2023-06-29
好耐冇行 海運大廈的 LCX,為左追逐大黃鴨的尾巴,搵咗一間餐廳有海景看到的 祥仔辣辣 安頓坐下來,舒舒服服睇維港夜景。祥仔辣辣 地方寬敞,座位舒服,服務細心,餐廳新增烤魚菜式,一坐低已經聞到香噴噴的麻辣味,好想試吓!咕嚕咕嚕元氣九宮格(時令精選)打卡菜式,相機食先,乾冰湧出來好似騰雲駕霧的感覺,擺盤賣相一流。富有特色的配菜,都好好味,選擇包羅萬有非常多,主廚挑選時令主題招牌菜。冰鎮話梅涼瓜、跳水一口牛舌、捧打豬八戒、蒜泥拍黃瓜🥒雲耳、酸辣泡大白菜,各有特色,好特別又彈牙,夏天食好開胃。辣辣烤魚哈!估唔到烤魚都可以自選鴛鴦口味嘅。店長強力推薦的【金菠蘿酸辣 · 魔鬼地獄】味道組合,祥仔辣辣 必食之選!烤魚有驚喜的口味我揀咗金波羅酸辣味 + 魔鬼地獄味 (江團魚) 。賣相漂亮,顏色色彩繽紛,而且一條魚可以品嚐到兩種滋味!店長稱之為天堂與地獄,是店內的鎮店之寶,好搞笑又容易記得。我自己喜歡天堂 即金波羅酸辣味,材料豐富,尤其是以新鮮的菲律賓菠蘿🍍加上自家製金湯作底,味道清新,又酸又辣。獨特的清甜味能中和辣味,配合雪白柔滑的魚肉,嫩滑多肉,相得益彰。一念天堂,一念地獄。另一邊的魔鬼地獄真係
咕嚕咕嚕元氣九宮格(時令精選)
辣辣烤魚
店長稱之為天堂與地獄,是店內的鎮店之寶,好搞笑又容易記得。
一念天堂,一念地獄。另一邊的魔鬼地獄真係不得了,三種辣椒包括印度魔鬼辣椒、中國魔鬼辣椒和普通辣椒干,稱得上是魔鬼椒,鍾意食辣的辣味控,不能錯過!加上烤魚外表炸得酥脆,魚肉浸滿辣汁也非常鮮嫩細膩,入口即化。
三國演義(墨魚三色滑)
烤魚還可以加湯打邊爐,三國演義 原來是以鮮香三色墨魚滑手工製成,滑溜的口感,原味、波菜味、南瓜味混合一起,爽口彈牙,好好食,我好鐘意。
雪花肥牛卷
雪花 分布平均,肥牛肉質鮮嫩,肉色紅潤,食落軟滑多汁,品嚐肥牛的鮮美。
冰天雪地。時令甜品兩款
以中國古代特色圍爐仙氣飄飄作賣相,打卡一流。原來係川菜經典夏日甜品 ,桂花冰粉,清甜爽滑,配上新鮮水果,清涼透心。
乾冰煙霧之中還有金滿地糍粑,伴著黃豆粉,沾上黑糖,軟糯香甜,整體口感豐富。
勁量1.3公升的特色飲品
洛柚柚
洛神花、柚子蜜和梳打為主,甜酸獨特的滋味!解辣解渴。
藕遇熱情鳳梨
呢個好特別,飲品有蓮藕,我都係第一次飲,結合百香果、菠蘿和蓮藕的豐富口感,清新好味又冰涼。