比想像中滑 唔算多骨非常惹味🔥如果有白飯就正📍 主菜:招牌祥仔酸菜魚 / 宮保蝦仁/自家酸菜炒肉末配薄餅/ 干鍋福建椰菜花酸菜魚非常大份🤔 兩個人食有啲吃力除咗魚之外仲有芽菜、酸菜、藕片、萵筍每樣材料都非常多 真係多到食唔晒🤨魚方面真係超級滑 而且每塊都好大片完全冇腥味冇魚骨😍湯底方面小編就叫咗微辣🌶小編覺得辣味係夠嘅 但略嫌唔夠酸如果可以再酸啲就更加正🤤🤤宮保蝦仁🍤賣相非常之好第一眼望落去以為係咕嚕汁🤣食落去嘅感覺係酸甜之外又有少少辣❣️蝦仁非常爽口 晶凝通透 好新鮮而且再有青椒🫑作配搭 顏色豐富🤩呢個小菜小編真係強推‼️自家酸菜炒肉末配薄餅
真係聽到都好想食!
趁聽日係假期即刻去試吓😙
六點幾鐘到都唔使排隊非常好
但係小編八點走嘅時候已經見到長長人龍🤨
所以大家記得早啲去食啦~

💥二人餐 ($488)
今次小編就叫咗二人餐 入面有多款小菜

初頭有啲嚇親 食落其實冇想像中咁辣🌶
口水雞都比想像中滑 唔算多骨
非常惹味🔥如果有白飯就正

酸菜魚非常大份🤔 兩個人食有啲吃力
除咗魚之外仲有芽菜、酸菜、藕片、萵筍
每樣材料都非常多 真係多到食唔晒🤨

蝦仁非常爽口 晶凝通透 好新鮮
而且再有青椒🫑作配搭 顏色豐富🤩
呢個小菜小編真係強推‼️

自家酸菜炒肉末配薄餅 呢個菜式好特別🤣
需要用薄餅包住啲酸菜肉末一齊食!
酸菜同肉末好match😆
不過呢款菜式要快啲食
因為凍咗薄餅就唔好食㗎喇😭

干鍋福建椰菜花🥦炒得好乾身
但同時又帶點辣味 真係好啱小編口味🤣
最快清晒就係呢個菜式!

📍甜品:腰果露湯圓
原本甜品應該係酒釀湯圓;
突然變做腰果露湯圓🤣
其實小編都係第一次食腰果露 非!常!好!食!
食落口滿滿嘅腰果味
質地好滑味道好濃郁😈
如果可以加埋啲腰果粒口感會更加好✋🏻
湯圓就用咗芝麻湯圓 普普通通!

📍香酥樟茶鴨 半隻($168)
因為小編係三個人去食 所以嗌多個主菜
呢個鴨嚟到已經覺得好吸引💕
食落去皮脆肉嫩 好有鴨香味
連朋友都讚不絕口
鴨肉呈深紅色 散發淡淡煙燻香 別具風味🤩😋
真係值得一試‼️
2021-06-02 34 views
祥仔辣辣新店揀左可以望住維港景既位置, 可以一路睇住靚景食飯今次佢地仲出二人套餐$488 就可以食到六款菜色同甜品!尖沙咀黎講都算好抵食辣辣招牌二人套餐前菜:酸辣紅海蜇花&招牌口水雞兩款都非常開胃既餐前菜,海蜇花比平時食既更爽口同脆身!招牌菜:祥仔酸菜魚呢盤酸菜魚真係不!得!了 😳 份量大到三個人食都可以,而且入面有大量桂花魚塊,每片都好滑🤤 當然食酸菜魚唔少得係配料!樣樣都索晒湯底辣得好過癮!宮保蝦仁醬汁酸酸甜甜,蝦仁都尚算大隻同彈牙,都係一款幾出色既小菜!🍤干鍋福建椰菜花食川菜好中意食干炒椰菜花😂 因為佢炒得好乾身又帶點香辣,好送飯!自家酸菜炒肉配薄餅自家製酸菜唔似出面一味得個酸字,配上炒肉再用薄餅夾黎食又幾得意,不過一定要襯熱食如果唔係去薄餅凍晒就唔好食啦

辣辣招牌二人套餐
前菜:
酸辣紅海蜇花&招牌口水雞
兩款都非常開胃既餐前菜,海蜇花比平時食既更爽口同脆身!

招牌菜:
祥仔酸菜魚

自家酸菜炒肉配薄餅
  • 酸菜魚
✌🏻辣辣招牌二人套餐 $488/2位(微辣)☁️酸辣紅海蜇花(7/10)海蜇爽脆,醬汁帶少許麻油香,特別開胃☺️。🐔招牌口水雞(7/10)當中最辣嘅一道菜,紅油嘅味道好香,雞唔算大舊。🐟招牌祥仔酸菜魚(7.4/10)同食開濃味為主嘅酸菜魚唔同,味道清淡有少少好似湯咁,可以連湯都飲晒😛。魚片滑溜冇腥味。🦐官保蝦仁(7.8/10)蝦仁鮮甜,配搭埋個醬汁甜甜地幾有層次😗🫓自家酸菜炒似末配薄餅🌮(8/10)有啲似生菜包😎麵皮煙韌有麥, 肉碎炒得好香😆有少少肉鬆味~入口好juicy帶少少川麻味🌶🥦干鍋福建椰菜花(8/10)依個幾驚喜👀冇expect過炒菜可以有椒鹽/孜然味,味道開胃,想嗌碗白飯黎食🤩!🥣腰果露湯丸(8/10)超香濃果仁味,口感細滑,甜度剛好🥸,係唔錯嘅結尾🧡。
✌🏻辣辣招牌二人套餐 $488/2位(微辣)

☁️酸辣紅海蜇花(7/10)
海蜇爽脆,醬汁帶少許麻油香,特別開胃☺️。

🐔招牌口水雞(7/10)
當中最辣嘅一道菜,紅油嘅味道好香,雞唔算大舊。

🐟招牌祥仔酸菜魚(7.4/10)

🦐官保蝦仁(7.8/10)
蝦仁鮮甜,配搭埋個醬汁甜甜地幾有層次😗

🫓自家酸菜炒似末配薄餅🌮(8/10)

🥦干鍋福建椰菜花(8/10)

🥣腰果露湯丸(8/10)
超香濃果仁味,口感細滑,甜度剛好🥸,係唔錯嘅結尾🧡。
2021-05-31 45 views
見那麼多人分享就去試一試啦.🌀招牌午市套餐招牌祥仔酸菜魚米線 少辣 配特色4小碟(紅塵脆香芋絲、麻辣豬耳、尖椒皮蛋、川味口水雞)$138.基本酸菜魚口感雖然魚肉質軟滑 沒腥味湯酸度剛好 食材有入味但味道沒給人什麼記憶點旁邊那位還說有吃到魚鱗😐.重點來了小碟味道普通脆香芋絲還是軟腍的😑感覺芋絲已經被攤放了很久很難吃.....這套餐根本不值這價錢😓.🌀特色午市套餐去骨海南雞飯 $128 .這飯應該不是油飯吧(白飯的味道已經讓我有點小失望這價格竟然不給我配油飯🥺 算了😞再說海南雞...雞肉粗榎不香 而且小小一份我接受不了😢.好在有人跟我交換吃不然我就要白飯配薑蓉和醬料🥴.飲品要再加$10... 不說了🤧.這價錢買到這食物質素... 😣💔請一定要好好改善呀!
見那麼多人分享
去骨海南雞飯 $128
這飯應該不是油飯吧(白飯的味道
已經讓我有點小失望
這價格竟然不給我配油飯🥺 算了😞
再說海南雞...
雞肉粗榎不香 而且小小一份
我接受不了😢
好在有人跟我交換吃
不然我就要白飯配薑蓉和醬料🥴
飲品要再加$10... 不說了🤧
這價錢買到這食物質素... 😣💔
請一定要好好改善呀!
2021-05-28 57 views
終於約到飯腳食辣野平日中午嚟,有人流,但唔使排長龍,好快就有位環境都幾好,無為意有海景位😭普通位置都寬闊,唔知係因疫情定原先已經係呢坐低就有水,又會介紹下個餐牌,服務都唔錯最後揀咗水煮牛肉米線(小辣)配四小碟四小碟先上:口水雞、粉皮、海蜇花、蓮藕片正常發揮牛肉有口感,唔係普通牛肉片,不過我唔識講😬麵湯唔油,仲可以飲🙆‍♀️麻味夠👍🏻👍🏻每食一啖都d辣味都衝擊喉嚨,食一啖咳幾下🙈試咗兩三次都係咁,唯有過落碗仔再食沾咗辣湯嘅米線好好味!後加酸菜魚,好大份呀🤩雖然望落好多辣椒,好彩都唔太辣😋下面有索曬味嘅萵筍魚有少少骨,算係接受範圍酸味辣味都好夠,下次可以配飯個人偏愛青蘋果味(糖水)所以杯餐飲好好飲!如果有埋啫喱就更好😛
終於約到飯腳食辣野
平日中午嚟,有人流,但唔使排長龍,好快就有位

環境都幾好,無為意有海景位😭
普通位置都寬闊,唔知係因疫情定原先已經係呢

坐低就有水,又會介紹下個餐牌,服務都唔錯

最後揀咗水煮牛肉米線(小辣)配四小碟
四小碟先上:口水雞、粉皮、海蜇花、蓮藕片
正常發揮
四小碟

牛肉有口感,唔係普通牛肉片,不過我唔識講😬
麵湯唔油,仲可以飲🙆‍♀️麻味夠👍🏻👍🏻
每食一啖都d辣味都衝擊喉嚨,食一啖咳幾下🙈
試咗兩三次都係咁,唯有過落碗仔再食
沾咗辣湯嘅米線好好味!
水煮牛肉+米線

後加酸菜魚,好大份呀🤩
雖然望落好多辣椒,好彩都唔太辣😋
下面有索曬味嘅萵筍
魚有少少骨,算係接受範圍
酸味辣味都好夠,下次可以配飯

個人偏愛青蘋果味(糖水
所以杯餐飲好好飲!如果有埋啫喱就更好😛
青蘋果梳打
水煮牛肉+米線
青蘋果梳打
  • 水煮牛肉
2021-05-28 27 views
好多人都知我鏡意食辣野.↖(^ω^)↗今次我有好介紹,lCX三樓既 祥仔辣辣我到依加諗起都流口水。無論麻辣、酸辣、香辣,樣樣有齊,可以滿足喜歡吃辣的我。仲可以一次過試各種川菜既口味。招牌的酸菜魚湯底用上雞骨和豬骨熬製的高湯將去骨鱸魚和酸菜一同烹煮。仲有少少迷迭香既氣味。鱸魚片嫩滑無骨,配上酸菜魚獨特的高湯。魚肉鮮甜帶有辣味同恰到好處嘅酸味。海南雞飯上面的薑蓉,我還是第一次見。通常都是配酸辣汁又點像泰式辣醬的。充滿雞油香味的飯配上去骨的雞肉入口每一口都大有雞肉的香味雞肉的嫩滑仲有最緊要試埋佢特飲我一杯都會令你驚喜。
好多人都知我鏡意食辣野.
↖(^ω^)↗
今次我有好介紹,
lCX三樓既 祥仔辣辣
我到依加諗起都流口水。
無論麻辣、酸辣、香辣,樣樣有齊,可以滿足喜歡吃辣的我。
仲可以一次過試各種川菜既口味。

招牌的酸菜魚
湯底用上雞骨和豬骨熬製的高湯
將去骨鱸魚和酸菜一同烹煮。
仲有少少迷迭香既氣味。

海南雞飯上面的薑蓉,我還是第一次見。
通常都是配酸辣汁又點像泰式辣醬的。
充滿雞油香味的飯
配上去骨的雞肉
入口每一口都大有雞肉的香味雞肉的嫩滑

仲有最緊要試埋佢特飲
我一杯都會令你驚喜。
2021-05-28 21 views
海港城成日都推出優惠消費卷吸引人流,所以商場內好多餐廳都大排長龍,包括今日去呢間祥仔辣辣都係,屋企人鍾意食中菜同辣野,好快就揀左呢間試一試自家酸菜炒肉末配薄餅薄餅我第一時間就諗係西式pizza,覺得幾特別就叫左一份,一客有四片,食法有點似係片皮鴨,打開餅皮,加上大量惹味肉碎同酸菜,加可以加不同調味,一口食非常豐富🤤肉醉本身都幾咸,我覺得就咁包黎食都夠干鍋福建椰菜花椰菜花好重麻香味,炒得夠乾身,同埋辣椒都好多,比較辣既一道菜🌶酸菜魚賣相澎湃吸睛,好多酸菜魚,而湯底用左豬骨雞骨去煮,仲有迷迭香添加異國香氣,鱸魚片亦相當滑最後食碗湯丸作結

酸菜魚

最後食碗湯丸作結
2021-05-19
$200 (Dinner)
2021-05-28 22 views
祥仔茶餐廳嘅食物水準唔錯,今回開埋川菜,當然要去捧場,地點更加理想,位於海港城海運大厦商場舖,地方清潔寬敞,店員很有禮貌,安排入座後點了兩份午市套餐。龍蝦湯配蝦球麵蝦球大粒新鲜爽脆,麵條腍滑掛滿清香鮮甜龍蝦湯,清新可口。配以特色四小碟:川味口水雞,麻辣豬耳,酸辣红海蜇花和辣滷珍肝,味道唔錯,當中以豬耳和海蜇爽脆,麻辣惹味,十分醒胃。紅燒牛腩石鍋飯牛腩夠腍滑入味,石鍋飯熱辣爽口,份量足夠。還點了招牌祥仔酸菜魚(小辣),呢個真係招牌菜,魚肉新鲜兼爽脆,酸菜醒胃,加上蒿筍鲜甜爽口,大豆芽香口惹味,伴菜份量也不少,令人回味。餐飲配以青蘋果梳打和蜜桃梳打,冰涼兼解辣,感覺舒暢。

龍蝦湯配蝦球麵
蝦球大粒新鲜爽脆,麵條腍滑掛滿清香鮮甜龍蝦湯,清新可口。

配以特色四小碟:
川味口水雞,麻辣豬耳,

紅燒牛腩石鍋飯
牛腩夠腍滑入味,石鍋飯熱辣爽口,份量足夠。

餐飲配以青蘋果梳打和蜜桃梳打,冰涼兼解辣,感覺舒暢。