-心思思想食川菜烤魚又唔知食邊間好?不如試吓呢間社交網站出現率好高嘅海景餐廳一邊望住維多利亞港海景一邊嘆美食,梗係要去試吓🤤/▫️自選鴛鴦烤魚口味$368▫️金波羅酸辣味(天堂)+魔鬼地獄味(地獄)一條海鱸魚,食到兩種滋味🔥魚肉肉質軟腍,一啲都唔腥🤭食完烤魚仲可以打邊爐,超惹味呀‼️/—金波羅酸辣味(天堂)—充滿酸菜、菲律賓菠蘿、自製金湯為基底味道酸酸地,幫助中和辣味🔥/—魔鬼地獄味(地獄)—辣味控私心推介‼️🤭採用印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒、普通辣椒干辣味豐富有層次,超惹味!/▫️三國演義—墨魚三色滑 (半份)$58▫️三色墨魚滑製成,超吸睛👀分別為南瓜味、波菜味及原味口感豐富,爽口彈牙😋/▫️雪花肥牛卷$88▫️打邊爐又點可以唔食雪花肥牛肉質嫩滑,充滿牛味🐮用兩款湯底都一樣咁好味👍🏻/▫️咕嚕咕嚕元氣九宮格$188▫️上枱時店員會將水倒入乾冰製造夢幻仙境嘅效果🫧九宮格包括大眾喜愛嘅前菜🥰麻辣蓮藕、甜蜜BB茄、麻辣雞翼尖、跳水一口牛舌、蒜泥拍雲耳及酸辣泡大白菜等等部分配菜改名亦用咗主廚熱愛嘅「金庸小說」作主題/▫️咕嚕咕嚕圍爐肆甜$198▫️食完一連串味蕾衝擊食物最後梗係要食埋甜品🤤川菜經典甜品透心涼「桂花
心思思想食川菜烤魚又唔知食邊間好?
不如試吓呢間社交網站出現率好高嘅海景餐廳
一邊望住維多利亞港海景
一邊嘆美食,梗係要去試吓🤤
▫️自選鴛鴦烤魚口味$368▫️
金波羅酸辣味(天堂)+魔鬼地獄味(地獄)
一條海鱸魚,食到兩種滋味🔥
魚肉肉質軟腍,一啲都唔腥🤭
食完烤魚仲可以打邊爐,超惹味呀‼️
—金波羅酸辣味(天堂)—
充滿酸菜、菲律賓菠蘿、自製金湯為基底
味道酸酸地,幫助中和辣味🔥
—魔鬼地獄味(地獄)—
辣味控私心推介‼️🤭
採用印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒、普通辣椒干
辣味豐富有層次,超惹味!
▫️三國演義—墨魚三色滑 (半份)$58▫️
三色墨魚滑製成,超吸睛👀
分別為南瓜味、波菜味及原味
口感豐富,爽口彈牙😋
▫️雪花肥牛卷$88▫️
打邊爐又點可以唔食雪花肥牛
肉質嫩滑,充滿牛味🐮
用兩款湯底都一樣咁好味👍🏻
部分配菜改名亦用咗主廚熱愛嘅「金庸小說」作主題
▫️咕嚕咕嚕圍爐肆甜$198▫️
食完一連串味蕾衝擊食物
最後梗係要食埋甜品🤤
川菜經典甜品透心涼「桂花冰粉」
加入新鮮水果、爆珠,一啖食出豐富口感
旁邊有小吃「金滿地糍粑」
由糯米做成嘅糍粑,沾上黃豆粉及黑糖
新鮮整起仲係熱辣辣
煙煙韌韌,煙韌控一定中意!!❤️
▫️洛柚柚(1.3L)$48▫️
飲品上枱真係「嘩」一聲
足足1.3L!好吸睛好igable📸
以洛神花、柚子蜜同梳打為主
酸酸甜甜好解辣,兩者加埋個味道原來好夾😋
▫️菠蘿Me(1.3L)$48▫️
呢杯好fresh好清新🌱
由蜜瓜、菠蘿同梳打為主
有濃厚果香味🍈🍍
甜味有效中和食物嘅辣味
望住海景嘆川菜🌊
咁多位麻辣控記得要bookmark定下次去啦!
㊙️海景位好搶手!記得記得記得要訂座📱
自選鴛鴦烤魚口味
自選鴛鴦烤魚口味
咕嚕咕嚕元氣九宮格
三國演義—墨魚三色滑 (半份)
雪花肥牛卷
菠蘿Me/洛柚柚
咕嚕咕嚕圍爐肆甜
🐟自選鴛鴦烤魚口味 (海鱸魚) $328揀咗金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味一條魚就食到兩款唔同味道,啱晒貪心嘅我🙈 海鱸魚都幾大條,好又肉已經煎香咗先放入去烤,真係一啲泥味都冇肉啖啖肉🤤🍍【金菠蘿酸辣】湯底係用新鮮嘅菠蘿煮嘅金湯,飲落味道甜甜地酸酸地好開胃,帶有微微嘅辣,菠蘿嘅清解辣得嚟能中和返味😈【魔鬼地獄】用晒三種辣椒,印度同中國嘅魔鬼辣椒加埋普通辣椒乾🌶個辣唔會死辣,椒香味濃,個湯底所有野都用原材料做所以唔會好多紅油浮喺面,食完都唔會口渴👍🏻🦑三國演義 - 墨魚三色滑 (半份) $58就咁睇落去整成一塊塊方形,估唔到咁爽滑🙈 用新鮮墨魚滑整成三個色嘅南瓜味、原味同菠菜味,雖然食唔出呢3個味分別😅 但就認真好爽口好彈🦷🐂雪花肥牛卷 $88一碟有8卷,每片一捲開其實好長好大塊,而且佢唔係好薄切嗰隻,份量夠晒兩人👩🏻‍🤝‍👨🏼肥牛係啲厚度咬落有口感,牛味都幾濃郁,唔會太肥,半肥瘦唔怕食到好溜🍱咕嚕咕嚕元氣九宮格 $188食川味辣野點都要叫啲涼茶解吓辣,九宮格有晒8款時令嘅涼菜,今日我地有一口牛舌、豬耳仔、蒜泥拍青瓜🥒雲耳同鴨腎等等,中間嗰格放咗啲乾冰😶‍🌫️ 飄晒啲煙咁岩晒打卡📸🍹勁
🐟自選鴛鴦烤魚口味 (海鱸魚) $328
揀咗金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味

🦑三國演義 - 墨魚三色滑 (半份) $58

🐂雪花肥牛卷 $88

🍱咕嚕咕嚕元氣九宮格 $188
食川味辣野點都要叫啲涼茶解吓辣,

🍹勁量1.3公升解辣特飲 $48/杯
真係好好好大杯,單手拎到手都震埋😆 最正係好夠凍,唔係因為爆冰,係個杯keep 個溫度keep 得好好,飲極啲冰都唔會溶晒水晒,大大杯都唔怕慢慢飲
🍊【自柑墮樂】有金橘、檸檬、菠蘿溝可樂,飲落仲咸檸樂,又多汽,反而菠蘿味唔係好飲得出,真係好解辣
🍍【菠蘿Me】蜜瓜、菠蘿溝雪碧,呢杯就好似飲緊蜜瓜汽水咁🍈 菠蘿味同菠蘿好夾,成杯都好fresh,鍾意蜜瓜味嘅一定要試,一啲都唔會怕好甜,好解渴

🏺咕嚕咕嚕圍爐肆甜 $168
川菜嘅甜品食完辣一定揀冰粉,一上台已經好吸晴好靚🤩 桂花味嘅冰粉上面有啲水果粒同唔同味嘅爆珠,冰粉微甜好爽滑,則邊仲有4條「金滿地糍粑」🍡煎到外脆內軟,加埋黃豆粉同黑糖漿食,糯米味好香,口感軟糯,另外仲有士多啤梨🍓龍酥糖😳 欣賞呢到嘅甜品同野飲所有都唔會太甜,做到清新口感,對於食完咁濃味嘅辣魚balance番個味覺真係好幫到手💯
2023-06-20 34 views
胃口淡淡!我今天到訪了尖沙咀一間主打川菜的餐廳「禮仔辣辣」與友人品嚐這頓豐富晚餐❗餐廳坐擁維港海景,座音寬敞舒適!⭐️ 以下係我們惠顧了晚市料理:🌸鴛鴦烤魚金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚)以新鮮的菲律賓菠蘿和自製金湯為基底,味道酸辣;而魔鬼地獄以三種辣椒調製而成,味道辛香麻辣,魚肉鮮甜。🌸三國演義-墨魚三色滑 (半份) 以三色分別為南瓜味、波菜味及原味墨魚滑製成,爽口彈牙。🌸咕嚕咕嚕元氣九宮格這款菜式包含了麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、甜蜜BB茄、招牌撈起麻辣手撕雞、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、蒜泥拍黃瓜雲耳及酸辣泡大白菜,伴以乾冰夢幻的擺盤方式,賣相精緻。🌸雪花肥牛卷雪花肥牛卷肉質鮮嫩,味道香濃。🌸勁量1.3公升的特色飲品菠蘿Me(蛋瓜.菠蘿.雪碧)集蜜瓜、菠蘿和梳打於一身,味道清新!藕遇熱情鳳梨(百香果.菠罐.蓮藕)集百香果、菠蘿和蓮藕於一身,味道香鮮。🌸咕嚕咕嚕圍爐肆甜這是一款爽滑的桂花冰粉,拌紅糖糍粑,口感軟糯,味道香甜。

餐廳坐擁維港海景,座音寬敞舒適!

⭐️ 以下係我們惠顧了晚市料理:

🌸鴛鴦烤魚
金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚)

🌸三國演義-墨魚三色滑 (半份)
以三色分別為南瓜味、波菜味及原味墨魚滑製成,爽口彈牙。

🌸咕嚕咕嚕元氣九宮格

🌸雪花肥牛卷
雪花肥牛卷肉質鮮嫩,味道香濃。

🌸勁量1.3公升的特色飲品
菠蘿Me(蛋瓜.菠蘿.雪碧)
集蜜瓜、菠蘿和梳打於一身,味道清新!

藕遇熱情鳳梨(百香果.菠罐.蓮藕)
集百香果、菠蘿和蓮藕於一身,味道香鮮。

🌸咕嚕咕嚕圍爐肆甜
這是一款爽滑的桂花冰粉,拌紅糖糍粑,口感軟糯,味道香甜。

2023-06-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
LCX呢間新派🌶️川菜館有無敵維港🌃景之外,出品十分之有創意🤩又好味,仲好啱📸打卡添!呢度嘅裝修亦都幾😎型格,而且地方都好大👍好闊落,不過如果要坐近🪟窗口享受無敵海景🌊嘅話,因為位置唔多最好📞訂位時問吓有冇。咕嚕咕嚕😍元氣九宮格有八款不同嘅🤤特色前菜,中間仲有乾冰🧊營造出煙霧🌫️離漫嘅浪漫🥰感覺。增量版1.3公升解辣🌶️特飲只係💰$48/杯,超巨型勁抵飲😆。菠蘿Me係蜜瓜🍈、菠蘿🍍加雪碧,入口好清爽解辣🌶️一流。藕遇熱情🍍鳳梨入面有百香果、菠蘿🍍、蓮藕同埋梳打,沙冰🍧狀口感豐富有層次。自選鴛鴦🔥烤魚有五款口味可以揀,另外酸、辣🌶️、麻度同埋魚🐟種都可以自選,十分之貼心☺️。我哋揀咗金波羅🍍酸辣味拼魔鬼🌶️地獄味江團魚,🐟魚肉十分之嫩滑入味😋。金波羅🍍酸辣味道好香甜,因為用咗新鮮菲律賓菠蘿🍍加佢哋自製嘅金湯🥣,酸、辣、鮮俱備。魔鬼🌶️地獄味道濃郁,佢個🥣湯底揉合咗🇮🇳印度魔鬼😈辣椒、中國🇨🇳魔鬼辣椒和一般嘅🌶️辣椒乾,辣🥵得有層次。雪花肥牛🐂卷放入烤魚湯🥣底淥一淥肥美可口🤤。呢個叫🪭三國演義嘅其實係🦑墨魚三色滑,三層唔同顏色嘅分別係😍原味、波菜🥬味同埋南瓜🎃味,入口層次分明爽口彈牙🦷,感覺幾特別。甜品🍮咕

菠蘿Me係蜜瓜🍈、菠蘿🍍加雪碧,入口好清爽解辣🌶️一流。

雪花肥牛🐂卷放入烤魚湯🥣底淥一淥肥美可口🤤。

甜品🍮咕嚕咕嚕圍爐肆甜係勁大🥣碗嘅桂花冰粉,入面仲有超多士多啤梨🍓粒、藍莓🫐同埋雜錦爆珠🤩,入口香甜口感勁豐富🥰,再伴上黑糖糍粑同埋🐲龍鬚糖,極緻滿足👍。

Type of Meal
Dinner
想食高級啲又坐得舒服嘅中餐,呢間祥仔辣辣絕對係好選擇。唔單只係尖沙咀海運大廈,好容易去,入到去仲有落地大玻璃窗,睇到維港景色。今日同好朋友專程嚟咗呢度試吓烤魚!率先上場嘅係咕嚕咕嚕元氣九宮格 。九種川式前菜,啱晒乜都想食下嘅我哋。而且份量都唔少,好抵食!然後就到主角:鴛鴦烤魚,一次過試兩隻味。食烤魚,梗係要食酸同辣味!我哋揀咗金波羅酸辣味同魔鬼地獄味。唔係好食得辣嘅我哋,揀咗小辣。兩邊湯底都好入味,而且條魚炸烤過,完全冇腥味,但係啲肉仲係保持到好嫩,又夠多肉,而且海鱸魚嘅骨都唔會太細條,啱哂想啖啖肉嘅我哋!除咗主菜食魚,我哋仲試咗三色墨魚三色滑 (半份) 。好彈牙,食得出好新鮮,睇得又食得。而雪花肥牛卷都好新鮮,睇嚟係新鮮刨出來見到隔籬枱都係點左勁量1.3公升特色飲品。我哋都唔執輸!我哋試咗自柑墮樂同埋藕遇熱情鳳梨。唔單止份量夠勁,仲好好味,解辣解膩一流。最後再嚟多一樣有有睇頭嘅咕嚕咕嚕圍爐肆甜。特別鍾意佢嘅焦糖糍粑,非常出色。而桂花冰粉淡淡桂花香,加埋爆醬粒粒,酸酸甜甜,為成餐畫上完美句號!

今日同好朋友專程嚟咗呢度試吓烤魚!

估唔到食烤魚都有種高級嘅感覺💎 呢間餐廳一路都好想試😋 新推出咗烤魚菜色就岩曬食辣既我🌶️ 主打辣味菜嘅呢間餐廳既辣一D都唔普通❤️‍🔥調味有心思喺外面食唔到仲有無敵維港海景做陪襯🌃 真係一個與別不同嘅烤魚體驗🎇⭐️ 金菠蘿酸辣烤魚 🍍⭐️ 魔鬼地獄烤魚 👹兩款烤魚嘅調味都好獨特外面食唔到😋 咁菠蘿湯底酸酸甜甜仲有菠蘿塊💛 比我想像中清爽而唔會太辣 魔鬼地獄湯底混合咗三種魔鬼辣椒🫑 辣味強得過癮有層次🥘 海鱸魚肉質嫩滑份量豐富⭐️ 墨魚三色滑 🦑⭐️ 雪花肥牛卷 🥩個湯底咁正梗係加料當火鍋漉吓先🍲 墨魚滑爽口彈牙仲好有特色加咗南瓜同菠菜味🥬雪花肥牛嘅肥瘦適中牛味配上湯汁好配合🐮⭐️ 咕嚕咕嚕元氣九宮格 🍱一次過可以試晒唔同嘅配菜😛 特別係上碟嘅時候有騰雲駕霧嘅效果⛅️原來用咗金庸小說咗主題打卡程度十足📷⭐️ 自柑墮樂 🥤⭐️ 洛柚柚 🌺每杯飲品都有1.3公升既份量🤪 夠曬下火解辣🔥 菠蘿檸檬配上可樂嘅配搭好Fresh🍋 令一杯嘅洛神花配上柚子蜜🍊酸酸甜甜好開胃⭐️ 咕嚕咕嚕圍爐肆甜🍭一次過可以試晒凍同熱嘅甜品😝 桂花冰粉口感透心涼🍧 糍粑嘅口感煙韌🍡配上果子有特別嘅口感好滿足
金菠蘿酸辣烤魚

金菠蘿酸辣烤魚
墨魚三色滑
自柑墮樂
2023-06-17 32 views
最近尖沙咀海運大廈新開左祥仔辣辣之前已經鍾意食佢哋嘅酸菜魚 新分店仲可以望住維港景色 仲推出咗烤魚 等我試吓先-▫️自選鴛鴦烤魚口味 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚) 佢哋嘅烤魚非常特別 有兩個爐一條魚但有齊兩種滋味 真係好特別嘅體驗✨-✨金菠蘿酸辣以新鮮的菲律賓菠蘿和自製金湯為基底 味道獨特清新又酸又辣 既能酸辣解辣 又能中和返味🥰如果唔係好食得辣嘅朋友非常好適合-✨魔鬼地獄則以三種辣椒為主打 包括印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒和普通辣椒干🌶️平靜我最鍾意食辣 非常鍾意佢哋嗰種辣度🔥絕對是辣味控的最愛 推介各位愛辣之人一定要試😋主廚強力推薦的金菠蘿酸辣 · 魔鬼地獄味道組合係《辣辣》入面必須要試嘅菜式‼️-▫️三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)以鮮香滑溜的三色墨魚滑製成 三隻顏色望落好特別分別為南瓜味、波菜味及原味 放入湯底吸收晒啲湯汁 而且墨魚滑口感爽口彈牙-▫️雪花肥牛卷絕對係火鍋必備嘅配料 我就鍾意將佢放落麻辣湯底吸收晒啲汁好好食呀😋🔥-▫️咕嚕咕嚕元氣九宮格 喺一道包羅萬有的招牌配菜 九宮格入面有麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、甜蜜BB茄、招牌撈起麻辣手撕雞、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、
最近尖沙咀海運大廈新開左祥仔辣辣
之前已經鍾意食佢哋嘅酸菜魚
新分店仲可以望住維港景色
仲推出咗烤魚 等我試吓先
▫️自選鴛鴦烤魚口味 :
金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚)
佢哋嘅烤魚非常特別 有兩個爐
一條魚但有齊兩種滋味 真係好特別嘅體驗✨
✨金菠蘿酸辣
以新鮮的菲律賓菠蘿和自製金湯為基底 味道獨特清新
又酸又辣 既能酸辣解辣 又能中和返味🥰
如果唔係好食得辣嘅朋友非常好適合
✨魔鬼地獄
則以三種辣椒為主打
包括印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒和普通辣椒干🌶️
平靜我最鍾意食辣 非常鍾意佢哋嗰種辣度🔥
絕對是辣味控的最愛 推介各位愛辣之人一定要試😋
主廚強力推薦的金菠蘿酸辣 · 魔鬼地獄味道組合
係《辣辣》入面必須要試嘅菜式‼️
▫️三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)
以鮮香滑溜的三色墨魚滑製成 三隻顏色望落好特別
分別為南瓜味、波菜味及原味
放入湯底吸收晒啲湯汁 而且墨魚滑口感爽口彈牙
▫️雪花肥牛卷
絕對係火鍋必備嘅配料 我就鍾意將佢放落麻辣湯底
吸收晒啲汁好好食呀😋🔥
▫️咕嚕咕嚕元氣九宮格
喺一道包羅萬有的招牌配菜
九宮格入面有麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、甜蜜BB茄、
招牌撈起麻辣手撕雞、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、
蒜泥拍黃瓜雲耳及酸辣泡大白菜
中間一格仲有乾冰 有一種騰雲駕霧嘅感覺
賣相極富有特色與代表性 絕對係一味相機食先嘅菜式😍
㊙️主廚熱愛的「金庸小說」所以部份菜式以入面嘅主題命名
▫️勁量1.3公升的特色飲品
祥仔辣辣推出咗勁量1.3公升嘅飲品
飲品一上枱嘅時候真係不禁「嘩」一聲🤣
飲品仲大過我個頭 見到真係覺得好治療
而且真係好爽 就算食幾辣都唔怕 因為有一大杯飲品可以慢慢飲🤭
我就試咗兩杯飲品 兩杯都好清新
✨自柑墮樂
係一杯解辣神器 以金橘、檸檬、菠蘿和可樂混合而成
飲落去好有鹹柑桔嘅感覺 而且真係非常解辣🌶️
不經不覺我都差唔多飲晒🤭
✨菠蘿Me
飲品以蜜瓜、菠蘿和梳打混合而成
味道好輕盈好fresh 配搭烤魚一齊飲好爽😋
作為飯後甜品真係好正🥰
而且仲有我最鍾意食金滿地糍粑
糍粑表面舖上黃豆粉同黑糖 最鍾意嗰種煙韌嘅口感
再加上時令甜點兩食簡單點綴 令整體口感更為豐富🥰
Modern Sichuan cuisine with seaviewb@Harbour City,TST9-Cube Appetizers咕嚕咕嚕元氣九宮格 HKD$188there are over 70 appetizers in this restaurant,this 9-Cube Appetizers selected the most representative ones.I loveeeeee the Chilled Crystal Ham(肴肉)very collagenic(麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、甜蜜BB茄、招牌撈起麻辣手撕雞、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、蒜泥拍黃瓜雲耳及酸辣泡大白菜)2 flavours grilled fish自選鴛鴦烤魚口味 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 HKD$$368..there are 3 types of fishes to choose from I.e.( Seabass,Longsout Catfish and Sabah Grouper )..enjoying the grilled fish in 2 differen

9-Cube Appetizers
HKD$188

2 flavours grilled fish
自選鴛鴦烤魚口味 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味
HKD$$368
enjoying the grilled fish in 2 different flavour!
we chose the "Sweet and sour pineapple "and "Devil hell"

"Sweet and sour pineapple grilled fish"【金菠蘿酸辣烤魚】
use fresh Philippine pineapple,sweet and sour in taste,suit for the hor summer,can help you taste the original taste of the fish
"Devil hell grilled fish"【魔鬼地獄烤魚】

use 3 types of chilli. I.e. Indian chilli Chinese chilli and dried chilli to create complex tantalizing kick!

Virgin Nothing
【菠蘿Me】
HKD$48
with Melon ,Pineapple ,Sprite
融合了蜜瓜、菠蘿和梳打,味道輕盈清新,讓你陶醉其中!

First Met
【藕遇熱情鳳梨】
HKD$48
with Passion Fruit · Pineapple · Lotus Root · Soda
結合了百香果、菠蘿和蓮藕,口感豐富,讓人回味無窮
all drinks are 1.3L humongous portion to help you quench the thirst!

sliced beef
雪花肥牛卷
HKD$88
fresh,tender,high quality

Mashed cuttlefish
三國演義 - 墨魚三色滑
HKD$58
with spinach,pumpkin and original flavour,quite special
三色墨魚滑製成,分別為南瓜味、波菜味及原味

Ice jelly and 2 seasonal dessert
HKD$198

with deep fried sticky rice sticks drizzle with black sugar
2 cute fruit liked red bean pastry
and natural ice jello
i loveeee the red bean pastry and the sticky rice stick with a bite!
📍"Ricky's Spicy Kitchen" (祥仔辣辣) located in Shop 32, 3/F, LCX, Ocean Terminal, Harbour City, 3-27 Canton Road, Tsim Sha Tsui
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
$465 (Dinner)
2023-06-14 60 views
係海港城行街聞到超香烤魚味🤭😂誤打誤撞入左呢間海景餐廳食烤魚😜不過今日有郵輪,所以睇到隻船就睇唔到海😭坐低先發現原來烤魚係最近新推出既菜式,除左烤魚仲有其他配料都係新推出✅.🥢鴛鴦烤魚 $328烤魚分左5種口味,可自選1/2種,今次我就擇左「金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚)」,食烤魚一定只叫海鱸魚,最少骨又好肉。金波羅酸辣味好特色,用左新鮮菲律賓菠蘿同自製金湯為基底,味道好清新又Fresh,口感酸辣又解辣,因為中和返個辣味,所以唔會太辣。魔鬼地獄味真心好辣!因為加左幾種辣椒,包括:印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒和普通辣椒干,好惹味。.🥢咕嚕咕嚕元氣九宮格 $188有選擇困難症既我一開始就點左呢個😂因為有齊幾款涼菜,好抵食大碟!包括有:麻辣花生、冰鎮話梅涼瓜、甜蜜BB茄、招牌撈起麻辣手撕雞、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、蒜泥拍黃瓜雲耳及酸辣泡大白菜.🥢墨魚三色滑 $88🥢雪花肥牛卷 $88烤魚配料我地加左以上兩款,幾欣賞個墨魚三色滑,好彈牙爽甜,係用左三種味+墨魚滑整成,分別係南瓜味、波菜味同原味。.🥢自柑墮樂$48🥢洛柚柚$48野飲先係呢度既重點😍😍,$48/杯有1.3L ,上台時我
🥢鴛鴦烤魚 $328

🥢咕嚕咕嚕元氣九宮格 $188

🥢墨魚三色滑 $88
🥢雪花肥牛卷 $88

🥢自柑墮樂$48
🥢洛柚柚$48
野飲先係呢度既重點😍😍,$48/杯有1.3L ,上台時我勁驚訝🙀因為真係大杯到好誇張!「自柑墮樂」係柑橋檸檬x菠蘿x可樂,甜甜酸酸咁。「洛柚柚」就係洛神花x柚孑蜜,呢杯比較清新啲,解辣一流。

🥢咕嚕咕嚕圍爐肆甜 $168
桂花冰粉+爆爆珠+士多啤梨🍓藍莓🫐,食落清涼又透心涼。側邊仲有黑糖糍粑,煙韌彈牙唔痴牙。兩者配埋一齊食真係大滿足🤭

海港城黎講價錢一啲都唔貴!尤其烤魚真係好好食!野飲又好大杯😂🤭海港城食辣野不二之選🥹

餐廳係海運大廈內,靠窗位置仲可以睇海景,最近出咗烤魚及新菜式。星期五晚市非常多人,如果打算星期五或假日食最好提前book位。🌟鴛鴦烤魚 : 金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (海鱸魚) $328想試唔同口味可以叫鴛鴦,金菠蘿酸辣以自製金湯及新鮮菠蘿為底,味道又辣又清新,可以中和返啲辣味。魔鬼地獄加咗三種辣椒,非常香辣惹味。我唔算好食得辣比較鍾意金波羅🌟三國演義 - 墨魚三色滑 (半份) 三色墨魚滑係南瓜味、波菜味及原味,墨魚滑滑溜爽彈🌟咕嚕咕嚕元氣九宮格 上菜之後店員會喺乾冰上加水,飄出煙霧,賣相非常吸引。四季豆、豬耳、蘿蔔、蓮藕、雞翼尖、雲耳、牛舌等。有辣有唔辣,都幾開胃🌟雪花肥牛卷 肥牛質素都正常🌟自柑墮樂以金橘、檸檬、菠蘿和可樂混合而成🌟洛柚柚則以洛神花、柚子蜜和梳打為主,甜酸解辣食辣野點可以唔叫飲品,餐廳特色1.3公升的特飲,嚟到真係超大杯!🌟咕嚕咕嚕圍爐肆甜 好靚既甜品,桂花冰粉上面放咗爆珠同水果,冰粉本身冇咩味,呢款係冇加黑糖,主要都係靠爆珠嘅味。金滿地糍粑,沾上黑糖,香甜軟糯。仲會有時令甜點兩食

🌟三國演義 - 墨魚三色滑 (半份)
三色墨魚滑係南瓜味、波菜味及原味,墨魚滑滑溜爽彈

🌟咕嚕咕嚕元氣九宮格
上菜之後店員會喺乾冰上加水,飄出煙霧,賣相非常吸引。

🌟雪花肥牛卷
肥牛質素都正常

🌟自柑墮樂
以金橘、檸檬、菠蘿和可樂混合而成
🌟洛柚柚
則以洛神花、柚子蜜和梳打為主,甜酸解辣

🌟咕嚕咕嚕圍爐肆甜
金滿地糍粑,沾上黑糖,香甜軟糯。
仲會有時令甜點兩食
2023-06-12 82 views
🐸🐸喜歡吃魚要食魚就會諗起祥仔辣辣 佢地既辣辣烤魚可以開邊做到兩隻味江團魚油脂豐富肉質嫩滑就係🐸🐸既至愛9⃣元氣九宮格樣樣有啲既餐前小食豬耳,雞翼尖,青瓜等有辣有唔辣精緻得黎又好味🥰🍍金菠蘿酸辣酸辣就食得多金菠蘿酸辣比起一般酸辣更加酸但係就帶甜味食得出既菠蘿果香係餐廳最多人鐘意既口味🌶️魔鬼地獄揀左少麻少辣,味道正宗值得一提嘅係湯底嘅油唔會好多食完唔使諗減肥啦~🇮🇪三國演義即係三色墨魚滑黃白綠三色非常搶眼一份墨魚滑就食到三款唔同口感同口味~推介!🐮雪花肥牛卷唔好睇肥牛卷得六件其實每卷都由2到3片厚切肥牛卷成份量十足有牛香牛肉嫩滑得黎帶有少少筋口感100分🥤去親食辣野都至少點2杯野飲呢度就有XXXL size既飲品每杯1.3L!!幫手解辣就最啱~自柑墮樂 洛柚柚都勁正
🐸🐸喜歡吃魚
要食魚就會諗起祥仔辣辣
佢地既辣辣烤魚可以開邊做到兩隻味
江團魚油脂豐富肉質嫩滑
就係🐸🐸既至愛

9⃣元氣九宮格
樣樣有啲既餐前小食
豬耳,雞翼尖,青瓜等
有辣有唔辣

但係就帶甜味
食得出既菠蘿果香
係餐廳最多人鐘意既口味

🌶️魔鬼地獄
揀左少麻少辣,味道正宗
值得一提嘅係
湯底嘅油唔會好多
食完唔使諗減肥啦~

🇮🇪三國演義
即係三色墨魚滑
黃白綠三色非常搶眼
一份墨魚滑就食到三款唔同口感同口味~推介!

🐮雪花肥牛卷
唔好睇肥牛卷得六件
其實每卷都由2到3片厚切肥牛卷成
份量十足有牛香
牛肉嫩滑得黎帶有少少筋
口感100分

🥤去親食辣野都至少點2杯野飲
呢度就有XXXL size既飲品
每杯1.3L!!
幫手解辣就最啱~
自柑墮樂 洛柚柚都勁正
[ 祥仔辣辣 ]之前食過祥仔辣辣覺得質素唔錯,近排見到新推出鴛鴦口味烤魚可以同時間食,幾得意咁😬😬,LCX分店仲有海景位,即刻約埋朋友去食🤤。✿ 元氣九宮格 (時令精選) $188先嚟個用料極豐富嘅前菜,呢款前菜啱哂選擇困難症嘅你,選用時令食材,包括有冰鎮話梅涼瓜、蒜泥拍黃瓜雲耳&花雕醉雞翼尖等等,款款都惹味可口,同朋友share食啱哂。✿ 辣辣烤魚🐟🐟 $368選用江團魚,第一次同一時間食兩款口味嘅烤魚,金菠蘿酸辣口味酸酸辣辣,幾過癮,食完魚仲有大大嚿菠蘿食🍍,好鮮甜呀。另外魔鬼地獄用咗好多魔鬼辣椒🌶️,食落非常香口。仲有大豆芽、蓮藕片、蒿筍片&黑木耳等配料,好豐富。✿ 雪花肥牛卷 $88雪花肥牛紋理非常靚,食落牛味濃郁,而且份量都幾多。✿ 三國演義 (墨魚三色滑) 半份 $58墨魚滑好香墨魚味🦑,爽口彈牙,而且三色🤍💛💚賣相好靚💖。✿ 菠蘿Me (蜜瓜•菠蘿•雪碧) 1.3L $48✿ 藕遇熱情鳳梨 (百香果•菠蘿•蓮藕) 1.3L $48食辣野極需要飲品💦💦呢2款超巨型嘅飲品只係$48杯,價錢嚟講好抵飲。菠蘿Me用咗雪碧做base,啖啖梳打再配上菠蘿同蜜瓜,好香甜清新。另一款沙冰配
[ 祥仔辣辣 ]

✿ 元氣九宮格 (時令精選) $188
先嚟個用料極豐富嘅前菜,呢款前菜啱哂

✿ 辣辣烤魚🐟🐟 $368

✿ 雪花肥牛卷 $88
雪花肥牛紋理非常靚,食落牛味濃郁,而且份量都幾多。

✿ 三國演義 (墨魚三色滑) 半份 $58
墨魚滑好香墨魚味🦑,爽口彈牙,而且三色🤍💛💚賣相好靚💖。

✿ 菠蘿Me (蜜瓜•菠蘿•雪碧) 1.3L $48
✿ 藕遇熱情鳳梨 (百香果•菠蘿•蓮藕) 1.3L $48
食辣野極需要飲品💦💦呢2款超巨型嘅飲品只係$48杯,價錢嚟講好抵飲。菠蘿Me用咗雪碧做base,啖啖梳打再配上菠蘿同蜜瓜,好香甜清新。另一款沙冰配上百香果,解辣一流。

總結🫦
鴛鴦口味烤魚非常推介,創新又好味,食物擺盤都好靚,啱哂嚟同朋友食野打卡📸📸。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
祥仔辣辣
地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
電話: 28188988
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-06-11 42 views
早幾日心血來潮想食酸菜魚吾理37廿一即刻上網訂枱約朋友食訂的時候備註寫預留窗口位可惜有郵輪睇吾到海坐下問服務員午市的酸菜魚有幾大份佢地就問你有幾多人食多人的話佢地會不停hardsale 佢地的2人餐由於我地3個女仔食野又吾會好多一於吾理佢散叫元氣九宮格(時令精選)豬耳、牛舌、青瓜、木耳、淆肉、荀、雞腎、好似韓式泡菜的娃娃菜巴蜀辣子雞辣辣地停吾到口甘不停食成為左主菜甘🤣🤣招牌祥仔酸菜魚配米線小吃-涼拌貢菜-蒜香酸辣牛舌-麻辣豬耳食物可選有辣不辣辣度: 微辣、小辣、中辣、大辣即時join 嘛foodie app member 可以再平少少
早幾日心血來潮想食酸菜魚

佢地就問你有幾多人食
多人的話佢地會不停hardsale 佢地的2人餐

由於我地3個女仔食野又吾會好多
一於吾理佢散叫

元氣九宮格(時令精選)

巴蜀辣子雞

小吃-涼拌貢菜
-蒜香酸辣牛舌
-麻辣豬耳

食物可選有辣不辣
辣度: 微辣、小辣、中辣、大辣

2023-06-10
$163 (Lunch)
  • 巴蜀辣子雞
2023-06-11 43 views
海港城海景烤魚前菜咕嚕咕嚕元氣九宮格 最好食係冰鎮話梅涼瓜,夏天食好開胃麻辣手撕雞同一口牛舌都好好食,我好鐘意鴛鴦烤魚菠蘿酸辣烤魚用新鮮既菲律賓菠蘿,酸酸地辣辣地,吾算太辣, 用海鱸魚,魚肉好滑,唔算多骨魔鬼地獄烤魚有三款辣椒,印度辣椒中國辣椒同辣椒干辣得好有層次,超正雪花 肥牛卷食烤魚點可以無牛肉,牛肉雪花分布平均,肉質鮮嫩,軟滑多汁墨魚三色滑 (半份)白色原味黃色南瓜味綠色波菜味好特別,又彈牙特色飲品 金橘、檸檬、可樂蜜瓜菠蘿梳打超大杯,成1.3L ,打卡一流清新好味,好冰涼
海港城海景烤魚

前菜
咕嚕咕嚕元氣九宮格
最好食係冰鎮話梅涼瓜,夏天食好開胃
麻辣手撕雞同一口牛舌都好好食,我好鐘意

鴛鴦烤魚
菠蘿酸辣烤魚
魔鬼地獄烤魚
有三款辣椒,印度辣椒中國辣椒同辣椒干
辣得好有層次,超正

雪花 肥牛卷
食烤魚點可以無牛肉,牛肉雪花分布平均,肉質鮮嫩,軟滑多汁

墨魚三色滑 (半份)
白色原味

蜜瓜菠蘿梳打
超大杯,成1.3L ,打卡一流
清新好味,好冰涼
2023-06-10 38 views
今日去到海港城, 好似好耐都無食辣野, 一於入去哩間祥仔辣辣啦!🍴見到好多食個「自選鴛鴦烤魚」,無理由唔食🤣烤魚有金波羅酸辣味同埋魔鬼地獄味,魚肉鮮美,多肉!一次滿足又想食酸又想食辣嘅朋友👍🏻👍🏻個人好中意酸嗰邊,有菠蘿,好醒胃😍🍴仲有南瓜味、波菜味同埋原味嘅「墨魚三色滑」,好彈牙好滑嫩,食完烤魚打邊爐一流👍🏻🍴前菜方面,有個勁打卡able嘅「咕嚕咕嚕元氣九宮格」,有九種唔同嘅菜式,上台嘅時候煙霧離漫,好似騰雲駕霧咁,影相一流🤣🤣 佢嘅酸辣泡大白菜同一口牛舌都好好味😋🍴飲品方面亦非同凡響,因為每杯有1.3L!!! 食完辣野解辣一絕🥳我地叫左解辣神器「自柑墮樂」同埋口感豐富嘅「藕遇熱情鳳梨」冰沙,正😄🍴最後,唔少得試下佢哋嘅甜品-「咕嚕咕嚕圍爐肆甜」,有清甜爽滑嘅桂花冰粉同埋四川小吃「金滿地糍粑」,整體唔太甜又解辣,完全係好好嘅收尾😝