2021-03-28 156 views
🐟大大塊,肉滑😗而且最值得一讚係一條骨都無!試咗一啖個汁,好香酸菜味😛不過果唔加迷迭香落去應該更加好食🤥仲有蓮藕、萵筍同埋大豆芽係底😛特色菜品:〰️噴火小籠包小籠包送到枱嘅時候仲係蒸氣騰騰😛咬落去好多汁,辣味慢慢滲出嚟都算OK嘅 🤣〰️乾扁四季豆啲肉碎超級好食😋送飯一流!放咗乾辣椒落去,但一啲都食唔到辣味🤥〰️高麗菜豬肉水餃個水餃皮有啲厚伴碟仲有生蒜同埋蔥🤔是日甜品:〰️迷你核桃包外面食有黑糖嘅味道,咬到入面見到有核桃,幾香〰️檸檬薏米水 $68叫咗一渣檸檬薏米水,飲落硬係覺得有啲怪味~_~
🐟大大塊,肉滑😗
而且最值得一讚係一條骨都無!
試咗一啖個汁,好香酸菜味😛
不過果唔加迷迭香落去應該更加好食🤥
仲有蓮藕、萵筍同埋大豆芽係底😛

特色菜品:
〰️噴火小籠包
小籠包送到枱嘅時候仲係蒸氣騰騰😛
咬落去好多汁,辣味慢慢滲出嚟
都算OK嘅 🤣

〰️乾扁四季豆
啲肉碎超級好食😋
送飯一流!
放咗乾辣椒落去,但一啲都食唔到辣味🤥

〰️高麗菜豬肉水餃
個水餃皮有啲厚
伴碟仲有生蒜同埋蔥🤔

是日甜品
〰️迷你核桃包
外面食有黑糖嘅味道,
咬到入面見到有核桃,幾香

〰️檸檬薏米水 $68
叫咗一渣檸檬薏米水,
飲落硬係覺得有啲怪味~_~

2021-03-27 180 views
之前都食過其他分店,見海光食開咗新分店就嚟食吓佢個lunch,原來都幾抵食!😍😍😍$88有一碗酸菜魚米線,仲有4款小食,本身以為得好少,點知送到黎嗰碗酸菜魚超級大碗,都幾意料之外!😱😱😱酸菜魚嘅魚好滑,唔係就咁比啲急凍龍利柳我,啲酸菜甜甜酸酸好好食,米線都超級多!辣到方面揀咗小辣,但其實都唔算好辣,鍾意食辣嘅人可以揀中辣至大辣!😆😆😆小食八款可以揀四款,其實全部小食都係用同一款辣椒油,不過呢款辣椒油仲有辣椒渣,其實都幾香幾好食,不過真係幾辣,我覺得辣過米線嘅小辣🤣不過幾好食!

2021-03-26 138 views
在海港城購物完畢後,就開始找餐廳提早吃個晚餐。作為愛吃辣的我們,怎麼能錯過這家祥仔辣辣呢。隨手點了個「辣辣招牌二人套餐」,包含的菜式豐富,價格合理。川味口水雞雖然花生比雞還多,但作為一份開胃的前菜,味道不錯,辣度稍微不足。水晶酸辣粉不過不失,口感滑溜,帶微微的酸辣味。招牌菜可以三選一。(招牌酸菜魚/香辣金不換蝦球/青麻椒牛肉湯)我們選的是酸菜魚,魚肉質感嫩滑,湯底不會太鹹,現在想起來也直流口水,是值得再來的酸菜魚。噴火小籠包說是噴火,但辣度不高,反而要擔心熱騰騰的肉汁燙到嘴。高麗菜豬肉水餃味道普普通通。乾煸四季豆炒得非常有獲氣,想不到新式餐廳也能有大排檔的小炒水準。最後吃完是日甜點就非常滿足了。

水晶酸辣粉
不過不失,口感滑溜,帶微微的酸辣味。

噴火小籠包
說是噴火,但辣度不高,反而要擔心熱騰騰的肉汁燙到嘴。

高麗菜豬肉水餃
味道普普通通。

乾煸四季豆
炒得非常有獲氣,想不到新式餐廳也能有大排檔的小炒水準。

最後吃完是日甜點就非常滿足了。
Type of Meal
Dinner
2021-03-21 162 views
😋味道:8.5/10📸打卡:7/10🗣服務:7.5/10🏡環境:8/10💵人均:$150-250💰性價比:8/10👍🏻推薦度:8.5/10🏃🏻‍♀️回頭率:50% .🏡位於尖沙咀海港城嘅LCX入面 好方便易搵👍🏻餐廳幾大同闊落 不過係黑色牆 相對較暗有幾個位喺側邊對住海 可以睇到海境🌊.🌶辣辣招牌二人套餐$398 (vip$288) 1️⃣前菜1🐥川味口水雞 (8.6/10)呢個真係值得推薦🤩 雞超級嫩滑 食落口滑lu lu架!🥰不過覺得撈匀啲醬食 味道會平衡啲🤣2️⃣前菜2🍜水晶酸辣粉(7.6/10)水晶粉好煙韌好咬口唔算好酸 但香料同花生調得個汁幾香😋但略嫌個粉唔太入味🥺3️⃣招牌菜三選一🐟祥仔招牌酸菜魚 $37 (9/10)酸菜魚係我近期最愛菜式🤤🥰呢度嘅酸菜魚都冇令我失望!調味好足好豐富 有好多酸菜 花椒湯底夠酸夠麻夠辣😍魚嘅份量都幾多 兩個人食都夠晒而且魚都好滑嫩唯一係魚可以再入味少少 咁就perfect!4️⃣特色菜餚1🔥噴火小龍包 (8/10)正正常常~肉汁香濃🤤5️⃣特色菜餚2🥟高麗菜豬肉水餃 (8/10)類似紅油抄手 有啲辣汁落左啲蒜同蔥調味~餃子皮偏薄 餡都幾香同偏多🙈6️⃣特色菜餚3🫒乾煸
😋味道:8.5/10
🏃🏻‍♀️回頭率:50%
🏡位於尖沙咀海港城嘅LCX入面 好方便易搵👍🏻
餐廳幾大同闊落 不過係黑色牆 相對較暗
有幾個位喺側邊對住海 可以睇到海境🌊

🌶辣辣招牌二人套餐$398 (vip$288)
1️⃣前菜1🐥川味口水雞 (8.6/10)
呢個真係值得推薦🤩
雞超級嫩滑 食落口滑lu lu架!🥰
不過覺得撈匀啲醬食 味道會平衡啲🤣

2️⃣前菜2🍜水晶酸辣粉(7.6/10)
水晶粉好煙韌好咬口
唔算好酸 但香料同花生調得個汁幾香😋
但略嫌個粉唔太入味🥺

3️⃣招牌菜三選一🐟祥仔招牌酸菜魚 $37 (9/10)
酸菜魚係我近期最愛菜式🤤🥰
呢度嘅酸菜魚都冇令我失望!
調味好足好豐富 有好多酸菜 花椒
湯底夠酸夠麻夠辣😍
魚嘅份量都幾多 兩個人食都夠晒
而且魚都好滑嫩
唯一係魚可以再入味少少 咁就perfect!

4️⃣特色菜餚1🔥噴火小龍包 (8/10)
正正常常~肉汁香濃🤤

5️⃣特色菜餚2🥟高麗菜豬肉水餃 (8/10)
類似紅油抄手 有啲辣汁
落左啲蒜同蔥調味~
餃子皮偏薄 餡都幾香同偏多🙈

6️⃣特色菜餚3🫒乾煸四季豆 (8.2/10)
炒得好香口 唔算辣
送飯都幾正🤣

7️⃣是日甜品 (7.8/10)
好得意😆係有餡嘅包
但我食完都唔知係咩haha
好似小麥味甜甜地 中間有少少nuts🌾

🥒涼拌萵荀 $58 (8.4/10)
近排愛上左食萵荀😋
呢個用蒜調味 清得嚟又香
而且十分爽脆 口感一流🤤

🍹竹蔗茅根沙冰 (8.4/10)
呢度好多特色飲品 個杯都好得意🤣
叫左竹蔗茅根 冰震又清甜 食完辣嘢清熱啱晒~

🐼
唔知有冇人同我一樣好鍾意食酸野😋
所以都好鍾意食酸菜魚🤣
呢間整體質素都幾好 嘢食好香口 環境都唔錯
價錢合理 做左會員叫套餐會扺$100
掃一掃qrcode填少少資料就可以做到會員🤣
午市更加抵!$88有酸菜魚米線同4款小食😍
鍾意酸菜魚嘅朋友仔真係要試吓~
  • 招牌酸菜魚
  • 竹蔗茅根沙冰
食物水準okay,酸菜魚很入味~但某位女員工(黑色中長髮、扎馬尾,晚市時段上班的)的態度令整個餐飲體驗大為扣分。入座後不但未有提供茶水,朋友禮貌地詢問後該員工竟然用極為惡劣和不耐煩的語氣說 “我不知道呀。。。”, 我能理解晚餐時段較為繁忙,但身為一個侍應,上班總不能不帶腦子地連自己餐廳有沒有供應茶水也不知道吧??? 然後,茶是有了,但卻沒有杯子。。。沒有杯子要怎樣喝茶?? 我們也不想在那麼繁忙的時段不停舉手煩著你們,但麻煩你們的服務要做好。希望 貴餐廳能改善員工的培訓,並提醒該員工上班時應有的態度。

Other Info. : 本身滿懷期待地去用餐,但該員工的表現實在令人很失望。
2021-03-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2021-03-12 163 views
以為係廚師開嘅餐廳 質素會唔差點知超難食....本人係去海港城分店、平日去食 非繁忙時段首先,我地叫左個孜然燒茄子 但個茄子係完全硬 好似未熟咁 只不過純粹係茄子面上加蒜蓉同孜然粉....係真連串燒鋪都好過佢酸菜魚雖然係皇牌但完全唔好食、湯底唔掂😥、唯一可讚既地方係d魚好滑 係新鮮魚片👌🏻🤩之後叫左水晶酸辣粉 完全勁淡 (已經叫小辣) 食咗兩啖已經冇食我諗住全餐廳唯一好既就係特色飲品🙂叫左百香果同荔枝特飲(雖然都無荔枝味)🙂應該唔會再試呢間野🙏🏻

應該唔會再試呢間野🙏🏻
2021-03-12 158 views
訂座時講明係生日飯,但到場先發現全部甜品均未能供應,但訂座時又唔提一提客人,服務唔多貼心。整體食物質素只屬中規中矩,依然做唔出川菜嘅香。整體份量偏少。中辣水煮魚,其實唔多辣,但辣唔辣比較個人,所以講完就算。最失敗係欠薯粉,即時大打折扣,只有蓮藕、芽菜、萵苣,感覺係成本問題,左扣右扣,不過鱸魚本身不錯,好滑身。口水雞居然係starter份量,得手掌咁大碟,見到即時囧咗…… 不過味道還可以。清炒萵苣,個碟好大,份量就一般啦,食到呢度都明間嘢係咁。薏米檸檬沙冰直頭係伏,首先個半截彎月杯就已經好bad taste,再講個味…… 陣味好怪,但又酸酸地… 好大舊冰,食唔到嘅,完全唔知做咩鬼。後尾見到另一枱叫咗杯甘荀沙冰,個女人飲咗一啖都問個waiter咩嚟…… 大家都係飲茶吧啦。

清炒萵苣,個碟好大,份量就一般啦,食到呢度都明間嘢係咁。

$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
2021-03-12 133 views
偶爾便會於電視的晚間時段看見 張錦祥 Ricky 名廚的飲食節目,經常會從中教授製作各款佳餚,每次均看得我嘴饞發作。今天便與好朋友來到 Ricky 主理的祥仔辣辣解解癮。由於餐廳菜餚皆為麻辣口味,因此而得此店名。裝潢方面以黑白地磚,配上鮮豔紅色坐椅,令視角上很是搶眼奪目,再使用大量玻璃設計,以有擴大面積空間的假象,而且餐廳的特色之一是位於 OTE 維港旁邊,讓顧客邊用膳同時可邊欣賞海景景色,整體予人感覺高雅舒適。蕎麥茶入座後職員便先為我們奉上一壺蕎麥茶,其茶壺形狀圓滾特別,表面印有大量花葉圖案,外觀甚為精美。而蕎麥茶味道清新微澀,有著濃郁的麥香氣味,是款有着卓越營養保健價值的飲品。竹蔗茅根餐廳的特飲均十分有名,因為師傅特意把飲品製作成沙冰模樣,再使用辣椒形狀的杯子盛載,外觀創新特別。飲用時清甜鮮香,細膩冰爽。翠綠變奏此杯同樣是製作成沙冰,配料方面使用上青瓜和青蘋果,入喉綿密即化,新鮮解膩,味道即有蘋果的清香,同時亦散發香甜的青瓜味,整體富有清新感。前菜前菜共有兩款,第一道是川味口水雞,雞隻肉質鮮嫩滑溜,雞味濃郁,加入了大量辣椒、花生、青蔥調味,令味道麻辣辛香,惹味可口。第二道是水晶酸辣
蕎麥茶
竹蔗茅根
翠綠變奏
前菜
前菜共有兩款,第一道是川味口水雞,雞隻肉質鮮嫩滑溜,雞味濃郁,加入了大量辣椒、花生、青蔥調味,令味道麻辣辛香,惹味可口。第二道是水晶酸辣粉,麵條是使用闊條麵製作,其外觀透明晶瑩,口感煙韌軟糯,而且盡吸醬油,味道麻香入味,酸中帶辣,讓人胃口大開。
招牌菜
招牌菜是三選一的,我們選擇了祥仔招牌酸菜魚。湯底是酸菜湯口味,味道酸辣開胃,毫不油膩,而配料魚肉是桂花魚,口感軟滑彈牙,細嫩即化,甜中帶鮮,咀嚼時魚片更散發陣陣酸菜香氣,可見製得入味。
特色菜餚
特色菜餚有三道菜式,分別為酸菜牛肉配薄餅、高麗菜豬肉餃、乾扁四季豆。
第一款本來是小籠包,但因賣光了,所以職員便轉換了酸菜牛肉配薄餅予我們。薄餅鹹香薄身,包裹上配料食用,味道富有肉香,微酸開胃。
高麗菜豬肉餃表面灑上青蔥、白芝麻、醬汁作點綴調味,口感爽脆鮮香,皮薄微辣,帶有肉汁,而且大小製作合適,正好一口一個。
乾扁四季豆色澤碧綠,加入辣椒炒製,咀嚼時脆嫩鮮美,清甜微辣,是款富有營養且低熱量的健康豆類蔬菜。
甜品
作為結尾的甜品是一籠三件的核桃包,職員奉上時是熱烘烘的,其外觀製作得猶如真核桃般,是道心機之作,而且精緻的賣相用作打卡亦很是適合。包點外皮結實微彈,內餡加入大量核桃粒,味道鬆軟香甜,核桃香氣出眾。

總結而言,餐廳裝潢高端大氣,而且用膳同時更可欣賞海景美態,感覺悠閒舒適。價錢方面經濟合理,菜餚賣相亦製得精緻,味道高質出色,絕對是川菜迷不可錯過的好地方。
2021-03-11 2961 views
大食妹終於做完個project, 收工同朋友去咗祥仔辣辣好好慶祝一下唔知食咩好, 所以就揀咗個二人套餐兩款前菜、四款招牌菜, 連埋甜品, 總共都唔使五舊水, 相當抵食<酸辣紅海蜇花>前菜之一嘅酸辣紅海哲花食落辣辣地, 海蜇晶瑩剔透, 爽口又惹味<招牌口水雞>另一樣前菜就係招牌口水雞味道鹹辣, 裏面加入左花生同白芝麻, 又幾香喎<招牌祥仔酸菜魚>招牌菜方面, 可以係招牌祥仔酸菜魚同功夫毛血旺裏面二揀一大食妹就揀咗招牌祥仔酸菜魚招牌祥仔酸菜魚同外面嘅酸菜魚好唔同, 裏面加入左自家製嘅酸菜同埋迷迭香調味, 大大咁提升酸菜魚嘅味道層次而且魚片好嫩滑, 加分<宮保蝦仁>呢份宮保蝦仁味道非常特別蝦仁口感軟身, 配上甜甜辣辣嘅醬汁, 出乎意料地非常好食<自家酸菜炒肉末配薄餅>食咗咁多辣野, 想改變一下味道呢份自家酸菜炒肉末可以幫到你味道酸酸鹹鹹地, 亦都唔錯<干鍋福建椰菜花>估唔到椰菜花都可以做辣嘅呢份椰菜花口感比較硬脆, 係大食妹鍾意嘅口感, 微辣嘅醬料都幾特別<酒釀桂花湯圓>而最後嘅甜
唔知食咩好, 所以就揀咗個二人套餐
<酸辣紅海蜇花>
<招牌口水雞>
另一樣前菜就係招牌口水雞
味道鹹辣, 裏面加入左花生同白芝麻, 又幾香喎
<招牌祥仔酸菜魚>
招牌菜方面, 可以係招牌祥仔酸菜魚同功夫毛血旺裏面二揀一
大食妹就揀咗招牌祥仔酸菜魚
而且魚片好嫩滑, 加分
<宮保蝦仁>
呢份宮保蝦仁味道非常特別
蝦仁口感軟身, 配上甜甜辣辣嘅醬汁, 出乎意料地非常好食
<自家酸菜炒肉末配薄餅>
食咗咁多辣野, 想改變一下味道
呢份自家酸菜炒肉末可以幫到你
味道酸酸鹹鹹地, 亦都唔錯
<干鍋福建椰菜花>
估唔到椰菜花都可以做辣嘅
<酒釀桂花湯圓>
而最後嘅甜品竟然係酒釀桂花湯圓
只可以講超有誠意
桂花味好濃, 湯底有啲念念地, 配上皮薄而且軟熟嘅芝麻湯圓, 非常好食
<緋紅蔓舞(左)及竹庶茅根(右)>
食嘢又點可以唔飲嘢, 呢兩杯沙冰唔單止係打卡之選, 仲好好飲添
緋紅蔓舞味道比較酸, 而竹庶茅根就比較清甜, 大食妹就比較鍾意竹庶茅根
聽講竹蔗茅根同檸檬薏米都係自家製嘅, 味道天然健康, 大家記住一定要嚟打卡

• 竹庶茅根
  • 酒釀桂花湯圓
  • 宮保蝦仁
  • 招牌祥仔酸菜魚
2021-03-08 168 views
受到其他食評嘅positive comments 和無敵海景所吸引,OpenRice 訂了位吃Sunday Brunch 11:45 am。服務員態度可以,把我們帶到接近海景嘅位置。但真的嚇一跳那張台面還有昨晚剩下來有菜汁漬嘅廢纸。算了吧。看到那個餐牌都是皺皺的,開了不夠幾個月就這樣子不整潔,有一點擔心他們的食物和餐具的清潔情況,有待改善。另外,甜品、點心部分用白色sticker 貼滿,表示沒有供應,感覺真的太地道了。一開始已經對餐廳的印象扣晒分。食物方面:散點了酸菜魚、口水雞、尖椒皮蛋、煙肉高麗菜、薏米水。除了酸菜魚之外,其他都ok。口水雞、尖椒皮蛋的辛辣度剛剛好。份量和上菜速度都ok。而高麗菜我會推薦,真的不錯。可惜主角的酸菜魚就真的不行。魚肉有點梅和散、半點口感也沒有,完全是冰鮮魚片的那種感覺。酸度不足,中辣的辣度不夠。最不能接受的是餐廳內一直播著廣東歌,吵耳的程度和背景歌曲的選擇完全像旺角的茶餐廳。星期日想輕鬆、安靜的吃一頓飯都不行?如果他們故意營造這種MK feel, 我冇話可說,那麼真的浪費了餐廳的地區和海景。埋單$700 兩個人,對川菜餐廳來說算是合理。但對茶餐廳來說就不
食物方面:
散點了酸菜魚、口水雞、尖椒皮蛋、煙肉高麗菜、薏米水。

埋單$700 兩個人,對川菜餐廳來說算是合理。但對茶餐廳來說就不會再幫襯,嘈到有點頭痛和趕客feel

酸菜魚
口水雞
口水雞
2021-03-07 145 views
特登預訂祥仔辣辣近窗口海景位置,呢度環境舒適清靜!晚飯時間都好舒服,而且已尖沙咀地區來講價錢都算比較相宜!叫咗一個招牌二人餐再加尖椒皮蛋同埋核桃迷你包,已經夠三個人食!餐嘅兩個涼拌菜:海蜇頭夠爽脆,口水雞都嫩滑。尖椒皮蛋就真係比較離譜咗一啲只係得4⃣️片皮蛋主打酸菜魚都香口湯底叫咗小辣都係可以嘅!裏面嘅配菜都算比較多!魚片都好新鮮嫩滑,二人餐真係份量十分之足夠!椰菜花都好味但係就比較辣咗啲如果你唔食得辣嘅話,蝦仁脆脆,最唔辣嘅一種!最好味係核桃迷你包!裏便好香合桃蓉加上有啲合桃粒粒一定要熱食啊!食環境比較多一點!一班朋友或者家人食飯慶祝都唔錯!

椰菜花都好味但係就比較辣咗啲如果你唔食得辣嘅話,
蝦仁脆脆,最唔辣嘅一種!

最好味係核桃迷你包!
裏便好香合桃蓉加上有啲合桃粒粒一定要熱食啊!

食環境比較多一點!一班朋友或者家人食飯慶祝都唔錯!
2021-03-05 106 views
尖沙咀黎講算係平食味道有層次 上菜快大愛口水雞酸菜魚 亦夠酸夠辣魚非常滑 公仔面有驚喜大大碟只係 $58-98 祥仔真有計呢個樟茶鴨都唔錯!呢個似西湯,有啲太滑怪怪,味道可以粉皮好薄好滑!整體味道不錯靚景 但亦因上菜太快 沒有次序可言點菜時要留意 甜品點心要特別叫佢後上今次我冇咁做 結果個甜包擺到凍哂先食😅呢個核桃包係好食既 只係我自己擺到凍左先食🥲美中不足 中菜館冇熱茶飲淨係得熱水 靚景窗邊位可以喺訂座時要求 先訂先得 可以揀辣度唔食到太辣 都唔駛擔心 提提 即時入會有$100 coupon 入左會叫套餐都有平
尖沙咀黎講算係平食
味道有層次 上菜快

大愛口水雞

酸菜魚 亦夠酸夠辣
魚非常滑

公仔面有驚喜
大大碟只係 $58-98
祥仔真有計

呢個樟茶鴨都唔錯!

呢個似西湯,有啲太滑怪怪,味道可以

粉皮好薄好滑!

唔食到太辣 都唔駛擔心

提提 即時入會有$100 coupon
入左會叫套餐都有平
2021-03-01 223 views
為左可以用早前海港城coupon,就決定嚟食返餐辣野!呢一間都至少等咗半個鐘⋯⋯但係好想食辣野就冇辦法等吓啦!有二人套餐!就咩都唔使諗啦~我覺得口水雞係入邊最出色!個汁都夠辣~雞肉非常嫩!我覺得可以配碗白飯!小籠包個皮太厚了⋯⋯酸辣水晶粉好開胃~四季豆都好入味☺️全部都係辣㗎🤣對呢碗就失望少少!個湯底真係幾麻,都非常好飲,但係啲牛肉太硬,太乾,唯一扣分嘅地方~整體來講都算OK,環境都算大,服務態度都OK~

有二人套餐!就咩都唔使諗啦~
川味口水雞

我覺得口水雞係入邊最出色!個汁都夠辣~
雞肉非常嫩!我覺得可以配碗白飯!
小籠包

小籠包個皮太厚了⋯⋯
水晶酸辣粉

酸辣水晶粉好開胃~
乾編四季豆

四季豆都好入味☺️全部都係辣㗎🤣
青麻椒牛肉湯

整體來講都算OK,環境都算大,服務態度都OK~
2021-02-27 124 views
對住個海景食川菜都係第一次。食物質素正常,但係有海景關係,價格會稍為偏高。我哋一行四大一小要分兩台坐,叫咗一個酸菜魚二人午餐398,海南雞飯午餐108,再加羊架4件298、炒鱔片198、櫻花蝦炒飯128,埋單1千3百幾,可以用十張海港城餐飲券可 -500就好抵!如果用正價未必會再去食。
對住個海景食川菜都係第一次。
食物質素正常,
但係有海景關係,
價格會稍為偏高。
我哋一行四大一小要分兩台坐,
叫咗一個酸菜魚二人午餐398,
海南雞飯午餐108,
再加羊架4件298、炒鱔片198、櫻花蝦炒飯128,
埋單1千3百幾,
可以用十張海港城餐飲券可 -500就好抵!
如果用正價未必會再去食。
2021-02-06
$300 (Tea)
  • 川味羊架
愛吃辣的我去了海港城新開的《祥仔辣辣》,裝修以紅黑為主,坐窗邊位可以邊看美景邊吃美食真是一流。除了一般川菜,連飲品也是辣椒杯造型超吸睛😍點了一個2人餐,性價比超高。想坐窗邊位的朋友記得預早訂位喔!川味口水雞:滿滿的紅油但不算辣,雞肉嫩滑水晶酸辣粉:花椒味頗濃,味道偏酸,辣度適中,寬粉夠煙韌有咬口香辣金不換蝦球:這餐的MVP,是超美味的香辣蝦球;上菜時看到全碟都是辣椒🌶有點怕,其實沒有很辣啦,是小辣級別,蝦球炸得香脆,肉質彈牙,看起來很大碟的蝦球不消一會兒就吃光了🤤噴火小籠包:辣味吃不太出來,不過包皮很薄,湯汁也滿滿的,整體是好吃的高麗菜豬肉水餃:普通的豬肉水餃外加了蒜蓉,令整體味道提升了不少乾煸四季豆:一向不喜歡吃四季豆的,但這個我超喜歡,四季豆爽脆香甜,牛肉碎惹味,令我一口接一口👍🏻👍🏻迷你核桃包:包夠軟熟,餡料豐富,甜度適中👍🏻緋紅蔓舞:辣椒杯造型夠吸睛🤩其實是沙冰來的,用來解辣不錯喝情迷百香:百香果味酸酸甜甜,十分開胃😋《祥仔辣辣》📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖

川味口水雞:滿滿的紅油但不算辣,雞肉嫩滑

迷你核桃包:包夠軟熟,餡料豐富,甜度適中👍🏻

緋紅蔓舞:辣椒杯造型夠吸睛🤩其實是沙冰來的,用來解辣不錯喝

情迷百香:百香果味酸酸甜甜,十分開胃😋

《祥仔辣辣》
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖